Док чекамо резултат, нека моја Ј-М205 аутосомална поклапања на ФТДНА од укупно 2553 скромних 5.
Пушковић
https://www.poreklo.rs/2013/07/13/poreklo-prezimena-sela-kljuni-kovacici-lakat-presjeka-rusta-svilane-sopilji-nevesinje/#google_vignette
Помиње се Пушковић (православан) из Бијење који је дошао у Сопиљ
"Сељаци у многим селима горњег дијела Невесињског Поља причају да су у њима живјели Грци и да су побјегли због некакве зиме, а сељаци из Миљевца, Батковића, Бојишта и Читлука причаху испитивачу Ђ. Перину да су та села била првобитно љетњи катуни некаквих пастира из околине манастира Житомислића. Те пастире сматрају оснивачима ових села. Те приче, затим мноштво шуме и врло мало остатака од старине, свједоче да овдје имамо млађа села."
Радовић (с њим ми је повезница Пушковић)
Мијатовић
Баточанин
Ова АС поклапања (која су са врло малим сегментима 10цм)сам поставио само из разлога што би ми било занимљиво да си са неким повезан по мушкој линији (Y) пре неких 400-600 година, а да ипак наследиш тј.делиш са њим неке сегменте аутосомално, ако их делиш по тој линији. Могу они бити и рођаци преко женских линија.
Пошто ми, осим Баточанина, остала презимена нису ништа значила, мало сам погледао (уз помоћ других) има ли нешто о тим поклапањима.
Нашао сам да је готово о сваком писаном на форуму колико толико.
Недавно се баш појавио на Family Finder један резултат из Невесиња:
Пушковић, Никољдан, Сопиља, J2b-M205
За њих се каже да су доселили из Бијење због сиромаштва. Има их у Уљми код Вршца (колонисти).
Радовић (који ми је повезница са Пушковићем)
Има их више, па нисам сигуран који су - јер ништа није написао о себи.
Нови тестирани на Српском ДНК пројекту
Радовић, Ђурђевдан, Џурово, Пријепоље, J2b-M205>Y22059
Радовић припада подграни J-Y155375, а припадност дубљој подграни J-BY173966, на коју су позитивне многе друге породице из Потарја и Полимља, треба потврдити додатним тестом.
Постоји генетичко поклапање са свим претходно тестираним Радовићима са истом славом, а има их прилично (Џурово, Куново/Фоча, Уневина/Бијело Поље, Ораховица/Бијело Поље). Још је интересантније да постоје значајна поклапања са слављеницима Ђурђевдана широм Западне Србије, од Старог Влаха до Колубаре, па мислим да је веза између ових породица извесна.
На форуму је о Радовићима писано и у вези Чамџића. Пљевља, Аранђеловдан (Ј2б М205). Помињу се
Радовић са Крњаче и Радовић из Пријепоља
НОВИ ТЕСТИРАНИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ:
Чамџић, Пљевља, Ј2б М205, Аранђеловдан
Још један Годијељ из Пљеваљског краја. Ево шта се каже за Чамџиће:
"6. Чамџића има две врсте. Старији су они у Црљеницама (Слатина), док
су они код Добре Воде на Чемерну млађи.
Сви су пореклом од Радовића са
Крњаче. Славе Аранђеловдан. Род су им Чактари, Јестровићи и Голубовићи
са Крњаче или Ограда.
Неки Радовић је правио прозоре (на турском џан) па
их прозваше Чамџићи.Петар Мркоњић за Чамџиће пише да славе Аранђеловдан и да су поријеклом из Колашина.
Биће да је ово предање о поријеку од Радовића из Крњаче и генетски потврђено,
јер су у истраживању за Пријепоље заиста тестирани Радовићи који су такође Ј2б М205 и имају идентичан хаплотип Чамџићима. Ово су ти неки Радовићи (који можда нису моје АС поклапање), и можда нисмо иста грана ј2б м205 (видећемо), али смо се негде кроз историју дотакли.
Остао ми је
МијатовићНисам нашао ништа на форуму што би их повезало са Ј2б м205. Неко (можда Сркивук) је неке Мијатовиће повезао са Угреновићима који су испали разнородни. То су Мијатовићи у Кочанима, који имају огранак на Гласинцу, висоравни поред Сарајева.
Мијатовића/Шиљеговића има код Приједора и били су у поклапањима оном Клаусену. Писао је о томе Петар.