Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4596303 пута)

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9599
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #2900 послато: Јануар 13, 2017, 08:55:21 поподне »
Урта, Лучиндан, Осијек, околина Сарајева

Припада хаплогрупи I2-PH908. Прилично уобичајен хаплотип без иједне вриједности која би била специфична, дакле веома близу модалу.

Кад сам видио резултат и славу помислих, ево га још један Никшић. Међутим касније прочитах да су Урте по предању дошли из Србије и да је постојала нека прича о каравлашком поријеклу. Мада Трифковић пише да они нису за себе никад говорили да су Каравласи. Како год, по мушкој линији не би требало да су Каравласи. Каравлашке тј. бањашке групе су испитане у Хрватској и углавном су биле H и E хаплогрупе.

Никшићи све сами Лучинштаци. :D

Ван мреже Лепеничанин

• Истраживач
  • Поруке: 968
  • R1b
« Одговор #2901 послато: Јануар 13, 2017, 09:04:41 поподне »
Испада да су Урте сродни Шкрбама из Сарајевског Поља. Шта каже литература о њиховој повезаности?

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #2902 послато: Јануар 13, 2017, 09:10:07 поподне »
Испада да су Урте сродни Шкрбама из Сарајевског Поља. Шта каже литература о њиховој повезаности?

Ово за Урте каже литература:

"Урте 2к су однекуд из Србије. У Босну су доселили прије 150г. Сусједни за њих кажу да су посрбљени Каравласи, док они о томе ништа не кажу. Св. Лука."

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #2903 послато: Јануар 13, 2017, 09:11:26 поподне »
Susedi ...Sarajvski susedi :lol:

Njima su svi posrbljeni vlasi itd....

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14349
« Одговор #2904 послато: Јануар 13, 2017, 09:51:11 поподне »
Susedi ...Sarajvski susedi :lol:

Njima su svi posrbljeni vlasi itd....

Мислим да си промашио тему. Та прича о пореклу није настала после 1995. од стране "Сарајвских суседа", већ су је Трифковићу почетком 20. века пренели суседи ове породице (мештани села), који су 99% православни Срби пореклом углавном из Херцеговине.

С обзиром на предање о пореклу из Србије, можда су околни Срби, углавном Ерцеговци, онако отприлике, етикетирали ову породицу (није редак случај у нашим крајевима). Постоји можда и шанса, додуше мала, да је овај род неко време имао везе са Каравласима (невезано за даље порекло), да би се после соебе у чисто српску средину те особине изгубиле.

Приметно је да се I2a појачала код БиХ Срба. Погледах пре неки дан да ли се може извући неки пресек на основу резултата из нашег днк пројекта, али не вреди. Аврамијевштаци су нанели такав ударац, да мора протећи много воде Савом и Дунавом да би се ситуација изнивелисала. :)

Да не буде забуне, немам ништа против наших Аврамијевштака, само је занимљиво правити пресек за поједине српске области на основу "реалног" стања у табели. :)

Ван мреже Лепеничанин

• Истраживач
  • Поруке: 968
  • R1b
« Одговор #2905 послато: Јануар 13, 2017, 09:54:46 поподне »
Мислио сам шта литература каже за Шкрбе. Ево нашао сам:

Шкрбе 3к у Кобиљ-Долу, који су старином из Херцеговине, столачког котара. Овако су се звали и тамо по некој шкрбавој (крезубој) баби, а по старини се зову Милорадовићи. Отуда су се прије 160г доселили на Кланац и бавили се ковачким занатом. О куги су обамрли и оно што их је остало преселило се у Кобиљ-До. Данас их има још у Топлику, Тилави, Петровићима и Добрињи. Св. Јован.

Шкрбе су изгледа генетски повезани са Уртама. Е сад, овај ковачки занат је често наметан староседелачким породицама, имамо пример Ковачевића I2 din N у Белопавлићима, не мора обавезно да буде цигански.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2429
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #2906 послато: Јануар 13, 2017, 09:55:43 поподне »
Приметно је да се I2a појачала код БиХ Срба. Погледах пре неки дан да ли се може извући неки пресек на основу резултата из нашег днк пројекта, али не вреди. Аврамијевштаци су нанели такав ударац, да мора протећи много воде Савом и Дунавом да би се ситуација изнивелисала. :)

Савом и Дунавом, а највише Дрином  :)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2907 послато: Јануар 13, 2017, 09:57:34 поподне »
Савом и Дунавом, а највише Дрином  :)

:)

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #2908 послато: Јануар 13, 2017, 10:48:22 поподне »
Бацковић, Зачеће св. Јована крститеља, Дреновштица, Пјешивци /ЦГ

Припада хаплогрупи J2a-M92, добро познатом пјешивачком хаплотипу. Са Перуновићем из Дреновштице има 1 маркер разлике. По Шобајићу, Бацковиће и Перуновиће дијели неких 12 пасова(сад је то већ 14-15) тј. Перуновићи и Бацковићи су од браће Перуна и Бацка, синова Вуксанових, сина Андријиног, сина Радовановог, сина Богдановог.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2909 послато: Јануар 13, 2017, 10:54:57 поподне »
Бацковић, Зачеће св. Јована крститеља, Дреновштица, Пјешивци /ЦГ

Припада хаплогрупи J2a-M92, добро познатом пјешивачком хаплотипу. Са Перуновићем из Дреновштице има 1 маркер разлике. По Шобајићу, Бацковиће и Перуновиће дијели неких 12 пасова(сад је то већ 14-15) тј. Перуновићи и Бацковићи су од браће Перуна и Бацка, синова Вуксанових, сина Андријиног, сина Радовановог, сина Богдановог.

Колико је Шантић из Пријепоља близак Пјешивцима?

http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=J2a

По Y-STR вредностима рекло би се да је у питању иста подграна J2a, али нешто даљи рођак, што евентуално подиже старост читаве гране на том простору.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #2910 послато: Јануар 13, 2017, 11:05:47 поподне »
Колико је Шантић из Пријепоља близак Пјешивцима?

http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=J2a

По Y-STR вредностима рекло би се да је у питању иста подграна J2a, али нешто даљи рођак, што евентуално подиже старост читаве гране на том простору.

Да, Шантић је свакако истог рода. Муслимани Шантићи у Пријепољу су поријеклом из Мостара и мислим да су истог рода са православним Шантићима, који су опет по предању из Црне Горе, а једини Шантићи који се спомињу у Црној Гори су они у Пјешивцима у Повији.

Мислим да бисмо скоро сигурно могли потврдити да је Алекса Шантић J2a M92 пјешивачки.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2911 послато: Јануар 13, 2017, 11:12:21 поподне »
Да, Шантић је свакако истог рода. Муслимани Шантићи у Пријепољу су поријеклом из Мостара и мислим да су истог рода са православним Шантићима, који су опет по предању из Црне Горе, а једини Шантићи који се спомињу у Црној Гори су они у Пјешивцима у Повији.

Мислим да бисмо скоро сигурно могли потврдити да је Алекса Шантић J2a M92 пјешивачки.

Сва је прилика да је тако.

http://srpskoblago.rs/aleksa-santic/

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8090
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #2912 послато: Јануар 14, 2017, 05:56:54 пре подне »
Незнам за причу  о Уртама из околине Сарајева, тј. за миграције из Србије у околину Сарајева ,али сам резултат Урта у комбинацији са славом, наводи да су део племена Никшићи...Пошто резултат се од просечне вредности Никшићког резултата разликује у само 2 маркера...Видим да их повезују са Шкрбама, тј .Шкрбе претпостављам да имају везе са Шкрбићима, који се сматрају Никшићима...

Ван мреже filipi

• Истраживач
  • Поруке: 1319
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
« Одговор #2913 послато: Јануар 14, 2017, 07:42:29 пре подне »
Мислим да си промашио тему. Та прича о пореклу није настала после 1995. од стране "Сарајвских суседа", већ су је Трифковићу почетком 20. века пренели суседи ове породице (мештани села), који су 99% православни Срби пореклом углавном из Херцеговине.

С обзиром на предање о пореклу из Србије, можда су околни Срби, углавном Ерцеговци, онако отприлике, етикетирали ову породицу (није редак случај у нашим крајевима). Постоји можда и шанса, додуше мала, да је овај род неко време имао везе са Каравласима (невезано за даље порекло), да би се после соебе у чисто српску средину те особине изгубиле.

Да не буде забуне, немам ништа против наших Аврамијевштака, само је занимљиво правити пресек за поједине српске области на основу "реалног" стања у табели. :)
Da,mogao bi se napraviti sad neki presjek ili sacekati hercegovacki projekat :)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #2914 послато: Јануар 14, 2017, 07:59:47 пре подне »
Само презиме Урта заиста звучи помало чудно. Погледах мало шта значи ова реч и ево шта се може пронаћи:

"U opasci se kaže: Urta, riječ srodna sa riječju urva fie i urvati (uvreda, uvrijediti), koja dolazi već u Dušanovu zakoniku. Lopašić urb. 163."

Извор: Рјечник хрватскога или српскога језика, 1971

Ван мреже Đorđo

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 775
  • shí shì qiú shì
« Одговор #2915 послато: Јануар 14, 2017, 08:19:24 пре подне »
Урт на албанском значи "мудар" https://en.wiktionary.org/wiki/urt%C3%AB

Ван мреже Đorđo

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 775
  • shí shì qiú shì
« Одговор #2916 послато: Јануар 14, 2017, 08:20:22 пре подне »
п.с. видим да постоји и као лично име https://en.wiktionary.org/wiki/Urt#Albanian

На мрежи НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #2917 послато: Јануар 14, 2017, 01:41:58 поподне »
Урт на албанском значи "мудар" https://en.wiktionary.org/wiki/urt%C3%AB

Делује ми најлогичније да је ово корен презимена. Свака част Ђорђо на проналаску!  :)
Због оваквих ствари су занимљива генетска истраживања, у овом конкретном случају, како је дошло до тога да презиме изведено из албанског језика добије породица која можда потиче од Никшића, а у сваком случају не поседује староседелачку генетику? Ја сам мишљења да им је садашње презиме првобитно био надимак од родоначелника. Било би занимљиво детаљније истражити историјска кретања овог рода.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #2918 послато: Јануар 14, 2017, 02:00:33 поподне »
Делује ми најлогичније да је ово корен презимена. Свака част Ђорђо на проналаску!  :)
Због оваквих ствари су занимљива генетска истраживања, у овом конкретном случају, како је дошло до тога да презиме изведено из албанског језика добије породица која можда потиче од Никшића, а у сваком случају не поседује староседелачку генетику? Ја сам мишљења да им је садашње презиме првобитно био надимак од родоначелника. Било би занимљиво детаљније истражити историјска кретања овог рода.
А како је доспела у албански ова реч, да ли је у питању романизам?

На мрежи НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #2919 послато: Јануар 14, 2017, 02:23:13 поподне »
А како је доспела у албански ова реч, да ли је у питању романизам?

Не, у питању је њихова, "домаћа" реч:
Based on an unattested *ur, from Proto-Albanian *wara, related to Latin vērus ‎(“true”), Old Irish fír ‎(“id”), Old High German wār ‎(“id”)[1].
Чињеницама против самоувереног незнања.