Аутор Тема: Јевреји  (Прочитано 42354 пута)

Ван мреже Fargo

• Почетник
  • **
  • Поруке: 28
Одг: Јевреји
« Одговор #60 послато: Јун 04, 2026, 06:33:12 поподне »
Ашкенази доминирају јеврејским корпусом у свим областима наспрам Сефарда. Германски менталитет наспрам јужњачке меланхолије.

Aškenezi su osnovali Izrael i dugo su bili najbrojniji u njemu, te mu davali elitu. Ali stvari se izgleda menjaju. Već neko vreme najbrojnija jevrejska grupa u Izraelu su Mizrahi ili tzv. orijentalni Jevreji (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mizrahi_Jews). Na internetu se može naći da Mizrhija u Izraelu ima oko 3.2 miliona, a Aškeneza između 2.8 i 3 miliona.

Prema Željku Panteliću Mizrahi postepeno preuzimaju politički Izrael od Aškeneza. On tvrdi da političke snage Mizrahi Jevreja pretvaraju Izrael u orijentalnu despotiju i guraju ga u sve već verski fanatizam, dok istovremeno uništavaju evropske temelje Izraela koje su postavili Aškenezi. Vredi pogledati video ispod, saznao sam iz njega neke stvari koje nisam znao.

<a href="https://www.youtube.com/v/eoqHO0iMcyc" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/eoqHO0iMcyc</a>

На мрежи Душан

• Познавалац
  • Поруке: 491
  • I2a1b-PH908
« Одговор #61 послато: Јун 04, 2026, 06:59:36 поподне »
Aškenezi su osnovali Izrael i dugo su bili najbrojniji u njemu, te mu davali elitu. Ali stvari se izgleda menjaju. Već neko vreme najbrojnija jevrejska grupa u Izraelu su Mizrahi ili tzv. orijentalni Jevreji (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mizrahi_Jews). Na internetu se može naći da Mizrhija u Izraelu ima oko 3.2 miliona, a Aškeneza između 2.8 i 3 miliona.

Prema Željku Panteliću Mizrahi postepeno preuzimaju politički Izrael od Aškeneza. On tvrdi da političke snage Mizrahi Jevreja pretvaraju Izrael u orijentalnu despotiju i guraju ga u sve već verski fanatizam, dok istovremeno uništavaju evropske temelje Izraela koje su postavili Aškenezi. Vredi pogledati video ispod, saznao sam iz njega neke stvari koje nisam znao.

<a href="https://www.youtube.com/v/eoqHO0iMcyc" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/eoqHO0iMcyc</a>

Колико сам ја схватио, нису тамо изражене поделе по земљи тј. континенту порекла.
Погледај онај видео на претходној страни. Веома је често да једна особа има бабе и деде из Пољске, Јемена, Русије и Марока. Измешаност је норма.
Само неке врло религиозне групације се држе одвојено. 

На мрежи Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #62 послато: Јун 04, 2026, 07:00:29 поподне »
Ашкенази доминирају јеврејским корпусом у свим областима наспрам Сефарда. Германски менталитет наспрам јужњачке меланхолије.

Јужњаци имају бољу музику и кулинарство.  :)

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 143
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #63 послато: данас у 07:44:41 пре подне »
   Da li je J1 prisutna u jevrejskoj populaciji?, Zanimljivo je šta je svojevremeno Golda Meir mislila o Mizrahima...! Što se tiče bogatstva i uticaja u svetu biznisa Sefardi su ubedljivo broj 1.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #64 послато: данас у 08:55:25 пре подне »
   Da li je J1 prisutna u jevrejskoj populaciji?, Zanimljivo je šta je svojevremeno Golda Meir mislila o Mizrahima...! Što se tiče bogatstva i uticaja u svetu biznisa Sefardi su ubedljivo broj 1.

Јесте. Има је и међу Јеменским Јеврејима к8јих више нема у Јемену.

Ван мреже Fargo

• Почетник
  • **
« Одговор #65 послато: данас у 09:09:03 пре подне »

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #66 послато: данас у 09:13:15 пре подне »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6538
« Одговор #67 послато: данас у 12:39:16 поподне »
Кад сам прије једно двије године био у Израелу, пролазио сам више пута кроз пунктове које контролише израелска војска на граници са Западном обалом. Оно што сам могао примјетити јесте да  у израелској војсци доминирају војници који имају блискоисточно тј. неевропско поријекло. Ово вјероватно из тог разлога што у војску иде сиромашније становништво. Претпостављам да јеврејског становништва има са свих крајева свијета, од Јемена, Етиопије, Ирана, Индије. И расно гледано шарена је то група коју обједињава јудаизам.

Сад што се тиче Пантелићеве тезе из видеа који је горе постављен (а који сам одслуша још раније), да је раст броја неевропских Јевреја довео до ирационалног национализма Израела, популизма и урушавања демократских тековина, не бих се сасвим сложио и свалио сву агресивност њихове политике на неевропске Јевреје. Поготово јер је врх и даље доминантно ашкенаски, а и сам Пантелић неевропске Јевреје помиње више као реципијенте популизма, а не као креаторе истог. Израел и даље изгледа, бар физички гледано, као европска држава трансплантована на блискоисточно тло. Може се расправљати само да ли је та трансплантација успјешно извршена и да ли ће на крају Блиски исток прогутати оно што је европско у Израелу. Ако сам добро разумио Пантелића, он вјерује да је тај процес тренутно у току.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1672
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #68 послато: данас у 12:54:40 поподне »
Кад сам прије једно двије године био у Израелу, пролазио сам више пута кроз пунктове које контролише израелска војска на граници са Западном обалом. Оно што сам могао примјетити јесте да  у израелској војсци доминирају војници који имају блискоисточно тј. неевропско поријекло. Ово вјероватно из тог разлога што у војску иде сиромашније становништво. Претпостављам да јеврејског становништва има са свих крајева свијета, од Јемена, Етиопије, Ирана, Индије. И расно гледано шарена је то група коју обједињава јудаизам.

Сад што се тиче Пантелићеве тезе из видеа који је горе постављен (а који сам одслуша још раније), да је раст броја неевропских Јевреја довео до ирационалног национализма Израела, популизма и урушавања демократских тековина, не бих се сасвим сложио и свалио сву агресивност њихове политике на неевропске Јевреје. Поготово јер је врх и даље доминантно ашкенаски, а и сам Пантелић неевропске Јевреје помиње више као реципијенте популизма, а не као креаторе истог. Израел и даље изгледа, бар физички гледано, као европска држава трансплантована на блискоисточно тло. Може се расправљати само да ли је та трансплантација успјешно извршена и да ли ће на крају Блиски исток прогутати оно што је европско у Израелу. Ако сам добро разумио Пантелића, он вјерује да је тај процес тренутно у току.

Сви иду у војску, чак и жене. У војсци су биле и ћерке београдског рабина Асијела. Сарајевски рабин Папо је ако не грешим чак и резервни официр. Читава држава је једна огромна касарна, кога змија уједе тај се и гуштера плаши. Волели их или не волели мора се признати да је то народ који је решио да преживи, и учиниће све да тако буде па и оно што је неетички (на жалост). Али као што покојни Ђинђић рече: Коме је до морала нека иде у цркву. Гранично ужасна изјава али тачна и реална.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1222
« Одговор #69 послато: данас у 01:03:35 поподне »
Говорећи о израелској армији на ум ми одмах пада чувени генерал Давид "Дадо" Елазар који је рођен у Сарајеву. Био је сефардског порекла што и презиме каже. У  Босни и Србији су Сефарди већина, али има наравно и Ашкеназија.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4_%D0%95%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14346
« Одговор #70 послато: данас у 01:18:28 поподне »

Мени је занимљиво да су Ашкенази и поред вишевековног боравка међу Словенима и Германима покупили јако мало те генетике. Заправо, у њима има више трагова мешања са популацијама старог Рима, него са Словенима и Германима. Нисам изучавао посебно њихову Y-ДНК, верујем да је слично.

Ендогамија на делу.

Target: Ashkenazi_Jew_(n=1203)
Distance: 0.9532% / 0.00953158
39.2   Phoenician
23.0   Paleo-Balkanic
14.6   East-Med-Euro

8.2   Early-Slavic
8.0   Celtic
3.6   North-African
2.0   Hun
1.2   Germanic
0.2   Alpine(Celto-Germanic)

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #71 послато: данас у 01:35:29 поподне »
Кад их визуелно гледаш  уклапају се у Средњу и Источну Европу. Биће да су векови живљења на том простору учинили своје и вероватно су се женили са неврејским женама више него обратно.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #72 послато: данас у 01:38:25 поподне »
Мени је занимљиво да су Ашкенази и поред вишевековног боравка међу Словенима и Германима покупили јако мало те генетике. Заправо, у њима има више трагова мешања са популацијама старог Рима, него са Словенима и Германима. Нисам изучавао посебно њихову Y-ДНК, верујем да је слично.

Ендогамија на делу.

Target: Ashkenazi_Jew_(n=1203)
Distance: 0.9532% / 0.00953158
39.2   Phoenician
23.0   Paleo-Balkanic
14.6   East-Med-Euro

8.2   Early-Slavic
8.0   Celtic
3.6   North-African
2.0   Hun
1.2   Germanic
0.2   Alpine(Celto-Germanic)

Да, гледано аутозомално Ашкенази стоје блискоисточније од Грка и Турака, али фенотипски су Европљани.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #73 послато: данас у 01:47:39 поподне »
Сви иду у војску, чак и жене. У војсци су биле и ћерке београдског рабина Асијела. Сарајевски рабин Папо је ако не грешим чак и резервни официр. Читава држава је једна огромна касарна, кога змија уједе тај се и гуштера плаши. Волели их или не волели мора се признати да је то народ који је решио да преживи, и учиниће све да тако буде па и оно што је неетички (на жалост). Али као што покојни Ђинђић рече: Коме је до морала нека иде у цркву. Гранично ужасна изјава али тачна и реална.

Не само да сви иду у војску, већ су и цивили који се срећу на улици наоружани.

На мрежи Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #74 послато: данас у 02:11:07 поподне »

Over 25% of Jewish children and 35% of Jewish newborns in Israel are of mixed Ashkenazi and Sephardic or Mizrahi descent, and these figures have been increasing by approximately 0.5% annually: over 50% of Israel's entire Jewish population identifies as having Ashkenazi, Sephardic, and Mizrahi admixture.

https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_Jews#:~:text=Over%2025%25%20of,and%20Mizrahi%20admixture.

На мрежи Душан

• Познавалац
  • I2a1b-PH908
« Одговор #75 послато: данас у 02:20:23 поподне »
Говорећи о израелској армији на ум ми одмах пада чувени генерал Давид "Дадо" Елазар који је рођен у Сарајеву. Био је сефардског порекла што и презиме каже. У  Босни и Србији су Сефарди већина, али има наравно и Ашкеназија.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4_%D0%95%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80

Крајеве који су били под Османском влашћу насељавали су Сефарди, а крајеве под Хабзбуршком Ашкенази.

Творац идеје о стварању модерног Израела је Теодор Херцл, пореклом из Земуна по очевој страни.
Он је Ашкенази Јеврејин.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #76 послато: данас у 02:34:22 поподне »
Цивили у Израелу под оружјем су војни резервисти. Није лако живети таквим животом,  али верујем да су огуглали током свих ових деценија. Иначе ове слике добро описују демографске токове у Израелу.

Ван мреже Fargo

• Почетник
  • **
« Одговор #77 послато: данас у 02:55:35 поподне »
Ovo je zanimljivo.

<a href="https://www.youtube.com/v/oP-0-pTjR8A" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/oP-0-pTjR8A</a>

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #78 послато: данас у 02:57:46 поподне »
Творац идеје о стварању модерног Израела је Теодор Херцл, пореклом из Земуна по очевој страни.
Он је Ашкенази Јеврејин.

Има неких написа по мрежи, да постоји нит повезаности идеје о ционизму и обнови Израела са српским устанцима почетком 19. вијека и обновом српске државности у 19. вијеку.

Наводно та нит иде преко дешавања у земунској синагоги средином 19. вијека, гдје су се сусретали и идеје размјељивали Херцлов деда, Симон Лоеб Херцл и Јуда Алкалај, босански сефардски рабин. Алкалај је први пропагирао идеје о повратку Јевреја у Палестину и о томе писао. На крају је и организовао прве колонистичке јеврејске групе у Палестини. Умро је и сахрањен у Јерусалиму 1870-тих.

За Алкалаја се наводи да је био директно инспирисан српском националном револуцијом за своје иницијалне ционистичке идеје, да је имао утицаја и на Херцловог деду, а посредно и на самог Херцла.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #79 послато: данас у 03:01:07 поподне »