Аутор Тема: J2b-M205>A11525>Y22059  (Прочитано 1543797 пута)

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1897
Одг: J2b-M205>A11525>Y22059
« Одговор #2480 послато: Јануар 05, 2025, 03:35:23 поподне »
Један старији узорак J2m M205 из Јерменије.

Јесте да није бсш близак нашима али је занимљив.

armenia_lia-I18237
Territory:  Armenia - Harjis (Syunik Province, Tatev Municipality)
Molecular Sex: M
Datation: 680-550 BCE
Skin: N/A
Hair: N/A
Eye: N/A
Predicted Y-DNA:  J2b1a~
Predicted mtDNA:  H2a

Ancient Model from Davidski:
Kura-Araxes_ARM_Kaps: 53.64 %
Yamnaya_RUS_Samara: 19.87 %
TUR_Tepecik_Ciftlik_N: 12.36 %
IRN_Ganj_Dareh_N: 5.68 %
TUR_Barcin_N: 5.19 %
MAR_Taforalt: 2.39 %
IRN_Shahr_I_Sokhta_BA2_I8728: 0.84 %
Han: 0.04 %

Ван мреже ZO

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 180
« Одговор #2481 послато: Јануар 08, 2025, 05:34:52 поподне »
Станаћев (раније Станисављевић), Ђурђевдан, Ново Милошево/Нови Бечеј, проширио број маркера на 111. У плану је и BIGY700.

Хаплотип је модалан, на маркеру 587 је вредност 21, што је типично за грану којој припадају Лакићи и остали, J-Y146261. Видећемо да ли ће и Станаћеви упасти у ту подграну.

Док чекамо резултат, нека моја Ј-М205 аутосомална поклапања на ФТДНА од укупно 2553 скромних 5.

Пушковић

https://www.poreklo.rs/2013/07/13/poreklo-prezimena-sela-kljuni-kovacici-lakat-presjeka-rusta-svilane-sopilji-nevesinje/#google_vignette
Помиње се Пушковић (православан) из Бијење који је дошао у Сопиљ

"Сељаци у многим селима горњег дијела Невесињског Поља причају да су у њима живјели Грци и да су побјегли због некакве зиме, а сељаци из Миљевца, Батковића, Бојишта и Читлука причаху испитивачу Ђ. Перину да су та села била првобитно љетњи катуни некаквих пастира из околине манастира Житомислића. Те пастире сматрају оснивачима ових села. Те приче, затим мноштво шуме и врло мало остатака од старине, свједоче да овдје имамо млађа села."

Радовић (с њим ми је повезница Пушковић)

Мијатовић

Баточанин

Devillers или De Villers (Француска)
https://www.familysearch.org/search/catalog/462437 ...ако су то ти Девилерси?

Di Bacco (L'Aquila, Italy)
https://en.geneanet.org/surnames/di%20BACCO

Ови De Villers и Di Bacco нису чланови Ј пројекта на ФТДНА па се не може о њима ништа ближе наћи.

Ван мреже ZO

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #2482 послато: Јануар 09, 2025, 09:16:56 пре подне »
Док чекамо резултат, нека моја Ј-М205 аутосомална поклапања на ФТДНА од укупно 2553 скромних 5.

Пушковић

https://www.poreklo.rs/2013/07/13/poreklo-prezimena-sela-kljuni-kovacici-lakat-presjeka-rusta-svilane-sopilji-nevesinje/#google_vignette
Помиње се Пушковић (православан) из Бијење који је дошао у Сопиљ

"Сељаци у многим селима горњег дијела Невесињског Поља причају да су у њима живјели Грци и да су побјегли због некакве зиме, а сељаци из Миљевца, Батковића, Бојишта и Читлука причаху испитивачу Ђ. Перину да су та села била првобитно љетњи катуни некаквих пастира из околине манастира Житомислића. Те пастире сматрају оснивачима ових села. Те приче, затим мноштво шуме и врло мало остатака од старине, свједоче да овдје имамо млађа села."

Радовић (с њим ми је повезница Пушковић)

Мијатовић

Баточанин

Ова АС поклапања (која су са врло малим сегментима 10цм)сам поставио само из разлога што би ми било занимљиво да си са неким повезан по мушкој линији (Y) пре неких 400-600 година, а да ипак наследиш тј.делиш са њим неке сегменте аутосомално, ако их делиш по тој линији. Могу они бити и рођаци преко женских линија.

Пошто ми, осим Баточанина, остала презимена нису ништа значила, мало сам погледао (уз помоћ других) има ли нешто о тим поклапањима.

Нашао сам да је готово о сваком писаном на форуму колико толико.

Недавно се баш појавио на Family Finder један резултат из Невесиња:

Пушковић, Никољдан, Сопиља, J2b-M205

За њих се каже да су доселили из Бијење због сиромаштва. Има их у Уљми код Вршца (колонисти).

Радовић (који ми је повезница са Пушковићем)

Има их више, па нисам сигуран који су - јер ништа није написао о себи.

Нови тестирани на Српском ДНК пројекту

Радовић, Ђурђевдан, Џурово, Пријепоље, J2b-M205>Y22059

Радовић припада подграни J-Y155375, а припадност дубљој подграни J-BY173966, на коју су позитивне многе друге породице из Потарја и Полимља, треба потврдити додатним тестом.

Постоји генетичко поклапање са свим претходно тестираним Радовићима са истом славом, а има их прилично (Џурово, Куново/Фоча, Уневина/Бијело Поље, Ораховица/Бијело Поље). Још је интересантније да постоје значајна поклапања са слављеницима Ђурђевдана широм Западне Србије, од Старог Влаха до Колубаре, па мислим да је веза између ових породица извесна.

На форуму је о Радовићима писано и у вези Чамџића. Пљевља, Аранђеловдан (Ј2б М205). Помињу се Радовић са Крњаче и Радовић из Пријепоља

НОВИ ТЕСТИРАНИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ:
Чамџић, Пљевља, Ј2б М205, Аранђеловдан
Још један Годијељ из Пљеваљског краја. Ево шта се каже за Чамџиће:
"6. Чамџића има две врсте. Старији су они у Црљеницама (Слатина), док
су они код Добре Воде на Чемерну млађи. Сви су пореклом од Радовића са
Крњаче.
Славе Аранђеловдан. Род су им Чактари, Јестровићи и Голубовићи
са Крњаче или Ограда. Неки Радовић је правио прозоре (на турском џан) па
их прозваше Чамџићи.

Петар Мркоњић за Чамџиће пише да славе Аранђеловдан и да су поријеклом из Колашина.
Биће да је ово предање о поријеку од Радовића из Крњаче и генетски потврђено, јер су у истраживању за Пријепоље заиста тестирани Радовићи који су такође Ј2б М205 и имају идентичан хаплотип Чамџићима.

Ово су ти неки Радовићи (који можда нису моје АС поклапање), и можда нисмо иста грана ј2б м205 (видећемо), али смо се негде кроз историју дотакли.

Остао ми је Мијатовић

Нисам нашао ништа на форуму што би их повезало са Ј2б м205. Неко (можда Сркивук) је неке Мијатовиће повезао са Угреновићима који су испали разнородни. То су Мијатовићи у Кочанима, који имају огранак на Гласинцу, висоравни поред Сарајева.

Мијатовића/Шиљеговића има код Приједора и били су у поклапањима оном Клаусену. Писао је о томе Петар.

Ван мреже Витомир Радовић

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 403
« Одговор #2483 послато: Јануар 09, 2025, 09:07:00 поподне »
Ова АС поклапања (која су са врло малим сегментима 10цм)сам поставио само из разлога што би ми било занимљиво да си са неким повезан по мушкој линији (Y) пре неких 400-600 година, а да ипак наследиш тј.делиш са њим неке сегменте аутосомално, ако их делиш по тој линији. Могу они бити и рођаци преко женских линија.

Пошто ми, осим Баточанина, остала презимена нису ништа значила, мало сам погледао (уз помоћ других) има ли нешто о тим поклапањима.

Нашао сам да је готово о сваком писаном на форуму колико толико.

Радовић (који ми је повезница са Пушковићем)

Има их више, па нисам сигуран који су - јер ништа није написао о себи.

Нови тестирани на Српском ДНК пројекту

На форуму је о Радовићима писано и у вези Чамџића. Пљевља, Аранђеловдан (Ј2б М205). Помињу се Радовић са Крњаче и Радовић из Пријепоља

НОВИ ТЕСТИРАНИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ:
Чамџић, Пљевља, Ј2б М205, Аранђеловдан
Још један Годијељ из Пљеваљског краја. Ево шта се каже за Чамџиће:
"6. Чамџића има две врсте. Старији су они у Црљеницама (Слатина), док
су они код Добре Воде на Чемерну млађи. Сви су пореклом од Радовића са
Крњаче.
Славе Аранђеловдан. Род су им Чактари, Јестровићи и Голубовићи
са Крњаче или Ограда. Неки Радовић је правио прозоре (на турском џан) па
их прозваше Чамџићи.

Петар Мркоњић за Чамџиће пише да славе Аранђеловдан и да су поријеклом из Колашина.
Биће да је ово предање о поријеку од Радовића из Крњаче и генетски потврђено, јер су у истраживању за Пријепоље заиста тестирани Радовићи који су такође Ј2б М205 и имају идентичан хаплотип Чамџићима.

Ово су ти неки Радовићи (који можда нису моје АС поклапање), и можда нисмо иста грана ј2б м205 (видећемо), али смо се негде кроз историју дотакли.

Остао ми је Мијатовић

Нисам нашао ништа на форуму што би их повезало са Ј2б м205. Неко (можда Сркивук) је неке Мијатовиће повезао са Угреновићима који су испали разнородни. То су Мијатовићи у Кочанима, који имају огранак на Гласинцу, висоравни поред Сарајева.

Мијатовића/Шиљеговића има код Приједора и били су у поклапањима оном Клаусену. Писао је о томе Петар.
[/quote
]Радовићи из Крњаче и Чамџићи немају генетско поклапае. Радовићи са Крњаче су И2 ХГ, а Чамџићи Ј2. Са Чамџићима су блиски Радовићи из Џурова и имају исте ХГ.

Радовићи из Крњаче и Чамџићи немају генетско поклапање. Радовићи са Крњаче су И2 ХГ, а Чамџићи Ј2. Са Чамџићима су блиски Радовићи из Џурова и имају исте ХГ.

Ван мреже ZO

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #2484 послато: Јануар 09, 2025, 09:36:18 поподне »
Хвала Витомире. Неки Радовић, Ј2б м205 ми је далеки АС рођак, тј. АС поклапање. Проверићу још једном ко нас повезује, осим Пушковића.

За Радовиће сам нашао то што сам нашао.

А за Мијатовића сам данас нашао да има неки Ј2б м205, Никољдан, Парцани, Сопот.

Што се тиче  Y  поклапања - немам их на 111 маркера.

Имам их на 67 маркера - укупно 11 поклапања (ту су и Расјани). Стојановић из Мачката.  Има ту и неких Хрвата.

Ипак, вуче на Херцеговину.

Што се тиче Хербеза, кад се упоредимо Хербез (Аранђеловдан) и ја (Ђурђевдан) на 111 маркера имамо скоро 9 разлика (он ми није сврстан у поклапање ни на 67 маркера, већ на 25). Мада, упркос томе,  имамо и нека кључна поклапања-колико сам схватио Небојшу. Специфична. Па, да се стрпимо. Не очекујем BIG Y пре краја фебруара.

Небојша има моју сагласност да коментарише моје резултате и поклапања, ако сматра да је то корисно за  Ј2б м205 групацију.

Мада,могу и ја да поставим.

« Последња измена: Јануар 09, 2025, 09:45:49 поподне ZO »

Ван мреже ZO

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #2485 послато: Јануар 09, 2025, 10:09:37 поподне »
Хвала Витомире. Неки Радовић, Ј2б м205 ми је далеки АС рођак, тј. АС поклапање. Проверићу још једном ко нас повезује, осим Пушковића.

За Радовиће сам нашао то што сам нашао.

За Радовиће сам омашио. Овај мој Радовић Ј2бм205 као АС поклапање је Радовић (Булози, општина Стари Град-Сарајево, Босна и Херцеговина). Оставио је податке. Пошто је он тестиран на 67 маркера (то је податак који је неко  оставио још 2017 године ), имам га као Y поклапање  на 12 маркера... 
« Последња измена: Јануар 09, 2025, 10:14:23 поподне ZO »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #2486 послато: Јануар 10, 2025, 08:50:03 пре подне »
А за Мијатовића сам данас нашао да има неки Ј2б м205, Никољдан, Парцани, Сопот.

Ево шта се за њих каже у литератури (Соколац):

Важан резултат за Угреновиће, будући да је ово први тестирани (ако се не варам) од потомака Урошевића. Тестирани су углавном потомци, по предању, другог сина бана Угрена, Леке (Мијановићи, Мумовићи, Лаловићи, Ђапићи и Пејовићи). Од Урошевића су пореклом и Тмушићи из овог краја (Сајице).

Дакле чувени травар Јово био је J2b-M205. Не знам да ли је то легенда, али пише да је извршио самоубиство са 100 година и то због неузвраћене љубави.

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #2487 послато: Јануар 10, 2025, 10:30:51 пре подне »
За Радовиће сам омашио. Овај мој Радовић Ј2бм205 као АС поклапање је Радовић (Булози, општина Стари Град-Сарајево, Босна и Херцеговина). Оставио је податке. Пошто је он тестиран на 67 маркера (то је податак који је неко  оставио још 2017 године ), имам га као Y поклапање  на 12 маркера...

Радовићи из Булога су Р1а ХГ нијесу Ј2Б.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2488 послато: Јануар 10, 2025, 02:34:51 поподне »
Радовићи из Булога су Р1а ХГ нијесу Ј2Б.

Јесу J2b-M205, слава Аранђеловдан. Блиски Чамџићима из Затарја (иста слава), али и осталим Радовићима (Ђуђревдан) из околине Бијелог Поља, Пријепоља и Фоче (грана Y155375). Одакле податак да су R1a?

Ван мреже ZO

• Члан Друштва
  • Помоћник
« Одговор #2489 послато: Јануар 10, 2025, 02:47:49 поподне »
Витомире, грешите. Овај мој Радовић је из места Булози, БиХ. О њему је више пута писано на теми. Потражио сам.

Био је у поклапањима Демићу, а ево сада и мени (као АС).

2017 је о њима написано

Радовић је поријеклом из Булога код Сарајева.
Крсна слава Радовића је Аранђеловдан, а по предању су дошли од Колашина средином XIX вијека.

Потврђени су у шематизму Дабробосанске митрополије из 1882. године. Радовићи са крсном славом Аранђеловдан забиљежени су само на подручју рогатичког (парохија Гласинац) и сарајевског (парохија Пале и парохија Сарајево) протопрезвитерата.

Од свих тестираних Крича, географски најближи Радовићима су Печенице из Праче код Сарајева (њих имамо тестиране преко 23andMe), а поклапа им се и крсна слава.

А, ево данас и Небојша.

Јесу J2b-M205, слава Аранђеловдан. Блиски Чамџићима из Затарја (иста слава), али и осталим Радовићима (Ђуђревдан) из околине Бијелог Поља, Пријепоља и Фоче (грана Y155375). Одакле податак да су R1a?

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #2490 послато: Јануар 10, 2025, 04:37:29 поподне »

Моја ГРЕШКА. Ја сам у глави имао Радовиће из БУНЧИЋА. Праштајте!!!

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2491 послато: Јануар 19, 2025, 07:59:43 пре подне »
Један доста рационалан коментар оставио је тестирани Маркаши (Y22063+) из В. Остроса (Приморска крајина), на Петров текст о Кричима:

"70 posto testiranih u predeo OSTROSA pa i shire Kraine pored skadarskog jezera pripada grani J2b1 M205 22063 – tako da imamo sire polje ove muske linije. Ova muska populacija je dovedena u ovim krajevima u 7 ili 8 vijeku. naj moguce su u pitanju, foederati bizantiski, koi su se nazvali AKRITI, ILI AKRAI u to vrijeme. Ova se populacija topila 97 slavene, a mozda 3 posto u Albance."

Колико видим, њихове су области углавном на истоку Анадолије, јужна обала Црног Мора (Понт), Јерменија и део Леванта. Осим што би се временски оквир сеобе уклопио са TMRCA свих Y22059, чини се да је и узводна грана A11525 често присутна управо у овим областима.

Акрити (грч. ἀκρίται) је назив који се користио у Византијском царству од 9. до 11. века за означавање војних јединица у источном делу царства, које су се суочавале са муслиманским агресорима на Блиском истоку. Њихови подвизи, су били слављени, и послужили су Византинцима као инспирација за стварање ”националног епа” о Акриту Дигенесу и циклусу песама о Акритима.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8
https://sr.wikipedia.org/wiki/Digenis_Akritas

Као што је познато, многи Кричи су и на Балкану завршили на простору Крајине, па им је судба можда да буду граничари. ;)

<a href="https://www.youtube.com/v/HR7KbTdjZjU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/HR7KbTdjZjU</a>

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #2492 послато: Јануар 19, 2025, 09:48:38 пре подне »
Један доста рационалан коментар оставио је тестирани Маркаши (Y22063+) из В. Остроса (Приморска крајина), на Петров текст о Кричима:

"70 posto testiranih u predeo OSTROSA pa i shire Kraine pored skadarskog jezera pripada grani J2b1 M205 22063 – tako da imamo sire polje ove muske linije. Ova muska populacija je dovedena u ovim krajevima u 7 ili 8 vijeku. naj moguce su u pitanju, foederati bizantiski, koi su se nazvali AKRITI, ILI AKRAI u to vrijeme. Ova se populacija topila 97 slavene, a mozda 3 posto u Albance."

Колико видим, њихове су области углавном на истоку Анадолије, јужна обала Црног Мора (Понт), Јерменија и део Леванта. Осим што би се временски оквир сеобе уклопио са TMRCA свих Y22059, чини се да је и узводна грана A11525 често присутна управо у овим областима.

Акрити (грч. ἀκρίται) је назив који се користио у Византијском царству од 9. до 11. века за означавање војних јединица у источном делу царства, које су се суочавале са муслиманским агресорима на Блиском истоку. Њихови подвизи, су били слављени, и послужили су Византинцима као инспирација за стварање ”националног епа” о Акриту Дигенесу и циклусу песама о Акритима.

Као што је познато, многи Кричи су и на Балкану завршили на простору Крајине, па им је судба можда да буду граничари. ;)

<a href="https://www.youtube.com/v/HR7KbTdjZjU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/HR7KbTdjZjU</a>

О Акритима смо итекако писали управо на овој теми негде од 2016 до 2020 године тражећи и међу њима повезницу.

Коментар је занимљив зато што указује на 7-8 век, а не знамо одакле му тај податак.

Исто тако не знам - да ли смо у време када смо писали о Акритима (Понтским Грцима), знали да су Јермени у узводној линији за сада најближи нашим J2b m205.

Немам сада времена...али погледајте мало радове о Јерменима у Бугарској. Има ту којечега занимљивог. Па на крају, треба трагати и за Јерменима у Епиру.
« Последња измена: Јануар 19, 2025, 09:57:55 пре подне нцп »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2493 послато: Јануар 19, 2025, 10:16:28 пре подне »
О Акритима смо итекако писали управо на овој теми негде од 2016 до 2020 године тражећи и међу њима повезницу.

Коментар је занимљив зато што указује на 7-8 век, а не знамо одакле му тај податак.

Исто тако не знам - да ли смо у време када смо писали о Акритима (Понтским Грцима), знали да су Јермени у узводној линији за сада најближи нашим J2b m205.

Немам сада времена...али погледајте мало радове о Јерменима у Бугарској. Има ту којечега занимљивог. Па на крају, треба трагати и за Јерменима у Епиру.

Сећам се те приче и форсирања тезе Јермени-Бугарска-богумили. Не видим ту везу из више разлога. Јермени из Бугарске су до скоро имали прилично развијену свест о пореклу, а сви тестирани Y22059 из Бугарске (а има их прилично) су само Бугари. Што говори да је реч о популацији која се рано утопила у бугарски, српски и друге етносе на Балкану. Јерменија је занимљива због присуства A11525 тамо (паралелних грана има и код понтских Грка), али блиских рођака Y22059 тамо нема. Има их међутим по Анадолији, па ми ови Акрити звуче интересантно. Такође, за Y22059 копнени пут и нешто каснији долазак на Балкан делују извесније и поред чињенице да је узводна грана пронађена на старим налазиштима у феничанској "престоници" - Сидону (миграције морем).

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1336
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #2494 послато: Јануар 19, 2025, 10:34:56 пре подне »

Занимљива хипотеза. Да ли би се византијска крајина могла повезати са Комани-Кроја културом? О њој је било речи и на форумској теми https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2034.0.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #2495 послато: Јануар 19, 2025, 10:44:15 пре подне »
Сећам се те приче и форсирања тезе Јермени-Бугарска-богумили. Не видим ту везу из више разлога. Јермени из Бугарске су до скоро имали прилично развијену свест о пореклу, а сви тестирани Y22059 из Бугарске (а има их прилично) су само Бугари. Што говори да је реч о популацији која се рано утопила у бугарски, српски и друге етносе на Балкану. Јерменија је занимљива због присуства A11525 тамо (паралелних грана има и код понтских Грка), али блиских рођака Y22059 тамо нема. Има их међутим по Анадолији, па ми ови Акрити звуче интересантно. Такође, за Y22059 копнени пут и нешто каснији долазак на Балкан делују извесније и поред чињенице да је узводна грана пронађена на старим налазиштима у феничанској "престоници" - Сидону (миграције морем).

Да...али сад не мислим на Богумиле.

Обратити пажњу на Јермене и њихов положај и улогу у Византији.

Затим рад "Самуилова држава" ,  Срђана Пириватрића, у издању Византолошког института САНУ из 1998.

Има део у коме се помиње могуће јерменско порекло Самуила, затим анализа имена четворице Шишманових синова (све старозаветна), њихове мајке (стр.66 и 67)...па и унука касније односно потомака (Самуило Алусијан), неких титула (комитопули) и итд .

Где је јерменско порекло, ту може бити и војника и пратње, слуга из Јерменије и итд. и итд.

Рад веома занимљив. Може да се скине у ПДФ -у.

Нсеавно да је било утапања у друге народе. Па Бугари сматрају Самуила својим. А Ромеји су га сматрали полу- Грком .

« Последња измена: Јануар 19, 2025, 10:55:25 пре подне нцп »

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #2496 послато: Јануар 19, 2025, 10:55:49 пре подне »
 :)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2497 послато: Јануар 19, 2025, 05:19:39 поподне »

Занимљива хипотеза. Да ли би се византијска крајина могла повезати са Комани-Кроја културом? О њој је било речи и на форумској теми https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2034.0.

Звучи занимљиво. Никола можда зна да ли се на основу накита може закључити да је реч о досељеницима с истока, или се потпуно уклапају у визнатијски шаблон. Антрополошка анализа скелета претпостављам није рађена, верујем да би неко споменуо.

На основу мапе локалитета Комани-Кроја културе, за очекивати би било више ове хаплогрупе на простору централне и северне Албаније, а то није случај.

Налетех на податак да се међу мештанима Хиландара спомињу људи са овим презименом (може бити индикативно). Сетих се Гордане Томовић, која наводи да је цар Душан 1348 даровао Хиландару село Кричани у околини Солуна. Кричан (топоним) се додуше и пре тога периода спомиње у данашњем Затарју (повеља краља Уроша I). Прочитах такође да акрити заправо значи крајишници, то би ваљало проверити. Све у свему, TMRCA носиоца мутације Y22059 пада негде у 9. век, због тога ова веза може звучати интересантно.

(О византијском феудализму Аутор: Георгије Острогорски, 1969)

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #2498 послато: Јануар 19, 2025, 06:45:40 поподне »
Звучи занимљиво. Никола можда зна да ли се на основу накита може закључити да је реч о досељеницима с истока, или се потпуно уклапају у визнатијски шаблон. Антрополошка анализа скелета претпостављам није рађена, верујем да би неко споменуо.

На основу мапе локалитета Комани-Кроја културе, за очекивати би било више ове хаплогрупе на простору централне и северне Албаније, а то није случај.

Налетех на податак да се међу мештанима Хиландара спомињу људи са овим презименом (може бити индикативно). Сетих се Гордане Томовић, која наводи да је цар Душан 1348 даровао Хиландару село Кричани у околини Солуна. Кричан (топоним) се додуше и пре тога периода спомиње у данашњем Затарју (повеља краља Уроша I). Прочитах такође да акрити заправо значи крајишници, то би ваљало проверити. Све у свему, TMRCA носиоца мутације Y22059 пада негде у 9. век, због тога ова веза може звучати интересантно.

(О византијском феудализму Аутор: Георгије Острогорски, 1969)

Одлично.

https://books.google.rs/books?id=NUAjAQAAIAAJ&pg=PA98&dq=%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0&hl=sr-Latn&newbks=1&newbks_redir=0&source=gb_mobile_search&sa=X&ved=2ahUKEwi7_NOCqoKLAxVmBdsEHVNbHvsQ6AF6BAgIEAM#v=onepage&q=%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0&f=false

Погледати и рад "Сточарство на поседима светогорских  манастира у средњем веку", Божидар Ферјанчић, Византолошки институт.

Помиње се Никола Акритен...и његово "благо"....
« Последња измена: Јануар 19, 2025, 06:47:14 поподне нцп »

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9194
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #2499 послато: Јануар 20, 2025, 10:40:27 пре подне »

Да, њихова материјална култура показује неки микс ромејских староседелаца, потом степско-номадских утицаја из Панонске низије и понешто словенског утицаја. Мада неки аутори и тај степски утицај приписују Византији, односно проглашавају га не за степско-панонски, већ за византијски провинцијални културни круг, који се ширио понајвише морским путем, међутим без неких видљивих левантинских елемената (нпр. блиске аналогије постоје са Кримом, где је Византија имала своја вековна градска средишта, али су опет ту близу и степски номади). У сваком случају је замршена тема, али ако бих морао да погађам, не бих претке од Y22059 доводио у контекст ове културе. Можда треба размислити о још једним блискоисточним "крајишницима" који се везују отприлике за тај период, Мардаитима, у контексту Y22059, мада су они на Балкану накнадно углавном насељени у приморским пределима, не у унутрашњости.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mardaites
Чињеницама против самоувереног незнања.