Аутор Тема: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844  (Прочитано 67596 пута)

Кадмос

 • Гост
Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« послато: август 23, 2013, 02:52:21 пре подне »
Божовић (< Божо Милић, око 1700) < Милић (<Милија Бјелица) < Бјелице (<Бјелан Орловић, 15. вијек )< Павле Орловић (у. 1389) < Вук Орле (XIV в.) < Гргур Орловић (XIV в.)


Божовићи из Загоре су један од огранака племена Орловића које је одувијек поносно истицало поријекло од косовског јунака Павла Орловића. Ма како то људима ван Црне Горе и Херцеговине звучало невјероватно, Павлови потомци - ако не сви директни а оно барем врло тијесно сроднички повезани - још увијек су живи и бројни. Огранци овог племена могу бити већи или мањи, више или мање значајни, али сви већ преко 500 година одржавају живу усмену традицију о свом поријеклу а по правилу су у стању и да наброје барем 10 пасова својега огранка.

Око 1700. године Божо Милић је напустио своје братство (а могло је то бити управо и у вријеме ткзв. "истраге потурица", око 1710, дакле) и сишао у Загору, гдје је затекао мало братство Бабића. Бабићи су одавно нестали из Загоре. Божо је из Ресне отишао, по предању, због крви, а изгледа да није био ни мека срца према Бабићима. О којим се Бабићима ради, тешко да ћемо икад сазнати.

Породица Милића је врло позната у Црној Гори а Божовића има у разним подручјима Црне Горе а од недавно и другдје на Хаиму (Балкану, по грчком, Балкан је турски назив), но они нијесу нужно повезани. Исто се односи и на презиме Орловић - неко може да се презива Орловић а да нема никакве сродничке везе са племеном Павла Орловића.

Милићи воде поријекло од Милије Бјелице - од којега,
тешко је рећи, али се свакако не ради о војводи Милији из Горског вијенца, иако је и он из Бјелица, него о неком ранијем Милији који је исто тако могао бити војвода - опет, будући на углед.


Име Бјелица је у вези са Бјеланом или Белом Орловићем. По предању, Бјелан је један од браће Орловића а Павлових синова (или, можда, сродника) који су из околине Гацка, једне од својих земаља, побјегли у Црну Гору након што су посјекли неке Турке.

Постоји и теорија, још необјављена, да барем неки од ових родова воде поријекло од краља Радослава Немањића.

На крају, сви Орловићи (а тако их назива и Андрија Лубурић у својој књизи о улози Орловића у истрази потурица) славе Св. Јована, како Тепавчевићи у Херцеговини тако и Мартиновићи на Цетињу и  Божовићи у Загори. Ако неки огранак, углавном мањи, слави другу славу, они обично знају разлог промјене као и своју пријашњу славу. За 300 година боравка у Загори, Божовићи су такође промијенили славу али не и заштитника, Св. Јована. Ми славимо Зачеће Претечино(23. септембар по старом, 6. октобар по новом календару), али сви знају да је пријашња била Сабор Св. Јована (7. јануар, тј. 20. јануар, по новом).

Само једна напомена - не треба правити разлику између Ивањдана и Јовањдана, иако је временом дошло до "специјализације". Јер, ради се о истој личности новог Завјета која се прославља неколико пута годишње, и за све се може рећи да су и Јовањдан и Ивањдан, да људи који се не удубљују не мисле да су у питању двије различите личности...

О Орловићима постоје и неки чланци у Википедији, али њих не треба сматрати посљедњом ријечју, нарочито зато што се чини да се ради врло анархично и да је чланак, посебно онај на српском, пун контрадикција. Надам се да и овај форум може да помогне да се неке ствари искристалишу.

Један интересантан податак је да сам са извјесним господином из Чикага кореспондирао о овим темама и он је израчунао да смо нас двојица морали имати заједничког претка у посљедњих 1000 година. Дакле, Васојевићи, којима он припада, и Бјелице, тј. Орловићи, из којих сам ја, потичу од истог човјека у периоду између, отприлике, 1000-те до 1300-те године.  Будући да су и Кучи и, чини се, Паштровићи и још нека црногорска племена у истој хаплогрупи, није тешко претпоставити да су се нека црногорска племена могла издиференцирати у тих 300 година а да сви они потичу од истог претка у том истом периоду.

Треба подсјетити и на то да постоје теорије да су Карађорђевићи поријеклом Васојевићи а Обреновићи Мартиновићи (Орловићи).

Од Орловића-муслимана најпознатије су породице Ченгић и Османагић.

С друге стране, наша група је друга по значају у Србији а исто тако, чини ми се, и у Црног Гори. Слично и у Албанији и на Косову (43% од цијеле популације), затим у Бугарској, Македонији и - Грчкој, која је свакако наша матица. Отуда је велико питање када је дошло до миграција припадника ове групе у друге дијелове Хаима. Старинска ДНК, изгледа, код нас није доступна када су у питању локалитети као што су Винча, али ни другдје на Хаиму, што је врло чудно, с обзиром да је недавно установљено да су наши преци били у Шпанији још прије 7000 година, дакле да је наш долазак у Европу коначно, без сумње, повезан са ширењем пољопривреде са Блиског истока.
« Последња измена: фебруар 18, 2020, 10:14:00 поподне Црна Гуја »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #1 послато: август 23, 2013, 06:40:51 пре подне »
Божовићу, драго ми је да си нам се придружио.

Колико сам успио да видим у литератури, братства која вежу своје поријекло за Орловиће су веома бројна. На овој теми надам се да ћемо их све навести као и међусобну њихову везу. Добро је да кроз твој генетски резултат условно имамо и генетски профил ове велике групе породица. Наравно, било би добро да се још неко тестира од других братстава.

Не знам да ли случајно или не, али чини ми се да Е1б презимена код нас припадају увијек великим, бројним и разгранатим племенским и братственим групама које имају очувану свијест о заједничком поријеклу. Ако узмемо још и Албанце са својим фисовима гдје Е1б такође доминира, питам се да ли племенска организација има неке посебне везе управо са Е1б хаплогрупом.

Кадмос

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #2 послато: август 23, 2013, 07:27:14 поподне »
И мени је драго да сам ту и да могу да покушам да нешто допринесем. Добра запажања Синиша. С друге стране, само да подсјетим на то што је мој кореспондент, Васојевић из Чикага, рекао о нашем заједничком претку. Он је иначе информатичар па имам прилично повјерења што се тиче његове калкулације. Наиме, као што рекох, ако је тачно да он и ја имамо заједничког претка у посљедњих 1000 година а да ми, који претендујемо да смо неки Орловићи, знамо барем за тог нашег претка Павла који је погинуо на Косову или, боље, знамо да потичемо од истог стабла, то не оставља више од 300-350 година, у најбољем случају, за формирање племена, онаква за каква одавно знамо.

Но не треба ићи даље од чињенице да је Стара Црна Гора и данас веома малобројна у погледу становништва, у сваком случају још мања од мале Црне Горе, и да је тај број око 1000-те године био још далеко мањи. Вјероватно знате и да је Стефан Немања рођен у Рибници, дијелу данашње Подгорице, дакле у нашем непосредном сусједству. За њега се зна да је рођен око 1113., дакле у временском периоду о коме говоримо и у коме је Васо основао своје племе и у којем су се издиференцирала и друга племена - дакле, то се отприлике поклапа са периодом владавине Немање и његових потомака.

Видите, ја, када сам једном давно био на Цетињу, одакле ми је породица (дошла из Загоре), примијетио сам једном да смо се, по различитим линијама, ородили и са владајућом династијом те сам рекао како сам схватио да сам у сродству са њима, не знајући да је историја моје породице и племена далеко дужа од историје Петровића, сва им слава. А на то ми је неко рекао - па о'ђе (тј. на Цетињу) су сви са њима у сродству!

Тако размишљам и о томе колико је било бројно то зетско становништво у доба Немање јер, чини ми се, да би се могло нешто слично рећи за Немањиће у односу на готово сва околна племена, а чини се да племена тада није било у каснијем облику, али је нормално предпоставити да је било јаких братстава која ће касније расти и диференцирати се. Било би добро када бисмо имали такве податке или барем добре хипотезе.

Као што знате, све се ово дешавало у вријеме продора крсташа са Запада и њиховог мршења рачуна Византији у виду подстицања и подржавања локалних побуна. Немања је крштен као католик а искорјењивао је богумиле као Инквизиција. Мислим да треба имати у виду и ту димензију, да све баш није тако чисто када се размишља из перспективе 19. и 20. вијека и чистоте неке српске нације, ако се истина воли више него Платон или Аристотел, наравно. Немања је само искористио западњаке да би отео земљу од православних шизматика Грка а онда се предомислио и прекрстио (не знам да ли га је син натјерао и да полаже разлику). Али великаши су могли да често чине што им је ћеиф.

Моје размишљање је на трагу континуитета Византија-Дукља и даље као и Византија-Рашка и даље. Ви сигурно знате да се сматра да је и Константин био Дарданац. Многи римски цареви су рођени на нашем тлу и, врло вјероватно, и припадали локалним племенима тј. родовима, каква год да је организација била. А ако је био Дарданац, велика је вјероватноћа да је био Еб1. У сваком случају, то вам довољно говори о томе у каквом су друштву наши преци онда живјели, у доба Рима. Ја узимам своју хаплогрупу опет за примјер, јер о њој највише знам а не зато што мислим да је она најзначајнија.

Дакле, мислим да ће нова научна средства коначно дати потпунију и истинитију слику наше историје, мада видим да се тај нови поглед базиран на чврстој науци каква је генетик тешко пробија у стварност, а о томе свједоче и многи написи на овом сајту који заправо потпуно користе пред-генетске методе у објашњавању културалних феномена. А не треба заборавити да су такве методе донијеле делузије о супериорности читавим народима. Мислим прије свега на Нијемце, наравно, који су, уосталом, парадоксално, били вођени човјеком који је, како се чини, припадао Е1б, тј. који нема никакаве везе са измишљеним "Аријевцима" ни остали видео играма него са народима попут оних које је тријебио и протјеривао - узмите само да Ајнштајн и Хитлер потичу од заједничког претка па ће вам све бити јасно. Овог другог се јавно одричем као рођака а на оног првог сам поносан, као и на Теслу... Али, то је већ проблем кићења туђим перјем, што може лако бити и у случају Павла Орловића и сличних, ако човјек застрани на другу банду.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #3 послато: септембар 23, 2015, 09:54:59 поподне »
Пошто на Српском ДНК Пројекту већ има 8 породица које спадају у род Орловића, отварам тему о овом роду.
Породице из овог рода које се тренутно налазе на Пројекту су:

- Ракић (Роћевић, Зворник, РС) Слава: Аврамијевдан
- Остојић (Сента, Бачка, СРБ) Слава: Ђурђиц
- Вујовић (Прераца, Херцеговина, РС) Слава: Никољдан
- Вукић/Wokich (Сански Мост, БИХ)
- Бјелица (Билећа, Херцеговина, РС) Слава: Јовањдан
- Божовић (Загора, Подгорица, ЦГ) Слава: Зачеће Претечино
- Драгутиновић (ЦГ)
- Павловић (СРБ)

Као што видимо, породице су раштркане по читавом простору на ком живе Срби, и све фамилије славе различите славе. Било би сјајно кад бисмо некако успели да их све повежемо.
« Последња измена: јун 14, 2017, 02:33:03 поподне Лука »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже ...

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 540
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #4 послато: септембар 23, 2015, 10:21:24 поподне »
Можда овај блог може бити од помоћи:
http://porekloorlovica.blogspot.rs/2007/04/porodice-koje-poticu-od-roda-orlovica.html

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #5 послато: септембар 24, 2015, 08:50:12 пре подне »
Ево, да допринесем овој новој теми, поновићу свој јучерашњи пост са теме "Српски ДНК дан":


Значи, полако се кристалише хаплотип Орловића у оквиру Е-В13.

Ако је родослов Орловића сасвим тачан, онда бисмо имали ХГ за мноштво братстава Старе Црне Горе, Боке и Херцеговине.

"Од рода Орловића колико је до сада познато потичу:
- Дамјанци, Раичевићи, Тепавчевићи, Манојловићи, Лаловићи у Невесињу, Гацку, Никшићу и Калиновику;
- Самарџићи у Кривошијама,
- Мартиновићи, Вуксановићи и Бориловићи у Бајицама и Цетињу;
- Кривокапићи, Банићевићи, Поповићи, Миљеновићи, Бошковићи, Ђуричићи, Марковићи, Бајковићи и Томашевићи у Цуцама;
- Ђуричковићи и Драговићи у Загарачу;
- Бандићи у Команима;
- Османагићи у Подгорици;
- Милићи, Абрамовићи, Андрићи, Мрваљевићи, Пејовићи, Црвенице - Црвеничани, Вуковићи, Правиловићи, Јовановићи у Бјелицама;
- Горановићи и Канкараши у Голији;
- Чакићи на Ријеци Црнојевића,
те још неколико мањих и млађих братстава која су настала од ових као што су:
Бандићи, Ђурчићи, Асановићи, Пиронићи, Перовићи, Гузине, Средановићи, Вечковићи, Ајдарцуцићи, Пиштигњати, Банићевићи, Шакићи, Ђапо, Преобрашени, Мијајловић, Бјековићи, Ченгићи, Миљеновићи, Симовићи, Џевердановићи, Сворцани, Липовци, Илићи, Ивановићи, Милићи, Пекићи, Дубљевићи, Хрњези, Прстојевићи, Полексић, Новаковић, Лабало, Канкараши, Бјелице, Шутићи…"

(Драго Дамјанац:
http://porekloorlovica.blogspot.rs/2007/04/poreklo-orlovica.html
родослов Орловића: http://bp1.blogger.com/_8CgdlVIS6eA/Rhlxx1KjSJI/AAAAAAAAACE/XZGGmpOODVs/s1600-h/OrlovicRodoslov.jpg )

Додуше, ови досадашњи резултати само посредно указују на порекло од Орловића, још нема ни једног тестираног из неког већег братства.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 943
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #6 послато: новембар 12, 2015, 10:22:51 пре подне »
колико сам још раније могао да закључим, Орловићи су карактеристични по доста великом постотку светлокосих људи.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #7 послато: новембар 12, 2015, 12:18:18 поподне »
Гледам сад списак родова братства Орловића, који сам сам поставио, и видим да је аутор у њега ставио и бајичке Бориловиће.
Међутим, према Ердељановићу, а и другим ауторима, Бориловићи су старије становништво у Цетињу, од старог братства Бајица, или Бајичића, који су тамо живели знатно пре Орловића.

То нам говори да треба бити опрезан са посредним закључивањима, типа:
род А је тестиран и испала је хаплогрупа ХУ. Род А припада неком већем братству, а том братству припадају и родови Б и В, па закључујемо да и родови Б и В носе исту ХГ. Ово нарочито кад је извор о сродству родова А, Б и В нека братствена интернет страница.
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9885
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #8 послато: новембар 12, 2015, 12:22:12 поподне »
колико сам још раније могао да закључим, Орловићи су карактеристични по доста великом постотку светлокосих људи.

Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #9 послато: новембар 12, 2015, 12:29:37 поподне »
Ако је и породица голмана Бајковића од Орловића, то онда говори сасвим супротно пошто је овај црн као циганин. Да не знам мислио бих заиста да јесте.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 743
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #10 послато: новембар 12, 2015, 12:45:05 поподне »
Гледам сад списак родова братства Орловића, који сам сам поставио, и видим да је аутор у њега ставио и бајичке Бориловиће.
Међутим, према Ердељановићу, а и другим ауторима, Бориловићи су старије становништво у Цетињу, од старог братства Бајица, или Бајичића, који су тамо живели знатно пре Орловића.

То нам говори да треба бити опрезан са посредним закључивањима, типа:
род А је тестиран и испала је хаплогрупа ХУ. Род А припада неком већем братству, а том братству припадају и родови Б и В, па закључујемо да и родови Б и В носе исту ХГ. Ово нарочито кад је извор о сродству родова А, Б и В нека братствена интернет страница.

Род А није правилно идентификован. Маркери који најчешће раздвајају E-V13 гране нису узимани у обзир приликом покушаја идентификације E-V13 родова на пројекту. Сигуран сам да у оквиру рода А постоје и Z5018 и CTS9320 подгране.
Најисправније би било да се подела поново уради да људи не би доносили погрешне закључке.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #11 послато: новембар 12, 2015, 01:12:30 поподне »
Род А није правилно идентификован. Маркери који најчешће раздвајају E-V13 гране нису узимани у обзир приликом покушаја идентификације E-V13 родова на пројекту. Сигуран сам да у оквиру рода А постоје и Z5018 и CTS9320 подгране.
Најисправније би било да се подела поново уради да људи не би доносили погрешне закључке.

Колико ми је познато не постоји потврђен начин којим би се на основу појединих маркера одређивале гране хаплогрупе E-V13. Родови на пројекту су груписани на основу опште блискости и мислим да је боље да засад остане тако док се ствари у E-V13 не покрену са мртве тачке. Род А је најчешћи и вјероватно модалу најближи род хаплогрупе E-V13 па није искључено да у њему буде разних грана. У овом тренутку не можемо рећи конкретно којих грана и који маркери их дефинишу.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 743
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #12 послато: новембар 12, 2015, 01:25:00 поподне »
Колико ми је познато не постоји потврђен начин којим би се на основу појединих маркера одређивале гране хаплогрупе E-V13.

Ако погледамо како је било са другим хаплогрупама увек су хобисти одређивали маркере који потенцијано дефинишу гране. Нисам сигуран шта би био одговарајући потврђени начин у овом случају? Верујем да би чекали предуго а бар за те две гране је довољно јасно:

CTS9320+
DYS447=25 | DYS458>=16 | DYS389i=13 | DYS390=24

Z5018+
DYS447>=26 | DYS458<=15 | DYS389i=13 ili DYS389=12-29 | DYS390=24

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #13 послато: новембар 12, 2015, 01:48:08 поподне »
Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Ма, има нас и оваквих и онаквих у свим братствима.
Баш преврћем по глави Орловиће које знам, као и оне јавне личности, има их у распону од изразито светлопутих до изразито црномањастих.
Бајковић јесте са Цетиња, али не знам да ли је од ових орловићких Бајковића (Цуца), или од оних из Црмнице (Сотонића).
"Наша мука ваља за причешћа"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #14 послато: новембар 12, 2015, 02:05:32 поподне »
Ако погледамо како је било са другим хаплогрупама увек су хобисти одређивали маркере који потенцијано дефинишу гране. Нисам сигуран шта би био одговарајући потврђени начин у овом случају? Верујем да би чекали предуго а бар за те две гране је довољно јасно:

CTS9320+
DYS447=25 | DYS458>=16 | DYS389i=13 | DYS390=24

Z5018+
DYS447>=26 | DYS458<=15 | DYS389i=13 ili DYS389=12-29 | DYS390=24

Хобисти у мало озбиљнијем смислу ријечи да, као што су Нортвед, Кљосов или прилично верзирани администратори ФТДНА пројеката.

Нисам наишао на овакву подјелу по маркерима за E-V13, упути ме на извор, па ћу погледати.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 743
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #15 послато: новембар 12, 2015, 02:34:39 поподне »
Хобисти у мало озбиљнијем смислу ријечи да, као што су Нортвед, Кљосов или прилично верзирани администратори ФТДНА пројеката.

Нисам наишао на овакву подјелу по маркерима за E-V13, упути ме на извор, па ћу погледати.

Поделу сам направио ја на основу података са E-M35 пројекта.
Верујем да си и сам правио сличне поделе за друге хаплогрупе, тј знаш шта се у неким случајевима може утврдити а шта не. Моје је било да скренем пажњу, а на администраторима пројекта је да одлуче да ли ће нешто бити урађено у вези тога или неће.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #16 послато: новембар 12, 2015, 02:40:37 поподне »
Поделу сам направио ја на основу података са E-M35 пројекта.
Верујем да си и сам правио сличне поделе за друге хаплогрупе, тј знаш шта се у неким случајевима може утврдити а шта не. Моје је било да скренем пажњу, а на администраторима пројекта је да одлуче да ли ће нешто бити урађено у вези тога или неће.

Кад се на пројекат буду уносили нови хаплотипови из студије САНУ (а то је око 1000 хаплотипова) , свакако ће се сваки род поново преиспитати, па се том приликом може узети у обзир и ово што си поставио везано за хаплогрупу E-V13.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #17 послато: новембар 12, 2015, 02:41:16 поподне »
Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Знам са слика да је мој прадеда као млад имао браон косу и очи плаве као стакло. Мада добро, на то утиче и мајчина страна; зависи где је ко одрастао и с ким се узимао.

Само сам хтео да нагласим да око Билеће има двоје Вујовића који нису у рођачким везама. Једни су моји, а други су ту староседеоци (вероватно дошли мало раније из Куча). Занимљиво је да имају исто "ретко" презиме, исту славу, живе на истом простору, а нису у рођачким везама.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #18 послато: децембар 06, 2015, 05:35:10 поподне »
Видим да је у групу Орловића унет и хаплотип извесног Војиновића. Да ли је реч о хаплотипу човека који држи сајт о породици Војиновић и тврди порекло од средњовековних Војиновића? У том случају, имали бисмо исту групу људи који тврде наводно порекло од две средњовековне породице.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

На мрежи Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9885
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #19 послато: децембар 06, 2015, 06:14:03 поподне »
Видим да је у групу Орловића унет и хаплотип извесног Војиновића. Да ли је реч о хаплотипу човека који држи сајт о породици Војиновић и тврди порекло од средњовековних Војиновића? У том случају, имали бисмо исту групу људи који тврде наводно порекло од две средњовековне породице.

Војиновић је из Босанске Крајине, околина Приједора.

У Крајини је било пуно Војновића (без И). Карановић их сврстава у старије досељеника. Пореклом су из Мазина у Лици и славе Ђурђевдан.

У Лици се сачувало предање да су пореклом од "онога Милоша Војиновића из народне песме".

Војиновића/Војновића је било заиста пуно на подручју Горње Крајине. Славили су чак седам различитих слава, па је упитно да ли су сви истог порекла.

Може бити занимљиво то што Војновићи из Далмације (околина Книна) славе Јовањдан, баш као ови из Приједора. Забележени су и као Војиновићи.

Познато је да је Босанска Крајина примала становништво из северне Далмације. Ипак, није сигурно да су све ове породице из Мазина, Приједора и Далмације и крвно повезане.