Аутор Тема: Генетичко поријекло Срба  (Прочитано 348683 пута)

Синиша Јерковић

 • Гост
Генетичко поријекло Срба
« послато: Јануар 07, 2013, 09:35:15 поподне »
Отварам дискусију везану за генетско поријекло српског народа. Ускоро ћу поставити текстове које третирају ту тематику.

mladjo

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #1 послато: Јануар 08, 2013, 11:15:41 пре подне »
"ДНК српски пројекат" у процентима:

I2a1b                 12,1%
I2a1b1 DIN-N       7,2%
I2a1b1 DIN-S     20,2%

Грана I2a1b       39,5%

I                         6,7%
I2a1a                  0,4%   
H                        0,4%
J2a                     0,9%
J2b                     9,4%
N                        0,9%
Q                        0,9%
R1a                   14,8%
R1b                     5,4%
E1b                   17,5%
G                        3,1%

Као што је наглашено на сајту ”ДНК српски пројекат”, подаци о тестираним се односе на особе са територије бивше Југославије (српско-хрватско говорно подручје), изузев Словеније и Македоније...

« Последња измена: Јануар 08, 2013, 11:46:05 пре подне млађо »

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 998
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #2 послато: Јануар 08, 2013, 01:31:56 поподне »
Помоз' Бог, јунаци! )))
Богу хвала што проради форум након силних перипетија!

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #3 послато: Јануар 08, 2013, 03:10:26 поподне »
За почетак желио бих да поставим три цитата из научних студија који су изречени од старне три различите науке, али о пореклу Срба говоре заправо исто. Први је лингвиста проф. Радмило Маројевић који каже:

"Jedna od zabluda ideologizovane nauke o srpskom jeziku sastoji se u tome što se ovaj jezik svrstava u zapadnojužnoslovensku podgrupu južnoslovenskih jezika, pa se ide čak dotle da se ti jezici genetski svode na jedan jezik. Tako Pavle Ivić tvrdi „da su razlike među zapadnojužnoslovenskim govorima bile vrlo male, sasvim nedovoljne za razlikovanje dvaju jezika na zapadnojužnoslovenskom području“Savremena lingvistička nauka u tom pogledu je nedvosmislena: srpski jezik (tzv. štokavski), hrvatski jezik (tzv. čakavski) i slovinjski jezik (tzv. kajkavski) sa slovenačkim — genetski se ne mogu svesti na j e d a n slovenski prajezik niti na j e d a n praslovenski dijalekat. Najviše što se može reći, a što bi bilo i najtačnije, jeste fakat da se srpski jezik sa svojim zapadnim slovenskim susjedima (prvenstveno s hrvatskim) nalazio i nalazi u nekoj vrsti jezičkoga saveza i u odnosima tipološkog približavanja ili k o n v e r g e n c i j e.

Prije dolaska Protobugara na Balkan srpski jezik je činio cjelinu sa slovenskim govorima današnje Makedonije i današnje Bugarske, tako da možemo govoriti o  j e d n o m (srpsko-slovenskom) praslovenskom dijalaktu: savremeni srpski i bugarski jezik, s prelaznim makedonskim govorima, genetski se mogu svesti na j e d a n slovenski prajezik (tačnije: pradijalekat). Jedan dio tih govora u kontaktu s neslovenskim jezikom Protobugara, uz razvoj balkanističkog inovacionog žarišta, poslužio je kao osnova za glotogenezu bugarskog jezika i etnogenezu bugarskog kao novog slovenskog naroda. Srpsko-slovenski govori Makedonije takođe preživljavaju krupne tipološke promjene, s izvjesnim obrisima nove glotogeneze koji bi govorili o mogućnosti formiranja novog, makedonskog jezika (danas su ti govori više prelazni od staroga srpskog prema novom bugarskom jeziku nego što predstavljaju već formiran novi južnoslovenski jezik). Moglo bi se reći, i to bi bilo najtačnije, da se na srpskom istorijskom jugoistoku odvija proces tipološkog udaljavanja ili d i v e r g e n c i j e."

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3981
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #4 послато: Јануар 08, 2013, 03:11:18 поподне »
Надамо се да ће сад све бити у реду са форумом.
А посебно нам је драго што је ДНК екипа одмах показала да се на њу може рачунати.
Радујемо се темама, дискусијама и вредним информацијама које ће да се заврте.
Хвала вам, пријатељи!
Доброшли су и сви остали којима је стало до живе дискусије, засноване на чињеницама. И, наравно, до истине. Једне и једине.
Придружите нам се.

« Последња измена: Јануар 14, 2013, 06:16:08 поподне admin »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #5 послато: Јануар 08, 2013, 03:44:00 поподне »
Други цитат везан је за археологију.

Најпознатији српски археолог за рани средњи вијек проф. Ђорђе Јанковић пише:

"Зато се мора поставити питање међусрпских односа у 8-9. столећу, на правцу Полабље — Далмација: да ли је постојала некаква размена и мање или више редовни сусрети, да ли је било новог насељавања са севера или у обрнутом смеру?За сада нема услова да се одговори на ова питања.Дакле, српско грнчарство у 6-7. столећу повезано је са областима око ушћа северне Мораве, а сродни су и у 8.
столећу, као и са оним у Полабљу, око Солаве. Те везе се потом прате и преко лонаца украшених ребрима.

Пре свега уз помоћ препознатљиве грнчарије,а затим из начина грађења утврђења, врсте коришћених станишта итд., закључено је да се Срби из предела око Беча у римском Норику и око ушћа Мораве, расељавају према Лаби. По досељавању Авара у Панонију, неки Срби
са истог простора, насељени су на Дунавуу византијској областиАквиса, да би бранили пут дуж Дунава; одатле неки одлазе негде на југ почетком 7. столећа.
"
« Последња измена: Јануар 08, 2013, 03:46:12 поподне Синиша Јерковић »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #6 послато: Јануар 08, 2013, 04:17:29 поподне »
Трећи цитат везан је за прве помене Срба као народа код неких аутора.

Први званичан помен Срба је код франачког љетописца Фредегара у 7. вијеку који каже za Dervana da je dux gente Surbiorum que ex genere Sclavinorum или кнез народа Срба од народа Словена.

Следећи помени су из 9.вијека
Франачки лјетописац Ајнхард помиње и јужне и сјеверне Србе и назива их истим именом Сорабос. Ево дијелова из Ајнхардове хронике:

[*816] DCCCXVI. Hieme transacta Saxones et orientales Franci expeditionem in Sorabos Sclavos
[822] DCCCXXII. Item in parte orientali Saxoniae, quae Soraborum finibus contigua est,
[822] DCCCXXII. ad cuius adventum Liudewitus Siscia civitate relicta ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem optinere dicitur

Значи, за Ајнхарда су Срби у Полабљу и у Далмацији један те исти народ.

Из 10. вијека имамо помен Срба код арапског путописца Ал Масудија:

"Казао је Масуди: Словени су од потомака Мадаја /Мара/ сина Јафета, сина Нуха; њему припадају сва племена Словена и њему се приклањају у својим родословима. Обитавалишта су им под Козорогом (на северу), одакле се простиру на запад. Они окупљају различита племена, међу којима има ратничких, и она имају владаре. Неки од њих исповедају хришћанску веру на јакобитски /несторијански/ начин, неки немају писма, не потчињавају се законима; они су пагани и ништа не знају о законима. Од тих племена једно је имало раније у прошлости власт /над њима/, њиховог владара звали су Мађак /Махак, Махал, Бабак ?/, а само племе се звало Валинана /Ваљмана или Ваљјана/. Том племену у старини потчињаваху се остала словенска племена, јер /врховна/ власт је била његова и остали владари њему се потчињаваху. Затим следи племе Астрабрана /Астабвана, Астарана, Вастарана или Вастараја/, чији се владар у садашње време зове Саклаих /Саклаиђ, Садлаиђ, Сакла, Сакланђ/; још племе звано Дулаба /Дулана, Длавана, Дулаја/, њихов владар /у садашње време/ зове се Ванђ-Слава /Ванђ Алаф, Ванђ, Ванџелак, Васхла, Тала/. Затим племе звано Сарбин; то је племе грозно /својим противницима/ из разлога којих би спомињање било дугачко, по особинама, чије би излагање било опширно, и по одсуству закона код њих, коме би се покоравали /или: по њиховом непотчињавању никаквом народу; или у њиховој близини је држава, којој се они потчињавају/. Затим иде племе, именом Морава /нема речи: Затим до Марвана/ затим племе звано Харватин /Џарваник, Хазваш, Харвас, Харванин/; затим племе, звано Сасин /Хасин, Сасну (?)/ и племе по имену Хашанин /Хасабин, Ахсас/; затим племе, по имену Баранџабин /Баданхас/. Наше навођење имена неког владара тих племена уствари су имена позназа /обична/ за њихове владаре.

Племе које споменусмо под именом Сарбин, спаљује се у огњу, када им умре владар или старешина; они такође спаљују његовог јахаћег коња. Они имају обичај, сличан обичајима Индуса; то смо делимично помињали напред у овом делу, при опису планине Кабха и хазарске земље, када смо говорили, да се у хазарској земљи /код хазарског владара/ налазе Словени и Руси, и да се они спаљују на ломачама. То словенско племе и друга ближе се истоку и простиру се на запад".323

"Следеће племе се зове С(а)рбин. Они су народ окружен од Словена поштовањем из разлога, чије би излагање било дугачко, такође из особености, чије би објашњење било преопширно... /Људи из/ племена које споменули, звано С/а/рбин, спаљује се у огњу, када им умре владар или вођа, и спаљују /такође/ његовог /или: своје/ јахаће коње. Њихово поступање /у том погледу/ слично је поступању Индуса..."

Затим имамо познати извор Константина Порфирогенита De administrando imperio који каже:

"Треба знати да су Срби потомци некрштених Срба, који се још зову и Бели, који живе са оне стране Турске (Мађарске) на месту које се код њих назива Бојки (Бојка), где им је суседна Франачка, као и велика Хрватска, она некрштена, која се још зове и Бела. Тамо су, дакле, ови Срби живели од почетка. Пошто су два брата наследили на власти свога оца у Србији, један од њих је узео половину народа и пребегао Ираклију, цару Ромеја (Византинаца), и тај исти цар Ираклије га је примио и за насељавање му је дао место у Солунској теми Сервију(Србица), која од тада носи тај назив. После неког времена, су ти исти Срби одлучили да се врате у своје земље и цар их је пустио. Када су прешли реку Дунав, они се покају и преко стратега који је тада био у Београду, јаве цару Ираклију, да им он да другу земљу за насеље. И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана и Травунија и земља Конављана, беше под влашћу цара Ромеја, а пошто су те земље биле опустошене од Авара (јер су из тих земаља они истерали Романе који сада живе у Далмацији и Драчу), то цар у овим земљама насели исте Србе и они беху потчињени цару Ромеја, а цар их покрсти довевши свештенике из Рима и, научивши их да правилно врше дела побожности, изложи им хришћанско учење."

"Земљу Захумље су раније поседовали Ромеји, ја мислим на оне Романе које је цар Диоклецијан преселио из Рима, како је о њима речено у историји Хрвата. Земља Захумље била је под владавином цара Ромеја, али кад је оно и његов народ био подјармљен Аварима, оно је потпуно опустело. Они који сада тамо живе у Захумљу, Срби су из времена оног архонта који је тражио заштиту од цара Ираклија. Они су названи Захумљани по планини која се зове Хум и заиста у језику Словена Захумљани значи они иза брда, јер се на овом подручју налази велико брдо са два града на његовом врху, Бона и Хум, а иза тог брда тече река названа Бона, што значи Добра."

"Земља Травуњана и Конављана је једна. Становници су потомци некрштених Срба, из времена оног архонта(кнеза) који се одселио из некрштене Србије и затражио заштиту цара Ираклија, све до времена Властимира , српског архонта. Тај кнез Властимир удао је своју кћерку за Крајину , сина Белоја, жупана Травуније. У жељи да га учини племенитијим, свога зета, дао му је титулу архонта и учинио га самосталним. Од њега се родио Хвалимир, а од њега Чучимир. Архонти Травуније су увек били под влашћу архонта Србије. Травунија на језику Словена значи утврђено место, и то зато што у земљи има много утврђења."

"Земљу у којој сада станују Пагани раније су такође поседовали Романи које је цар Диоклецијан преселио из Рима и населио у Далмацији. Исти Пагани воде порекло од некрштених Срба из оног времена у којем је њихов поглавар затражио заштиту цара Ираклија. Ова је земља такође била подјармљена од Авара и опустошена, а поновно насељена у време цара Ираклија. Названи су Пагани зато што нису прихватили крштење у време кад су сви Срби примили крштење. Назив пагани на језику Словена значи некрштени али на језику Ромеја њихова земља се зове Арента(Неретва) па се и они називају Арентани(Неретвљани) са стране истих Ромеја."

На крају још један важан извор за рану историју Срба је Прва руска хроника или Повест минулих лета из 11.вијека:

"По разрушении же столпа и по разделении народов взяли сыновья Сима восточные страны,а сыновья Хама — южные страны, Иафетовы же взяли запад и северные страны. От этих же70 и 2 язык произошел и народ славянский, от племени Иафета — так называемые норики,которые и есть славяне.Спустя много времени сели славяне по Дунаю, где теперь земля Венгерская и Болгарская.
От тех славян разошлись славяне по земле и прозвались именами своими от мест, на которыхсели. Так одни, придя, сели на реке именем Морава и прозвались морава, а другие назвались чехи. А вот еще те же славяне: белые хорваты, и сербы, и хорутане. Когда волохи напали на славян дунайских, и поселились среди них, и притесняли их, то славяне эти пришли и сели на Висле и прозвались ляхами, а от тех ляхов пошли поляки, другие ляхи — лутичи, иные —мазовшане, иные — поморяне."

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #7 послато: Јануар 08, 2013, 07:58:22 поподне »
Поздрав свим учесницима!!!
Оно што мене занима у погледу односа балканских Срба и оних у Полабљу јесте следеће:
Неспорно је да на Балкану имамо област Далмацију, која је у римско доба обухаватала прилично велику територију. Област је добила име по граду Далму / Делминијуму који се налазио највероватније у данашњој западној Херцеговини.
Истовремено, на карти Pagorum Sorabicorum Delineatio која приказује племена и насеља око реке Лабе, означена је област племена Далеминаца (Daleminci). У тој области једно од насеља носи име Гламаци (Glamaci).
Називи Далеминци и Гламаци су ми врло слични са данас постојећом Далмацијом (Далматинци) и Гламочем. Пошто није могуће да су та имена на Балкан могли донети Срби / Славени у некаквој сеоби током 7. века, да ли је могуће да су илирски Далматинци имали миграцију на север и том приликом се населили у Полаљбу? И потом се вратили у домовину после неколико векова...
Надаље, за балканске Србе је типична И2а хаплогрупа, док је код Лужичких Срба у високом проценту заступљена Р1а, што по мени значи да нисмо истог генетског порекла, већ само културног.
Дакле, какав је однос наше Далмације са полапским племеном Далеминаца (и градом Гламачем) и да ли је могућа присутност И2а популације на Балкану и у античко доба?
Икавац

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 660
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #8 послато: Јануар 08, 2013, 08:32:36 поподне »
Писци који спомињу Србе и прије Порфирогенита

1. Херодот (5.вијек с.е.) каже да су Венети и Илири један исти народ,помиње Сербонско језеро на Средоземном мору-испод Синаја, а Тиренско море назива Српским морем.
2. Страбон(1. в.с.е.) налази Србе у Илирији - од Јадрана до Дунава, а планину Динару назива Србском планином.
3. Клаус Плиниус, тј Плиније Старији(1.в. нове ере) налази Србе на предјелу савремене Херцеговине...
4. Апиан из Александрије(1.в.н.е.) каже да су Срби и Трибали главна племена Илирије. Пошто су код свих византијских писаца Трибали и Срби једно те исто, то по Апиану значи да је Илирија била насељена Србима.
5. Дион Касиус(2.в.н.е.) помиње Србе у Илирији, а он је то добро знао, јер је био ту на служби, као римски префект Илирије.
6. Клаудиус Птоломеј(2в.н.е.) помиње Србе као народ у Илирији, а затим и град  "Сербинон" - који је савремени Загреб.
7. Еузебије Памфил(3.в.н.е) помиње, као народ Илирије, Далмате и Сармате у првом вијеку старе ере.
8. Теофилакт, византијац, из седмог вијека, потврђује да су Гети Словени: "Getae, seu quod item est, Sclavini".
9. Сва античка топографија на Балканском полуострву, све до врата Атине, на српском је језику...Србљани, Србљана, Срби на заливу Воло, Срби у Фтиотиди, Србијанка у Коринтији, Србани у Елиди, Сербон у Аркадији, Срби у Ливадији, Србица на Еубеји, ... Србица у Месенији, Сербејска, Србиште у Лаконији. Све то доказује да су два народа живјела помјешана и у сусједству.
10. У Италији и у Риму, доминантну улогу су имали Етруци, а они  себе називају Рашанима. Говорили су српски језик и служили су се српским писмом.
11. Аријевци, они који су из Европе стигли до Индије, били су етнички Срби - и по језику, и по митологији.
12. Свето Писмо даје податке о првом аријевском освајачу Нину Беловом Неброду, званом Баку и о другмм аријевском освајачу - Сербу Макеридовом, званом Асуру, тј Сербону. Ниново племе Неброда је још увјек живо међу Србима, а очувани су и топоними у вези с Ниновим именом - у старом Расу.
13. Несторова Хроника обухвата вријеме од половине 9 вијека... У њој пише да су сви Словени порјеклом из Илирије. То се вјерљиво доказује и распрострањеним топонима.
14. Анонимни космограф из Равене (7. вијек) разликује три Србје у Европи. Прва је илирска, под којом подразумјева и стару Македонију - од Јадрана и Белог мора до Дунава, друга је отаџбина античких ачана - од Дунава до Карпата, а трећа је отаџбина Сармата - од Карпата до Балтичког мора.

Извод из књиге ИЗМИШЉЕНО ДОСЕЉАВАЊЕ СРБА(стр. 232-234) аутор: Јован И. Деретић, Драгољуб П. Антић и Слободан М. Јарчевић; Ганеша клуб-едиција - Београд, 2012 година.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #9 послато: Јануар 08, 2013, 08:57:31 поподне »
Поздрав свим учесницима!!!
Оно што мене занима у погледу односа балканских Срба и оних у Полабљу јесте следеће:
Неспорно је да на Балкану имамо област Далмацију, која је у римско доба обухаватала прилично велику територију. Област је добила име по граду Далму / Делминијуму који се налазио највероватније у данашњој западној Херцеговини.
Истовремено, на карти Pagorum Sorabicorum Delineatio која приказује племена и насеља око реке Лабе, означена је област племена Далеминаца (Daleminci). У тој области једно од насеља носи име Гламаци (Glamaci).
Називи Далеминци и Гламаци су ми врло слични са данас постојећом Далмацијом (Далматинци) и Гламочем. Пошто није могуће да су та имена на Балкан могли донети Срби / Славени у некаквој сеоби током 7. века, да ли је могуће да су илирски Далматинци имали миграцију на север и том приликом се населили у Полаљбу? И потом се вратили у домовину после неколико векова...
Надаље, за балканске Србе је типична И2а хаплогрупа, док је код Лужичких Срба у високом проценту заступљена Р1а, што по мени значи да нисмо истог генетског порекла, већ само културног.
Дакле, какав је однос наше Далмације са полапским племеном Далеминаца (и градом Гламачем) и да ли је могућа присутност И2а популације на Балкану и у античко доба?

Александре, тачно је ово што си написао за Далеминце тј. Гломаче. И данас у Њемачкој постоји сјеверни Гламоч под називом Ломач који је добио име по њима. http://en.wikipedia.org/wiki/Lommatzsch Иначе Гломачи су били Србима веома сродно племе, али не сасвим идентично са Србима. Међутим и Срби и Гломачи припадали су групи Склавина коју је карактерисала Прашко Корчаковска археолошка култура и доминантна хаплогрупа И2а1б Динарик Соутх. Пољски аутори веома јасно разликују праве Србе који су живјели углавном око Ријеке Мулде и Солаве од осталих словенских племена. Данашњи лужички Срби немају исто поријекло са овим нашим Србима, већ су српско име преузели по великом српском племенском савезу који је постојао у вријеме Самове државе. Прави Срби нису живјели источно од ријеке Лабе. У племена на сјеверу која су припадала правим Србима, помињу се: Хутићи, Нелетићи, Нишани, Суселци и Србићи. Сва је прилика да је ова племенска група Срба, ослабљена крахом Самове државе и одсељвањем на југ, па је на простору данашње њемачке остао мањи број који се временом германизизрао.

Раније сам да бих приказао путању данашњих Срба нацртао карту са досад тестираним појединцима који су били Динарик Соутх ( црвене тачке на карти). Треба рећи да Срби нису били само Динарик Соутх. Са Србима су могле доћи и друге хаплогрупе карактеристичне за словенски сјевер као нпр. И1, Р1а З280, Р1а М458. Исто тако су са Србима из сјеверозападног правца долазила и друга словенска и вендска племена: Ободрити нпр. Ево то је карта коју сам раније правио, па је постављам.


Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #10 послато: Јануар 10, 2013, 10:02:39 пре подне »
Александре, тачно је ово што си написао за Далеминце тј. Гломаче. И данас у Њемачкој постоји сјеверни Гламоч под називом Ломач који је добио име по њима. http://en.wikipedia.org/wiki/Lommatzsch Иначе Гломачи су били Србима веома сродно племе, али не сасвим идентично са Србима. Међутим и Срби и Гломачи припадали су групи Склавина коју је карактерисала Прашко Корчаковска археолошка култура и доминантна хаплогрупа И2а1б Динарик Соутх. Пољски аутори веома јасно разликују праве Србе који су живјели углавном око Ријеке Мулде и Солаве од осталих словенских племена. Данашњи лужички Срби немају исто поријекло са овим нашим Србима, већ су српско име преузели по великом српском племенском савезу који је постојао у вријеме Самове државе. Прави Срби нису живјели источно од ријеке Лабе. У племена на сјеверу која су припадала правим Србима, помињу се: Хутићи, Нелетићи, Нишани, Суселци и Србићи. Сва је прилика да је ова племенска група Срба, ослабљена крахом Самове државе и одсељвањем на југ, па је на простору данашње њемачке остао мањи број који се временом германизизрао...

Здраво свима! За почетак, да и ја дам скроман прилог. Синиша је поменуо Прашко-Корчаковску културу која се везује за Склавине, Словенску племенску заједницу којој су припадали и Бели Срби. Ево мапе из књиге чувеног руског археолога-слависте, Академика Валентина Васиљевича Седова "Славяне в древности. М., 1994" која приказује ту и друге сродне културе из времена велике сеобе народа (ова књига, као и мноштво других добрих књига, може се наћи на http://www.archaeology.ru/index.html).
Да потсетим на то да се Суковско-Дзедзицка култура везује за Венеде, Прашко-Корчаковска за Склавине, а Пенковска за Анте.


Ван мреже Јовица Кртинић

 • Помоћник уредника
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3981
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #11 послато: Јануар 10, 2013, 12:28:53 поподне »
За оне који не знају, преко Порекла можете да урадите анализе Y-ДНК порекла уз попуст од 50 одсто. Ево нешто више о томе:
http://www.poreklo.rs/2012/05/09/akcija-popust-50-odsto-na-analizu-praporekla/

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #12 послато: Јануар 10, 2013, 02:28:11 поподне »

Здраво свима! За почетак, да и ја дам скроман прилог. Синиша је поменуо Прашко-Корчаковску културу која се везује за Склавине, Словенску племенску заједницу којој су припадали и Бели Срби. Ево мапе из књиге чувеног руског археолога-слависте, Академика Валентина Васиљевича Седова "Славяне в древности. М., 1994" која приказује ту и друге сродне културе из времена велике сеобе народа (ова књига, као и мноштво других добрих књига, може се наћи на http://www.archaeology.ru/index.html).
Да потсетим на то да се Суковско-Дзедзицка култура везује за Венеде, Прашко-Корчаковска за Склавине, а Пенковска за Анте.


Поздрав Кириос, драго ми је да те видим овдје. Не знам да ли си прочитао Ал Масудијев извор који сам окачио горе гдје се помињу словенска племена и међу њима Срби. Интересантно је да ал Масуди и Бастарне помиње у свом списку као Словене, поред већ познатих Волињана и Дуљеба (а све је то прашкокорчаковска група).

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #13 послато: Јануар 10, 2013, 11:22:31 поподне »
Поздрав Кириос, драго ми је да те видим овдје. Не знам да ли си прочитао Ал Масудијев извор који сам окачио горе гдје се помињу словенска племена и међу њима Срби. Интересантно је да ал Масуди и Бастарне помиње у свом списку као Словене, поред већ познатих Волињана и Дуљеба (а све је то прашкокорчаковска група).

Заиста је занимљиво, али ме не изненађује. То је само још једна чврста чињеница која иде у прилог хипотези да су Бастарни играли кључну улогу у етногенези Словена, као могући носиоци хаплогрупе I2a1-Din. И германско порекло назива Дуљеба може бити повезано са Бастарнима.

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #14 послато: Јануар 10, 2013, 11:34:47 поподне »
Поздрав свим учесницима!!!
Оно што мене занима у погледу односа балканских Срба и оних у Полабљу јесте следеће:
Неспорно је да на Балкану имамо област Далмацију, која је у римско доба обухаватала прилично велику територију. Област је добила име по граду Далму / Делминијуму који се налазио највероватније у данашњој западној Херцеговини.
Истовремено, на карти Pagorum Sorabicorum Delineatio која приказује племена и насеља око реке Лабе, означена је област племена Далеминаца (Daleminci). У тој области једно од насеља носи име Гламаци (Glamaci).
Називи Далеминци и Гламаци су ми врло слични са данас постојећом Далмацијом (Далматинци) и Гламочем. Пошто није могуће да су та имена на Балкан могли донети Срби / Славени у некаквој сеоби током 7. века, да ли је могуће да су илирски Далматинци имали миграцију на север и том приликом се населили у Полаљбу? И потом се вратили у домовину после неколико векова...
Надаље, за балканске Србе је типична И2а хаплогрупа, док је код Лужичких Срба у високом проценту заступљена Р1а, што по мени значи да нисмо истог генетског порекла, већ само културног.
Дакле, какав је однос наше Далмације са полапским племеном Далеминаца (и градом Гламачем) и да ли је могућа присутност И2а популације на Балкану и у античко доба?

Реци ми где може да се нађе та карта Pagorum Sorabicorum Delineatio? Нисам је до сада срео.

А теби ево карте Sclavania из атласа Spruner-Menke Historical Atlas (ако је немаш)


« Последња измена: Јануар 10, 2013, 11:36:49 поподне Kyrios »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #15 послато: Јануар 11, 2013, 10:15:37 пре подне »
Још један битан податак који може бити везан за први помен Словена, а налази се у дјелу научника Птоломеја из 1.вијека не који описујући земље источне Европе спомиње народ Stauanoi i Soubueonoi који живи у Европској Сарматији, између балтичког племена Галинда и сарматских Алана на сјеверној обали Црног Мора. Ово је уједно и најстарији помен словенског имена у неком историјском извору. Могли бисмо претпоставити да би ово могао бити и најстарији помен српског имена, узимајући у обзир ово Soubueonoi, поготово што је доста слависта сматрало српско име као најстарије словенско име.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #16 послато: Јануар 11, 2013, 12:34:52 поподне »


На постављеној карти види се граница (црвена линија) између Германа и Словена у данашњој Њемачкој у периоду између 6. и 10.вијека не која је била позната као Limes Sorabicus или Српска марка. Граница је ишла отприлике ријеком Салом или Солавом у источној Тирингији. На карти се јасно види положај правих Срба (Sorbowie wlasciwi) између ријека Мулде и Сале, али и још једне групе Срба (Sorbowie) на сјеверним обронцима Судета (баш тамо се спомиње у хроникама српско племе Пшована, које ће се касније претопити у чешку нацију).

На карти се такође јасно види да су Словени насељавали добар дио данашње источне Баварске, али и источне Франконије (област изворишта ријеке Мајне је била чисто словенска област)

Ван мреже Хаџи Михајло Божовић

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 30
 • I2a
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #17 послато: Јануар 11, 2013, 01:57:15 поподне »
Христос се роди!
Извињавам се ако већ постоји објашњење..нисам стигао све да прегледам
али мени није баш јасан период од повлаћења И2а хапло групе из наших крајева ка припјату...ако може појашњење..
Зашто је дошло и о ком временском периоду се ради...
Јасно ми је да су словени настали мешањем староевропљана И хаплогрупе и индоевропске..
али ако може још мало детаља..
Свако добро!
Живи свободно, умри достойно!

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1116
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #18 послато: Јануар 11, 2013, 03:51:08 поподне »
Христос се роди!
Извињавам се ако већ постоји објашњење..нисам стигао све да прегледам
али мени није баш јасан период од повлаћења И2а хапло групе из наших крајева ка припјату...ако може појашњење..
Зашто је дошло и о ком временском периоду се ради...
Јасно ми је да су словени настали мешањем староевропљана И хаплогрупе и индоевропске..
али ако може још мало детаља..
Свако добро!

Я баш нѣсам много читао о том, те не знам поуздано, али ми дѣлуйе разумним обяшњењем да се хаплоскупина И2 не бѣше просто повукла са Балкана ка срѣдњой Европи, него да йе била потиснута досељеницими са Блискога Истока, припадайућими углавном хаплоскупинам Е1б1б и Ј2, койи су били земљорадници те самим тим напрѣднийи и способнийи за прѣживљавање у већем бройу од припадникъ И2. Што се тиче врѣмена, ту се вѣроватно ради о врѣмену од неколико хиљада године прѣ досељавања Индоевропљана. Ово потискивање се, наравно, вѣроватно вршило насилним путем, ратовима.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Генетичко поријекло Срба
« Одговор #19 послато: Јануар 11, 2013, 05:54:28 поподне »
Цитат
Реци ми где може да се нађе та карта Pagorum Sorabicorum Delineatio? Нисам је до сада срео.
Поздрав Kyrios! Што се тиче карте...њу сам пронашао у књизи М.Јовића, а он се пак позвао на Рељу Новаковића ''Срби; Жупе Полапске Србије према Штетгену и Грајзигу''. Карта ми делује као аутентична, тј. да није настала недавно  ;D . Испод наведеног наслова Пагорум... стоји још и Avctore C.S., ако је од помоћи.
Иначе је врло слична овој коју си поставио, али са мање детаља и стилом писања ближим латинском него немачком, нпр. LIVBANICI, SIVSLI, CHVTICI итд. Ако сам до сада можда био и помало у дилеми око аутентичности приказаног, твоја карта ме је убедила да јесте поуздана. На жалост, немам скенер па да је пребацим  :(
Икавац