Аутор Тема: Генетско поријекло Срба  (Прочитано 190966 пута)

Ван мреже Гвер

  • Шегрт
  • ***
  • Поруке: 65
Одг: Генетско поријекло Срба
« Одговор #900 послато: јун 05, 2019, 11:02:11 пре подне »
Да, у праву сте, сад видим да се питање односи на етногенезу Словена а ја сам мислио на каснији период и Србе. Нисам био довољно пажљив.
Мада и даље мислим да су Словени присутни раније на простору северне Немачке а не тек од тамо неког 6. века. У том случају би Варини или Верни, како су их звали Саксонци, били словенско или у најмању руку мешовито племе од самог старта, а не тек од 9. века. Назив племена "бранитељи", "чувари" мени говори да се можда ради о некаквој војној заједници, чуварима границе можда?
Рецимо, племе Браничевци се наводно формира у 9. веку и доводе се у везу са јужнословенским Бодрићима. Њихово име је истог значења као и Варини, јер су и Браничевци били на граници са Франачком државом и имали улогу чувара, бранитеља. И северни Варини/Верни су повезани са Бодрићима и исто ратовали са Францима. То значење "чувар" неки дају и кавкаским Сербоима, наводно од речи serv, служба, мада на енглском сер и сир означавају високи статус, господина. Но добро.

И мени хипотеза о Бастарнима делује доста уверљиво. Ако се добро сећам, претпоставља се да су они били носиоци И2 хаплогрупе? Пошто врло мало знам о њима прегледао сам вики страницу и радује ме што се макар спомињу као могући чинилац у стварању Словена. Гледајући мапу, настањивали су територије са великом концетрацијом И2. Раније сам сматрао Трипољску Кукутени културу као једним од могућих извора И2 и уопште Словена, али видим да се то оспорава.