Кад сам прије једно двије године био у Израелу, пролазио сам више пута кроз пунктове које контролише израелска војска на граници са Западном обалом. Оно што сам могао примјетити јесте да у израелској војсци доминирају војници који имају блискоисточно тј. неевропско поријекло. Ово вјероватно из тог разлога што у војску иде сиромашније становништво. Претпостављам да јеврејског становништва има са свих крајева свијета, од Јемена, Етиопије, Ирана, Индије. И расно гледано шарена је то група коју обједињава јудаизам.
Сад што се тиче Пантелићеве тезе из видеа који је горе постављен (а који сам одслуша још раније), да је раст броја неевропских Јевреја довео до ирационалног национализма Израела, популизма и урушавања демократских тековина, не бих се сасвим сложио и свалио сву агресивност њихове политике на неевропске Јевреје. Поготово јер је врх и даље доминантно ашкенаски, а и сам Пантелић неевропске Јевреје помиње више као реципијенте популизма, а не као креаторе истог. Израел и даље изгледа, бар физички гледано, као европска држава трансплантована на блискоисточно тло. Може се расправљати само да ли је та трансплантација успјешно извршена и да ли ће на крају Блиски исток прогутати оно што је европско у Израелу. Ако сам добро разумио Пантелића, он вјерује да је тај процес тренутно у току.