Аутор Тема: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844  (Прочитано 67369 пута)

Кадмос

 • Гост
Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« послато: август 23, 2013, 02:52:21 пре подне »
Божовић (< Божо Милић, око 1700) < Милић (<Милија Бјелица) < Бјелице (<Бјелан Орловић, 15. вијек )< Павле Орловић (у. 1389) < Вук Орле (XIV в.) < Гргур Орловић (XIV в.)


Божовићи из Загоре су један од огранака племена Орловића које је одувијек поносно истицало поријекло од косовског јунака Павла Орловића. Ма како то људима ван Црне Горе и Херцеговине звучало невјероватно, Павлови потомци - ако не сви директни а оно барем врло тијесно сроднички повезани - још увијек су живи и бројни. Огранци овог племена могу бити већи или мањи, више или мање значајни, али сви већ преко 500 година одржавају живу усмену традицију о свом поријеклу а по правилу су у стању и да наброје барем 10 пасова својега огранка.

Око 1700. године Божо Милић је напустио своје братство (а могло је то бити управо и у вријеме ткзв. "истраге потурица", око 1710, дакле) и сишао у Загору, гдје је затекао мало братство Бабића. Бабићи су одавно нестали из Загоре. Божо је из Ресне отишао, по предању, због крви, а изгледа да није био ни мека срца према Бабићима. О којим се Бабићима ради, тешко да ћемо икад сазнати.

Породица Милића је врло позната у Црној Гори а Божовића има у разним подручјима Црне Горе а од недавно и другдје на Хаиму (Балкану, по грчком, Балкан је турски назив), но они нијесу нужно повезани. Исто се односи и на презиме Орловић - неко може да се презива Орловић а да нема никакве сродничке везе са племеном Павла Орловића.

Милићи воде поријекло од Милије Бјелице - од којега,
тешко је рећи, али се свакако не ради о војводи Милији из Горског вијенца, иако је и он из Бјелица, него о неком ранијем Милији који је исто тако могао бити војвода - опет, будући на углед.


Име Бјелица је у вези са Бјеланом или Белом Орловићем. По предању, Бјелан је један од браће Орловића а Павлових синова (или, можда, сродника) који су из околине Гацка, једне од својих земаља, побјегли у Црну Гору након што су посјекли неке Турке.

Постоји и теорија, још необјављена, да барем неки од ових родова воде поријекло од краља Радослава Немањића.

На крају, сви Орловићи (а тако их назива и Андрија Лубурић у својој књизи о улози Орловића у истрази потурица) славе Св. Јована, како Тепавчевићи у Херцеговини тако и Мартиновићи на Цетињу и  Божовићи у Загори. Ако неки огранак, углавном мањи, слави другу славу, они обично знају разлог промјене као и своју пријашњу славу. За 300 година боравка у Загори, Божовићи су такође промијенили славу али не и заштитника, Св. Јована. Ми славимо Зачеће Претечино(23. септембар по старом, 6. октобар по новом календару), али сви знају да је пријашња била Сабор Св. Јована (7. јануар, тј. 20. јануар, по новом).

Само једна напомена - не треба правити разлику између Ивањдана и Јовањдана, иако је временом дошло до "специјализације". Јер, ради се о истој личности новог Завјета која се прославља неколико пута годишње, и за све се може рећи да су и Јовањдан и Ивањдан, да људи који се не удубљују не мисле да су у питању двије различите личности...

О Орловићима постоје и неки чланци у Википедији, али њих не треба сматрати посљедњом ријечју, нарочито зато што се чини да се ради врло анархично и да је чланак, посебно онај на српском, пун контрадикција. Надам се да и овај форум може да помогне да се неке ствари искристалишу.

Један интересантан податак је да сам са извјесним господином из Чикага кореспондирао о овим темама и он је израчунао да смо нас двојица морали имати заједничког претка у посљедњих 1000 година. Дакле, Васојевићи, којима он припада, и Бјелице, тј. Орловићи, из којих сам ја, потичу од истог човјека у периоду између, отприлике, 1000-те до 1300-те године.  Будући да су и Кучи и, чини се, Паштровићи и још нека црногорска племена у истој хаплогрупи, није тешко претпоставити да су се нека црногорска племена могла издиференцирати у тих 300 година а да сви они потичу од истог претка у том истом периоду.

Треба подсјетити и на то да постоје теорије да су Карађорђевићи поријеклом Васојевићи а Обреновићи Мартиновићи (Орловићи).

Од Орловића-муслимана најпознатије су породице Ченгић и Османагић.

С друге стране, наша група је друга по значају у Србији а исто тако, чини ми се, и у Црног Гори. Слично и у Албанији и на Косову (43% од цијеле популације), затим у Бугарској, Македонији и - Грчкој, која је свакако наша матица. Отуда је велико питање када је дошло до миграција припадника ове групе у друге дијелове Хаима. Старинска ДНК, изгледа, код нас није доступна када су у питању локалитети као што су Винча, али ни другдје на Хаиму, што је врло чудно, с обзиром да је недавно установљено да су наши преци били у Шпанији још прије 7000 година, дакле да је наш долазак у Европу коначно, без сумње, повезан са ширењем пољопривреде са Блиског истока.
« Последња измена: фебруар 18, 2020, 10:14:00 поподне Црна Гуја »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #1 послато: август 23, 2013, 06:40:51 пре подне »
Божовићу, драго ми је да си нам се придружио.

Колико сам успио да видим у литератури, братства која вежу своје поријекло за Орловиће су веома бројна. На овој теми надам се да ћемо их све навести као и међусобну њихову везу. Добро је да кроз твој генетски резултат условно имамо и генетски профил ове велике групе породица. Наравно, било би добро да се још неко тестира од других братстава.

Не знам да ли случајно или не, али чини ми се да Е1б презимена код нас припадају увијек великим, бројним и разгранатим племенским и братственим групама које имају очувану свијест о заједничком поријеклу. Ако узмемо још и Албанце са својим фисовима гдје Е1б такође доминира, питам се да ли племенска организација има неке посебне везе управо са Е1б хаплогрупом.

Кадмос

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #2 послато: август 23, 2013, 07:27:14 поподне »
И мени је драго да сам ту и да могу да покушам да нешто допринесем. Добра запажања Синиша. С друге стране, само да подсјетим на то што је мој кореспондент, Васојевић из Чикага, рекао о нашем заједничком претку. Он је иначе информатичар па имам прилично повјерења што се тиче његове калкулације. Наиме, као што рекох, ако је тачно да он и ја имамо заједничког претка у посљедњих 1000 година а да ми, који претендујемо да смо неки Орловићи, знамо барем за тог нашег претка Павла који је погинуо на Косову или, боље, знамо да потичемо од истог стабла, то не оставља више од 300-350 година, у најбољем случају, за формирање племена, онаква за каква одавно знамо.

Но не треба ићи даље од чињенице да је Стара Црна Гора и данас веома малобројна у погледу становништва, у сваком случају још мања од мале Црне Горе, и да је тај број око 1000-те године био још далеко мањи. Вјероватно знате и да је Стефан Немања рођен у Рибници, дијелу данашње Подгорице, дакле у нашем непосредном сусједству. За њега се зна да је рођен око 1113., дакле у временском периоду о коме говоримо и у коме је Васо основао своје племе и у којем су се издиференцирала и друга племена - дакле, то се отприлике поклапа са периодом владавине Немање и његових потомака.

Видите, ја, када сам једном давно био на Цетињу, одакле ми је породица (дошла из Загоре), примијетио сам једном да смо се, по различитим линијама, ородили и са владајућом династијом те сам рекао како сам схватио да сам у сродству са њима, не знајући да је историја моје породице и племена далеко дужа од историје Петровића, сва им слава. А на то ми је неко рекао - па о'ђе (тј. на Цетињу) су сви са њима у сродству!

Тако размишљам и о томе колико је било бројно то зетско становништво у доба Немање јер, чини ми се, да би се могло нешто слично рећи за Немањиће у односу на готово сва околна племена, а чини се да племена тада није било у каснијем облику, али је нормално предпоставити да је било јаких братстава која ће касније расти и диференцирати се. Било би добро када бисмо имали такве податке или барем добре хипотезе.

Као што знате, све се ово дешавало у вријеме продора крсташа са Запада и њиховог мршења рачуна Византији у виду подстицања и подржавања локалних побуна. Немања је крштен као католик а искорјењивао је богумиле као Инквизиција. Мислим да треба имати у виду и ту димензију, да све баш није тако чисто када се размишља из перспективе 19. и 20. вијека и чистоте неке српске нације, ако се истина воли више него Платон или Аристотел, наравно. Немања је само искористио западњаке да би отео земљу од православних шизматика Грка а онда се предомислио и прекрстио (не знам да ли га је син натјерао и да полаже разлику). Али великаши су могли да често чине што им је ћеиф.

Моје размишљање је на трагу континуитета Византија-Дукља и даље као и Византија-Рашка и даље. Ви сигурно знате да се сматра да је и Константин био Дарданац. Многи римски цареви су рођени на нашем тлу и, врло вјероватно, и припадали локалним племенима тј. родовима, каква год да је организација била. А ако је био Дарданац, велика је вјероватноћа да је био Еб1. У сваком случају, то вам довољно говори о томе у каквом су друштву наши преци онда живјели, у доба Рима. Ја узимам своју хаплогрупу опет за примјер, јер о њој највише знам а не зато што мислим да је она најзначајнија.

Дакле, мислим да ће нова научна средства коначно дати потпунију и истинитију слику наше историје, мада видим да се тај нови поглед базиран на чврстој науци каква је генетик тешко пробија у стварност, а о томе свједоче и многи написи на овом сајту који заправо потпуно користе пред-генетске методе у објашњавању културалних феномена. А не треба заборавити да су такве методе донијеле делузије о супериорности читавим народима. Мислим прије свега на Нијемце, наравно, који су, уосталом, парадоксално, били вођени човјеком који је, како се чини, припадао Е1б, тј. који нема никакаве везе са измишљеним "Аријевцима" ни остали видео играма него са народима попут оних које је тријебио и протјеривао - узмите само да Ајнштајн и Хитлер потичу од заједничког претка па ће вам све бити јасно. Овог другог се јавно одричем као рођака а на оног првог сам поносан, као и на Теслу... Али, то је већ проблем кићења туђим перјем, што може лако бити и у случају Павла Орловића и сличних, ако човјек застрани на другу банду.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #3 послато: септембар 23, 2015, 09:54:59 поподне »
Пошто на Српском ДНК Пројекту већ има 8 породица које спадају у род Орловића, отварам тему о овом роду.
Породице из овог рода које се тренутно налазе на Пројекту су:

- Ракић (Роћевић, Зворник, РС) Слава: Аврамијевдан
- Остојић (Сента, Бачка, СРБ) Слава: Ђурђиц
- Вујовић (Прераца, Херцеговина, РС) Слава: Никољдан
- Вукић/Wokich (Сански Мост, БИХ)
- Бјелица (Билећа, Херцеговина, РС) Слава: Јовањдан
- Божовић (Загора, Подгорица, ЦГ) Слава: Зачеће Претечино
- Драгутиновић (ЦГ)
- Павловић (СРБ)

Као што видимо, породице су раштркане по читавом простору на ком живе Срби, и све фамилије славе различите славе. Било би сјајно кад бисмо некако успели да их све повежемо.
« Последња измена: јун 14, 2017, 02:33:03 поподне Лука »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже ...

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 540
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #4 послато: септембар 23, 2015, 10:21:24 поподне »
Можда овај блог може бити од помоћи:
http://porekloorlovica.blogspot.rs/2007/04/porodice-koje-poticu-od-roda-orlovica.html

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #5 послато: септембар 24, 2015, 08:50:12 пре подне »
Ево, да допринесем овој новој теми, поновићу свој јучерашњи пост са теме "Српски ДНК дан":


Значи, полако се кристалише хаплотип Орловића у оквиру Е-В13.

Ако је родослов Орловића сасвим тачан, онда бисмо имали ХГ за мноштво братстава Старе Црне Горе, Боке и Херцеговине.

"Од рода Орловића колико је до сада познато потичу:
- Дамјанци, Раичевићи, Тепавчевићи, Манојловићи, Лаловићи у Невесињу, Гацку, Никшићу и Калиновику;
- Самарџићи у Кривошијама,
- Мартиновићи, Вуксановићи и Бориловићи у Бајицама и Цетињу;
- Кривокапићи, Банићевићи, Поповићи, Миљеновићи, Бошковићи, Ђуричићи, Марковићи, Бајковићи и Томашевићи у Цуцама;
- Ђуричковићи и Драговићи у Загарачу;
- Бандићи у Команима;
- Османагићи у Подгорици;
- Милићи, Абрамовићи, Андрићи, Мрваљевићи, Пејовићи, Црвенице - Црвеничани, Вуковићи, Правиловићи, Јовановићи у Бјелицама;
- Горановићи и Канкараши у Голији;
- Чакићи на Ријеци Црнојевића,
те још неколико мањих и млађих братстава која су настала од ових као што су:
Бандићи, Ђурчићи, Асановићи, Пиронићи, Перовићи, Гузине, Средановићи, Вечковићи, Ајдарцуцићи, Пиштигњати, Банићевићи, Шакићи, Ђапо, Преобрашени, Мијајловић, Бјековићи, Ченгићи, Миљеновићи, Симовићи, Џевердановићи, Сворцани, Липовци, Илићи, Ивановићи, Милићи, Пекићи, Дубљевићи, Хрњези, Прстојевићи, Полексић, Новаковић, Лабало, Канкараши, Бјелице, Шутићи…"

(Драго Дамјанац:
http://porekloorlovica.blogspot.rs/2007/04/poreklo-orlovica.html
родослов Орловића: http://bp1.blogger.com/_8CgdlVIS6eA/Rhlxx1KjSJI/AAAAAAAAACE/XZGGmpOODVs/s1600-h/OrlovicRodoslov.jpg )

Додуше, ови досадашњи резултати само посредно указују на порекло од Орловића, још нема ни једног тестираног из неког већег братства.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 939
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #6 послато: новембар 12, 2015, 10:22:51 пре подне »
колико сам још раније могао да закључим, Орловићи су карактеристични по доста великом постотку светлокосих људи.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #7 послато: новембар 12, 2015, 12:18:18 поподне »
Гледам сад списак родова братства Орловића, који сам сам поставио, и видим да је аутор у њега ставио и бајичке Бориловиће.
Међутим, према Ердељановићу, а и другим ауторима, Бориловићи су старије становништво у Цетињу, од старог братства Бајица, или Бајичића, који су тамо живели знатно пре Орловића.

То нам говори да треба бити опрезан са посредним закључивањима, типа:
род А је тестиран и испала је хаплогрупа ХУ. Род А припада неком већем братству, а том братству припадају и родови Б и В, па закључујемо да и родови Б и В носе исту ХГ. Ово нарочито кад је извор о сродству родова А, Б и В нека братствена интернет страница.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #8 послато: новембар 12, 2015, 12:22:12 поподне »
колико сам још раније могао да закључим, Орловићи су карактеристични по доста великом постотку светлокосих људи.

Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #9 послато: новембар 12, 2015, 12:29:37 поподне »
Ако је и породица голмана Бајковића од Орловића, то онда говори сасвим супротно пошто је овај црн као циганин. Да не знам мислио бих заиста да јесте.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #10 послато: новембар 12, 2015, 12:45:05 поподне »
Гледам сад списак родова братства Орловића, који сам сам поставио, и видим да је аутор у њега ставио и бајичке Бориловиће.
Међутим, према Ердељановићу, а и другим ауторима, Бориловићи су старије становништво у Цетињу, од старог братства Бајица, или Бајичића, који су тамо живели знатно пре Орловића.

То нам говори да треба бити опрезан са посредним закључивањима, типа:
род А је тестиран и испала је хаплогрупа ХУ. Род А припада неком већем братству, а том братству припадају и родови Б и В, па закључујемо да и родови Б и В носе исту ХГ. Ово нарочито кад је извор о сродству родова А, Б и В нека братствена интернет страница.

Род А није правилно идентификован. Маркери који најчешће раздвајају E-V13 гране нису узимани у обзир приликом покушаја идентификације E-V13 родова на пројекту. Сигуран сам да у оквиру рода А постоје и Z5018 и CTS9320 подгране.
Најисправније би било да се подела поново уради да људи не би доносили погрешне закључке.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #11 послато: новембар 12, 2015, 01:12:30 поподне »
Род А није правилно идентификован. Маркери који најчешће раздвајају E-V13 гране нису узимани у обзир приликом покушаја идентификације E-V13 родова на пројекту. Сигуран сам да у оквиру рода А постоје и Z5018 и CTS9320 подгране.
Најисправније би било да се подела поново уради да људи не би доносили погрешне закључке.

Колико ми је познато не постоји потврђен начин којим би се на основу појединих маркера одређивале гране хаплогрупе E-V13. Родови на пројекту су груписани на основу опште блискости и мислим да је боље да засад остане тако док се ствари у E-V13 не покрену са мртве тачке. Род А је најчешћи и вјероватно модалу најближи род хаплогрупе E-V13 па није искључено да у њему буде разних грана. У овом тренутку не можемо рећи конкретно којих грана и који маркери их дефинишу.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #12 послато: новембар 12, 2015, 01:25:00 поподне »
Колико ми је познато не постоји потврђен начин којим би се на основу појединих маркера одређивале гране хаплогрупе E-V13.

Ако погледамо како је било са другим хаплогрупама увек су хобисти одређивали маркере који потенцијано дефинишу гране. Нисам сигуран шта би био одговарајући потврђени начин у овом случају? Верујем да би чекали предуго а бар за те две гране је довољно јасно:

CTS9320+
DYS447=25 | DYS458>=16 | DYS389i=13 | DYS390=24

Z5018+
DYS447>=26 | DYS458<=15 | DYS389i=13 ili DYS389=12-29 | DYS390=24

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #13 послато: новембар 12, 2015, 01:48:08 поподне »
Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Ма, има нас и оваквих и онаквих у свим братствима.
Баш преврћем по глави Орловиће које знам, као и оне јавне личности, има их у распону од изразито светлопутих до изразито црномањастих.
Бајковић јесте са Цетиња, али не знам да ли је од ових орловићких Бајковића (Цуца), или од оних из Црмнице (Сотонића).
"Наша мука ваља за причешћа"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #14 послато: новембар 12, 2015, 02:05:32 поподне »
Ако погледамо како је било са другим хаплогрупама увек су хобисти одређивали маркере који потенцијано дефинишу гране. Нисам сигуран шта би био одговарајући потврђени начин у овом случају? Верујем да би чекали предуго а бар за те две гране је довољно јасно:

CTS9320+
DYS447=25 | DYS458>=16 | DYS389i=13 | DYS390=24

Z5018+
DYS447>=26 | DYS458<=15 | DYS389i=13 ili DYS389=12-29 | DYS390=24

Хобисти у мало озбиљнијем смислу ријечи да, као што су Нортвед, Кљосов или прилично верзирани администратори ФТДНА пројеката.

Нисам наишао на овакву подјелу по маркерима за E-V13, упути ме на извор, па ћу погледати.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #15 послато: новембар 12, 2015, 02:34:39 поподне »
Хобисти у мало озбиљнијем смислу ријечи да, као што су Нортвед, Кљосов или прилично верзирани администратори ФТДНА пројеката.

Нисам наишао на овакву подјелу по маркерима за E-V13, упути ме на извор, па ћу погледати.

Поделу сам направио ја на основу података са E-M35 пројекта.
Верујем да си и сам правио сличне поделе за друге хаплогрупе, тј знаш шта се у неким случајевима може утврдити а шта не. Моје је било да скренем пажњу, а на администраторима пројекта је да одлуче да ли ће нешто бити урађено у вези тога или неће.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #16 послато: новембар 12, 2015, 02:40:37 поподне »
Поделу сам направио ја на основу података са E-M35 пројекта.
Верујем да си и сам правио сличне поделе за друге хаплогрупе, тј знаш шта се у неким случајевима може утврдити а шта не. Моје је било да скренем пажњу, а на администраторима пројекта је да одлуче да ли ће нешто бити урађено у вези тога или неће.

Кад се на пројекат буду уносили нови хаплотипови из студије САНУ (а то је око 1000 хаплотипова) , свакако ће се сваки род поново преиспитати, па се том приликом може узети у обзир и ово што си поставио везано за хаплогрупу E-V13.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #17 послато: новембар 12, 2015, 02:41:16 поподне »
Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Знам са слика да је мој прадеда као млад имао браон косу и очи плаве као стакло. Мада добро, на то утиче и мајчина страна; зависи где је ко одрастао и с ким се узимао.

Само сам хтео да нагласим да око Билеће има двоје Вујовића који нису у рођачким везама. Једни су моји, а други су ту староседеоци (вероватно дошли мало раније из Куча). Занимљиво је да имају исто "ретко" презиме, исту славу, живе на истом простору, а нису у рођачким везама.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #18 послато: децембар 06, 2015, 05:35:10 поподне »
Видим да је у групу Орловића унет и хаплотип извесног Војиновића. Да ли је реч о хаплотипу човека који држи сајт о породици Војиновић и тврди порекло од средњовековних Војиновића? У том случају, имали бисмо исту групу људи који тврде наводно порекло од две средњовековне породице.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #19 послато: децембар 06, 2015, 06:14:03 поподне »
Видим да је у групу Орловића унет и хаплотип извесног Војиновића. Да ли је реч о хаплотипу човека који држи сајт о породици Војиновић и тврди порекло од средњовековних Војиновића? У том случају, имали бисмо исту групу људи који тврде наводно порекло од две средњовековне породице.

Војиновић је из Босанске Крајине, околина Приједора.

У Крајини је било пуно Војновића (без И). Карановић их сврстава у старије досељеника. Пореклом су из Мазина у Лици и славе Ђурђевдан.

У Лици се сачувало предање да су пореклом од "онога Милоша Војиновића из народне песме".

Војиновића/Војновића је било заиста пуно на подручју Горње Крајине. Славили су чак седам различитих слава, па је упитно да ли су сви истог порекла.

Може бити занимљиво то што Војновићи из Далмације (околина Книна) славе Јовањдан, баш као ови из Приједора. Забележени су и као Војиновићи.

Познато је да је Босанска Крајина примала становништво из северне Далмације. Ипак, није сигурно да су све ове породице из Мазина, Приједора и Далмације и крвно повезане.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #20 послато: децембар 06, 2015, 06:24:17 поподне »
Мени лично, као Вујовићу, ово је веома битно, јер је према предању постојао Вујо од Војиновића. Он је живео у другој половини 16. века. А и видим да је овај Војиновић на Српском ДНК Пројекту стављен одмах испод Вујовића, што ми говори да су хаплотипови веома блиски.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #21 послато: децембар 06, 2015, 06:36:49 поподне »
Мени лично, као Вујовићу, ово је веома битно, јер је према предању постојао Вујо од Војиновића. Он је живео у другој половини 16. века. А и видим да је овај Војиновић на Српском ДНК Пројекту стављен одмах испод Вујовића, што ми говори да су хаплотипови веома блиски.
Ако сам добро разумео и твоји Вујовићи из Прераца, за које си ми раније већ појаснио да водите порекло из околине Никшића, држе до тога да воде порекло од Вуја Војиновића? Да ли је то баш породично предање, оно које је сачувано у твојој породици и братству, или си то негде пронашао?

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #22 послато: децембар 06, 2015, 06:40:00 поподне »
Мени лично, као Вујовићу, ово је веома битно, јер је према предању постојао Вујо од Војиновића. Он је живео у другој половини 16. века. А и видим да је овај Војиновић на Српском ДНК Пројекту стављен одмах испод Вујовића, што ми говори да су хаплотипови веома блиски.

У праву си Бакс, веома занимљиво. На пример, Дедијер и Милићевић за Станиће (Никољдан) из Бежђеђа кажу да су пореклом од братства Војиновића из Прераца у Рудинама.

Вујовићи E1b су управо из Прераца (Билећа) и славе такође Никољдан, што недвосмислено указује да нека веза између Војиновића и Вујовића постоји.

Сада смо можда добили и генетску потврду.


Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #23 послато: децембар 06, 2015, 07:03:45 поподне »
Већ сам навикао да се моје писање о гранама E-V13 не разматра нешто озбиљно, али како год, написаћу поново па се можда овог пута неко мало и заинтересује.

Вујовић и Војиновић имају различите вредности за DYS458 и DYS389i. Та два маркера су много важнија за одређивање припадности појединим гранама од скоро свих других маркера, о чему сам већ писао на истој овој теми. Тј, моја је процена да сем што су обојица E-V13, Вујовић и Војиновић тешко да могу да буду ближи род.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #24 послато: децембар 06, 2015, 07:05:35 поподне »
У праву си Бакс, веома занимљиво. На пример, Дедијер и Милићевић за Станиће (Никољдан) из Бежђеђа кажу да су пореклом од братства Војиновића из Прераца у Рудинама.

Вујовићи E1b су управо из Прераца (Билећа) и славе такође Никољдан, што недвосмислено указује да нека веза између Војиновића и Вујовића постоји.

Сада смо можда добили и генетску потврду.
Ајде да сачекамо до краја овог месеца или средине јануара, када очекујем да ће бити готови резултати теста за Вујовића коме је отац из црмничког села Трнови. За ове Вујовиће се поуздано зна да воде порекло од косовске гране Војиновића-Алтомановића. У прилог овоме стоји и то да су им и турци ферманом признавали властелинско порекло и титулу спахија. Када добијемо њихов хаплотип имаћемо много јаснију слику о томе која породица од мноштва њих који чувају предање о пореклу од средњевековних Војиновића заиста то и јесте.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #25 послато: децембар 06, 2015, 07:08:36 поподне »
Ако сам добро разумео и твоји Вујовићи из Прераца, за које си ми раније већ појаснио да водите порекло из околине Никшића, држе до тога да воде порекло од Вуја Војиновића? Да ли је то баш породично предање, оно које је сачувано у твојој породици и братству, или си то негде пронашао?

Па, према предању, пореклом смо из Никшића (или околине Никшића), али се не зна тачно од кога. Ово сам тек недавно открио за Вуја Војиновића, а кад сам и видео да смо генетски блиски с Војиновићима, упалила ми се сијалица.

У праву си Бакс, веома занимљиво. На пример, Дедијер и Милићевић за Станиће (Никољдан) из Бежђеђа кажу да су пореклом од братства Војиновића из Прераца у Рудинама.

Вујовићи E1b су управо из Прераца (Билећа) и славе такође Никољдан, што недвосмислено указује да нека веза између Војиновића и Вујовића постоји.

Сада смо можда добили и генетску потврду.

Ја знам да се код нас прича да су Станићи од нас Вујовића, али ако се негде говори да су пореклом и од Војиновића, могуће је да ту постоји нека веза.

Ајде да сачекамо до краја овог месеца или средине јануара, када очекујем да ће бити готови резултати теста за Вујовића коме је отац из црмничког села Трнови. За ове Вујовиће се поуздано зна да воде порекло од косовске гране Војиновића-Алтомановића. У прилог овоме стоји и то да су им и турци ферманом признавали властелинско порекло и титулу спахија. Када добијемо њихов хаплотип имаћемо много јаснију слику о томе која породица од мноштва њих који чувају предање о пореклу од средњевековних Војиновића заиста то и јесте.

Тако је најбоље
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #26 послато: децембар 06, 2015, 07:14:48 поподне »
Већ сам навикао да се моје писање о гранама E-V13 не разматра нешто озбиљно, али како год, написаћу поново па се можда овог пута неко мало и заинтересује.

Вујовић и Војиновић имају различите вредности за DYS458 и DYS389i. Та два маркера су много важнија за одређивање припадности појединим гранама од скоро свих других маркера, о чему сам већ писао на истој овој теми. Тј, моја је процена да сем што су обојица E-V13, Вујовић и Војиновић тешко да могу да буду ближи род.

Нисам ни загледао хаплотипове. Чим су сврстани у исти кластер, претпоставио сам да су релативно блиски. То је већ посао администратора днк пројекта.

Сад видим да се разликују на 389. Војиновићу је најближи Вукић, који му је и географски најближи (Сански Мост). Из ове групе само Вујовић има 16 на 458.

Иначе, DYS389 често мутира и спада у брже маркере.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #27 послато: децембар 06, 2015, 07:32:03 поподне »
Већ сам навикао да се моје писање о гранама E-V13 не разматра нешто озбиљно, али како год, написаћу поново па се можда овог пута неко мало и заинтересује.

Вујовић и Војиновић имају различите вредности за DYS458 и DYS389i. Та два маркера су много важнија за одређивање припадности појединим гранама од скоро свих других маркера, о чему сам већ писао на истој овој теми. Тј, моја је процена да сем што су обојица E-V13, Вујовић и Војиновић тешко да могу да буду ближи род.
Када су маркери DYS458 и DYS389i у питању ево примера који можда може да појасни слику о могућем сродству и вредностима на овим маркерима. Према предању, а то је ДНК тест и потврдио, заједнички предак мој и Јошановићев је живео пре 8 генерација, и вредности на маркерима DYS458 и DYS389i су нам идентичне (DYS458 17 и DYS389i 13), као и вредности на свих других још 16 упоредивих маркера, обзиром да сам ја радио тест преко ФТДНА а Јошановић овде у Београду. Дакле од 18 маркера које можемо да поредимо имамо свих 18 истих вредности. За преосталих 5 маркера које су њему радили овде у Београду (DYS481, DYS635, DYS643, DYS549, DYS533) ја немам вредности јер међу 37 тестираних маркера мени их нису радили у ФТДНА.
Што се тиче Ћетковића, који је према том истом предању такође истог порекла, ја и Јошановић се од 37 маркера од њега разликујемо на 4, при чему на  DYS458 имамо исту вредност (17) а на DYS389i се разликујемо за 1 (ја и Јошановић 13 а Ћетковић 12). Ова разлика  за 1 на маркеру DYS389i не чуди бећ заправо потврђује предање које каже да је наш заједнички предак кнез Богдан живео пре отприлике 600 година.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #28 послато: децембар 06, 2015, 07:42:50 поподне »
Мислио сам да не коментаришем, али ипак да не би било забуне морам.

Бане, у потпуности схватам твоје настојање да сам направиш подјелу унутар Е1б хаплогрупе, али не могу да схватим да упорно инсистираш на нечему што не можеш да поткријепиш аргументима.

Тачно је, неколико пута си писао о гранама унутар Е-V13, ја сам ти одговорио да не можемо без доказа само на основу мишљења, правити прекомпозиције у пројекту, поготово јер то и није баш тако једноставан и брз посао.

Не постоје никакви одређујући маркери за поједине гране E-V13. Tj. ако постоје они морају бити плод много већег и озбиљнијег истраживања.

Ово што си навео као аргумент за маркере 458 и 389 (иначе једни од најбрже мутирајућих маркера) једноставно не стоји. Као такви, та два маркера сами никако не могу одређивати гране било које хаплогрупе. Осим тога маркер 389-1 и 389-2 увијек морамо посматрати у комплету. Ако Вујовић на овим локацијмама има вриједности 13-30, а Војиновић 12-29, дакле се ту ради о само једној мутацији. Исто важи и за 458, гдје се Вујовић и Војиновић разликују у само једном кораку 15-16. Да је на том маркеру нека драстична разлика, рецимо 15-19, наравно да их не бих ставио у исту групу.

Иначе, Војиновић и Вујовић се на 18 упоредивих маркера разликују у само два маркера, што је прилично блиско.

Наравно да не можемо на овом броју маркера тврдити стопостотну блискост, али је људима бар јасан принцип на основу којег су груписани хаплотипови, а то је општа блискост, у случајевима кад конкретне вриједности на маркерима нису довољне да би се одредила припадност некој грани.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #29 послато: децембар 06, 2015, 07:43:25 поподне »
Па, према предању, пореклом смо из Никшића (или околине Никшића), али се не зна тачно од кога. Ово сам тек недавно открио за Вуја Војиновића, а кад сам и видео да смо генетски блиски с Војиновићима, упалила ми се сијалица.
Мислим да је у питању грешка у томе што си повезао Вуја Војиновића са твојим Вујовићима који су пореклом из Никшића. Овај Вујо који се помиње као Војиновић је заправо предак ових Вујовића из Љуботиња, односно њиховог огранка из Цеклина, и нема везе са Никшићем, а према ономе колико је мени познато ни са твојим Вујовићима. Ако ме сећање добро служи мислим да се за Вујовиће који су некада живели у околини Никшића и којих данас има у херцеговини тј. у Прерацама помињало негде да су од Риђана. Нигде, баш нигде нисам нашао податак да Вујовићи из Прераца, односно они Вујовићи који се помињу да су некада живели у околини Никшића, имају везе са овим љуботињским Вујовићима. Али кажем ајде да сачекамо резултате теста па ћемо моћи да дамо закључак.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #30 послато: децембар 06, 2015, 07:52:56 поподне »
Мислим да је у питању грешка у томе што си повезао Вуја Војиновића са твојим Вујовићима који су пореклом из Никшића. Овај Вујо који се помиње као Војиновић је заправо предак ових Вујовића из Љуботиња, односно њиховог огранка из Цеклина, и нема везе са Никшићем, а према ономе колико је мени познато ни са твојим Вујовићима. Ако ме сећање добро служи мислим да се за Вујовиће који су некада живели у околини Никшића и којих данас има у херцеговини тј. у Прерацама помињало негде да су од Риђана. Нигде, баш нигде нисам нашао податак да Вујовићи из Прераца, односно они Вујовићи који се помињу да су некада живели у околини Никшића, имају везе са овим љуботињским Вујовићима. Али кажем ајде да сачекамо резултате теста па ћемо моћи да дамо закључак.

Нисам ни ја нашао, али то само значи да морам све да узмем у обзир. Не могу нешто да занемарим само зато што се нигде о томе не говори. И, само да нагласим да ништа ја не тврдим, него само узимам у обзир. Дакле, не тврдим ја да су моји Вујовићи од тог Вуја, него само кажем да је и то могуће.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #31 послато: децембар 06, 2015, 08:03:04 поподне »
Ово што си навео као аргумент за маркере 458 и 389 (иначе једни од најбрже мутирајућих маркера) једноставно не стоји. Као такви, та два маркера сами никако не могу одређивати гране било које хаплогрупе.

Прихватам ово у смислу да се хаплогрупе заиста не могу одређивати на основу вредности маркера.
Међутим, верујем да вредности појединих маркера могу да буду много већи индикатор од вредности неких других маркера.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #32 послато: децембар 06, 2015, 08:12:28 поподне »
Нисам ни ја нашао, али то само значи да морам све да узмем у обзир. Не могу нешто да занемарим само зато што се нигде о томе не говори. И, само да нагласим да ништа ја не тврдим, него само узимам у обзир. Дакле, не тврдим ја да су моји Вујовићи од тог Вуја, него само кажем да је и то могуће.
ОК сад је ствар јаснија, у првом моменту сам помислио да постоји неко предање о томе сачувано код твојих Вујовића да сте пореклом од средњевековних Војиновића. Према ономе колико ја знам, а доста дуго се бавим овим средњевековним Војиновићима и братствима која држе до тога да воде порекло од њих, мале су шансе да у случају твојих Вујовића има нешто од тога. И ја са нестрпљењем очекујем резултате за Вујовића обзиром да моје предање држи до тога да смо од Војиновића, мада је то јако давни период који помиње порекло мог претка кнеза Богдана Војинића, али се оно барем до сада показало као веома поуздано када је у питању моје, Јошановићево и Ћетковићево сродство тј. заједничко порекло од истог претка.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #33 послато: децембар 06, 2015, 08:13:42 поподне »
Прихватам ово у смислу да се хаплогрупе заиста не могу одређивати на основу вредности маркера.
Међутим, верујем да вредности појединих маркера могу да буду много већи индикатор од вредности неких других маркера.

Могу, наравно. Примјер је сама И2а Динарик Југ коју одређује маркер 448=19, иако још немамо СНП који одређује ову грану. Говорио сам ти баш за ова два маркера која си навео у случају Вујовића, ради се о прилично брзим маркерима, једноставно нису поуздани да би се на основу њих одређивала грана, сем ако се не ради о већим вриједносним распонима на тим маркерима.
« Последња измена: децембар 06, 2015, 08:15:25 поподне Синиша Јерковић »

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #34 послато: децембар 29, 2015, 10:19:34 поподне »
Павловић, чији је хаплотип на пројекту је изгледа радио FTDNA E-V68 SNP Pack тест, и његов резултат је Z5017+ Z19851+ .

Поред тога постоје назнаке да су Бјелопавлићи Z38456+, што је једна од подграна CTS9320 (о детаљима ове информације не могу да пишем).

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #35 послато: децембар 29, 2015, 11:16:49 поподне »
Павловић, чији је хаплотип на пројекту је изгледа радио FTDNA E-V68 SNP Pack тест, и његов резултат је Z5017+ Z19851+ .

Поред тога постоје назнаке да су Бјелопавлићи Z38456+, што је једна од подграна CTS9320 (о детаљима ове информације не могу да пишем).

Особа с тим снипом није Бјелопавлић и требало би поштовати дискрецију која је иста тражила.
« Последња измена: децембар 29, 2015, 11:22:06 поподне Муњени Ћелић »
Икавац

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #36 послато: јануар 23, 2016, 08:56:42 поподне »
И ја са нестрпљењем очекујем резултате за Вујовића обзиром да моје предање држи до тога да смо од Војиновића, мада је то јако давни период који помиње порекло мог претка кнеза Богдана Војинића, али се оно барем до сада показало као веома поуздано када је у питању моје, Јошановићево и Ћетковићево сродство тј. заједничко порекло од истог претка.

Да ли су можда стигли резултати за Вујовића, потомка Војиновића?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #37 послато: јануар 23, 2016, 09:15:25 поподне »
Да ли су можда стигли резултати за Вујовића, потомка Војиновића?
Очекује се да ће резултат бити готов у периоду 27.01.-10.02. 2016. Надам се да ће бити и раније јер их ја са нестрпљењем очекујем.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #38 послато: фебруар 07, 2016, 10:25:15 поподне »
Роћен - Бршно, Никшић. Слава: Аранђеловдан.

Издваја се Никшић и Јужна и Стара Херцеговина као центар ове групе породица.
А сем тога, ту су и породице из Босанске Крајине (Сански Мост, Приједор). Рекао бих да су преци ове две породице дошли из Херцеговине.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #39 послато: фебруар 11, 2016, 03:55:07 поподне »
Помињали смо на овој теми Бобана Бајковића, бившег голмана Звезде.
Сад баш пискарам текст о племену Грађани (Ријечка нахија) за портал, па нађем податак да је Бобан од тамошњих Бајковића. А Бајковићи у Грађанима потичу од тројице браће Бајковића-Перовића из Цуца, ту добеглих због крви. Како су цуцки Бајковићи огранак Орловића, испада да је Бобан носилац Е-В13.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #40 послато: фебруар 11, 2016, 03:57:00 поподне »
Занимљиво је да су Бајковићи у Грбљу (Главати) огранак ових из Грађана. Њихов огранак су и Бани. Тако да је, онда, и митрополит Митрофан Бан изданак лозе Орловића и члан Е-В13 породице.https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D0%B0%D0%BD
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #41 послато: фебруар 11, 2016, 09:28:49 поподне »
А, ево, питамо се Божовић и ја, да ли је тачно да су Митрофан и Матија Бан рођаци. Ја памтим да сам негде прочитао да је Матија стриц Митрофану. Ако неко зна нешто поуздано, нек дојави. Иначе, мене посебне емоције вежу за Матију Бана, јер дуго живех на његовом брду надомак Београда. А и сад нисам далеко.

"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #42 послато: мај 02, 2016, 01:43:28 поподне »
Ево и поклапања Орловића на 17 маркера:Не чуде превише слични хаплотипови на простору грчке Македоније. Орловићи се хаплотипом приближавају општем кластеру у нашем днк пројекту, а рекли смо већ да има пуно таквих хаплотипова у Грчкој.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #43 послато: јун 02, 2016, 06:43:09 поподне »
Зна ли ико нешто о овим Вујовићима муслиманима из Бјелица? Ето можда неке везе између мојих Вујовића и Бјелица.http://postimg.org/image/tm04idmwb/
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #44 послато: јун 02, 2016, 09:47:13 поподне »
Зна ли ико нешто о овим Вујовићима муслиманима из Бјелица? Ето можда неке везе између мојих Вујовића и Бјелица.http://postimg.org/image/tm04idmwb/

Не знам да ли ваши могу бити у вези са муслиманима Вујовићима, али у оквиру Бјелица изгледа има и Вујовића J2b2. То је све што могу да кажем с обзиром да подаци нису више доступни за јавност.

Херцеговачки Вујовићи су прилично стари и не верујем да су у директној вези са муслиманима Вујовићима из ЦГ (иако постоји шанса да су генетски повезани, наравно).

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #45 послато: јун 02, 2016, 10:01:41 поподне »
Бакс, сада сам проверио и код Ердељановића. Ови муслимани Вујовићи из Бјелица, по свему судећи, нису у вези са вашима. Повезани су са православним Вујовићима J2b2.

Од ових Вујовића је пореклом и чувени рукометаш, Веселин Вујовић


Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #46 послато: јун 02, 2016, 11:18:11 поподне »
Хвала, Небојша, на информацијама.
Ако ништа, онда барем систем елиминације успева.  :D :D
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Ev13

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #47 послато: јун 26, 2016, 05:33:43 поподне »
Hi, I am for Greece. My hg is E-v13 Z19851. My closest matches are people that are listed at the serbian dna project under the orlovic rod.I do not have very close matches (differences at 6/37 markers with bozovic and rakic) but I  think there is chance that our common ancestor lived less than 3500 ya which is the tmrca for  Z19851. So the reason I decided to write this, with the hope that somebody will see it, is to ask if there is any interest for any of the persons that I match to take a Big y test.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #48 послато: јун 26, 2016, 06:47:15 поподне »
Hi, I am for Greece. My hg is E-v13 Z19851. My closest matches are people that are listed at the serbian dna project under the orlovic rod.I do not have very close matches (differences at 6/37 markers with bozovic and rakic) but I  think there is chance that our common ancestor lived less than 3500 ya which is the tmrca for  Z19851. So the reason I decided to write this, with the hope that somebody will see it, is to ask if there is any interest for any of the persons that I match to take a Big y test.

Welcome!

I'm not sure if you know but one Serbian has already been confirmed as Z19851+. He has joined the Polish FamilyTree DNA Project.

Ван мреже Ev13

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #49 послато: јун 26, 2016, 07:21:47 поподне »
Welcome!

I'm not sure if you know but one Serbian has already been confirmed as Z19851+. He has joined the Polish FamilyTree DNA Project.
Has he taken a Big Y or he just tested for the known snps like I did?

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #50 послато: јун 26, 2016, 07:35:44 поподне »
Has he taken a Big Y or he just tested for the known snps like I did?

I think he only did E-V68 SNP Pack (not Big Y).

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #51 послато: август 15, 2016, 10:02:35 поподне »
На сајту о пореклу Орловића се наводи и следећа теорија коју заступа извесни Божо Вукчевић:

Za vrijeme turskog perioda brastvo Stanjevića u bivšoj Jugoslaviji a najviše u Crnoj Gori danas žive sledeće porodice:Andrići-Bjelice,Abramovići-Bjelice,Ahmetbašići u Skadru,Bogdanovići,Boljevići,Braići,Bjelice,Vukovići iz Bjelica i Podgorice,Vukčevići iz Lješanske nahije,Gazivode,Damjanci,Zec,Kuzmani,Kapisode,Milići iz Bjelica,Purovići,Popivode,Popovići iz sela Stanjevića iz Pipera,Ćirakovići,Škanta-Donji Pobori,Božovići,Pribilovići,Vuletići,Ivanovići.

Нигде до сада нисам чуо сличну теорију по којој се Вукчевићи из Љешанске нахије везују за Орловиће (и то само Бјелице) или Стањевиће. Стањевићи у Поборима су колико ми је познато огранак Каписода који су огранак Дапчевића из Паштровића. А они су пореклом Црнци из Пипера.
Да ли је ова теорија уопште вредна разматрања? Мени делује као мало вероватна.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #52 послато: август 15, 2016, 10:15:09 поподне »
На сајту о пореклу Орловића се наводи и следећа теорија коју заступа извесни Божо Вукчевић:

Za vrijeme turskog perioda brastvo Stanjevića u bivšoj Jugoslaviji a najviše u Crnoj Gori danas žive sledeće porodice:Andrići-Bjelice,Abramovići-Bjelice,Ahmetbašići u Skadru,Bogdanovići,Boljevići,Braići,Bjelice,Vukovići iz Bjelica i Podgorice,Vukčevići iz Lješanske nahije,Gazivode,Damjanci,Zec,Kuzmani,Kapisode,Milići iz Bjelica,Purovići,Popivode,Popovići iz sela Stanjevića iz Pipera,Ćirakovići,Škanta-Donji Pobori,Božovići,Pribilovići,Vuletići,Ivanovići.

Нигде до сада нисам чуо сличну теорију по којој се Вукчевићи из Љешанске нахије везују за Орловиће (и то само Бјелице) или Стањевиће. Стањевићи у Поборима су колико ми је познато огранак Каписода који су огранак Дапчевића из Паштровића. А они су пореклом Црнци из Пипера.
Да ли је ова теорија уопште вредна разматрања? Мени делује као мало вероватна.
Знам човека, не бих придавао много значаја његовим теоријама. Уосталом, ваљда ће се коначно појавити неко од Вукчевића да се тестира, па ћемо онда знати има ли шта од те приче.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #53 послато: октобар 01, 2016, 09:17:44 поподне »
На блогу porekloorlovica (знам да није неки извор, али шта је-ту је) пише да од Орловића порекло вуку и неки Вујовићи из Будве. Зна ли ико ишта о тим Вујовићима?

П.С. Било је неке расправе раније о томе да ли су Орловићи заиста EV13 или J2a. Не могу сад да се сетим на којој је то теми било, али било би добро када би то било пребачено овде, да све буде на једном месту и прегледно. :)
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #54 послато: октобар 01, 2016, 10:19:54 поподне »
На блогу porekloorlovica (знам да није неки извор, али шта је-ту је) пише да од Орловића порекло вуку и неки Вујовићи из Будве. Зна ли ико ишта о тим Вујовићима?

П.С. Било је неке расправе раније о томе да ли су Орловићи заиста EV13 или J2a. Не могу сад да се сетим на којој је то теми било, али било би добро када би то било пребачено овде, да све буде на једном месту и прегледно. :)

Има тога разбацаног на све стране, тешко је то сад скупљати и пребацивати, један дио је и са затвореног дијела форума.

Али није лоше овдје наставити расправу.

Већ написах на другом мјесту да ми не би било невјероватно да је прича о Орловићима, онако заокружена како је представљена, конструкт Андрије Лубурића (Ердељановићу је управо Лубурић био извор), баш као што је случај и са Новљанима. То не значи да у Цуцама, Бјелицама, Бајицама није било предања о поријеклу из Чарађа и Павлу Орловићу, али таквих и сличних предања има у многом племену и у многом братству.

Оно што је очито из досадашњих резултата јесте да је група братстава која се везује за племе Цуце ,а које је Ердељановић прибројио Орловићима тестирана да је хаплогрупе Ј2а. Прије свега се то односи на братство Бајковиће, као и кривошијске Самарџиће и Радуловиће.

Исто тако евидентно је да су Бјелице, које такође вежу уз Орловиће- E-V13. А рекао бих да су E-V13 и комански Бандићи, ако претпоставимо да је тестирани Драгутиновић(огранак Бандића) заиста из Комана.

Трећа велика група у Бајицама: Мартиновићи и Вуксановићи засад нису тестирани и можемо само нагађати да ли припадају једној од ове двије хаплогрупе или некој трећој.

Посебно би било добро кад би имали резулатате херцеговачких Орловића: Тепавчевића и Дамјанаца. Не знам да ли их има у списку тестираних Херцеговаца.

Исто тако би било добро да имамо и Ђуричковиће у Загарачу.

Мјесто поријекла Орловића у Чарађу је заправо област Голије које је данас у Црној Гори. Тај простор је и за мене помало мистериозан. Није обухваћен ниједном студијом, пресијеца компактну пивско-бањанску зону, а не сјећам се да имамо тестираних братстава са тог подручја. На памет ми падају Вишњићи и Голијани од тамошњих породица. Можда би тестирање Голије ријешило и проблем поријекла Орловића.
« Последња измена: октобар 01, 2016, 10:27:48 поподне Синиша Јерковић »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #55 послато: октобар 01, 2016, 10:24:53 поподне »
Поменули смо више пута и оног Вујовића из Црмнице, J2b2. Пореклом је од Вујовића из Микулића (Бјелице), па то још више компликује ситуацију. Окрени-обрну, Орловићима/Бјелицама се смеши нека E, или J2. :)

На мрежи Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2738
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #56 послато: октобар 01, 2016, 10:34:35 поподне »

Мјесто поријекла Орловића у Чарађу је заправо област Голије које је данас у Црној Гори. Тај простор је и за мене помало мистериозан. Није обухваћен ниједном студијом, пресијеца компактну пивско-бањанску зону, а не сјећам се да имамо тестираних братстава са тог подручја. На памет ми падају Вишњићи и Голијани од тамошњих породица. Можда би тестирање Голије ријешило и проблем поријекла Орловића.
Имамо тестираног Голијанина у херцеговачком ДНК подухвату.

Ван мреже Лепеничанин

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 892
 • R1b
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #57 послато: октобар 02, 2016, 08:56:56 пре подне »
Цитат
Исто тако би било добро да имамо и Ђуричковиће у Загарачу.

Ти Ђуричковићи су нам кумови. У разговору с кумом, стекао сам утисак да се боји ДНК теста. Они причају да потичу из "Имотскога" ?!!  :-X.

Вероватно би тест развејао силне митоманске приче којих има пуно у Катунској нахији и шире. Можда га временом убедим.

Иначе, изгледа да се прича своди на припаднике поменуте две групације Е В-13 Бјелице и J2a Цуце, не верујем да ће се појавити још хаплогрупа међу тзв. "Орловићима". Јако је неозбиљно то називање родова по ликовима из бајки или још горе по ликовима из историјских читанки. Држимо се чињеница и зовимо их правим именом - Цуце (+ Пјешивци и Кривошије) и Бјелице (+ Бандићи и вероватно Бајице и Загараче).

Ван мреже Радевић

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 57
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #58 послато: октобар 02, 2016, 10:32:00 пре подне »
Poznajem jednog Samardzića iz Bileće poreklom iz Krivošija. Po njihovom predanju oni su poreklom od Martinovića iz Bajica. Isto se navodi i u knjizi " Porijeklo Samardzića" koju sam imao prilike da pročitam. E sad koliko jr to tačno samo testiranje može da razreši.

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #59 послато: октобар 02, 2016, 02:40:34 поподне »
Покојни Обрад Самарџић, био кустос музеја у Мостару и написао кнјигу "Поријекло Самарџића и осталих братстава рода Орловића", помињао је комшији Пејановићу у Мостару да су мостарски Пејановићи из Црне Горе. Књигу нисам још успио прочитати. Његова супруга Мирјана , наставница у Невесињу, рекла ми је да се не сјећа да је писао о Пејановићима, али да се можда помињу негдје у књизи.   

Ван мреже Радевић

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 57
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #60 послато: октобар 02, 2016, 03:50:42 поподне »
Da , upravo knjigu  Obrada Samardzića " Porijeklo Samardzića " sam imao prilike da pročitam. Tu se otprilike navodi odredjena ličnost iz bratstva Martinovića koja je imala zanimanje samardzije, odnosno pravio je samare. U knjizi se opisuje odredjeni dogadjaj zbog koga je sa bližom porodicom morao da napusti Bajice zbog krvne osvete. Ne mogu da se setim da li je imalo veze sa turcima ili sa nekim drugim crnogorskim bratstvom.  U svakom slučaju naselili su se u Krivošije. 

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #61 послато: октобар 02, 2016, 04:09:37 поподне »
Da , upravo knjigu  Obrada Samardzića " Porijeklo Samardzića " sam imao prilike da pročitam. Tu se otprilike navodi odredjena ličnost iz bratstva Martinovića koja je imala zanimanje samardzije, odnosno pravio je samare. U knjizi se opisuje odredjeni dogadjaj zbog koga je sa bližom porodicom morao da napusti Bajice zbog krvne osvete. Ne mogu da se setim da li je imalo veze sa turcima ili sa nekim drugim crnogorskim bratstvom.  U svakom slučaju naselili su se u Krivošije.

Уколико је ово тачно, онда су највјероватније Бајице: Вуксановићи и Мартиновићи такође Ј2а М92.

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1104
 • J2a-SK1357+ Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #62 послато: октобар 02, 2016, 04:46:46 поподне »

Самарџић, хаплогрупа Е1б. Иако немамо тестиране Самарџиће у СДП, имамо Орловиће/Бјелице Е1б. Ово су можда Самарџићи из тих крајева(?)


Дакле највјероватније, Орловићи Е1б
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #63 послато: октобар 02, 2016, 04:48:12 поподне »
Дакле највјероватније, Орловићи Е1б

О тим Самарџићима Е1б са 23andme,колико сам схватио,нема неких детаљнијих података о пореклу.

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1104
 • J2a-SK1357+ Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #64 послато: октобар 02, 2016, 05:28:08 поподне »
Ти Ђуричковићи су нам кумови. У разговору с кумом, стекао сам утисак да се боји ДНК теста. Они причају да потичу из "Имотскога" ?!!  :-X.

Вероватно би тест развејао силне митоманске приче којих има пуно у Катунској нахији и шире. Можда га временом убедим.

Иначе, изгледа да се прича своди на припаднике поменуте две групације Е В-13 Бјелице и J2a Цуце, не верујем да ће се појавити још хаплогрупа међу тзв. "Орловићима". Јако је неозбиљно то називање родова по ликовима из бајки или још горе по ликовима из историјских читанки. Држимо се чињеница и зовимо их правим именом - Цуце (+ Пјешивци и Кривошије) и Бјелице (+ Бандићи и вероватно Бајице и Загараче).

То није митоманија. Такве легенде имају за циљ јачање угледа, храбрење чланова породице, витештво итд...
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #65 послато: октобар 03, 2016, 09:00:11 пре подне »
Уколико је ово тачно, онда су највјероватније Бајице: Вуксановићи и Мартиновићи такође Ј2а М92.

Да, и мени је то најлогичније јер су Самарџићи по предању пореклом из Бајица и род Мартиновићима. Међутим на албанском ДНК пројекту се наводи један тестирани из братства Prekaj (Перковић) из ширег братства Љухари које по предању води пореклом од Мартиновића:
Fundina (Luhari)-Perkaj Brotherhood   Montenegro (Luhar of Fundina, Kuci Frontier Region)   E-V13  (FTDNA)
Не наводе се детаљи, тако да не знам да ли је сродан Бјелицама E-V13 или не.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #66 послато: октобар 03, 2016, 09:50:11 пре подне »
Poznajem jednog Samardzića iz Bileće poreklom iz Krivošija. Po njihovom predanju oni su poreklom od Martinovića iz Bajica. Isto se navodi i u knjizi " Porijeklo Samardzića" koju sam imao prilike da pročitam. E sad koliko jr to tačno samo testiranje može da razreši.
Познајем и ја једног Самарџића, мислим да је и он из околине Билеће или можда Невесиња. Славе Аранђеловдан, и такође су пореклом из Кривошија. Држе до тога да су пореклом од Орловића, али имам утисак да није у питању породично предање већ податак из неке књиге новијег датума, можда баш те коју наводиш.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #67 послато: октобар 03, 2016, 10:00:29 поподне »
Заборавих да споменем да међу Љухарима има и старинаца који су се прибили уз Мартиновиће, тако да је могуће да је тестирани Перковић пореклом од Старих Куча (што је по мени и највероватније). Ако неко има приступ FTDNA бази података то би лако могло да се провери.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #68 послато: мај 30, 2017, 07:20:07 поподне »
Видим да је на Српском ДНК Пројекту назив овог рода промењен у "Бјелице".
Колико припадника овог рода заиста има порекло да је од Бјелица?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #69 послато: јун 02, 2017, 02:57:33 поподне »
Код Пејановића Е-V13 има једно казивање да су од Абрамовића (?), значи Бјелице.
У овом роду на СДНК пројекту најближи им је Божовић (на 67 маркера разлика само на споромутирајућем маркеру DYS534, за један алел), који је од Милића из Бјелица. 

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #70 послато: јун 12, 2017, 11:41:41 пре подне »
Hi, I am for Greece. My hg is E-v13 Z19851. My closest matches are people that are listed at the serbian dna project under the orlovic rod.I do not have very close matches (differences at 6/37 markers with bozovic and rakic) but I  think there is chance that our common ancestor lived less than 3500 ya which is the tmrca for  Z19851. So the reason I decided to write this, with the hope that somebody will see it, is to ask if there is any interest for any of the persons that I match to take a Big y test.

Нисам регистровао раније овај пост, али сам кад сам обрађивао резултат Пухалца и осталих наших Z19851 примјетио ову блискост са Грком. Грк је од иностраних Z19851 несумњиво најближи са нашим хаплотиповима из рода Бјелица. Посједује и заједничке вриједности 390=25 и 439=11 које сем Грка остали Z19851 немају. По СТР прорачунима удаљеност наших и Грка је око 1100-1200 година. На 37 маркера је па не знам колико је поуздана.

Грк потиче из мањег мјеста Мосхато недалеко од Кардитсе у Тесалије. Тај град није далеко од простране каракачанске зоне Аграфа на Пинду.

Данас ми је Пухалац рекао да је у његовој породици постојало предање да су из Грчке.

И још нешто, Роћен који је сврстан у род Бјелица, можда тамо и не припада ( а могуће је да сам га још тамо ставио). Наиме Роћен има 390=24, по укупној блискости није далеко од рода Васојевића,а и по слави се са њима слаже. Иако нема васојевићку вриједност 389-1-2= 14-31 већ 13-30 мислим да је могуће да се мутација десила касније, а то се свеједно рачуна као само једно помјерање. Па предлажем администраторима да размотре.

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #71 послато: јун 12, 2017, 12:01:04 поподне »
Нисам регистровао раније овај пост, али сам кад сам обрађивао резултат Пухалца и осталих наших Z19851 примјетио ову блискост са Грком. Грк је од иностраних Z19851 несумњиво најближи са нашим хаплотиповима из рода Бјелица. Посједује и заједничке вриједности 390=25 и 439=11 које сем Грка остали Z19851 немају. По СТР прорачунима удаљеност наших и Грка је око 1100-1200 година. На 37 маркера је па не знам колико је поуздана.

Грк потиче из мањег мјеста Мосхато недалеко од Кардитсе у Тесалије. Тај град није далеко од простране каракачанске зоне Аграфа на Пинду.

Данас ми је Пухалац рекао да је у његовој породици постојало предање да су из Грчке.

И још нешто, Роћен који је сврстан у род Бјелица, можда тамо и не припада ( а могуће је да сам га још тамо ставио). Наиме Роћен има 390=24, по укупној блискости није далеко од рода Васојевића,а и по слави се са њима слаже. Иако нема васојевићку вриједност 389-1-2= 14-31 већ 13-30 мислим да је могуће да се мутација десила касније, а то се свеједно рачуна као само једно помјерање. Па предлажем администраторима да размотре.

Па, само СНП тест Роћена може показати да ли је Васојевић или не, без тога ништа.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #72 послато: јун 12, 2017, 12:21:07 поподне »
Па, само СНП тест Роћена може показати да ли је Васојевић или не, без тога ништа.

Само предлажем оно што сам примјетио гледајући хаплотипове из рода Бјелица. Једино Роћен има 390=24 у том роду, а од Антића из Шамца који је сврстан у род Васојевића се од 23 маркера разликује само на маркеру 389-1-2 што је 1 маркер разлике на 23. Зато сам и рекао да размотрите.

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #73 послато: јун 12, 2017, 12:27:39 поподне »
Само предлажем оно што сам примјетио гледајући хаплотипове из рода Бјелица. Једино Роћен има 390=24 у том роду, а од Антића из Шамца који је сврстан у род Васојевића се од 23 маркера разликује само на маркеру 389-1-2 што је 1 маркер разлике на 23. Зато сам и рекао да размотрите.

Не кажем, веза није искључена, али без СНП потврде га је можда боље издвојити самог у неки посебан род, поготово због тога што нема те карактеристичне вредности Васојевића.

А што се тиче славе Аранђеловдан, то јесте слава Васојевића, али је и слава Озринића, из чије области Роћени управо потичу, па то не мора пуно да значи.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #74 послато: јун 12, 2017, 03:15:01 поподне »
Грк потиче из мањег мјеста Мосхато недалеко од Кардитсе у Тесалије. Тај град није далеко од простране каракачанске зоне Аграфа на Пинду.

Осим Каракачана, близу су и пиндски Цинцари, а цео тај западни део Тесалије се у средњем веку звао "Мегали Влахија" (Велика Влашка), па можда и ту има нешто...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #75 послато: јун 12, 2017, 05:08:30 поподне »
Не кажем, веза није искључена, али без СНП потврде га је можда боље издвојити самог у неки посебан род, поготово због тога што нема те карактеристичне вредности Васојевића.

А што се тиче славе Аранђеловдан, то јесте слава Васојевића, али је и слава Озринића, из чије области Роћени управо потичу, па то не мора пуно да значи.
Управо тако, Роћени немају у свом предању баш никакве везе са Васојевићима, и одлично знају да су доселили са Чева. Отуда и слава Аранђеловдан.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #76 послато: јун 13, 2017, 09:07:00 пре подне »
Није велик број СНП потврђених припадника гране Z19851.

На Е-М35 пројекту ФТДНа то су:

Limbeck,Gols Austria, може бити потомак Градишћанских Хрвата с обзиром да је Gols њихово насеље, по хрватски познато као Гојза, а Лимбеки (Лимпеки) су стари становници

Ракић, породица из Роћевића, Зворник, у Роћевић дошла из мјешовито српско-муслиманског насеља Шетић, идентичан хаплотип Пухалцу из Вишеграда, занимљиво да у вишеградско-рогатичком крају постоји разграната муслиманска породица Шетић, па можда ту нека веза постоји

Павловић, не знам да ли се за Павловића на крају сазнало прецизније мјесто поријекла, видим да пише само Крагујевац/Србија

Грк из Мосхата, Тесалије,већ писах о њему, а и сам се јавио

Smith, непознато поријекло, али свакако из енглеске говорне зоне

Mazza, Италијан из Лодија, Ломбардија, урадио Биг Ипсилон, припада подграни BY4723

McLeod, Шкот, урадио Биг Ипсилон, припада подграни BY4748

SYMONDS, Енглез, поријеклом из Fingringhoe, Colchester, Essex, UK, урадио Биг Ипсилон, припада подграни BY4774

Sutton, Американац, из Guilford Co. Сјеверна Каролина, хаплотипом близак Симондсу и самим тим такође BY4774

И то су отприлике они који су излистани. Ако негдје још постоји неки потврђени Z19851, да је некоме познато, нека напише.

Симондс, Меклеод и Маца су прослиједили своје резултате Y Full-u, који им је процијенио заједничког претка на 3300 година, са горњом границом од 4000 година за цијелу Z19851 групу. Узимајући у обзир да је хаплотип Маце најближи модалу, мислим да је реално Z19851 мутација настала прије 3500 година.

Иако је рано, на основу само три острвска хаплотипа, говорити о "острвским" гранама  Z19851, занимљив је толики распон везе између континенталних и острвских. Уколико се покаже да потоје издвојене острвске гране од прије 3500 година, онда се морамо запитати, која је то популација након 1300 г пне мигрирала пут британских острва. То би веома лако могли бити и Халштатски Келти и EV13>Z19851 би могла доћи са њима. Наравно за ову тезу морали би имати много више хаплотипова.

Омиљена теза за присуство EV13 у појединим дијеловима Британије је римска колонизација, али видимо , бар у случају EV13>Z19851 да се овдје ради о раније издвојеним гранама. Једино ако се у наставку тестирања покаже да су за сада специфично острвске BY4774 и BY4748 широко распрострањене и на континету , римска варијанта би могла доћи у обзир.

Како год, имамо засад неколико издвојених групација унутар Z19851:

Балканска: Бјелице и Грк
Панонско-алпска: Лимбек
Италијанска BY4723: Маца
Британска 1 BY4748: МекЛеод
Британска 2 BY4774: Симондс и Сатон
Британска 3: Смит


симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #77 послато: јун 13, 2017, 12:28:58 поподне »
Иако је рано, на основу само три острвска хаплотипа, говорити о "острвским" гранама  Z19851, занимљив је толики распон везе између континенталних и острвских. Уколико се покаже да потоје издвојене острвске гране од прије 3500 година, онда се морамо запитати, која је то популација након 1300 г пне мигрирала пут британских острва. То би веома лако могли бити и Халштатски Келти и EV13>Z19851 би могла доћи са њима. Наравно за ову тезу морали би имати много више хаплотипова.

Сад видјех на википедији да постоји и теза о тзв. Атлантском бронзаном добу, која одриче Халштат као извориште за келтску популацију у Британији, већ говори о културним везама становништва уз атлантску обалу од Британије до Португала. Онако како су описали догађаје, временски може да се уклопи у евентуалну миграцију Z19851 у Британију, мада се халштатска теза много боље уклапа због присуства Z19851 ближе халштатској зони. Ево шта су написали:

"There is evidence of a relatively large-scale disruption of cultural patterns which some scholars think may indicate an invasion (or at least a migration) into Southern Great Britain around the 12th century BC. This disruption was felt far beyond Britain, even beyond Europe, as most of the great Near Eastern empires collapsed (or experienced severe difficulties) and the Sea Peoples harried the entire Mediterranean basin around this time. Cremation was adopted as a burial practice, with cemeteries of urns containing cremated individuals appearing in the archaeological record. According to John T. Koch and others, the Celtic languages developed during this Late Bronze Age period in an intensely trading-networked culture called the Atlantic Bronze Age that included Britain, Ireland, France, Spain and Portugal, but this stands in contrast to the more generally accepted view that Celtic origins lie with the Hallstatt culture."

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #78 послато: јун 13, 2017, 03:21:41 поподне »
Ако негдје још постоји неки потврђени Z19851, да је некоме познато, нека напише.

Има и два Бугарина: Bulgarian DNA Project - Y-DNA Classic Chart

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #79 послато: јун 13, 2017, 03:35:05 поподне »
Сад видјех на википедији да постоји и теза о тзв. Атлантском бронзаном добу, која одриче Халштат као извориште за келтску популацију у Британији, већ говори о културним везама становништва уз атлантску обалу од Британије до Португала. Онако како су описали догађаје, временски може да се уклопи у евентуалну миграцију Z19851 у Британију, мада се халштатска теза много боље уклапа због присуства Z19851 ближе халштатској зони. Ево шта су написали:

"There is evidence of a relatively large-scale disruption of cultural patterns which some scholars think may indicate an invasion (or at least a migration) into Southern Great Britain around the 12th century BC. This disruption was felt far beyond Britain, even beyond Europe, as most of the great Near Eastern empires collapsed (or experienced severe difficulties) and the Sea Peoples harried the entire Mediterranean basin around this time. Cremation was adopted as a burial practice, with cemeteries of urns containing cremated individuals appearing in the archaeological record. According to John T. Koch and others, the Celtic languages developed during this Late Bronze Age period in an intensely trading-networked culture called the Atlantic Bronze Age that included Britain, Ireland, France, Spain and Portugal, but this stands in contrast to the more generally accepted view that Celtic origins lie with the Hallstatt culture."

Обе хипотезе су тачне и не би требале да искључују једна другу, јер културно гледано становништво које се насељавало на простору острва (Британије и Ирске) на прелазу касног бронзаног и раног гвозденог доба (овде се конкретно мисли на Урненфелдер културу/Културу поља са урнама) се може повезати са Келтима у општем смислу, док би халштатски и нарочито латенски били Келти у ужем смислу/класични, историјски Келти. Мислим да је археолошки утврђено да је током гвозденог доба (халштата и латена) било такође миграција келтског становништва са Континента на острва, које је "освежавало" оне Келте који су дошли током бронзаног доба, као и да је током целог гвозденог доба, све до доласка Римљана, било изузетног прожимања/међусобног утицаја између континенталних и острвских Келта, односно острвски Келти се никако не могу посматрати као нека изолована бронзанодопска популација. У Хиспанији имамо сличну ситуацију, уочена су два индоевропска лингвистичка слоја, лузитански (старији) и келтоиберски (млађи). Келтоиберски језици су доста сроднији и ближи галском као и острвским келтским језицима те се претпоставља да су њихови носиоци населили простор западне и централне Хиспаније током гвозденог доба, док је лузитански специфичан и не може се назвати келтским језиком у класичном смислу, али је показивао доста афинитета према келтским језицима и сродности са њима на старијем нивоу, што би можда указивало на долазак његовог претка негде током касног бронзаног доба, из тог општекелтског западноевропског/централноевропског круга. Вероватно је слична ситуација била и у Британији и Ирској, с тим што тамо ти старији општекелтски језици изгледа нису успели да преживе до доласка Рима (осим ако је недовољно документовани пиктски био такав језик).

Чињеницама против самоувереног незнања.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #80 послато: јун 13, 2017, 10:29:15 поподне »
Обе хипотезе су тачне и не би требале да искључују једна другу, јер културно гледано становништво које се насељавало на простору острва (Британије и Ирске) на прелазу касног бронзаног и раног гвозденог доба (овде се конкретно мисли на Урненфелдер културу/Културу поља са урнама) се може повезати са Келтима у општем смислу, док би халштатски и нарочито латенски били Келти у ужем смислу/класични, историјски Келти.

Временски и географски гледано за евентуалну миграцију Z19851 на британска острва најбоље би одговарала миграција Урнфилд културе. Географски, имајући у виду Лимбека, Мацу, а временски због ТМРЦА од 3300 година.  Ово све под условом да острвске гране Z19851 и у будућим истраживањима остану изоловане.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #81 послато: јун 13, 2017, 10:40:25 поподне »
Има и два Бугарина: Bulgarian DNA Project - Y-DNA Classic Chart

Љају тј. Љаева из Новог Села код Видина сам примјетио раније као поклапање нашим Z19851 док Зарзалиева нисам. Иако колико видим нису СНП потврђени, мислим да нема никакве сумње да су Z19851 и да упадају у балканску групу. Најближи су српским хаплотиповима.

Занимљиво је да за становника Новог Села, које на самој тромеђи српско-румунско-бугарској и сами Бугари пишу да говоре језиком који је близак српском. Много их је добробвољно учествовало у српско-турским ратовина на страни Срба 1876. године.

Презиме тестираног које је он навео као Lyaya, а  у бугарској варијанти се пише Ля̀ев,  има румунски коријен и значи поштен, честит . "Ляев ф — от рум. 1еа1 'почтен, честен'- Ново село (Видинско)."

Иначе Љаев се са Божовићем из Загоре разликује на 1 маркеру од 25 упоређених.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #82 послато: јун 14, 2017, 02:02:38 поподне »
Да пренесем са друге теме, а мислим да је потребно да стоји и овдје:

Поменутом роду Бјелица E-V13>Z19851 припада и велика група братстава из Цуца (по предању поријеклом из Куча) Лаковић(Рогановић)/Томановић.

Из овог братства је познати Никац од Ровина.
« Последња измена: јун 14, 2017, 02:10:05 поподне НиколаВук »

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #83 послато: јун 14, 2017, 02:18:35 поподне »
Да пренесем са друге теме, а мислим да је потребно да стоји и овдје:

Поменутом роду Бјелица E-V13>Z19851 припада и велика група братстава из Цуца (по предању поријеклом из Куча) Лаковић(Рогановић)/Томановић.

Из овог братства је познати Никац од Ровина.

Ако се не варам, постоји још њих с предањем о пореклу из Куча који упадају у род Бјелица, а врло је могуће да су и моји Вујовићи од њих. Мислим на Риђанске Куче.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #84 послато: јун 14, 2017, 02:20:24 поподне »
Можда не би било лоше променити назив теме у Бјелице Е-V13 или нешто слично, кад је већ промењено старо име рода Орловић.  :)
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #85 послато: јун 14, 2017, 02:21:55 поподне »
Ако се не варам, постоји још њих с предањем о пореклу из Куча који упадају у род Бјелица, а врло је могуће да су и моји Вујовићи од њих. Мислим на Риђанске Куче.

Да, постоји, али их не можемо још објавити на јавном дијелу форума.

Добро је да су се ствари што се тиче ове групе родова коначно посложиле. Остаје отворено питање могућег поријекла из Куча.

И ја мислим да би назив теме требало промијенити, па позивам администраторе да то учине. Што се новог назива тиче, требало би се држати оног који је у пројекту, да се не би стварала забуна.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #86 послато: јун 14, 2017, 03:06:47 поподне »
Што се тиче тестираног Драгутиновића из рода Бјелица E1b1b>Z5017>Z19851 , нешто од података о његовом поријеклу може да се нађе на мрежи.

Ради се о Американцу поријеклом из Орлеанса, Луизијана. Још му је отац, који је рођен у Луизијани 1883, промијенио презиме у Lazarre, очигледно по деди који је доселио са аустријске територије и који се звао Лазар Драгутиновић (остављен је податак да је рођен 1785. године у Црној Гори).

Ево шта је тестирани оставио као податак:

"Wanted to relay to the group that if your ancestor listed his place of birth as Dalmatia but you know for a fact that he practiced the Orthodox religion, he was probably from the Boka Kotorska region(Bay of Kotor)which is in current Montenegro.
Another giveaway might be a baptismal certificate in Cyrillic or Greek alphabet.

My ancestor Lazar Dragutinovic fits this bill."

Драгутиновића у Црној Гори има два братства, једни су Ћеклићки који су тестирани као R1a-L366 и други су из Комана повезани са  Бандићима Орловићима, за које претпостављам да су ови тестирани.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #87 послато: јун 14, 2017, 03:30:18 поподне »
На другом мјесту тестирани оставља податак који је упит за мјесто Ораховац у Боки Которској и наводи низ презимена, што јасно показује да је поријекло тестираног из тог мјеста гдје живе и Драгутиновићи и сви друга презимена која наводи.

Looking for information on families from Boka Kotorska,especially from Orohovac.

Surnames: Dragutinovic, Lalosevic, Ratkovic, LazarevicМислим да је овим ријешено поријекло и слава тестираног Драгутиновића из табеле: Никољдан и Никољице, Горњи Ораховац, Котор/ЦГ

Иначе Ораховац је махом насељен породицама из Старе Црне Горе. Иако за Драгутиновиће јасна веза са Команима није назначена, није искључено да постоји, поготово што спомињу поријекло из Старе Србије, што је и општа прича братства Орловића.

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1729
 • Z3660>Y34637-
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #88 послато: јун 14, 2017, 03:50:46 поподне »
Синиша, хвала на овим информацијама, додати су слава и место порекла у табелу.

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1729
 • Z3660>Y34637-
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #89 послато: јун 14, 2017, 04:03:58 поподне »
Када је у питању јуче помињани Павловић из овог рода, он је на мапи ФТДНА пројекта смештен између села Маршић и Горње Комарице код Крагујевца. За Горње Комарице нисам успео наћи никакве податке о становништву, а у Маршићу постоје чак три различите породице Павловића, са славама Никољдан и Ђурђевдан. Верујем да тестирани Павловић припада једној од њих, али не знам можемо ли разлучити којој.

http://www.poreklo.rs/2015/04/26/poreklo-prezimena-selo-marsic-pivara-kragujevac/

Досељени у периоду од 1737. до 1787. године.

-126, Јевтовићи (Максимовићи, Славковићи, Јевтовићи и Павловићи), Нови Пазар, Никољдан.

Досељени у пероду од 1804. до 1814. године:

-686, Ерићи (Петровићи, Јовановићи, Јовчетићи, Миловановићи, Милојевићи, Милошевићи, Павловићи, Радовановићи, Илићи, Лукићи, Симоновићи, Стевановићи, Дамњановићи, Ивковићи, Лукићи-други, Обрадовићи и Стојадиновићи), Ђетиња (Ужице), Ђурђевдан.

Досељени у периоду од 1815. до 1903. године:

-2070, Павловићи, Комарице (Осаница), Ђурђевдан.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #90 послато: јун 14, 2017, 04:08:39 поподне »
Иначе Ораховац је махом насељен породицама из Старе Црне Горе. Иако за Драгутиновиће јасна веза са Команима није назначена, није искључено да постоји, поготово што спомињу поријекло из Старе Србије, што је и општа прича братства Орловића.

Драгутиновић се и презименом и хаплогрупом и славом исувише добро уклапа у Орловиће, да не можемо искључити опцију да је од команских Бандића.
"Наша мука ваља за причешћа"

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #91 послато: јун 14, 2017, 04:58:31 поподне »
Када је у питању јуче помињани Павловић из овог рода, он је на мапи ФТДНА пројекта смештен између села Маршић и Горње Комарице код Крагујевца. За Горње Комарице нисам успео наћи никакве податке о становништву, а у Маршићу постоје чак три различите породице Павловића, са славама Никољдан и Ђурђевдан. Верујем да тестирани Павловић припада једној од њих, али не знам можемо ли разлучити којој.

http://www.poreklo.rs/2015/04/26/poreklo-prezimena-selo-marsic-pivara-kragujevac/

Досељени у периоду од 1737. до 1787. године.

-126, Јевтовићи (Максимовићи, Славковићи, Јевтовићи и Павловићи), Нови Пазар, Никољдан.

Досељени у пероду од 1804. до 1814. године:

-686, Ерићи (Петровићи, Јовановићи, Јовчетићи, Миловановићи, Милојевићи, Милошевићи, Павловићи, Радовановићи, Илићи, Лукићи, Симоновићи, Стевановићи, Дамњановићи, Ивковићи, Лукићи-други, Обрадовићи и Стојадиновићи), Ђетиња (Ужице), Ђурђевдан.

Досељени у периоду од 1815. до 1903. године:

-2070, Павловићи, Комарице (Осаница), Ђурђевдан.

По слави би се овај што слави Никољдан боље уклопио, међутим овај трећи што је из Комарица уклапа се боље због мјеста.

Занимљиво је да је тестирани убикацију поставио тачно у Ресторан Пицерију Бела Виста у Горњим Комарицама. Ако неки Павловић држи тај ресторан, ето рјешења.  ;)

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #92 послато: јун 14, 2017, 04:59:39 поподне »
Драгутиновић се и презименом и хаплогрупом и славом исувише добро уклапа у Орловиће, да не можемо искључити опцију да је од команских Бандића.

Да, уклапа се. Невоља је што немамо ниједног тестираног од Бандића из Комана. Такође нисам успио наћи коју славу славе Бандићи у Команима?

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #93 послато: јун 14, 2017, 05:05:18 поподне »
Мислим да је овим ријешено поријекло и слава тестираног Драгутиновића из табеле: Никољдан и Никољице, Горњи Ораховац, Котор/ЦГ

Синиша, свака част на овом открићу!

Драгутиновић се и презименом и хаплогрупом и славом исувише добро уклапа у Орловиће, да не можемо искључити опцију да је од команских Бандића.

Драгутиновићи из Ораховца славе Никољдан, док Драгутиновићи у Команима славе Малу Госпојину и послужују Јовањдан (у даљој прошлости је било обрнуто). Али, сродност са Бјелицама није спорна, тако да је све могуће.
Међутим, постоје два разлога због којих мислим да је вероватије да су Бандићи J2a:
1. Бандићи су се, као и Самарџићи, најпре доселили у Бајице, па онда продужили даље. А Самарџићи су као што знамо J2a. Мислим да због тога треба очекивати исти исход и за Мартиновиће.
2. Једно братство које је тестирано као J2a (резултат још увек није јаван) има предање о пореклу од Бандића. С обзиром да су пре славили Јовањдан и послуживали на Малу Госпојину исто као и Бандићи, врло је могуће да су заиста од њих.
« Последња измена: јун 14, 2017, 05:32:44 поподне Amicus »

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #94 послато: јун 14, 2017, 05:48:27 поподне »
По слави би се овај што слави Никољдан боље уклопио, међутим овај трећи што је из Комарица уклапа се боље због мјеста.

Занимљиво је да је тестирани убикацију поставио тачно у Ресторан Пицерију Бела Виста у Горњим Комарицама. Ако неки Павловић држи тај ресторан, ето рјешења.  ;)

Сад погледах и мислим да можемо заборавити Крагујевац као мјесто поријекла за Павловића. На карти ФТДНА кад укуцаш мјесто поријекла Србија програм те по дефолту смјешта у неко географско средиште те земље. И заиста код Павловића је као marker location уписано Србија, док је код осталих тестираних уписано тачно мјесто. Да бих провјерио одем на Гугл и укуцам Србија и стрелица иде директно на Пицерију Бела Виста у Горњим Комарицама.

Иначе Павловић је очигледно такође странац, на y search страници је уписао Name Witheld Pavlovich Serbia тако да је очигледно да ни име ни неке друге податке није желио да остави.

Бојим се да нећемо лако сазнати његово мјесто поријекла.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #95 послато: јун 14, 2017, 05:50:07 поподне »
Драгутиновићи из Ораховца славе Никољдан, док Драгутиновићи у Команима славе Малу Госпојину и послужују Јовањдан (у даљој прошлости је било обрнуто). Али, сродност са Бјелицама није спорна, тако да је све могуће.
Међутим, постоје два разлога због којих мислим да је вероватије да су Бандићи J2a:
1. Бандићи су се, као и Самарџићи, најпре доселили у Бајице, па онда продужили даље. А Самарџићи су као што знамо J2a. Мислим да због тога треба очекивати исти исход и за Мартиновиће.
2. Једно братство које је тестирано као J2a (резултат још увек није јаван) има предање о пореклу од Бандића. С обзиром да су пре славили Јовањдан и послуживали на Малу Госпојину исто као и Бандићи, врло је могуће да су заиста од њих.

Уколико се слава не слаже, а и уз све ово што си навео, бојим се да и даље ништа сигурно не можемо тврдити за Бандиће. Остају два већа "орловићка" братства и даље недефинисана: команска и бајичка.

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #96 послато: јун 14, 2017, 05:55:00 поподне »
Јел утврђено шта слави Вукић/Wokich из Санског Моста који је исто сврстан у овај род?

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #97 послато: јун 14, 2017, 06:11:14 поподне »
Јел утврђено шта слави Вукић/Wokich из Санског Моста који је исто сврстан у овај род?

Ту би требало оставити само Вокић и ставити славу Јовањдан, јер Вокићи из Санског Моста само ту славу славе.

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #98 послато: јун 14, 2017, 06:15:13 поподне »
Ту би требало оставити само Вокић и ставити славу Јовањдан, јер Вокићи из Санског Моста само ту славу славе.

Измењено.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #99 послато: јун 14, 2017, 07:00:35 поподне »
Да, уклапа се. Невоља је што немамо ниједног тестираног од Бандића из Комана. Такође нисам успио наћи коју славу славе Бандићи у Команима?

Иван добро написа. Бандићи су обрнули славу и прислужбу након пресељења у Комане, тако да славе Малу Госпођу, а прислужују Јовањдан.

Но, њихов долазак из области између Цуца и Озринића (Доњи Крај, Башино Село) је споран што се времена тиче. Да ли је повезан са разуром Доњекрајаца и Башедољаца, или је независтан од њих, за расправу је. Поготову њихов одлазак у Бајице (лично, мислим да нису тамо одлазили, већ су право отишли у Комане).

Поставићу вечерас на порталу чланак (ето, погодило се са овом причом) о Малоншићима, Загарачу и Команима, где ће бити приче и о томе.

Орловићи су и даље на клацкалици, да ли су Е1б или Ј2а. Или оба... Или су Орловићи, као братство уопште, измишљена категорија (као не једна у ЦГ о племенитом пореклу).

Можемо, Иване, за Бандиће да положимо по неку опкладу, да буде занимљивије  ;)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #100 послато: јун 14, 2017, 07:24:17 поподне »
Можемо, Иване, за Бандиће да положимо по неку опкладу, да буде занимљивије  ;)

Само да не испадне на крају да нису ни Е1b ни Ј2а  :)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #101 послато: јун 14, 2017, 07:27:04 поподне »
Само да не испадне на крају да нису ни Е1b ни Ј2а  :)

Ни то није искључено.
Онда следи узајамно чашћавање  ;)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #102 послато: јун 14, 2017, 09:56:34 поподне »
Поставићу вечерас на порталу чланак (ето, погодило се са овом причом) о Малоншићима, Загарачу и Команима, где ће бити приче и о томе.

Ипак ће ово сачекати пар дана, јер је у најави литература коју нисам имао при руци, па ћу оставити мало времена да је прочитам и изменим и допуним шта треба.

Ради се о занимљивим племенима.

Малоншићи су посебна прича, њихово порекло (старобалканско? албанско? словенско?), успон и пад, расељавање, нестанак. Хаплогрупа Малоншића!? Њихови преостали родови можда утопљени у Бјелопавлиће...

Код Загарчана имамо занимљиву причу о Радмановићима, затим Ђуричковиће и Мустеровиће, који су према традицији Орловићи.

Орловиће - Бандиће, имамо и у Команима. У Команима је занимљива и прича о пореклу Бездановића нашег Невског. Затим питање старих команских родова, међу које спадају и Милатовићи од којих имамо двојицу тестираних.

Све у свему, подручје јако занимљиво за проучавање и дискусију.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #103 послато: јун 15, 2017, 08:25:37 поподне »
Код Загарчана имамо занимљиву причу о Радмановићима, затим Ђуричковиће и Мустеровиће, који су према традицији Орловићи.

За Мустеровиће сам до сада једино пронашао да је Мустро дошао из Чарађа са Ђуричком, међутим не спомиње се да су били рођаци. Можда грешим, али имам утисак да је та прича о Мустровом пореклу из Чарађа новијег датума јер се Мустеровићи, за разлику од Ђуричковића, уопште не спомињу ни у једној од неколико верзија предања које је Ердељановић прикупио. Да ли постоји неки извор где се Орловићи наводе као преци Мустеровића?

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #104 послато: јун 15, 2017, 10:04:44 поподне »
Да и овде поставимо новог тестираног који припада овом роду.
Уврштен је у Српски ДНК Пројекат.

Херцеговац (раније Вујовић); Грабље/Бусовача/БиХ

Славе Никољдан.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #105 послато: јун 20, 2017, 08:43:34 пре подне »
Унутар општег рода Бјелица постоји подграна "правих" Бјелица, тј. родова поријеклом из племена Бјелица. Сви они имају вриједност 456=16, па мислим да их ова вриједност јасно издваја од остатка рода Бјелица.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #106 послато: јун 20, 2017, 12:16:19 поподне »
Унутар општег рода Бјелица постоји подграна "правих" Бјелица, тј. родова поријеклом из племена Бјелица. Сви они имају вриједност 456=16, па мислим да их ова вриједност јасно издваја од остатка рода Бјелица.

Зар није 456 брзомутирајући?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1104
 • J2a-SK1357+ Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #107 послато: јун 20, 2017, 01:40:24 поподне »
Зар није 456 брзомутирајући?

Благо повишен, узима се средња вриједност 0.0052; мада неки сматрају да може ићи и до неких 0.0086 што би га по овоме ставило у баш брзе маркере.  ;)
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #108 послато: јун 20, 2017, 02:11:35 поподне »
Зар није 456 брзомутирајући?

Брзина мутирања не значи да у некој релативно младој грани није опредјељујући. Ово за Бјелице и 456=16 је примјетно и код других породица поријеклом из Бјелица које нису јавно објављене.

Никад се не анализира један маркер понаособ, већ он може да се издвоји као издвајајући само у комбинацији са општим хаплотипом.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #109 послато: јун 22, 2017, 01:34:05 поподне »
Да ли се у овом роду може угрубо направити подела на Бјелице са славом Јовањдан и Риђанске "Куче" са славом Никољдан?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #110 послато: јун 22, 2017, 01:37:23 поподне »
Да ли се у овом роду може угрубо направити подела на Бјелице са славом Јовањдан и Риђанске "Куче" са славом Никољдан?

И мени тако изгледа. С тим да за Бјелице може да се појави у комбинацији и Петковдан, слава која је такође присутна у Бјелицама.

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #111 послато: јун 22, 2017, 07:46:03 поподне »
Да и овде поставимо новог тестираног који припада овом роду.
Уврштен је у Српски ДНК Пројекат.

Херцеговац (раније Вујовић); Грабље/Бусовача/БиХ

Славе Никољдан.

Ради тачности података имам мању исправку:
Породица: Херцеговац (раније Вујовић)
Мјесто живљења до 1991 године: село Катићи (од тада у расејању)
Породично гробље: село Грабље
Општина: Бусовача БиХ

Живјели у селу Катићи до 1991 године, а сада (ово мало што нас је преостало) живимо у расејању и немамо више своје мјесто које би нас окупило.
Мој рођак се вратио и ево како је прошао,

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:570046-Busovaca-Batinasi-jos-na-slobodi

Ко је прочитао чланак, јасно му је зашто смо се раселили.Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #112 послато: јун 22, 2017, 07:50:13 поподне »
Ради тачности података имам мању исправку:
Породица: Херцеговац (раније Вујовић)
Мјесто живљења до 1991 године: село Катићи (од тада у расејању)
Породично гробље: село Грабље
Општина: Бусовача БиХ

Живјели у селу Катићи до 1991 године, а сада (ово мало што нас је преостало) живимо у расејању и немамо више своје мјесто које би нас окупило.
Мој рођак се вратио и ево како је прошао,

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:570046-Busovaca-Batinasi-jos-na-slobodi

Ко је прочитао чланак, јасно му је зашто смо се раселили.

Убачени Катићи за место порекла.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #113 послато: јун 22, 2017, 08:03:40 поподне »
слава која је такође присутна у Бјелицама.

Биће да је то слава Старих Бјелица.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #114 послато: јун 23, 2017, 11:17:04 пре подне »
За Мустеровиће сам до сада једино пронашао да је Мустро дошао из Чарађа са Ђуричком, међутим не спомиње се да су били рођаци. Можда грешим, али имам утисак да је та прича о Мустровом пореклу из Чарађа новијег датума јер се Мустеровићи, за разлику од Ђуричковића, уопште не спомињу ни у једној од неколико верзија предања које је Ердељановић прикупио. Да ли постоји неки извор где се Орловићи наводе као преци Мустеровића?

Извини, Иване, омашио сам овај твој пост, тек сад га видим.

Мустеровићи се помињу као могући сродници Ђуричковића, па се ту провлаче предања о Ђуричковом стрицу, итсл.

Погледај литературу коју сам поставио, ово се конкретно спомиње код Кековића, Ђуричковића, Остојића:

http://www.poreklo.rs/2017/06/19/malonsici-zagarac-komani/

Лично, ја не верујем да су Мустеровићи и Ђуричковићи сродни у мушкој линији. Једино што би можда вукло на ту страну је онај топоним Муштерски До у Цуцама (и за загарачке Мустеровиће се често чује у изговору та гласовна група "шт").

Да није овог детаља, ја бих био убеђен да су Мустеровићи староседеоци у Загарачу.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #115 послато: јун 23, 2017, 06:42:55 поподне »
Извини, Иване, омашио сам овај твој пост, тек сад га видим.

Мустеровићи се помињу као могући сродници Ђуричковића, па се ту провлаче предања о Ђуричковом стрицу, итсл.

Погледај литературу коју сам поставио, ово се конкретно спомиње код Кековића, Ђуричковића, Остојића:

http://www.poreklo.rs/2017/06/19/malonsici-zagarac-komani/

Лично, ја не верујем да су Мустеровићи и Ђуричковићи сродни у мушкој линији. Једино што би можда вукло на ту страну је онај топоним Муштерски До у Цуцама (и за загарачке Мустеровиће се често чује у изговору та гласовна група "шт").

Да није овог детаља, ја бих био убеђен да су Мустеровићи староседеоци у Загарачу.

Ма ништа. Ни мени не делује логично да су сродни јер живе у суседним селима. Имали би ваљда неко предање о сродству уместо претпоставки да су заиста рођаци.

Иначе, мислим да је овај текст о Малоншићима без икакве дилеме један од најкориснијих који су до сада објављени о племенима јер је о Команима и Загарачу врло мало писано у односу на сва остала племена Старе Црне Горе.
Ваљало би написати сличан текст и за Љешанску нахију за коју такође има врло мало прецизнијих податка, али подаци о неким братствима су толико оскудни да се мало шта може написати о њима сем крсне славе и села у којима живе. За род Ђујовића рецимо нисам могао ни крсну славу да утврдим док нисам одгледао интервју са једним старијем човеком из Релезе... Заиста је штета што Ердељановић није објавио све податке које је прикупио, овако су сигурно одређена предања временом заборављена или измењена.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #116 послато: јун 23, 2017, 08:16:02 поподне »
Благодарим, Иване.

Није лако написати нешто о пореклу становништва подручја и племена о којима има јако мало материјала у литератури, или је разбацан по разним радовима.

Поменуо си Љешанску нахију, е - управо радим на њој. То је тек тежак подухват. О некима (Љешњани - Вукчевићи и остали) је доста писано, добар део становништва потиче из Озринића, али о осталима је мука наћи податке.

Дође ми да се спакујем и одем на летовање тамо (што и не звучи тако лоше, а и море је близу), па, уз сир, пршуту и вранац, да похватам људе који нешто о томе знају. Ако их је још претекло.

За Ђујовиће, рецимо, ни ја још увек нисам успео утврдити коју славу славе (нагађам према сродству с неким старијим родовима). Па, ако имаш тај податак, а и све друго о њима, достави га, у општем интересу!  :)

Велика је, непроцењива штета, што Ердељановић није објавио све своје записе са терена. То је било пре читавог столећа, кад су се стари паметари још сећали многих битних појединости о пореклу. До данас је много тога појео мрак...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #117 послато: јун 23, 2017, 09:00:36 поподне »
Родоначелник Ђујовића је кнез Ђујо, међутим за њега се само зна да је "из Горењег комуна" што је заправо део Љешанске нахије где се налази Релеза. Деле на две групе братстава - прву чине Думовићи и Ђуровићи, а другу Којовићи и Марковићи. Сви славе Никољдан. Иако тај интервју траје око сат времена, највећи део разговора је вођен о појединим особама и догађајима из сеоске историје који и нису баш од неког ширег значаја. О пореклу кнеза Ђује није било речи, тако да су Ђујовићи вероватно једно од најстаријих братстава у целој Љешанској нахији.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #118 послато: јун 23, 2017, 09:13:27 поподне »
Одлично, Иване, више од тога и не треба, јер Ђујовиће сви у Горњем Комуну и шире по Љешанској нахији рачунају у страинце. Ови подаци су сасвим довољни.
О њиховој старини говори и податак до којег сам дошао, да су Косићи огранак Ђујовића. А од Косића је РК светитељка Озана Которанка, која је рођена крајем 15. века. И то указује на старину Ђујовића.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #119 послато: јул 28, 2017, 07:19:06 поподне »
Да ли се могу наћи генетички припадници овог рода а да нису Срби? Има ли их даље по Европи?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #120 послато: јул 28, 2017, 07:30:06 поподне »
Да ли се могу наћи генетички припадници овог рода а да нису Срби? Има ли их даље по Европи?

https://www.yfull.com/tree/E-Z19851/

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #121 послато: јул 28, 2017, 07:45:33 поподне »
Да ли се могу наћи генетички припадници овог рода а да нису Срби? Има ли их даље по Европи?

Неколико страница назад, набрајасмо. Бугари које је навео Бане су најближи, послије њих Грк из Тесалије.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55376#msg55376

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #122 послато: јул 28, 2017, 10:17:47 поподне »
Неколико страница назад, набрајасмо. Бугари које је навео Бане су најближи, послије њих Грк из Тесалије.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55376#msg55376

Али, чини ми се да су прилично удаљени од наших Бјелица. Они јесу сви припадници подгране Z19851, али мислио сам да се баш уклапају у бјелички хаплотип, то јест онај који ми овде називано "бјелички".
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #123 послато: јул 28, 2017, 10:25:37 поподне »
Али, чини ми се да су прилично удаљени од наших Бјелица. Они јесу сви припадници подгране Z19851, али мислио сам да се баш уклапају у бјелички хаплотип, то јест онај који ми овде називано "бјелички".

па Бугари се уклапају у "бјелички" хаплотип http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55455#msg55455

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #124 послато: јул 28, 2017, 10:30:42 поподне »
па Бугари се уклапају у "бјелички" хаплотип http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55455#msg55455

Да, сад видим. Некако ми је промакла читава ова расправу о блиским тестиранима.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #125 послато: јул 28, 2017, 11:06:20 поподне »
Има ли вести од Херцеговца? Сада некад би требало да добије, тј вероватно је већ добио коначне резултате...

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #126 послато: август 11, 2017, 10:00:16 поподне »
Има ли вести од Херцеговца? Сада некад би требало да добије, тј вероватно је већ добио коначне резултате...

Још ништа, само знам да нисам ни Z5016.
Ваљда сам једно од ово двоје што сад тестирају.

08/08/2017   Processing   More results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
E1b-V13 Panel processing
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 processing
Z38334 processing


Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #127 послато: август 11, 2017, 10:09:06 поподне »
Још ништа, само знам да нисам ни Z5016.
Ваљда сам једно од ово двоје што сад тестирају.

08/08/2017   Processing   More results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
E1b-V13 Panel processing
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 processing
Z38334 processing

Биће највероватније Z19851.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #128 послато: август 12, 2017, 12:18:18 поподне »
Још ништа, само знам да нисам ни Z5016.

Одужило се то код тебе. Вероватно је летњи одмор узео свој данак.

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #129 послато: август 12, 2017, 04:58:47 поподне »
Одужило се то код тебе. Вероватно је летњи одмор узео свој данак.

Стигао је крајњи резултат:

Your results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 G+

Your final haplogroup is E1b-Z19851+.
Е сад, који би Вујовићи били мени сродни  :-\ (има нас к'о песак), свака информација је драгоцјена.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #130 послато: август 12, 2017, 05:09:09 поподне »
Стигао је крајњи резултат:

Your results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 G+

Your final haplogroup is E1b-Z19851+.
Е сад, који би Вујовићи били мени сродни  :-\ (има нас к'о песак), свака информација је драгоцјена.

Цитираћу ти свој пост са теме о Вујовићима:
Цитат
Сем Николе и Трифка, помиње се и име Милија, који је највероватније рођен око 1720. год. То би могло да значи да је овај Милија у ствари Петров брат, и да је заједно с Петром из Никшића дошао у Прераца. Међутим, овај Милија се брзо сели из Прераца, па вероватно зато његово име није ушло у „легенду о три Петра“ (а сем тога, много је лакше запамтити причу о „досељавању три Петра“, него причу о „досељавању три Петра и Милије“). Милија се са 6 синова одселио у Невесиње и тамо погинуо. Синови му се растуре и један (Перо) оде у Босну, један на Трусину, а Тривко пређе на Обла Брда и имао синове Јована, Петра и Јакова. Јован имао Станишу и Костадина, Петар Тривка и Мића, а Јаков Шћепана. Тривко Петров је сишао у Бијељане око 1830. на земљу Биберчеву. Имао је Ђура, Сава, Јована и Ћетка. Сад од њих има 7 кућа, славе Никољдан, прислужују Шћепањдан. На Облим Брдима их је 10 кућа. Око 1898. дође с Давидовића од истих Вујовића Ристо Тодоров и од њега је једна кућа.

Ту се спомиње Невесиње, а ти рече да су твоји Вујовићи негде одатле.

Ово би значило да је наш заједнички предак живео пре око 300 година.
Не знам шта кажу ови упућенији у генетику? Да ли је могуће да смо тад имали заједничког претка, с обзиром на разлике у вредностима?
« Последња измена: август 12, 2017, 05:16:00 поподне Бакс »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #131 послато: август 12, 2017, 05:14:55 поподне »
Значи, био сам у праву што се тиче прогнозе, Вујовићи јесу Z19851+ :)

Но како год, потенцијални Z19851+ поред Вујовића а који такође немају вредност 25 на 390 су Петијевићи и Роћен.

Очито је то да је Z19851 поприлично раширен и стар на подручју ЦГ, чим га има код различитих родова за које нисмо знали да су повезани тј. да припадају истој грани пре тестирања СНП - ова.

Могла би се чак направити и подела по родовима, на пример род Бјелица, род Риђанских Куча и општи род.
« Последња измена: август 12, 2017, 05:22:49 поподне Лука »

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #132 послато: август 12, 2017, 05:29:14 поподне »
Значи, био сам у праву што се тиче прогнозе, Вујовићи јесу Z19851+ :)

Но како год, потенцијални Z19851+ поред Вујовића а који такође немају вредност 25 на 390 су Петијевићи и Роћен.

Очито је то да је Z19851 поприлично раширен и стар на подручју ЦГ, чим га има код различитих родова за које нисмо знали да су повезани тј. да припадају истој грани пре тестирања СНП - ова.

Могла би се чак направити и подела по родовима, на пример род Бјелица, род Риђанских Куча и општи род.

Моји Вујовићи имају 25.  ;D

На претходној страни сам спомињао могућност да се угрубо може направити подела на Риђанске или граховске Куче (они са славом Никољдан), и Бјелице (они са славом Јовањдан).
Симо је додао да је и Петковдан такође честа слава код Бјелица.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #133 послато: август 12, 2017, 05:32:26 поподне »
Моји Вујовићи имају 25.  ;D

На претходној страни сам спомињао могућност да се угрубо може направити подела на Риђанске или граховске Куче (они са славом Никољдан), и Бјелице (они са славом Јовањдан).
Симо је додао да је и Петковдан такође честа слава код Бјелица.

Знам да имају, мислио сам на Херцеговца ;)

Угрубо, у том роду би сте се нашли ти и Херцеговац, и риђански тј. граховски Кучи.

Што се тиче Бјелица, ту би ишли они који имају вредност 16 на 456.

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #134 послато: август 12, 2017, 05:49:51 поподне »
У тој групи би се због славе могли наћи и Ђурђић из Илијаша и Драгутиновић из Котора.

Чини ми се и Митровић из Братунца, који је доста близак Драгутинвоићу и који је сврстан у род Z5018>FGC11457, иако дефинитивно припада општем Z5017>Z19851 роду.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #135 послато: август 12, 2017, 06:22:07 поподне »
Your final haplogroup is E1b-Z19851+.

Честитке!

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #136 послато: август 12, 2017, 06:42:27 поподне »
Једино ко би се донекле сигурно могао издвојити у подрод су Бјелице са 456=16.

Подрод крајишки би могли бити и Војиновић-Вокић, али не знам колико има смисла само њих двојицу одвајати.

Такође, Пухалац, Ракић и Ђурђић би могли бити подрод, јер старије презиме Пухалаца је Ђурђић и као и Ђурђићи из Илијаша имају предање да су од Ђурђића из Комарнице, а Ракић има чини ми се пуно поклапање са Пухалцем и то и на неким некарактеристичним маркерима. Сем тога, сви су из региона источне/средње Босне.

Гледао сам да ли би се по маркерима могли издвојити цуцки Љаковићи/Рогановићи (Црногорац из Гослића) од риђанских Куча са којима их и предање повезује, али чини ми се на овако малом броју маркера тешко.

Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #137 послато: август 12, 2017, 06:52:38 поподне »
И додао бих још да Бјелице, иако их можемо сматрати посебним родом вјероватно не стоје далеко од осталих. Наиме, Пејановић, који је Бјелица и који је 456=16 и Ракић, који би могао бити и од риђанских Куча, и код кога је 456=17, једини су тестирани из овог рода на 111 маркера. Разлика између њих двојице на 111 маркера је заиста мала, свега 7 што је једва да даје (по вјероватноћи) удаљеност од 500 година до заједничког претка.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #138 послато: август 12, 2017, 09:58:49 поподне »
Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.

Гарант од Мрњавчевића на које се позивају Кучи, а богами и неки потомци Граховских Куча.  ;D ;)
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #139 послато: август 12, 2017, 10:03:07 поподне »
Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.

Поред Крича, исто се може рећи и за општи род G2a L497.
« Последња измена: август 12, 2017, 10:24:36 поподне Лука »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #140 послато: август 13, 2017, 11:59:42 пре подне »
Изгледа да Бјелице и граховски Кучи, а вероватно с њима и кучки родови из Цуца, потичу од исте групе досељеника, из области Куча (мада, по свој прилици, нису племеници брђанским Кучима, већ неко друго братство / катун / племе) још од краја 15. века. Како каже Ђурђица Петровић, „инфилтрирање Куча међу Риђане највероватније је започело непосредно по турском заузимању“.

Овај род, касније, у контакту са затеченим становништвом Ј2а (Потолићи, Пјешивци, Стари Цуце, Матаруге, Шпањи?) формира неко заједничко предање о пореклу од Орловића. Да ли су икакви Орловићи икад постојали, или је то народна измишљотина, или је заиста било неких Орловића уз које су се прибила разнородна братства и преузели њихово име и предање, питање је.

Свеједно, ово се сасвим уклапа у причу о Чарађу, јер су Риђани заузимали велики простор у који се лако може улопити и фамозно Чарађе на размеђи Бањана, Пиве и Гацка.

Дакле, као влашки ратници Турака, крајем 15. века у Рудине долази неко племе из области Брда (Медун?), постаје значајан фактор над покореним становништвом (Риђани), умножава се и расељава, потом отказује послушност Турцима. Постаје водећи чинилац у племену Бјелица, а има их и у Грахову и Цуцама (Малоцуце). Временом се меша с Ј2а, формира се заједничко предање о Орловићима, итд.

Не знам како се у овај род уклапају Богутовићи, Копривице, Аџићи, Вукићи (Петијевићи се, према подгрупи, не уклапају, а географски би било логике да су и они из овог таласа) – могу ли они бити потомци исте сеобе. Још само да видимо где су у тој причи Мартиновићи, па и загарачки Ђуричковићи и Мустеровићи.
 
Свима заједничко је слављење Никољдана, било као садашње славе или прислужбе, или као раније славе, напуштене из разних разлога и под разним утицајима.
"Наша мука ваља за причешћа"

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #141 послато: август 13, 2017, 12:06:11 поподне »
Изгледа да Бјелице и граховски Кучи, а вероватно с њима и кучки родови из Цуца, потичу од исте групе досељеника, из области Куча (мада, по свој прилици, нису племеници брђанским Кучима, већ неко друго братство / катун / племе) још од краја 15. века. Како каже Ђурђица Петровић, „инфилтрирање Куча међу Риђане највероватније је започело непосредно по турском заузимању“.

Овај род, касније, у контакту са затеченим становништвом Ј2а (Потолићи, Пјешивци, Стари Цуце, Матаруге, Шпањи?) формира неко заједничко предање о пореклу од Орловића. Да ли су икакви Орловићи икад постојали, или је то народна измишљотина, или је заиста било неких Орловића уз које су се прибила разнородна братства и преузели њихово име и предање, питање је.

Свеједно, ово се сасвим уклапа у причу о Чарађу, јер су Риђани заузимали велики простор у који се лако може улопити и фамозно Чарађе на размеђи Бањана, Пиве и Гацка.

Дакле, као влашки ратници Турака, крајем 15. века у Рудине долази неко племе из области Брда (Медун?), постаје значајан фактор над покореним становништвом (Риђани), умножава се и расељава, потом отказује послушност Турцима. Постаје водећи чинилац у племену Бјелица, а има их и у Грахову и Цуцама (Малоцуце). Временом се меша с Ј2а, формира се заједничко предање о Орловићима, итд.

Не знам како се у овај род уклапају Богутовићи, Копривице, Аџићи, Вукићи (Петијевићи се, према подгрупи, не уклапају, а географски би било логике да су и они из овог таласа) – могу ли они бити потомци исте сеобе. Још само да видимо где су у тој причи Мартиновићи, па и загарачки Ђуричковићи и Мустеровићи.
 
Свима заједничко је слављење Никољдана, било као садашње славе или прислужбе, или као раније славе, напуштене из разних разлога и под разним утицајима.

Ђуричковићи су судећи по Недовићима из Бијелог Поља E1b.

Аџићи, Копривице и Богутовићи нису толико блиски по маркерима Бјелицама, али није искључено и да су они Z19851+.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #142 послато: август 13, 2017, 12:08:31 поподне »
А Вукић из Добрског?
"Наша мука ваља за причешћа"

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #143 послато: август 13, 2017, 12:09:58 поподне »
А Вукић из Добрског?

Ни он није близак по маркерима.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #144 послато: август 13, 2017, 12:13:09 поподне »
Ни он није близак по маркерима.

С друге стране, ни ти дошљаци с краја 15. века нису морали сви бити "род рођени", тако да је могло доћи шаролико ратничко друштво из Брда.

То је неко моје виђење високог присуства Е1б на западу и северозападу данашње Цг, а можда и источног дела Херцеговине.

Не спорим да је Е1б могло бити у тим крајевима и пре померања становништва узрокованог турском најездом.
"Наша мука ваља за причешћа"

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #145 послато: август 15, 2017, 09:10:32 поподне »
Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.

Можда је Нешић из Беле Паланке део тих "шопских" Z19851?

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #146 послато: август 15, 2017, 10:48:58 поподне »
Честитке!

Хвала уједно и на помоћи.
Постигао сам у овом моменту много више од очекиваног.
Углавном, на добром сам путу.  ;)


Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #147 послато: август 15, 2017, 11:12:07 поподне »
Цитираћу ти свој пост са теме о Вујовићима:
Ту се спомиње Невесиње, а ти рече да су твоји Вујовићи негде одатле.

Ово би значило да је наш заједнички предак живео пре око 300 година.
Не знам шта кажу ови упућенији у генетику? Да ли је могуће да смо тад имали заједничког претка, с обзиром на разлике у вредностима?

Могло би бити, моји нису без основа спомињали Невесиње
(сигурно смо дошли негдје од Невесиња, ту нема дилеме само не знам прецизно одакле).
Могло би бити да је један од унука Милије Вујовића, Ристо Вујовић (Мој Чукундјед).
Моји су доселили прије +/_ 150 година у Босну.

Ван мреже Pavo

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 915
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #148 послато: август 16, 2017, 12:54:03 пре подне »
Vujovići na području nevesinjske općine žive u selima Gornji i Donji Drežanj i Trusina.  Svi slave Nikoljdan i izgleda da su u srodstvu i Dedijer kaže da su došli iz sela Vranjska preko selo Davidovići.  U Davidovićima se spominju 1772. godine. 

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #149 послато: август 30, 2017, 12:23:59 пре подне »
Vujovići na području nevesinjske općine žive u selima Gornji i Donji Drežanj i Trusina.  Svi slave Nikoljdan i izgleda da su u srodstvu i Dedijer kaže da su došli iz sela Vranjska preko selo Davidovići.  U Davidovićima se spominju 1772. godine.

Биће да је тако и било. Скоро сам 100 % увјерен да је пут мојих предака ишао тим путем. Спомињеш овдје село Давидовиће, па ми је пало на памет да су моји Вујовићи можда дошли заједно са неким из тог села. У породичном гробљу у којем се ми сахрањујемо, сахрањују се и припадници породице Давидовић. Половина гробља је гдје се моји сахрањују а друга половина је од породице Давидовић. Живјели су село до села.
Урадио сам сада овај тест код YСЕQ и вјерујем да ће бити неке користи.

Products
1 x    Whole Genome Sequence
  - Coverage: 15x
  - Raw Data Delivery: Download via internet
  - Sanger Confirmation Package: Up to 10 Y-SNP confirmations inc

Кад добијем резултате, поставићу их на Биг-y па ће све бити много јасније. Једино ако неко зна шта ћу моћи постићи са ових екстра уплаћених 10 Y-СНП. То сам додао јер је постојала могућност да то додам, рачунао сам да то не може бити нешто лоше па сам искористио прилику да то узмем у том истом пакету.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #150 послато: септембар 04, 2017, 11:00:08 пре подне »
Територија братстава која припадају роду E-V13-Z19851 би се практично могла повезати у једну област, што се најбоље види на карти испод. Да ли је то матична област истог племена, које је само у складу са околностима имало различита предања о поријеклу? Да ли се ради о старосједиоцима области?

« Последња измена: јануар 06, 2019, 09:03:27 пре подне Црна Гуја »

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #151 послато: септембар 04, 2017, 11:08:17 пре подне »
Територија братстава која припадају роду E-V13-Z19851 би се практично могла повезати у једну област, што се најбоље види на карти испод. Да ли је то матична област истог племена, које је само у складу са околностима имало различита предања о поријеклу? Да ли се ради о старосједиоцима области?Oдличaн пpикaз. Cличнo мoжe бити и ca Z16988, иaкo иx имa и нa иcтoку, a и пpeдaњe Бjeлoпaвлићa вучe нa иcтoк. И пopeд тoгa и зa Z16988 миcлим дa je мaтицa нeгдe нa пpocтopу jугo-иcтoчнe Xepцeгoвинe.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #152 послато: септембар 04, 2017, 11:12:45 пре подне »
Територија братстава која припадају роду E-V13-Z19851 би се практично могла повезати у једну област, што се најбоље види на карти испод. Да ли је то матична област истог племена, које је само у складу са околностима имало различита предања о поријеклу? Да ли се ради о старосједиоцима области?

Матаруге?
"Наша мука ваља за причешћа"

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #153 послато: септембар 04, 2017, 11:22:03 пре подне »
Матаруге?

Може бити, поготово због посљедњег резултата Ђуричића. Оно што мене занима да ли су и Матаруге старосједиоци или су и они досељеници из јужне Албаније и Епира како наговјештава Ђурђица Петровић спомињући породицу Матаранга.

Не треба заборавити и везу наших E-V13-Z19851 са тестираним Грком у Тесалији.

Један од тестираних E-V13-Z19851 из Републике Српске ми је чак рекао да у његовој породици постоји предање да су из Грчке и да су од неке племићке породице. Одакле такво предање не знам, али постоји...

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #154 послато: септембар 04, 2017, 11:37:58 пре подне »
Евидентно је да на подручју између Требиња, Никшића, Подгорице, Цетиња, Боке и Приморја, имамо предање о два стара народа: Матаругама и Шпањима. Истовремено на том подручју имамо доминантне двије несловенске групације: E-V13-Z19851 и J2a-M92>S8230. И једни и други су испреплетени и дијеле слична предања (Орловићи). И Матаруге и Шпањи би се могле повезати са неким средњовјековним породицама (Mataranga и Spani) за које постоје предања  о везама са Грчком или о грчком поријеклу. И једни и други су још у средњем вијеку ушли у српску немањићку екумену.

Да ли је прерано претпоставити да су  E-V13-Z19851 Матаруге, а J2a-M92>S8230 Шпањи?
« Последња измена: септембар 04, 2017, 11:42:00 пре подне симо »

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #155 послато: септембар 04, 2017, 11:55:39 пре подне »
Назив племена Пјешиваца би могао бити само словенски превод грчког назива Шпања, у истом значењу: ћелав, без браде, ћосав.


Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #156 послато: септембар 04, 2017, 12:00:46 поподне »
Да ли је прерано претпоставити да су  E-V13-Z19851 Матаруге, а J2a-M92>S8230 Шпањи?

И ја сам ово недавно претпоставио, само не хтедох да кажем јавно, не знајући какви би били коментари...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #157 послато: септембар 04, 2017, 12:02:17 поподне »
Назив племена Пјешиваца би могао бити само словенски превод грчког назива Шпања, у истом значењу: ћелав, без браде, ћосав.

Да, спаниос - огољен, плеш - ћелав, ћосав.
Ово је и мишљење Шпира Кулишића (О етногенези Црногораца).
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #158 послато: септембар 04, 2017, 12:17:30 поподне »
Да, спаниос - огољен, плеш - ћелав, ћосав.
Ово је и мишљење Шпира Кулишића (О етногенези Црногораца).

Дa, cпaниa- peткo нaceљeнa зeмљa или зeмљa бeз шумe... Cпaни/Шпaњи би били cтaнoвници тaквиx oблacти.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #159 послато: септембар 04, 2017, 12:46:08 поподне »
Дa, cпaниa- peткo нaceљeнa зeмљa или зeмљa бeз шумe... Cпaни/Шпaњи би били cтaнoвници тaквиx oблacти.

Или као словенско:

"Пљешевица припада динарском систему. Изграђена је од кречњака и са палеозојским је језгром. Већи део њене површине на северном и средњем делу покривен је густом шумом иако назив планине сугерише оголелост (пљеша = ћела, пљешив 1. који је ћелав, 2. који је без дрвећа, без вегетације)."

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #160 послато: септембар 04, 2017, 10:03:46 поподне »
И ја сам ово недавно претпоставио, само не хтедох да кажем јавно, не знајући какви би били коментари...

Ма слободно. Ја, као припадник овог рода, прихватам све предлоге.  :D
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1104
 • J2a-SK1357+ Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #161 послато: септембар 05, 2017, 09:54:34 поподне »
Евидентно је да на подручју између Требиња, Никшића, Подгорице, Цетиња, Боке и Приморја, имамо предање о два стара народа: Матаругама и Шпањима. Истовремено на том подручју имамо доминантне двије несловенске групације: E-V13-Z19851 и J2a-M92>S8230. И једни и други су испреплетени и дијеле слична предања (Орловићи). И Матаруге и Шпањи би се могле повезати са неким средњовјековним породицама (Mataranga и Spani) за које постоје предања  о везама са Грчком или о грчком поријеклу. И једни и други су још у средњем вијеку ушли у српску немањићку екумену.

Да ли је прерано претпоставити да су  E-V13-Z19851 Матаруге, а J2a-M92>S8230 Шпањи?

И ја сам ово недавно претпоставио, само не хтедох да кажем јавно, не знајући какви би били коментари...

Резултат Шуленде би дао јаснију слику. Матаруге и Шпањи, добра теза.
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #162 послато: септембар 06, 2017, 04:44:54 поподне »
Може бити, поготово због посљедњег резултата Ђуричића. Оно што мене занима да ли су и Матаруге старосједиоци или су и они досељеници из јужне Албаније и Епира како наговјештава Ђурђица Петровић спомињући породицу Матаранга.

Не треба заборавити и везу наших E-V13-Z19851 са тестираним Грком у Тесалији.

Један од тестираних E-V13-Z19851 из Републике Српске ми је чак рекао да у његовој породици постоји предање да су из Грчке и да су од неке племићке породице. Одакле такво предање не знам, али постоји...

Баш сам данас прочитао Матаруге у касном средњем веку Ђурице Петровића.

Некако ми се оно што је написано у том делу не уклапа са родом Бјелица Z19851.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #163 послато: септембар 06, 2017, 05:12:52 поподне »
Баш сам данас прочитао Матаруге у касном средњем веку Ђурице Петровића.

Некако ми се оно што је написано у том делу не уклапа са родом Бјелица Z19851.

Род E-V13>Z19851 се географски добро уклапа у простор у ком су живјеле Матаруге. Сем тога ту је и једно братство које је E-V13>Z19851 а за које се тврди да је од Матаруга. Не кажем да је то довољно за тврдњу, али као могућност свакако.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #164 послато: септембар 06, 2017, 05:44:53 поподне »
Род E-V13>Z19851 се географски добро уклапа у простор у ком су живјеле Матаруге. Сем тога ту је и једно братство које је E-V13>Z19851 а за које се тврди да је од Матаруга. Не кажем да је то довољно за тврдњу, али као могућност свакако.

Проблем је то што међу Албанцима нема овог нашег Z19851, барем колико се мени чини.
Петровић тврди да је племе настало од претка Матаруга, који је живео крајем 13. или почетком 14. века. Дакле, да је реч (по њему) о релативно новијем племену, а не предсловенском. Још тврди да је он највероватније из Албаније. Слично као Бурмази.
Е сад, не знам колико је то тачно. Могуће је да можда није из Албаније, него из Грчке...
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #165 послато: септембар 06, 2017, 06:05:34 поподне »
Е сад, не знам колико је то тачно. Могуће је да можда није из Албаније, него из Грчке...

Видим да симо помиње Тесалију. На оном истраживању за север Грчке постоји хаплотип који се сасвим лепо уклапа у овај род. То је процена на основу Y-STR наравно.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #166 послато: септембар 06, 2017, 08:39:20 поподне »
Проблем је то што међу Албанцима нема овог нашег Z19851, барем колико се мени чини.
Петровић тврди да је племе настало од претка Матаруга, који је живео крајем 13. или почетком 14. века. Дакле, да је реч (по њему) о релативно новијем племену, а не предсловенском. Још тврди да је он највероватније из Албаније. Слично као Бурмази.
Е сад, не знам колико је то тачно. Могуће је да можда није из Албаније, него из Грчке...

Док се у Албанији, колико ми се чини, највише тестирају Албанци са севера због своје свести о ранијој племенској припадности (слично као и код Срба у Црној Гори, па и код Крајишника), југ земље је слабије покривен, вероватно због слабије заинтересованости (слично као исток и југ Србије код нас); мислим да ће Z19851 бити откривен (ако већ није) и у јужној Албанији (Северном Епиру) када се повећа број тестираних из те области.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #167 послато: септембар 06, 2017, 09:17:25 поподне »
Док се у Албанији, колико ми се чини, највише тестирају Албанци са севера због своје свести о ранијој племенској припадности (слично као и код Срба у Црној Гори, па и код Крајишника), југ земље је слабије покривен, вероватно због слабије заинтересованости (слично као исток и југ Србије код нас); мислим да ће Z19851 бити откривен (ако већ није) и у јужној Албанији (Северном Епиру) када се повећа број тестираних из те области.

Петровић наводи (он ми је једини релевантан извор за Матаруге; ако знате још неки јавите :) ) да су околна племена говорила да Матаруге не говоре српским и да нису православци. Е сад, он сматра да је нешто од тога можда изречено да би се оправдало касније растеривање Матаруга.
Међутим, ако нису говорили српски, могли су само говорити грчки или албански. А сем тога, ако нису били православци, могли су бити само католици, а католика је било само на северу Албаније.

Мада, претежно словенска имена припадника Матаруге (први именовани из 1318. звао се Владоје) говоре да је могуће да су већ били посрбљени.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #168 послато: септембар 06, 2017, 09:54:50 поподне »
Петровић наводи (он ми је једини релевантан извор за Матаруге; ако знате још неки јавите :) ) да су околна племена говорила да Матаруге не говоре српским и да нису православци. Е сад, он сматра да је нешто од тога можда изречено да би се оправдало касније растеривање Матаруга.
Међутим, ако нису говорили српски, могли су само говорити грчки или албански. А сем тога, ако нису били православци, могли су бити само католици, а католика је било само на северу Албаније.

Мада, претежно словенска имена припадника Матаруге (први именовани из 1318. звао се Владоје) говоре да је могуће да су већ били посрбљени.

Недостаје, међутим, Z19851 у северној Албанији, више га има у јужнијим крајевима.  :) Не знам да ли је још неко приметио, али невероватно је како су се мало мешали северноалбански и црногорско-брђански E-V13; очекивало би се на основу племенских предања па и историјских извора да је тога било знатно више и да су те две области генетски изукрштане, међутим црногорски E-V13 (нпр. Васојевићи и Бјелице) имају ближе генетске рођаке у грчком Епиру и БЈРМ него у суседној Малесији. Заиста занимљива појава, требало би је ваљано објаснити.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #169 послато: септембар 06, 2017, 10:20:24 поподне »
Недостаје, међутим, Z19851 у северној Албанији, више га има у јужнијим крајевима.  :) Не знам да ли је још неко приметио, али невероватно је како су се мало мешали северноалбански и црногорско-брђански E-V13; очекивало би се на основу племенских предања па и историјских извора да је тога било знатно више и да су те две области генетски изукрштане, међутим црногорски E-V13 (нпр. Васојевићи и Бјелице) имају ближе генетске рођаке у грчком Епиру и БЈРМ него у суседној Малесији. Заиста занимљива појава, требало би је ваљано објаснити.  :)

Да, врло занимљиво.

Највероватније су онда дошли из Епира. А то да су били друге вере је вероватно касније измишљено да би се оправдале неке касније ствари.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #170 послато: септембар 06, 2017, 10:38:46 поподне »
Да, врло занимљиво.

Највероватније су онда дошли из Епира. А то да су били друге вере је вероватно касније измишљено да би се оправдале неке касније ствари.

Z19851 је ипак још увек стара грана, око 3000 година, да би се за Бјелице, сада већ потенцијалне Матаруге, рекло да су дошли из Епира. Могуће је да "грчку" грану, од ове "српске" одваја СНП стар 2000 година и да је миграција ишла у супротном смеру, узимајући да је то становништво било врло покретно, а посебно након турбулентног касног старог и раног средњег века. Везивање за Епир је искључиво због везивања Матаранга и Матаруга... Ако узмемо тумачење да су Матаруге настале од родоначелника Мата сина Руговог, лако су могли бити старо романофоно становништво, можда и арбанашко, под јурисдикцијом Бара или Котора, дакле католици, чија је матица на простору данашњих Бјелица од давнина...
« Последња измена: септембар 06, 2017, 10:41:35 поподне Милош »

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #171 послато: септембар 06, 2017, 11:17:18 поподне »
Z19851 је ипак још увек стара грана, око 3000 година, да би се за Бјелице, сада већ потенцијалне Матаруге, рекло да су дошли из Епира. Могуће је да "грчку" грану, од ове "српске" одваја СНП стар 2000 година и да је миграција ишла у супротном смеру, узимајући да је то становништво било врло покретно, а посебно након турбулентног касног старог и раног средњег века. Везивање за Епир је искључиво због везивања Матаранга и Матаруга... Ако узмемо тумачење да су Матаруге настале од родоначелника Мата сина Руговог, лако су могли бити старо романофоно становништво, можда и арбанашко, под јурисдикцијом Бара или Котора, дакле католици, чија је матица на простору данашњих Бјелица од давнина...

Могуће да су у питању романофони староседеоци...мени се распоред те бјеличке Z19851 увек уклапао у неке Илире...тешко да су били албанофони, али је могуће да су примили неке утицаје од њих током средњег века (нарочито приликом албанске сеобе ка југу, у 14-15. веку). Сеоба Матаранга је ишла од севера ка југу, као што кажеш, а мени се чини да између њих (Матаруге-Матаранге) може да се стави знак једнакости. Мада треба бити опрезан, Паво је добро приметио да нпр. Матагуж није одвојено већ спојено, као и Бусадоса, тако да је могуће да патронимичка хипотеза о пореклу њиховог имена није исправна.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #172 послато: септембар 06, 2017, 11:20:52 поподне »
Три најстарија братства из Матаруга код Пљевље су Вујковићи, Девеџићи и Андрићи. За сада нема тестираних међу њима, а уколико би се испоставило да је неко од тих братстава сродно неком братству из матице Матаруга (Бањани и Рудине), мислим да би питање њихове хаплогрупе у великој мери било разрешено јер чисто сумљам да баш нико од Матаруга није остао у том врло пространом и разбацаном селу код Пљевље.

За род Бјелица мислим да је много вероватније да се ради о Риђанима него о Матаругама. Знам да је Аћимовдан проглашен за славу Риђана, па се због тога отписују сва остала братства која немају ту славу. Али чињеница је да и Драгошевићи из Грахова и Лаковићи и Томановићи из Малих Цуца потичу из села Риђани које је стара матица истоименог племена. Такође, Драгошевићи су предводили и Риђане и Грахово о чему постоје писани докази што наводи на закључак да се ради о истом племену које је променило назив након протеривања из старе матице. И на крају, Риђани су били огромно племе, тако да је доста скроман број малих братстава која славе Аћимовдан исувише незнатан да би се радило о остатку рода по коме је племе које се распростирало од Никшића до Крушевица добило име.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #173 послато: септембар 06, 2017, 11:54:03 поподне »
Могуће да су у питању романофони староседеоци...мени се распоред те бјеличке Z19851 увек уклапао у неке Илире...тешко да су били албанофони, али је могуће да су примили неке утицаје од њих током средњег века (нарочито приликом албанске сеобе ка југу, у 14-15. веку). Сеоба Матаранга је ишла од севера ка југу, као што кажеш, а мени се чини да између њих (Матаруге-Матаранге) може да се стави знак једнакости. Мада треба бити опрезан, Паво је добро приметио да нпр. Матагуж није одвојено већ спојено, као и Бусадоса, тако да је могуће да патронимичка хипотеза о пореклу њиховог имена није исправна.

Мени читава CTS5856 личи на грану чија је матица потез од Неретве до Шкумбе и који представљају највероватније романизовано илирско становништво, заправо најпре илиризовано палеобалканско становништво... Највећа разноврсност ове гране је управо на простору од источне Херцеговине, преко Црне Горе, па до врлети северне Албаније. Она чини 95% читаве Е-V13.  Зато се може претпоставити да је у питању романофоно становништво, које је током раног средњег века ушло и у српски и у арбанашки корпус, и то вероватније пре у српски... У ранијем периоду учествовали су и у етногенези старих Грка, Дарданаца, Трачана, Пеонаца, Македонаца... Али највећим делом, по мом мишљењу, били су Илири.

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #174 послато: септембар 07, 2017, 01:55:38 пре подне »
Три најстарија братства из Матаруга код Пљевље су Вујковићи, Девеџићи и Андрићи. За сада нема тестираних међу њима, а уколико би се испоставило да је неко од тих братстава сродно неком братству из матице Матаруга (Бањани и Рудине), мислим да би питање њихове хаплогрупе у великој мери било разрешено јер чисто сумљам да баш нико од Матаруга није остао у том врло пространом и разбацаном селу код Пљевље.

За род Бјелица мислим да је много вероватније да се ради о Риђанима него о Матаругама. Знам да је Аћимовдан проглашен за славу Риђана, па се због тога отписују сва остала братства која немају ту славу. Али чињеница је да и Драгошевићи из Грахова и Лаковићи и Томановићи из Малих Цуца потичу из села Риђани које је стара матица истоименог племена. Такође, Драгошевићи су предводили и Риђане и Грахово о чему постоје писани докази што наводи на закључак да се ради о истом племену које је променило назив након протеривања из старе матице. И на крају, Риђани су били огромно племе, тако да је доста скроман број малих братстава која славе Аћимовдан исувише незнатан да би се радило о остатку рода по коме је племе које се распростирало од Никшића до Крушевица добило име.

И ја се слажем да су "риђански Кучи" можда управо најбољи кандидати за праве Риђане.

Повезивање ПХ908 са Риђанима је некако било танано, заснивало се на томе што поједина ПХ908 братства по источној Херцеговини имају предање да су пореклом са територије тог племена, међутим нико од њих је генетски ближе повезан нити имају предање да су међусобно повезани, једино што их везује је то што по предању потичу из исте области и то што су носиоци исте хаплогрупе.

Ван мреже Pavo

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 915
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #175 послато: септембар 07, 2017, 01:56:46 пре подне »
Мада треба бити опрезан, Паво је добро приметио да нпр. Матагуж није одвојено већ спојено, као и Бусадоса, тако да је могуће да патронимичка хипотеза о пореклу њиховог имена није исправна.

Meni se čini da ta pojava prezimena koja su nastala od dvostrukog antroponima kod Albanaca nije tako stara.  Ja koliko vidim, uopće je nema u Skadarskom katastiku.  Prezimena su jednostavna i izvedena najčešće od jednog morfema.  Složena uglavnom imaju pridjev kao Kryethi.

Najstarije dvostruke oblike sam našao u popis Albanaca preseljenih u Arbanase kod Zadra 1726.  Gesgenovich i Margiechevich. 

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #176 послато: септембар 07, 2017, 08:10:06 пре подне »
Петровић наводи (он ми је једини релевантан извор за Матаруге; ако знате још неки јавите :) ) да су околна племена говорила да Матаруге не говоре српским и да нису православци. Е сад, он сматра да је нешто од тога можда изречено да би се оправдало касније растеривање Матаруга.
Међутим, ако нису говорили српски, могли су само говорити грчки или албански. А сем тога, ако нису били православци, могли су бити само католици, а католика је било само на северу Албаније.

Мада, претежно словенска имена припадника Матаруге (први именовани из 1318. звао се Владоје) говоре да је могуће да су већ били посрбљени.

Треба бити опрезан с таквим предањима. Наши аутори су посебно волели да истичу да су та племена на простору ЦГ била полу-дивља, да нису била хришћанске вере, православци, како год. То је мало теже у пракси. Многи од досељених Словена, који су били пагани, су се вероватно први пут и срели са хришћанством у додиру с овим племенима.

Уколико Матаруге долазе из Јужне Албаније, или Грчке, опет највише шансе имају за православље?

Недостаје, међутим, Z19851 у северној Албанији, више га има у јужнијим крајевима.  :) Не знам да ли је још неко приметио, али невероватно је како су се мало мешали северноалбански и црногорско-брђански E-V13; очекивало би се на основу племенских предања па и историјских извора да је тога било знатно више и да су те две области генетски изукрштане, међутим црногорски E-V13 (нпр. Васојевићи и Бјелице) имају ближе генетске рођаке у грчком Епиру и БЈРМ него у суседној Малесији. Заиста занимљива појава, требало би је ваљано објаснити.  :)

Ово је мени пало на памет још док сам гледао оно велико истраживање за Геге. Осим нешто мало R1b/J2b2 и појединих E-V13, нема превише везе, иако су ове области историјски повезане. Даља веза вероватно постоји. Било је додуше приче и о некој I1-Z63.

Можемо се питати шта је разлог такве изолованости Албанаца са севера Албаније.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #177 послато: септембар 07, 2017, 08:39:30 пре подне »
Што се тиче нашег рода EV13>Z19851 хтио бих нагласити неколико генетичких црта:

- Бјелице, Малоцуце и риђански Кучи као и њихова дијаспора широм српских земаља нису превише стар род. То се најбоље види на поређењу резултата на 111 маркера, гдје се види јасна блискост између Пејановића који је од Бјелица и Ракића који је или од Малоцуца или до риђанских Куча.

- најближи (бар гледајући по маркерима) овом црногорско-херцеговачком роду су EV13 из шопске зоне, међу којима има и Срба и Бугара

- након тога најближи по маркерима, а  СНП-ом потврђени Z19851 нашим хаплотиповима је неименовани Грк из мјеста Мосхата у Тесалији.

- на анонинимним истраживањима има читав низ тестираних из Албаније, као и Арбереша из Италије, Грка из сјеверне Грчке који су блиски нашим Z19851

Грк из Сјеверне Грчке је 0/17
Арбереши из Јужне Италије такође су 0/17

Има неких блиских и Гега, али због вриједности 439=12 мислим да нису повезани са нашим родом.

Дакле, имамо Црну Гору, Шоплук, Тесалију, јужну Албанију. Мислим да наши E-V13>Z19851 заиста показују генетску везу са тим јужноалбанским/сјеверногрчким простором.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #178 послато: септембар 07, 2017, 12:37:44 поподне »
Што се тиче нашег рода EV13>Z19851 хтио бих нагласити неколико генетичких црта:

- Бјелице, Малоцуце и риђански Кучи као и њихова дијаспора широм српских земаља нису превише стар род. То се најбоље види на поређењу резултата на 111 маркера, гдје се види јасна блискост између Пејановића који је од Бјелица и Ракића који је или од Малоцуца или до риђанских Куча.

- најближи (бар гледајући по маркерима) овом црногорско-херцеговачком роду су EV13 из шопске зоне, међу којима има и Срба и Бугара

- након тога најближи по маркерима, а  СНП-ом потврђени Z19851 нашим хаплотиповима је неименовани Грк из мјеста Мосхата у Тесалији.

- на анонинимним истраживањима има читав низ тестираних из Албаније, као и Арбереша из Италије, Грка из сјеверне Грчке који су блиски нашим Z19851

Грк из Сјеверне Грчке је 0/17
Арбереши из Јужне Италије такође су 0/17

Има неких блиских и Гега, али због вриједности 439=12 мислим да нису повезани са нашим родом.

Дакле, имамо Црну Гору, Шоплук, Тесалију, јужну Албанију. Мислим да наши E-V13>Z19851 заиста показују генетску везу са тим јужноалбанским/сјеверногрчким простором.

Ако се не варам, у Тесалији је некад било Арванита, који су сад сви хеленизовани.

Ево занимљиве карте која показује селидбе "Арванита" у Тесалију.
Ова група код Охридског језера је директно означена коа она која се сели у тесалију око 1320. године.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #179 послато: септембар 07, 2017, 12:58:03 поподне »
И у предањима каснијих племена на предметном подручју каже се да су Матаруге дошли са истока, дакле ни они нису староседеоци у северозападној ЦГ.

У Никшићима и Бањанима кажу да су Матаруге дошли "испод истока". С обзиром да се први пут помињу у дубровачком документу из 1318. године, могло би се закључити да су у подручје Рудина и источну Херцеговину стигли почетком 14. века. То је онај талас влашких катуна о којима је много писано, који су у том периоду (13-14. век) преплавили Херцеговину, а мање-више сви долазе са југоистока.

Не би било нелогично да и Матаруге потичу из Тесалије, Епира или јужне Албаније.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #180 послато: септембар 07, 2017, 01:19:27 поподне »
Ако се не варам, у Тесалији је некад било Арванита, који су сад сви хеленизовани.

Ево занимљиве карте која показује селидбе "Арванита" у Тесалију.
Ова група код Охридског језера је директно означена коа она која се сели у тесалију око 1320. године.


И ja тaкo нeштo cличнo paзмишљaм.
Из oвoгa штo je cимo нaпиcao, мoжe ce peћи дa je Шoплук кao пocлeдњe пpибeжиштe тoкoм V и VI вeкa пoкупиo и нeку Z19851. Tecaлиja, ceвepнa Гpчкa, jужнa Aлбaниja, aли и Apбepeши, мe нaвoди нa paзмишљaњe дa ce paди o cpeдњoвeкoвним Apбaнacимa, кojи cу тoкoм XIV и XV вeкa пpeплaвили тe oблacти, cтигaвиши дo Пeлoпoнeзa. Билo би зaнимљивo дa имaмo кojи Big Y.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #181 послато: септембар 07, 2017, 06:49:19 поподне »
Ако се не варам, у Тесалији је некад било Арванита, који су сад сви хеленизовани.

Ево занимљиве карте која показује селидбе "Арванита" у Тесалију.
Ова група код Охридског језера је директно означена коа она која се сели у тесалију око 1320. године.


Занимљиво ми je да се овде изричито напомиње да су племена била "влашка" и да се прави разлика између влашких и албанских племена.
Ова племена која иду ка Тесалији су углавном влашка, као н.п.р. ови Boui.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #182 послато: септембар 08, 2017, 04:43:03 поподне »
Кад су Драгојеви (Драгошеви, како пише у неким изворима) жена и деца желела да се доселе на подручје Матаруга, Матаруге им нису дале и отерале их.
Е сад, верујем да би Драгојева породица била свесна чињенице да су пореклом од Матаруга и искористила то да се насели на овом простору. Међутим, нису то искористили, и Матаруге су их сматрале странцима.
Зато ми ова прича Матаруге = Z19851 некако не пије воду.

P.S.
Сад сам схватио да се аутор не зове Ђурица него Ђурђица и да је женско.
О, Боже, ја већ две године име читам "Ђурица" верујући да је реч о мушком аутору.  ???
« Последња измена: септембар 08, 2017, 04:45:49 поподне Бакс »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #183 послато: септембар 08, 2017, 05:20:12 поподне »
Кад су Драгојеви (Драгошеви, како пише у неким изворима) жена и деца желела да се доселе на подручје Матаруга, Матаруге им нису дале и отерале их.
Е сад, верујем да би Драгојева породица била свесна чињенице да су пореклом од Матаруга и искористила то да се насели на овом простору. Међутим, нису то искористили, и Матаруге су их сматрале странцима.
Зато ми ова прича Матаруге = Z19851 некако не пије воду.

Да, има више разлога због којих та теорија не стоји.
Што се тиче Ђуричића, то није једино братство које су у Катунској нахији сматрали за Матаруге. Исто важи и за Дупончевиће у Залазима и Матовиће у Пјешивцима који су "од братства Дејана, исто Матаруге", како рече Шобајић. За Дупончевиће се испоставило да су I-PH908, а Дејани су се у Врбу у Његушима доселили из Гацка преко Врбице код Билеће. Нити је I-PH908 очекивана хаплогрупа за Матаруге, нити су Гацко и Билећа њихова постојбина.

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #184 послато: септембар 08, 2017, 05:24:01 поподне »
Да, има више разлога због којих та теорија не стоји.
Што се тиче Ђуричића, то није једино братство које су у Катунској нахији сматрали за Матаруге. Исто важи и за Дупончевиће у Залазима и Матовиће у Пјешивцима који су "од братства Дејана, исто Матаруге", како рече Шобајић. За Дупончевиће се испоставило да су I-PH908, а Дејани су се у Врбу у Његушима доселили из Гацка преко Врбице код Билеће. Нити је I-PH908 очекивана хаплогрупа за Матаруге, нити су Гацко и Билећа њихова постојбина.

Дејани су веома могуће исто динарик као и Дупончевићи.

Но како год, ваљало би да имамо још резултата од фамилија које други називају Матаругама. Могуће је да им се тако нешто приписивало пре ради подсмеха и ниподаштавања, него зато што су заиста потомци старих Матаруга.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9882
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #185 послато: септембар 08, 2017, 05:37:37 поподне »
Од тих предања о Матаругама, најпоузданије звучи оно које се везује за Мишковиће и Кокотовиће (Парежани) из Бањана. Од тог рода би требали бити Братићи из днк пројекта (хаплогрупа E1b).

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #186 послато: септембар 08, 2017, 05:45:54 поподне »
Могуће је да им се тако нешто приписивало пре ради подсмеха и ниподаштавања, него зато што су заиста потомци старих Матаруга.

То је изгледа била честа појава широм Црне Горе, сличних примера има и са Букумирима и Лужанима. У овом случају је то још очигледније јер Матаруге са Катунском нахијом немају много везе, зна се да су живели на простору Бањана и Рудина.

Од тих предања о Матаругама, најпоузданије звучи оно које се везује за Мишковиће и Кокотовиће (Парежани) из Бањана. Од тог рода би требали бити Братићи из днк пројекта (хаплогрупа E1b).

Предухитрио си ме, управо сам о томе писао  :)
Ретка грана E1b хаплогупе којој припадају, географски положај, народно предање - све иде у прилог томе да су од Матаруга, али треба сачекати резултате још неких братстава (попут оних које сам споменуо) да би се дошло до коначног закључка.

Ван мреже Банија

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 209
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #187 послато: септембар 08, 2017, 05:48:37 поподне »
Од тих предања о Матаругама, најпоузданије звучи оно које се везује за Мишковиће и Кокотовиће (Парежани) из Бањана. Од тог рода би требали бити Братићи из днк пројекта (хаплогрупа E1b).

Имамо и личке Кокотовиће који су тестирани као J2b1-M205, али је њихова веза са бањанским Кокотовићима упитна. Осим тога, хаплогрупа J2b1-M205 готово да не постоји у источној Херцеговини и у крајевима југозападно од Никшића, што би било за очекивати у случају да има неке везе са Матаругама.
« Последња измена: септембар 08, 2017, 06:34:06 поподне Лука »

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #188 послато: септембар 09, 2017, 09:06:09 пре подне »
Занимљиво ми je да се овде изричито напомиње да су племена била "влашка" и да се прави разлика између влашких и албанских племена.
Ова племена која иду ка Тесалији су углавном влашка, као н.п.р. ови Boui.

У питању је клан Буа, више његових припадника се спомиње у византијским историјским изворима касног средњег века; постоји спорење око тога да ли су у питању Арбанаси или Власи (Цинцари). Византијски историчари све ове дошљаке из Албаније називају Арванитима, али постоје индиције да је међу њима било и Цинцара, међу којима и овај род.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bua_family
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Spata
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Bua
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_Bua

"The migration wave into Epirus and Thessaly in the first half of the 14th century included Albanians and Vlachs;[6] Albanian historians consider him Albanian,[7] while a Vlach (Aromanian) origin has also been given by historians;[7] Croatian historian Milan Šufflay (1879–1931) spoke of an Albano-Aromanian symbiosis in the Pindus, and discussed the nationality of the Losha, Bua and Shpata.[8]"

"Peter Bua was a member of the Bua family, which was of Aromanian (Vlach) origin.[1]"
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #189 послато: септембар 09, 2017, 10:40:24 пре подне »
У питању је клан Буа, више његових припадника се спомиње у византијским историјским изворима касног средњег века; постоји спорење око тога да ли су у питању Арбанаси или Власи (Цинцари). Византијски историчари све ове дошљаке из Албаније називају Арванитима, али постоје индиције да је међу њима било и Цинцара, међу којима и овај род.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bua_family
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Spata
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Bua
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_Bua

"The migration wave into Epirus and Thessaly in the first half of the 14th century included Albanians and Vlachs;[6] Albanian historians consider him Albanian,[7] while a Vlach (Aromanian) origin has also been given by historians;[7] Croatian historian Milan Šufflay (1879–1931) spoke of an Albano-Aromanian symbiosis in the Pindus, and discussed the nationality of the Losha, Bua and Shpata.[8]"

"Peter Bua was a member of the Bua family, which was of Aromanian (Vlach) origin.[1]"

И Ђин Буja Cпaтa и Пeтap Љoшa cу влaдaли oблaшћу нeкaдaшњe Eтoлиje-Aкapнaниje, кoja je билa нaceљeнa apoмунcким cтaнoвништвoм, пa пocтojи мoгућнocт дa cу и oни Влacи.Meђутим, joш 1268. je Mиxajлo II Aнђeo eпepcки дecпoт cклoпиo угoвop ca Mиxajлoм VIII Пaлeoлoгoм o нaceљaвaњу Apбaнaca у Tecaлиjу paди oдбpaнe oд Лaтинa. Пpви пoмeн Apбaнaca у Tecaлиjи je из 1325. Извop из 1333. нaм гoвopи дa cу Apбaнacи у Tecaлиjи живeли кao cлoбoдни нoмaди. У иcтoм извopу ce кaжe дa je Aндpoник III Пaлeoлoг cклoпиo дoгoвop ca 12000 Apбaнaca из плeмeнa Maлaкacиja, Буja и Macapитa. Ta плeмeнa cу живeлa у бpдимa Tecaлиje. Упpaвo ocвajaњe Tecaлиje oд cтpaнe цapa Душaнa 1348. ojaчaлo je Apбaнace и њиxoву влacтeлу из кoje cу пoникли и Ђин Буja и Пeтap Љoшa.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #190 послато: септембар 09, 2017, 07:49:27 поподне »
Матаруге са Катунском нахијом немају много везе, зна се да су живели на простору Бањана и Рудина.

Предање их везује и за простор Цуца, а ван Катунске нахије и за Никшићко поље.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #191 послато: септембар 19, 2017, 02:57:20 поподне »
Остојићи, род Бјелица Z5017>Z19851, у табели СДП број 170:

http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=E


„Пореклом су из Сенте у Банату, а још даље, сва је прилика, са Цетиња, Његуша или околине. Пресељени су у Александрово, општина Мерошина, у Топлици,  у групи колонизованих војвођанских родова који су засновали типично банаћанско село ушореног типа у Добричу, у долини Азбресничке реке, леве притоке Јужне Мораве, која са Јастребца протиче кроз Добрич. Александрово је засновано у пролеће 1881. године, након српско-турских ратова 1876-1878, на погодном и плодном земљишту Добрича и осталих крајева Топлице, са добрим саобраћајем на релацији Ниш–Прокупље.

Оснивачи Александрова су група од 46 породица из Војводине исељених под вођством свештеника Стевана (Симеона) Болманца, који је пореклом из Срема. Они су још током 1879/1880. године стигли у Ниш, где су привремено смештени, а у пролеће 1881. године Алекса Јовановић (родом из Сирига, Бачка) подиже прву кућу у Александрову. Становници се једним именом зову Банаћани.

Село је названо по краљу Александру Обреновићу.

Свако домаћинство је добило по 4 хектара земље за обраду. Главна занимања су била сточарство, земљорадња и занати. Обавезни су били поп и учитељ. Александровачки Банаћани су се издвајали по госпоштини, начину живота, ношњи, писмености и обичајима. Имали су напреднију технологију у пољопривреди и занатској делатности од својих суседа у Топлици. Весели по природи, волели су музику и песму, имали тамбурашко-гајдашко друштво."
 
Из Монографије о Александрову, Даринке Зечевић:

"Оснивачко становништво пореклом из Бачке (Сириг, Деска, Сента, Госпођинци): Остојићи, Вујићи и Главошевићи из Сенте; Јовановићи, Пасуљски, Јерковић и Владисављевићи (као и изумрле породице Тривановић, Николић, Грбановић) из Сирига (код Сегедина); Ракићи, Поповићи, Ђукићи и Пантићи (као и изумрле породице Шокић, Лазукић, Недељковић, Путић) из Госпођинаца; Мандићи из Деске, чанадски дистрикт (изумрли).“

Александровачких Остојића има исељених у Ниш и Београд.


Браћа Марко и Ђура Милошеви Остојић из Александрова
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #192 послато: септембар 19, 2017, 02:58:17 поподне »
Заборавих да напишем да је податке дао Божидар Стеванов Остојић.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8618
 • I2a S17250 A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #193 послато: септембар 19, 2017, 03:01:37 поподне »
„Још од времена првих српских сеоба у Банат, односно у српску Деспотовину пре 17.века, презиме Остојић, а касније у Војној граници и Остојин, често се појављује у архивским записима, нарочито у време активног или развојаченог Потиско-поморишког „диштрикта“ (1751-1752. год.), седишта истоимене регименте (Бечеј). Остојићи су се доселили као племство још из времена Ивана Црнојевића (14. век, кад се спомиње „језерско“, племство од Скадра и Лепоја Остојић, један од 24 повлашћена зетска племића) које је имало дароване поседе на Цетињу, а живело у Паштровићима, на мору.

Академик проф. Ј. Ердељановић каже да се не само Остојићима него и другим старим зетским породицама губи сваки траг у 15. веку, када су се иселили из Његуша. Најстарији спомен Остојића је у Араду (у оквиру Деспотовине Бранковића), где се помиње „аднађ – hadnagy“ (официрски чин) Остоја од Арада и „аднађ“ Ђурка од „Бијеле Сенте“ (1705-1712. година), у једној народној песми коју бележи Сава Текелија. Већ 1660. сусреће се кнез Остоја у Лудошу код Уздина, док су у исто време у Ботошу (ковинска жупанија) двојица старешина породица забележени са овим презименом: Јован и Радивој Остојин.

У исто време и у Итебеју бележи се као старешина породице Стојић Остојин, а у Модошу: Живан Остојин. Као граничар, у Шајкашкој, забележен је у Мартоношу, 1718. капетан Арсен Остојић.
Додајмо да су Остојићи на просторе данашње Војводине стигли много пре колонизације после два светска рата. Као граничари, стигли су у Шајкашку још у време Марије Терезије. У Мартоношу, 1718. године, спомиње се Арсен Остојић као капетан у једном од тринаест потиских шанаца.
Презиме Остојин забележено је и у Мошорину (1750. година), Госпођинцима, Ковиљу, Ченти, Ђакову и другде, а Остојић најраније у Ченти 1776, затим Тителу, Сланкамену, Ђурђеву, Каћу, Бечеју, Карловцима, Ђакову."

http://www.poreklo.rs/2012/02/03/poreklo-prezimena-ostojic/
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Rimidalv

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 428
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #194 послато: септембар 19, 2017, 04:04:28 поподне »
Ја сам раније на једној теми оставио линк о Александрову.

<a href="https://www.youtube.com/v/4As0eQ8tmN8" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/4As0eQ8tmN8</a>

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #195 послато: октобар 18, 2017, 10:23:03 поподне »
Стигли су први резултати за мој геном. Интересантно да се појављује поријекло које води према русији и татарима. Такође у овим првим резултатима се појавило поклапање са породицом Четковић Гентула.
Ево линк на резултате па кога интересује може да погледа.

https://www.yseq.net/strs.php?osCsid=cc30091a6e76e51ddd3846c02e655bf1

Jelic

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #196 послато: октобар 18, 2017, 10:23:43 поподне »
Стигли су први резултати за мој геном. Интересантно да се појављује поријекло које води према русији и татарима. Такође у овим првим резултатима се појавило поклапање са породицом Четковић Гентула.
Ево линк на резултате па кога интересује може да погледа.

https://www.yseq.net/strs.php?osCsid=cc30091a6e76e51ddd3846c02e655bf1

Требаће ипак "скриншот" резултата.

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #197 послато: октобар 18, 2017, 10:32:08 поподне »
Требаће ипак "скриншот" резултата.

Ако није тешко, може ли мало јасније.

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 911
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #198 послато: октобар 18, 2017, 10:50:56 поподне »
Ако није тешко, може ли мало јасније.
Ne mozemo mi vidjeti tvoj nalog,jedino da nam svima das lozinku ili napravi fotografiju ekrana,telefona ili monitora sa rezultatima.

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #199 послато: октобар 18, 2017, 10:52:04 поподне »
Ако није тешко, може ли мало јасније.

 То на СТР страни је поредак маркера за уношење у калкулаторе/предвиђаче, међу њима и Невген (Ћетковић и Невски). Дакле није поклапање са Ћетковићем.:)

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #200 послато: октобар 18, 2017, 11:04:13 поподне »
Ne mozemo mi vidjeti tvoj nalog,jedino da nam svima das lozinku ili napravi fotografiju ekrana,telefona ili monitora sa rezultatima.

Search this haplotype in Ysearch
Add this haplotype to Ysearch

Copy & paste this string into Whit Athey's Haplogroup Predictor:
13,24,13,10,16,19,11,12,11,13,12,30,,,,,,26,14,,,,,,,,11,19,21,,,,,,,,10,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Or Vadim Urasin's YPredictor:
13,24,13,10,16,19,11,12,11,13,12,30,,,,,,26,14,,,,,,,,11,19,21,,,,,,,,10,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Or Milos Cetkovic Gentula and Aco Nevski's NEVGEN Predictor:
13,24,13,10,16-19,11,12,11,13,12,30,0,0-0,0,0,26,14,0,0,0-0-0-0,0,11,19-21,0,0,0,0,0-0,0,10,0,0,0-0,0,0,0,0,0,0,0,0-0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0

NIST Format:
SampleID   Marker+   Chr   Start   End   Allele
11006   DYS19   ChrY   9521934   9522128   13
11006   DYS385   ChrY   20801456   20801824   16-19
11006   DYS388   ChrY   14747462   14747617   12
11006   DYS389I   ChrY   14612070   14612316   13
11006   DYS389II   ChrY   14612070   14612316   30
11006   DYS390   ChrY   17274874   17275219   24
11006   DYS391   ChrY   14102758   14103044   10
11006   DYS392   ChrY   22633758   22634011   12
11006   DYS393   ChrY   3131128   3131246   13
11006   DYS426   ChrY   19134813   19134909   11
11006   DYS437   ChrY   14466964   14467155   14
11006   DYS438   ChrY   14937795   14938015   10
11006   DYS439   ChrY   14515159   14515410   11
11006   DYS447   ChrY   15278692   15278902   26
11006   Y-GATA-H4   ChrY   18743384   18743751   12
11006   YCAII   ChrY   19622083   19622240   19-21


Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #201 послато: октобар 18, 2017, 11:07:18 поподне »
То на СТР страни је поредак маркера за уношење у калкулаторе/предвиђаче, међу њима и Невген (Ћетковић и Невски). Дакле није поклапање са Ћетковићем.:)

Hvala na odgovoru. Vidi se da sam pocetnik.  ;D

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 911
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #202 послато: октобар 18, 2017, 11:09:03 поподне »
Imas ovog Vadima na facebook,izadje odmah on cim ukucas.Zivi u Sociju u Rusiji a rodjen je u Kazanju Tatarstan.

Ван мреже Херцеговац (Вујовић)

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 35
 • Y: E-V13>Z5017>Z19851>A18833 / мт-DNA:J1c5a
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #203 послато: октобар 18, 2017, 11:14:57 поподне »
То на СТР страни је поредак маркера за уношење у калкулаторе/предвиђаче, међу њима и Невген (Ћетковић и Невски). Дакле није поклапање са Ћетковићем.:)

А ја помислио на неке везе са Кримом, Русијом и Татарима.  ;D ;D

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #204 послато: октобар 19, 2017, 12:56:26 пре подне »
 Симо и други су писали о Бјелицама као могућим Матаругама.

 Но размишљао сам, да ли та веза постоји преко породице Матаранга, дакле да ли су историјске Матаранге у вези с Матаругама преко Z19851?

- Нешто сам гледао подручја Грчке и у дефтеру из 1455 од којег имам дијелове, и примјетио сам да се јавља родовско име Матаранга код двије особе у селу Бирбјани код језера Трихонида, гдје се и данас налази село Матаранга (Матарагка). То презиме се јавља и даље у селу Меливоја што је 35 км сјевероисточно од Ларисе (Мекси Матарагка).

- Рођак Бјелица са фтдна без презимена је из Мосхатија код Кардице, 8 км источно од Кардице се налази село Матарагка, а око 25 км сјевероисточно од Мосхатија.

- На Пелопонезу села са именом Матарагка се налазе у Месинији, на сјевероистоку и југоисточно од Аргоса.
Постоји један хаплотип Z19851 сродан Бјелицама на истраживању у Коринту (KOR38).

- На истом истраживању (Greeks in the West) изгледа нема овог хаплотипа на Еубеји, а на Еубеји и поред арванитског присуства нема трагова Матаранга.

- Рођаци Бјелица су и један Цинцарин из Андон Почија, те Цинцарин из код Когалничеануа/Констанце у Румунији, врло близак овом из Мосхатија.

- Из студије о Арберешима на 17 маркера, од 18 V13 чак седам је Z19851 сродних Бјелицама. Од тих седам нити један није са Сицилије (два сицилијанска V13 имају dys393=25, нису блиски Бјелицама али можда припадају тој грани.), сви су из Калабрије, пет југозападно од подручја Полина, један на масиву Полино и један у долини ријеке Крати.

- Презиме Матранга се јавља у Пиану на Сицилији

- Презимена Матранга и Матранголо јављају се колико сам истраживао и код Арбереша из Калабрије: Cassano Al Ionio, Castrovillari, Acquaformosa, Cosenza..

- Потомци породице Матаранга јесу били међу Арбереш популацијом.

 Док је овај хаплотип веома присутан међу Арберешима, врло је риједак међу Гегама и Тоскама, а ако су Матаранге Z19851 занимљиво да међу данашњим Албанцима скоро да нема њихових потомака.
« Последња измена: октобар 19, 2017, 12:59:50 пре подне Zor »

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #205 послато: октобар 19, 2017, 01:42:17 пре подне »
- На Пелопонезу села са именом Матарагка се налазе у Месинији, на сјевероистоку и југоисточно од Аргоса.

 Сјеверозападу, ту се у близини (Амалиада) јављају носиоци презимена Ματαραγκας. Један као да је образовање завршио у Кардици. Поред језера Трихонида такођер има носилаца (Агринио), у Беотији (Ливадеја), као и на Атици (Коропи, Мениди, Неа Макри), и у Македонији (Кампанис, Драма), Кефалонија (Аргостоли), наравно Атина.
« Последња измена: октобар 19, 2017, 01:47:16 пре подне Zor »

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #206 послато: октобар 19, 2017, 03:22:53 пре подне »
- Рођаци Бјелица су и један Цинцарин из Андон Почија, те Цинцарин из код Когалничеануа/Констанце у Румунији, врло близак овом из Мосхатија.

 У Констанци се јављају носиоци презимена Матаранга. Ту је и Iancu Mataranga, извођач аромунских пјесама. :) Дакле код Цинцара у Констанци постоји хаплотип овог из Мосхата, и Андон Почи један.
 У Андон Почију има доста R1b BY611 али то није исти хаплотип као албански са TMRCA од 1000 година, већ сигурно старији (стара вриједност dys393=12, dys392=11), који је раширен на балкану.

 У Кучову, јужна Албанија се јавља презиме Матарангаси.

 Дакле мислим да је то то, присуство код Аромуна Z19851 може да индицира да се овдје ради баш о стариначкој хг на простору сјеверног Епира, односно Илира који су романизовани, а добар дио њих је ушао у албански корпус. Блискост рода Бјелица са Арберешима јасно упућује на то да су одвојени не тако давно, односно неко је мигрант ту, одакле, па вјероватно око Андон Почија/сјеверни Епир.

 Значајно је да се веже Z19851 за Илире јер, многе гране V13 више имају везе с истоком балкана, ово би могла бити "западна", при томе је доста стара (4000 г.).

 Нисам се ни дотакао Матаруга из ЦГ у претходним постовима. Ишао сам само "около" да их повежем са Матарангама. :)
« Последња измена: октобар 19, 2017, 03:31:20 пре подне Zor »

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #207 послато: октобар 19, 2017, 08:01:29 пре подне »
 Да се мало осврнем на генетску слику.

 Постоји Пивљанин Аранђеловдан (потомци Баје Пивљанина ?), на том подручју које је ту око старе нахије Матаруга из 15. вијека.
 Знам да је један од Катуна матаруга у попису 1477. зимовао у селу Љутић, ту видим пар родова који славе Аранђеловдан као и Пивљанин, од њих ми је интересантан род Ћировића. Они кажу да су у Љутиће доселили из Братосовине, а од тамо из Матаруга код Пљеваља. Каже се да су Ћировићи су пројеклом "из Мораче". Но јесу ли поуздано? Помислио сам да нису они Z19851.

 Бошко Ћировић прича занимљиво предање
Цитат
Према народном предању које прича Бошко Ћировић, у Љутићима, Братосавини и Дубочици живело је некада илирско племе Геге, док је у Мијаковићима и суседним селима живело друго племе – Тоске. Међу њима је дошло до сукоба у ком су победиле Тоске. У предању је сачувано да су Тоске приликом преласка преко реке Маочнице, испод Братосавине, изгубиле мазгу са парама, па је тај златни новац нашао Шундо Грбовић и обогатио се. Догађај се збио пре доласка Срба у ове крајеве.

 Такођер се у селу Матаруге спомиње стариначки род Бијелићи.

 На пројекту је у роду Бјелица, Шикуљак из Мисоче, поријеклом из Калића код Високог, те Ђурђић из Чемернице/Корита сјевероисточно од Илијаша, за које Филиповић каже да су изумрли (очито нису :) ). Славе различите славе и немају неког даљег предања. Но постоји у Мисочи код Илијаша стариначки муслимански род Матаруге. Чак и да нису ове генетике њихово присуство у најмању руку индицира досељавање Матаруга на то подручје, а ту се налази и Z19851.

 Гледајући несловенска имена код Матаруга, ту је често име Букур/Букор/Букоје које је више влашко, затим име Вито, од албаноидних Тучап и Бач.
 Легендарни краљ Сумор, као да има комбинацију албанског имена Сума и романског наставка -ор. Тонегдје и прати чињеницу да се Z19851 среће од Арбереша али и код Цинцара.

 Што се тиче Братића, он можда јесте Z19851, али ипак гледајући на нека његова поклапања могуће да је нека јако стара грана. Али нпр. ево једног хаплотипа из Грчке са којим дијели неке кључне вриједности dys437=15 и dys448=19 што је јако ријетко.
13 24 13 10 15-18 12 13 11 30 17 15 19 11 17 10 22
13 25 13 10 16-19 13 13 11 31 19 15 19 9  15 10 ??

 Обзиром да има dys390=25 а овај грчки има честих 15-18 можда јесте  Z19851. Но ипак је вјероватније он чак и PH1246-.

 Међутим Матаруге јесу мигрирале на запад што јесте случај и са Бјелицама, док за Братића није, па можда су они род које су Z19851 дошљаци асимиловали.

 Дакле кад склопимо:
-Z19851 Пивљанин
-Бијелићи старинци у селу Матаругама (Пљевља)
-Z19851 код Илијаша гдје су и муслимани Матаруге
-Z19851 код Цинцара из Констанце код којих се јавља презиме Матаранга
-Z19851 код Цинцара из Андон Почија, нешто сјеверније се у Кучову јавља презиме Матарангаси, покоји Z19851 код Албанаца.
-Z19851 из Мосхита у близини којег постоји село Матаранга
-Z19851 код Арбереша међу којим су били Матаранге и међу којима се јављају презимена Матранга и Матранголо
-Z19851 у сјеверној Грчкој, гдје се јавља презиме Матаранга
-Z19851 на Пелопонезу гдје се јавља презиме и 3 села с именом Матаранга

тешко ће бити да Бјелице нису Матаруге и то у сродству са Матарангама? :)
« Последња измена: октобар 19, 2017, 08:08:41 пре подне Zor »

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #208 послато: октобар 19, 2017, 09:13:46 пре подне »
Каже се да су Ћировићи су пројеклом "из Мораче". Но јесу ли поуздано? Помислио сам да нису они Z19851.

-Бијелићи старинци у селу Матаругама (Пљевља)


Зор, вјерујем да су ове паралеле везане за Матаранге и Z19851 могуће, међутим што се тиче Бијелића у Матаругама у Пљевљима , већ је тестиран једна њихов огранак-Гачевићи и то као I2-PH908.

Што се Ћировића тиче, раније је писано о њима као J2b-M205, јер такође има породица које су од њих,а тестиране су као J2b-M205.

У сваком случају, веза Матаруге-Матаранга- Z19851 остаје као вјероватна опција.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #209 послато: октобар 19, 2017, 12:34:46 поподне »
Да се мало осврнем на генетску слику.

 Постоји Пивљанин Аранђеловдан (потомци Баје Пивљанина ?), на том подручју које је ту око старе нахије Матаруга из 15. вијека.
 Знам да је један од Катуна матаруга у попису 1477. зимовао у селу Љутић, ту видим пар родова који славе Аранђеловдан као и Пивљанин, од њих ми је интересантан род Ћировића. Они кажу да су у Љутиће доселили из Братосовине, а од тамо из Матаруга код Пљеваља. Каже се да су Ћировићи су пројеклом "из Мораче". Но јесу ли поуздано? Помислио сам да нису они Z19851.

 Бошко Ћировић прича занимљиво предање
 Такођер се у селу Матаруге спомиње стариначки род Бијелићи.

 На пројекту је у роду Бјелица, Шикуљак из Мисоче, поријеклом из Калића код Високог, те Ђурђић из Чемернице/Корита сјевероисточно од Илијаша, за које Филиповић каже да су изумрли (очито нису :) ). Славе различите славе и немају неког даљег предања. Но постоји у Мисочи код Илијаша стариначки муслимански род Матаруге. Чак и да нису ове генетике њихово присуство у најмању руку индицира досељавање Матаруга на то подручје, а ту се налази и Z19851.

 Гледајући несловенска имена код Матаруга, ту је често име Букур/Букор/Букоје које је више влашко, затим име Вито, од албаноидних Тучап и Бач.
 Легендарни краљ Сумор, као да има комбинацију албанског имена Сума и романског наставка -ор. Тонегдје и прати чињеницу да се Z19851 среће од Арбереша али и код Цинцара.

 Што се тиче Братића, он можда јесте Z19851, али ипак гледајући на нека његова поклапања могуће да је нека јако стара грана. Али нпр. ево једног хаплотипа из Грчке са којим дијели неке кључне вриједности dys437=15 и dys448=19 што је јако ријетко.
13 24 13 10 15-18 12 13 11 30 17 15 19 11 17 10 22
13 25 13 10 16-19 13 13 11 31 19 15 19 9  15 10 ??

 Обзиром да има dys390=25 а овај грчки има честих 15-18 можда јесте  Z19851. Но ипак је вјероватније он чак и PH1246-.

 Међутим Матаруге јесу мигрирале на запад што јесте случај и са Бјелицама, док за Братића није, па можда су они род које су Z19851 дошљаци асимиловали.

 Дакле кад склопимо:
-Z19851 Пивљанин
-Бијелићи старинци у селу Матаругама (Пљевља)
-Z19851 код Илијаша гдје су и муслимани Матаруге
-Z19851 код Цинцара из Констанце код којих се јавља презиме Матаранга
-Z19851 код Цинцара из Андон Почија, нешто сјеверније се у Кучову јавља презиме Матарангаси, покоји Z19851 код Албанаца.
-Z19851 из Мосхита у близини којег постоји село Матаранга
-Z19851 код Арбереша међу којим су били Матаранге и међу којима се јављају презимена Матранга и Матранголо
-Z19851 у сјеверној Грчкој, гдје се јавља презиме Матаранга
-Z19851 на Пелопонезу гдје се јавља презиме и 3 села с именом Матаранга

тешко ће бити да Бјелице нису Матаруге и то у сродству са Матарангама? :)
Ако мислиш на Пивљанина из села Крће код Пљеваља он нема везе са породицом Баја Пивљанина (мада му се прађед тако звао  :)). Његови су презиме добили када су преселили у Крће, а доселили су из Мратиња у Пиви и од братства Вуковић.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1559
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #210 послато: октобар 19, 2017, 01:38:21 поподне »
Док је овај хаплотип веома присутан међу Арберешима, врло је риједак међу Гегама и Тоскама, а ако су Матаранге Z19851 занимљиво да међу данашњим Албанцима скоро да нема њихових потомака.

Како ово објашњаваш? Да су они албанизовани тек по доласку у Италију? Или да су се скоро сви одселили у Италију? Или нешто треће?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #211 послато: октобар 19, 2017, 06:04:32 поподне »
Зор, вјерујем да су ове паралеле везане за Матаранге и Z19851 могуће, међутим што се тиче Бијелића у Матаругама у Пљевљима , већ је тестиран једна њихов огранак-Гачевићи и то као I2-PH908.

Што се Ћировића тиче, раније је писано о њима као J2b-M205, јер такође има породица које су од њих,а тестиране су као J2b-M205.

У сваком случају, веза Матаруге-Матаранга- Z19851 остаје као вјероватна опција.

 А баш сам гледао њихов хаплотип јер су из Матаруга, у реду међутим племе Бјелице се спомиње већ 1430. г. "de zente Bielice", обзиром да име Бијелићи јесте старо ту, оно на шта рачунам је да га нису донијели Z19851 с југа. Слично имамо Матаруге Y2613 из Градишке. Да нису ови сјеверни катуни Матаруга већ тад 1477. били измијешани.

 Што се тиче Матаранга, мени је од свих ових које сам побројао најупечатљивија веза између овог хаплотипа из Констанце који са овим из Мосхита дијели његову уникатну вриједност на dys389 13-18, коју немају други Z19851, што значи да је овај Цинцарин из Констанце сасвим могуће и мигрант из Мосхита. Код Аромуна из Констанце јавља се презиме Матаранга, а и у близини Мосхита постоји село, можда и презимена, Матаранга. Иначе из студије о Цинцарима види се да ти Цинцари из Констанце имају афинитете са више различитих цинцарских група, преко Z19851 али и преко Динарика имају везу са овима из Андон Почија (али не нпр овај R1b BY611 dys393=11), а прего других хг са овима из Штипа, Дукасија, а најмање некако с овима из Куманова.

 Можда се и ове Бјелице са запада могу довести у везу с неким топонимима Матаруга, као што сам спомињао ове муслиманске Матаруге из Мисоче и Z19851 близу њих.

 Такођер постоје ови бугарски хаплотипови који се уклапају у Бјелице. Лјаја из Новог Села ког Видина (предак пише из 19 вијека), а који је присутан и у анонимној студији из Монтане. Зарзалиев из Сливена (предак исто 19. вијек), те један анонимни из Софија провинције који има dys389i=12, али по свим осталим вриједностима упада у Z19851. Ново Село изгледа није постојало 1466, у дефтеру санџака Видин, а тврђава Флорентин у близини јесте.

 Занимљиво да се код Цинцара из Андон Почија налази и један J2-M205. Многи су критиковали мали узорак тамошњих Цинцара али очито да се ради о изолованој групи са доста уских грла као R1b и I2a, сигурно би и већи узорак потврдио то, али ето срећу се код њих и J2-M205 и Z19851, а не срећу код осталих Цинцара (Штип, Куманово, Дукаси). Могуће и то указује на нешто. Но тај J2-M205 је своја прича.

Ако мислиш на Пивљанина из села Крће код Пљеваља он нема везе са породицом Баја Пивљанина (мада му се прађед тако звао  :)). Његови су презиме добили када су преселили у Крће, а доселили су из Мратиња у Пиви и од братства Вуковић.

 А, тражио сам везе Z19851 са овим катунима Матаруга из 1477. па ми се он учинио као кандидат.:)

Како ово објашњаваш? Да су они албанизовани тек по доласку у Италију? Или да су се скоро сви одселили у Италију? Или нешто треће?

 Обзиром да је Матаранга проминентна феудална породица тешко да су они албанизовани тек у Италији, али управо то може бити разлог што су једноставно могли мигрирати у Италију због статуса, као што се међу Арберешима срећу потомци Скендербега.
 Но свакако очито присуство Матаранга (и Z19851) међу Аромунима показује везу с тим романизованим слојем, као што сам напоменуо што се тиче антропонимије Матаруга изгледа да су оба елемента присутна.
« Последња измена: октобар 19, 2017, 06:06:36 поподне Zor »

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #212 послато: октобар 19, 2017, 06:16:38 поподне »
О Матарангама сам писао на посебној теми:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1751.0

"Матаранге би нама можда могле бити и најзанимљивије, због упадљиве сличности тог племенског имена са Матаругама, старим ишчезлим племеном са простора Црне Горе. У Грчкој и данас постоје топоними који носе имена ових арбанашких племена, у областима које су они у средњем веку населили. Tако у округу Трикала (област Тесалија) постоји место Малакаси, а Малакаса на Атици, северно од Атине; Мазараки у округу Теспротија (област Епир), Като Мазараки у округу Ахаја на Пелопонезу (област Западна Грчка), Мазараки у округу Јањина (област Епир) и Мазараки у округу Илија (односно Елида, на Пелопонезу, област Западна Грчка); Матаранга у округу Илија на Пелопонезу (Западна Грчка), Матаранга у округу Кардица (Тесалија), Матаранга у округу Етолоакарнанија (Западна Грчка), Матаранга у округу Арголида (Пелопонез) и Матарангас у округу Месинија (односно Месенија, Пелопонез). "
« Последња измена: октобар 19, 2017, 06:18:38 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Банија

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 209
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #213 послато: октобар 19, 2017, 06:16:52 поподне »
Ако је судећи по хаплогрупи и по најближим поклапањима, Матаруге са подручја Градишке врло лако могу носити презиме према топонимима са подручја Приједора (Матаруге, Матарушко поље). Било би занимљиво тестирати банијске Матаруге, како би се утврдило имају ли везе са крајишком граном.

Што се тиче поменутог J2b-M205, он не припада нашој грани и више се наслања на хаплотипове са подручја данашње Грчке.

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #214 послато: октобар 19, 2017, 06:44:56 поподне »
О Матарангама сам писао на посебној теми:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1751.0

"Матаранге би нама можда могле бити и најзанимљивије, због упадљиве сличности тог племенског имена са Матаругама, старим ишчезлим племеном са простора Црне Горе. У Грчкој и данас постоје топоними који носе имена ових арбанашких племена, у областима које су они у средњем веку населили. Tако у округу Трикала (област Тесалија) постоји место Малакаси, а Малакаса на Атици, северно од Атине; Мазараки у округу Теспротија (област Епир), Като Мазараки у округу Ахаја на Пелопонезу (област Западна Грчка), Мазараки у округу Јањина (област Епир) и Мазараки у округу Илија (односно Елида, на Пелопонезу, област Западна Грчка); Матаранга у округу Илија на Пелопонезу (Западна Грчка), Матаранга у округу Кардица (Тесалија), Матаранга у округу Етолоакарнанија (Западна Грчка), Матаранга у округу Арголида (Пелопонез) и Матарангас у округу Месинија (односно Месенија, Пелопонез). "

 Да, но ја бих ипак одвојио Матаранга од осталих, обзиром да Мазараки вјероватно има везу с албанским именом Музак/Мазак, које се често среће у пописима, и код Арванита.


Ако је судећи по хаплогрупи и по најближим поклапањима, Матаруге са подручја Градишке врло лако могу носити презиме према топонимима са подручја Приједора (Матаруге, Матарушко поље). Било би занимљиво тестирати банијске Матаруге, како би се утврдило имају ли везе са крајишком граном.

Што се тиче поменутог J2b-M205, он не припада нашој грани и више се наслања на хаплотипове са подручја данашње Грчке.

 Постоје Војиновић и Вокић Z19851 из Приједора и Санског Моста, можда се они могу довести у везу с тим топонимима.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5536
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #215 послато: октобар 19, 2017, 09:13:20 поподне »
Да, но ја бих ипак одвојио Матаранга од осталих, обзиром да Мазараки вјероватно има везу с албанским именом Музак/Мазак, које се често среће у пописима, и код Арванита.

Пре ће бити да имају везе са облашћу Мазрек/у, 10 км источно од Скадра, где се налази и истоимено село. Из овог краја потичу и познати католички надбискупи из 17. и 18. века, Петар и Матија Масарек (Мазареки, Мазреку) чији извештаји Конгрегацији за пропаганду вере у Риму (Пропаганда Фиде) представљају значајан историјски извор за простор Старе Србије, али и Балкан уопште, током ова два века.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #216 послато: новембар 05, 2017, 05:24:36 поподне »
Данас сам наишао на врло битан податак у Ердељановићевом раду о Старој Црној Гори на који раније нисам довољно обратио пажњу:

Ровински је забележио о пореклу ових братстава само оволико: Кривокапићи, вели, најјаче братство у Цуцама, и Мартиновићи у Бајицама говоре, да су дошли испод Орлине (пред Крсцем у Дуги), а део Загарачана и Бјелице из Чарађа у Дуги.

Ово је једини извор на који сам до сада наишао где се спомиње другачије место порекла Бјелица и Ђуричковића у односу на остале "Орловиће". Тиме се донекле може објаснити и различито генетско порекло. Чарађе и Крстац су иначе суседна села у Голији тако да су заједничке миграције логичне.

« Последња измена: новембар 05, 2017, 05:26:17 поподне Иван Вукићевић »

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #217 послато: новембар 24, 2017, 03:35:17 поподне »
Иване, дали је негдје могуће пронаћи прецизније податке о временима и разграничењу токове исељавања из братстава племена Бјелице на подручје: "које је касније припало Цеклину, Голије, Горњег Поља и Опутне Рудине", од 1858. па наовамо? 

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #218 послато: новембар 24, 2017, 11:36:43 поподне »
У следећим књигама има доста прецизних података о пореклу становништва Цеклина, Опутних Рудина и Голије:
Андрија Јовићевић - "Ријечка Нахија"
Косто Перућица - "Опутна Рудина"
Обрад Вишњић - "Голија и Голијани"
Прве две књиге су доступне у дигиталној библиотеци Порекла.
Што се Горњих Поља тиче, та област није покривена ниједном етнографском студијом колико је мени познато.

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 878
 • I-S17250>Y4882>A1328
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #219 послато: новембар 25, 2017, 07:07:45 пре подне »

 Нисам се ни дотакао Матаруга из ЦГ у претходним постовима. Ишао сам само "около" да их повежем са Матарангама. :)


Када би реч матаранга чули Словени у време шестога века, у Срба би се оно по правилним језучним променама превратило у Матаруга, у Бугара Матаръга, у Македонаца Матарага а у Словенаца Матарога, слично кано Мантимиру (прасловенски)> Монтимиръ (старословенски) > Мутимир (срб). Могући би били и прегласи а>о, из којих би се добило Моторуга, Мотаруга, Маторуга. Што се језикословља тиче, Матаруге су се морали налазити унутар србскога језичнога појаса пре деветога, десетога века.
Што се тиче значеље ове речи, корен има бити влашска реч matur која означава стари што би Власи рекли матори; или lat. matara - копље.
« Последња измена: новембар 25, 2017, 07:14:54 пре подне сунце »

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #220 послато: новембар 25, 2017, 01:04:26 поподне »
У следећим књигама има доста прецизних података о пореклу становништва Цеклина, Опутних Рудина и Голије:
Андрија Јовићевић - "Ријечка Нахија"
Косто Перућица - "Опутна Рудина"
Обрад Вишњић - "Голија и Голијани"
Прве две књиге су доступне у дигиталној библиотеци Порекла.
Што се Горњих Поља тиче, та област није покривена ниједном етнографском студијом колико је мени познато.

Хвала на одговору.
« Последња измена: новембар 25, 2017, 05:30:01 поподне НиколаВук »

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1104
 • J2a-SK1357+ Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #221 послато: децембар 04, 2017, 09:05:55 поподне »
Према рачуници за Y25, а која би требала бити сличана Y23, НЗП за Бјелице(26 тестираних) се креће од 1066 до 1165 година. :)
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #222 послато: мај 14, 2018, 03:11:39 поподне »
Вјероватноћа да Пејановић са СДНК и Роберт Олофсон тестиран на ФТДНА имају заједничког претка унутар посљедњих 10 генерација је 99,65%, за 16 генерација је 99.99%,  на 111 маркера GD је 1  (за сада се не зна на ком маркеру је одступање, јер Олофсон изгледа још није члан неког пројекта). О Олофсонима тренутно нема података.   

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #223 послато: мај 14, 2018, 03:51:02 поподне »
Вјероватноћа да Пејановић са СДНК и Роберт Олофсон тестиран на ФТДНА имају заједничког претка унутар посљедњих 10 генерација је 99,65%, за 16 генерација је 99.99%,  на 111 маркера GD је 1  (за сада се не зна на ком маркеру је одступање, јер Олофсон изгледа још није члан неког пројекта). О Олофсонима тренутно нема података.   

Баш необично.
А јел Олофсон радио SNP тест? То може да се види на страни где су листе особа са којима имаш поклапања.

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #224 послато: мај 14, 2018, 05:02:59 поподне »
Баш необично.
А јел Олофсон радио SNP тест? То може да се види на страни где су листе особа са којима имаш поклапања.
Само STR тест, хаплогрупа E-M35. На профилу није навео најраније познатог претка по очевој страни (по мајчиној је Маргарета Карлсдотер, 1636-1731, Јуносу). Као презимена предака је навео Бјелица/Олофсон.

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #225 послато: мај 20, 2018, 08:58:00 поподне »
Вјероватноћа да Пејановић са СДНК и Роберт Олофсон тестиран на ФТДНА имају заједничког претка унутар посљедњих 10 генерација је 99,65%, за 16 генерација је 99.99%,  на 111 маркера GD је 1  (за сада се не зна на ком маркеру је одступање, јер Олофсон изгледа још није члан неког пројекта). О Олофсонима тренутно нема података.   
Олофсоново одступање на Y-111 за један алел у односу на Пејановића је на брзомутирајућем маркеру DYS449=32! Најстарији познати предак је Видоје Бјелица 1896-1951.   

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #226 послато: мај 20, 2018, 09:10:28 поподне »
Олофсоново одступање на Y-111 за један алел у односу на Пејановића је на брзомутирајућем маркеру DYS449=32! Најстарији познати предак је Видоје Бјелица 1896-1951.   
Исправка: Олофсон је DYS449=31 (а Пејановић 32), извињавам се.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #227 послато: мај 21, 2018, 09:18:20 пре подне »
Олофсоново одступање на Y-111 за један алел у односу на Пејановића је на брзомутирајућем маркеру DYS449=32! Најстарији познати предак је Видоје Бјелица 1896-1951.   

Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година. Ретко, али такве ствари се дешавају. Не кажем да је и код вас исти случај, али мислим да без Big Y, може само на погрешан траг да вас наведе.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #228 послато: мај 21, 2018, 09:59:50 пре подне »
Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година.

Јесте да је динарик специфичан што се тога тиче, али ово је заиста необично.

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #229 послато: мај 21, 2018, 10:38:01 пре подне »
Колико сам схватио, и Олофсон је, без обзира што је норвешко презиме, поријеклом Бјелица, тако да није необично СТР поклапање са осталим Бјелицама.

Што се тиче Филимоновића, нисам гледао, али мислим да би било заиста необично ако се поклапа са Плеваком тако блиско.
« Последња измена: мај 21, 2018, 10:45:10 пре подне симо »

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #230 послато: мај 21, 2018, 10:42:50 пре подне »
Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година. Ретко, али такве ствари се дешавају. Не кажем да је и код вас исти случај, али мислим да без Big Y, може само на погрешан траг да вас наведе.

Сад погледах, Филимоновић и Плевако се разликују на 18 маркера од упоређених 111. Не знам откуд информација о малој разлици?

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4399
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #231 послато: мај 21, 2018, 10:46:10 пре подне »
Сад погледах, Филимоновић и Плевако се разликују на 18 маркера од упоређених 111. Не знам откуд информација о малој разлици?

Хвала. Нисам погледао хаплотип, као што рекох, тако сам обавештен. 18 је ипак друга прича.


Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #232 послато: мај 21, 2018, 10:46:30 пре подне »
Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година. Ретко, али такве ствари се дешавају. Не кажем да је и код вас исти случај, али мислим да без Big Y, може само на погрешан траг да вас наведе.
Значи ја и Филимоновић имамо више разлика гледајући само маркере, иако смо обојица Z17855, него он и тај Пољак који је S17250?
« Последња измена: мај 21, 2018, 10:48:45 пре подне vojinenad »

симо

 • Гост
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #233 послато: мај 21, 2018, 10:47:12 пре подне »
Гледајући маркере ја и Филимоновић имамо више разлика, иако припадамо обојица Z17855, него он и тај Пољак који је S17250. :o

То није спорно и сасвим је уобичајено за Динарик, али разлика од 1 на 111 коју си навео је нешто сасвим друго.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #234 послато: мај 21, 2018, 10:50:09 пре подне »
То није спорно и сасвим је уобичајено за Динарик, али разлика од 1 на 111 коју си навео је нешто сасвим друго.
Нисам ја, Милош рече.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #235 послато: мај 21, 2018, 10:51:02 пре подне »
Хвала. Нисам погледао хаплотип, као што рекох, тако сам обавештен. 18 је ипак друга прича.
То је већ ОК.

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #236 послато: мај 21, 2018, 11:33:57 пре подне »
Колико сам схватио, и Олофсон је, без обзира што је норвешко презиме, поријеклом Бјелица, тако да није необично СТР поклапање са осталим Бјелицама.

Што се тиче Филимоновића, нисам гледао, али мислим да би било заиста необично ако се поклапа са Плеваком тако блиско.
Тачно. Роберт Олофсон је навео да му је предак Видоје Бјелица, државу и мјесто не. Видјећемо.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #237 послато: јул 09, 2018, 12:19:02 пре подне »
За припаднике овог рода који нису упознати са постојањем пројекта: Српски ДНК пројекат на FTDNA

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #238 послато: октобар 01, 2018, 11:49:46 поподне »
Управо сам се послужио википедијом јер сам хтео себи да разјасним однос Орловића и Бјелица. Тамо пише да Бјелице воде порекло од Орловића. Верујем да ће ме неко исправити ако нешто нисам правилно разумео.

А у случају да јесам правилно разумео имам питање у вези осталих Орловића, тј оних који не припадају роду Бјелица. Питање се тиче њихових Y-ДНК резултата - има ли међу до сада тестираним неког од Орловића и којој хаплогрупи (или можда хаплогрупама?) они припадају?

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #239 послато: октобар 02, 2018, 12:05:52 пре подне »
Управо сам се послужио википедијом јер сам хтео себи да разјасним однос Орловића и Бјелица. Тамо пише да Бјелице воде порекло од Орловића. Верујем да ће ме неко исправити ако нешто нисам правилно разумео.

А у случају да јесам правилно разумео имам питање у вези осталих Орловића, тј оних који не припадају роду Бјелица. Питање се тиче њихових Y-ДНК резултата - има ли међу до сада тестираним неког од Орловића и којој хаплогрупи (или можда хаплогрупама?) они припадају?

Има неколико хаплорупа међу братствима са предањем о пореклу од Орловића:
J2a-M92>Z38463 - Бајковићи, Грабљани, Градињани, Липљани, Липовци и Проседољци из Цуца, Бандићи из Комана, Самарџићи из Кривошија
E-V13>Z19851 - Милићи и Предишани из Бјелица, Ђуричковићи из Загарача, Ђуричићи из Цуца
N2-P189.2>FGC28435 - Лаловићи, Манојловићи и Тепавчевићи из Голије
E-V13>L241 - Комненовићи из Бањана

Још увек нису тестирани Мартиновићи из Бајица који потичу од Ненојевића, међутим како су Бандићи и Самарџићи досељени у Комане и Кривошије преко Бајица, за очекивати је да и они припадају J2a-M92>Z38463 грани.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #240 послато: октобар 02, 2018, 12:16:45 пре подне »
Хвала Иване.

Ван мреже Златан

 • Уредник СДНКП
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 537
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #241 послато: новембар 29, 2018, 10:42:05 поподне »
Исправка: Олофсон је DYS449=31 (а Пејановић 32), извињавам се.

Ја такође имам главна поклапања на ФТДНА са М. Божовићем GD3, са којим сам у контакту и који ми је говорио да преко Божа Милића (чији је пост рекао бих отворио ову тему) има усмено предање да је потомак Орловића. Онда са Пејановићем GD4, пометим Олофсоном GD5. Свуда је вероватноћа преко 97% од 12те генерације, или више.

Никада раније нисам чуо са Бјелице тј, Орловиће. Све што сам чуо и видео је овом форуму и што сам прочитао од Божовића. Шта то значи за мене? Хоћу рећи, јел је неко од ових горе засигурно из рода Бјелица?

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #242 послато: новембар 29, 2018, 11:30:40 поподне »
Хоћу рећи, јел је неко од ових горе засигурно из рода Бјелица?

Божовићи и Пејановићи су засигурно од рода Бјелица и потичу из истоименог племена у Катунској нахији.

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #243 послато: децембар 28, 2018, 03:48:19 поподне »
Божовић урадио проширење на 111 маркера. Са Пејановићем на GD4 (на споромутирајућим маркерима DYS534, DYS710, DYS712 и DYS532, по један алел). Вјероватноћа до заједничког претка унутар посљедње 23 генерације је 99,99%

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #244 послато: мај 11, 2019, 03:01:29 пре подне »
 Појавио се Бугарин YF63309 на YFull-у. Мислим да се ради о Ноеву Радевци код Габрова. Јер друга два припадника ове гране у Бугарској нису видим радили BigY, они имају 390=25. А Ноев који је прије био потврђен преко YSEQ-а као Z19851 је сад потврђен и на FTDNA што значи да је вјероватно он. Битно он је припадник ове гране који има 439=11 али има и 390=24! Што значи да ће ако буде негативан на СНП који сигурно представља 390=25, што очекујем, индицирати и даљу матицу ове гране у Бугарској. Згодно је што су ту већ два српска Z19851 па ћемо видјети како стоје ствари. Јер Ноев је најпожељнији због 390=24 од Бугарских Z19851 за BigY.

 Хм, Или је ипак онај Бугарин који је Z19851-, BY4684+ а који знам јесте радио BigY раније. Који ће онда раздвојити бившу Z19851 на BY4684 и низводно Z19851. Као што сам спомињао и код Z5017 разноврсност је на истоку, ту је и E-CTS6377 (CTS9320-).

 Још су се данас појавила двојица Бугара испод Z5018 тако да су се активирали. :)
« Последња измена: мај 11, 2019, 03:06:36 пре подне Zor »

Ван мреже Златан

 • Уредник СДНКП
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 537
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #245 послато: мај 11, 2019, 01:41:20 поподне »
Заправо имамо три српска BigY Z19851 - тј Пејановића, Петровића и мене, али нису послали резултат YFull-у.
---

Моји резултати су на ФТДНА, а надам се да ће YFull ускоро обрадити и мој ID:YF63053.
Наручио сам обраду 24.4.На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #246 послато: мај 11, 2019, 09:30:23 поподне »
Појавио се Бугарин YF63309 на YFull-у. Мислим да се ради о Ноеву Радевци код Габрова. Јер друга два припадника ове гране у Бугарској нису видим радили BigY, они имају 390=25. А Ноев који је прије био потврђен преко YSEQ-а као Z19851 је сад потврђен и на FTDNA што значи да је вјероватно он. Битно он је припадник ове гране који има 439=11 али има и 390=24! Што значи да ће ако буде негативан на СНП који сигурно представља 390=25, што очекујем, индицирати и даљу матицу ове гране у Бугарској. Згодно је што су ту већ два српска Z19851 па ћемо видјети како стоје ствари. Јер Ноев је најпожељнији због 390=24 од Бугарских Z19851 за BigY.

 Хм, Или је ипак онај Бугарин који је Z19851-, BY4684+ а који знам јесте радио BigY раније. Који ће онда раздвојити бившу Z19851 на BY4684 и низводно Z19851. Као што сам спомињао и код Z5017 разноврсност је на истоку, ту је и E-CTS6377 (CTS9320-).

 Још су се данас појавила двојица Бугара испод Z5018 тако да су се активирали. :)
У праву си Зор. Ноев се појавио као BigY "match" Пејановића на FTDNA прије три дана (најранији познати предак му је Колио Ненков)

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 900
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #247 послато: мај 11, 2019, 10:52:29 поподне »
У праву си Зор. Ноев се појавио као BigY "match" Пејановића на FTDNA прије три дана (најранији познати предак му је Колио Ненков)

 Одлично, да видимо да ли ће означити одвајање код маркера 390. Видио сам и два српска 390=24 али могуће да су недавне повратне мутације због бројности кластера јер се на великом узорку налазе свакакве мутације. Иначе од нових припадника овог кластера Z19851 390=25 примјетио сам и Македонца Јазовалијског из Охрида. Чини се да се овдје ради о доста мобилном кластеру али који вјероватно нема превелик TMRCA.

 Албанци Шоши и Боби су могуће Z19851. Јавља се у оној студији и код Влаха из Албаније.

Ван мреже Ev13

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #248 послато: мај 12, 2019, 05:45:26 поподне »
Заправо имамо три српска BigY Z19851 - тј Пејановића, Петровића и мене, али нису послали резултат YFull-у.
---

Моји резултати су на ФТДНА, а надам се да ће YFull ускоро обрадити и мој ID:YF63053.
Наручио сам обраду 24.4.

Is there any information at ftdna about how recent  the common ancestor of those people is or how many snps is their difference?

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #249 послато: мај 13, 2019, 11:47:01 пре подне »
Is there any information at ftdna about how recent  the common ancestor of those people is or how many snps is their difference?
"Three tested (from the Balkans) are quite far from each other (>20 private SNPs). Branch Z19851 expanded quite a while ago (somewhere between 1000 and 0 years BC). Ancestors lived not in the region that was a Roman recruitment ground", quoted Raf at FTDNA.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #250 послато: мај 17, 2019, 07:14:57 поподне »

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #251 послато: мај 17, 2019, 09:50:23 поподне »
Честитке!
https://www.yfull.com/tree/E-Z19851/

Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #252 послато: мај 18, 2019, 12:31:51 поподне »
Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.
Сад се може ажурирати и терминални SNP рода, у табели СДНК.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #253 послато: мај 18, 2019, 07:01:21 поподне »
Сад се може ажурирати и терминални SNP рода, у табели СДНК.

Не још увек јер нова верзија прво треба да се учита у табелу.

Ван мреже Златан

 • Уредник СДНКП
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 537
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #254 послато: мај 18, 2019, 08:05:58 поподне »
Фантастично! Циљ BigY је испуњен!

Ван мреже Златан

 • Уредник СДНКП
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 537
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #255 послато: мај 20, 2019, 10:15:57 пре подне »
Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.

Иване, колико је тачно претпоставити да су сви припадници Z19851 у табели нашег ДНК пројекта из рода Катуњана и Риђана сада "аутоматски" постали A18833? Има ли међу овима у табели неких Z19851, који ипак нису и А18833?


На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #256 послато: мај 25, 2019, 12:31:51 поподне »
Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.
На FTDNA је сада Стевићу и Ненкову Хг утврђена као E-A9739, а Пејановићу и Петровићу као E-A18844!?

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 742
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #257 послато: мај 25, 2019, 01:01:19 поподне »
На FTDNA је сада Стевићу и Ненкову Хг утврђена као E-A9739, а Пејановићу и Петровићу као E-A18844!?

Да интересантан развој догађаја.
Оно што је упечатљиво је да на нивоу A18833 обе ове нове подгране деле још 27 SNP-ева. Док на терминалном нивоу осим тих одређујућих (A9739 и A18844) нема других SNP-ева који би били на истом нивоу.

То говори да је заједнички предак ове две подгране (A18833) живео релативно скоро, а већ је познато да је YFull дао своју процену од 1100 година до заједничког претка.

На мрежи Пеја

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 78
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #258 послато: мај 25, 2019, 01:37:01 поподне »
Да интересантан развој догађаја.
Оно што је упечатљиво је да на нивоу A18833 обе ове нове подгране деле још 27 SNP-ева. Док на терминалном нивоу осим тих одређујућих (A9739 и A18844) нема других SNP-ева који би били на истом нивоу.

То говори да је заједнички предак ове две подгране (A18833) живео релативно скоро, а већ је познато да је YFull дао своју процену од 1100 година до заједничког претка.
Да, Пејановићи се са Стевићем разликује на 10 маркера,1 брзомутирајући и 9 споромутирајућих за по један алел и са Петровићем такође на 10 маркера, 4 брзомутирајућа - 3 за по један алел те један за 2 алела и 6 споромутирајућих за по један алел. Урађени Big Y је пресудило у корист веће блискости Пејановића и Петровића. 

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #259 послато: мај 25, 2019, 05:56:39 поподне »
Иване, колико је тачно претпоставити да су сви припадници Z19851 у табели нашег ДНК пројекта из рода Катуњана и Риђана сада "аутоматски" постали A18833? Има ли међу овима у табели неких Z19851, који ипак нису и А18833?

Једини за кога постоји солидна вероватноћа да није А18833 је недавно тестирани Димитријевић из околине Бојника.

Ван мреже Ev13

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #260 послато: мај 25, 2019, 09:21:21 поподне »
Does anyone know who the guy from BIH (YF11252) is? I think he hasn't taken the bigy test but tested with fullgenomes because he doesn't seem to be anyone of those mentioned here.

Ван мреже Златан

 • Уредник СДНКП
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 537
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #261 послато: мај 25, 2019, 10:07:16 поподне »
Does anyone know who the guy from BIH (YF11252) is? I think he hasn't taken the bigy test but tested with fullgenomes because he doesn't seem to be anyone of those mentioned here.

It is this guy:
https://forum.poreklo.rs/index.php?action=profile;u=20667

He confirmed it in another discussion on the general topic of HG "E".

regards,

Ван мреже Nenkovic

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #262 послато: мај 27, 2019, 02:19:45 поподне »
SNPs A18833, A18844, A9739 were added by me to Yseq, anyone interested can order them separately.
I am the owner of the kit which discovered A9739 together with Стевић  ;) 

Ван мреже Златан

 • Уредник СДНКП
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 537
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #263 послато: мај 28, 2019, 09:55:53 пре подне »
Братан, спасибо за твою работу.
---

Ненков је добио потврду из YFull-а да ће у следећој обнови стабла (за око недељу дана) A18833 бити и званично подељена, па ћемо се он и ја наћи на посебној, млађој грани E-Y172393 коју формирају SNP Y172393*A9739.

Ван мреже Nenkovic

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Матаруге E-V13>Z5017>Z19851>A18833>A18844
« Одговор #264 послато: мај 28, 2019, 10:25:37 пре подне »
У вас 45 результатов Z19851+, но эта ветка очень старая, скорее всего не все из них будет A18833+.
А еще у нас уже есть A18833>A9739 и A18833>A18844. Даже если большинство результатов будет А18833+,
то я уверен что некоторые из них будет А18833*. Если проверим хотя 10 из ваших 45 результатов, то будет не плохо.
Как я уже писал  A18833 A9739 A18844 уже добавлены в Усек-е.
http://www.yseq.net/advanced_search_result.php?keywords=A18833&search_in_description=1&osCsid=ae1d31808682223582fc38a64bb26177&x=8&y=8
http://www.yseq.net/advanced_search_result.php?keywords=A18844&search_in_description=1&x=5&y=10
http://www.yseq.net/advanced_search_result.php?keywords=A9739&search_in_description=1&x=6&y=9