Форум - Порекло

ДНК порекло => Српски ДНК пројекат => Родови и њихове хаплогрупе => Тему започео: Кадмос август 23, 2013, 02:52:21 пре подне

Наслов: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Кадмос август 23, 2013, 02:52:21 пре подне
Божовић (< Божо Милић, око 1700) < Милић (<Милија Бјелица) < Бјелице (<Бјелан Орловић, 15. вијек )< Павле Орловић (у. 1389) < Вук Орле (XIV в.) < Гргур Орловић (XIV в.)


Божовићи из Загоре су један од огранака племена Орловића које је одувијек поносно истицало поријекло од косовског јунака Павла Орловића. Ма како то људима ван Црне Горе и Херцеговине звучало невјероватно, Павлови потомци - ако не сви директни а оно барем врло тијесно сроднички повезани - још увијек су живи и бројни. Огранци овог племена могу бити већи или мањи, више или мање значајни, али сви већ преко 500 година одржавају живу усмену традицију о свом поријеклу а по правилу су у стању и да наброје барем 10 пасова својега огранка.

Око 1700. године Божо Милић је напустио своје братство (а могло је то бити управо и у вријеме ткзв. "истраге потурица", око 1710, дакле) и сишао у Загору, гдје је затекао мало братство Бабића. Бабићи су одавно нестали из Загоре. Божо је из Ресне отишао, по предању, због крви, а изгледа да није био ни мека срца према Бабићима. О којим се Бабићима ради, тешко да ћемо икад сазнати.

Породица Милића је врло позната у Црној Гори а Божовића има у разним подручјима Црне Горе а од недавно и другдје на Хаиму (Балкану, по грчком, Балкан је турски назив), но они нијесу нужно повезани. Исто се односи и на презиме Орловић - неко може да се презива Орловић а да нема никакве сродничке везе са племеном Павла Орловића.

Милићи воде поријекло од Милије Бјелице - од којега,
тешко је рећи, али се свакако не ради о војводи Милији из Горског вијенца, иако је и он из Бјелица, него о неком ранијем Милији који је исто тако могао бити војвода - опет, будући на углед.


Име Бјелица је у вези са Бјеланом или Белом Орловићем. По предању, Бјелан је један од браће Орловића а Павлових синова (или, можда, сродника) који су из околине Гацка, једне од својих земаља, побјегли у Црну Гору након што су посјекли неке Турке.

Постоји и теорија, још необјављена, да барем неки од ових родова воде поријекло од краља Радослава Немањића.

На крају, сви Орловићи (а тако их назива и Андрија Лубурић у својој књизи о улози Орловића у истрази потурица) славе Св. Јована, како Тепавчевићи у Херцеговини тако и Мартиновићи на Цетињу и  Божовићи у Загори. Ако неки огранак, углавном мањи, слави другу славу, они обично знају разлог промјене као и своју пријашњу славу. За 300 година боравка у Загори, Божовићи су такође промијенили славу али не и заштитника, Св. Јована. Ми славимо Зачеће Претечино(23. септембар по старом, 6. октобар по новом календару), али сви знају да је пријашња била Сабор Св. Јована (7. јануар, тј. 20. јануар, по новом).

Само једна напомена - не треба правити разлику између Ивањдана и Јовањдана, иако је временом дошло до "специјализације". Јер, ради се о истој личности новог Завјета која се прославља неколико пута годишње, и за све се може рећи да су и Јовањдан и Ивањдан, да људи који се не удубљују не мисле да су у питању двије различите личности...

О Орловићима постоје и неки чланци у Википедији, али њих не треба сматрати посљедњом ријечју, нарочито зато што се чини да се ради врло анархично и да је чланак, посебно онај на српском, пун контрадикција. Надам се да и овај форум може да помогне да се неке ствари искристалишу.

Један интересантан податак је да сам са извјесним господином из Чикага кореспондирао о овим темама и он је израчунао да смо нас двојица морали имати заједничког претка у посљедњих 1000 година. Дакле, Васојевићи, којима он припада, и Бјелице, тј. Орловићи, из којих сам ја, потичу од истог човјека у периоду између, отприлике, 1000-те до 1300-те године.  Будући да су и Кучи и, чини се, Паштровићи и још нека црногорска племена у истој хаплогрупи, није тешко претпоставити да су се нека црногорска племена могла издиференцирати у тих 300 година а да сви они потичу од истог претка у том истом периоду.

Треба подсјетити и на то да постоје теорије да су Карађорђевићи поријеклом Васојевићи а Обреновићи Мартиновићи (Орловићи).

Од Орловића-муслимана најпознатије су породице Ченгић и Османагић.

С друге стране, наша група је друга по значају у Србији а исто тако, чини ми се, и у Црног Гори. Слично и у Албанији и на Косову (43% од цијеле популације), затим у Бугарској, Македонији и - Грчкој, која је свакако наша матица. Отуда је велико питање када је дошло до миграција припадника ове групе у друге дијелове Хаима. Старинска ДНК, изгледа, код нас није доступна када су у питању локалитети као што су Винча, али ни другдје на Хаиму, што је врло чудно, с обзиром да је недавно установљено да су наши преци били у Шпанији још прије 7000 година, дакле да је наш долазак у Европу коначно, без сумње, повезан са ширењем пољопривреде са Блиског истока.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић август 23, 2013, 06:40:51 пре подне
Божовићу, драго ми је да си нам се придружио.

Колико сам успио да видим у литератури, братства која вежу своје поријекло за Орловиће су веома бројна. На овој теми надам се да ћемо их све навести као и међусобну њихову везу. Добро је да кроз твој генетски резултат условно имамо и генетски профил ове велике групе породица. Наравно, било би добро да се још неко тестира од других братстава.

Не знам да ли случајно или не, али чини ми се да Е1б презимена код нас припадају увијек великим, бројним и разгранатим племенским и братственим групама које имају очувану свијест о заједничком поријеклу. Ако узмемо још и Албанце са својим фисовима гдје Е1б такође доминира, питам се да ли племенска организација има неке посебне везе управо са Е1б хаплогрупом.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Кадмос август 23, 2013, 07:27:14 поподне
И мени је драго да сам ту и да могу да покушам да нешто допринесем. Добра запажања Синиша. С друге стране, само да подсјетим на то што је мој кореспондент, Васојевић из Чикага, рекао о нашем заједничком претку. Он је иначе информатичар па имам прилично повјерења што се тиче његове калкулације. Наиме, као што рекох, ако је тачно да он и ја имамо заједничког претка у посљедњих 1000 година а да ми, који претендујемо да смо неки Орловићи, знамо барем за тог нашег претка Павла који је погинуо на Косову или, боље, знамо да потичемо од истог стабла, то не оставља више од 300-350 година, у најбољем случају, за формирање племена, онаква за каква одавно знамо.

Но не треба ићи даље од чињенице да је Стара Црна Гора и данас веома малобројна у погледу становништва, у сваком случају још мања од мале Црне Горе, и да је тај број око 1000-те године био још далеко мањи. Вјероватно знате и да је Стефан Немања рођен у Рибници, дијелу данашње Подгорице, дакле у нашем непосредном сусједству. За њега се зна да је рођен око 1113., дакле у временском периоду о коме говоримо и у коме је Васо основао своје племе и у којем су се издиференцирала и друга племена - дакле, то се отприлике поклапа са периодом владавине Немање и његових потомака.

Видите, ја, када сам једном давно био на Цетињу, одакле ми је породица (дошла из Загоре), примијетио сам једном да смо се, по различитим линијама, ородили и са владајућом династијом те сам рекао како сам схватио да сам у сродству са њима, не знајући да је историја моје породице и племена далеко дужа од историје Петровића, сва им слава. А на то ми је неко рекао - па о'ђе (тј. на Цетињу) су сви са њима у сродству!

Тако размишљам и о томе колико је било бројно то зетско становништво у доба Немање јер, чини ми се, да би се могло нешто слично рећи за Немањиће у односу на готово сва околна племена, а чини се да племена тада није било у каснијем облику, али је нормално предпоставити да је било јаких братстава која ће касније расти и диференцирати се. Било би добро када бисмо имали такве податке или барем добре хипотезе.

Као што знате, све се ово дешавало у вријеме продора крсташа са Запада и њиховог мршења рачуна Византији у виду подстицања и подржавања локалних побуна. Немања је крштен као католик а искорјењивао је богумиле као Инквизиција. Мислим да треба имати у виду и ту димензију, да све баш није тако чисто када се размишља из перспективе 19. и 20. вијека и чистоте неке српске нације, ако се истина воли више него Платон или Аристотел, наравно. Немања је само искористио западњаке да би отео земљу од православних шизматика Грка а онда се предомислио и прекрстио (не знам да ли га је син натјерао и да полаже разлику). Али великаши су могли да често чине што им је ћеиф.

Моје размишљање је на трагу континуитета Византија-Дукља и даље као и Византија-Рашка и даље. Ви сигурно знате да се сматра да је и Константин био Дарданац. Многи римски цареви су рођени на нашем тлу и, врло вјероватно, и припадали локалним племенима тј. родовима, каква год да је организација била. А ако је био Дарданац, велика је вјероватноћа да је био Еб1. У сваком случају, то вам довољно говори о томе у каквом су друштву наши преци онда живјели, у доба Рима. Ја узимам своју хаплогрупу опет за примјер, јер о њој највише знам а не зато што мислим да је она најзначајнија.

Дакле, мислим да ће нова научна средства коначно дати потпунију и истинитију слику наше историје, мада видим да се тај нови поглед базиран на чврстој науци каква је генетик тешко пробија у стварност, а о томе свједоче и многи написи на овом сајту који заправо потпуно користе пред-генетске методе у објашњавању културалних феномена. А не треба заборавити да су такве методе донијеле делузије о супериорности читавим народима. Мислим прије свега на Нијемце, наравно, који су, уосталом, парадоксално, били вођени човјеком који је, како се чини, припадао Е1б, тј. који нема никакаве везе са измишљеним "Аријевцима" ни остали видео играма него са народима попут оних које је тријебио и протјеривао - узмите само да Ајнштајн и Хитлер потичу од заједничког претка па ће вам све бити јасно. Овог другог се јавно одричем као рођака а на оног првог сам поносан, као и на Теслу... Али, то је већ проблем кићења туђим перјем, што може лако бити и у случају Павла Орловића и сличних, ако човјек застрани на другу банду.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 23, 2015, 09:54:59 поподне
Пошто на Српском ДНК Пројекту већ има 8 породица које спадају у род Орловића, отварам тему о овом роду.
Породице из овог рода које се тренутно налазе на Пројекту су:

- Ракић (Роћевић, Зворник, РС) Слава: Аврамијевдан
- Остојић (Сента, Бачка, СРБ) Слава: Ђурђиц
- Вујовић (Прераца, Херцеговина, РС) Слава: Никољдан
- Вукић/Wokich (Сански Мост, БИХ)
- Бјелица (Билећа, Херцеговина, РС) Слава: Јовањдан
- Божовић (Загора, Подгорица, ЦГ) Слава: Зачеће Претечино
- Драгутиновић (ЦГ)
- Павловић (СРБ)

Као што видимо, породице су раштркане по читавом простору на ком живе Срби, и све фамилије славе различите славе. Било би сјајно кад бисмо некако успели да их све повежемо.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Влад септембар 23, 2015, 10:21:24 поподне
Можда овај блог може бити од помоћи:
http://porekloorlovica.blogspot.rs/2007/04/porodice-koje-poticu-od-roda-orlovica.html
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 24, 2015, 08:50:12 пре подне
Ево, да допринесем овој новој теми, поновићу свој јучерашњи пост са теме "Српски ДНК дан":


Значи, полако се кристалише хаплотип Орловића у оквиру Е-В13.

Ако је родослов Орловића сасвим тачан, онда бисмо имали ХГ за мноштво братстава Старе Црне Горе, Боке и Херцеговине.

"Од рода Орловића колико је до сада познато потичу:
- Дамјанци, Раичевићи, Тепавчевићи, Манојловићи, Лаловићи у Невесињу, Гацку, Никшићу и Калиновику;
- Самарџићи у Кривошијама,
- Мартиновићи, Вуксановићи и Бориловићи у Бајицама и Цетињу;
- Кривокапићи, Банићевићи, Поповићи, Миљеновићи, Бошковићи, Ђуричићи, Марковићи, Бајковићи и Томашевићи у Цуцама;
- Ђуричковићи и Драговићи у Загарачу;
- Бандићи у Команима;
- Османагићи у Подгорици;
- Милићи, Абрамовићи, Андрићи, Мрваљевићи, Пејовићи, Црвенице - Црвеничани, Вуковићи, Правиловићи, Јовановићи у Бјелицама;
- Горановићи и Канкараши у Голији;
- Чакићи на Ријеци Црнојевића,
те још неколико мањих и млађих братстава која су настала од ових као што су:
Бандићи, Ђурчићи, Асановићи, Пиронићи, Перовићи, Гузине, Средановићи, Вечковићи, Ајдарцуцићи, Пиштигњати, Банићевићи, Шакићи, Ђапо, Преобрашени, Мијајловић, Бјековићи, Ченгићи, Миљеновићи, Симовићи, Џевердановићи, Сворцани, Липовци, Илићи, Ивановићи, Милићи, Пекићи, Дубљевићи, Хрњези, Прстојевићи, Полексић, Новаковић, Лабало, Канкараши, Бјелице, Шутићи…"

(Драго Дамјанац:
http://porekloorlovica.blogspot.rs/2007/04/poreklo-orlovica.html
родослов Орловића: http://bp1.blogger.com/_8CgdlVIS6eA/Rhlxx1KjSJI/AAAAAAAAACE/XZGGmpOODVs/s1600-h/OrlovicRodoslov.jpg )

Додуше, ови досадашњи резултати само посредно указују на порекло од Орловића, још нема ни једног тестираног из неког већег братства.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Kor новембар 12, 2015, 10:22:51 пре подне
колико сам још раније могао да закључим, Орловићи су карактеристични по доста великом постотку светлокосих људи.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo новембар 12, 2015, 12:18:18 поподне
Гледам сад списак родова братства Орловића, који сам сам поставио, и видим да је аутор у њега ставио и бајичке Бориловиће.
Међутим, према Ердељановићу, а и другим ауторима, Бориловићи су старије становништво у Цетињу, од старог братства Бајица, или Бајичића, који су тамо живели знатно пре Орловића.

То нам говори да треба бити опрезан са посредним закључивањима, типа:
род А је тестиран и испала је хаплогрупа ХУ. Род А припада неком већем братству, а том братству припадају и родови Б и В, па закључујемо да и родови Б и В носе исту ХГ. Ово нарочито кад је извор о сродству родова А, Б и В нека братствена интернет страница.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша новембар 12, 2015, 12:22:12 поподне
колико сам још раније могао да закључим, Орловићи су карактеристични по доста великом постотку светлокосих људи.

Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad новембар 12, 2015, 12:29:37 поподне
Ако је и породица голмана Бајковића од Орловића, то онда говори сасвим супротно пошто је овај црн као циганин. Да не знам мислио бих заиста да јесте.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane новембар 12, 2015, 12:45:05 поподне
Гледам сад списак родова братства Орловића, који сам сам поставио, и видим да је аутор у њега ставио и бајичке Бориловиће.
Међутим, према Ердељановићу, а и другим ауторима, Бориловићи су старије становништво у Цетињу, од старог братства Бајица, или Бајичића, који су тамо живели знатно пре Орловића.

То нам говори да треба бити опрезан са посредним закључивањима, типа:
род А је тестиран и испала је хаплогрупа ХУ. Род А припада неком већем братству, а том братству припадају и родови Б и В, па закључујемо да и родови Б и В носе исту ХГ. Ово нарочито кад је извор о сродству родова А, Б и В нека братствена интернет страница.

Род А није правилно идентификован. Маркери који најчешће раздвајају E-V13 гране нису узимани у обзир приликом покушаја идентификације E-V13 родова на пројекту. Сигуран сам да у оквиру рода А постоје и Z5018 и CTS9320 подгране.
Најисправније би било да се подела поново уради да људи не би доносили погрешне закључке.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић новембар 12, 2015, 01:12:30 поподне
Род А није правилно идентификован. Маркери који најчешће раздвајају E-V13 гране нису узимани у обзир приликом покушаја идентификације E-V13 родова на пројекту. Сигуран сам да у оквиру рода А постоје и Z5018 и CTS9320 подгране.
Најисправније би било да се подела поново уради да људи не би доносили погрешне закључке.

Колико ми је познато не постоји потврђен начин којим би се на основу појединих маркера одређивале гране хаплогрупе E-V13. Родови на пројекту су груписани на основу опште блискости и мислим да је боље да засад остане тако док се ствари у E-V13 не покрену са мртве тачке. Род А је најчешћи и вјероватно модалу најближи род хаплогрупе E-V13 па није искључено да у њему буде разних грана. У овом тренутку не можемо рећи конкретно којих грана и који маркери их дефинишу.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane новембар 12, 2015, 01:25:00 поподне
Колико ми је познато не постоји потврђен начин којим би се на основу појединих маркера одређивале гране хаплогрупе E-V13.

Ако погледамо како је било са другим хаплогрупама увек су хобисти одређивали маркере који потенцијано дефинишу гране. Нисам сигуран шта би био одговарајући потврђени начин у овом случају? Верујем да би чекали предуго а бар за те две гране је довољно јасно:

CTS9320+
DYS447=25 | DYS458>=16 | DYS389i=13 | DYS390=24

Z5018+
DYS447>=26 | DYS458<=15 | DYS389i=13 ili DYS389=12-29 | DYS390=24
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo новембар 12, 2015, 01:48:08 поподне
Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Ма, има нас и оваквих и онаквих у свим братствима.
Баш преврћем по глави Орловиће које знам, као и оне јавне личности, има их у распону од изразито светлопутих до изразито црномањастих.
Бајковић јесте са Цетиња, али не знам да ли је од ових орловићких Бајковића (Цуца), или од оних из Црмнице (Сотонића).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић новембар 12, 2015, 02:05:32 поподне
Ако погледамо како је било са другим хаплогрупама увек су хобисти одређивали маркере који потенцијано дефинишу гране. Нисам сигуран шта би био одговарајући потврђени начин у овом случају? Верујем да би чекали предуго а бар за те две гране је довољно јасно:

CTS9320+
DYS447=25 | DYS458>=16 | DYS389i=13 | DYS390=24

Z5018+
DYS447>=26 | DYS458<=15 | DYS389i=13 ili DYS389=12-29 | DYS390=24

Хобисти у мало озбиљнијем смислу ријечи да, као што су Нортвед, Кљосов или прилично верзирани администратори ФТДНА пројеката.

Нисам наишао на овакву подјелу по маркерима за E-V13, упути ме на извор, па ћу погледати.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane новембар 12, 2015, 02:34:39 поподне
Хобисти у мало озбиљнијем смислу ријечи да, као што су Нортвед, Кљосов или прилично верзирани администратори ФТДНА пројеката.

Нисам наишао на овакву подјелу по маркерима за E-V13, упути ме на извор, па ћу погледати.

Поделу сам направио ја на основу података са E-M35 пројекта.
Верујем да си и сам правио сличне поделе за друге хаплогрупе, тј знаш шта се у неким случајевима може утврдити а шта не. Моје је било да скренем пажњу, а на администраторима пројекта је да одлуче да ли ће нешто бити урађено у вези тога или неће.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић новембар 12, 2015, 02:40:37 поподне
Поделу сам направио ја на основу података са E-M35 пројекта.
Верујем да си и сам правио сличне поделе за друге хаплогрупе, тј знаш шта се у неким случајевима може утврдити а шта не. Моје је било да скренем пажњу, а на администраторима пројекта је да одлуче да ли ће нешто бити урађено у вези тога или неће.

Кад се на пројекат буду уносили нови хаплотипови из студије САНУ (а то је око 1000 хаплотипова) , свакако ће се сваки род поново преиспитати, па се том приликом може узети у обзир и ово што си поставио везано за хаплогрупу E-V13.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс новембар 12, 2015, 02:41:16 поподне
Ја имам потпуно другачије искуство. :)

Познајем Дамјанце (Бјелице), који би требало да су Орловићи пореклом. Кошаркаш Бјелица и певач Самарџић су такође од овог рода.

На послу имам двојицу Вујовића (највероватније Баксови "рођаци") Никољштака из околине Билеће. Обојица су високи, црни и "суви", прави Херцеговци. :)

Знам са слика да је мој прадеда као млад имао браон косу и очи плаве као стакло. Мада добро, на то утиче и мајчина страна; зависи где је ко одрастао и с ким се узимао.

Само сам хтео да нагласим да око Билеће има двоје Вујовића који нису у рођачким везама. Једни су моји, а други су ту староседеоци (вероватно дошли мало раније из Куча). Занимљиво је да имају исто "ретко" презиме, исту славу, живе на истом простору, а нису у рођачким везама.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс децембар 06, 2015, 05:35:10 поподне
Видим да је у групу Орловића унет и хаплотип извесног Војиновића. Да ли је реч о хаплотипу човека који држи сајт о породици Војиновић и тврди порекло од средњовековних Војиновића? У том случају, имали бисмо исту групу људи који тврде наводно порекло од две средњовековне породице.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша децембар 06, 2015, 06:14:03 поподне
Видим да је у групу Орловића унет и хаплотип извесног Војиновића. Да ли је реч о хаплотипу човека који држи сајт о породици Војиновић и тврди порекло од средњовековних Војиновића? У том случају, имали бисмо исту групу људи који тврде наводно порекло од две средњовековне породице.

Војиновић је из Босанске Крајине, околина Приједора.

У Крајини је било пуно Војновића (без И). Карановић их сврстава у старије досељеника. Пореклом су из Мазина у Лици и славе Ђурђевдан.

У Лици се сачувало предање да су пореклом од "онога Милоша Војиновића из народне песме".

Војиновића/Војновића је било заиста пуно на подручју Горње Крајине. Славили су чак седам различитих слава, па је упитно да ли су сви истог порекла.

Може бити занимљиво то што Војновићи из Далмације (околина Книна) славе Јовањдан, баш као ови из Приједора. Забележени су и као Војиновићи.

Познато је да је Босанска Крајина примала становништво из северне Далмације. Ипак, није сигурно да су све ове породице из Мазина, Приједора и Далмације и крвно повезане.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс децембар 06, 2015, 06:24:17 поподне
Мени лично, као Вујовићу, ово је веома битно, јер је према предању постојао Вујо од Војиновића. Он је живео у другој половини 16. века. А и видим да је овај Војиновић на Српском ДНК Пројекту стављен одмах испод Вујовића, што ми говори да су хаплотипови веома блиски.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad децембар 06, 2015, 06:36:49 поподне
Мени лично, као Вујовићу, ово је веома битно, јер је према предању постојао Вујо од Војиновића. Он је живео у другој половини 16. века. А и видим да је овај Војиновић на Српском ДНК Пројекту стављен одмах испод Вујовића, што ми говори да су хаплотипови веома блиски.
Ако сам добро разумео и твоји Вујовићи из Прераца, за које си ми раније већ појаснио да водите порекло из околине Никшића, држе до тога да воде порекло од Вуја Војиновића? Да ли је то баш породично предање, оно које је сачувано у твојој породици и братству, или си то негде пронашао?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша децембар 06, 2015, 06:40:00 поподне
Мени лично, као Вујовићу, ово је веома битно, јер је према предању постојао Вујо од Војиновића. Он је живео у другој половини 16. века. А и видим да је овај Војиновић на Српском ДНК Пројекту стављен одмах испод Вујовића, што ми говори да су хаплотипови веома блиски.

У праву си Бакс, веома занимљиво. На пример, Дедијер и Милићевић за Станиће (Никољдан) из Бежђеђа кажу да су пореклом од братства Војиновића из Прераца у Рудинама.

Вујовићи E1b су управо из Прераца (Билећа) и славе такође Никољдан, што недвосмислено указује да нека веза између Војиновића и Вујовића постоји.

Сада смо можда добили и генетску потврду.

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane децембар 06, 2015, 07:03:45 поподне
Већ сам навикао да се моје писање о гранама E-V13 не разматра нешто озбиљно, али како год, написаћу поново па се можда овог пута неко мало и заинтересује.

Вујовић и Војиновић имају различите вредности за DYS458 и DYS389i. Та два маркера су много важнија за одређивање припадности појединим гранама од скоро свих других маркера, о чему сам већ писао на истој овој теми. Тј, моја је процена да сем што су обојица E-V13, Вујовић и Војиновић тешко да могу да буду ближи род.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad децембар 06, 2015, 07:05:35 поподне
У праву си Бакс, веома занимљиво. На пример, Дедијер и Милићевић за Станиће (Никољдан) из Бежђеђа кажу да су пореклом од братства Војиновића из Прераца у Рудинама.

Вујовићи E1b су управо из Прераца (Билећа) и славе такође Никољдан, што недвосмислено указује да нека веза између Војиновића и Вујовића постоји.

Сада смо можда добили и генетску потврду.
Ајде да сачекамо до краја овог месеца или средине јануара, када очекујем да ће бити готови резултати теста за Вујовића коме је отац из црмничког села Трнови. За ове Вујовиће се поуздано зна да воде порекло од косовске гране Војиновића-Алтомановића. У прилог овоме стоји и то да су им и турци ферманом признавали властелинско порекло и титулу спахија. Када добијемо њихов хаплотип имаћемо много јаснију слику о томе која породица од мноштва њих који чувају предање о пореклу од средњевековних Војиновића заиста то и јесте.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс децембар 06, 2015, 07:08:36 поподне
Ако сам добро разумео и твоји Вујовићи из Прераца, за које си ми раније већ појаснио да водите порекло из околине Никшића, држе до тога да воде порекло од Вуја Војиновића? Да ли је то баш породично предање, оно које је сачувано у твојој породици и братству, или си то негде пронашао?

Па, према предању, пореклом смо из Никшића (или околине Никшића), али се не зна тачно од кога. Ово сам тек недавно открио за Вуја Војиновића, а кад сам и видео да смо генетски блиски с Војиновићима, упалила ми се сијалица.

У праву си Бакс, веома занимљиво. На пример, Дедијер и Милићевић за Станиће (Никољдан) из Бежђеђа кажу да су пореклом од братства Војиновића из Прераца у Рудинама.

Вујовићи E1b су управо из Прераца (Билећа) и славе такође Никољдан, што недвосмислено указује да нека веза између Војиновића и Вујовића постоји.

Сада смо можда добили и генетску потврду.

Ја знам да се код нас прича да су Станићи од нас Вујовића, али ако се негде говори да су пореклом и од Војиновића, могуће је да ту постоји нека веза.

Ајде да сачекамо до краја овог месеца или средине јануара, када очекујем да ће бити готови резултати теста за Вујовића коме је отац из црмничког села Трнови. За ове Вујовиће се поуздано зна да воде порекло од косовске гране Војиновића-Алтомановића. У прилог овоме стоји и то да су им и турци ферманом признавали властелинско порекло и титулу спахија. Када добијемо њихов хаплотип имаћемо много јаснију слику о томе која породица од мноштва њих који чувају предање о пореклу од средњевековних Војиновића заиста то и јесте.

Тако је најбоље
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша децембар 06, 2015, 07:14:48 поподне
Већ сам навикао да се моје писање о гранама E-V13 не разматра нешто озбиљно, али како год, написаћу поново па се можда овог пута неко мало и заинтересује.

Вујовић и Војиновић имају различите вредности за DYS458 и DYS389i. Та два маркера су много важнија за одређивање припадности појединим гранама од скоро свих других маркера, о чему сам већ писао на истој овој теми. Тј, моја је процена да сем што су обојица E-V13, Вујовић и Војиновић тешко да могу да буду ближи род.

Нисам ни загледао хаплотипове. Чим су сврстани у исти кластер, претпоставио сам да су релативно блиски. То је већ посао администратора днк пројекта.

Сад видим да се разликују на 389. Војиновићу је најближи Вукић, који му је и географски најближи (Сански Мост). Из ове групе само Вујовић има 16 на 458.

Иначе, DYS389 често мутира и спада у брже маркере.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad децембар 06, 2015, 07:32:03 поподне
Већ сам навикао да се моје писање о гранама E-V13 не разматра нешто озбиљно, али како год, написаћу поново па се можда овог пута неко мало и заинтересује.

Вујовић и Војиновић имају различите вредности за DYS458 и DYS389i. Та два маркера су много важнија за одређивање припадности појединим гранама од скоро свих других маркера, о чему сам већ писао на истој овој теми. Тј, моја је процена да сем што су обојица E-V13, Вујовић и Војиновић тешко да могу да буду ближи род.
Када су маркери DYS458 и DYS389i у питању ево примера који можда може да појасни слику о могућем сродству и вредностима на овим маркерима. Према предању, а то је ДНК тест и потврдио, заједнички предак мој и Јошановићев је живео пре 8 генерација, и вредности на маркерима DYS458 и DYS389i су нам идентичне (DYS458 17 и DYS389i 13), као и вредности на свих других још 16 упоредивих маркера, обзиром да сам ја радио тест преко ФТДНА а Јошановић овде у Београду. Дакле од 18 маркера које можемо да поредимо имамо свих 18 истих вредности. За преосталих 5 маркера које су њему радили овде у Београду (DYS481, DYS635, DYS643, DYS549, DYS533) ја немам вредности јер међу 37 тестираних маркера мени их нису радили у ФТДНА.
Што се тиче Ћетковића, који је према том истом предању такође истог порекла, ја и Јошановић се од 37 маркера од њега разликујемо на 4, при чему на  DYS458 имамо исту вредност (17) а на DYS389i се разликујемо за 1 (ја и Јошановић 13 а Ћетковић 12). Ова разлика  за 1 на маркеру DYS389i не чуди бећ заправо потврђује предање које каже да је наш заједнички предак кнез Богдан живео пре отприлике 600 година.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић децембар 06, 2015, 07:42:50 поподне
Мислио сам да не коментаришем, али ипак да не би било забуне морам.

Бане, у потпуности схватам твоје настојање да сам направиш подјелу унутар Е1б хаплогрупе, али не могу да схватим да упорно инсистираш на нечему што не можеш да поткријепиш аргументима.

Тачно је, неколико пута си писао о гранама унутар Е-V13, ја сам ти одговорио да не можемо без доказа само на основу мишљења, правити прекомпозиције у пројекту, поготово јер то и није баш тако једноставан и брз посао.

Не постоје никакви одређујући маркери за поједине гране E-V13. Tj. ако постоје они морају бити плод много већег и озбиљнијег истраживања.

Ово што си навео као аргумент за маркере 458 и 389 (иначе једни од најбрже мутирајућих маркера) једноставно не стоји. Као такви, та два маркера сами никако не могу одређивати гране било које хаплогрупе. Осим тога маркер 389-1 и 389-2 увијек морамо посматрати у комплету. Ако Вујовић на овим локацијмама има вриједности 13-30, а Војиновић 12-29, дакле се ту ради о само једној мутацији. Исто важи и за 458, гдје се Вујовић и Војиновић разликују у само једном кораку 15-16. Да је на том маркеру нека драстична разлика, рецимо 15-19, наравно да их не бих ставио у исту групу.

Иначе, Војиновић и Вујовић се на 18 упоредивих маркера разликују у само два маркера, што је прилично блиско.

Наравно да не можемо на овом броју маркера тврдити стопостотну блискост, али је људима бар јасан принцип на основу којег су груписани хаплотипови, а то је општа блискост, у случајевима кад конкретне вриједности на маркерима нису довољне да би се одредила припадност некој грани.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad децембар 06, 2015, 07:43:25 поподне
Па, према предању, пореклом смо из Никшића (или околине Никшића), али се не зна тачно од кога. Ово сам тек недавно открио за Вуја Војиновића, а кад сам и видео да смо генетски блиски с Војиновићима, упалила ми се сијалица.
Мислим да је у питању грешка у томе што си повезао Вуја Војиновића са твојим Вујовићима који су пореклом из Никшића. Овај Вујо који се помиње као Војиновић је заправо предак ових Вујовића из Љуботиња, односно њиховог огранка из Цеклина, и нема везе са Никшићем, а према ономе колико је мени познато ни са твојим Вујовићима. Ако ме сећање добро служи мислим да се за Вујовиће који су некада живели у околини Никшића и којих данас има у херцеговини тј. у Прерацама помињало негде да су од Риђана. Нигде, баш нигде нисам нашао податак да Вујовићи из Прераца, односно они Вујовићи који се помињу да су некада живели у околини Никшића, имају везе са овим љуботињским Вујовићима. Али кажем ајде да сачекамо резултате теста па ћемо моћи да дамо закључак.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс децембар 06, 2015, 07:52:56 поподне
Мислим да је у питању грешка у томе што си повезао Вуја Војиновића са твојим Вујовићима који су пореклом из Никшића. Овај Вујо који се помиње као Војиновић је заправо предак ових Вујовића из Љуботиња, односно њиховог огранка из Цеклина, и нема везе са Никшићем, а према ономе колико је мени познато ни са твојим Вујовићима. Ако ме сећање добро служи мислим да се за Вујовиће који су некада живели у околини Никшића и којих данас има у херцеговини тј. у Прерацама помињало негде да су од Риђана. Нигде, баш нигде нисам нашао податак да Вујовићи из Прераца, односно они Вујовићи који се помињу да су некада живели у околини Никшића, имају везе са овим љуботињским Вујовићима. Али кажем ајде да сачекамо резултате теста па ћемо моћи да дамо закључак.

Нисам ни ја нашао, али то само значи да морам све да узмем у обзир. Не могу нешто да занемарим само зато што се нигде о томе не говори. И, само да нагласим да ништа ја не тврдим, него само узимам у обзир. Дакле, не тврдим ја да су моји Вујовићи од тог Вуја, него само кажем да је и то могуће.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane децембар 06, 2015, 08:03:04 поподне
Ово што си навео као аргумент за маркере 458 и 389 (иначе једни од најбрже мутирајућих маркера) једноставно не стоји. Као такви, та два маркера сами никако не могу одређивати гране било које хаплогрупе.

Прихватам ово у смислу да се хаплогрупе заиста не могу одређивати на основу вредности маркера.
Међутим, верујем да вредности појединих маркера могу да буду много већи индикатор од вредности неких других маркера.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad децембар 06, 2015, 08:12:28 поподне
Нисам ни ја нашао, али то само значи да морам све да узмем у обзир. Не могу нешто да занемарим само зато што се нигде о томе не говори. И, само да нагласим да ништа ја не тврдим, него само узимам у обзир. Дакле, не тврдим ја да су моји Вујовићи од тог Вуја, него само кажем да је и то могуће.
ОК сад је ствар јаснија, у првом моменту сам помислио да постоји неко предање о томе сачувано код твојих Вујовића да сте пореклом од средњевековних Војиновића. Према ономе колико ја знам, а доста дуго се бавим овим средњевековним Војиновићима и братствима која држе до тога да воде порекло од њих, мале су шансе да у случају твојих Вујовића има нешто од тога. И ја са нестрпљењем очекујем резултате за Вујовића обзиром да моје предање држи до тога да смо од Војиновића, мада је то јако давни период који помиње порекло мог претка кнеза Богдана Војинића, али се оно барем до сада показало као веома поуздано када је у питању моје, Јошановићево и Ћетковићево сродство тј. заједничко порекло од истог претка.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић децембар 06, 2015, 08:13:42 поподне
Прихватам ово у смислу да се хаплогрупе заиста не могу одређивати на основу вредности маркера.
Међутим, верујем да вредности појединих маркера могу да буду много већи индикатор од вредности неких других маркера.

Могу, наравно. Примјер је сама И2а Динарик Југ коју одређује маркер 448=19, иако још немамо СНП који одређује ову грану. Говорио сам ти баш за ова два маркера која си навео у случају Вујовића, ради се о прилично брзим маркерима, једноставно нису поуздани да би се на основу њих одређивала грана, сем ако се не ради о већим вриједносним распонима на тим маркерима.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane децембар 29, 2015, 10:19:34 поподне
Павловић, чији је хаплотип на пројекту је изгледа радио FTDNA E-V68 SNP Pack тест, и његов резултат је Z5017+ Z19851+ .

Поред тога постоје назнаке да су Бјелопавлићи Z38456+, што је једна од подграна CTS9320 (о детаљима ове информације не могу да пишем).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Муњени Ћелић децембар 29, 2015, 11:16:49 поподне
Павловић, чији је хаплотип на пројекту је изгледа радио FTDNA E-V68 SNP Pack тест, и његов резултат је Z5017+ Z19851+ .

Поред тога постоје назнаке да су Бјелопавлићи Z38456+, што је једна од подграна CTS9320 (о детаљима ове информације не могу да пишем).

Особа с тим снипом није Бјелопавлић и требало би поштовати дискрецију која је иста тражила.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јануар 23, 2016, 08:56:42 поподне
И ја са нестрпљењем очекујем резултате за Вујовића обзиром да моје предање држи до тога да смо од Војиновића, мада је то јако давни период који помиње порекло мог претка кнеза Богдана Војинића, али се оно барем до сада показало као веома поуздано када је у питању моје, Јошановићево и Ћетковићево сродство тј. заједничко порекло од истог претка.

Да ли су можда стигли резултати за Вујовића, потомка Војиновића?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad јануар 23, 2016, 09:15:25 поподне
Да ли су можда стигли резултати за Вујовића, потомка Војиновића?
Очекује се да ће резултат бити готов у периоду 27.01.-10.02. 2016. Надам се да ће бити и раније јер их ја са нестрпљењем очекујем.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс фебруар 07, 2016, 10:25:15 поподне
Роћен - Бршно, Никшић. Слава: Аранђеловдан.

Издваја се Никшић и Јужна и Стара Херцеговина као центар ове групе породица.
А сем тога, ту су и породице из Босанске Крајине (Сански Мост, Приједор). Рекао бих да су преци ове две породице дошли из Херцеговине.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo фебруар 11, 2016, 03:55:07 поподне
Помињали смо на овој теми Бобана Бајковића, бившег голмана Звезде.
Сад баш пискарам текст о племену Грађани (Ријечка нахија) за портал, па нађем податак да је Бобан од тамошњих Бајковића. А Бајковићи у Грађанима потичу од тројице браће Бајковића-Перовића из Цуца, ту добеглих због крви. Како су цуцки Бајковићи огранак Орловића, испада да је Бобан носилац Е-В13.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo фебруар 11, 2016, 03:57:00 поподне
Занимљиво је да су Бајковићи у Грбљу (Главати) огранак ових из Грађана. Њихов огранак су и Бани. Тако да је, онда, и митрополит Митрофан Бан изданак лозе Орловића и члан Е-В13 породице.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/c/c6/Mitrofan_Ban.jpg)

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D0%B0%D0%BD
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo фебруар 11, 2016, 09:28:49 поподне
А, ево, питамо се Божовић и ја, да ли је тачно да су Митрофан и Матија Бан рођаци. Ја памтим да сам негде прочитао да је Матија стриц Митрофану. Ако неко зна нешто поуздано, нек дојави. Иначе, мене посебне емоције вежу за Матију Бана, јер дуго живех на његовом брду надомак Београда. А и сад нисам далеко.

(https://udicazasrce.files.wordpress.com/2013/11/74313_156264724416850_6007052_n.jpg?w=750)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша мај 02, 2016, 01:43:28 поподне
Ево и поклапања Орловића на 17 маркера:

(http://s32.postimg.org/9s3nrppt1/image.jpg)

Не чуде превише слични хаплотипови на простору грчке Македоније. Орловићи се хаплотипом приближавају општем кластеру у нашем днк пројекту, а рекли смо већ да има пуно таквих хаплотипова у Грчкој.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јун 02, 2016, 06:43:09 поподне
Зна ли ико нешто о овим Вујовићима муслиманима из Бјелица? Ето можда неке везе између мојих Вујовића и Бјелица.

(http://postimg.org/image/tm04idmwb/)

http://postimg.org/image/tm04idmwb/
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша јун 02, 2016, 09:47:13 поподне
Зна ли ико нешто о овим Вујовићима муслиманима из Бјелица? Ето можда неке везе између мојих Вујовића и Бјелица.

(http://postimg.org/image/tm04idmwb/)

http://postimg.org/image/tm04idmwb/

Не знам да ли ваши могу бити у вези са муслиманима Вујовићима, али у оквиру Бјелица изгледа има и Вујовића J2b2. То је све што могу да кажем с обзиром да подаци нису више доступни за јавност.

Херцеговачки Вујовићи су прилично стари и не верујем да су у директној вези са муслиманима Вујовићима из ЦГ (иако постоји шанса да су генетски повезани, наравно).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша јун 02, 2016, 10:01:41 поподне
Бакс, сада сам проверио и код Ердељановића. Ови муслимани Вујовићи из Бјелица, по свему судећи, нису у вези са вашима. Повезани су са православним Вујовићима J2b2.

Од ових Вујовића је пореклом и чувени рукометаш, Веселин Вујовић

(https://metaloplastika.files.wordpress.com/2015/04/tn_12.jpg?w=470)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јун 02, 2016, 11:18:11 поподне
Хвала, Небојша, на информацијама.
Ако ништа, онда барем систем елиминације успева.  :D :D
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 јун 26, 2016, 05:33:43 поподне
Hi, I am for Greece. My hg is E-v13 Z19851. My closest matches are people that are listed at the serbian dna project under the orlovic rod.I do not have very close matches (differences at 6/37 markers with bozovic and rakic) but I  think there is chance that our common ancestor lived less than 3500 ya which is the tmrca for  Z19851. So the reason I decided to write this, with the hope that somebody will see it, is to ask if there is any interest for any of the persons that I match to take a Big y test.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane јун 26, 2016, 06:47:15 поподне
Hi, I am for Greece. My hg is E-v13 Z19851. My closest matches are people that are listed at the serbian dna project under the orlovic rod.I do not have very close matches (differences at 6/37 markers with bozovic and rakic) but I  think there is chance that our common ancestor lived less than 3500 ya which is the tmrca for  Z19851. So the reason I decided to write this, with the hope that somebody will see it, is to ask if there is any interest for any of the persons that I match to take a Big y test.

Welcome!

I'm not sure if you know but one Serbian has already been confirmed as Z19851+. He has joined the Polish FamilyTree DNA Project (https://www.familytreedna.com/public/polish?iframe=yresults).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 јун 26, 2016, 07:21:47 поподне
Welcome!

I'm not sure if you know but one Serbian has already been confirmed as Z19851+. He has joined the Polish FamilyTree DNA Project (https://www.familytreedna.com/public/polish?iframe=yresults).
Has he taken a Big Y or he just tested for the known snps like I did?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane јун 26, 2016, 07:35:44 поподне
Has he taken a Big Y or he just tested for the known snps like I did?

I think he only did E-V68 SNP Pack (not Big Y).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић август 15, 2016, 10:02:35 поподне
На сајту о пореклу Орловића се наводи и следећа теорија коју заступа извесни Божо Вукчевић:

Za vrijeme turskog perioda brastvo Stanjevića u bivšoj Jugoslaviji a najviše u Crnoj Gori danas žive sledeće porodice:Andrići-Bjelice,Abramovići-Bjelice,Ahmetbašići u Skadru,Bogdanovići,Boljevići,Braići,Bjelice,Vukovići iz Bjelica i Podgorice,Vukčevići iz Lješanske nahije,Gazivode,Damjanci,Zec,Kuzmani,Kapisode,Milići iz Bjelica,Purovići,Popivode,Popovići iz sela Stanjevića iz Pipera,Ćirakovići,Škanta-Donji Pobori,Božovići,Pribilovići,Vuletići,Ivanovići.

Нигде до сада нисам чуо сличну теорију по којој се Вукчевићи из Љешанске нахије везују за Орловиће (и то само Бјелице) или Стањевиће. Стањевићи у Поборима су колико ми је познато огранак Каписода који су огранак Дапчевића из Паштровића. А они су пореклом Црнци из Пипера.
Да ли је ова теорија уопште вредна разматрања? Мени делује као мало вероватна.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad август 15, 2016, 10:15:09 поподне
На сајту о пореклу Орловића се наводи и следећа теорија коју заступа извесни Божо Вукчевић:

Za vrijeme turskog perioda brastvo Stanjevića u bivšoj Jugoslaviji a najviše u Crnoj Gori danas žive sledeće porodice:Andrići-Bjelice,Abramovići-Bjelice,Ahmetbašići u Skadru,Bogdanovići,Boljevići,Braići,Bjelice,Vukovići iz Bjelica i Podgorice,Vukčevići iz Lješanske nahije,Gazivode,Damjanci,Zec,Kuzmani,Kapisode,Milići iz Bjelica,Purovići,Popivode,Popovići iz sela Stanjevića iz Pipera,Ćirakovići,Škanta-Donji Pobori,Božovići,Pribilovići,Vuletići,Ivanovići.

Нигде до сада нисам чуо сличну теорију по којој се Вукчевићи из Љешанске нахије везују за Орловиће (и то само Бјелице) или Стањевиће. Стањевићи у Поборима су колико ми је познато огранак Каписода који су огранак Дапчевића из Паштровића. А они су пореклом Црнци из Пипера.
Да ли је ова теорија уопште вредна разматрања? Мени делује као мало вероватна.
Знам човека, не бих придавао много значаја његовим теоријама. Уосталом, ваљда ће се коначно појавити неко од Вукчевића да се тестира, па ћемо онда знати има ли шта од те приче.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс октобар 01, 2016, 09:17:44 поподне
На блогу porekloorlovica (знам да није неки извор, али шта је-ту је) пише да од Орловића порекло вуку и неки Вујовићи из Будве. Зна ли ико ишта о тим Вујовићима?

П.С. Било је неке расправе раније о томе да ли су Орловићи заиста EV13 или J2a. Не могу сад да се сетим на којој је то теми било, али било би добро када би то било пребачено овде, да све буде на једном месту и прегледно. :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић октобар 01, 2016, 10:19:54 поподне
На блогу porekloorlovica (знам да није неки извор, али шта је-ту је) пише да од Орловића порекло вуку и неки Вујовићи из Будве. Зна ли ико ишта о тим Вујовићима?

П.С. Било је неке расправе раније о томе да ли су Орловићи заиста EV13 или J2a. Не могу сад да се сетим на којој је то теми било, али било би добро када би то било пребачено овде, да све буде на једном месту и прегледно. :)

Има тога разбацаног на све стране, тешко је то сад скупљати и пребацивати, један дио је и са затвореног дијела форума.

Али није лоше овдје наставити расправу.

Већ написах на другом мјесту да ми не би било невјероватно да је прича о Орловићима, онако заокружена како је представљена, конструкт Андрије Лубурића (Ердељановићу је управо Лубурић био извор), баш као што је случај и са Новљанима. То не значи да у Цуцама, Бјелицама, Бајицама није било предања о поријеклу из Чарађа и Павлу Орловићу, али таквих и сличних предања има у многом племену и у многом братству.

Оно што је очито из досадашњих резултата јесте да је група братстава која се везује за племе Цуце ,а које је Ердељановић прибројио Орловићима тестирана да је хаплогрупе Ј2а. Прије свега се то односи на братство Бајковиће, као и кривошијске Самарџиће и Радуловиће.

Исто тако евидентно је да су Бјелице, које такође вежу уз Орловиће- E-V13. А рекао бих да су E-V13 и комански Бандићи, ако претпоставимо да је тестирани Драгутиновић(огранак Бандића) заиста из Комана.

Трећа велика група у Бајицама: Мартиновићи и Вуксановићи засад нису тестирани и можемо само нагађати да ли припадају једној од ове двије хаплогрупе или некој трећој.

Посебно би било добро кад би имали резулатате херцеговачких Орловића: Тепавчевића и Дамјанаца. Не знам да ли их има у списку тестираних Херцеговаца.

Исто тако би било добро да имамо и Ђуричковиће у Загарачу.

Мјесто поријекла Орловића у Чарађу је заправо област Голије које је данас у Црној Гори. Тај простор је и за мене помало мистериозан. Није обухваћен ниједном студијом, пресијеца компактну пивско-бањанску зону, а не сјећам се да имамо тестираних братстава са тог подручја. На памет ми падају Вишњићи и Голијани од тамошњих породица. Можда би тестирање Голије ријешило и проблем поријекла Орловића.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша октобар 01, 2016, 10:24:53 поподне
Поменули смо више пута и оног Вујовића из Црмнице, J2b2. Пореклом је од Вујовића из Микулића (Бјелице), па то још више компликује ситуацију. Окрени-обрну, Орловићима/Бјелицама се смеши нека E, или J2. :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Број 1 октобар 01, 2016, 10:34:35 поподне

Мјесто поријекла Орловића у Чарађу је заправо област Голије које је данас у Црној Гори. Тај простор је и за мене помало мистериозан. Није обухваћен ниједном студијом, пресијеца компактну пивско-бањанску зону, а не сјећам се да имамо тестираних братстава са тог подручја. На памет ми падају Вишњићи и Голијани од тамошњих породица. Можда би тестирање Голије ријешило и проблем поријекла Орловића.
Имамо тестираног Голијанина у херцеговачком ДНК подухвату.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Лепеничанин октобар 02, 2016, 08:56:56 пре подне
Цитат
Исто тако би било добро да имамо и Ђуричковиће у Загарачу.

Ти Ђуричковићи су нам кумови. У разговору с кумом, стекао сам утисак да се боји ДНК теста. Они причају да потичу из "Имотскога" ?!!  :-X.

Вероватно би тест развејао силне митоманске приче којих има пуно у Катунској нахији и шире. Можда га временом убедим.

Иначе, изгледа да се прича своди на припаднике поменуте две групације Е В-13 Бјелице и J2a Цуце, не верујем да ће се појавити још хаплогрупа међу тзв. "Орловићима". Јако је неозбиљно то називање родова по ликовима из бајки или још горе по ликовима из историјских читанки. Држимо се чињеница и зовимо их правим именом - Цуце (+ Пјешивци и Кривошије) и Бјелице (+ Бандићи и вероватно Бајице и Загараче).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Радевић октобар 02, 2016, 10:32:00 пре подне
Poznajem jednog Samardzića iz Bileće poreklom iz Krivošija. Po njihovom predanju oni su poreklom od Martinovića iz Bajica. Isto se navodi i u knjizi " Porijeklo Samardzića" koju sam imao prilike da pročitam. E sad koliko jr to tačno samo testiranje može da razreši.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 02, 2016, 02:40:34 поподне
Покојни Обрад Самарџић, био кустос музеја у Мостару и написао кнјигу "Поријекло Самарџића и осталих братстава рода Орловића", помињао је комшији Пејановићу у Мостару да су мостарски Пејановићи из Црне Горе. Књигу нисам још успио прочитати. Његова супруга Мирјана , наставница у Невесињу, рекла ми је да се не сјећа да је писао о Пејановићима, али да се можда помињу негдје у књизи.   
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Радевић октобар 02, 2016, 03:50:42 поподне
Da , upravo knjigu  Obrada Samardzića " Porijeklo Samardzića " sam imao prilike da pročitam. Tu se otprilike navodi odredjena ličnost iz bratstva Martinovića koja je imala zanimanje samardzije, odnosno pravio je samare. U knjizi se opisuje odredjeni dogadjaj zbog koga je sa bližom porodicom morao da napusti Bajice zbog krvne osvete. Ne mogu da se setim da li je imalo veze sa turcima ili sa nekim drugim crnogorskim bratstvom.  U svakom slučaju naselili su se u Krivošije. 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Синиша Јерковић октобар 02, 2016, 04:09:37 поподне
Da , upravo knjigu  Obrada Samardzića " Porijeklo Samardzića " sam imao prilike da pročitam. Tu se otprilike navodi odredjena ličnost iz bratstva Martinovića koja je imala zanimanje samardzije, odnosno pravio je samare. U knjizi se opisuje odredjeni dogadjaj zbog koga je sa bližom porodicom morao da napusti Bajice zbog krvne osvete. Ne mogu da se setim da li je imalo veze sa turcima ili sa nekim drugim crnogorskim bratstvom.  U svakom slučaju naselili su se u Krivošije.

Уколико је ово тачно, онда су највјероватније Бајице: Вуксановићи и Мартиновићи такође Ј2а М92.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Radul октобар 02, 2016, 04:46:46 поподне

Самарџић, хаплогрупа Е1б. Иако немамо тестиране Самарџиће у СДП, имамо Орловиће/Бјелице Е1б. Ово су можда Самарџићи из тих крајева(?)


Дакле највјероватније, Орловићи Е1б
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic октобар 02, 2016, 04:48:12 поподне
Дакле највјероватније, Орловићи Е1б

О тим Самарџићима Е1б са 23andme,колико сам схватио,нема неких детаљнијих података о пореклу.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Radul октобар 02, 2016, 05:28:08 поподне
Ти Ђуричковићи су нам кумови. У разговору с кумом, стекао сам утисак да се боји ДНК теста. Они причају да потичу из "Имотскога" ?!!  :-X.

Вероватно би тест развејао силне митоманске приче којих има пуно у Катунској нахији и шире. Можда га временом убедим.

Иначе, изгледа да се прича своди на припаднике поменуте две групације Е В-13 Бјелице и J2a Цуце, не верујем да ће се појавити још хаплогрупа међу тзв. "Орловићима". Јако је неозбиљно то називање родова по ликовима из бајки или још горе по ликовима из историјских читанки. Држимо се чињеница и зовимо их правим именом - Цуце (+ Пјешивци и Кривошије) и Бјелице (+ Бандићи и вероватно Бајице и Загараче).

То није митоманија. Такве легенде имају за циљ јачање угледа, храбрење чланова породице, витештво итд...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 03, 2016, 09:00:11 пре подне
Уколико је ово тачно, онда су највјероватније Бајице: Вуксановићи и Мартиновићи такође Ј2а М92.

Да, и мени је то најлогичније јер су Самарџићи по предању пореклом из Бајица и род Мартиновићима. Међутим на албанском ДНК пројекту се наводи један тестирани из братства Prekaj (Перковић) из ширег братства Љухари које по предању води пореклом од Мартиновића:
Fundina (Luhari)-Perkaj Brotherhood   Montenegro (Luhar of Fundina, Kuci Frontier Region)   E-V13  (FTDNA)
Не наводе се детаљи, тако да не знам да ли је сродан Бјелицама E-V13 или не.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad октобар 03, 2016, 09:50:11 пре подне
Poznajem jednog Samardzića iz Bileće poreklom iz Krivošija. Po njihovom predanju oni su poreklom od Martinovića iz Bajica. Isto se navodi i u knjizi " Porijeklo Samardzića" koju sam imao prilike da pročitam. E sad koliko jr to tačno samo testiranje može da razreši.
Познајем и ја једног Самарџића, мислим да је и он из околине Билеће или можда Невесиња. Славе Аранђеловдан, и такође су пореклом из Кривошија. Држе до тога да су пореклом од Орловића, али имам утисак да није у питању породично предање већ податак из неке књиге новијег датума, можда баш те коју наводиш.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 03, 2016, 10:00:29 поподне
Заборавих да споменем да међу Љухарима има и старинаца који су се прибили уз Мартиновиће, тако да је могуће да је тестирани Перковић пореклом од Старих Куча (што је по мени и највероватније). Ако неко има приступ FTDNA бази података то би лако могло да се провери.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс мај 30, 2017, 07:20:07 поподне
Видим да је на Српском ДНК Пројекту назив овог рода промењен у "Бјелице".
Колико припадника овог рода заиста има порекло да је од Бјелица?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја јун 02, 2017, 02:57:33 поподне
Код Пејановића Е-V13 има једно казивање да су од Абрамовића (?), значи Бјелице.
У овом роду на СДНК пројекту најближи им је Божовић (на 67 маркера разлика само на споромутирајућем маркеру DYS534, за један алел), који је од Милића из Бјелица. 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 12, 2017, 11:41:41 пре подне
Hi, I am for Greece. My hg is E-v13 Z19851. My closest matches are people that are listed at the serbian dna project under the orlovic rod.I do not have very close matches (differences at 6/37 markers with bozovic and rakic) but I  think there is chance that our common ancestor lived less than 3500 ya which is the tmrca for  Z19851. So the reason I decided to write this, with the hope that somebody will see it, is to ask if there is any interest for any of the persons that I match to take a Big y test.

Нисам регистровао раније овај пост, али сам кад сам обрађивао резултат Пухалца и осталих наших Z19851 примјетио ову блискост са Грком. Грк је од иностраних Z19851 несумњиво најближи са нашим хаплотиповима из рода Бјелица. Посједује и заједничке вриједности 390=25 и 439=11 које сем Грка остали Z19851 немају. По СТР прорачунима удаљеност наших и Грка је око 1100-1200 година. На 37 маркера је па не знам колико је поуздана.

Грк потиче из мањег мјеста Мосхато недалеко од Кардитсе у Тесалије. Тај град није далеко од простране каракачанске зоне Аграфа на Пинду.

Данас ми је Пухалац рекао да је у његовој породици постојало предање да су из Грчке.

И још нешто, Роћен који је сврстан у род Бјелица, можда тамо и не припада ( а могуће је да сам га још тамо ставио). Наиме Роћен има 390=24, по укупној блискости није далеко од рода Васојевића,а и по слави се са њима слаже. Иако нема васојевићку вриједност 389-1-2= 14-31 већ 13-30 мислим да је могуће да се мутација десила касније, а то се свеједно рачуна као само једно помјерање. Па предлажем администраторима да размотре.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic јун 12, 2017, 12:01:04 поподне
Нисам регистровао раније овај пост, али сам кад сам обрађивао резултат Пухалца и осталих наших Z19851 примјетио ову блискост са Грком. Грк је од иностраних Z19851 несумњиво најближи са нашим хаплотиповима из рода Бјелица. Посједује и заједничке вриједности 390=25 и 439=11 које сем Грка остали Z19851 немају. По СТР прорачунима удаљеност наших и Грка је око 1100-1200 година. На 37 маркера је па не знам колико је поуздана.

Грк потиче из мањег мјеста Мосхато недалеко од Кардитсе у Тесалије. Тај град није далеко од простране каракачанске зоне Аграфа на Пинду.

Данас ми је Пухалац рекао да је у његовој породици постојало предање да су из Грчке.

И још нешто, Роћен који је сврстан у род Бјелица, можда тамо и не припада ( а могуће је да сам га још тамо ставио). Наиме Роћен има 390=24, по укупној блискости није далеко од рода Васојевића,а и по слави се са њима слаже. Иако нема васојевићку вриједност 389-1-2= 14-31 већ 13-30 мислим да је могуће да се мутација десила касније, а то се свеједно рачуна као само једно помјерање. Па предлажем администраторима да размотре.

Па, само СНП тест Роћена може показати да ли је Васојевић или не, без тога ништа.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 12, 2017, 12:21:07 поподне
Па, само СНП тест Роћена може показати да ли је Васојевић или не, без тога ништа.

Само предлажем оно што сам примјетио гледајући хаплотипове из рода Бјелица. Једино Роћен има 390=24 у том роду, а од Антића из Шамца који је сврстан у род Васојевића се од 23 маркера разликује само на маркеру 389-1-2 што је 1 маркер разлике на 23. Зато сам и рекао да размотрите.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic јун 12, 2017, 12:27:39 поподне
Само предлажем оно што сам примјетио гледајући хаплотипове из рода Бјелица. Једино Роћен има 390=24 у том роду, а од Антића из Шамца који је сврстан у род Васојевића се од 23 маркера разликује само на маркеру 389-1-2 што је 1 маркер разлике на 23. Зато сам и рекао да размотрите.

Не кажем, веза није искључена, али без СНП потврде га је можда боље издвојити самог у неки посебан род, поготово због тога што нема те карактеристичне вредности Васојевића.

А што се тиче славе Аранђеловдан, то јесте слава Васојевића, али је и слава Озринића, из чије области Роћени управо потичу, па то не мора пуно да значи.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук јун 12, 2017, 03:15:01 поподне
Грк потиче из мањег мјеста Мосхато недалеко од Кардитсе у Тесалије. Тај град није далеко од простране каракачанске зоне Аграфа на Пинду.

Осим Каракачана, близу су и пиндски Цинцари, а цео тај западни део Тесалије се у средњем веку звао "Мегали Влахија" (Велика Влашка), па можда и ту има нешто...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad јун 12, 2017, 05:08:30 поподне
Не кажем, веза није искључена, али без СНП потврде га је можда боље издвојити самог у неки посебан род, поготово због тога што нема те карактеристичне вредности Васојевића.

А што се тиче славе Аранђеловдан, то јесте слава Васојевића, али је и слава Озринића, из чије области Роћени управо потичу, па то не мора пуно да значи.
Управо тако, Роћени немају у свом предању баш никакве везе са Васојевићима, и одлично знају да су доселили са Чева. Отуда и слава Аранђеловдан.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 13, 2017, 09:07:00 пре подне
Није велик број СНП потврђених припадника гране Z19851.

На Е-М35 пројекту ФТДНа то су:

Limbeck,Gols Austria, може бити потомак Градишћанских Хрвата с обзиром да је Gols њихово насеље, по хрватски познато као Гојза, а Лимбеки (Лимпеки) су стари становници

Ракић, породица из Роћевића, Зворник, у Роћевић дошла из мјешовито српско-муслиманског насеља Шетић, идентичан хаплотип Пухалцу из Вишеграда, занимљиво да у вишеградско-рогатичком крају постоји разграната муслиманска породица Шетић, па можда ту нека веза постоји

Павловић, не знам да ли се за Павловића на крају сазнало прецизније мјесто поријекла, видим да пише само Крагујевац/Србија

Грк из Мосхата, Тесалије,већ писах о њему, а и сам се јавио

Smith, непознато поријекло, али свакако из енглеске говорне зоне

Mazza, Италијан из Лодија, Ломбардија, урадио Биг Ипсилон, припада подграни BY4723

McLeod, Шкот, урадио Биг Ипсилон, припада подграни BY4748

SYMONDS, Енглез, поријеклом из Fingringhoe, Colchester, Essex, UK, урадио Биг Ипсилон, припада подграни BY4774

Sutton, Американац, из Guilford Co. Сјеверна Каролина, хаплотипом близак Симондсу и самим тим такође BY4774

И то су отприлике они који су излистани. Ако негдје још постоји неки потврђени Z19851, да је некоме познато, нека напише.

Симондс, Меклеод и Маца су прослиједили своје резултате Y Full-u, који им је процијенио заједничког претка на 3300 година, са горњом границом од 4000 година за цијелу Z19851 групу. Узимајући у обзир да је хаплотип Маце најближи модалу, мислим да је реално Z19851 мутација настала прије 3500 година.

Иако је рано, на основу само три острвска хаплотипа, говорити о "острвским" гранама  Z19851, занимљив је толики распон везе између континенталних и острвских. Уколико се покаже да потоје издвојене острвске гране од прије 3500 година, онда се морамо запитати, која је то популација након 1300 г пне мигрирала пут британских острва. То би веома лако могли бити и Халштатски Келти и EV13>Z19851 би могла доћи са њима. Наравно за ову тезу морали би имати много више хаплотипова.

Омиљена теза за присуство EV13 у појединим дијеловима Британије је римска колонизација, али видимо , бар у случају EV13>Z19851 да се овдје ради о раније издвојеним гранама. Једино ако се у наставку тестирања покаже да су за сада специфично острвске BY4774 и BY4748 широко распрострањене и на континету , римска варијанта би могла доћи у обзир.

Како год, имамо засад неколико издвојених групација унутар Z19851:

Балканска: Бјелице и Грк
Панонско-алпска: Лимбек
Италијанска BY4723: Маца
Британска 1 BY4748: МекЛеод
Британска 2 BY4774: Симондс и Сатон
Британска 3: Смит

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 13, 2017, 12:28:58 поподне
Иако је рано, на основу само три острвска хаплотипа, говорити о "острвским" гранама  Z19851, занимљив је толики распон везе између континенталних и острвских. Уколико се покаже да потоје издвојене острвске гране од прије 3500 година, онда се морамо запитати, која је то популација након 1300 г пне мигрирала пут британских острва. То би веома лако могли бити и Халштатски Келти и EV13>Z19851 би могла доћи са њима. Наравно за ову тезу морали би имати много више хаплотипова.

Сад видјех на википедији да постоји и теза о тзв. Атлантском бронзаном добу, која одриче Халштат као извориште за келтску популацију у Британији, већ говори о културним везама становништва уз атлантску обалу од Британије до Португала. Онако како су описали догађаје, временски може да се уклопи у евентуалну миграцију Z19851 у Британију, мада се халштатска теза много боље уклапа због присуства Z19851 ближе халштатској зони. Ево шта су написали:

"There is evidence of a relatively large-scale disruption of cultural patterns which some scholars think may indicate an invasion (or at least a migration) into Southern Great Britain around the 12th century BC. This disruption was felt far beyond Britain, even beyond Europe, as most of the great Near Eastern empires collapsed (or experienced severe difficulties) and the Sea Peoples harried the entire Mediterranean basin around this time. Cremation was adopted as a burial practice, with cemeteries of urns containing cremated individuals appearing in the archaeological record. According to John T. Koch and others, the Celtic languages developed during this Late Bronze Age period in an intensely trading-networked culture called the Atlantic Bronze Age that included Britain, Ireland, France, Spain and Portugal, but this stands in contrast to the more generally accepted view that Celtic origins lie with the Hallstatt culture."
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane јун 13, 2017, 03:21:41 поподне
Ако негдје још постоји неки потврђени Z19851, да је некоме познато, нека напише.

Има и два Бугарина: Bulgarian DNA Project - Y-DNA Classic Chart (https://www.familytreedna.com/public/bulgariandna?iframe=yresults)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук јун 13, 2017, 03:35:05 поподне
Сад видјех на википедији да постоји и теза о тзв. Атлантском бронзаном добу, која одриче Халштат као извориште за келтску популацију у Британији, већ говори о културним везама становништва уз атлантску обалу од Британије до Португала. Онако како су описали догађаје, временски може да се уклопи у евентуалну миграцију Z19851 у Британију, мада се халштатска теза много боље уклапа због присуства Z19851 ближе халштатској зони. Ево шта су написали:

"There is evidence of a relatively large-scale disruption of cultural patterns which some scholars think may indicate an invasion (or at least a migration) into Southern Great Britain around the 12th century BC. This disruption was felt far beyond Britain, even beyond Europe, as most of the great Near Eastern empires collapsed (or experienced severe difficulties) and the Sea Peoples harried the entire Mediterranean basin around this time. Cremation was adopted as a burial practice, with cemeteries of urns containing cremated individuals appearing in the archaeological record. According to John T. Koch and others, the Celtic languages developed during this Late Bronze Age period in an intensely trading-networked culture called the Atlantic Bronze Age that included Britain, Ireland, France, Spain and Portugal, but this stands in contrast to the more generally accepted view that Celtic origins lie with the Hallstatt culture."

Обе хипотезе су тачне и не би требале да искључују једна другу, јер културно гледано становништво које се насељавало на простору острва (Британије и Ирске) на прелазу касног бронзаног и раног гвозденог доба (овде се конкретно мисли на Урненфелдер културу/Културу поља са урнама) се може повезати са Келтима у општем смислу, док би халштатски и нарочито латенски били Келти у ужем смислу/класични, историјски Келти. Мислим да је археолошки утврђено да је током гвозденог доба (халштата и латена) било такође миграција келтског становништва са Континента на острва, које је "освежавало" оне Келте који су дошли током бронзаног доба, као и да је током целог гвозденог доба, све до доласка Римљана, било изузетног прожимања/међусобног утицаја између континенталних и острвских Келта, односно острвски Келти се никако не могу посматрати као нека изолована бронзанодопска популација. У Хиспанији имамо сличну ситуацију, уочена су два индоевропска лингвистичка слоја, лузитански (старији) и келтоиберски (млађи). Келтоиберски језици су доста сроднији и ближи галском као и острвским келтским језицима те се претпоставља да су њихови носиоци населили простор западне и централне Хиспаније током гвозденог доба, док је лузитански специфичан и не може се назвати келтским језиком у класичном смислу, али је показивао доста афинитета према келтским језицима и сродности са њима на старијем нивоу, што би можда указивало на долазак његовог претка негде током касног бронзаног доба, из тог општекелтског западноевропског/централноевропског круга. Вероватно је слична ситуација била и у Британији и Ирској, с тим што тамо ти старији општекелтски језици изгледа нису успели да преживе до доласка Рима (осим ако је недовољно документовани пиктски био такав језик).

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Iberia_300BC-en.svg)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 13, 2017, 10:29:15 поподне
Обе хипотезе су тачне и не би требале да искључују једна другу, јер културно гледано становништво које се насељавало на простору острва (Британије и Ирске) на прелазу касног бронзаног и раног гвозденог доба (овде се конкретно мисли на Урненфелдер културу/Културу поља са урнама) се може повезати са Келтима у општем смислу, док би халштатски и нарочито латенски били Келти у ужем смислу/класични, историјски Келти.

Временски и географски гледано за евентуалну миграцију Z19851 на британска острва најбоље би одговарала миграција Урнфилд културе. Географски, имајући у виду Лимбека, Мацу, а временски због ТМРЦА од 3300 година.  Ово све под условом да острвске гране Z19851 и у будућим истраживањима остану изоловане.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 13, 2017, 10:40:25 поподне
Има и два Бугарина: Bulgarian DNA Project - Y-DNA Classic Chart (https://www.familytreedna.com/public/bulgariandna?iframe=yresults)

Љају тј. Љаева из Новог Села код Видина сам примјетио раније као поклапање нашим Z19851 док Зарзалиева нисам. Иако колико видим нису СНП потврђени, мислим да нема никакве сумње да су Z19851 и да упадају у балканску групу. Најближи су српским хаплотиповима.

Занимљиво је да за становника Новог Села, које на самој тромеђи српско-румунско-бугарској и сами Бугари пишу да говоре језиком који је близак српском. Много их је добробвољно учествовало у српско-турским ратовина на страни Срба 1876. године.

Презиме тестираног које је он навео као Lyaya, а  у бугарској варијанти се пише Ля̀ев,  има румунски коријен и значи поштен, честит . "Ляев ф — от рум. 1еа1 'почтен, честен'- Ново село (Видинско)."

Иначе Љаев се са Божовићем из Загоре разликује на 1 маркеру од 25 упоређених.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 02:02:38 поподне
Да пренесем са друге теме, а мислим да је потребно да стоји и овдје:

Поменутом роду Бјелица E-V13>Z19851 припада и велика група братстава из Цуца (по предању поријеклом из Куча) Лаковић(Рогановић)/Томановић.

Из овог братства је познати Никац од Ровина.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јун 14, 2017, 02:18:35 поподне
Да пренесем са друге теме, а мислим да је потребно да стоји и овдје:

Поменутом роду Бјелица E-V13>Z19851 припада и велика група братстава из Цуца (по предању поријеклом из Куча) Лаковић(Рогановић)/Томановић.

Из овог братства је познати Никац од Ровина.

Ако се не варам, постоји још њих с предањем о пореклу из Куча који упадају у род Бјелица, а врло је могуће да су и моји Вујовићи од њих. Мислим на Риђанске Куче.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јун 14, 2017, 02:20:24 поподне
Можда не би било лоше променити назив теме у Бјелице Е-V13 или нешто слично, кад је већ промењено старо име рода Орловић.  :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 02:21:55 поподне
Ако се не варам, постоји још њих с предањем о пореклу из Куча који упадају у род Бјелица, а врло је могуће да су и моји Вујовићи од њих. Мислим на Риђанске Куче.

Да, постоји, али их не можемо још објавити на јавном дијелу форума.

Добро је да су се ствари што се тиче ове групе родова коначно посложиле. Остаје отворено питање могућег поријекла из Куча.

И ја мислим да би назив теме требало промијенити, па позивам администраторе да то учине. Што се новог назива тиче, требало би се држати оног који је у пројекту, да се не би стварала забуна.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 03:06:47 поподне
Што се тиче тестираног Драгутиновића из рода Бјелица E1b1b>Z5017>Z19851 , нешто од података о његовом поријеклу може да се нађе на мрежи.

Ради се о Американцу поријеклом из Орлеанса, Луизијана. Још му је отац, који је рођен у Луизијани 1883, промијенио презиме у Lazarre, очигледно по деди који је доселио са аустријске територије и који се звао Лазар Драгутиновић (остављен је податак да је рођен 1785. године у Црној Гори).

Ево шта је тестирани оставио као податак:

"Wanted to relay to the group that if your ancestor listed his place of birth as Dalmatia but you know for a fact that he practiced the Orthodox religion, he was probably from the Boka Kotorska region(Bay of Kotor)which is in current Montenegro.
Another giveaway might be a baptismal certificate in Cyrillic or Greek alphabet.

My ancestor Lazar Dragutinovic fits this bill."

Драгутиновића у Црној Гори има два братства, једни су Ћеклићки који су тестирани као R1a-L366 и други су из Комана повезани са  Бандићима Орловићима, за које претпостављам да су ови тестирани.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 03:30:18 поподне
На другом мјесту тестирани оставља податак који је упит за мјесто Ораховац у Боки Которској и наводи низ презимена, што јасно показује да је поријекло тестираног из тог мјеста гдје живе и Драгутиновићи и сви друга презимена која наводи.

Looking for information on families from Boka Kotorska,especially from Orohovac.

Surnames: Dragutinovic, Lalosevic, Ratkovic, Lazarevic

(https://s11.postimg.org/3wo67gmyb/Untitled.png)

Мислим да је овим ријешено поријекло и слава тестираног Драгутиновића из табеле: Никољдан и Никољице, Горњи Ораховац, Котор/ЦГ

Иначе Ораховац је махом насељен породицама из Старе Црне Горе. Иако за Драгутиновиће јасна веза са Команима није назначена, није искључено да постоји, поготово што спомињу поријекло из Старе Србије, што је и општа прича братства Орловића.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Црна Гуја јун 14, 2017, 03:50:46 поподне
Синиша, хвала на овим информацијама, додати су слава и место порекла у табелу.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Црна Гуја јун 14, 2017, 04:03:58 поподне
Када је у питању јуче помињани Павловић из овог рода, он је на мапи ФТДНА пројекта смештен између села Маршић и Горње Комарице код Крагујевца. За Горње Комарице нисам успео наћи никакве податке о становништву, а у Маршићу постоје чак три различите породице Павловића, са славама Никољдан и Ђурђевдан. Верујем да тестирани Павловић припада једној од њих, али не знам можемо ли разлучити којој.

http://www.poreklo.rs/2015/04/26/poreklo-prezimena-selo-marsic-pivara-kragujevac/ (http://www.poreklo.rs/2015/04/26/poreklo-prezimena-selo-marsic-pivara-kragujevac/)

Досељени у периоду од 1737. до 1787. године.

-126, Јевтовићи (Максимовићи, Славковићи, Јевтовићи и Павловићи), Нови Пазар, Никољдан.

Досељени у пероду од 1804. до 1814. године:

-686, Ерићи (Петровићи, Јовановићи, Јовчетићи, Миловановићи, Милојевићи, Милошевићи, Павловићи, Радовановићи, Илићи, Лукићи, Симоновићи, Стевановићи, Дамњановићи, Ивковићи, Лукићи-други, Обрадовићи и Стојадиновићи), Ђетиња (Ужице), Ђурђевдан.

Досељени у периоду од 1815. до 1903. године:

-2070, Павловићи, Комарице (Осаница), Ђурђевдан.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 14, 2017, 04:08:39 поподне
Иначе Ораховац је махом насељен породицама из Старе Црне Горе. Иако за Драгутиновиће јасна веза са Команима није назначена, није искључено да постоји, поготово што спомињу поријекло из Старе Србије, што је и општа прича братства Орловића.

Драгутиновић се и презименом и хаплогрупом и славом исувише добро уклапа у Орловиће, да не можемо искључити опцију да је од команских Бандића.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 04:58:31 поподне
Када је у питању јуче помињани Павловић из овог рода, он је на мапи ФТДНА пројекта смештен између села Маршић и Горње Комарице код Крагујевца. За Горње Комарице нисам успео наћи никакве податке о становништву, а у Маршићу постоје чак три различите породице Павловића, са славама Никољдан и Ђурђевдан. Верујем да тестирани Павловић припада једној од њих, али не знам можемо ли разлучити којој.

http://www.poreklo.rs/2015/04/26/poreklo-prezimena-selo-marsic-pivara-kragujevac/ (http://www.poreklo.rs/2015/04/26/poreklo-prezimena-selo-marsic-pivara-kragujevac/)

Досељени у периоду од 1737. до 1787. године.

-126, Јевтовићи (Максимовићи, Славковићи, Јевтовићи и Павловићи), Нови Пазар, Никољдан.

Досељени у пероду од 1804. до 1814. године:

-686, Ерићи (Петровићи, Јовановићи, Јовчетићи, Миловановићи, Милојевићи, Милошевићи, Павловићи, Радовановићи, Илићи, Лукићи, Симоновићи, Стевановићи, Дамњановићи, Ивковићи, Лукићи-други, Обрадовићи и Стојадиновићи), Ђетиња (Ужице), Ђурђевдан.

Досељени у периоду од 1815. до 1903. године:

-2070, Павловићи, Комарице (Осаница), Ђурђевдан.

По слави би се овај што слави Никољдан боље уклопио, међутим овај трећи што је из Комарица уклапа се боље због мјеста.

Занимљиво је да је тестирани убикацију поставио тачно у Ресторан Пицерију Бела Виста у Горњим Комарицама. Ако неки Павловић држи тај ресторан, ето рјешења.  ;)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 04:59:39 поподне
Драгутиновић се и презименом и хаплогрупом и славом исувише добро уклапа у Орловиће, да не можемо искључити опцију да је од команских Бандића.

Да, уклапа се. Невоља је што немамо ниједног тестираног од Бандића из Комана. Такође нисам успио наћи коју славу славе Бандићи у Команима?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић јун 14, 2017, 05:05:18 поподне
Мислим да је овим ријешено поријекло и слава тестираног Драгутиновића из табеле: Никољдан и Никољице, Горњи Ораховац, Котор/ЦГ

Синиша, свака част на овом открићу!

Драгутиновић се и презименом и хаплогрупом и славом исувише добро уклапа у Орловиће, да не можемо искључити опцију да је од команских Бандића.

Драгутиновићи из Ораховца славе Никољдан, док Драгутиновићи у Команима славе Малу Госпојину и послужују Јовањдан (у даљој прошлости је било обрнуто). Али, сродност са Бјелицама није спорна, тако да је све могуће.
Међутим, постоје два разлога због којих мислим да је вероватије да су Бандићи J2a:
1. Бандићи су се, као и Самарџићи, најпре доселили у Бајице, па онда продужили даље. А Самарџићи су као што знамо J2a. Мислим да због тога треба очекивати исти исход и за Мартиновиће.
2. Једно братство које је тестирано као J2a (резултат још увек није јаван) има предање о пореклу од Бандића. С обзиром да су пре славили Јовањдан и послуживали на Малу Госпојину исто као и Бандићи, врло је могуће да су заиста од њих.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 05:48:27 поподне
По слави би се овај што слави Никољдан боље уклопио, међутим овај трећи што је из Комарица уклапа се боље због мјеста.

Занимљиво је да је тестирани убикацију поставио тачно у Ресторан Пицерију Бела Виста у Горњим Комарицама. Ако неки Павловић држи тај ресторан, ето рјешења.  ;)

Сад погледах и мислим да можемо заборавити Крагујевац као мјесто поријекла за Павловића. На карти ФТДНА кад укуцаш мјесто поријекла Србија програм те по дефолту смјешта у неко географско средиште те земље. И заиста код Павловића је као marker location уписано Србија, док је код осталих тестираних уписано тачно мјесто. Да бих провјерио одем на Гугл и укуцам Србија и стрелица иде директно на Пицерију Бела Виста у Горњим Комарицама.

Иначе Павловић је очигледно такође странац, на y search страници је уписао Name Witheld Pavlovich Serbia тако да је очигледно да ни име ни неке друге податке није желио да остави.

Бојим се да нећемо лако сазнати његово мјесто поријекла.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 05:50:07 поподне
Драгутиновићи из Ораховца славе Никољдан, док Драгутиновићи у Команима славе Малу Госпојину и послужују Јовањдан (у даљој прошлости је било обрнуто). Али, сродност са Бјелицама није спорна, тако да је све могуће.
Међутим, постоје два разлога због којих мислим да је вероватије да су Бандићи J2a:
1. Бандићи су се, као и Самарџићи, најпре доселили у Бајице, па онда продужили даље. А Самарџићи су као што знамо J2a. Мислим да због тога треба очекивати исти исход и за Мартиновиће.
2. Једно братство које је тестирано као J2a (резултат још увек није јаван) има предање о пореклу од Бандића. С обзиром да су пре славили Јовањдан и послуживали на Малу Госпојину исто као и Бандићи, врло је могуће да су заиста од њих.

Уколико се слава не слаже, а и уз све ово што си навео, бојим се да и даље ништа сигурно не можемо тврдити за Бандиће. Остају два већа "орловићка" братства и даље недефинисана: команска и бајичка.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic јун 14, 2017, 05:55:00 поподне
Јел утврђено шта слави Вукић/Wokich из Санског Моста који је исто сврстан у овај род?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 14, 2017, 06:11:14 поподне
Јел утврђено шта слави Вукић/Wokich из Санског Моста који је исто сврстан у овај род?

Ту би требало оставити само Вокић и ставити славу Јовањдан, јер Вокићи из Санског Моста само ту славу славе.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic јун 14, 2017, 06:15:13 поподне
Ту би требало оставити само Вокић и ставити славу Јовањдан, јер Вокићи из Санског Моста само ту славу славе.

Измењено.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 14, 2017, 07:00:35 поподне
Да, уклапа се. Невоља је што немамо ниједног тестираног од Бандића из Комана. Такође нисам успио наћи коју славу славе Бандићи у Команима?

Иван добро написа. Бандићи су обрнули славу и прислужбу након пресељења у Комане, тако да славе Малу Госпођу, а прислужују Јовањдан.

Но, њихов долазак из области између Цуца и Озринића (Доњи Крај, Башино Село) је споран што се времена тиче. Да ли је повезан са разуром Доњекрајаца и Башедољаца, или је независтан од њих, за расправу је. Поготову њихов одлазак у Бајице (лично, мислим да нису тамо одлазили, већ су право отишли у Комане).

Поставићу вечерас на порталу чланак (ето, погодило се са овом причом) о Малоншићима, Загарачу и Команима, где ће бити приче и о томе.

Орловићи су и даље на клацкалици, да ли су Е1б или Ј2а. Или оба... Или су Орловићи, као братство уопште, измишљена категорија (као не једна у ЦГ о племенитом пореклу).

Можемо, Иване, за Бандиће да положимо по неку опкладу, да буде занимљивије  ;)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић јун 14, 2017, 07:24:17 поподне
Можемо, Иване, за Бандиће да положимо по неку опкладу, да буде занимљивије  ;)

Само да не испадне на крају да нису ни Е1b ни Ј2а  :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 14, 2017, 07:27:04 поподне
Само да не испадне на крају да нису ни Е1b ни Ј2а  :)

Ни то није искључено.
Онда следи узајамно чашћавање  ;)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 14, 2017, 09:56:34 поподне
Поставићу вечерас на порталу чланак (ето, погодило се са овом причом) о Малоншићима, Загарачу и Команима, где ће бити приче и о томе.

Ипак ће ово сачекати пар дана, јер је у најави литература коју нисам имао при руци, па ћу оставити мало времена да је прочитам и изменим и допуним шта треба.

Ради се о занимљивим племенима.

Малоншићи су посебна прича, њихово порекло (старобалканско? албанско? словенско?), успон и пад, расељавање, нестанак. Хаплогрупа Малоншића!? Њихови преостали родови можда утопљени у Бјелопавлиће...

Код Загарчана имамо занимљиву причу о Радмановићима, затим Ђуричковиће и Мустеровиће, који су према традицији Орловићи.

Орловиће - Бандиће, имамо и у Команима. У Команима је занимљива и прича о пореклу Бездановића нашег Невског. Затим питање старих команских родова, међу које спадају и Милатовићи од којих имамо двојицу тестираних.

Све у свему, подручје јако занимљиво за проучавање и дискусију.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић јун 15, 2017, 08:25:37 поподне
Код Загарчана имамо занимљиву причу о Радмановићима, затим Ђуричковиће и Мустеровиће, који су према традицији Орловићи.

За Мустеровиће сам до сада једино пронашао да је Мустро дошао из Чарађа са Ђуричком, међутим не спомиње се да су били рођаци. Можда грешим, али имам утисак да је та прича о Мустровом пореклу из Чарађа новијег датума јер се Мустеровићи, за разлику од Ђуричковића, уопште не спомињу ни у једној од неколико верзија предања које је Ердељановић прикупио. Да ли постоји неки извор где се Орловићи наводе као преци Мустеровића?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јун 15, 2017, 10:04:44 поподне
Да и овде поставимо новог тестираног који припада овом роду.
Уврштен је у Српски ДНК Пројекат.

Херцеговац (раније Вујовић); Грабље/Бусовача/БиХ

Славе Никољдан.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 20, 2017, 08:43:34 пре подне
Унутар општег рода Бјелица постоји подграна "правих" Бјелица, тј. родова поријеклом из племена Бјелица. Сви они имају вриједност 456=16, па мислим да их ова вриједност јасно издваја од остатка рода Бјелица.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јун 20, 2017, 12:16:19 поподне
Унутар општег рода Бјелица постоји подграна "правих" Бјелица, тј. родова поријеклом из племена Бјелица. Сви они имају вриједност 456=16, па мислим да их ова вриједност јасно издваја од остатка рода Бјелица.

Зар није 456 брзомутирајући?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Radul јун 20, 2017, 01:40:24 поподне
Зар није 456 брзомутирајући?

Благо повишен, узима се средња вриједност 0.0052; мада неки сматрају да може ићи и до неких 0.0086 што би га по овоме ставило у баш брзе маркере.  ;)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 20, 2017, 02:11:35 поподне
Зар није 456 брзомутирајући?

Брзина мутирања не значи да у некој релативно младој грани није опредјељујући. Ово за Бјелице и 456=16 је примјетно и код других породица поријеклом из Бјелица које нису јавно објављене.

Никад се не анализира један маркер понаособ, већ он може да се издвоји као издвајајући само у комбинацији са општим хаплотипом.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јун 22, 2017, 01:34:05 поподне
Да ли се у овом роду може угрубо направити подела на Бјелице са славом Јовањдан и Риђанске "Куче" са славом Никољдан?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јун 22, 2017, 01:37:23 поподне
Да ли се у овом роду може угрубо направити подела на Бјелице са славом Јовањдан и Риђанске "Куче" са славом Никољдан?

И мени тако изгледа. С тим да за Бјелице може да се појави у комбинацији и Петковдан, слава која је такође присутна у Бјелицама.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) јун 22, 2017, 07:46:03 поподне
Да и овде поставимо новог тестираног који припада овом роду.
Уврштен је у Српски ДНК Пројекат.

Херцеговац (раније Вујовић); Грабље/Бусовача/БиХ

Славе Никољдан.

Ради тачности података имам мању исправку:
Породица: Херцеговац (раније Вујовић)
Мјесто живљења до 1991 године: село Катићи (од тада у расејању)
Породично гробље: село Грабље
Општина: Бусовача БиХ

Живјели у селу Катићи до 1991 године, а сада (ово мало што нас је преостало) живимо у расејању и немамо више своје мјесто које би нас окупило.
Мој рођак се вратио и ево како је прошао,

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:570046-Busovaca-Batinasi-jos-na-slobodi

Ко је прочитао чланак, јасно му је зашто смо се раселили.


Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic јун 22, 2017, 07:50:13 поподне
Ради тачности података имам мању исправку:
Породица: Херцеговац (раније Вујовић)
Мјесто живљења до 1991 године: село Катићи (од тада у расејању)
Породично гробље: село Грабље
Општина: Бусовача БиХ

Живјели у селу Катићи до 1991 године, а сада (ово мало што нас је преостало) живимо у расејању и немамо више своје мјесто које би нас окупило.
Мој рођак се вратио и ево како је прошао,

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:570046-Busovaca-Batinasi-jos-na-slobodi

Ко је прочитао чланак, јасно му је зашто смо се раселили.

Убачени Катићи за место порекла.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 22, 2017, 08:03:40 поподне
слава која је такође присутна у Бјелицама.

Биће да је то слава Старих Бјелица.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 23, 2017, 11:17:04 пре подне
За Мустеровиће сам до сада једино пронашао да је Мустро дошао из Чарађа са Ђуричком, међутим не спомиње се да су били рођаци. Можда грешим, али имам утисак да је та прича о Мустровом пореклу из Чарађа новијег датума јер се Мустеровићи, за разлику од Ђуричковића, уопште не спомињу ни у једној од неколико верзија предања које је Ердељановић прикупио. Да ли постоји неки извор где се Орловићи наводе као преци Мустеровића?

Извини, Иване, омашио сам овај твој пост, тек сад га видим.

Мустеровићи се помињу као могући сродници Ђуричковића, па се ту провлаче предања о Ђуричковом стрицу, итсл.

Погледај литературу коју сам поставио, ово се конкретно спомиње код Кековића, Ђуричковића, Остојића:

http://www.poreklo.rs/2017/06/19/malonsici-zagarac-komani/

Лично, ја не верујем да су Мустеровићи и Ђуричковићи сродни у мушкој линији. Једино што би можда вукло на ту страну је онај топоним Муштерски До у Цуцама (и за загарачке Мустеровиће се често чује у изговору та гласовна група "шт").

Да није овог детаља, ја бих био убеђен да су Мустеровићи староседеоци у Загарачу.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић јун 23, 2017, 06:42:55 поподне
Извини, Иване, омашио сам овај твој пост, тек сад га видим.

Мустеровићи се помињу као могући сродници Ђуричковића, па се ту провлаче предања о Ђуричковом стрицу, итсл.

Погледај литературу коју сам поставио, ово се конкретно спомиње код Кековића, Ђуричковића, Остојића:

http://www.poreklo.rs/2017/06/19/malonsici-zagarac-komani/

Лично, ја не верујем да су Мустеровићи и Ђуричковићи сродни у мушкој линији. Једино што би можда вукло на ту страну је онај топоним Муштерски До у Цуцама (и за загарачке Мустеровиће се често чује у изговору та гласовна група "шт").

Да није овог детаља, ја бих био убеђен да су Мустеровићи староседеоци у Загарачу.

Ма ништа. Ни мени не делује логично да су сродни јер живе у суседним селима. Имали би ваљда неко предање о сродству уместо претпоставки да су заиста рођаци.

Иначе, мислим да је овај текст о Малоншићима без икакве дилеме један од најкориснијих који су до сада објављени о племенима јер је о Команима и Загарачу врло мало писано у односу на сва остала племена Старе Црне Горе.
Ваљало би написати сличан текст и за Љешанску нахију за коју такође има врло мало прецизнијих податка, али подаци о неким братствима су толико оскудни да се мало шта може написати о њима сем крсне славе и села у којима живе. За род Ђујовића рецимо нисам могао ни крсну славу да утврдим док нисам одгледао интервју са једним старијем човеком из Релезе... Заиста је штета што Ердељановић није објавио све податке које је прикупио, овако су сигурно одређена предања временом заборављена или измењена.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 23, 2017, 08:16:02 поподне
Благодарим, Иване.

Није лако написати нешто о пореклу становништва подручја и племена о којима има јако мало материјала у литератури, или је разбацан по разним радовима.

Поменуо си Љешанску нахију, е - управо радим на њој. То је тек тежак подухват. О некима (Љешњани - Вукчевићи и остали) је доста писано, добар део становништва потиче из Озринића, али о осталима је мука наћи податке.

Дође ми да се спакујем и одем на летовање тамо (што и не звучи тако лоше, а и море је близу), па, уз сир, пршуту и вранац, да похватам људе који нешто о томе знају. Ако их је још претекло.

За Ђујовиће, рецимо, ни ја још увек нисам успео утврдити коју славу славе (нагађам према сродству с неким старијим родовима). Па, ако имаш тај податак, а и све друго о њима, достави га, у општем интересу!  :)

Велика је, непроцењива штета, што Ердељановић није објавио све своје записе са терена. То је било пре читавог столећа, кад су се стари паметари још сећали многих битних појединости о пореклу. До данас је много тога појео мрак...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић јун 23, 2017, 09:00:36 поподне
Родоначелник Ђујовића је кнез Ђујо, међутим за њега се само зна да је "из Горењег комуна" што је заправо део Љешанске нахије где се налази Релеза. Деле на две групе братстава - прву чине Думовићи и Ђуровићи, а другу Којовићи и Марковићи. Сви славе Никољдан. Иако тај интервју траје око сат времена, највећи део разговора је вођен о појединим особама и догађајима из сеоске историје који и нису баш од неког ширег значаја. О пореклу кнеза Ђује није било речи, тако да су Ђујовићи вероватно једно од најстаријих братстава у целој Љешанској нахији.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 23, 2017, 09:13:27 поподне
Одлично, Иване, више од тога и не треба, јер Ђујовиће сви у Горњем Комуну и шире по Љешанској нахији рачунају у страинце. Ови подаци су сасвим довољни.
О њиховој старини говори и податак до којег сам дошао, да су Косићи огранак Ђујовића. А од Косића је РК светитељка Озана Которанка, која је рођена крајем 15. века. И то указује на старину Ђујовића.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јул 28, 2017, 07:19:06 поподне
Да ли се могу наћи генетички припадници овог рода а да нису Срби? Има ли их даље по Европи?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош јул 28, 2017, 07:30:06 поподне
Да ли се могу наћи генетички припадници овог рода а да нису Срби? Има ли их даље по Европи?

https://www.yfull.com/tree/E-Z19851/
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јул 28, 2017, 07:45:33 поподне
Да ли се могу наћи генетички припадници овог рода а да нису Срби? Има ли их даље по Европи?

Неколико страница назад, набрајасмо. Бугари које је навео Бане су најближи, послије њих Грк из Тесалије.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55376#msg55376
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јул 28, 2017, 10:17:47 поподне
Неколико страница назад, набрајасмо. Бугари које је навео Бане су најближи, послије њих Грк из Тесалије.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55376#msg55376

Али, чини ми се да су прилично удаљени од наших Бјелица. Они јесу сви припадници подгране Z19851, али мислио сам да се баш уклапају у бјелички хаплотип, то јест онај који ми овде називано "бјелички".
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо јул 28, 2017, 10:25:37 поподне
Али, чини ми се да су прилично удаљени од наших Бјелица. Они јесу сви припадници подгране Z19851, али мислио сам да се баш уклапају у бјелички хаплотип, то јест онај који ми овде називано "бјелички".

па Бугари се уклапају у "бјелички" хаплотип http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55455#msg55455
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс јул 28, 2017, 10:30:42 поподне
па Бугари се уклапају у "бјелички" хаплотип http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg55455#msg55455

Да, сад видим. Некако ми је промакла читава ова расправу о блиским тестиранима.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane јул 28, 2017, 11:06:20 поподне
Има ли вести од Херцеговца? Сада некад би требало да добије, тј вероватно је већ добио коначне резултате...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) август 11, 2017, 10:00:16 поподне
Има ли вести од Херцеговца? Сада некад би требало да добије, тј вероватно је већ добио коначне резултате...

Још ништа, само знам да нисам ни Z5016.
Ваљда сам једно од ово двоје што сад тестирају.

08/08/2017   Processing   More results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
E1b-V13 Panel processing
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 processing
Z38334 processing

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс август 11, 2017, 10:09:06 поподне
Још ништа, само знам да нисам ни Z5016.
Ваљда сам једно од ово двоје што сад тестирају.

08/08/2017   Processing   More results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
E1b-V13 Panel processing
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 processing
Z38334 processing

Биће највероватније Z19851.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane август 12, 2017, 12:18:18 поподне
Још ништа, само знам да нисам ни Z5016.

Одужило се то код тебе. Вероватно је летњи одмор узео свој данак.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) август 12, 2017, 04:58:47 поподне
Одужило се то код тебе. Вероватно је летњи одмор узео свој данак.

Стигао је крајњи резултат:

Your results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 G+

Your final haplogroup is E1b-Z19851+.
Е сад, који би Вујовићи били мени сродни  :-\ (има нас к'о песак), свака информација је драгоцјена.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс август 12, 2017, 05:09:09 поподне
Стигао је крајњи резултат:

Your results (YSEQ ID 11006) have been posted:
https://www.yseq.net/alleles.php

Quick results summary:
CTS5856 A+
S3003 C-
Z5017 A+
Z5018 G-
S26015 G-
Z5016 G-
Z19851 G+

Your final haplogroup is E1b-Z19851+.
Е сад, који би Вујовићи били мени сродни  :-\ (има нас к'о песак), свака информација је драгоцјена.

Цитираћу ти свој пост са теме о Вујовићима:
Цитат
Сем Николе и Трифка, помиње се и име Милија, који је највероватније рођен око 1720. год. То би могло да значи да је овај Милија у ствари Петров брат, и да је заједно с Петром из Никшића дошао у Прераца. Међутим, овај Милија се брзо сели из Прераца, па вероватно зато његово име није ушло у „легенду о три Петра“ (а сем тога, много је лакше запамтити причу о „досељавању три Петра“, него причу о „досељавању три Петра и Милије“). Милија се са 6 синова одселио у Невесиње и тамо погинуо. Синови му се растуре и један (Перо) оде у Босну, један на Трусину, а Тривко пређе на Обла Брда и имао синове Јована, Петра и Јакова. Јован имао Станишу и Костадина, Петар Тривка и Мића, а Јаков Шћепана. Тривко Петров је сишао у Бијељане око 1830. на земљу Биберчеву. Имао је Ђура, Сава, Јована и Ћетка. Сад од њих има 7 кућа, славе Никољдан, прислужују Шћепањдан. На Облим Брдима их је 10 кућа. Око 1898. дође с Давидовића од истих Вујовића Ристо Тодоров и од њега је једна кућа.

Ту се спомиње Невесиње, а ти рече да су твоји Вујовићи негде одатле.

Ово би значило да је наш заједнички предак живео пре око 300 година.
Не знам шта кажу ови упућенији у генетику? Да ли је могуће да смо тад имали заједничког претка, с обзиром на разлике у вредностима?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic август 12, 2017, 05:14:55 поподне
Значи, био сам у праву што се тиче прогнозе, Вујовићи јесу Z19851+ :)

Но како год, потенцијални Z19851+ поред Вујовића а који такође немају вредност 25 на 390 су Петијевићи и Роћен.

Очито је то да је Z19851 поприлично раширен и стар на подручју ЦГ, чим га има код различитих родова за које нисмо знали да су повезани тј. да припадају истој грани пре тестирања СНП - ова.

Могла би се чак направити и подела по родовима, на пример род Бјелица, род Риђанских Куча и општи род.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс август 12, 2017, 05:29:14 поподне
Значи, био сам у праву што се тиче прогнозе, Вујовићи јесу Z19851+ :)

Но како год, потенцијални Z19851+ поред Вујовића а који такође немају вредност 25 на 390 су Петијевићи и Роћен.

Очито је то да је Z19851 поприлично раширен и стар на подручју ЦГ, чим га има код различитих родова за које нисмо знали да су повезани тј. да припадају истој грани пре тестирања СНП - ова.

Могла би се чак направити и подела по родовима, на пример род Бјелица, род Риђанских Куча и општи род.

Моји Вујовићи имају 25.  ;D

На претходној страни сам спомињао могућност да се угрубо може направити подела на Риђанске или граховске Куче (они са славом Никољдан), и Бјелице (они са славом Јовањдан).
Симо је додао да је и Петковдан такође честа слава код Бјелица.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic август 12, 2017, 05:32:26 поподне
Моји Вујовићи имају 25.  ;D

На претходној страни сам спомињао могућност да се угрубо може направити подела на Риђанске или граховске Куче (они са славом Никољдан), и Бјелице (они са славом Јовањдан).
Симо је додао да је и Петковдан такође честа слава код Бјелица.

Знам да имају, мислио сам на Херцеговца ;)

Угрубо, у том роду би сте се нашли ти и Херцеговац, и риђански тј. граховски Кучи.

Што се тиче Бјелица, ту би ишли они који имају вредност 16 на 456.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic август 12, 2017, 05:49:51 поподне
У тој групи би се због славе могли наћи и Ђурђић из Илијаша и Драгутиновић из Котора.

Чини ми се и Митровић из Братунца, који је доста близак Драгутинвоићу и који је сврстан у род Z5018>FGC11457, иако дефинитивно припада општем Z5017>Z19851 роду.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane август 12, 2017, 06:22:07 поподне
Your final haplogroup is E1b-Z19851+.

Честитке!
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо август 12, 2017, 06:42:27 поподне
Једино ко би се донекле сигурно могао издвојити у подрод су Бјелице са 456=16.

Подрод крајишки би могли бити и Војиновић-Вокић, али не знам колико има смисла само њих двојицу одвајати.

Такође, Пухалац, Ракић и Ђурђић би могли бити подрод, јер старије презиме Пухалаца је Ђурђић и као и Ђурђићи из Илијаша имају предање да су од Ђурђића из Комарнице, а Ракић има чини ми се пуно поклапање са Пухалцем и то и на неким некарактеристичним маркерима. Сем тога, сви су из региона источне/средње Босне.

Гледао сам да ли би се по маркерима могли издвојити цуцки Љаковићи/Рогановићи (Црногорац из Гослића) од риђанских Куча са којима их и предање повезује, али чини ми се на овако малом броју маркера тешко.

Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо август 12, 2017, 06:52:38 поподне
И додао бих још да Бјелице, иако их можемо сматрати посебним родом вјероватно не стоје далеко од осталих. Наиме, Пејановић, који је Бјелица и који је 456=16 и Ракић, који би могао бити и од риђанских Куча, и код кога је 456=17, једини су тестирани из овог рода на 111 маркера. Разлика између њих двојице на 111 маркера је заиста мала, свега 7 што је једва да даје (по вјероватноћи) удаљеност од 500 година до заједничког претка.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс август 12, 2017, 09:58:49 поподне
Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.

Гарант од Мрњавчевића на које се позивају Кучи, а богами и неки потомци Граховских Куча.  ;D ;)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic август 12, 2017, 10:03:07 поподне
Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.

Поред Крича, исто се може рећи и за општи род G2a L497.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo август 13, 2017, 11:59:42 пре подне
Изгледа да Бјелице и граховски Кучи, а вероватно с њима и кучки родови из Цуца, потичу од исте групе досељеника, из области Куча (мада, по свој прилици, нису племеници брђанским Кучима, већ неко друго братство / катун / племе) још од краја 15. века. Како каже Ђурђица Петровић, „инфилтрирање Куча међу Риђане највероватније је започело непосредно по турском заузимању“.

Овај род, касније, у контакту са затеченим становништвом Ј2а (Потолићи, Пјешивци, Стари Цуце, Матаруге, Шпањи?) формира неко заједничко предање о пореклу од Орловића. Да ли су икакви Орловићи икад постојали, или је то народна измишљотина, или је заиста било неких Орловића уз које су се прибила разнородна братства и преузели њихово име и предање, питање је.

Свеједно, ово се сасвим уклапа у причу о Чарађу, јер су Риђани заузимали велики простор у који се лако може улопити и фамозно Чарађе на размеђи Бањана, Пиве и Гацка.

Дакле, као влашки ратници Турака, крајем 15. века у Рудине долази неко племе из области Брда (Медун?), постаје значајан фактор над покореним становништвом (Риђани), умножава се и расељава, потом отказује послушност Турцима. Постаје водећи чинилац у племену Бјелица, а има их и у Грахову и Цуцама (Малоцуце). Временом се меша с Ј2а, формира се заједничко предање о Орловићима, итд.

Не знам како се у овај род уклапају Богутовићи, Копривице, Аџићи, Вукићи (Петијевићи се, према подгрупи, не уклапају, а географски би било логике да су и они из овог таласа) – могу ли они бити потомци исте сеобе. Још само да видимо где су у тој причи Мартиновићи, па и загарачки Ђуричковићи и Мустеровићи.
 
Свима заједничко је слављење Никољдана, било као садашње славе или прислужбе, или као раније славе, напуштене из разних разлога и под разним утицајима.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic август 13, 2017, 12:06:11 поподне
Изгледа да Бјелице и граховски Кучи, а вероватно с њима и кучки родови из Цуца, потичу од исте групе досељеника, из области Куча (мада, по свој прилици, нису племеници брђанским Кучима, већ неко друго братство / катун / племе) још од краја 15. века. Како каже Ђурђица Петровић, „инфилтрирање Куча међу Риђане највероватније је започело непосредно по турском заузимању“.

Овај род, касније, у контакту са затеченим становништвом Ј2а (Потолићи, Пјешивци, Стари Цуце, Матаруге, Шпањи?) формира неко заједничко предање о пореклу од Орловића. Да ли су икакви Орловићи икад постојали, или је то народна измишљотина, или је заиста било неких Орловића уз које су се прибила разнородна братства и преузели њихово име и предање, питање је.

Свеједно, ово се сасвим уклапа у причу о Чарађу, јер су Риђани заузимали велики простор у који се лако може улопити и фамозно Чарађе на размеђи Бањана, Пиве и Гацка.

Дакле, као влашки ратници Турака, крајем 15. века у Рудине долази неко племе из области Брда (Медун?), постаје значајан фактор над покореним становништвом (Риђани), умножава се и расељава, потом отказује послушност Турцима. Постаје водећи чинилац у племену Бјелица, а има их и у Грахову и Цуцама (Малоцуце). Временом се меша с Ј2а, формира се заједничко предање о Орловићима, итд.

Не знам како се у овај род уклапају Богутовићи, Копривице, Аџићи, Вукићи (Петијевићи се, према подгрупи, не уклапају, а географски би било логике да су и они из овог таласа) – могу ли они бити потомци исте сеобе. Још само да видимо где су у тој причи Мартиновићи, па и загарачки Ђуричковићи и Мустеровићи.
 
Свима заједничко је слављење Никољдана, било као садашње славе или прислужбе, или као раније славе, напуштене из разних разлога и под разним утицајима.

Ђуричковићи су судећи по Недовићима из Бијелог Поља E1b.

Аџићи, Копривице и Богутовићи нису толико блиски по маркерима Бјелицама, али није искључено и да су они Z19851+.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo август 13, 2017, 12:08:31 поподне
А Вукић из Добрског?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic август 13, 2017, 12:09:58 поподне
А Вукић из Добрског?

Ни он није близак по маркерима.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo август 13, 2017, 12:13:09 поподне
Ни он није близак по маркерима.

С друге стране, ни ти дошљаци с краја 15. века нису морали сви бити "род рођени", тако да је могло доћи шаролико ратничко друштво из Брда.

То је неко моје виђење високог присуства Е1б на западу и северозападу данашње Цг, а можда и источног дела Херцеговине.

Не спорим да је Е1б могло бити у тим крајевима и пре померања становништва узрокованог турском најездом.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic август 15, 2017, 09:10:32 поподне
Такође занимљиви су ми и Z19851 из Источне Србије и западне Бугарске. По маркерима не одударају од херцеговачких. Сад питање је колико су далеки и кад се група распала. По томе ме подсјећају на Криче који исто тако имају своју динарску и шопску грану.

Можда је Нешић из Беле Паланке део тих "шопских" Z19851?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) август 15, 2017, 10:48:58 поподне
Честитке!

Хвала уједно и на помоћи.
Постигао сам у овом моменту много више од очекиваног.
Углавном, на добром сам путу.  ;)

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) август 15, 2017, 11:12:07 поподне
Цитираћу ти свој пост са теме о Вујовићима:
Ту се спомиње Невесиње, а ти рече да су твоји Вујовићи негде одатле.

Ово би значило да је наш заједнички предак живео пре око 300 година.
Не знам шта кажу ови упућенији у генетику? Да ли је могуће да смо тад имали заједничког претка, с обзиром на разлике у вредностима?

Могло би бити, моји нису без основа спомињали Невесиње
(сигурно смо дошли негдје од Невесиња, ту нема дилеме само не знам прецизно одакле).
Могло би бити да је један од унука Милије Вујовића, Ристо Вујовић (Мој Чукундјед).
Моји су доселили прије +/_ 150 година у Босну.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Pavo август 16, 2017, 12:54:03 пре подне
Vujovići na području nevesinjske općine žive u selima Gornji i Donji Drežanj i Trusina.  Svi slave Nikoljdan i izgleda da su u srodstvu i Dedijer kaže da su došli iz sela Vranjska preko selo Davidovići.  U Davidovićima se spominju 1772. godine. 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) август 30, 2017, 12:23:59 пре подне
Vujovići na području nevesinjske općine žive u selima Gornji i Donji Drežanj i Trusina.  Svi slave Nikoljdan i izgleda da su u srodstvu i Dedijer kaže da su došli iz sela Vranjska preko selo Davidovići.  U Davidovićima se spominju 1772. godine.

Биће да је тако и било. Скоро сам 100 % увјерен да је пут мојих предака ишао тим путем. Спомињеш овдје село Давидовиће, па ми је пало на памет да су моји Вујовићи можда дошли заједно са неким из тог села. У породичном гробљу у којем се ми сахрањујемо, сахрањују се и припадници породице Давидовић. Половина гробља је гдје се моји сахрањују а друга половина је од породице Давидовић. Живјели су село до села.
Урадио сам сада овај тест код YСЕQ и вјерујем да ће бити неке користи.

Products
1 x    Whole Genome Sequence
  - Coverage: 15x
  - Raw Data Delivery: Download via internet
  - Sanger Confirmation Package: Up to 10 Y-SNP confirmations inc

Кад добијем резултате, поставићу их на Биг-y па ће све бити много јасније. Једино ако неко зна шта ћу моћи постићи са ових екстра уплаћених 10 Y-СНП. То сам додао јер је постојала могућност да то додам, рачунао сам да то не може бити нешто лоше па сам искористио прилику да то узмем у том истом пакету.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо септембар 04, 2017, 11:00:08 пре подне
Територија братстава која припадају роду E-V13-Z19851 би се практично могла повезати у једну област, што се најбоље види на карти испод. Да ли је то матична област истог племена, које је само у складу са околностима имало различита предања о поријеклу? Да ли се ради о старосједиоцима области?

(https://s26.postimg.cc/9vvh98end/bjelice.jpg)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош септембар 04, 2017, 11:08:17 пре подне
Територија братстава која припадају роду E-V13-Z19851 би се практично могла повезати у једну област, што се најбоље види на карти испод. Да ли је то матична област истог племена, које је само у складу са околностима имало различита предања о поријеклу? Да ли се ради о старосједиоцима области?

(https://s26.postimg.org/9vvh98end/bjelice.jpg)

Oдличaн пpикaз. Cличнo мoжe бити и ca Z16988, иaкo иx имa и нa иcтoку, a и пpeдaњe Бjeлoпaвлићa вучe нa иcтoк. И пopeд тoгa и зa Z16988 миcлим дa je мaтицa нeгдe нa пpocтopу jугo-иcтoчнe Xepцeгoвинe.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 04, 2017, 11:12:45 пре подне
Територија братстава која припадају роду E-V13-Z19851 би се практично могла повезати у једну област, што се најбоље види на карти испод. Да ли је то матична област истог племена, које је само у складу са околностима имало различита предања о поријеклу? Да ли се ради о старосједиоцима области?

Матаруге?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо септембар 04, 2017, 11:22:03 пре подне
Матаруге?

Може бити, поготово због посљедњег резултата Ђуричића. Оно што мене занима да ли су и Матаруге старосједиоци или су и они досељеници из јужне Албаније и Епира како наговјештава Ђурђица Петровић спомињући породицу Матаранга.

Не треба заборавити и везу наших E-V13-Z19851 са тестираним Грком у Тесалији.

Један од тестираних E-V13-Z19851 из Републике Српске ми је чак рекао да у његовој породици постоји предање да су из Грчке и да су од неке племићке породице. Одакле такво предање не знам, али постоји...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо септембар 04, 2017, 11:37:58 пре подне
Евидентно је да на подручју између Требиња, Никшића, Подгорице, Цетиња, Боке и Приморја, имамо предање о два стара народа: Матаругама и Шпањима. Истовремено на том подручју имамо доминантне двије несловенске групације: E-V13-Z19851 и J2a-M92>S8230. И једни и други су испреплетени и дијеле слична предања (Орловићи). И Матаруге и Шпањи би се могле повезати са неким средњовјековним породицама (Mataranga и Spani) за које постоје предања  о везама са Грчком или о грчком поријеклу. И једни и други су још у средњем вијеку ушли у српску немањићку екумену.

Да ли је прерано претпоставити да су  E-V13-Z19851 Матаруге, а J2a-M92>S8230 Шпањи?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо септембар 04, 2017, 11:55:39 пре подне
Назив племена Пјешиваца би могао бити само словенски превод грчког назива Шпања, у истом значењу: ћелав, без браде, ћосав.

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 04, 2017, 12:00:46 поподне
Да ли је прерано претпоставити да су  E-V13-Z19851 Матаруге, а J2a-M92>S8230 Шпањи?

И ја сам ово недавно претпоставио, само не хтедох да кажем јавно, не знајући какви би били коментари...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 04, 2017, 12:02:17 поподне
Назив племена Пјешиваца би могао бити само словенски превод грчког назива Шпања, у истом значењу: ћелав, без браде, ћосав.

Да, спаниос - огољен, плеш - ћелав, ћосав.
Ово је и мишљење Шпира Кулишића (О етногенези Црногораца).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош септембар 04, 2017, 12:17:30 поподне
Да, спаниос - огољен, плеш - ћелав, ћосав.
Ово је и мишљење Шпира Кулишића (О етногенези Црногораца).

Дa, cпaниa- peткo нaceљeнa зeмљa или зeмљa бeз шумe... Cпaни/Шпaњи би били cтaнoвници тaквиx oблacти.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо септембар 04, 2017, 12:46:08 поподне
Дa, cпaниa- peткo нaceљeнa зeмљa или зeмљa бeз шумe... Cпaни/Шпaњи би били cтaнoвници тaквиx oблacти.

Или као словенско:

"Пљешевица припада динарском систему. Изграђена је од кречњака и са палеозојским је језгром. Већи део њене површине на северном и средњем делу покривен је густом шумом иако назив планине сугерише оголелост (пљеша = ћела, пљешив 1. који је ћелав, 2. који је без дрвећа, без вегетације)."
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 04, 2017, 10:03:46 поподне
И ја сам ово недавно претпоставио, само не хтедох да кажем јавно, не знајући какви би били коментари...

Ма слободно. Ја, као припадник овог рода, прихватам све предлоге.  :D
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Radul септембар 05, 2017, 09:54:34 поподне
Евидентно је да на подручју између Требиња, Никшића, Подгорице, Цетиња, Боке и Приморја, имамо предање о два стара народа: Матаругама и Шпањима. Истовремено на том подручју имамо доминантне двије несловенске групације: E-V13-Z19851 и J2a-M92>S8230. И једни и други су испреплетени и дијеле слична предања (Орловићи). И Матаруге и Шпањи би се могле повезати са неким средњовјековним породицама (Mataranga и Spani) за које постоје предања  о везама са Грчком или о грчком поријеклу. И једни и други су још у средњем вијеку ушли у српску немањићку екумену.

Да ли је прерано претпоставити да су  E-V13-Z19851 Матаруге, а J2a-M92>S8230 Шпањи?

И ја сам ово недавно претпоставио, само не хтедох да кажем јавно, не знајући какви би били коментари...

Резултат Шуленде би дао јаснију слику. Матаруге и Шпањи, добра теза.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 06, 2017, 04:44:54 поподне
Може бити, поготово због посљедњег резултата Ђуричића. Оно што мене занима да ли су и Матаруге старосједиоци или су и они досељеници из јужне Албаније и Епира како наговјештава Ђурђица Петровић спомињући породицу Матаранга.

Не треба заборавити и везу наших E-V13-Z19851 са тестираним Грком у Тесалији.

Један од тестираних E-V13-Z19851 из Републике Српске ми је чак рекао да у његовој породици постоји предање да су из Грчке и да су од неке племићке породице. Одакле такво предање не знам, али постоји...

Баш сам данас прочитао Матаруге у касном средњем веку Ђурице Петровића.

Некако ми се оно што је написано у том делу не уклапа са родом Бјелица Z19851.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо септембар 06, 2017, 05:12:52 поподне
Баш сам данас прочитао Матаруге у касном средњем веку Ђурице Петровића.

Некако ми се оно што је написано у том делу не уклапа са родом Бјелица Z19851.

Род E-V13>Z19851 се географски добро уклапа у простор у ком су живјеле Матаруге. Сем тога ту је и једно братство које је E-V13>Z19851 а за које се тврди да је од Матаруга. Не кажем да је то довољно за тврдњу, али као могућност свакако.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 06, 2017, 05:44:53 поподне
Род E-V13>Z19851 се географски добро уклапа у простор у ком су живјеле Матаруге. Сем тога ту је и једно братство које је E-V13>Z19851 а за које се тврди да је од Матаруга. Не кажем да је то довољно за тврдњу, али као могућност свакако.

Проблем је то што међу Албанцима нема овог нашег Z19851, барем колико се мени чини.
Петровић тврди да је племе настало од претка Матаруга, који је живео крајем 13. или почетком 14. века. Дакле, да је реч (по њему) о релативно новијем племену, а не предсловенском. Још тврди да је он највероватније из Албаније. Слично као Бурмази.
Е сад, не знам колико је то тачно. Могуће је да можда није из Албаније, него из Грчке...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша септембар 06, 2017, 06:05:34 поподне
Е сад, не знам колико је то тачно. Могуће је да можда није из Албаније, него из Грчке...

Видим да симо помиње Тесалију. На оном истраживању за север Грчке постоји хаплотип који се сасвим лепо уклапа у овај род. То је процена на основу Y-STR наравно.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук септембар 06, 2017, 08:39:20 поподне
Проблем је то што међу Албанцима нема овог нашег Z19851, барем колико се мени чини.
Петровић тврди да је племе настало од претка Матаруга, који је живео крајем 13. или почетком 14. века. Дакле, да је реч (по њему) о релативно новијем племену, а не предсловенском. Још тврди да је он највероватније из Албаније. Слично као Бурмази.
Е сад, не знам колико је то тачно. Могуће је да можда није из Албаније, него из Грчке...

Док се у Албанији, колико ми се чини, највише тестирају Албанци са севера због своје свести о ранијој племенској припадности (слично као и код Срба у Црној Гори, па и код Крајишника), југ земље је слабије покривен, вероватно због слабије заинтересованости (слично као исток и југ Србије код нас); мислим да ће Z19851 бити откривен (ако већ није) и у јужној Албанији (Северном Епиру) када се повећа број тестираних из те области.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 06, 2017, 09:17:25 поподне
Док се у Албанији, колико ми се чини, највише тестирају Албанци са севера због своје свести о ранијој племенској припадности (слично као и код Срба у Црној Гори, па и код Крајишника), југ земље је слабије покривен, вероватно због слабије заинтересованости (слично као исток и југ Србије код нас); мислим да ће Z19851 бити откривен (ако већ није) и у јужној Албанији (Северном Епиру) када се повећа број тестираних из те области.

Петровић наводи (он ми је једини релевантан извор за Матаруге; ако знате још неки јавите :) ) да су околна племена говорила да Матаруге не говоре српским и да нису православци. Е сад, он сматра да је нешто од тога можда изречено да би се оправдало касније растеривање Матаруга.
Међутим, ако нису говорили српски, могли су само говорити грчки или албански. А сем тога, ако нису били православци, могли су бити само католици, а католика је било само на северу Албаније.

Мада, претежно словенска имена припадника Матаруге (први именовани из 1318. звао се Владоје) говоре да је могуће да су већ били посрбљени.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук септембар 06, 2017, 09:54:50 поподне
Петровић наводи (он ми је једини релевантан извор за Матаруге; ако знате још неки јавите :) ) да су околна племена говорила да Матаруге не говоре српским и да нису православци. Е сад, он сматра да је нешто од тога можда изречено да би се оправдало касније растеривање Матаруга.
Међутим, ако нису говорили српски, могли су само говорити грчки или албански. А сем тога, ако нису били православци, могли су бити само католици, а католика је било само на северу Албаније.

Мада, претежно словенска имена припадника Матаруге (први именовани из 1318. звао се Владоје) говоре да је могуће да су већ били посрбљени.

Недостаје, међутим, Z19851 у северној Албанији, више га има у јужнијим крајевима.  :) Не знам да ли је још неко приметио, али невероватно је како су се мало мешали северноалбански и црногорско-брђански E-V13; очекивало би се на основу племенских предања па и историјских извора да је тога било знатно више и да су те две области генетски изукрштане, међутим црногорски E-V13 (нпр. Васојевићи и Бјелице) имају ближе генетске рођаке у грчком Епиру и БЈРМ него у суседној Малесији. Заиста занимљива појава, требало би је ваљано објаснити.  :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 06, 2017, 10:20:24 поподне
Недостаје, међутим, Z19851 у северној Албанији, више га има у јужнијим крајевима.  :) Не знам да ли је још неко приметио, али невероватно је како су се мало мешали северноалбански и црногорско-брђански E-V13; очекивало би се на основу племенских предања па и историјских извора да је тога било знатно више и да су те две области генетски изукрштане, међутим црногорски E-V13 (нпр. Васојевићи и Бјелице) имају ближе генетске рођаке у грчком Епиру и БЈРМ него у суседној Малесији. Заиста занимљива појава, требало би је ваљано објаснити.  :)

Да, врло занимљиво.

Највероватније су онда дошли из Епира. А то да су били друге вере је вероватно касније измишљено да би се оправдале неке касније ствари.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош септембар 06, 2017, 10:38:46 поподне
Да, врло занимљиво.

Највероватније су онда дошли из Епира. А то да су били друге вере је вероватно касније измишљено да би се оправдале неке касније ствари.

Z19851 је ипак још увек стара грана, око 3000 година, да би се за Бјелице, сада већ потенцијалне Матаруге, рекло да су дошли из Епира. Могуће је да "грчку" грану, од ове "српске" одваја СНП стар 2000 година и да је миграција ишла у супротном смеру, узимајући да је то становништво било врло покретно, а посебно након турбулентног касног старог и раног средњег века. Везивање за Епир је искључиво због везивања Матаранга и Матаруга... Ако узмемо тумачење да су Матаруге настале од родоначелника Мата сина Руговог, лако су могли бити старо романофоно становништво, можда и арбанашко, под јурисдикцијом Бара или Котора, дакле католици, чија је матица на простору данашњих Бјелица од давнина...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук септембар 06, 2017, 11:17:18 поподне
Z19851 је ипак још увек стара грана, око 3000 година, да би се за Бјелице, сада већ потенцијалне Матаруге, рекло да су дошли из Епира. Могуће је да "грчку" грану, од ове "српске" одваја СНП стар 2000 година и да је миграција ишла у супротном смеру, узимајући да је то становништво било врло покретно, а посебно након турбулентног касног старог и раног средњег века. Везивање за Епир је искључиво због везивања Матаранга и Матаруга... Ако узмемо тумачење да су Матаруге настале од родоначелника Мата сина Руговог, лако су могли бити старо романофоно становништво, можда и арбанашко, под јурисдикцијом Бара или Котора, дакле католици, чија је матица на простору данашњих Бјелица од давнина...

Могуће да су у питању романофони староседеоци...мени се распоред те бјеличке Z19851 увек уклапао у неке Илире...тешко да су били албанофони, али је могуће да су примили неке утицаје од њих током средњег века (нарочито приликом албанске сеобе ка југу, у 14-15. веку). Сеоба Матаранга је ишла од севера ка југу, као што кажеш, а мени се чини да између њих (Матаруге-Матаранге) може да се стави знак једнакости. Мада треба бити опрезан, Паво је добро приметио да нпр. Матагуж није одвојено већ спојено, као и Бусадоса, тако да је могуће да патронимичка хипотеза о пореклу њиховог имена није исправна.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић септембар 06, 2017, 11:20:52 поподне
Три најстарија братства из Матаруга код Пљевље су Вујковићи, Девеџићи и Андрићи. За сада нема тестираних међу њима, а уколико би се испоставило да је неко од тих братстава сродно неком братству из матице Матаруга (Бањани и Рудине), мислим да би питање њихове хаплогрупе у великој мери било разрешено јер чисто сумљам да баш нико од Матаруга није остао у том врло пространом и разбацаном селу код Пљевље.

За род Бјелица мислим да је много вероватније да се ради о Риђанима него о Матаругама. Знам да је Аћимовдан проглашен за славу Риђана, па се због тога отписују сва остала братства која немају ту славу. Али чињеница је да и Драгошевићи из Грахова и Лаковићи и Томановићи из Малих Цуца потичу из села Риђани које је стара матица истоименог племена. Такође, Драгошевићи су предводили и Риђане и Грахово о чему постоје писани докази што наводи на закључак да се ради о истом племену које је променило назив након протеривања из старе матице. И на крају, Риђани су били огромно племе, тако да је доста скроман број малих братстава која славе Аћимовдан исувише незнатан да би се радило о остатку рода по коме је племе које се распростирало од Никшића до Крушевица добило име.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош септембар 06, 2017, 11:54:03 поподне
Могуће да су у питању романофони староседеоци...мени се распоред те бјеличке Z19851 увек уклапао у неке Илире...тешко да су били албанофони, али је могуће да су примили неке утицаје од њих током средњег века (нарочито приликом албанске сеобе ка југу, у 14-15. веку). Сеоба Матаранга је ишла од севера ка југу, као што кажеш, а мени се чини да између њих (Матаруге-Матаранге) може да се стави знак једнакости. Мада треба бити опрезан, Паво је добро приметио да нпр. Матагуж није одвојено већ спојено, као и Бусадоса, тако да је могуће да патронимичка хипотеза о пореклу њиховог имена није исправна.

Мени читава CTS5856 личи на грану чија је матица потез од Неретве до Шкумбе и који представљају највероватније романизовано илирско становништво, заправо најпре илиризовано палеобалканско становништво... Највећа разноврсност ове гране је управо на простору од источне Херцеговине, преко Црне Горе, па до врлети северне Албаније. Она чини 95% читаве Е-V13.  Зато се може претпоставити да је у питању романофоно становништво, које је током раног средњег века ушло и у српски и у арбанашки корпус, и то вероватније пре у српски... У ранијем периоду учествовали су и у етногенези старих Грка, Дарданаца, Трачана, Пеонаца, Македонаца... Али највећим делом, по мом мишљењу, били су Илири.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic септембар 07, 2017, 01:55:38 пре подне
Три најстарија братства из Матаруга код Пљевље су Вујковићи, Девеџићи и Андрићи. За сада нема тестираних међу њима, а уколико би се испоставило да је неко од тих братстава сродно неком братству из матице Матаруга (Бањани и Рудине), мислим да би питање њихове хаплогрупе у великој мери било разрешено јер чисто сумљам да баш нико од Матаруга није остао у том врло пространом и разбацаном селу код Пљевље.

За род Бјелица мислим да је много вероватније да се ради о Риђанима него о Матаругама. Знам да је Аћимовдан проглашен за славу Риђана, па се због тога отписују сва остала братства која немају ту славу. Али чињеница је да и Драгошевићи из Грахова и Лаковићи и Томановићи из Малих Цуца потичу из села Риђани које је стара матица истоименог племена. Такође, Драгошевићи су предводили и Риђане и Грахово о чему постоје писани докази што наводи на закључак да се ради о истом племену које је променило назив након протеривања из старе матице. И на крају, Риђани су били огромно племе, тако да је доста скроман број малих братстава која славе Аћимовдан исувише незнатан да би се радило о остатку рода по коме је племе које се распростирало од Никшића до Крушевица добило име.

И ја се слажем да су "риђански Кучи" можда управо најбољи кандидати за праве Риђане.

Повезивање ПХ908 са Риђанима је некако било танано, заснивало се на томе што поједина ПХ908 братства по источној Херцеговини имају предање да су пореклом са територије тог племена, међутим нико од њих је генетски ближе повезан нити имају предање да су међусобно повезани, једино што их везује је то што по предању потичу из исте области и то што су носиоци исте хаплогрупе.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Pavo септембар 07, 2017, 01:56:46 пре подне
Мада треба бити опрезан, Паво је добро приметио да нпр. Матагуж није одвојено већ спојено, као и Бусадоса, тако да је могуће да патронимичка хипотеза о пореклу њиховог имена није исправна.

Meni se čini da ta pojava prezimena koja su nastala od dvostrukog antroponima kod Albanaca nije tako stara.  Ja koliko vidim, uopće je nema u Skadarskom katastiku.  Prezimena su jednostavna i izvedena najčešće od jednog morfema.  Složena uglavnom imaju pridjev kao Kryethi.

Najstarije dvostruke oblike sam našao u popis Albanaca preseljenih u Arbanase kod Zadra 1726.  Gesgenovich i Margiechevich. 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша септембар 07, 2017, 08:10:06 пре подне
Петровић наводи (он ми је једини релевантан извор за Матаруге; ако знате још неки јавите :) ) да су околна племена говорила да Матаруге не говоре српским и да нису православци. Е сад, он сматра да је нешто од тога можда изречено да би се оправдало касније растеривање Матаруга.
Међутим, ако нису говорили српски, могли су само говорити грчки или албански. А сем тога, ако нису били православци, могли су бити само католици, а католика је било само на северу Албаније.

Мада, претежно словенска имена припадника Матаруге (први именовани из 1318. звао се Владоје) говоре да је могуће да су већ били посрбљени.

Треба бити опрезан с таквим предањима. Наши аутори су посебно волели да истичу да су та племена на простору ЦГ била полу-дивља, да нису била хришћанске вере, православци, како год. То је мало теже у пракси. Многи од досељених Словена, који су били пагани, су се вероватно први пут и срели са хришћанством у додиру с овим племенима.

Уколико Матаруге долазе из Јужне Албаније, или Грчке, опет највише шансе имају за православље?

Недостаје, међутим, Z19851 у северној Албанији, више га има у јужнијим крајевима.  :) Не знам да ли је још неко приметио, али невероватно је како су се мало мешали северноалбански и црногорско-брђански E-V13; очекивало би се на основу племенских предања па и историјских извора да је тога било знатно више и да су те две области генетски изукрштане, међутим црногорски E-V13 (нпр. Васојевићи и Бјелице) имају ближе генетске рођаке у грчком Епиру и БЈРМ него у суседној Малесији. Заиста занимљива појава, требало би је ваљано објаснити.  :)

Ово је мени пало на памет још док сам гледао оно велико истраживање за Геге. Осим нешто мало R1b/J2b2 и појединих E-V13, нема превише везе, иако су ове области историјски повезане. Даља веза вероватно постоји. Било је додуше приче и о некој I1-Z63.

Можемо се питати шта је разлог такве изолованости Албанаца са севера Албаније.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо септембар 07, 2017, 08:39:30 пре подне
Што се тиче нашег рода EV13>Z19851 хтио бих нагласити неколико генетичких црта:

- Бјелице, Малоцуце и риђански Кучи као и њихова дијаспора широм српских земаља нису превише стар род. То се најбоље види на поређењу резултата на 111 маркера, гдје се види јасна блискост између Пејановића који је од Бјелица и Ракића који је или од Малоцуца или до риђанских Куча.

- најближи (бар гледајући по маркерима) овом црногорско-херцеговачком роду су EV13 из шопске зоне, међу којима има и Срба и Бугара

- након тога најближи по маркерима, а  СНП-ом потврђени Z19851 нашим хаплотиповима је неименовани Грк из мјеста Мосхата у Тесалији.

- на анонинимним истраживањима има читав низ тестираних из Албаније, као и Арбереша из Италије, Грка из сјеверне Грчке који су блиски нашим Z19851

Грк из Сјеверне Грчке је 0/17
Арбереши из Јужне Италије такође су 0/17

Има неких блиских и Гега, али због вриједности 439=12 мислим да нису повезани са нашим родом.

Дакле, имамо Црну Гору, Шоплук, Тесалију, јужну Албанију. Мислим да наши E-V13>Z19851 заиста показују генетску везу са тим јужноалбанским/сјеверногрчким простором.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 07, 2017, 12:37:44 поподне
Што се тиче нашег рода EV13>Z19851 хтио бих нагласити неколико генетичких црта:

- Бјелице, Малоцуце и риђански Кучи као и њихова дијаспора широм српских земаља нису превише стар род. То се најбоље види на поређењу резултата на 111 маркера, гдје се види јасна блискост између Пејановића који је од Бјелица и Ракића који је или од Малоцуца или до риђанских Куча.

- најближи (бар гледајући по маркерима) овом црногорско-херцеговачком роду су EV13 из шопске зоне, међу којима има и Срба и Бугара

- након тога најближи по маркерима, а  СНП-ом потврђени Z19851 нашим хаплотиповима је неименовани Грк из мјеста Мосхата у Тесалији.

- на анонинимним истраживањима има читав низ тестираних из Албаније, као и Арбереша из Италије, Грка из сјеверне Грчке који су блиски нашим Z19851

Грк из Сјеверне Грчке је 0/17
Арбереши из Јужне Италије такође су 0/17

Има неких блиских и Гега, али због вриједности 439=12 мислим да нису повезани са нашим родом.

Дакле, имамо Црну Гору, Шоплук, Тесалију, јужну Албанију. Мислим да наши E-V13>Z19851 заиста показују генетску везу са тим јужноалбанским/сјеверногрчким простором.

Ако се не варам, у Тесалији је некад било Арванита, који су сад сви хеленизовани.

Ево занимљиве карте која показује селидбе "Арванита" у Тесалију.
Ова група код Охридског језера је директно означена коа она која се сели у тесалију око 1320. године.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/13001350ALBANIANMIGRATIONS.png)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 07, 2017, 12:58:03 поподне
И у предањима каснијих племена на предметном подручју каже се да су Матаруге дошли са истока, дакле ни они нису староседеоци у северозападној ЦГ.

У Никшићима и Бањанима кажу да су Матаруге дошли "испод истока". С обзиром да се први пут помињу у дубровачком документу из 1318. године, могло би се закључити да су у подручје Рудина и источну Херцеговину стигли почетком 14. века. То је онај талас влашких катуна о којима је много писано, који су у том периоду (13-14. век) преплавили Херцеговину, а мање-више сви долазе са југоистока.

Не би било нелогично да и Матаруге потичу из Тесалије, Епира или јужне Албаније.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош септембар 07, 2017, 01:19:27 поподне
Ако се не варам, у Тесалији је некад било Арванита, који су сад сви хеленизовани.

Ево занимљиве карте која показује селидбе "Арванита" у Тесалију.
Ова група код Охридског језера је директно означена коа она која се сели у тесалију око 1320. године.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/13001350ALBANIANMIGRATIONS.png)

И ja тaкo нeштo cличнo paзмишљaм.
Из oвoгa штo je cимo нaпиcao, мoжe ce peћи дa je Шoплук кao пocлeдњe пpибeжиштe тoкoм V и VI вeкa пoкупиo и нeку Z19851. Tecaлиja, ceвepнa Гpчкa, jужнa Aлбaниja, aли и Apбepeши, мe нaвoди нa paзмишљaњe дa ce paди o cpeдњoвeкoвним Apбaнacимa, кojи cу тoкoм XIV и XV вeкa пpeплaвили тe oблacти, cтигaвиши дo Пeлoпoнeзa. Билo би зaнимљивo дa имaмo кojи Big Y.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 07, 2017, 06:49:19 поподне
Ако се не варам, у Тесалији је некад било Арванита, који су сад сви хеленизовани.

Ево занимљиве карте која показује селидбе "Арванита" у Тесалију.
Ова група код Охридског језера је директно означена коа она која се сели у тесалију око 1320. године.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/13001350ALBANIANMIGRATIONS.png)

Занимљиво ми je да се овде изричито напомиње да су племена била "влашка" и да се прави разлика између влашких и албанских племена.
Ова племена која иду ка Тесалији су углавном влашка, као н.п.р. ови Boui.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс септембар 08, 2017, 04:43:03 поподне
Кад су Драгојеви (Драгошеви, како пише у неким изворима) жена и деца желела да се доселе на подручје Матаруга, Матаруге им нису дале и отерале их.
Е сад, верујем да би Драгојева породица била свесна чињенице да су пореклом од Матаруга и искористила то да се насели на овом простору. Међутим, нису то искористили, и Матаруге су их сматрале странцима.
Зато ми ова прича Матаруге = Z19851 некако не пије воду.

P.S.
Сад сам схватио да се аутор не зове Ђурица него Ђурђица и да је женско.
О, Боже, ја већ две године име читам "Ђурица" верујући да је реч о мушком аутору.  ???
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић септембар 08, 2017, 05:20:12 поподне
Кад су Драгојеви (Драгошеви, како пише у неким изворима) жена и деца желела да се доселе на подручје Матаруга, Матаруге им нису дале и отерале их.
Е сад, верујем да би Драгојева породица била свесна чињенице да су пореклом од Матаруга и искористила то да се насели на овом простору. Међутим, нису то искористили, и Матаруге су их сматрале странцима.
Зато ми ова прича Матаруге = Z19851 некако не пије воду.

Да, има више разлога због којих та теорија не стоји.
Што се тиче Ђуричића, то није једино братство које су у Катунској нахији сматрали за Матаруге. Исто важи и за Дупончевиће у Залазима и Матовиће у Пјешивцима који су "од братства Дејана, исто Матаруге", како рече Шобајић. За Дупончевиће се испоставило да су I-PH908, а Дејани су се у Врбу у Његушима доселили из Гацка преко Врбице код Билеће. Нити је I-PH908 очекивана хаплогрупа за Матаруге, нити су Гацко и Билећа њихова постојбина.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic септембар 08, 2017, 05:24:01 поподне
Да, има више разлога због којих та теорија не стоји.
Што се тиче Ђуричића, то није једино братство које су у Катунској нахији сматрали за Матаруге. Исто важи и за Дупончевиће у Залазима и Матовиће у Пјешивцима који су "од братства Дејана, исто Матаруге", како рече Шобајић. За Дупончевиће се испоставило да су I-PH908, а Дејани су се у Врбу у Његушима доселили из Гацка преко Врбице код Билеће. Нити је I-PH908 очекивана хаплогрупа за Матаруге, нити су Гацко и Билећа њихова постојбина.

Дејани су веома могуће исто динарик као и Дупончевићи.

Но како год, ваљало би да имамо још резултата од фамилија које други називају Матаругама. Могуће је да им се тако нешто приписивало пре ради подсмеха и ниподаштавања, него зато што су заиста потомци старих Матаруга.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Небојша септембар 08, 2017, 05:37:37 поподне
Од тих предања о Матаругама, најпоузданије звучи оно које се везује за Мишковиће и Кокотовиће (Парежани) из Бањана. Од тог рода би требали бити Братићи из днк пројекта (хаплогрупа E1b).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић септембар 08, 2017, 05:45:54 поподне
Могуће је да им се тако нешто приписивало пре ради подсмеха и ниподаштавања, него зато што су заиста потомци старих Матаруга.

То је изгледа била честа појава широм Црне Горе, сличних примера има и са Букумирима и Лужанима. У овом случају је то још очигледније јер Матаруге са Катунском нахијом немају много везе, зна се да су живели на простору Бањана и Рудина.

Од тих предања о Матаругама, најпоузданије звучи оно које се везује за Мишковиће и Кокотовиће (Парежани) из Бањана. Од тог рода би требали бити Братићи из днк пројекта (хаплогрупа E1b).

Предухитрио си ме, управо сам о томе писао  :)
Ретка грана E1b хаплогупе којој припадају, географски положај, народно предање - све иде у прилог томе да су од Матаруга, али треба сачекати резултате још неких братстава (попут оних које сам споменуо) да би се дошло до коначног закључка.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Банија септембар 08, 2017, 05:48:37 поподне
Од тих предања о Матаругама, најпоузданије звучи оно које се везује за Мишковиће и Кокотовиће (Парежани) из Бањана. Од тог рода би требали бити Братићи из днк пројекта (хаплогрупа E1b).

Имамо и личке Кокотовиће који су тестирани као J2b1-M205, али је њихова веза са бањанским Кокотовићима упитна. Осим тога, хаплогрупа J2b1-M205 готово да не постоји у источној Херцеговини и у крајевима југозападно од Никшића, што би било за очекивати у случају да има неке везе са Матаругама.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук септембар 09, 2017, 09:06:09 пре подне
Занимљиво ми je да се овде изричито напомиње да су племена била "влашка" и да се прави разлика између влашких и албанских племена.
Ова племена која иду ка Тесалији су углавном влашка, као н.п.р. ови Boui.

У питању је клан Буа, више његових припадника се спомиње у византијским историјским изворима касног средњег века; постоји спорење око тога да ли су у питању Арбанаси или Власи (Цинцари). Византијски историчари све ове дошљаке из Албаније називају Арванитима, али постоје индиције да је међу њима било и Цинцара, међу којима и овај род.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bua_family
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Spata
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Bua
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_Bua

"The migration wave into Epirus and Thessaly in the first half of the 14th century included Albanians and Vlachs;[6] Albanian historians consider him Albanian,[7] while a Vlach (Aromanian) origin has also been given by historians;[7] Croatian historian Milan Šufflay (1879–1931) spoke of an Albano-Aromanian symbiosis in the Pindus, and discussed the nationality of the Losha, Bua and Shpata.[8]"

"Peter Bua was a member of the Bua family, which was of Aromanian (Vlach) origin.[1]"
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош септембар 09, 2017, 10:40:24 пре подне
У питању је клан Буа, више његових припадника се спомиње у византијским историјским изворима касног средњег века; постоји спорење око тога да ли су у питању Арбанаси или Власи (Цинцари). Византијски историчари све ове дошљаке из Албаније називају Арванитима, али постоје индиције да је међу њима било и Цинцара, међу којима и овај род.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bua_family
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Spata
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Bua
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_Bua

"The migration wave into Epirus and Thessaly in the first half of the 14th century included Albanians and Vlachs;[6] Albanian historians consider him Albanian,[7] while a Vlach (Aromanian) origin has also been given by historians;[7] Croatian historian Milan Šufflay (1879–1931) spoke of an Albano-Aromanian symbiosis in the Pindus, and discussed the nationality of the Losha, Bua and Shpata.[8]"

"Peter Bua was a member of the Bua family, which was of Aromanian (Vlach) origin.[1]"

И Ђин Буja Cпaтa и Пeтap Љoшa cу влaдaли oблaшћу нeкaдaшњe Eтoлиje-Aкapнaниje, кoja je билa нaceљeнa apoмунcким cтaнoвништвoм, пa пocтojи мoгућнocт дa cу и oни Влacи.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/Serbia_1360_sr.png/460px-Serbia_1360_sr.png)

Meђутим, joш 1268. je Mиxajлo II Aнђeo eпepcки дecпoт cклoпиo угoвop ca Mиxajлoм VIII Пaлeoлoгoм o нaceљaвaњу Apбaнaca у Tecaлиjу paди oдбpaнe oд Лaтинa. Пpви пoмeн Apбaнaca у Tecaлиjи je из 1325. Извop из 1333. нaм гoвopи дa cу Apбaнacи у Tecaлиjи живeли кao cлoбoдни нoмaди. У иcтoм извopу ce кaжe дa je Aндpoник III Пaлeoлoг cклoпиo дoгoвop ca 12000 Apбaнaca из плeмeнa Maлaкacиja, Буja и Macapитa. Ta плeмeнa cу живeлa у бpдимa Tecaлиje. Упpaвo ocвajaњe Tecaлиje oд cтpaнe цapa Душaнa 1348. ojaчaлo je Apбaнace и њиxoву влacтeлу из кoje cу пoникли и Ђин Буja и Пeтap Љoшa.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 09, 2017, 07:49:27 поподне
Матаруге са Катунском нахијом немају много везе, зна се да су живели на простору Бањана и Рудина.

Предање их везује и за простор Цуца, а ван Катунске нахије и за Никшићко поље.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 19, 2017, 02:57:20 поподне
Остојићи, род Бјелица Z5017>Z19851, у табели СДП број 170:

http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=E


„Пореклом су из Сенте у Банату, а још даље, сва је прилика, са Цетиња, Његуша или околине. Пресељени су у Александрово, општина Мерошина, у Топлици,  у групи колонизованих војвођанских родова који су засновали типично банаћанско село ушореног типа у Добричу, у долини Азбресничке реке, леве притоке Јужне Мораве, која са Јастребца протиче кроз Добрич. Александрово је засновано у пролеће 1881. године, након српско-турских ратова 1876-1878, на погодном и плодном земљишту Добрича и осталих крајева Топлице, са добрим саобраћајем на релацији Ниш–Прокупље.

Оснивачи Александрова су група од 46 породица из Војводине исељених под вођством свештеника Стевана (Симеона) Болманца, који је пореклом из Срема. Они су још током 1879/1880. године стигли у Ниш, где су привремено смештени, а у пролеће 1881. године Алекса Јовановић (родом из Сирига, Бачка) подиже прву кућу у Александрову. Становници се једним именом зову Банаћани.

Село је названо по краљу Александру Обреновићу.

Свако домаћинство је добило по 4 хектара земље за обраду. Главна занимања су била сточарство, земљорадња и занати. Обавезни су били поп и учитељ. Александровачки Банаћани су се издвајали по госпоштини, начину живота, ношњи, писмености и обичајима. Имали су напреднију технологију у пољопривреди и занатској делатности од својих суседа у Топлици. Весели по природи, волели су музику и песму, имали тамбурашко-гајдашко друштво."
 
Из Монографије о Александрову, Даринке Зечевић:

"Оснивачко становништво пореклом из Бачке (Сириг, Деска, Сента, Госпођинци): Остојићи, Вујићи и Главошевићи из Сенте; Јовановићи, Пасуљски, Јерковић и Владисављевићи (као и изумрле породице Тривановић, Николић, Грбановић) из Сирига (код Сегедина); Ракићи, Поповићи, Ђукићи и Пантићи (као и изумрле породице Шокић, Лазукић, Недељковић, Путић) из Госпођинаца; Мандићи из Деске, чанадски дистрикт (изумрли).“

Александровачких Остојића има исељених у Ниш и Београд.


(http://imagizer.imageshack.us/a/img923/7876/6MTN9P.jpg)

(http://imagizer.imageshack.us/a/img924/7339/VmVUrT.jpg)

Браћа Марко и Ђура Милошеви Остојић из Александрова
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 19, 2017, 02:58:17 поподне
Заборавих да напишем да је податке дао Божидар Стеванов Остојић.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo септембар 19, 2017, 03:01:37 поподне
„Још од времена првих српских сеоба у Банат, односно у српску Деспотовину пре 17.века, презиме Остојић, а касније у Војној граници и Остојин, често се појављује у архивским записима, нарочито у време активног или развојаченог Потиско-поморишког „диштрикта“ (1751-1752. год.), седишта истоимене регименте (Бечеј). Остојићи су се доселили као племство још из времена Ивана Црнојевића (14. век, кад се спомиње „језерско“, племство од Скадра и Лепоја Остојић, један од 24 повлашћена зетска племића) које је имало дароване поседе на Цетињу, а живело у Паштровићима, на мору.

Академик проф. Ј. Ердељановић каже да се не само Остојићима него и другим старим зетским породицама губи сваки траг у 15. веку, када су се иселили из Његуша. Најстарији спомен Остојића је у Араду (у оквиру Деспотовине Бранковића), где се помиње „аднађ – hadnagy“ (официрски чин) Остоја од Арада и „аднађ“ Ђурка од „Бијеле Сенте“ (1705-1712. година), у једној народној песми коју бележи Сава Текелија. Већ 1660. сусреће се кнез Остоја у Лудошу код Уздина, док су у исто време у Ботошу (ковинска жупанија) двојица старешина породица забележени са овим презименом: Јован и Радивој Остојин.

У исто време и у Итебеју бележи се као старешина породице Стојић Остојин, а у Модошу: Живан Остојин. Као граничар, у Шајкашкој, забележен је у Мартоношу, 1718. капетан Арсен Остојић.
Додајмо да су Остојићи на просторе данашње Војводине стигли много пре колонизације после два светска рата. Као граничари, стигли су у Шајкашку још у време Марије Терезије. У Мартоношу, 1718. године, спомиње се Арсен Остојић као капетан у једном од тринаест потиских шанаца.
Презиме Остојин забележено је и у Мошорину (1750. година), Госпођинцима, Ковиљу, Ченти, Ђакову и другде, а Остојић најраније у Ченти 1776, затим Тителу, Сланкамену, Ђурђеву, Каћу, Бечеју, Карловцима, Ђакову."

http://www.poreklo.rs/2012/02/03/poreklo-prezimena-ostojic/
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Rimidalv септембар 19, 2017, 04:04:28 поподне
Ја сам раније на једној теми оставио линк о Александрову.

https://www.youtube.com/v/4As0eQ8tmN8
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) октобар 18, 2017, 10:23:03 поподне
Стигли су први резултати за мој геном. Интересантно да се појављује поријекло које води према русији и татарима. Такође у овим првим резултатима се појавило поклапање са породицом Четковић Гентула.
Ево линк на резултате па кога интересује може да погледа.

https://www.yseq.net/strs.php?osCsid=cc30091a6e76e51ddd3846c02e655bf1
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Jelic октобар 18, 2017, 10:23:43 поподне
Стигли су први резултати за мој геном. Интересантно да се појављује поријекло које води према русији и татарима. Такође у овим првим резултатима се појавило поклапање са породицом Четковић Гентула.
Ево линк на резултате па кога интересује може да погледа.

https://www.yseq.net/strs.php?osCsid=cc30091a6e76e51ddd3846c02e655bf1

Требаће ипак "скриншот" резултата.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) октобар 18, 2017, 10:32:08 поподне
Требаће ипак "скриншот" резултата.

Ако није тешко, може ли мало јасније.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: filipi октобар 18, 2017, 10:50:56 поподне
Ако није тешко, може ли мало јасније.
Ne mozemo mi vidjeti tvoj nalog,jedino da nam svima das lozinku ili napravi fotografiju ekrana,telefona ili monitora sa rezultatima.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 18, 2017, 10:52:04 поподне
Ако није тешко, може ли мало јасније.

 То на СТР страни је поредак маркера за уношење у калкулаторе/предвиђаче, међу њима и Невген (Ћетковић и Невски). Дакле није поклапање са Ћетковићем.:)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) октобар 18, 2017, 11:04:13 поподне
Ne mozemo mi vidjeti tvoj nalog,jedino da nam svima das lozinku ili napravi fotografiju ekrana,telefona ili monitora sa rezultatima.

Search this haplotype in Ysearch
Add this haplotype to Ysearch

Copy & paste this string into Whit Athey's Haplogroup Predictor:
13,24,13,10,16,19,11,12,11,13,12,30,,,,,,26,14,,,,,,,,11,19,21,,,,,,,,10,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Or Vadim Urasin's YPredictor:
13,24,13,10,16,19,11,12,11,13,12,30,,,,,,26,14,,,,,,,,11,19,21,,,,,,,,10,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Or Milos Cetkovic Gentula and Aco Nevski's NEVGEN Predictor:
13,24,13,10,16-19,11,12,11,13,12,30,0,0-0,0,0,26,14,0,0,0-0-0-0,0,11,19-21,0,0,0,0,0-0,0,10,0,0,0-0,0,0,0,0,0,0,0,0-0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0

NIST Format:
SampleID   Marker+   Chr   Start   End   Allele
11006   DYS19   ChrY   9521934   9522128   13
11006   DYS385   ChrY   20801456   20801824   16-19
11006   DYS388   ChrY   14747462   14747617   12
11006   DYS389I   ChrY   14612070   14612316   13
11006   DYS389II   ChrY   14612070   14612316   30
11006   DYS390   ChrY   17274874   17275219   24
11006   DYS391   ChrY   14102758   14103044   10
11006   DYS392   ChrY   22633758   22634011   12
11006   DYS393   ChrY   3131128   3131246   13
11006   DYS426   ChrY   19134813   19134909   11
11006   DYS437   ChrY   14466964   14467155   14
11006   DYS438   ChrY   14937795   14938015   10
11006   DYS439   ChrY   14515159   14515410   11
11006   DYS447   ChrY   15278692   15278902   26
11006   Y-GATA-H4   ChrY   18743384   18743751   12
11006   YCAII   ChrY   19622083   19622240   19-21

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) октобар 18, 2017, 11:07:18 поподне
То на СТР страни је поредак маркера за уношење у калкулаторе/предвиђаче, међу њима и Невген (Ћетковић и Невски). Дакле није поклапање са Ћетковићем.:)

Hvala na odgovoru. Vidi se da sam pocetnik.  ;D
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: filipi октобар 18, 2017, 11:09:03 поподне
Imas ovog Vadima na facebook,izadje odmah on cim ukucas.Zivi u Sociju u Rusiji a rodjen je u Kazanju Tatarstan.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Херцеговац (Вујовић) октобар 18, 2017, 11:14:57 поподне
То на СТР страни је поредак маркера за уношење у калкулаторе/предвиђаче, међу њима и Невген (Ћетковић и Невски). Дакле није поклапање са Ћетковићем.:)

А ја помислио на неке везе са Кримом, Русијом и Татарима.  ;D ;D
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 19, 2017, 12:56:26 пре подне
 Симо и други су писали о Бјелицама као могућим Матаругама.

 Но размишљао сам, да ли та веза постоји преко породице Матаранга, дакле да ли су историјске Матаранге у вези с Матаругама преко Z19851?

- Нешто сам гледао подручја Грчке и у дефтеру из 1455 од којег имам дијелове, и примјетио сам да се јавља родовско име Матаранга код двије особе у селу Бирбјани код језера Трихонида, гдје се и данас налази село Матаранга (Матарагка). То презиме се јавља и даље у селу Меливоја што је 35 км сјевероисточно од Ларисе (Мекси Матарагка).

- Рођак Бјелица са фтдна без презимена је из Мосхатија код Кардице, 8 км источно од Кардице се налази село Матарагка, а око 25 км сјевероисточно од Мосхатија.

- На Пелопонезу села са именом Матарагка се налазе у Месинији, на сјевероистоку и југоисточно од Аргоса.
Постоји један хаплотип Z19851 сродан Бјелицама на истраживању у Коринту (KOR38).

- На истом истраживању (Greeks in the West) изгледа нема овог хаплотипа на Еубеји, а на Еубеји и поред арванитског присуства нема трагова Матаранга.

- Рођаци Бјелица су и један Цинцарин из Андон Почија, те Цинцарин из код Когалничеануа/Констанце у Румунији, врло близак овом из Мосхатија.

- Из студије о Арберешима на 17 маркера, од 18 V13 чак седам је Z19851 сродних Бјелицама. Од тих седам нити један није са Сицилије (два сицилијанска V13 имају dys393=25, нису блиски Бјелицама али можда припадају тој грани.), сви су из Калабрије, пет југозападно од подручја Полина, један на масиву Полино и један у долини ријеке Крати.

- Презиме Матранга се јавља у Пиану на Сицилији

- Презимена Матранга и Матранголо јављају се колико сам истраживао и код Арбереша из Калабрије: Cassano Al Ionio, Castrovillari, Acquaformosa, Cosenza..

- Потомци породице Матаранга јесу били међу Арбереш популацијом.

 Док је овај хаплотип веома присутан међу Арберешима, врло је риједак међу Гегама и Тоскама, а ако су Матаранге Z19851 занимљиво да међу данашњим Албанцима скоро да нема њихових потомака.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 19, 2017, 01:42:17 пре подне
- На Пелопонезу села са именом Матарагка се налазе у Месинији, на сјевероистоку и југоисточно од Аргоса.

 Сјеверозападу, ту се у близини (Амалиада) јављају носиоци презимена Ματαραγκας. Један као да је образовање завршио у Кардици. Поред језера Трихонида такођер има носилаца (Агринио), у Беотији (Ливадеја), као и на Атици (Коропи, Мениди, Неа Макри), и у Македонији (Кампанис, Драма), Кефалонија (Аргостоли), наравно Атина.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 19, 2017, 03:22:53 пре подне
- Рођаци Бјелица су и један Цинцарин из Андон Почија, те Цинцарин из код Когалничеануа/Констанце у Румунији, врло близак овом из Мосхатија.

 У Констанци се јављају носиоци презимена Матаранга. Ту је и Iancu Mataranga, извођач аромунских пјесама. :) Дакле код Цинцара у Констанци постоји хаплотип овог из Мосхата, и Андон Почи један.
 У Андон Почију има доста R1b BY611 али то није исти хаплотип као албански са TMRCA од 1000 година, већ сигурно старији (стара вриједност dys393=12, dys392=11), који је раширен на балкану.

 У Кучову, јужна Албанија се јавља презиме Матарангаси.

 Дакле мислим да је то то, присуство код Аромуна Z19851 може да индицира да се овдје ради баш о стариначкој хг на простору сјеверног Епира, односно Илира који су романизовани, а добар дио њих је ушао у албански корпус. Блискост рода Бјелица са Арберешима јасно упућује на то да су одвојени не тако давно, односно неко је мигрант ту, одакле, па вјероватно око Андон Почија/сјеверни Епир.

 Значајно је да се веже Z19851 за Илире јер, многе гране V13 више имају везе с истоком балкана, ово би могла бити "западна", при томе је доста стара (4000 г.).

 Нисам се ни дотакао Матаруга из ЦГ у претходним постовима. Ишао сам само "около" да их повежем са Матарангама. :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 19, 2017, 08:01:29 пре подне
 Да се мало осврнем на генетску слику.

 Постоји Пивљанин Аранђеловдан (потомци Баје Пивљанина ?), на том подручју које је ту око старе нахије Матаруга из 15. вијека.
 Знам да је један од Катуна матаруга у попису 1477. зимовао у селу Љутић, ту видим пар родова који славе Аранђеловдан као и Пивљанин, од њих ми је интересантан род Ћировића. Они кажу да су у Љутиће доселили из Братосовине, а од тамо из Матаруга код Пљеваља. Каже се да су Ћировићи су пројеклом "из Мораче". Но јесу ли поуздано? Помислио сам да нису они Z19851.

 Бошко Ћировић прича занимљиво предање
Цитат
Према народном предању које прича Бошко Ћировић, у Љутићима, Братосавини и Дубочици живело је некада илирско племе Геге, док је у Мијаковићима и суседним селима живело друго племе – Тоске. Међу њима је дошло до сукоба у ком су победиле Тоске. У предању је сачувано да су Тоске приликом преласка преко реке Маочнице, испод Братосавине, изгубиле мазгу са парама, па је тај златни новац нашао Шундо Грбовић и обогатио се. Догађај се збио пре доласка Срба у ове крајеве.

 Такођер се у селу Матаруге спомиње стариначки род Бијелићи.

 На пројекту је у роду Бјелица, Шикуљак из Мисоче, поријеклом из Калића код Високог, те Ђурђић из Чемернице/Корита сјевероисточно од Илијаша, за које Филиповић каже да су изумрли (очито нису :) ). Славе различите славе и немају неког даљег предања. Но постоји у Мисочи код Илијаша стариначки муслимански род Матаруге. Чак и да нису ове генетике њихово присуство у најмању руку индицира досељавање Матаруга на то подручје, а ту се налази и Z19851.

 Гледајући несловенска имена код Матаруга, ту је често име Букур/Букор/Букоје које је више влашко, затим име Вито, од албаноидних Тучап и Бач.
 Легендарни краљ Сумор, као да има комбинацију албанског имена Сума и романског наставка -ор. Тонегдје и прати чињеницу да се Z19851 среће од Арбереша али и код Цинцара.

 Што се тиче Братића, он можда јесте Z19851, али ипак гледајући на нека његова поклапања могуће да је нека јако стара грана. Али нпр. ево једног хаплотипа из Грчке са којим дијели неке кључне вриједности dys437=15 и dys448=19 што је јако ријетко.
13 24 13 10 15-18 12 13 11 30 17 15 19 11 17 10 22
13 25 13 10 16-19 13 13 11 31 19 15 19 9  15 10 ??

 Обзиром да има dys390=25 а овај грчки има честих 15-18 можда јесте  Z19851. Но ипак је вјероватније он чак и PH1246-.

 Међутим Матаруге јесу мигрирале на запад што јесте случај и са Бјелицама, док за Братића није, па можда су они род које су Z19851 дошљаци асимиловали.

 Дакле кад склопимо:
-Z19851 Пивљанин
-Бијелићи старинци у селу Матаругама (Пљевља)
-Z19851 код Илијаша гдје су и муслимани Матаруге
-Z19851 код Цинцара из Констанце код којих се јавља презиме Матаранга
-Z19851 код Цинцара из Андон Почија, нешто сјеверније се у Кучову јавља презиме Матарангаси, покоји Z19851 код Албанаца.
-Z19851 из Мосхита у близини којег постоји село Матаранга
-Z19851 код Арбереша међу којим су били Матаранге и међу којима се јављају презимена Матранга и Матранголо
-Z19851 у сјеверној Грчкој, гдје се јавља презиме Матаранга
-Z19851 на Пелопонезу гдје се јавља презиме и 3 села с именом Матаранга

тешко ће бити да Бјелице нису Матаруге и то у сродству са Матарангама? :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо октобар 19, 2017, 09:13:46 пре подне
Каже се да су Ћировићи су пројеклом "из Мораче". Но јесу ли поуздано? Помислио сам да нису они Z19851.

-Бијелићи старинци у селу Матаругама (Пљевља)


Зор, вјерујем да су ове паралеле везане за Матаранге и Z19851 могуће, међутим што се тиче Бијелића у Матаругама у Пљевљима , већ је тестиран једна њихов огранак-Гачевићи и то као I2-PH908.

Што се Ћировића тиче, раније је писано о њима као J2b-M205, јер такође има породица које су од њих,а тестиране су као J2b-M205.

У сваком случају, веза Матаруге-Матаранга- Z19851 остаје као вјероватна опција.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad октобар 19, 2017, 12:34:46 поподне
Да се мало осврнем на генетску слику.

 Постоји Пивљанин Аранђеловдан (потомци Баје Пивљанина ?), на том подручју које је ту око старе нахије Матаруга из 15. вијека.
 Знам да је један од Катуна матаруга у попису 1477. зимовао у селу Љутић, ту видим пар родова који славе Аранђеловдан као и Пивљанин, од њих ми је интересантан род Ћировића. Они кажу да су у Љутиће доселили из Братосовине, а од тамо из Матаруга код Пљеваља. Каже се да су Ћировићи су пројеклом "из Мораче". Но јесу ли поуздано? Помислио сам да нису они Z19851.

 Бошко Ћировић прича занимљиво предање
 Такођер се у селу Матаруге спомиње стариначки род Бијелићи.

 На пројекту је у роду Бјелица, Шикуљак из Мисоче, поријеклом из Калића код Високог, те Ђурђић из Чемернице/Корита сјевероисточно од Илијаша, за које Филиповић каже да су изумрли (очито нису :) ). Славе различите славе и немају неког даљег предања. Но постоји у Мисочи код Илијаша стариначки муслимански род Матаруге. Чак и да нису ове генетике њихово присуство у најмању руку индицира досељавање Матаруга на то подручје, а ту се налази и Z19851.

 Гледајући несловенска имена код Матаруга, ту је често име Букур/Букор/Букоје које је више влашко, затим име Вито, од албаноидних Тучап и Бач.
 Легендарни краљ Сумор, као да има комбинацију албанског имена Сума и романског наставка -ор. Тонегдје и прати чињеницу да се Z19851 среће од Арбереша али и код Цинцара.

 Што се тиче Братића, он можда јесте Z19851, али ипак гледајући на нека његова поклапања могуће да је нека јако стара грана. Али нпр. ево једног хаплотипа из Грчке са којим дијели неке кључне вриједности dys437=15 и dys448=19 што је јако ријетко.
13 24 13 10 15-18 12 13 11 30 17 15 19 11 17 10 22
13 25 13 10 16-19 13 13 11 31 19 15 19 9  15 10 ??

 Обзиром да има dys390=25 а овај грчки има честих 15-18 можда јесте  Z19851. Но ипак је вјероватније он чак и PH1246-.

 Међутим Матаруге јесу мигрирале на запад што јесте случај и са Бјелицама, док за Братића није, па можда су они род које су Z19851 дошљаци асимиловали.

 Дакле кад склопимо:
-Z19851 Пивљанин
-Бијелићи старинци у селу Матаругама (Пљевља)
-Z19851 код Илијаша гдје су и муслимани Матаруге
-Z19851 код Цинцара из Констанце код којих се јавља презиме Матаранга
-Z19851 код Цинцара из Андон Почија, нешто сјеверније се у Кучову јавља презиме Матарангаси, покоји Z19851 код Албанаца.
-Z19851 из Мосхита у близини којег постоји село Матаранга
-Z19851 код Арбереша међу којим су били Матаранге и међу којима се јављају презимена Матранга и Матранголо
-Z19851 у сјеверној Грчкој, гдје се јавља презиме Матаранга
-Z19851 на Пелопонезу гдје се јавља презиме и 3 села с именом Матаранга

тешко ће бити да Бјелице нису Матаруге и то у сродству са Матарангама? :)
Ако мислиш на Пивљанина из села Крће код Пљеваља он нема везе са породицом Баја Пивљанина (мада му се прађед тако звао  :)). Његови су презиме добили када су преселили у Крће, а доселили су из Мратиња у Пиви и од братства Вуковић.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Бакс октобар 19, 2017, 01:38:21 поподне
Док је овај хаплотип веома присутан међу Арберешима, врло је риједак међу Гегама и Тоскама, а ако су Матаранге Z19851 занимљиво да међу данашњим Албанцима скоро да нема њихових потомака.

Како ово објашњаваш? Да су они албанизовани тек по доласку у Италију? Или да су се скоро сви одселили у Италију? Или нешто треће?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 19, 2017, 06:04:32 поподне
Зор, вјерујем да су ове паралеле везане за Матаранге и Z19851 могуће, међутим што се тиче Бијелића у Матаругама у Пљевљима , већ је тестиран једна њихов огранак-Гачевићи и то као I2-PH908.

Што се Ћировића тиче, раније је писано о њима као J2b-M205, јер такође има породица које су од њих,а тестиране су као J2b-M205.

У сваком случају, веза Матаруге-Матаранга- Z19851 остаје као вјероватна опција.

 А баш сам гледао њихов хаплотип јер су из Матаруга, у реду међутим племе Бјелице се спомиње већ 1430. г. "de zente Bielice", обзиром да име Бијелићи јесте старо ту, оно на шта рачунам је да га нису донијели Z19851 с југа. Слично имамо Матаруге Y2613 из Градишке. Да нису ови сјеверни катуни Матаруга већ тад 1477. били измијешани.

 Што се тиче Матаранга, мени је од свих ових које сам побројао најупечатљивија веза између овог хаплотипа из Констанце који са овим из Мосхита дијели његову уникатну вриједност на dys389 13-18, коју немају други Z19851, што значи да је овај Цинцарин из Констанце сасвим могуће и мигрант из Мосхита. Код Аромуна из Констанце јавља се презиме Матаранга, а и у близини Мосхита постоји село, можда и презимена, Матаранга. Иначе из студије о Цинцарима види се да ти Цинцари из Констанце имају афинитете са више различитих цинцарских група, преко Z19851 али и преко Динарика имају везу са овима из Андон Почија (али не нпр овај R1b BY611 dys393=11), а прего других хг са овима из Штипа, Дукасија, а најмање некако с овима из Куманова.

 Можда се и ове Бјелице са запада могу довести у везу с неким топонимима Матаруга, као што сам спомињао ове муслиманске Матаруге из Мисоче и Z19851 близу њих.

 Такођер постоје ови бугарски хаплотипови који се уклапају у Бјелице. Лјаја из Новог Села ког Видина (предак пише из 19 вијека), а који је присутан и у анонимној студији из Монтане. Зарзалиев из Сливена (предак исто 19. вијек), те један анонимни из Софија провинције који има dys389i=12, али по свим осталим вриједностима упада у Z19851. Ново Село изгледа није постојало 1466, у дефтеру санџака Видин, а тврђава Флорентин у близини јесте.

 Занимљиво да се код Цинцара из Андон Почија налази и један J2-M205. Многи су критиковали мали узорак тамошњих Цинцара али очито да се ради о изолованој групи са доста уских грла као R1b и I2a, сигурно би и већи узорак потврдио то, али ето срећу се код њих и J2-M205 и Z19851, а не срећу код осталих Цинцара (Штип, Куманово, Дукаси). Могуће и то указује на нешто. Но тај J2-M205 је своја прича.

Ако мислиш на Пивљанина из села Крће код Пљеваља он нема везе са породицом Баја Пивљанина (мада му се прађед тако звао  :)). Његови су презиме добили када су преселили у Крће, а доселили су из Мратиња у Пиви и од братства Вуковић.

 А, тражио сам везе Z19851 са овим катунима Матаруга из 1477. па ми се он учинио као кандидат.:)

Како ово објашњаваш? Да су они албанизовани тек по доласку у Италију? Или да су се скоро сви одселили у Италију? Или нешто треће?

 Обзиром да је Матаранга проминентна феудална породица тешко да су они албанизовани тек у Италији, али управо то може бити разлог што су једноставно могли мигрирати у Италију због статуса, као што се међу Арберешима срећу потомци Скендербега.
 Но свакако очито присуство Матаранга (и Z19851) међу Аромунима показује везу с тим романизованим слојем, као што сам напоменуо што се тиче антропонимије Матаруга изгледа да су оба елемента присутна.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук октобар 19, 2017, 06:16:38 поподне
О Матарангама сам писао на посебној теми:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1751.0

"Матаранге би нама можда могле бити и најзанимљивије, због упадљиве сличности тог племенског имена са Матаругама, старим ишчезлим племеном са простора Црне Горе. У Грчкој и данас постоје топоними који носе имена ових арбанашких племена, у областима које су они у средњем веку населили. Tако у округу Трикала (област Тесалија) постоји место Малакаси, а Малакаса на Атици, северно од Атине; Мазараки у округу Теспротија (област Епир), Като Мазараки у округу Ахаја на Пелопонезу (област Западна Грчка), Мазараки у округу Јањина (област Епир) и Мазараки у округу Илија (односно Елида, на Пелопонезу, област Западна Грчка); Матаранга у округу Илија на Пелопонезу (Западна Грчка), Матаранга у округу Кардица (Тесалија), Матаранга у округу Етолоакарнанија (Западна Грчка), Матаранга у округу Арголида (Пелопонез) и Матарангас у округу Месинија (односно Месенија, Пелопонез). "
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Банија октобар 19, 2017, 06:16:52 поподне
Ако је судећи по хаплогрупи и по најближим поклапањима, Матаруге са подручја Градишке врло лако могу носити презиме према топонимима са подручја Приједора (Матаруге, Матарушко поље). Било би занимљиво тестирати банијске Матаруге, како би се утврдило имају ли везе са крајишком граном.

Што се тиче поменутог J2b-M205, он не припада нашој грани и више се наслања на хаплотипове са подручја данашње Грчке.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 19, 2017, 06:44:56 поподне
О Матарангама сам писао на посебној теми:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1751.0

"Матаранге би нама можда могле бити и најзанимљивије, због упадљиве сличности тог племенског имена са Матаругама, старим ишчезлим племеном са простора Црне Горе. У Грчкој и данас постоје топоними који носе имена ових арбанашких племена, у областима које су они у средњем веку населили. Tако у округу Трикала (област Тесалија) постоји место Малакаси, а Малакаса на Атици, северно од Атине; Мазараки у округу Теспротија (област Епир), Като Мазараки у округу Ахаја на Пелопонезу (област Западна Грчка), Мазараки у округу Јањина (област Епир) и Мазараки у округу Илија (односно Елида, на Пелопонезу, област Западна Грчка); Матаранга у округу Илија на Пелопонезу (Западна Грчка), Матаранга у округу Кардица (Тесалија), Матаранга у округу Етолоакарнанија (Западна Грчка), Матаранга у округу Арголида (Пелопонез) и Матарангас у округу Месинија (односно Месенија, Пелопонез). "

 Да, но ја бих ипак одвојио Матаранга од осталих, обзиром да Мазараки вјероватно има везу с албанским именом Музак/Мазак, које се често среће у пописима, и код Арванита.


Ако је судећи по хаплогрупи и по најближим поклапањима, Матаруге са подручја Градишке врло лако могу носити презиме према топонимима са подручја Приједора (Матаруге, Матарушко поље). Било би занимљиво тестирати банијске Матаруге, како би се утврдило имају ли везе са крајишком граном.

Што се тиче поменутог J2b-M205, он не припада нашој грани и више се наслања на хаплотипове са подручја данашње Грчке.

 Постоје Војиновић и Вокић Z19851 из Приједора и Санског Моста, можда се они могу довести у везу с тим топонимима.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: НиколаВук октобар 19, 2017, 09:13:20 поподне
Да, но ја бих ипак одвојио Матаранга од осталих, обзиром да Мазараки вјероватно има везу с албанским именом Музак/Мазак, које се често среће у пописима, и код Арванита.

Пре ће бити да имају везе са облашћу Мазрек/у, 10 км источно од Скадра, где се налази и истоимено село. Из овог краја потичу и познати католички надбискупи из 17. и 18. века, Петар и Матија Масарек (Мазареки, Мазреку) чији извештаји Конгрегацији за пропаганду вере у Риму (Пропаганда Фиде) представљају значајан историјски извор за простор Старе Србије, али и Балкан уопште, током ова два века.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић новембар 05, 2017, 05:24:36 поподне
Данас сам наишао на врло битан податак у Ердељановићевом раду о Старој Црној Гори на који раније нисам довољно обратио пажњу:

Ровински је забележио о пореклу ових братстава само оволико: Кривокапићи, вели, најјаче братство у Цуцама, и Мартиновићи у Бајицама говоре, да су дошли испод Орлине (пред Крсцем у Дуги), а део Загарачана и Бјелице из Чарађа у Дуги.

Ово је једини извор на који сам до сада наишао где се спомиње другачије место порекла Бјелица и Ђуричковића у односу на остале "Орловиће". Тиме се донекле може објаснити и различито генетско порекло. Чарађе и Крстац су иначе суседна села у Голији тако да су заједничке миграције логичне.

(https://i.imgur.com/pRgeOQA.jpg)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја новембар 24, 2017, 03:35:17 поподне
Иване, дали је негдје могуће пронаћи прецизније податке о временима и разграничењу токове исељавања из братстава племена Бјелице на подручје: "које је касније припало Цеклину, Голије, Горњег Поља и Опутне Рудине", од 1858. па наовамо? 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић новембар 24, 2017, 11:36:43 поподне
У следећим књигама има доста прецизних података о пореклу становништва Цеклина, Опутних Рудина и Голије:
Андрија Јовићевић - "Ријечка Нахија"
Косто Перућица - "Опутна Рудина"
Обрад Вишњић - "Голија и Голијани"
Прве две књиге су доступне у дигиталној библиотеци Порекла.
Што се Горњих Поља тиче, та област није покривена ниједном етнографском студијом колико је мени познато.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: сɣнце новембар 25, 2017, 07:07:45 пре подне

 Нисам се ни дотакао Матаруга из ЦГ у претходним постовима. Ишао сам само "около" да их повежем са Матарангама. :)


Када би реч матаранга чули Словени у време шестога века, у Срба би се оно по правилним језучним променама превратило у Матаруга, у Бугара Матаръга, у Македонаца Матарага а у Словенаца Матарога, слично кано Мантимиру (прасловенски)> Монтимиръ (старословенски) > Мутимир (срб). Могући би били и прегласи а>о, из којих би се добило Моторуга, Мотаруга, Маторуга. Што се језикословља тиче, Матаруге су се морали налазити унутар србскога језичнога појаса пре деветога, десетога века.
Што се тиче значеље ове речи, корен има бити влашска реч matur која означава стари што би Власи рекли матори; или lat. matara - копље.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја новембар 25, 2017, 01:04:26 поподне
У следећим књигама има доста прецизних података о пореклу становништва Цеклина, Опутних Рудина и Голије:
Андрија Јовићевић - "Ријечка Нахија"
Косто Перућица - "Опутна Рудина"
Обрад Вишњић - "Голија и Голијани"
Прве две књиге су доступне у дигиталној библиотеци Порекла.
Што се Горњих Поља тиче, та област није покривена ниједном етнографском студијом колико је мени познато.

Хвала на одговору.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Radul децембар 04, 2017, 09:05:55 поподне
Према рачуници за Y25, а која би требала бити сличана Y23, НЗП за Бјелице(26 тестираних) се креће од 1066 до 1165 година. :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 14, 2018, 03:11:39 поподне
Вјероватноћа да Пејановић са СДНК и Роберт Олофсон тестиран на ФТДНА имају заједничког претка унутар посљедњих 10 генерација је 99,65%, за 16 генерација је 99.99%,  на 111 маркера GD је 1  (за сада се не зна на ком маркеру је одступање, јер Олофсон изгледа још није члан неког пројекта). О Олофсонима тренутно нема података.   
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane мај 14, 2018, 03:51:02 поподне
Вјероватноћа да Пејановић са СДНК и Роберт Олофсон тестиран на ФТДНА имају заједничког претка унутар посљедњих 10 генерација је 99,65%, за 16 генерација је 99.99%,  на 111 маркера GD је 1  (за сада се не зна на ком маркеру је одступање, јер Олофсон изгледа још није члан неког пројекта). О Олофсонима тренутно нема података.   

Баш необично.
А јел Олофсон радио SNP тест? То може да се види на страни где су листе особа са којима имаш поклапања.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 14, 2018, 05:02:59 поподне
Баш необично.
А јел Олофсон радио SNP тест? То може да се види на страни где су листе особа са којима имаш поклапања.
Само STR тест, хаплогрупа E-M35. На профилу није навео најраније познатог претка по очевој страни (по мајчиној је Маргарета Карлсдотер, 1636-1731, Јуносу). Као презимена предака је навео Бјелица/Олофсон.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 20, 2018, 08:58:00 поподне
Вјероватноћа да Пејановић са СДНК и Роберт Олофсон тестиран на ФТДНА имају заједничког претка унутар посљедњих 10 генерација је 99,65%, за 16 генерација је 99.99%,  на 111 маркера GD је 1  (за сада се не зна на ком маркеру је одступање, јер Олофсон изгледа још није члан неког пројекта). О Олофсонима тренутно нема података.   
Олофсоново одступање на Y-111 за један алел у односу на Пејановића је на брзомутирајућем маркеру DYS449=32! Најстарији познати предак је Видоје Бјелица 1896-1951.   
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 20, 2018, 09:10:28 поподне
Олофсоново одступање на Y-111 за један алел у односу на Пејановића је на брзомутирајућем маркеру DYS449=32! Најстарији познати предак је Видоје Бјелица 1896-1951.   
Исправка: Олофсон је DYS449=31 (а Пејановић 32), извињавам се.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош мај 21, 2018, 09:18:20 пре подне
Олофсоново одступање на Y-111 за један алел у односу на Пејановића је на брзомутирајућем маркеру DYS449=32! Најстарији познати предак је Видоје Бјелица 1896-1951.   

Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година. Ретко, али такве ствари се дешавају. Не кажем да је и код вас исти случај, али мислим да без Big Y, може само на погрешан траг да вас наведе.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић мај 21, 2018, 09:59:50 пре подне
Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година.

Јесте да је динарик специфичан што се тога тиче, али ово је заиста необично.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо мај 21, 2018, 10:38:01 пре подне
Колико сам схватио, и Олофсон је, без обзира што је норвешко презиме, поријеклом Бјелица, тако да није необично СТР поклапање са осталим Бјелицама.

Што се тиче Филимоновића, нисам гледао, али мислим да би било заиста необично ако се поклапа са Плеваком тако блиско.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо мај 21, 2018, 10:42:50 пре подне
Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година. Ретко, али такве ствари се дешавају. Не кажем да је и код вас исти случај, али мислим да без Big Y, може само на погрешан траг да вас наведе.

Сад погледах, Филимоновић и Плевако се разликују на 18 маркера од упоређених 111. Не знам откуд информација о малој разлици?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Милош мај 21, 2018, 10:46:10 пре подне
Сад погледах, Филимоновић и Плевако се разликују на 18 маркера од упоређених 111. Не знам откуд информација о малој разлици?

Хвала. Нисам погледао хаплотип, као што рекох, тако сам обавештен. 18 је ипак друга прича.

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad мај 21, 2018, 10:46:30 пре подне
Jуче је стигао резултат за Филимоновића на 111 маркера. Он је радио СНП тестирање преко Yseq-a  и позитиван је на А1221. Он дакле припада грани I2a-YP196>Z17855>A1221. На 111 маркера, како сам обавештен, има једну разлику са извесним Пољаком Plewako, који је I2a-YP196>S17250>Y4882. Дакле разлика између њих је 2300 година. Ретко, али такве ствари се дешавају. Не кажем да је и код вас исти случај, али мислим да без Big Y, може само на погрешан траг да вас наведе.
Значи ја и Филимоновић имамо више разлика гледајући само маркере, иако смо обојица Z17855, него он и тај Пољак који је S17250?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: симо мај 21, 2018, 10:47:12 пре подне
Гледајући маркере ја и Филимоновић имамо више разлика, иако припадамо обојица Z17855, него он и тај Пољак који је S17250. :o

То није спорно и сасвим је уобичајено за Динарик, али разлика од 1 на 111 коју си навео је нешто сасвим друго.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad мај 21, 2018, 10:50:09 пре подне
То није спорно и сасвим је уобичајено за Динарик, али разлика од 1 на 111 коју си навео је нешто сасвим друго.
Нисам ја, Милош рече.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: vojinenad мај 21, 2018, 10:51:02 пре подне
Хвала. Нисам погледао хаплотип, као што рекох, тако сам обавештен. 18 је ипак друга прича.
То је већ ОК.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 21, 2018, 11:33:57 пре подне
Колико сам схватио, и Олофсон је, без обзира што је норвешко презиме, поријеклом Бјелица, тако да није необично СТР поклапање са осталим Бјелицама.

Што се тиче Филимоновића, нисам гледао, али мислим да би било заиста необично ако се поклапа са Плеваком тако блиско.
Тачно. Роберт Олофсон је навео да му је предак Видоје Бјелица, државу и мјесто не. Видјећемо.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane јул 09, 2018, 12:19:02 пре подне
За припаднике овог рода који нису упознати са постојањем пројекта: Српски ДНК пројекат на FTDNA (https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=3437.0)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane октобар 01, 2018, 11:49:46 поподне
Управо сам се послужио википедијом јер сам хтео себи да разјасним однос Орловића и Бјелица. Тамо пише да Бјелице воде порекло од Орловића. Верујем да ће ме неко исправити ако нешто нисам правилно разумео.

А у случају да јесам правилно разумео имам питање у вези осталих Орловића, тј оних који не припадају роду Бјелица. Питање се тиче њихових Y-ДНК резултата - има ли међу до сада тестираним неког од Орловића и којој хаплогрупи (или можда хаплогрупама?) они припадају?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 02, 2018, 12:05:52 пре подне
Управо сам се послужио википедијом јер сам хтео себи да разјасним однос Орловића и Бјелица. Тамо пише да Бјелице воде порекло од Орловића. Верујем да ће ме неко исправити ако нешто нисам правилно разумео.

А у случају да јесам правилно разумео имам питање у вези осталих Орловића, тј оних који не припадају роду Бјелица. Питање се тиче њихових Y-ДНК резултата - има ли међу до сада тестираним неког од Орловића и којој хаплогрупи (или можда хаплогрупама?) они припадају?

Има неколико хаплорупа међу братствима са предањем о пореклу од Орловића:
J2a-M92>Z38463 - Бајковићи, Грабљани, Градињани, Липљани, Липовци и Проседољци из Цуца, Бандићи из Комана, Самарџићи из Кривошија
E-V13>Z19851 - Милићи и Предишани из Бјелица, Ђуричковићи из Загарача, Ђуричићи из Цуца
N2-P189.2>FGC28435 - Лаловићи, Манојловићи и Тепавчевићи из Голије
E-V13>L241 - Комненовићи из Бањана

Још увек нису тестирани Мартиновићи из Бајица који потичу од Ненојевића, међутим како су Бандићи и Самарџићи досељени у Комане и Кривошије преко Бајица, за очекивати је да и они припадају J2a-M92>Z38463 грани.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane октобар 02, 2018, 12:16:45 пре подне
Хвала Иване.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан новембар 29, 2018, 10:42:05 поподне
Исправка: Олофсон је DYS449=31 (а Пејановић 32), извињавам се.

Ја такође имам главна поклапања на ФТДНА са М. Божовићем GD3, са којим сам у контакту и који ми је говорио да преко Божа Милића (чији је пост рекао бих отворио ову тему) има усмено предање да је потомак Орловића. Онда са Пејановићем GD4, пометим Олофсоном GD5. Свуда је вероватноћа преко 97% од 12те генерације, или више.

Никада раније нисам чуо са Бјелице тј, Орловиће. Све што сам чуо и видео је овом форуму и што сам прочитао од Божовића. Шта то значи за мене? Хоћу рећи, јел је неко од ових горе засигурно из рода Бјелица?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић новембар 29, 2018, 11:30:40 поподне
Хоћу рећи, јел је неко од ових горе засигурно из рода Бјелица?

Божовићи и Пејановићи су засигурно од рода Бјелица и потичу из истоименог племена у Катунској нахији.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја децембар 28, 2018, 03:48:19 поподне
Божовић урадио проширење на 111 маркера. Са Пејановићем на GD4 (на споромутирајућим маркерима DYS534, DYS710, DYS712 и DYS532, по један алел). Вјероватноћа до заједничког претка унутар посљедње 23 генерације је 99,99%
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor мај 11, 2019, 03:01:29 пре подне
 Појавио се Бугарин YF63309 на YFull-у. Мислим да се ради о Ноеву Радевци код Габрова. Јер друга два припадника ове гране у Бугарској нису видим радили BigY, они имају 390=25. А Ноев који је прије био потврђен преко YSEQ-а као Z19851 је сад потврђен и на FTDNA што значи да је вјероватно он. Битно он је припадник ове гране који има 439=11 али има и 390=24! Што значи да ће ако буде негативан на СНП који сигурно представља 390=25, што очекујем, индицирати и даљу матицу ове гране у Бугарској. Згодно је што су ту већ два српска Z19851 па ћемо видјети како стоје ствари. Јер Ноев је најпожељнији због 390=24 од Бугарских Z19851 за BigY.

 Хм, Или је ипак онај Бугарин који је Z19851-, BY4684+ а који знам јесте радио BigY раније. Који ће онда раздвојити бившу Z19851 на BY4684 и низводно Z19851. Као што сам спомињао и код Z5017 разноврсност је на истоку, ту је и E-CTS6377 (CTS9320-).

 Још су се данас појавила двојица Бугара испод Z5018 тако да су се активирали. :)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан мај 11, 2019, 01:41:20 поподне
Заправо имамо три српска BigY Z19851 - тј Пејановића, Петровића и мене, али нису послали резултат YFull-у.
---

Моји резултати су на ФТДНА, а надам се да ће YFull ускоро обрадити и мој ID:YF63053.
Наручио сам обраду 24.4.


Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 11, 2019, 09:30:23 поподне
Појавио се Бугарин YF63309 на YFull-у. Мислим да се ради о Ноеву Радевци код Габрова. Јер друга два припадника ове гране у Бугарској нису видим радили BigY, они имају 390=25. А Ноев који је прије био потврђен преко YSEQ-а као Z19851 је сад потврђен и на FTDNA што значи да је вјероватно он. Битно он је припадник ове гране који има 439=11 али има и 390=24! Што значи да ће ако буде негативан на СНП који сигурно представља 390=25, што очекујем, индицирати и даљу матицу ове гране у Бугарској. Згодно је што су ту већ два српска Z19851 па ћемо видјети како стоје ствари. Јер Ноев је најпожељнији због 390=24 од Бугарских Z19851 за BigY.

 Хм, Или је ипак онај Бугарин који је Z19851-, BY4684+ а који знам јесте радио BigY раније. Који ће онда раздвојити бившу Z19851 на BY4684 и низводно Z19851. Као што сам спомињао и код Z5017 разноврсност је на истоку, ту је и E-CTS6377 (CTS9320-).

 Још су се данас појавила двојица Бугара испод Z5018 тако да су се активирали. :)
У праву си Зор. Ноев се појавио као BigY "match" Пејановића на FTDNA прије три дана (најранији познати предак му је Колио Ненков)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor мај 11, 2019, 10:52:29 поподне
У праву си Зор. Ноев се појавио као BigY "match" Пејановића на FTDNA прије три дана (најранији познати предак му је Колио Ненков)

 Одлично, да видимо да ли ће означити одвајање код маркера 390. Видио сам и два српска 390=24 али могуће да су недавне повратне мутације због бројности кластера јер се на великом узорку налазе свакакве мутације. Иначе од нових припадника овог кластера Z19851 390=25 примјетио сам и Македонца Јазовалијског из Охрида. Чини се да се овдје ради о доста мобилном кластеру али који вјероватно нема превелик TMRCA.

 Албанци Шоши и Боби су могуће Z19851. Јавља се у оној студији и код Влаха из Албаније.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 мај 12, 2019, 05:45:26 поподне
Заправо имамо три српска BigY Z19851 - тј Пејановића, Петровића и мене, али нису послали резултат YFull-у.
---

Моји резултати су на ФТДНА, а надам се да ће YFull ускоро обрадити и мој ID:YF63053.
Наручио сам обраду 24.4.

Is there any information at ftdna about how recent  the common ancestor of those people is or how many snps is their difference?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 13, 2019, 11:47:01 пре подне
Is there any information at ftdna about how recent  the common ancestor of those people is or how many snps is their difference?
"Three tested (from the Balkans) are quite far from each other (>20 private SNPs). Branch Z19851 expanded quite a while ago (somewhere between 1000 and 0 years BC). Ancestors lived not in the region that was a Roman recruitment ground", quoted Raf at FTDNA.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane мај 17, 2019, 07:14:57 поподне
Честитке!
https://www.yfull.com/tree/E-Z19851/
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић мај 17, 2019, 09:50:23 поподне
Честитке!
https://www.yfull.com/tree/E-Z19851/

Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 18, 2019, 12:31:51 поподне
Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.
Сад се може ажурирати и терминални SNP рода, у табели СДНК.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић мај 18, 2019, 07:01:21 поподне
Сад се може ажурирати и терминални SNP рода, у табели СДНК.

Не још увек јер нова верзија прво треба да се учита у табелу.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан мај 18, 2019, 08:05:58 поподне
Фантастично! Циљ BigY је испуњен!
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан мај 20, 2019, 10:15:57 пре подне
Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.

Иване, колико је тачно претпоставити да су сви припадници Z19851 у табели нашег ДНК пројекта из рода Катуњана и Риђана сада "аутоматски" постали A18833? Има ли међу овима у табели неких Z19851, који ипак нису и А18833?

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 25, 2019, 12:31:51 поподне
Придружујем се честиткама!
Нова грана је дакле A18833. Тема је преименована у складу са тиме.
На FTDNA је сада Стевићу и Ненкову Хг утврђена као E-A9739, а Пејановићу и Петровићу као E-A18844!?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane мај 25, 2019, 01:01:19 поподне
На FTDNA је сада Стевићу и Ненкову Хг утврђена као E-A9739, а Пејановићу и Петровићу као E-A18844!?

Да интересантан развој догађаја.
Оно што је упечатљиво је да на нивоу A18833 обе ове нове подгране деле још 27 SNP-ева. Док на терминалном нивоу осим тих одређујућих (A9739 и A18844) нема других SNP-ева који би били на истом нивоу.

То говори да је заједнички предак ове две подгране (A18833) живео релативно скоро, а већ је познато да је YFull дао своју процену од 1100 година до заједничког претка.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја мај 25, 2019, 01:37:01 поподне
Да интересантан развој догађаја.
Оно што је упечатљиво је да на нивоу A18833 обе ове нове подгране деле још 27 SNP-ева. Док на терминалном нивоу осим тих одређујућих (A9739 и A18844) нема других SNP-ева који би били на истом нивоу.

То говори да је заједнички предак ове две подгране (A18833) живео релативно скоро, а већ је познато да је YFull дао своју процену од 1100 година до заједничког претка.
Да, Пејановићи се са Стевићем разликује на 10 маркера,1 брзомутирајући и 9 споромутирајућих за по један алел и са Петровићем такође на 10 маркера, 4 брзомутирајућа - 3 за по један алел те један за 2 алела и 6 споромутирајућих за по један алел. Урађени Big Y је пресудило у корист веће блискости Пејановића и Петровића. 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић мај 25, 2019, 05:56:39 поподне
Иване, колико је тачно претпоставити да су сви припадници Z19851 у табели нашег ДНК пројекта из рода Катуњана и Риђана сада "аутоматски" постали A18833? Има ли међу овима у табели неких Z19851, који ипак нису и А18833?

Једини за кога постоји солидна вероватноћа да није А18833 је недавно тестирани Димитријевић из околине Бојника.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 мај 25, 2019, 09:21:21 поподне
Does anyone know who the guy from BIH (YF11252) is? I think he hasn't taken the bigy test but tested with fullgenomes because he doesn't seem to be anyone of those mentioned here.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан мај 25, 2019, 10:07:16 поподне
Does anyone know who the guy from BIH (YF11252) is? I think he hasn't taken the bigy test but tested with fullgenomes because he doesn't seem to be anyone of those mentioned here.

It is this guy:
https://forum.poreklo.rs/index.php?action=profile;u=20667

He confirmed it in another discussion on the general topic of HG "E".

regards,
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nenkovic мај 27, 2019, 02:19:45 поподне
SNPs A18833, A18844, A9739 were added by me to Yseq, anyone interested can order them separately.
I am the owner of the kit which discovered A9739 together with Стевић  ;) 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан мај 28, 2019, 09:55:53 пре подне
Братан, спасибо за твою работу.
---

Ненков је добио потврду из YFull-а да ће у следећој обнови стабла (за око недељу дана) A18833 бити и званично подељена, па ћемо се он и ја наћи на посебној, млађој грани E-Y172393 коју формирају SNP Y172393*A9739.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nenkovic мај 28, 2019, 10:25:37 пре подне
У вас 45 результатов Z19851+, но эта ветка очень старая, скорее всего не все из них будет A18833+.
А еще у нас уже есть A18833>A9739 и A18833>A18844. Даже если большинство результатов будет А18833+,
то я уверен что некоторые из них будет А18833*. Если проверим хотя 10 из ваших 45 результатов, то будет не плохо.
Как я уже писал  A18833 A9739 A18844 уже добавлены в Усек-е.
http://www.yseq.net/advanced_search_result.php?keywords=A18833&search_in_description=1&osCsid=ae1d31808682223582fc38a64bb26177&x=8&y=8
http://www.yseq.net/advanced_search_result.php?keywords=A18844&search_in_description=1&x=5&y=10
http://www.yseq.net/advanced_search_result.php?keywords=A9739&search_in_description=1&x=6&y=9
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 мај 28, 2019, 11:04:43 пре подне
Maybe, since these two branches do not share more snps they were only formed about 200 years after A 18833. Also mozda, A18844 remained on the south west while a9739  moved towards the northeast and bulgaria. Probably A18833 started breaking quickly to more branches so we need more bigy tests. I have read somewhere that bigy is not so good in finding snps more recent than 1000 years and people were suggesting fullgenomes or wgs tests.


Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан јун 04, 2019, 09:17:13 пре подне
Биће сада заиста занимљиво. Имамо значи A18833 која је везана за цео род Катуњана и Риђана на пројекту (осим једног тестираног који је тренутно Z19851*).

Јулиа са YFull-а је написала прошле недеље да ће у току ове актуализовати своје стабло и додати ове две подгране које су већ поменуте на ФТДНА, тј A18844 и A9739.

С обзиром да је разлика у старости Е-А18833 и две подгране у генетском смислу веома мала, биће више него интересантно слагати мозаик када, како и под којим околностима су се ове две гране у физичком смислу раздвојиле, тј када је А9739 по свему судећи напустила ЦГ-матицу. Из неких коментара сам прочитао претпоставку да су две подгране вероватно око 200 година млађе, што би значило да су настале негде у 12. веку. Пошто ће се Е-А9739 вероватно још налазити и код Бугара, занима ме ваше мишљење о овом преласку из једног националног корупуса у други у време када је већ неки облик националне свести постојао, премда ми је јасно да није могао бити у сваком делу земље подједнако јак.

Бугарин ради на томе да што више људи са њиховог пројекта ураде БИГ-ипсолон, али као и увек до сада и овде ће требати доста стрпљења. Станисављевићу ће за пар дана бити готов A-9739 СНП тест. За осталу двојицу из мог места чија сам тестирања иницирао тренутно не знам.. Мислим да било какав дубљи тест код њих није реалан. Ако имате било какве коментаре или хипотезе везано за ову ситуацију, било би ми драго да чујем ваша мишљења.

---

Да поменем једну занимљивост. Ми, Z19851, тј A18833+ који смо се тестирали преко ФТДНА имамо у поклапањима (углавном Y67) једног Турчина из Анталије. Он тек треба да наручи BigY крајем јуна, али са мном има Y67-GD6, баш као и "Ненковић", са којим делим подграну. Имао је чукун-деду у јаничарима. Тренутно мисли да су његовог претка као дете украли и однели у Анталију, којом је почетком 18. века по документима из његове приче управљао неки потурчени Србин. Парадоксално колико се наших људи плаши да не испадне турског порекла, а ми овде имамо по свему судећи једног Турчина који има средњевековно балканско (можда баш српско) порекло.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor јун 04, 2019, 01:05:59 поподне
 Шта Стевић има на dys390? 24 или 25? По овоме 24, као и Ноев?

Да, Пејановићи се са Стевићем разликује на 10 маркера,1 брзомутирајући и 9 споромутирајућих


тј када је А9739 по свему судећи напустила ЦГ-матицу.

 Већ сада је очито да се преци већине црногорских E-V13 нису налазили прије 800 г. на простору данашње ЦГ (а данашња бројност је једноставно посљедица Founder Effect-а у посљедњих 5-6 вијекова код 4 бројна кластера који чине апсолутну већину црногорских E-V13, према узорку од 404 из ЦГ: 61.5 %).  Кучи, Бјелопавлићи (источније), Васојевићи (западније).. Овај генетски кластер је нађен код Аромуна.. А један од њих има хаплотип идентичан "Грку" E11343 (дијели 2 његове специфичне мутације)..
 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан јун 04, 2019, 01:27:04 поподне
Ја сам Стевић  -  вредност 25 на DYS390.

"Ненков" (тј право име власника теста Николај Ноев) има вредност 24 на истом маркеру. У контакту сам с њим.
Од осталих Ноев разлика има 14-16-17-18 (док највише припадника дели вредности 14-16-17-17), као и 31-34 на CDY, наспрам мојих 31-33.

Видим у међувремену да су Херцеговца и мене одвојили у засебни део у табели СДНКП.

---

Ово ми је ново сазнање што се тиче матице у ЦГ.
За коју област данас се може рећи да је најранија средњевековна матица Катуњана и Риђана?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан јун 04, 2019, 01:39:35 поподне
Занимљиво ми је још следеће:

Мој једини BigY Match - Пејановић
Мој једини Y111 Match - Пејановић

Ноев ми се тек јавља у секцији поклапања Y67 - и то Genetic Distance 6.
И упркос томе, ближи сам њему, него Пејановићу или Петровићу с којим имам мање STR разлика, a који припадају A18844.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 јун 04, 2019, 03:53:51 поподне
That seems strange to me also I would expect people  with value 25 at 390 to cluster together.
It doesn't seem right for the 25 mutation to have occured independently at some people of these two branches.
If we consider only the bigy samples it doesn't seem right also, that 2/5 have a back mutation.
But if we take all possible A18833 people then we can say that 2 out of 50 did have a back mutation. In that case though we don't consider all  A18833 people who have 390=24 because we identify as possible A18833 only people with 25 value.
Maybe there is a tendency for our ydna to get 25 repetitions at this position but not all people have it. Or else we have to question the quality of the subbranch snps .
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 јун 09, 2019, 01:49:55 пре подне
I am A18844+.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја јун 09, 2019, 10:47:27 пре подне
I am A18844+.
Congratulations
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor јун 15, 2019, 07:12:27 поподне
Ја сам Стевић  -  вредност 25 на DYS390.

"Ненков" (тј право име власника теста Николај Ноев) има вредност 24 на истом маркеру. У контакту сам с њим.

 А ок, дакле ипак је код њега по свему судећи приватна мутација на 390. Онда јесте DYS390=25 одређујући за E-A18833 а такођер и DYS439=11, и неки SNP на овом нивоу је представљен тим мутацијама.

Ово ми је ново сазнање што се тиче матице у ЦГ.
За коју област данас се може рећи да је најранија средњевековна матица Катуњана и Риђана?

 Неки V13 имају матицу и у ЦГ, за Риђане према документарним доказима да себе цитирам:
Спила преставља изгледа најстарију локацију за коју се могу везати Риђани.

"Milosium nepos Dragosi ..... de Rigiani habitator in Spilçich"    (8. 5. 1424.), DAD, Lamenta de foris, V, 288v
“Radouanus Radossalich de Richiani de Spiglani iuro proprii dedit" (9. 3.1456.), DAD, Diversa Notariae, XL, 153.

 Куртовић је напоменуо да је тешко одредити гдје се то налази, али изгледа да је у вези са овом Спилом.

 Први спомен Риђана је ипак из 1413. кад се спомиње катунар Милош у мају те године, а у септембру 1413. се спомиње катунар Драгош. Вјероватно су то они из 1424. гдје се каже да је Милош синовац Драгоша.

У Риђанима се јавља одређена влашко-арбанашка ономастика. У дефтеру 1477. у једном катуну се јавља лично име Љеш, као и романско Бокур. Други катун предводи кнез Шимрак (<- алб. Шин Марк), уз Дуку. Лично име Дука је такођер било више учестало у албанским срединама.

 Оно што се са овим траговима добро уклапа јесте управо E-Z19851, који је нађен код Влаха из Андон Почија, Влаха из Когалничеануа (дакле недавни мигрант са југа) који се поклапа потпуно са Грком из Етолије са FTDNA, као и више Арбереша из студије. Дакле овај кластер E-Z19851 је чини се влашки са албанским утицајима а јавља се и у Бугарској, што ојачава његов влашки карактер.

 Оно што мене највише занима јесте да ли постоји кластер са нешто нижим TMRCA и који је A9739- а у исто вријеме раширен, мислим да да али потребно је још резултата из те групе.

 Могуће да је добар индикатор за даљу матицу гране E-A18833 у ствари E-Y172393/A9739, уколико се покаже да је тај кластер много мање бројан, јер ти и Ноев нисте тако блиски.

 Било би добро да овај Грк E11343 уради BigY, или Македонац 558144. Мислим да и остали бугарски Z19851 нешто планирају?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан јун 18, 2019, 04:38:16 поподне
Бугари тј "Project Central Balkan Mountains" након Нојева тренутно немају BigY од припадника A18833+, а скоро сви до сада тестирани Z19851+ су из села Радевци у Бугарској, што јесте занимљиво. Место Радевци је према турском дефтеру имало 7 глава породица 1809. године и данас су сви мушки домови тестирани. 6 породица су E-18833+ и вероватно E-A9739+ (две YSEQ провере су на путу, док је један BigY већ урађен).

Постоји још један турски документ за "Радевци" из 1577. године. У том дефтеру се помиње група је људи која је дошла у место Радевци са влашким војводом Петре Млади, као његове слуге. https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_the_Younger

На пројекту претпостављају да су данашњи мештани (бар делимично) потомци тих људи. Мораћу још једном да погледам тај документ. Осим војводе за ког пише да је влашки, имена слуга звуче више словенски.

---

Zor, с тога када кажеш да у кластеру Z19851 постоји влашки елемент - мени је то сасвим логично. Али такође си напоменуо албански утицај у Риђанима. Да ли се онда Z19851+ уопште може са сигурношћу везати за Риђане, јер генерално албанска ономастика постоји, а данас међу Албанцима се једва могу наћи припадници ове гране? Тај део ме за сада помало збуњује. Како на то гледаш?

Такође смо имали дискусију Риђанима на овој страници где су биле дискутоване разне могућности:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1838.msg110629#msg110629

Ми Риђане свакако и даље сврставамо у A18833+, на основу колико сам разумео јасне доминације нашег хаплотипа на том подручију.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић јун 18, 2019, 04:54:42 поподне
Ми Риђане свакако и даље сврставамо у A18833+, на основу колико сам разумео јасне доминације нашег хаплотипа на том подручију.

То не радимо без разлога. Драгошевићи су давали војводе риђанског племена, а они припадају грани A18833. Драгошевићи су уједно и највећи род у племену Грахово које је заправо остатак риђанског племена.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor јун 18, 2019, 06:25:37 поподне
Бугари тј "Project Central Balkan Mountains" након Нојева тренутно немају BigY од припадника A18833+, а скоро сви до сада тестирани Z19851+ су из села Радевци у Бугарској, што јесте занимљиво. Место Радевци је према турском дефтеру имало 7 глава породица 1809. године и данас су сви мушки домови тестирани. 6 породица су E-18833+ и вероватно E-A9739+ (две YSEQ провере су на путу, док је један BigY већ урађен).

Постоји још један турски документ за "Радевци" из 1577. године. У том дефтеру се помиње група је људи која је дошла у место Радевци са влашким војводом Петре Млади, као његове слуге. https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_the_Younger

На пројекту претпостављају да су данашњи мештани (бар делимично) потомци тих људи. Мораћу још једном да погледам тај документ. Осим војводе за ког пише да је влашки, имена слуга звуче више словенски.

 Нисам нашао село Радевци у турским дефтерима из 16, 17 в.. Тај спомен из 1809. је вјерујем тачан али тај из 1577. нисам нашао досад.. Код Бугара се јавља још неких A18833, Зарзалиев из Сливена (167532), Лјаеф из Видина (B2726). Било би занимљиво видјети гдје они ту упадају. У оној анонимној студији Бугарске гдје је доступно око 250 хаплотипва, ту су два A18833, један из провинције Монтана, други из провинције Софија.
 Обзиром да се A18833 јавља код етничких Аромуна то лако може бити индикација и за такву везу. Потенцијално нека веза са Влашком би могао бити Мађар 188881 који изгледа као A18833.

 Примјећујем да је тај други пројекат "централни Балкан" прилично активан, углавном су ту Бугари са подручја Балкан планине.

Zor, с тога када кажеш да у кластеру Z19851 постоји влашки елемент - мени је то сасвим логично. Али такође си напоменуо албански утицај у Риђанима. Да ли се онда Z19851+ уопште може са сигурношћу везати за Риђане, јер генерално албанска ономастика постоји, а данас међу Албанцима се једва могу наћи припадници ове гране? Тај део ме за сада помало збуњује. Како на то гледаш?

 Јавља се изгледа код Арбереша, и код 2 Албанца могуће, но као што поменух и код Аромуна (и то из Албаније је један). Мислим изворно влашки кластер али у контакту са неким албанским групама, па је могло ту бити примања неких утицаја.. Аромуна није много комерцијално тестирано а од E-V13 грана из оне студије јављају се Z19851, затим E-Y16729*, и вјероватно E-S7461 и E-FGC11457*. Занимљиво да се јавља код Аромуна из Крушева и E-V22
HT   DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS388   DYS439   DYS389I   DYS392   DYS389II   DYS437   DYS460   DYS438   DYS436   DYS462   DYS434   DYS461   DYS435
41   14   24   14   10   17-18   12   11   13   11   30   14   11   10   12   12   11   12   11
45   14   24   14   10   17-18   12   11   13   11   31   14   11   10   12   12   11   12   11

 Овима је најближи један из Италије N58218. Да ли овај нови E-V22 са твог подручја можда има сличан хаплотип?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан јун 26, 2019, 09:10:55 пре подне
Као ново ФТДНА поклапање на Y37-GD2 добио сам једну особу са занимљивим презименом Игумновић.
За сада је урадио само тест на 37 маркера.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 26, 2019, 09:33:29 пре подне
Игумновића има у Црмници, у Сотонићима, али не би требало, барем према досадашњим резултатима из њиховог ширег братства, да су хаплогрупе Е.

Сотонићи:

„Дукађинци“ су сви сродни и потичу од Михаила Дукађинца, „сина дукађинског бана“ који је у другој половини 15. столећа побегао од Турака Ивану Црнојевићу, коме је постао дворјан, а касније је, према предању, оженио девојку из куће Црнојевића. Њихови родови су:

„Николићи“: деле се на Николиће и Игумновиће.

„Митровићи“: деле се на Вукосавовиће и Стојановиће. Од њих су и одсељени Никићи.

„Расалићи“: деле се на Којичиће, Станковиће, Поповиће, Савићевиће, Дамјановиће и Марковиће.

„Миросаљићи“ су се сви иселили из Црмнице, а родови су Влаховићи (или Лаовићи), Матовићи и Бошковићи.

https://www.poreklo.rs/2015/11/06/plemena-i-poreklo-bratstava-crmnice/

Имамо два тестирана рода Црмничана из Сотонића:

Вукосавовић (двојица тестираних) и Стојановић, који су родови истог огранка сотонићких Дукађинаца – Митровића.

Наравно, сви су носиоци исте хаплогрупе

J2a-M410, највероватније грана M67.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=391.4660
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Nebo јун 26, 2019, 09:39:17 пре подне
Односно, није немогуће да су у питању сотонићки Игумновићи, под претпоставком да сви сотонићки "Дукађинци" ипак нису истог порекла.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor јул 02, 2019, 01:09:48 поподне
 Појавио се један занимљив хаплотип: IN44166 Филипс односно Филеф, предак Филе Ламев рођен крајем 19. в. у селу Флорина. На македонском пројекту међу "Македонцима из Грчке".
1900 година, во Лерин живееле 9.824 жители, од кои 5.000 Турци, 2.820 Македонци, 1.600 Роми, 300 Албанци (200 муслимани и 100 христијани), 84 Власи и 20 Евреи

 На 37 маркера GD -4 са Ракићем, -5 Божовић, Пејановић. Има 448=21, али има и уобичајене вриједнсоти за Z19851 390=25 + 439=11.
 Већ сам спомињао Јазовалијског, још једног Македонца из Охрида (558144), тако да се изгледа на том ширем подручју јавља нешто Z19851.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја август 23, 2019, 05:51:34 поподне
Резултати Пејановићевог проширења BIGY 500 на BIGY 700 потврдили су раније сазнање о хаплогрупи, E-A18844 (као и  Петровићева).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor август 23, 2019, 08:11:01 поподне
Неки V13 имају матицу и у ЦГ, за Риђане према документарним доказима да себе цитирам:
 Оно што мене највише занима јесте да ли постоји кластер са нешто нижим TMRCA и који је A9739- а у исто вријеме раширен, мислим да да али потребно је још резултата из те групе.

 Могуће да је добар индикатор за даљу матицу гране E-A18833 у ствари E-Y172393/A9739, уколико се покаже да је тај кластер много мање бројан, јер ти и Ноев нисте тако блиски.

 Видим на YFull-у стоји скок dys635=22 <-23, Петровић има 23 значи Стевић има 22, као и Ноев. Сви остали практично имају dys635=23, не знам шта је старија вриједност по овим другим Z19851 јер шетају, но изгледа ми да врло лако може или dys635=23 бити једна одређујућих мутација за E-A18844 или dys635=22 бити једна одређујућих мутација за E-A9739. Стевић и Ноев дијеле само 2 СНП-а, значи има неку старост dys635=22 код A9739.

 Гледам мало по анониним базама, Бугари из Монтане и Софије 635=23, Грци из Македоније и Коринта 635=23, код Арбереша овај хаплотип 635=23 (пар и 24). Значи изгледа да су они сви вјероватно A9739-, још ако одрећује 635=23 A18844 онда могуће и A18844+ (чак и ако не одрећује би могли бити). Дакле оно што сам говорио мобилни кластер који се кретао са влашким сеобама. А на матицу боље указује A9739 а то је (као и за скоро све гране E-BY3880 укључујући Z5017 и Z5018) централно-источни Хелм. 8)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић август 26, 2019, 11:13:34 поподне
Видим на YFull-у стоји скок dys635=22 <-23, Петровић има 23 значи Стевић има 22, као и Ноев. Сви остали практично имају dys635=23, не знам шта је старија вриједност по овим другим Z19851 јер шетају, но изгледа ми да врло лако може или dys635=23 бити једна одређујућих мутација за E-A18844 или dys635=22 бити једна одређујућих мутација за E-A9739.

Имамо двојицу тестираних Бјелица који имају вредност DYS635=22, исто као и Стевић. Тако да мутација на том маркеру сигурно није одређујућа.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан септембар 26, 2019, 09:24:49 пре подне
На YFull се појавио ID:YF65069
https://www.yfull.com/tree/E-A18833/

Интересантно је да се појавио са мном у Е-А9739.
Јел' зна неко о коме се ради? Видим да је резултат још увек у анализи, па постоји шанса да га по обради преместе у групу са налогом YF11252.

(није реч о Ненкову, то сам проверио)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor септембар 26, 2019, 10:24:53 пре подне
Имамо двојицу тестираних Бјелица који имају вредност DYS635=22, исто као и Стевић. Тако да мутација на том маркеру сигурно није одређујућа.

 Тестирани са подручја Пирота је због више немодала прије E-Y17239 него у кластеру са Бјелицама, а код једног Бјелице је 635=22 сигурно приватна мутација, на великом узорку код неког рода се увијек дешавају разне приватне мутације...
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја септембар 26, 2019, 11:58:32 пре подне
На YFull се појавио ID:YF65069
https://www.yfull.com/tree/E-A18833/

Интересантно је да се појавио са мном у Е-А9739.
Јел' зна неко о коме се ради? Видим да је резултат још увек у анализи, па постоји шанса да га по обради преместе у групу са налогом YF11252.

(није реч о Ненкову, то сам проверио)
Од почетка септембра се чека анализа за Пејановића. Hg је привремена, а знамо да није као твоја.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 04, 2019, 09:04:41 поподне
Од почетка септембра се чека анализа за Пејановића. Hg је привремена, а знамо да није као твоја.

Терминална грана сигурно није иста, али вероватно постоји барем једна заједничка грана испод A18833 (Y172393 или неку која је тренутно на истом нивоу), иначе не би били заједно груписани.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 05, 2019, 01:06:44 поподне
Терминална грана сигурно није иста, али вероватно постоји барем једна заједничка грана испод A18833 (Y172393 или неку која је тренутно на истом нивоу), иначе не би били заједно груписани.
Могуће да је "нека на заједничком нивоу".
За сада знамо да терминалнoj Hg E-A18844 припадају Пејановић и његови BigY "matches" (Aksu и Петровић), те Ev13 са форума.
Аксу вјерује да су из неке  племићке црногорске породице, да су на ислам прешли око 1400-те и да су  у Црној Гори као муслимански  војници-коњаници били команданти села или земље; око 1750. су отишли у јужну Грчку и одатле око 1820. у Турску.
Петровићеву причу знамо од раније (Кастриоти). Стевић и његови су  терминална E-A9739.
Пејановићева анализа на Yfull-у је завршена, а процјена старости подгране је у току.       
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13&gt;Z5017&gt;Z19851&gt;A18833
Порука од: Златан октобар 06, 2019, 03:37:52 пре подне
Стaнисављевић, Шетоње
DYS635   22

YSEQ

Отправлено с моего SM-G975F через Tapatalk

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13&gt;Z5017&gt;Z19851&gt;A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 06, 2019, 11:22:16 поподне
Стaнисављевић, Шетоње
DYS635   22

YSEQ

Отправлено с моего SM-G975F через Tapatalk

Ова вредност је додата у табелу СДНКП.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 07, 2019, 11:46:05 пре подне
Аксу вјерује да су из неке  племићке црногорске породице, да су на ислам прешли око 1400-те и да су  у Црној Гори као муслимански  војници-коњаници били команданти села или земље; око 1750. су отишли у јужну Грчку и одатле око 1820. у Турску.
Петровићеву причу знамо од раније (Кастриоти). Стевић и његови су  терминална E-A9739.
Пејановићева анализа на Yfull-у је завршена, а процјена старости подгране је у току.     

Што се Аксу тиче, ја сам с њим био у контакту још од децембра 2017. године.
Тада се углавном држао теорије да му је Y-линија заправо огуска или да се његов балкански пра-предак придружио Хунима, када су се повукли са ових простора.

По наруџбини BigY ми је рекао да сумња да су његовог претка као дете отели јаничари и дали човеку, муслиману из ЦГ, који је у средњем веку управљао турским градом одакле је и он сам.

Сада, како је резултат стигао, читам и ову трећу верзију.

Делује као много добар момак, али не знам како прави ове конструкције. У контакту смо па ћемо видети.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 07, 2019, 12:26:20 поподне
Видим на YFull-у стоји скок dys635=22 <-23, Петровић има 23 значи Стевић има 22, као и Ноев. Сви остали практично имају dys635=23, не знам шта је старија вриједност по овим другим Z19851 јер шетају, но изгледа ми да врло лако може или dys635=23 бити једна одређујућих мутација за E-A18844 или dys635=22 бити једна одређујућих мутација за E-A9739. Стевић и Ноев дијеле само 2 СНП-а, значи има неку старост dys635=22 код A9739.

 Гледам мало по анониним базама, Бугари из Монтане и Софије 635=23, Грци из Македоније и Коринта 635=23, код Арбереша овај хаплотип 635=23 (пар и 24). Значи изгледа да су они сви вјероватно A9739-, још ако одрећује 635=23 A18844 онда могуће и A18844+ (чак и ако не одрећује би могли бити). Дакле оно што сам говорио мобилни кластер који се кретао са влашким сеобама. А на матицу боље указује A9739 а то је (као и за скоро све гране E-BY3880 укључујући Z5017 и Z5018) централно-источни Хелм. 8)
DYS635 је код Пејановића приватна мутација, а у поређењу са Стевићем поред ове има још 7 приватних мутација (са разликом од по један алел) на 111 маркера.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bulajić октобар 07, 2019, 01:27:28 поподне
Kod mene je dys635=24.
Dakle, viši je nego kod ostalih.
Šta označava ovaj marker?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 07, 2019, 02:04:26 поподне
Kod mene je dys635=24.
Dakle, viši je nego kod ostalih.
Šta označava ovaj marker?

Испод гране Е-A18833 која нам је заједничка, постоје још две млађе подгране, Е-А18844 и Е-А9739.
Још увек нисмо утврдили по ком маркеру припадност једној или другој можемо распознати.

Била је горе теорија да то може бити маркер DYS635 тј, његове вредности 23 (за A18844) и вредност 22 (за грану A9739), међутим на основу тренутних информација то никако није потврђено.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 07, 2019, 05:06:35 поподне
Испод гране Е-A18833 која нам је заједничка, постоје још две млађе подгране, Е-А18844 и Е-А9739.
Још увек нисмо утврдили по ком маркеру припадност једној или другој можемо распознати.

Била је горе теорија да то може бити маркер DYS635 тј, његове вредности 23 (за A18844) и вредност 22 (за грану A9739), међутим на основу тренутних информација то никако није потврђено.

Пар питања:
- Ко припада грани А18844? Претпостављам да је у питању Херцеговац (Вујовић), али проверавам пошто тренутно није на YFull стаблу.
- На који тачно СНП је позитиван Пејановић - Y172393, Y172393 или A9739? Или на све њих?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Црна Гуја октобар 07, 2019, 05:30:13 поподне
Пар питања:
- Ко припада грани А18844? Претпостављам да је у питању Херцеговац (Вујовић), али проверавам пошто тренутно није на YFull стаблу.
- На који тачно СНП је позитиван Пејановић - Y172393, Y172393 или A9739? Или на све њих?

Херцеговац јесте на Yfull стаблу, YF11252. Зна ли се хоће ли и Петровић прослеђивати свој резултат Yfull-u?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 07, 2019, 05:36:09 поподне
DYS635 је код Пејановића приватна мутација, а у поређењу са Стевићем поред ове има још 7 приватних мутација (са разликом од по један алел) на 111 маркера.

Није приватна мутација јер исту вредност имају и Божовић из Загоре и још један тестирани Бјелица чији резултат није јаван. Однос вредности 22 и 23 на том маркеру код Бјелица је тренутно пола-пола.

Била је горе теорија да то може бити маркер DYS635 тј, његове вредности 23 (за A18844) и вредност 22 (за грану A9739), међутим на основу тренутних информација то никако није потврђено.

Испод је преглед вредности по основим групама братстава који показује да овај маркер по свему судећи не игра било какву улогу, барем када су до сада откривене гране у питању.

- Орловићи:
Бјелице: 22, 23
Бајице: 23
Ђуричићи: 23

- Риђани:
Драгошевићи: 23, 24
Малоцуце: 23, 24, 25

- Остали:
Шпрадијери: 23
Роћени: 23
Шетоњци: 22
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 07, 2019, 05:36:35 поподне
Херцеговац јесте на Yfull стаблу, YF11252. Зна ли се хоће ли и Петровић прослеђивати свој резултат Yfull-u?

Јесте Херцеговац на стаблу, али није грана А18844 коју спомиње Златан.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 07, 2019, 10:41:13 поподне
Пар питања:
- Ко припада грани А18844? Претпостављам да је у питању Херцеговац (Вујовић), али проверавам пошто тренутно није на YFull стаблу.
- На који тачно СНП је позитиван Пејановић - Y172393, Y172393 или A9739? Или на све њих?

На ФТДНА, грани Е-А18844 припадају Пејановић, Петровић и од пре пар дана поменути Турчин - Аксу.
Пошто је Пејановић проследио свој резултат YFull, било је за очекивати да га сврстају са Вујовићем. Међутим, он је бар тренутно са мном.

--

Пеја ће вероватно боље видети на које је тачно СНП-ове позитиван Пејановић.
Оно што ја видим да је позитиван на Y172393.

(https://i.ibb.co/QnYF0RF/E-18844.jpg) (https://ibb.co/NpW6RP6)
bilder forum hochladen (https://de.imgbb.com/)

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 07, 2019, 10:49:15 поподне
Херцеговац јесте на Yfull стаблу, YF11252. Зна ли се хоће ли и Петровић прослеђивати свој резултат Yfull-u?

За сада се не зна. Предлагао сам му два пута, али су његови одговори доста неповезани, или немају везе с питањем.
Пробаћемо још једном с њим, пошто већ има BigY.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 07, 2019, 10:57:30 поподне
Зна ли се хоће ли и Петровић прослеђивати свој резултат Yfull-u?

За сада се не зна. Предлагао сам му два пута, али су његови одговори доста неповезани, или немају везе с питањем.
Пробаћемо још једном с њим, пошто већ има BigY.

Контактирао сам га данас, јавићу кад ми стигне одговор. Сећам се од раније да човек не говори најбоље српски, тако да ћу прећи на енглески ако не добијем јасан одговор.

Пошто је Пејановић проследио свој резултат YFull, било је за очекивати да га сврстају са Вујовићем.

Због чега је то било очекивано кад Херцеговац (Вујовић) није позитиван на А18844?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 07, 2019, 11:23:06 поподне
Нисам имао увид у његов резултат, пошто није на ФТДНА или сам пропустио неки СНП-тест.
А претпостављао сам раније да Yfull није додао грану А18844, јер им је требао још један образац. У том случају је јасно.

У YFull-у видим само које СНПове делим с њим. Тамо наравно нема ни А18844 ни А9739.
Било би занимљиво утврдити временску разлику између Y172393 и А9739.

Shared SNPs (23) - са Вујовићем.
A18833, A18834, A18835, A18837, A18838, A18839, A18843, A18845, A18848, A18851, A18852, A18854, A18855, A18862, BY53977, BY77919, Y107777, Y89608, A18856, A18860, Y35853/A7023, M9096, FGC33591

Shared SNPs (25) - са Пејановићем.
A18833, A18834, A18835, A18837, A18838, A18839, A18843, A18845, A18848, A18851, A18852, A18854, A18855, A18862, BY53977, BY77919, Y107777, Y172393, Y89608, A18856, A18860, Y35853/A7023, M9096, Z4390, FGC33591
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 08, 2019, 02:04:29 пре подне
Одлично, увек је најбоље са потпуним подацима  :)

Да резимирамо тренутно стање према FTDNA:
Z19851>A18833*: Херцеговац (Вујовић)
Z19851>A18833>Y172393>А18844: Пејановић, Петровић
Z19851>A18833>Y172393>A9739: Стевић

Уколико ово упоредимо са YFull стаблом, очигледно је да је неко направио грешку јер је према YFull стаблу Пејановић наводно позитиван на A9739. Постоје само могућности:
1. Грешка је у резултатима FTDNA: у том случају је и Пејановић позитиван на A9739, а ова грана се налази на истом нивоу као Y172393.
2. Грешка је на YFull стаблу: у том случају би и Стевић и Пејановић требали да буду означени са Y172393* јер ниједан од њих двојице не дели ниједну подграну ни са једним другим тестираним који је проследио резултате.

Предложио бих Пејановићу да обавести и FTDNA и YFull о неусаглашеним резултатима и да затражи додатне провере.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 09:49:43 пре подне
Питање је да ли је Херцеговац (Вујовић) уопште негативан на Y172393 или му само приликом тестирања није био покривен тај регион, јер он, колико се сјећам, није радио тест код ФТДНА. То једино он може провјерити преко свог налога на YFullu.
Уколико је ово случај, онда Y172393 нема филогенетски значај, већ се налази на нивоу A18833.

ФТДНА на својим стаблима и резултатима не препознаје Y172393. Претпостављам да су тај СНП извукли из бам фајлова на YFullu.


Што се тиче позиционирања Пејановића испод A9739, могуће да ће се стабло на YFullu још сређивати јер се Пејановићев резултат још води као нов (претпостављам Y700 верзија).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 08, 2019, 10:04:26 пре подне
По речима YFull-a, грану Y172393 карактеришу СНП-ови Y172393 и A9739.
Уколико је неко позитиван на један од ова два, они га у Y172393 и сврстају. Као што се доле види, ја Y172393 делим са Пејановићем и зато смо заједно.

Drajver је правилно рекао да ФТДНА тај СНП не препознаје, па смо Пејановић и ја на ФТДНА раздвојени.

Или је Вујовић негативан на Y172393 (и А9739), или га YFull није препознао.
Оно што се доле види је да ја ни један од ова два не делим с њим, па делује вероватније да је негативан.

За очекивати је да на стаблу YFulla дође до још неких корекција како нови БАМ-ови буду пристизали.
За сада имамо још Петровића (и Турчина Аксу) који су Е-А18844+ на ФТДНА, па се надамо да ће и они своје БАМ-фајлове проследити YFullu.

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 10:24:04 пре подне
Проблем је што се за формирање стабала и на YFullu и на ФТДНА користе резултати различите покривености. При томе, нити ови са ФТДНА имају пуно информацију, нити ови са YFullа.

ФТДНА чак није ни властите тестове различите покривености (BigY500, BigY700 и појединачне СНП) на прописан начин означио на стаблу, ако их већ све смјешта на једно стабло.

У суштини, тако и добијамо ова фалична стабла. Право стабло би се могло саставити уколико би неко на једном мјесту имао сирове резултате свих тестираних из ове гране, а таквог нема.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane октобар 08, 2019, 10:35:44 пре подне
Златане твој .vcf фајл би могао да садржи податак за позицију 19911920, на којој се Y172393 налази.
.vcf фајлови садрже обимнију информацију у односу на податке који су доступни на FTDNA Dashboard-у или у .csv фајлу.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 12:18:00 поподне
Што се тиче гране A18833, мање више је јасно да посједује једно уско грло и да се онда појављују двије гране: А18844 и A9739 са прецима који су вјероватно живјели у раном средњем вијеку. Кључна ствар је знати прави статус Херцеговца (Вујовића) на ова два SNP-a А18844 и A9739, тј. да ли је Вујовић заиста A18833*

Без тог разјашњења није јасно на коју страну претеже разноврсност гране (а самим тим и матично подручје): источна Србија или динарски простор.

Наравно, остаје могућност да је матично подручје и негдје између, а да се експанзија и у једном и у другом правцу десила касније са већ профилисаним гранама, али за то засад нема SNP потврде.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 08, 2019, 12:18:49 поподне
Исечак из .vcf
(мада ја ове детаље десно не знам да тумачим)

(https://i.ibb.co/tqtZHXv/cap.jpg) (https://ibb.co/n7v3wCY)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane октобар 08, 2019, 12:53:50 поподне
Исечак из .vcf
(мада ја ове детаље десно не знам да тумачим)

(https://i.ibb.co/tqtZHXv/cap.jpg) (https://ibb.co/n7v3wCY)

Да тај податак показује да си позитиван на Y172393.

Мој закључак је да је позиција 19911920 обухваћена Big Y-700 тестом али не претходном Big Y-500 верзијом теста. Даље, питање је да ли је још неко за кога се очекује да буде Y172393+ радио Big Y-700? Ако није онда је то разлог зашто овај SNP није на FTDNA стаблу.
Ако други потенцијални Y172393+ ипак јесте радио Big Y-700 онда је могуће да FTDNA генерално још увек не update-ује своје стабло подацима из Big Y-700.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 08, 2019, 02:00:40 поподне
Без тог разјашњења није јасно на коју страну претеже разноврсност гране (а самим тим и матично подручје): источна Србија или динарски простор.

Што се тиче указаног места порекла (око 1900. године и уназад) тестираних Е-А18833+, делује јасно да матица гравитира ка западној Црној Гори. Бар за сада, припадници овог рода ван ЦГ/источна БиХ делују доста изоловано.

Осим мене, Станисављевић из Шетоња је преко YSEQ такође тестирано СНП Е-А9739 и такође је позитиван. Исто важи и за Стојановића из Шетоња (иако није званично), као  за једног Бугарина чији ће се резултат за коју недељу поново наћи на YFull-у.

Међутим, за сада бар немамо никог из ЦГ или источне Босне ко би био потврђен А9739+.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 02:14:07 поподне
Мој закључак је да је позиција 19911920 обухваћена Big Y-700 тестом али не претходном Big Y-500 верзијом теста. Даље, питање је да ли је још неко за кога се очекује да буде Y172393+ радио Big Y-700? Ако није онда је то разлог зашто овај SNP није на FTDNA стаблу.
Ако други потенцијални Y172393+ ипак јесте радио Big Y-700 онда је могуће да FTDNA генерално још увек не update-ује своје стабло подацима из Big Y-700.

Колико сам успио видјети, Y172393 не само да није у стаблу ФТДНА, већ га нема ни у њиховој бази прочитаних СНП-ова. Не знам шта је узрок томе, али мислим да нема везе са читањем Big Y-700 у односу на Big Y-500 , јер су на стаблу одавно обновљени они који су A18833, а позитивни су на Y172393 (први Стевић, па Пејановић, по логици ствари требао би бити и Петровић). Чак и да Y172393 није постављен на стабло због непостојања парњака, било би га као новела у бази ФТДНА,а нема га.

Управо због Y172393 и помињем Вујовића, јер су на YFullu издвојили Y172393 као разлику између Вујовића и остале двојице: Пејановића и Стевића. Уколико Вујовићу није негативно тестиран Y172393 (у смислу да није покривен), онда и сам тај СНП губи значај. тј. непозната је његова позиција на стаблу.

Мислим да су тренутно много важнија друга два СНП-а, јер су потврђена код више појединаца: А18844 и A9739.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 02:24:48 поподне
Што се тиче указаног места порекла (око 1900. године и уназад) тестираних Е-А18833+, делује јасно да матица гравитира ка западној Црној Гори. Бар за сада, припадници овог рода ван ЦГ/источна БиХ делују доста изоловано.

Осим мене, Станисављевић из Шетоња је преко YSEQ такође тестирано СНП Е-А9739 и такође је позитиван. Исто важи и за Стојановића из Шетоња (иако није званично), као  за једног Бугарина чији ће се резултат за коју недељу поново наћи на YFull-у.

Међутим, за сада бар немамо никог из ЦГ или источне Босне ко би био потврђен А9739+.

Да, али имамо Петровића из Источне Србије који је А18844+, што значи да на подручју Источне Србије имамо двије давно (пре 1200 година најмање) раздвојене подгране А18833: А18844 и А9739. Осим тога, Петровић и Пејановић који су А18844+ такође имају солидан број новела и давно су се раздвојили. У Источној Србији дакле већ постоји разноврсност.

Недостаје  тестирање црногорско-херцеговачких родова на А18844 и А9739, да би се видјело каква је разноврсност у том подручју.

Уколико је Вујовић (Херцеговац) негативан и на А18844 и на А9739, онда би то заиста помјерило матицу у западном правцу.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bane октобар 08, 2019, 02:33:52 поподне
Колико сам успио видјети, Y172393 не само да није у стаблу ФТДНА, већ га нема ни у њиховој бази прочитаних СНП-ова.

Нисам сигуран шта је за тебе база прочитаних СНП-ова.
Позиција 19911920 која одговара SNP-у Y172393 је очигледно очитана приликом Златановог Big Y-700.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 08, 2019, 02:40:39 поподне
Да, али имамо Петровића из Источне Србије који је А18844+, што значи да на подручју Источне Србије имамо двије давно (пре 1200 година најмање) раздвојене подгране А18833: А18844 и А9739.

Што се Петровића тиче, био сам доста у контакту с њим.
Његови су се почетком 20. века преселили из ЦГ у Грљан. Иначе је веома свестан свог ЦГ-порекла из Његуша.

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=391.msg107930;topicseen#msg107930
(овде је објављен, скролуј доле)


Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 02:41:31 поподне
Нисам сигуран шта је за тебе база прочитаних СНП-ова.
Позиција 19911920 која одговара SNP-у Y172393 је очигледно очитана приликом Златановог Big Y-700.

База именованих и неименованих СНП-ова на Биг Ипсилон ФТДНА страници тестираних.

Није спорно да се Y172393 налази у сировим резултатима Стевића, уосталом однекуд су га морали прочитати кад су га ставили на YFull, али га ФТДНА не користи.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 02:47:41 поподне
Што се Петровића тиче, био сам доста у контакту с њим.
Његови су се почетком 20. века преселили из ЦГ у Грљан. Иначе је веома свестан свог ЦГ-порекла из Његуша.

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=391.msg107930;topicseen#msg107930
(овде је објављен, скролуј доле)

Онда је ствар јаснија. Имамо двије гране раздвојене у раном средњем вијеку концентрисане у два географска подручја: А18844 у Црној Гори и А9739 у Источној Србији (могуће и у Бугарској).

И потенцијалног Вујовића (Херцеговца) који је негативан на обе (мада ово треба провјерити)
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 08, 2019, 03:57:29 поподне
Онда је ствар јаснија. Имамо двије гране раздвојене у раном средњем вијеку концентрисане у два географска подручја: А18844 у Црној Гори и А9739 у Источној Србији (могуће и у Бугарској).

И потенцијалног Вујовића (Херцеговца) који је негативан на обе (мада ово треба провјерити)
Питањe je упућенo FTDNA и YFull (Напомена: по YFull је негативан на E-A9739; на FTDNA је радио и 500 и 700). 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 08, 2019, 05:16:12 поподне
Што се тиче старости гране A18833, видим да је на YFullu процјена 1400 godina, али ако се уђе у сам њихов прорачун видјеће се да је средња вриједност 1241 година, што је много ближе реалности, јер СТР степен мутација показује још млађу старост од отприлике 1000 година. Мислим да је реална старост ове гране од 1100 до 1200 година.

С обзиром на овакву "младост", 111 маркерни хаплотипови нису захвални ( тј. нису довољни) да би показали блискости и удаљености унутар ове гране. Стевићев хаплотип је најмодалнији за A18833 грану, па је подједнако удаљен од свих.

На 111 маркера само три маркера прате СНП подјелу:

 (А18844) Петровић и Пејановић дијеле 712=22, 532=12 и 635=23 насупрот
  (А9739) Стевићу  и Ненкову који су 712=21, 532=13 и 635=22

Међутим, питање је колико су и ови маркери одређујући ( 635 маркер је прилично брз).

Укратко, бојим се да за ову грану неће бити неке СТР законитости.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 08, 2019, 07:13:57 поподне
На 111 маркера само три маркера прате СНП подјелу:

 (А18844) Петровић и Пејановић дијеле 712=22, 532=12 и 635=23 насупрот
  (А9739) Стевићу  и Ненкову који су 712=21, 532=13 и 635=22

Међутим, питање је колико су и ови маркери одређујући ( 635 маркер је прилично брз).

Укратко, бојим се да за ову грану неће бити неке СТР законитости.

 dys532 је чини се поуздан јер Symonds и Smith који су Z19851 имају 532=12, дакле 12 је стари модал па је врло вјероватно да 532=13 има утицаја за А9739. Код 712 западњаци имају 20 (иако изгледа YFull-а 19), то не дијеле са A18833 па се не може рећи је ли 21 или 22 старије. 635 изгледа мутира више код ове гране и није тако стабилан но може бити од значаја уколико још рођака Стевића и Ненкова потврди 635=22. Symonds (Z19851>BY4774) и Smith (Z19851) имају 635=22, изгледа да је то старија вриједност и за A18833. Наравно ово је само 111 маркера, ту се нађе на осталим још веза (ту су великом већином спори маркери). 635 је занимљив због тога што постоји велики број тестираних на сету од 23 маркера који укљујуче 635, па се поставља питање може ли се нешто више рећи за њих преко њега, што је тешко. Но изгледа да је у ствари 635=23 од неке битности јер та вриједност доминира код A18833 а није стара вриједност за Z19851.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 10, 2019, 02:16:18 поподне
Колико сам успио видјети, Y172393 не само да није у стаблу ФТДНА, већ га нема ни у њиховој бази прочитаних СНП-ова. Не знам шта је узрок томе, али мислим да нема везе са читањем Big Y-700 у односу на Big Y-500 , јер су на стаблу одавно обновљени они који су A18833, а позитивни су на Y172393 (први Стевић, па Пејановић, по логици ствари требао би бити и Петровић). Чак и да Y172393 није постављен на стабло због непостојања парњака, било би га као новела у бази ФТДНА,а нема га.

Управо због Y172393 и помињем Вујовића, јер су на YFullu издвојили Y172393 као разлику између Вујовића и остале двојице: Пејановића и Стевића. Уколико Вујовићу није негативно тестиран Y172393 (у смислу да није покривен), онда и сам тај СНП губи значај. тј. непозната је његова позиција на стаблу.

Мислим да су тренутно много важнија друга два СНП-а, јер су потврђена код више појединаца: А18844 и A9739.
Резиме одговора је сагласан твоме мишљењу. За сада FTDNA не препознаје Y172393 као важан SNP (можда због његове локације). На YFull стаблу би требао бити изнад А18844 и А9739, што ће бити јасно након  ажурирања. 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 11, 2019, 10:26:42 пре подне
https://www.yfull.com/tree/E-A18833

Занимљиво, нови члан у нашем тиму :)
СНП који делим с њим је Y172393.

Заправо, сa СНП-овима je ситуација идентична као и са онима које делим с Пејановићем (25 shared, 7 assumed).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 11, 2019, 12:51:20 поподне
https://www.yfull.com/tree/E-A18833

Занимљиво, нови члан у нашем тиму :)
СНП који делим с њим је Y172393.

Заправо, сa СНП-овима je ситуација идентична као и са онима које делим с Пејановићем (25 shared, 7 assumed).
Он је мало ближи Пејановићу (shared 26, assumed 6).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 11, 2019, 06:15:56 поподне
 Баш сам се питао шта је са албанским Z19851, прије се Шоши водио као Z19851 али сад је "некласификован", мора да је ипак ово Шоши у питању. Видим на FTDNA Haplotree-у да је E-FT7837+ A18844-, A9739-, је ли то тачно? Онда би старија матица била вјероватно Албанија/запад Балкана. Што није неки проблем за моје тезе о гранама Z5017, јер је за Z19851 даље сродну E-FGC71980 јасно матица исток Балкана али одвојиле су се прије близу/око 4000 г. Јавља се у оној студији Арбереша доста A18833 хаплотипова иако их баш није било код Албанаца, осим Цинцара из Албаније. Обзиром на познатог кнеза Шимрака није неочекивано да би овај род могао имати неке позне средњевјековне везе са југоистоком/албанским подручјима.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 11, 2019, 08:40:46 поподне
Одговори два админа са њиховог пројекта на тему овог поклапања. Ово ипак по свему судећи није сам Шоши, јер га овај админ у тексту одвојено још помиње:


I am actually Viktor one of the admins of the Albanian Bloodlines project. Tested person is of
the Thaçi clan -Bobi branch from Puke with legend from Dukagjin, he is actually Y172393+ and A9739-, so indeed he will be moved up the tree as probably Y172393*. We also have the Shoshi clan belonging to Z19851+ and probably A9739+, as well as Albanians that are BY4684+ and Z19851-. This branch as well as V13 altogether is quite diverse within the Albanian ethnos,the problem is we need many Big Ys.


и још један од другог с којим сам раније био у контакту у вези Шошија:


Hi Zlatan,
Yes, he is a member of the project and he believes to be from the Pult/Dukagjin area originally. He is one of the people I told you about a few months earlier. There is also another possible large cluster in Dukagjin, but they have not been tested well enough for deep classification.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 11, 2019, 08:57:39 поподне
as well as Albanians that are BY4684+ and Z19851-.

 Има један који је BY4684+, Z19851- али врло тешко да је домицилан ту јер се овај кластер налази код више Грка, а он је врло близак једном (при томе нема шанси за арванитско поријекло овдје), такођер се јавља по свему судећи у Румунији, али постоји и хаплотип који је удаљен око 2000 г. у Бугарској.

 Значи није Шоши али Шоши ипак јесте Z19851.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 11, 2019, 09:03:22 поподне


 Значи није Шоши али Шоши ипак јесте Z19851.

Да, сам Шоши јесте.
Био ми је пар месеци на ФТДНА у поклапањима Y37-GD3, али га више нема не знам из ког разлога.


Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 11, 2019, 09:27:06 поподне
Да, сам Шоши јесте.
Био ми је пар месеци на ФТДНА у поклапањима Y37-GD3, али га више нема не знам из ког разлога.

 Биће занимљиво видјети је ли A9739+. Иначе овдје Пејановић (35/37 са Бјелицом) би требало да представља племе Катуњана и Риђана у правом смислу те ријечи?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 11, 2019, 09:51:12 поподне
Биће занимљиво видјети је ли A9739+. Иначе овдје Пејановић (35/37 са Бјелицом) би требало да представља племе Катуњана и Риђана у правом смислу те ријечи?

Пејановић је Бјелица, тако да представља само Катуњане. Тестирани Херцеговац је од Вујовића који су Риђани, и наводно је Y172393- и A9739-.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Zor октобар 11, 2019, 11:20:24 поподне
Пејановић је Бјелица, тако да представља само Катуњане. Тестирани Херцеговац је од Вујовића који су Риђани, и наводно је Y172393- и A9739-.

 Хвала! Занимљива је разлика између Херцеговца и Вујовића чак 4 на само 17. Но изгледа да би dys458=16 могао бити индикација за припадање Риђанима. Има их доста мање него Бјелица и код њих доминира Никољдан.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 12, 2019, 02:32:49 поподне
https://www.yfull.com/tree/E-A18833

Занимљиво, нови члан у нашем тиму :)
СНП који делим с њим је Y172393.

Заправо, сa СНП-овима je ситуација идентична као и са онима које делим с Пејановићем (25 shared, 7 assumed).

Овај дио стабла још није до краја обрађен, односно резултати Пејановића и Албанца још нису урачунати приликом процјене старости, што се види у инфу са стране. Када до краја заврше стабло, претпостављам да ће ствари бити јасније.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 12, 2019, 04:50:51 поподне
Новотестирани Албанац очигледно припада трећој грани (засад неименованој јер на ФТДНА нема пара), међутим оквирна временска повезаност све три гране остаје иста: 1100 до 1200 година. Испод FT7837 (који је на нивоу A18833)  и Албанац дијели читав низ СНП-ова које дијеле и припадници друге двије гране: A18844 и A9739.

Племе Боби (колико видим наводи се да је Албанац из тог племена) је прилично мало племе, које по предању потиче са југоисточних обала Скадарског језера (Широке и Бушат се помињу) и које се прилично рано повукло у планине, у области Шаље,а касније и Пуке, на територију племена Тачи.

Племе Шоши, по предању је поријеклом из Мирдите, али је уско повезано са Шаљама и насељавало је исти простор. Уколико је други тестирани ове гране из племена Шоши, онда шири простор Шаље представља мјесто гдје су се могли укрстити путеви поријекла оба Албанца из ове гране (Бобија и Шошија)

На албанском днк пројекту нема хаплотипова Шошија и Бобија (бар их ја не видим).  Само стоји да су двојица тестираних Шошија E-V13 и да је Боби E-V13. Било би их занимљиво видјети како стоје у односу на наше A18833 хаплотипове.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 14, 2019, 01:07:25 поподне
Биће занимљиво видјети је ли A9739+. Иначе овдје Пејановић (35/37 са Бјелицом) би требало да представља племе Катуњана и Риђана у правом смислу те ријечи?
И Олофсон (предак Бјелица) са FTDNA је сигурно катуњанин (Hg и SNP Z19851, са Пејановићем 110/111, DYS449=31). Незаинтеросован за контакт.   
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bulajić октобар 15, 2019, 02:02:43 поподне
И Олофсон (предак Бјелица) са FTDNA је сигурно катуњанин (Hg и SNP Z19851, са Пејановићем 110/111, DYS449=31). Незаинтеросован за контакт.

Могу мислити колико му је драго што има гомилу далеких рођака на Балкану!  ;D
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 16, 2019, 09:58:30 пре подне
Могу мислити колико му је драго што има гомилу далеких рођака на Балкану!  ;D
Изгледа да си у праву. Од Видоја не зна ни државу поријекла, а по материној линији чини се зна претке поименично од 1636. Шта ли онда тражи, ако неће да контактира?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 16, 2019, 10:34:19 пре подне
Није да га браним, јер се лик ни мени није јавио.

Али све је пуко нагађање, можда више ову .icloud адресу више и не користи, или му је отац отишао у Шведску, асимилирао се и није се ни трудио да му приближи своје порекло. Да га не судимо пребрзо :)

Има заиста много више наших Срба (од оба српских родитеља) који после теста више нису заинтересовани за било какву сарадњу. Примера ради, такође Драги Гашевски, моје поклапање на нивоу Олофсона GD67-GD5 се такође није јавио.

Да се не чудимо зато за неке из далеке Скандинавије.
Док нас има и 4-5 који пратимо тему свог рода, добро је, јер свако може понешто да допринесе.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Ev13 октобар 16, 2019, 02:05:21 поподне
Gasevski mozda ima veze sa Gashi-ma. Vidim veze sa albancima da multipliraju. Mozda gasevski e iz blizine  kosova.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 16, 2019, 04:53:25 поподне
Која братства осим Ђуричића спадају у Малоцуце?

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 16, 2019, 05:48:24 поподне
Која братства осим Ђуричића спадају у Малоцуце?

Мале Цуце су једно од два ужа племена која чине шире племе Цуце, тако да би се под тим називом могли назвати сви који тамо живе. Највећи род су Лаковићи и Томановићи, па се под Малоцуцама некада мисли само на њих. Ђуричићи важе за старинце, док сами сматрају да потичу од Бандића што је генетика оборила јер су исти род са Лаковићима и Томановићима. Остаје питање да ли потичу од њих или од неког братства које као и Ђуричићи себе сматра за потомке Орловића јер и једни и други припадају грани E-A18833.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 18, 2019, 02:18:38 поподне
Имамо солидне новости са YFull-a !!!

Снип Y172393 садржи "Indel" и није био прочитан код свих образаца, који се тренутно воде под Е-А18833.
Након тога YFull је исправио запис снип-а на: Y172393 GAAAAAAGC to GAAAAACCC и постало је могуће да се СНП прочита код свих налога и још једном анализира ко којој грани припада.

Због овога, сада постало је могуће да се додају гране A18844 и A9739 као посебне, а оне се већ налазе испод СНП Y172393 на стаблу YFull, које још није онлајн.

---

И добили смо и коментар ко ће где бити припадати.

Образцы  YF65069 * YF11252 будут расположены в E-A18844. - овде су Пејановић и Херцеговац.
Образцы  YF63309 * YF63053 будут расположены в E-A9739. - овде смо Ненков и ја.

(није коментарисала шта ће бити са Албанацем и дали ће он остати у групацији испод Y172393)

Ове промене ће бити нама доступне када се у новембру обнови онлајн стабло.

Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Bulajić октобар 18, 2019, 02:42:06 поподне
Ако је Херцеговац А18844, онда ће сви Риђани ту да се уброје?
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 18, 2019, 02:57:48 поподне
Да, ја сам баш желео да кажем да смо овим добили потврду да Бјелице и Драгошевићи не само да деле већ познату А18833, већ и А18844 - али биће ту ствар још јаснија када стигну још неки WGS/BigY.

Надам се да ће такође TMRCА бити обновљено, како би видели и временску разлику између ове две гране. Биће занимљиво видети дали су можда Риђани ближи Бјелицама него неко од осталих Катуњана.


Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 18, 2019, 06:08:09 поподне
Образцы  YF65069 * YF11252 будут расположены в E-A18844. - овде су Пејановић и Херцеговац.

Одлично, ово је заиста врло битна вест јер се испоставило да су ипак упрскали са првобитном анализом резултата Херцеговца, као што смо и сумњали. Било је заиста необично да Риђани и Катуњани буду удаљени преко 1400 година, а да имају толико сличне хаплотипове.

Дакле, тренутна ситуација је следећа:

Z19851>A18833>Y172393>А18844: Катуњани и Риђани
Z19851>A18833>Y172393>A9739: Шетоњци
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Иван Вукићевић октобар 18, 2019, 06:39:53 поподне
Иначе, на стаблу се појавила и нова грана која се налази између Z5017 и Z19851:
https://www.yfull.com/tree/E-Y18556/
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 21, 2019, 10:39:19 пре подне
Одлично, ово је заиста врло битна вест јер се испоставило да су ипак упрскали са првобитном анализом резултата Херцеговца, као што смо и сумњали. Било је заиста необично да Риђани и Катуњани буду удаљени преко 1400 година, а да имају толико сличне хаплотипове.

Дакле, тренутна ситуација је следећа:

Z19851>A18833>Y172393>А18844: Катуњани и Риђани
Z19851>A18833>Y172393>A9739: Шетоњци
На YFull стаблу су тренутно: E-A18833* - Херцеговац, Е-Y172393* - Албанац и Пејановић, E-A9739 - Стевић.


 
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 21, 2019, 10:57:10 пре подне
Да, тренутно је тако. Те промене које су ми комуницирали имејлом ће бити видне на онлајн стаблу када се оно следећи пут обнови у новембру. Тада би и Ненков требао да се опет појави.

На основу тренутних података значи да су Шетоњци/Радевци "браћа" Катуњана и Риђана тј, потичу од истог претка. До сада смо увек излазили из претпоставке да ова братства из Шетоња потичу од неког братства Катуњана и Риђана.

Покушаћу да проверим којој грани припадају двојица из табеле СДНКП који су из Шумадије.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 21, 2019, 12:29:20 поподне
У следећем периоду би било веома корисно уколико би смо могли да пронађемо неке STR-законитости у разликовању грана А18844 и А9739, али још увек имамо изузетно мало тестираних А9739 на већем броју маркера.

Ја ћу се позабавити тестирањем СТР-ова неких готово сигурних А9739.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: drajver октобар 21, 2019, 12:39:44 поподне
У следећем периоду би било веома корисно уколико би смо могли да пронађемо неке STR-законитости у разликовању грана А18844 и А9739, али још увек имамо изузетно мало тестираних А9739 на већем броју маркера.

Ја ћу се позабавити тестирањем СТР-ова неких готово сигурних А9739.

Пар постова изнад сам на основу тренутно расположивих 111 маркерних хаплотипова из обе гране, покушао уочити неку законитост и примјетио сам је на само три маркера.
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=285.msg123089#msg123089

Нисам претјерано сигуран да се и код њих ради о законитости. С обзиром на релативну младост гране то је и разумљиво. Укратко, не бих се пуно поуздавао у СТР-ове.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан октобар 21, 2019, 12:57:01 поподне
Да, на основу твоје поруке направили смо мали тест са Богићевићем из Шетоња и дали на тестирање DYS532.

DYS712 исто може бити занимљив.
Урадићемо га вероватно код Станисављевића и Богићевића, само да видим с њима.

Док DYS635 делује да нема законитост.
У обе гране  има обе вредности и то код неколико тестираних.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 23, 2019, 11:33:08 пре подне
Он је мало ближи Пејановићу (shared 26, assumed 6). Сад је нa Yfull-у смањен број SNP-ова које дијелимо и претпостављених, Пејановић - Албанaц (shared 25, assumed 5), Стевић (shared 24, assumed 6), Херцеговац (shared 24, assumed 3) -приближио нам се. Стабло још није ажурирано.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 24, 2019, 10:13:48 пре подне
Опростите на грешки. У претходном посту сам навео измјене (у укупном броју SNP), које се односе на поменуте особе, у ажурираном стаблу YFull (од 21. 10. т.г.).
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја октобар 25, 2019, 10:48:53 пре подне
Опростите на грешки. У претходном посту сам навео измјене (у укупном броју SNP), које се односе на поменуте особе, у ажурираном стаблу YFull (од 21. 10. т.г.).
Поново мале промјене у очитању SNP за Пејановића према Албанацу (shared 27, assumed 5) и према Стевићу (shared 26, assumed 6). Анализа још траје.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Златан новембар 11, 2019, 10:35:18 пре подне
Петровић (BigY Е-А18844+) са ФТДНА ми је наговестио путем имејла да ће у следећих 16 до 20 дана проследити свој БАМ фајл YFull-у. Солидна вест.

Од оних који су Е-А18844+ и имају БигУ или WGS, једино би тада остао Аксу (Турска) који свој резултат није проследио.
Наслов: Одг: Катуњани и Риђани E-V13>Z5017>Z19851>A18833
Порука од: Пеја новембар 11, 2019, 03:46:23 поподне
Петровић (BigY Е-А18844+) са ФТДНА ми је наговестио путем имејла да ће у следећих 16 до 20 дана проследити свој БАМ фајл YFull-у. Солидна вест.

Од оних који су Е-А18844+ и имају БигУ или WGS, једино би тада остао Аксу (Турска) који свој резултат није проследио.
И ја сам то сугерисао раније обојици. Чекаћемо и видјети.