Аутор Тема: J2b-M205>A11525>Y22059  (Прочитано 1545907 пута)

Ван мреже Nenad M

• Писар
  • Поруке: 260
  • YDNA J2b1-Y22063+ mtDNA H6b1
Одг: J2b-M205>A11525>Y22059
« Одговор #460 послато: Новембар 24, 2014, 03:12:40 поподне »
Poredio sam svoje markere sa svima koje sam našao na http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=J2bM205. Dodao sam i nove podatke za Stojanovića, pošto su stigli njegovi rezultati za 111 markera. Tabelu sam dostavio u prilogu. Ona je rađena u odnosu na moje rezultate, pa zato nije toliko korisna ostalima, koliko služi da potkrepi ono što hoću da kažem. A evo o čemu je reč:

Lako je da se primeti da što je veći broj testiranih markera, to su veća neslaganja. Ja sam za određivanje vremena do poslednjeg zajedničkog pretka koristio http://www.dnacalculator.org/tmrcaCalculator.php kalkulator koji besplatno daje kompanija kod koje sam se ja testirao. Čim je broj testiranih markera kod nekoga bar 37, vreme do poslednjeg zajedničkog pretka je bar 50 generacija, osim kod Mandića, gde je 41. Meni se ovo nikako ne uklapa u pretpostavku da je zajednički predak svih Godijelja bio pre najviše 1000 godina. Gde grešim?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #461 послато: Новембар 24, 2014, 03:36:53 поподне »
Одличан посао Ненаде, свака част! И ја преко TMRCA добијам у просеку нешто већи број година.

Синиша је користећи Нортведов калкулатор добио цифру од 690 година до заједничког претка. McGee калкулатор "каже" 840 година. Невски је недавно, узевши у обзир 12 годијељских хаплотипова, дошао до 700 година.

Треба се осврнути и на мутације, они се ту боље разумеју. Признајем да звучи нереално да су сви балкански J2b M205 имали заједничког претка пре 700, 800 година.

Бугарин Мирославов из Смољана, наручио је тестирање 37 маркера. Видећемо да ли и колико одудара од осталих Годијеља.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #462 послато: Новембар 24, 2014, 04:34:23 поподне »
Pozdrav haplogroup braćo ;D! Nisam se odavno javljao, ali sve vreme pratim našu "godijeljsku" priču. Nadovezao bih se samo na prethodno rečeno, a posebno na komentar moga haplogroup "blizanca" Ljubomira ;D. Naime, davnih dana sam pitao zašto su Čirke modal i nikada nisam dobio odgovor. Tako da bih ovo pitanje konkretno uputio Siniši i Nebojši, zašto Čirke? Čini mi se da nam naša priča divergira, jer i dalje smo i sa severa i sa juga, i sa istoka i sa zapada. U tom smislu je definisanje modala jako bitno, a isto tako i traženje karika (ne jedne nego više, ali od jedne moramo krenuti) koje nedostaju. Nemam ništa protiv Čirki, ali mi je njihovo davno poreklo poprilično maglovito i isto tako se ne nalaze na nekom rubnom području grupe od interesa. I ranije sam govorio da se moraju oko modala definisati neki kriterijumi. Pored broja markera tu se moraju uzeti u obzir još neke stvari. Prvo bi bila rubna područja naše grupe koje moramo definisati na osnovu dosadanjih ispitivanja. Isto tako ako postoje neka potpuna podudaranja (kakva imamo Ljubomir i ja) trebalo bi odraditi dalje testiranje na više markera. Ja bih gospodo rado to uradio na više da su kod nas postojali uslovi za to (ne znam kakva je sada situacija). Dalje, trebalo bi se fokusirati na porodice koje što više u prošlost prate svoje poreklo. Mislim da je to do sada bez sumnje naš Ljubomir, odnosno Mrđenovići. Ne bih da plediram za nas dvojicu, ali mislim da naša veza može biti itekako značajna. Da utvrdimo najpre razlike između nas i vreme nastanka istih. Drugim rečima da povežemo Jug i Hercegovinu. Onda ako se pokaže ona moja premisa tačnom (podsetiću vas da ja smatram da smo nastali na Balkanu i kretali se od istoka ka zapadu) da idemo dalje ka istoku, odnosno ka našom bugarskom braćom. Obrnuto, ako ja grešim, da onda pokušamo da najzapadnije sa najstarijim istorijskim pamćenjem "ujurimo" i tražimo druge veze. Slično bi bilo i za ostale strane sveta :) Ne bih na ovaj način naravno gurao ljude u neke nepotrebne troškove i trošenje vremena, ovo je neka moja najdobronamernija lična inicijativa i molim vas ne zamerite mi na slobodi da ovo predložim. Hvala na razumevanju.

Поздрав J2b1 брате! Преко тебе директно одржавамо везу са југоисточним Годијељима. :)

Написах у претходном посту (као одг. Ненаду) шта мислим о старости групе. Делим твоје мишљење да је реалнији миграциони правац исток-запад. Нама је већи проблем како је J2b1 дошла на Балкан. За сада изгледа као да је дошла са севера, или запада, можда баш у централни део Балканског полуострва.

Ако се не варам, Стојковићи су пореклом из Бугарске, негде "од реке Струме"? Ми имамо неколико Бугара J2b M205. Међу њима је и Стајков из Граматикова. Лепеничанин је недавно поменуо да је овај крај насељен из Ћустендила и околине.

Да ти одговорим што се тиче везе - западни Годијељи - југ, југоисток.

У днк пројекту имамо две породице из Босанске Крајине, чије се порекло можда може везати за ове крајеве. У питању су Новаковићи и Дејановићи.

Дејановићи J2b1 су из Прусаца, а Новаковића J2b1 такође има у том месту. У монографији "Прусци кроз вијекове", Живка П. Ћурчије, помињу се ове породице:

ДЕЈАНОВИЋИ, на Дејановића Брду, стара су прусачка породица која се доселила у првој половини 19. века. Од њих су Дејановићи у Думбрави, који су се у заселак Јошне населили после Првог светског рата. Пореклом су из јужне Србије. Куда су их водиле миграционе струје, поуздано се не зна. У периоду после Другог светског рата било их је 20-ак кћуа, а данас је једна.

Дејановићи су се касније населили у заселак Цер из Будимић Јапре. Под турским притиском ишли су преко Уне и тамо остајали. Данас их највише живи у Костајници, Добрљину, Приједору, али и у прекоокеанским земљама. Има их и у подгрмечким селима. Славе Јовањдан.

НОВАКОВИЋИ, доселили су из Далмације. Њихова прапостојбина је Македонија. Кретали су се миграционим путевима преко Херцеговина и Далмације. Данас у Прусцима једни Новаковићи славе Аранђеловдан, други Никољдан. Поштују се као рођаци. Раселили су се у Добрљин, Сисак и друга места.

Ово није први пут да се "преплићу" Новаковићи Никољштаци и Новаковићи Аранђеловштаци. Требало би тестирати још неколико породица ради потврде.

Видимо да се неки родови J2b1 везују за крајеве око Струме, затим за Ћустендил, Македонију, јужну Србију, итд. На основу тих података делује као да је предак Годијеља живео на територији којом је у средњем веку господарио Константин Драгаш - тзв. Велбуждско деспотство?

« Последња измена: Новембар 26, 2014, 11:27:23 пре подне Небојша »

Ван мреже Miloš Stojković

• Шегрт
  • Поруке: 83
« Одговор #463 послато: Новембар 26, 2014, 10:26:08 пре подне »
Цитат
Видимо да се неки родови J2b1 везују за крајеве око Струме, затим за Ћустендил, Македонију, јужну Србију, итд. На основу тих података делује као да је предак Годијеља живео на територији којом је у средњем веку господарио Константин Драгаш - тзв. Велбуждско деспотство?

Hvala Nebojša, upravo ovo mi daje dobar šlagvort za razmišljanje o još starijem poreklu stanovništva ovog kraja. Naime, ova zona se nalazila u centru peonijskog etničkog korpusa (bar prema za sada dostupnim podacima http://en.wikipedia.org/wiki/Paeonia_(kingdom)). Ovim mogu možda da se objasne i naša "braća" u Maloj Aziji, Iranu, pa do sve do Indije, budući da su Peonci često učestvovali u pohodima Aleksandra Velikog. Inače, po svemu sudeći je reč o narodu koji predstavlja tračko-ilirsku mešavinu na pelaškoj podlozi, koji je kasnije većim delom romanizovan, a tokom srednjeg veka asimiliran od strane Slovena. Nije nemoguće da nakon Maričke bitke dobar deo ovog stanivništva budući mestom stanovanja najbliži nadirućoj Osmanskoj imperiji bude prvi na udaru i krene put sigurnijih zapadnih krajeva. Isto tako, vraćam se opet i na staroversku ili "bogumilsku" tezu o potencijalnim ranijim migracijama u ranom srednjem veku. U prilog tome ide i mesto Kutugerci ( http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%82%D1%83%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B8) koje se nalazi u okviru Ćustendilske oblasti (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82_%D0%9A%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB), a znamo da je još jedan naziv za ovu versku grupaciju upravo bio kudugeri (http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili). Opet se vraćam i na to da se ne bi pojedinci uvredili (mada iskreno ne znam zašto bi, no...) ovo (mislim na poslednju referencu) naravno sve treba uzimati sa rezervom budući da je svako pisanije na ovu temu na ovom nesrećnom Balkanu nafilovano neprimereno debelim slojem politike.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #464 послато: Новембар 26, 2014, 11:19:20 пре подне »
Занимљива теорија Милоше. За потврду нам треба већа старост групе.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #465 послато: Новембар 26, 2014, 01:44:31 поподне »
Што се рода Годијеља тиче, познато Вам је вероватно да је Андрија Лубурић почетком 20. века забележио да су Пејановићи и Мијовићи пореклом из Црмнице, из села Годиња. Према том предању, у Дробњаке су досељени крајем 17. века.
Момир Пејановић је пре неколико година написао монографију о Годијељима. Становници овог места не памте Црмницу, већ помињу досељавање из Катунске Нахије, такође крајем 17. века.

Мени се чини да је прича о Црмници и Годињу народна умотворина, тражење неких својих корена. Па су их повезали на најједноставнији начин, по (релативној) сличности назива Годиње / Годијељи. Лубурић је записао свашта у народу и рекао бих олако и некритички унео и у своју књигу о Дробњаку неке непоуздане ствари. Пошто сам и сам дробњачког порекла, бавио сам се посебно овим племеном, чак сам написао и једну критику Лубурићевог рада (уз дужно поштовање  :)).
Мени некако иде та ХГ Ј2б уз она стариначка племена са подручја данашњих Брда, Катунске нахије и пивско-бањанског краја. И, рекао бих, гађа се са предањима "Годијеља" исељених у Далмацију и другде на запад.

Размишљам о оном Чеху који носи Ј2б. ако сам добро схватио његова грана је старија од ових наших балканских. Да ли је, можда, могуће да је ипак и он пореклом са Балкана, па је неки његов предак рецимо склањајући се од Турака завршио у угарској или аустријској војсци (16. век, има много таквих случајева), и коначно се тај огранак скрасио у Чешкој? Потомство његових блиских мушких рођака се у каснијим вековима истражило, те зато овог огранка Ј2б више нема на Балкану, а ови што су остали, његови далеки рођаци, су носиоци своје посебне мутације?
"Наша мука ваља за причешћа"

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #466 послато: Новембар 27, 2014, 10:47:46 пре подне »
Прије неки дан стигли су ми комплетни резултати тестирања (67 маркера).

Што се тиче поклапања, ствари стоје овако:
12 маркера
Лакић, -1 (11/12)
17 маркера
Ђорђевић/Котлајић/Котлаја/Голубовић/Ћировић (17/17)
25 маркера
Поровић, -2 (23/25)
37 маркера
Поровић, -4 (33/37)
67 маркера
Чирко, -7 (60/67)

Синиша је убацио у Нортведов калкулатор све наше који су тестирали 67 маркера. Испада да смо заједничког претка имали прије неких 1000 година.
Према истом калкулатору мени је најближи католик Чирко са којим сам имао истог претка прије неких 500 година.

Чирке се први пут помињу 1743. године у католичкој жупи Ливно, у селу Сухача (једна породица са девет чланова).
С обзиром да су били малобројни у то доба и да са Јурчевићима из Неретванске крајине (који се помињу још 1686. године) имају поклапање на 35/37 маркера, врло лако могу бити огранак тих истих Јурчевића.
« Последња измена: Новембар 27, 2014, 10:57:39 пре подне Окир »

Ван мреже Александар Невски

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1140
« Одговор #467 послато: Новембар 27, 2014, 07:34:26 поподне »
Испада да смо заједничког претка имали прије неких 1000 година.
Према истом калкулатору мени је најближи католик Чирко са којим сам имао истог претка прије неких 500 година.

Нийедан рачунач не може срачунати врѣме зайедничкога прѣдка са било ким. Тако нешто зна само Бог. Све што рачуначи могу йе дати расподѣле вѣроватноћъ старости зайедничкога прѣдка по колѣнах, и ништа више. И то раде на упрошћених основах, користећи прѣдпостављене вѣроватноће промѣн на свакой ознаци понаособ, койе не морайу бити тачне нити важеће за све лозе и сва раздобља људске повѣсти.
Овдѣ имаш примѣр раподѣле вероватноћъ по колѣнах од двайу блиских хапловрстъ дужине 67, на вѣроватноћах промѣн Марка Хеиниле. Као што видиш, нема ни трага од тачнога врѣмена до зайедничкога прѣдка.

Оно што многи рачуначи раде йе наћи колѣно до койега йе збирна вѣроватноћа 50%, и њега прогласити за старост зайедничкога прѣдка. И то йе жестоко упрошћавање задатка.

Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Окир СРБ

• Гост
« Одговор #468 послато: Новембар 27, 2014, 11:11:59 поподне »
Нийедан рачунач не може срачунати врѣме зайедничкога прѣдка са било ким. Тако нешто зна само Бог. Све што рачуначи могу йе дати расподѣле вѣроватноћъ старости зайедничкога прѣдка по колѣнах, и ништа више. И то раде на упрошћених основах, користећи прѣдпостављене вѣроватноће промѣн на свакой ознаци понаособ, койе не морайу бити тачне нити важеће за све лозе и сва раздобља људске повѣсти.
Овдѣ имаш примѣр раподѣле вероватноћъ по колѣнах од двайу блиских хапловрстъ дужине 67, на вѣроватноћах промѣн Марка Хеиниле. Као што видиш, нема ни трага од тачнога врѣмена до зайедничкога прѣдка.

Оно што многи рачуначи раде йе наћи колѣно до койега йе збирна вѣроватноћа 50%, и њега прогласити за старост зайедничкога прѣдка. И то йе жестоко упрошћавање задатка.
Слабо се разумијем у генетику и у ствари око разних калкулатора.
Горње податке добио сам данас од Синише, а колико сам схватио он је користио Нортведов калкулатор.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #469 послато: Јануар 08, 2015, 06:07:17 поподне »

Прорачун на 37 маркера. Српско-хрватски и грчки J2b1:

Заједнички предак свих европских J2b1 живео је пре 148 генерација, тј. пре око 4440 год. Логично би било да је негде у то време ова хаплогрупа стигла у Европу.

Српским и грчким хаплотиповима најближи су француски. Према најновијем прорачуну, заједнички предак ове групе живео је пре нешто више од 2000 година.

« Последња измена: Јануар 08, 2015, 06:08:54 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #470 послато: Јануар 09, 2015, 03:33:41 поподне »
Према калкулатору који је патентирао А. Невски, заједнички предак српско-хрватских J2b1 (67 маркера) живео је пре 34/35 генерација - пре 1040 год. отприлике.

Заједнички предак српско-хрватских, грчких и француских J2b1 живео је пре 79/80 генерација, тј пре око 2385 год.

Овај прорачун нас враћа у 371. годину пре н. е.

Ово је све што тренутно имамо и што може бити од користи за иоле поузданији прорачун. Наши хаплотипови на 67 маркера и исти хаплотипови сродних Грка и Француза.

Шта остали "Годијељи" мисле о овоме? Да ли нас ово везује за староседелачко становништво Балкана, или оставља и друге опције?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #471 послато: Јануар 10, 2015, 01:06:02 поподне »
С обзиром да је предак европских J2b1 M205 живео пре више од 4000 год., ова група се можда може повезати са продором R1b у западну Европу и Bell Beaker културом 2800 – 1800 пре н.е. (о овоме је већ било речи на форуму)

http://en.wikipedia.org/wiki/Beaker_culture

Приметно је да су J2b1 хаплотипови у Јерменији и Шпанији прилично разноврсни, што нам говори да је у тим крајевима, у извесним историјским интервалима, постојала некаква "матица" ове хаплогрупе.

Ако упоредимо нпр. шпанске и српске хаплотипове, видећемо да је заједнички предак ове две групе живео негде око 1279. године пре н.е. (највероватније на простору западне Европе).

Балкански J2b1 хаплотипови указују на блискост са западноевропским. Најдаље у односу на наше хаплотипове стоје италијански, украјински и наравно јерменски.

Узевши ово у обзир, потрудили смо се да пронађемо везу између западне Европе и Балкана. У Великој Британији постоје најмање две породице које су тестиране као J2b1 M205.

Породица Gardner:
https://www.familytreedna.com/public/GardnerGarner/default.aspx?section=yresults

Ова породица води порекло из Дорсета:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dorset

Занимљиво да су у овом крају значајнију улогу имали Келти, што је прилично нормално за Енглеску.

"...The Durotriges were one of the Celtic tribes living in Britain prior to the Roman invasion. The tribe lived in modern Dorset, south Wiltshire, south Somerset and Devon east of the River Axe..."

Велшанин, Kevin Pople, такође води порекло из југозападне Енглеске (Somerset).

Када упоредимо енглеске и српске хаплотипове на 67 маркера, долазимо до податка да је заједнички предак живео око 844. године пре н.е. Мислим да је овде слична ситуација као и са шпанским хаплотиповима, тј да заједничког претка треба тражити негде у западној Европи.

Осврнуо бих се и на француске J2b1 хаплотипове који су, познато је, најсличнији српским и грчким. Заједнички предак Срба и Француза J2b1 M205 живео је пре 82.86 генерације (пре 2486 год.). На овај начин смо дошли до 472. год. пре н.е., што је веома значајно за откривање даљег порекла балканских J2b1.

Негде у ово доба, у Европи се појављују Келти. Поред тога што се J2b1 сасвим лепо уклапа у сеобу R1b и Bell Beaker културу, M205 хаплотипови појављују се у Немачкој, северној Италији и Чешкој. Познато је да су баш ову теориторију насељавали Келти.

Наравно, овде не треба правити дилему око тога која је хаплогрупа карактеристилна за овај народ. Свакако је доминирала R1b. Ј2b1 ту може бити само једна мала компонентна, апсорбована још на истоку.

Остаје питање откуд J2b1 на Балкану? Не преостаје ништа друго, него да је повежемо са неком инвазијом са запада/севера.

Мишљења сам да Хелени у старту отпадају, зато што J2b1 M205 нема у већем проценту код Грка, а и старост се не поклапа.

Илири су и даље веома мистериозни, али мислим да се не могу повезати са J2b M205, због мале старости пре свега, али и због чињенице да припадници ове хаплогрупе долазе нешто касније на подручје западног Балкана.

Словени такође не могу бити кључ за решавање ове дилеме. J2b M205 је готово непостојећа међу Западним и Источним Словенима. Постоји један Украјинац пољског порекла, али он је веома удаљен (генетски) од осталих J2b M205 и није од користи за прорачун.

Што се Келта и Балканa тиче, пада на памет напад на Делфе. Управо би овај продор могао да повеже грчке, бугарске, а на крају и српске J2b M205.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%9A%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD

Келти продиру на Балкан у 4. веку пре нове ере. Већ сам раније поменуо да је заједнички предак француских, грчких и српских J2b M205 живео око 371. год. пре н.е.

Веома битно за ову везу је и значајно присуство разних келтских племена на простору данашње Бугарске, где такође постоје J2b М205 хаплотипови.

Постоје назнаке да бугарски J2b1 воде порекло управо из области у којима је некада постојао снажан келтски утицај.

У 14. и 15. веку, приликом надирања Турака, покреће се и становништво из источних крајева Балкана. Сеобе су ишле углавном ка северо-западу. На тај начин се може објаснити присуство J2b1 код Срба данас.

« Последња измена: Јануар 18, 2015, 07:46:12 поподне Небојша »

Ван мреже Муњени Ћелић

• Познавалац
  • Поруке: 598
« Одговор #472 послато: Јануар 10, 2015, 01:46:16 поподне »
http://www.eupedia.com/genetics/britain_ireland_dna.shtml

О Келтима и осталом генетичком материјалу на Британским острвима.
Икавац

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #473 послато: Јануар 10, 2015, 01:51:14 поподне »
http://www.eupedia.com/genetics/britain_ireland_dna.shtml

О Келтима и осталом генетичком материјалу на Британским острвима.

" No ancient DNA from the Hallstatt and La Tène culture has been tested to date, but it is very likely that these Celts carried a large percentage of R1b-U152 (mostly the L2 subclade), and probably low percentages of G2a3b1, I2a2b (L38) and J2b2 lineages, among others. "

" Even the Romans from Italy appear to have belonged predominantly to the same R1b-U152 as Hallstatt and La Tène Celts, also accompanied by significant minorities of G2a3b1 and J2b. "

Није јасно да ли се овде мисли само на M241, или на J2b генерално. У сваком случају, М241 и М205 су могле завршити међу Келтима.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #474 послато: Јануар 13, 2015, 01:29:59 поподне »
Изгледа да се појавио Ј2b1 међу Албанцима. У питању је породица Gjenasaj (претпостављам Ђенаши?) из околине Улциња. Још увек чекамо потврду.

Преко 23andMe је тестиран, па нема маркера.
« Последња измена: Јануар 13, 2015, 01:32:23 поподне Небојша »

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #475 послато: Јануар 13, 2015, 05:01:51 поподне »
Изгледа да се појавио Ј2b1 међу Албанцима. У питању је породица Gjenasaj (претпостављам Ђенаши?) из околине Улциња. Још увек чекамо потврду.

Преко 23andMe је тестиран, па нема маркера.
Ako piše Gjenasaj onda je Đenašaj a ne Đenaši.

Ван мреже Муњени Ћелић

• Познавалац
  • Поруке: 598
« Одговор #476 послато: Јануар 13, 2015, 05:22:00 поподне »
Ako piše Gjenasaj onda je Đenašaj a ne Đenaši.

Могуће католик.
Икавац

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #477 послато: Јануар 13, 2015, 07:08:37 поподне »
Могуће католик.
U okolini Ulcinja ima albanaca muslimana i katolika, tako da može da bude i jedno i drugo. Nekako mi malo više liči da je katolik ali ne mora da znači.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #478 послато: Јануар 13, 2015, 08:03:43 поподне »
Потребно је да нам потврде да ли је заиста J2b1 M205. Такође, треба растумачити презиме. Човек се зове Skender Gjenasaj (Улцињ).

Презиме Ђенашај не проналазим у Црној Гори, али зато постоји презиме Ђенаши. Има их у селу Велики Острос крај Скадарског језера.

http://www.maplandia.com/serbia-and-montenegro/crna-gora/veliki-ostros/

Ово презиме се појављује и у Паштровићима. Топоним "Ђенаши" се у овом племену везује за старо становништво ("Латине" и Арбанасе).

Још неки родови J2b1 везују своје порекло за Скарадско језеро (Годијељи за Црмницу; део Морачана је пореклом из Хота).

Један Албанац (Геге-северна Албанија) о овом презимену каже следеће:

"Most like a corruption of Gjin, Gjen is most likely the dialect of Ulcinj. Could also be related to Xhenaze or Gjenase, which means ''burial'' or ''funeral'' in Arabic."

« Последња измена: Јануар 13, 2015, 08:13:44 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #479 послато: Јануар 14, 2015, 12:56:31 поподне »
Један Албанац из Улциња, такође тестиран преко 23andMe, има поклапање са породицама које носе презиме Gjenasaj и воде порекло из јужних крајева Црне Горе. Међу њима је и Gjenasaj J2b1. Ова поклапања слична су онима на Family Finder (Family Tree DNA), дакле реч је о аутосомалној днк.

Наиме, од свих његових "рођака" са 23andMe, ови родови имају убедљиво највише словенске генетике.

Он не може да процени да ли су у питању "Илири", или Словени.

I am sharing with over 25 Albanians on 23andme and these Albanians with the surname Gjenasaj have the most similar results to South Slavs compared to all the Albanians I share with. This could be a coincidence or maybe not and this is a Slavic phenotype overall.

I'm not sure if it is Illyrian or Slavic or something else.

J2b1 на Балкану носе углавном Срби, Бугари и Хрвати. Помислио сам да би ово могло везати J2b1 за Илире, али премало је J2b1 у Албанији а и старост групе не одговара.