Pozdrav svima, evo da se prikljucim raspravi vezano za mene (Sokolovic).
Posto se ne razumem puno u genetiku (planiram ozbiljnije da se aktiviram na tom polju), da li moze neko malo detaljnije da mi objasni od kojeg naroda poticem? Mozda nisam postavio pitanje ispravno, ali da li moze na osnovu R1b da se suzi na odredjene narode?
Takodje puno bi mi znacilo ako neko od starijih clanova moze da me uputi gde i na koje nacine mogu malo bolje da saznam/istrazim nesto o svom poreklu?
Sto se tice reci musliman, meni licno ne smeta, ali ja, kao ni moj otac nismo muslimani vec pravoslavci. A moj deda nikad nije klanjao, nije bio komunista ali nije pridavao znacaj religiji. A valjda su svi Sokolovici i dalje Srbi bez obzira na religiju koja je kasnije zamenjena islamom, osim onih koji su se radjali i odrastali u Turskoj (tj u kojima ima turske krvi)? Uglavnom ako je zbog lakseg razvrstavanja bolje da se upise pored imena nije problem.
Svaki komentar je dobrodosao. Hvala unapred!
Поздрав Соколовићу!
Као што написах раније, грана
R1b-P312 којој припадаш се везује пре свега за (Прото) Итало-Келтска племена централне Европе, а на наше просторе су је донела највероватније келтска племена Халштатске и Латенске културе, почевши од отприлике 1200 п.н.е. Што се тиче истраживања порекла, најбоље је да погледаш дигиталну библиотеку на нашем сајту, где можеш наћи велики број књига и студија које се баве становништвом Херцеговине:
http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/Што се тиче ознаке поред презимена, ми уписујемо муслиман/католик када је прилично сигурно да се тестирани тако изјашњавају, а ја на основу твог имена нисам био баш сигуран да си муслиман.

Ознаку православац ретко уписујемо, већ само славу, а за тестиране који немају никакву ознаку се углавном подразумева да су православци, али им се не зна слава. Наравно, ако ти желиш можемо уписати и православац.