Послије читања рада Genetic history of Rus' има пар ствари које су ми интересантне:
- као прво, и поред свих наводних санкција САД према Русији, имамо рад иза којег стоје кључне руске државне научне институције (попут Ломоносова),а да се резултати и сирови подаци из тог рада објављују у америчким, такође државно финансираним базама и порталима попут NCBI.
-из закључака рада тачно се види шта Русе у погледу етногенезе Руса најчешће "жуља" па су морали нагласити: "Overall, our analysis of a comprehensive set of ancient Rus' culture samples collected from a broad geographic area
did not indicate a significant influence of Scandinavian (Viking) genetic ancestry on the ancient Rus' population as a whole." Добро, Руси, схватили смо поенту, нису вам Скандинавци правили прву државу.

- у раду су такође елегантно прескочили још једну занимљиву генетичку тему, а то је учешће источних Балта у етногенези Руса и Белоруса, које мислим уопште није безначајно. Тежиште етногенетских процеса су усмјерили на однос финско-словенско у Древней Русь, али изгубили су из вида чињеницу да пут Словена до Фина води преко источних Балта. Ово прескакање источних Балта (можда и ненамјерно, не знам) су могли да изведу јер су као базне популације за своје PCA кластере узимали бронзанодопске балтичке узорке, тј. оне који су иста основа и за Балте и за Словене. Негдје успут јесу споменули некакав источнобалтски кластер, али само као један од подкластера Словена, и ту тему источних Балта нису даље разрађивали.
- оно што им свакако не опраштам јесте потискивање I2-Y3120 као словенске хаплогрупе.

А што је већ постало неки вид традиције у руским генетичким радовима. Без обзира што је I2-Y3120 и у овом раду нађена на више локација, при томе и на крајњем сјеверу Русије, у раду закључују: "The predominant Y-chromosome lineages identified among the individuals of the Ancient Major Rus' genetic cluster belong to haplogroup R1a (R1a-Z282), representing 63% of the male samples, and are now prevalent among present-day Eastern European and Slavic populations . Other haplogroups, including E1b, I2a, N1a, R1b, and I1a, emerged with much lower frequencies." Коментаришући затим фински сјеверни руски кластер наводе сљедеће: "Alongside N1a, Y-chromosome R1a, I1, and
I2 lineages were found with low frequency in the genetic Ancient North Rus' cluster" Па ко је могао донијети I2 линије до сјеверноруског финског кластера, ако не Словени???
- штета је што рад не обухвата више налазишта у Украјини и Белорусији (иако има нешто мало узорака из Украјине). Не може се добити потпуна генетичка слика Древней Русь без тих подручја и налазишта, поготово јер је староруска кнежевина била много више на територији тих држава него савремене Русије
- иако су радили IBD анализу, кластеризацију су урадили на основу PCA, па је питање колико је прецизна.
- за доста узорака нису успјели издвојити Y хаплогрупу, не знам шта је узрок томе. Наводи се слаба покривеност као напомена код више узорака.
Све у свему, не могу рећи да рад неће донијети неке корисне информације, али да се од самог врха руске науке очекивало више, јесте.