Не знам да ли је помињано раније, али интересантан је узорак древне днк са налазишта Konyrtebe у јужном Казахстану,
KNT001, који припада хаплогрупи
E-V13>CTS9320. Узорак је припадао налазишту које се веже за Otrar-Karatau културу и старост му се процјењује на 3-5 вијек наше ере. Уз ову културу се веже полуномадски индоевропски народ који се у изворима (најчешће кинеским) именује као
Кангјуј. Неки истраживачи мисле да је то само друго име за
Согдијанце.
Орлатска плоча која приказује ратнике Кангјуја

Питање је како је ова грана хаплогрупе E-V13, која има скоро искључиво европску распрострањеност доспјела овако далеко на исток. Има мишљења да је сама хаплогрупа E-V13 у Европи ширена путем миграција Индоевропљана у Бронзаном добу. Можда би се могло претпоставити да је неки огранак CTS9320 био захваћен индоевропским сеобама на исток. Ова верзија ми се не чини вјероватном, јер CTS9320 је прилично млађа по настанку од периода главне експанзије Индоевропљана према истоку и западу. Осим тога, источни Индоевропљани имају своју комбинацију грана хаплогрупа, које иако истог коријена као и европске, ипак су се од истих одвојиле још током раног Бронзаног доба, свакако прије настанка CTS9320.
Једино логично објашњење за појаву CTS9320 тако далеко на истоку, у првим вијековима наше ере, би се можда могло крити у чињеници да се поменуто налазиште налази на путу свиле и да је грчко-македонска војска Александра Македонског још у старом вијеку дошла до тог подручја и укључила га у своју државу. Согдијанска принцеза Роксана била је једна од жена Александра Македонског. То би се могло уклопити временски, да је једноставно неки грчки или македонски или трачки војник оставио своје потомство на поменутом подручју.
Не знам шта мисле други учесници, да ли је оваква верзија могућа? И да ли неко има неке податке о овом резултату које сам пропустио.