Аутор Тема: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције  (Прочитано 459446 пута)

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 142
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
Одг: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције
« Одговор #940 послато: Новембар 13, 2025, 11:49:08 пре подне »
  Prilično su mi zanimljivi Vlahovići у Херцеговини,  crkva u Vlahovićima koja je sagrađena posle boja na Kosovu a moja pretpostavka je da je ista izgrađena na temeljima starije crkve posvećene Sv. Jovanu ( natpis pri ulazu u crkvu "..ва име Бог и светог Јована, се лежи Радослав Валаховић ...лежи на племенитом башчини.."
Извор: Љубомир Стојановић, Стари српски записи и натписи, књига IV, 1923

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #941 послато: Децембар 05, 2025, 09:02:21 поподне »
Наши ZS9949 добили су ново поклапање на FTDNA. У питању је Жгела (SNP PF7263). Жгеле су углавном Хрвати са Кордуна и из Славоније.

https://www.poreklo.rs/2015/08/12/poreklo-prezimena-selo-bogovolja-cetingrad/

Ван мреже sinobadm

• Писар
  • Поруке: 238
« Одговор #942 послато: Децембар 06, 2025, 03:46:16 поподне »
Поздрав свима, има још неколико новина у последње време.

На YFull-у се појавио нови антички узорак на нивоу J-ZS4452 пореклом из Португала. Нисам још увек погледао које истраживање је у питању. Затим имамо и нови резултат тестирања на FTDNA из Немачке који не припада групи ранијих резултата из Немачке на вишем нивоу од наше гране, на нивоу J-ZS9959, него се појављује међу резултатима у равни са нашом балканском граном. На FTDNA се са овим новим резултатом наша грана поделила на две, а врло вероватно би овај резултат довео до гранања и наше гране J-ZS9949 на YFull-у. Љиљан и ја смо већ контактирали тестираног и предложили му миграцију резултата на YFull.

Чини се да смо све ближи потврди миграције са северо-запада, што би било у складу са истраживањем објављеном у чланку почетком ове године.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #943 послато: Децембар 06, 2025, 04:29:33 поподне »
Наши ZS9949 добили су ново поклапање на FTDNA. У питању је Жгела (SNP PF7263). Жгеле су углавном Хрвати са Кордуна и из Славоније.

https://www.poreklo.rs/2015/08/12/poreklo-prezimena-selo-bogovolja-cetingrad/

Везано за Жгеле, видим да их је у Хрватској највише рођено у Слуњу. Са друге стране, имамо Кодрунашки огранак Шепа који се населио недалеко од Слуња, у месту Будачки код Војнића. Могуће је да је у питању иста миграциона путања у 18. веку. Љиљан је доста истраживао ове миграције, а ја сам део сумирао у чланку о Шепама (видети одељак "Кордунски огранак породице Шепа" у чланку, линк испод).

линк: https://actacroatica.com/hr/surname/Žgela
линк: https://tromedja.com/poreklo-porodica-i-prezimena/prezimena-u-lici/sepa

Ван мреже Љиљан

• Писар
  • Поруке: 333
« Одговор #944 послато: Децембар 08, 2025, 03:42:06 поподне »
Као што Милан рече имамо новости у грани.

Gerneth је урадио БигУ 700 и сада су њега и Синобада сврстали у заједнички "одвојак" FT339327.

Мало је нејасна ова њихова подјела, испада да је ова грана паралелна са ZS11470.

Моја надоградња на Биг700 још није завршена, али надам се до краја године.

Чекамо ажурирање стабла на УФулл, са Бабићевим резултатом, па да видимо има ли каквих промјена.

Контактирао сам тестираног Жгелу, могуће да ће урадити БигУ. Дјелује заинтересовано.
Иначе интересује ме шта форумаши мисле о овом презимену? Звучи врло необично, како би могло настати?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #945 послато: Децембар 08, 2025, 08:07:23 поподне »
Као што Милан рече имамо новости у грани.

Gerneth је урадио БигУ 700 и сада су њега и Синобада сврстали у заједнички "одвојак" FT339327.

Мало је нејасна ова њихова подјела, испада да је ова грана паралелна са ZS11470.

Моја надоградња на Биг700 још није завршена, али надам се до краја године.

Чекамо ажурирање стабла на УФулл, са Бабићевим резултатом, па да видимо има ли каквих промјена.

Контактирао сам тестираног Жгелу, могуће да ће урадити БигУ. Дјелује заинтересовано.
Иначе интересује ме шта форумаши мисле о овом презимену? Звучи врло необично, како би могло настати?

Јесте ли пробали да пишете овом Гернету, да није он неки наше горе лист ?

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #946 послато: Децембар 08, 2025, 08:24:14 поподне »
Могло би бити. Можда чак и варијанта да не зна то.

Ван мреже Љиљан

• Писар
  • Поруке: 333
« Одговор #947 послато: Децембар 08, 2025, 10:23:46 поподне »
Pisao sam mu ja još početkom 2018.g.
Tada je rekao da je Amerikanac porijeklom iz Eggolsheim-a u Bavarskoj. Ne zna za neko dalje porijeklo.

Isprva sam mislio da je 100%  neki naš, ali više nisam tako siguran.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #948 послато: Децембар 09, 2025, 12:00:23 поподне »
Контактирали смо Гернета, одговорио је, врло је љубазан и спреман да пребаци своје резултате на YFull. Пребацивање и анализа ће потрајати, али ако све буде у реду, требало би да коначно добијемо гранање на YFull стаблу. Надам се да ћемо добити гранање и пре тога, са Љиљановим и Бабићевим резултатима. У међувремену не би било лоше сазнати нешто више о презимену Жгела.

Чланак везан за антички узорак из Португала који сам раније поменуо је
Roca-Rada, X. et al. The genetic history of Portugal over the past 5,000 years. Genome Biol 26, 248 (2025).
Линк: https://doi.org/10.1186/s13059-025-03707-2

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #949 послато: Децембар 10, 2025, 12:04:15 пре подне »
Контактирали смо Гернета, одговорио је, врло је љубазан и спреман да пребаци своје резултате на YFull. Пребацивање и анализа ће потрајати, али ако све буде у реду, требало би да коначно добијемо гранање на YFull стаблу. Надам се да ћемо добити гранање и пре тога, са Љиљановим и Бабићевим резултатима. У међувремену не би било лоше сазнати нешто више о презимену Жгела.

Чланак везан за антички узорак из Португала који сам раније поменуо је
Roca-Rada, X. et al. The genetic history of Portugal over the past 5,000 years. Genome Biol 26, 248 (2025).
Линк: https://doi.org/10.1186/s13059-025-03707-2

Нешто више о презимену Жгела...

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #950 послато: Децембар 10, 2025, 12:15:47 пре подне »
Упознајмо Жгеле, наставак. Карта из 19. века (село у којем су били баш најбројнији).

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #951 послато: Децембар 10, 2025, 05:13:19 поподне »
Нешто више о презимену Жгела...

У албанском је јарам zgjedhe, али неки албански говори, мислим по Скадру, dh казују као ll, тако да би zhgella била дијалектска ријеч са сјевера албанскога простора.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1337
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #952 послато: Децембар 10, 2025, 08:18:03 поподне »

У албанском је јарам zgjedhe, али неки албански говори, мислим по Скадру, dh казују као ll, тако да би zhgella била дијалектска ријеч са сјевера албанскога простора.

Тачно, кад је нешто велико на албанском језику је e madhe али на Косову изговарају “мал”, што би се на албанском писало са два слова l. Једно l се чита љ.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #953 послато: Децембар 10, 2025, 08:52:31 поподне »
Ево га и објашњење на хрватском сајту: https://www.arz.hr/znacenje-i-porijeklo-prezimena-zgela
Они овде наводе да се реч жгоља односи на плуг:
Цитат
Prema jednoj legendi, prezime Žgela potječe od riječi "žgolja" koja označava drveni njivski plug. Legenda kaže da se jedan od predaka nositelja prezimena Žgela bavio izradom i prodajom ovih plugova, te je stoga dobio nadimak po kojem se kasnije razvilo prezime.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #954 послато: Децембар 14, 2025, 02:21:41 поподне »
Да ли имамо неко предање од тестираних Жгела?

Свака част Зрнићу што је успео да пронађе овај податак, посебно јер је презиме записано као Zghella. Погледао сам која би могла да буде миграциона путања. Ако је реч о породици арбанашког порекла, постоји занимљива могућност миграције преко Задра. У Задру се у прошлости налазила насељена арбанашка заједница насељена почетком 18. века, у делу града које се данас зове Арбанаси.

Ван мреже bmarjan

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
« Одговор #955 послато: Децембар 22, 2025, 11:23:13 пре подне »
поздрав свима,
ја сам Бабић из Пуцара.
само  да напоменем да сам у разговору са једним Бабићем из околине Книна који такође слави светог Николу као и ја сазнао да они имају предање да су у Далмацију доселили заједно са Синобадима.
штета што нема ниједног од њих да уради тест.
такође мислим и даље да је до миграције племена у Херцеговину дошло из правца истока а не са југа

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #956 послато: Децембар 22, 2025, 03:37:41 поподне »
поздрав свима,
ја сам Бабић из Пуцара.
само  да напоменем да сам у разговору са једним Бабићем из околине Книна који такође слави светог Николу као и ја сазнао да они имају предање да су у Далмацију доселили заједно са Синобадима.
штета што нема ниједног од њих да уради тест.
такође мислим и даље да је до миграције племена у Херцеговину дошло из правца истока а не са југа

Поздрав Марјане. Прво што ми падне на памет везано за Бабиће и Книн, је Бабића језеро на тромеђи одакле иде Бутижница / Брзица, преко Стрмице и Голубића даље кроз Книнско поље ка Крки. Распитаћу се код старије генерације о Бабићима у Далмацији и да ли их има. Везано за тестирање, било би одлично када би поред Бабића и неко од Тишама из Далмације урадио тест. Је ли можеш да поделиш са нама твоје предање откуд и откада су Бабићи у Пуцарима?

Што се тиче порекла са истока, завео сам твој ранији коментар о селима Горње и Доње Љубиње код Призрена и могућем пореклу Влаховића са Косова, у чланку о Влаховићима. Све је могуће.

Ван мреже bmarjan

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
« Одговор #957 послато: Децембар 22, 2025, 05:56:56 поподне »
што се тиче нашег предања једино што сам као дете слушао је да смо са границе Херцеговине и Црне Горе.Већина старијег становништва на Козари је изгинуло током 2 св рата а нарочито током офанзиве 1942.Од преживелих већина су били жене и деца.Тако да су сећања углавном и умрла са њима.Бабићи тј моја фамилија који славе св Николу су насељени у првом таласу насељавања после пада западне Босне под османлијску власт.... то је било у 17 веку.
Занимљиво је да сам наишао на писани податак да су два брата Бабића ,попови Симо и Миладин( из суседног села Бијаковца које важи за матицу Бабића) на размеђу 17 и 18 века повели народ преко Уне на Аустријску територију по договору са њиховим властима.
Куриозитет је да су се после краћег времена са народом вратили под Козару изневерених очекивања што значи да им је живот под турском влашћу био релативно бољи него под аустријском.
Нашао сам и једну занимљивост о презимену Бијелић из околних села у књизи историчара Јанковића која нас изгледа повезује и а у њиховом предању се тврди да су Влаховићи доселили из Србије на
подручје Љубиња.преносим га копираног

,,БИЈЕЛИЋ, веома распрострањено презиме. Бијелићи су старином
херцеговачког поријекла (околина Љубиња, Гацка). А по предању коријени
су им још старији: наводно су се у средњем вијеку доселили из Србије као
Влаховићи, које у Херцеговини прозову Бијелићима (35, 236). Бијелићи
су се, вјероватно у XVI вијеку, селили правцем сјеверозапад, са главном
миграционом струјом. Тако су доспјели у сјеверну Далмацију и Лику. Онда
су се из Дољана личких (срез Лапац) око 1780. године доселили у Унац.
Предање казује да су се ту звали Вејиновићи, али је много вјероватнија
тврдња да су презиме Бијелић донијели из Херцеговине. Па онда отпада и
народна маштарија да су по некој баби Бјели названи Бијелићима (12, 187).
Бијелићи у Великом H Малом Дворишту су се доселили из уначког краја
(дрварска котлина). Славе Никољдан,,

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #958 послато: Децембар 27, 2025, 09:16:50 пре подне »
Поред старог узорка из Португала, у оквиру гране J-ZS4452 појавио се и тестирани из Алжира (Маскара).

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #959 послато: Децембар 27, 2025, 08:49:42 поподне »
Погледао сам на свом YFull налогу и са новим резултатом из Алжира делим 17 SNP-ова, док са новим резултатом из БиХ/РС (вероватно од Бабића) имам 59 заједничких новела. Нажалост, нови резултат из РС има само 3.3 новеле, па је процењена старост гране сада умањена на 904 године, уместо пређашњих 1000. Можда би вредело урадити T2T поравнање како бисмо добили још коју новелу. Још увек немам STR поређења са ова два нова узорка.

Што се тиче могуће везе са Бијелићима коју је Бабић навео, свакако вреди истражити Бијелиће у Босанској Крајини. Колико могу да видим на пројекту, за сада ниједан од тестирахних Бијелића не припада J-ZS9949 хаплогрупи.