Аутор Тема: Набски Срби  (Прочитано 16039 пута)

На мрежи Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10148
Одг: Набски Срби
« Одговор #40 послато: јул 23, 2016, 05:12:58 поподне »
Колико сам приметио, тај источнојужнословенски "талас" може првенствено да се идентификује са I2a DN, али ту сигурно улазе и неке гране од R1a Z280. Занимљива је ова R1a M458 на Космету и у Македонији, можда би она стварно могла да се повеже са Брсјацима као што је неко већ био напоменуо, не би то уопште било нелогично.

Ако би се подела извршила на основу доступних генетских резултата, онда би у "западнојужнословене" свакако ушли I2a Dinaric South + R1a (већински Z280 + M458), док би у источнојужнословене ушли R1a (обе подгране) + I2a Dinaric North.

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 871
 • I2-Z16982
Одг: Набски Срби
« Одговор #41 послато: јул 28, 2016, 10:00:52 пре подне »
У суштини се ни за једну новооткривену грану Динарика не може установити јасан територијални образац кретања изузев за Z17855+ (унутар Динарик Сјевера) и Z16983+ (који је унутар Динарик Југа). Z17855+ засад нема хаплотипова у Средњој Европи и Панонском простору, практично га нема западније од Украјине, Румуније, Бугарске, Македоније (изузимајући наше хаплотипове).
Z16983+ је вјероватно настао у Украјини и источној Пољској, али се онда кретао у два правца, према Чешкој и Њемачкој и прама нашим просторима, или из Чешке према нашим просторима.

Мислим да овај рад потврђује цитирану тезу. Ријеч је о раду Zbyněk Holubа "Jazykové doklady prehistorické podunajské migrace slovanského etnika na český jih". Може се наћи наследећм линку: https://www.phil.muni.cz/jazyk/knihy/holub.pdf

Рад је обиман (328 страница) написан не чешком, али има сажетак на енглеском и руском језику. Пошто је ријеч о сажетку, мада сам и читао колико сам могао на чешком, мислим да аутор јасно одваја двије групације, или ако хоћемо два правца сеоба у Бохемији. То докузује лингвистичким анализама, а у мањој мјери користи археологију и историју. повлачи бројне паралеле, са посебним акцентом на топониме са "словенским југом" од Словеније до Косова.

Дакле, говори се о два миграциона таласа у данашњу Чешку (уз спомињање СИ Баварске и сјверне Аустрије) који су текли из различитих параваца. Један са сјевера и други, који нас више интересује из Паноније. Овај последњи, мислим, везује за племе Дуљеба (мало скраћујем):
"the Western Bug and the Dniester rivers (perhaps so called the Doudleb tribe) started to move away from their original settlements in the 6th century already (maybe even one century earlier), but not later than at the turn of the 6th and7th centuries, along the Carpathian Mountains and the Tisa River towards the southThis colonization wave headed for the west after that (into Pannonia and the Danube Region).".".

Специфичност Југозападне у Јужне Чешке би се могла уклопити у овај навод: "
Thus the theory of the Slavonic arrival from Central Bohemia to the south (the theory of the inner development of the original population) does not correspond with the development; the colonists went on to higher and less fertile areas.", да би закључио:
"The differences among the very first Slavonic dialects disappeared after the political integration connected with establishing the Přemyslid state.".

За оне који знају чешки, а вјерујем д аих има на форуму, сматрам да су најзнимљивији следећи дијелови:
На стр. 27. аутор Холуб (по нашки Голубовић) сматра да су Хрвати живјели сјверније од Чеха: "Třeštík spíše předpokládá, že Charváti žili severně od českého území.";
Стр. 42 је закључак: "Také v předchozím výkladu jsme doložili, že se na českém jihu už dříve setkávaly rozmanité vlivy slovanské (včetně jihoslovanských103) a germánské (pronikající na Doudlebsko z dunajských zemí).", , на стр 44. су мапе а онда на стр. 45, поред мјеста у Словенији и Хрватској спомиње Босну и Тутин код Новог Пазара:
"a Dulibe na dvou, v srbské části Bosny je Duliba třikrát a Dulibe jednou, v Srbsku je v okrese Raška vesnička Dulebe (dnes součást města Tutin) a v Chorvatsku u Záhřebu je navíc obec Dulepska."


Ова Дулиба у српском дијелу Босне је, колико сам видио на мапи, код Мркоњић Града.

Да не заборавим аутор је користио доста Трубачова и Седова!

Што се тиче генетике имамо следећу ситуацију (пренијећу један од цитата у оквиру теме посвећене I2a):
"Дакле, сад по старости имамо сљедећи случај: S17250 грану, којој припадају сви I2a Динарик Југ, али и дио Динарик Сјевера, која је стара 1850 година, од ње се одваја специфична грана Динарик Југа са вриједношћу 448=19 пре око 1750 година, затим се одваја подграна Z16983 прије око 1650 година, а након тога ова новоткривена "њемачка"
грана А8740 прије око 1000 година.
"

Ако се не варам писано је да већина DN-ova из Чешке позитивна на S17250, што их чини ближим са DS-ovima и приличној мјери поткопава ову подјелу Динарика.

Већина Блахника на DYS 385 a/b има вриједности 14-14 (један 13-14), што по мени показује да се одвајање "балканских" (гдје спада и моја породица) и "чешких  Z16983" десили прије сеоба, а можда иу Панонији?Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Набски Срби
« Одговор #42 послато: јул 28, 2016, 10:42:54 пре подне »

Што се тиче генетике имамо следећу ситуацију (пренијећу један од цитата у оквиру теме посвећене I2a):
"Дакле, сад по старости имамо сљедећи случај: S17250 грану, којој припадају сви I2a Динарик Југ, али и дио Динарик Сјевера, која је стара 1850 година, од ње се одваја специфична грана Динарик Југа са вриједношћу 448=19 пре око 1750 година, затим се одваја подграна Z16983 прије око 1650 година, а након тога ова новоткривена "њемачка"
грана А8740 прије око 1000 година.
"

Ако се не варам писано је да већина DN-ova из Чешке позитивна на S17250, што их чини ближим са DS-ovima и приличној мјери поткопава ову подјелу Динарика.

Већина Блахника на DYS 385 a/b има вриједности 14-14 (један 13-14), што по мени показује да се одвајање "балканских" (гдје спада и моја породица) и "чешких  Z16983" десили прије сеоба, а можда иу Панонији?

Грана Z16983 свакако није једина која може да потврди овакву миграцију описану и у раду који је наведен, али је најзгодниај за то јер је СНП одређена. Видимо да тој грани припада и Украјинац Илченко, што се поклапа са неким првобитним стаништем I2 Динарик популације, затим имамо већи број припадника Z16983 на Балкану, Чешкој и младу њемачку грану А8740 која се одваја од исте. Бољи доказ сеобе не постоји.

Слична ситуација је и са граном А5913 којој припадају Милатовић и Лубиниецки (овдје недостаје само чешко-њемачки огранак).

Слажем се са тобом везано и за подјелу I2 Динарик Југ и Сјевер. Мислим да она, с обзиром на младост свог Динарика, није богзна како битна. Видимо да има сјевера који је S17250 и са Југом дијели веома блиско заједничко поријекло.

Генетчки резултати дакле за S17250 којем припада главнина наше I2a Динарик показује да је иста могла настати на подручју западне Украјине (вјероватно прикарпатске)око 200 г. наше ере, гдје су нешто касније настале и њене гране: Динарик Југ са промјеном 448=19 је , узимајући у обзир одвајање осталих грана могао настати у веома уском временском оквиру, око 300-400 г. наше ере, око 500 г. наше ере настају друге гране Динарик Југа: Z16983 и А5913.

Евидентно је да су све ове гране настале још у прапостојбини иза Карпата. Мислим да нема пуно опција које могу бити могуће, са обзиром на горње податке. Сасвим је извјесно да су преци нашег Динарика дошли у Панонију у општој словенско-аварској сеоби. Мислим да су учествовали и у првом продору на југ према Солуну и Цариграду. На тај начин једино можемо објаснити појаву Z16983 код Грка Ботсидиса у Тракији,  Динарик Југ Грка Асимакидиса (чије је предак у 19. вијеку био шеф грчке милиције у Цариграду), солунску Сервију, Гордосервон у малој Азији, повијест Порфирогенита о насељавању Срба у околини Солуна и одлазак истих на сјевер. Могуће је да су управо прото Срби били онај дио Словена који се сукобио са Аварима приликом опсаде Цариграде, а затим се повукао западније ван аварске зоне утицаја према бечком Подунављу и југозападној Чешкој одакле једна група у 7. вијеку мигрира на југ у Далмацију, а друга група се шири према Полабљу и источној Баварској.

Ово ми се тренутно у складу са генетичким , али и археолошким и историјским подацима чини као највјероватнија верзија.

При томе, да не бих био погрешно схваћен не сматрам да је једино I2a Динарик била хаплогрупа ових Прото Срба, већ сам се само послужио подацима за I2a Динарик да бих образложио ову тезу. Требало би сличну врсту анализе покушати и за неке друге претпостављене хаплогрупе Прото-Срба, прије свега R1a, јер није искључено да су прото Срби били племенски савез разнородних племена окупљен око једног племена које се супроставило Аварима.
« Последња измена: јул 28, 2016, 10:49:19 пре подне Синиша Јерковић »

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 871
 • I2-Z16982
Одг: Набски Срби
« Одговор #43 послато: јул 28, 2016, 11:53:53 пре подне »
Слажем се са тобом везано и за подјелу I2 Динарик Југ и Сјевер. Мислим да она, с обзиром на младост свог Динарика, није богзна како битна. Видимо да има сјевера који је S17250 и са Југом дијели веома блиско заједничко поријекло.

Само да напоменем да је последњи тестирани Z16983 Михаел Петровић (радио P37 SNP Pack и изненадио се), са поријеклом из Србије, тачније околина Пирота. Међутим,  ко зна одакле му је дошао отац? Но, то није битно, поменути Петровић је Динарик сјевер са вриједностима на DYS 448 = 20 DYS 449 = 31. Моја закључак би био да, иако DYS 448 показује извјесну стабилност, није немогуће да мутира.У будућности ће ту бити великих "преслагања".

Евидентно је да су све ове гране настале још у прапостојбини иза Карпата. Мислим да нема пуно опција које могу бити могуће, са обзиром на горње податке.

Тако сам и ја схватио понуђени рад, мада чини ми се сажетак није најбоље направљен. Зато сам навео и да има дио на руском, а знам да си добар познавалац тог језика. Библиографија је обимна,  а нашао сам и мејл, те ћу размислити да ли да га додатно шта "приупитам". У сваком случају она разликује два различита правца насељавања Бохемије и  служећи се лингвистико и осталим помоћним наукама разлукује два правца насељаваља са различитим датовањем. Гдје су ту уклапају "наше гране" видјећемо?

Мислим да су учествовали и у првом продору на југ према Солуну и Цариграду. На тај начин једино можемо објаснити појаву Z16983 код Грка Ботсидиса у Тракији, 

Дјелује логично! Напоменућу да Грк Ботсидис из Тополовграда има потпуно поклапање, додуше само на 12 тестираних маркера, са Јаребом из залеђа, чини ми се, Шибеника.

При томе, да не бих био погрешно схваћен не сматрам да је једино I2a Динарик била хаплогрупа ових Прото Срба, већ сам се само послужио подацима за I2a Динарик да бих образложио ову тезу. Требало би сличну врсту анализе покушати и за неке друге претпостављене хаплогрупе Прото-Срба, прије свега R1a, јер није искључено да су прото Срби били племенски савез разнородних племена окупљен око једног племена које се супроставило Аварима.

Потписујем  :)

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Набски Срби
« Одговор #44 послато: јул 28, 2016, 12:15:49 поподне »
Само да напоменем да је последњи тестирани Z16983 Михаел Петровић (радио P37 SNP Pack и изненадио се), са поријеклом из Србије, тачније околина Пирота. Међутим,  ко зна одакле му је дошао отац? Но, то није битно, поменути Петровић је Динарик сјевер са вриједностима на DYS 448 = 20 DYS 449 = 31. Моја закључак би био да, иако DYS 448 показује извјесну стабилност, није немогуће да мутира.У будућности ће ту бити великих "преслагања".

Тачно, Александре. Постоје два момента код 448=19. Прво, он се мора увијек посматрати у комбинацији 449, тј. који је код Југа увијек (али не 100% увијек) 31 и мање. Зашто пишем да то није 100%. Зато што се може и касније десити код неких тестираних да се деси мутација на том маркеру независно. Рецимо случај код Ерлића, који је дефинитивно Динарик Југ, чак млађи огранак гране 19=14, има 449=32, али и 448=18. Затим имамо случај код тестираног Тешовића који је 448=20, али 449=29. С обзриом на несумњиву блискост Тешовића са Пећинарем који је 448=19 и на екстремно јужну варијанту 449=29, очигледно је  да је код Тешовића дошло до повратне мутације на маркеру 448.

Примјетио сам досад на пројекту само једног тестираног који је 448=19, а да је S17250-, међутим он има 449=32 и близак је генетски осталима који су 448=20, укратко код њега се десило нешто обнуто него код Тешовића.

Зато сам раније, због оваквих случајева, користио термине крипто Динарик Југ или крипто Динарик Сјевер.

Други моменат је чињеница да још увијек, упркос Биг Ипсилону, није пронађен СНП који обједињава појединце којис у 448=19, једини засад обједињујући СНП је S17250, али њему припадају и неке 448=20 гране. Поред ових имамо још двије јасно 448=19 гране: Z16983 и А5913. Колико сам схватио, а нешто слично ми је о томе поменуо и Марковића са ФТДНА, могуће је да БИГ Ипсилон није обухватио неке сегменте на којима се налази овај одвајајући СНП за 448=19.

У сваком случају горњи примјери показују колико анализа грана може бити непредвидива и "пипкава".


Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 871
 • I2-Z16982
Одг: Набски Срби
« Одговор #45 послато: јул 28, 2016, 12:26:58 поподне »
Други моменат је чињеница да још увијек, упркос Биг Ипсилону, није пронађен СНП који обједињава појединце којис у 448=19, једини засад обједињујући СНП је S17250, али њему припадају и неке 448=20 гране. Поред ових имамо још двије јасно 448=19 гране: Z16983 и А5913. Колико сам схватио, а нешто слично ми је о томе поменуо и Марковића са ФТДНА, могуће је да БИГ Ипсилон није обухватио неке сегменте на којима се налази овај одвајајући СНП за 448=19.

Врло едукативно!
Исправи ме ако гријешим, али по СТР вриједностима у оквиру гране Z16983, чини ми се да су ми најближи Марковић и Озимковић. Озимковић је радио БИГ Ипсилон, и ако се на варам имао 8 "новел варијанти".
Да ли то практично значи уколкико би радио БИГ Ипсилон и установило се да дијелим неку од "новел варијанти" са Озимковићем, да би се стекли услови да се евентуално нови "заједнички СНП" уврсти у понуду?

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Набски Срби
« Одговор #46 послато: јул 28, 2016, 01:12:05 поподне »
Врло едукативно!
Исправи ме ако гријешим, али по СТР вриједностима у оквиру гране Z16983, чини ми се да су ми најближи Марковић и Озимковић. Озимковић је радио БИГ Ипсилон, и ако се на варам имао 8 "новел варијанти".
Да ли то практично значи уколкико би радио БИГ Ипсилон и установило се да дијелим неку од "новел варијанти" са Озимковићем, да би се стекли услови да се евентуално нови "заједнички СНП" уврсти у понуду?

Да, то би значило то. Досад су Биг Ипсилон из гране Z16983 радили Блахници, они имају свој посебан СНП Y6651 стар неколико стотина година, Нијемци Kraus, Heindrich i Roeder са својим СНП-ом старим око 1000-1500 година, Украјинац Лубиниецки, од наших Биг ипсилон је урадио само Озимковић. Нисам сигуран за Јареба.

Укратко, због проналаска нових СНП-ова унутар ове групе било би веома корисно да још неко уради Биг Ипсилон. Да се види да ли рецимо постоји СНП-ом потврђен балкански огранак ове хаплогрупе.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Набски Срби
« Одговор #47 послато: јул 28, 2016, 02:00:47 поподне »
Врло едукативно!
Исправи ме ако гријешим, али по СТР вриједностима у оквиру гране Z16983, чини ми се да су ми најближи Марковић и Озимковић. Озимковић је радио БИГ Ипсилон, и ако се на варам имао 8 "новел варијанти".

Погледао сам мало детаљније односе унутар ове гране. По СТР-у чисто технички говорећи Марковић ти је најближи, 5 маркера разлике на 37. Јареб и Боутсидис нису толико далеко 2 маркера разлике на 12, али је мало маркера да би се нешто одређеније рекло. Озимковић ми не дјелује превише блиско.

Ти и Марковић имате неколико СТР вриједности које дијелите, а немају их остали у групи: 447=26, 570=17 и 458=18. Ово не мора ништа да значи, али кад се група већ овако бликсо изолује, може да значи постојање одређене гране. Колико видим постоје јасне индиције по СТР да сте ти и Марковић дио једне гране.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Набски Срби
« Одговор #48 послато: јул 28, 2016, 02:18:26 поподне »
Мислим да је корисно да овдје поставимо и све досад СНП-ом потврђене припаднике гране Z16983:

178725   Balzano   Paolo Balzano, bc.1699, Castel di Sangro, L'Aquila   Italy                                                                                                                                                                                                                                                                                               
164573   Kurtz   Christian Kurtze, 1800 Germany   Germany                                                                                                                                                                                                                                                                                               
365896   Stefanović   Miloš Stefanović   Bosnia and Herzegovina                                                                                                                                                                                                                                                                                            
N64032   Boutsidis   Dimitrios Botsidis, 1885 - 1925, Topolovgrad, Bulg   Greece                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
N47814   Jareb   Tome Jareb, b. 1769 and d. 1837   Croatia                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
163544   Radig   Friedrich Ferdinand Raduegeca 1817 - ca 1860   Germany                                                                                                                                                                               
345403   Ozimkovic   Озимко (Миличевић)   Bosnia and Herzegovina
215808   Ilchenko   Kiriak Ilchenko, 1909   Ukraine   I-Z16983
225919   Dapcevich   Jovan b. 1420 Bjelosi, Montenegro   Montenegro                                                                                                                                                                               
105779   Marković   Ivo Marković b.1810 d.1875 Bosnia and Herzegovina   Bosnia and Herzegovina

Подграна Y6651

365238   Blahnik   Jakob Blahnik c1840 Loucim   Czech Republic                                                                                                                                                                                  
256092   Blahnik   Fridrich Blahnik 1738 d1801 Kout na Šumavě, Cz   Czech Republic   
302671   Blahnik   Josef Blahnik   Czech Republic                                                                                                                                                                                  
332972   Blahnik   Jan Blahnik 1766 Myto   Czech Republic                                                                                                                                                                               
265073   Blahnik   Rostislav of Vitkovy   Czech Republic                                                                                                                                                                               
260913   Blahnik   Jakub Blahnik c 1720 Blahniks Mill Between Chodsko Czech Republic                                                                                                                                                                    255903   Blahnik   Wenceslaus Blahnik b. abt 1717 d. bef 1797   Czech Republic
258393   Blahnik   Wenceslaus Blahnik b. abt 1717 d. bef 1797 U Blahn   Czech Republic
255805   Blahnik   Ondra Blahnik 1482, Libkov, Bohemia   Czech Republic

Подграна A8740

68320   Kraus   Georg Kraus 1615 - 1699   Germany                                                                                                                                                                               
B74248   Heidrick   John William Heidrich, b 12 May 1868 d 30 Aug 1938   United States
228317   Roeder   Johann August Roeder, b~ 1775 Goslar, Lower Saxony   Germany

« Последња измена: јул 28, 2016, 02:20:27 поподне Синиша Јерковић »

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 871
 • I2-Z16982
Одг: Набски Срби
« Одговор #49 послато: јул 28, 2016, 02:27:00 поподне »
Ти и Марковић имате неколико СТР вриједности које дијелите, а немају их остали у групи: 447=26, 570=17 и 458=18. Ово не мора ништа да значи, али кад се група већ овако бликсо изолује, може да значи постојање одређене гране. Колико видим постоје јасне индиције по СТР да сте ти и Марковић дио једне гране.

Да, веома дискретно ми је то нагласио у једној поруци, посебно за маркере који су болдовани, а за  458=18 је написао да је тако карактеристичан за Балкан. Страшно је био стрпљив са мном када сам пу постављао безбројна питања. Чим се појави неки нови Z16983, обавијести ме.

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 871
 • I2-Z16982
Одг: Набски Срби
« Одговор #50 послато: јул 28, 2016, 02:41:20 поподне »
Мислим да је корисно да овдје поставимо и све досад СНП-ом потврђене припаднике гране Z16983:

Мала допуна гране Z16983:

469789    Petrovic    David Petrovic 1913-1997 Rudinje, Serbia    Serbia             I-Z16983
451195    Crum    Howard Landon Crum b. 8-1886 d. 1941    Unknown Origin    I-Z16983
Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Набски Срби
« Одговор #51 послато: јул 28, 2016, 02:50:53 поподне »
Мала допуна гране Z16983:

469789    Petrovic    David Petrovic 1913-1997 Rudinje, Serbia    Serbia             I-Z16983
451195    Crum    Howard Landon Crum b. 8-1886 d. 1941    Unknown Origin    I-Z16983

Да, ова двојица су изгледа сакривена кад ниси улогован на ФТДНА налогу. Док ово нисам схватио, дуго сам се питао зашто се Милатовић појављује и нестаје са ФТДНА пројекта.

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 871
 • I2-Z16982
Одг: Набски Срби
« Одговор #52 послато: јул 29, 2016, 02:26:02 поподне »
Још једна допуна гране Z16983. Извор: Polish FamilyTree DNA Project

163544    Friedrich Ferdinand Raduegeca 1817 - ca 1860    Germany    I-Z16983
216498    Franciszek Telega ,1748-1818    Poland    I-Z16983

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 522
 • I2-Y56203
Одг: Набски Срби
« Одговор #53 послато: јул 29, 2016, 03:48:49 поподне »
Рад је обиман (328 страница) написан не чешком, али има сажетак на енглеском и руском језику. Пошто је ријеч о сажетку, мада сам и читао колико сам могао на чешком, мислим да аутор јасно одваја двије групације, или ако хоћемо два правца сеоба у Бохемији. То докузује лингвистичким анализама, а у мањој мјери користи археологију и историју. повлачи бројне паралеле, са посебним акцентом на топониме са "словенским југом" од Словеније до Косова.

Један интересантан детаљ:

Jihočeské hydronymum Otava je podnes etymologicky nejasné. J. Spal připomíná možnou (přenesenou) souvislost s pojmenováním otava (vevýznamu„druhá tráva“, tedy obd. tráva, která se „jeví jako zotavená“: řeka, která se znovu objeví vjiž vyschlém korytě).

Хидроним Отава није јасан до данас, а код нас је добро познат израз "мозак на отаву" :)
У другој реченици циљају на то.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4569
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Набски Срби
« Одговор #54 послато: јул 29, 2016, 04:24:07 поподне »
Рад је обиман (328 страница) написан не чешком, али има сажетак на енглеском и руском језику. Пошто је ријеч о сажетку, мада сам и читао колико сам могао на чешком, мислим да аутор јасно одваја двије групације, или ако хоћемо два правца сеоба у Бохемији. То докузује лингвистичким анализама, а у мањој мјери користи археологију и историју. повлачи бројне паралеле, са посебним акцентом на топониме са "словенским југом" од Словеније до Косова.

Један интересантан детаљ:

Jihočeské hydronymum Otava je podnes etymologicky nejasné. J. Spal připomíná možnou (přenesenou) souvislost s pojmenováním otava (vevýznamu„druhá tráva“, tedy obd. tráva, která se „jeví jako zotavená“: řeka, která se znovu objeví vjiž vyschlém korytě).

Хидроним Отава није јасан до данас, а код нас је добро познат израз "мозак на отаву" :)
У другој реченици циљају на то.
Oвдe je и oбjaшњeнo дa je oтaвa "дpугa тpaвa",  oднocнo дpуги oткoc, тpaвa кoja ce кocи нa jeceн.

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 522
 • I2-Y56203
Одг: Набски Срби
« Одговор #55 послато: јануар 28, 2019, 01:30:36 поподне »
evo jedan toponim upravo u delu Ceske koji je sa druge strane Bayrischer Wald-a odnosno Ceske Sume.

https://goo.gl/maps/tCzDH7ZzAut

Tacno sa nemacke strane je oblast Oberpfalz, a Pfalz na nemackom znaci bukvalno karaula, ili granicna posada, granicna kula.

Ван мреже Дабижљевић Милан

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 24
Набски Срби
« Одговор #56 послато: јануар 29, 2019, 08:17:43 пре подне »
Нађох у Чешкој и село Дрсник, јесте мало и да су становници старији, али имамо и ми наш Дрсник у Метохији, а чини ми се има га и у Хрватској.

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 946
 • I-S17250>Y4882>A1328
Одг: Набски Срби
« Одговор #57 послато: јануар 29, 2019, 08:45:59 пре подне »
<a href="https://www.youtube.com/v/cch1woZjFp0" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/cch1woZjFp0</a>

<a href="https://www.youtube.com/v/o4GDmtTSZio" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/o4GDmtTSZio</a>

Ван мреже Милан Петровић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 763
 • I2-PH908>DYS561=15 Род Зорића
Одг: Набски Срби
« Одговор #58 послато: август 01, 2019, 03:42:09 пре подне »
Тачно, Александре. Постоје два момента код 448=19. Прво, он се мора увијек посматрати у комбинацији 449, тј. који је код Југа увијек (али не 100% увијек) 31 и мање. Зашто пишем да то није 100%. Зато што се може и касније десити код неких тестираних да се деси мутација на том маркеру независно. Рецимо случај код Ерлића, који је дефинитивно Динарик Југ, чак млађи огранак гране 19=14, има 449=32, али и 448=18. Затим имамо случај код тестираног Тешовића који је 448=20, али 449=29. С обзриом на несумњиву блискост Тешовића са Пећинарем који је 448=19 и на екстремно јужну варијанту 449=29, очигледно је  да је код Тешовића дошло до повратне мутације на маркеру 448.

Примјетио сам досад на пројекту само једног тестираног који је 448=19, а да је S17250-, међутим он има 449=32 и близак је генетски осталима који су 448=20, укратко код њега се десило нешто обнуто него код Тешовића.

Зато сам раније, због оваквих случајева, користио термине крипто Динарик Југ или крипто Динарик Сјевер.

Други моменат је чињеница да још увијек, упркос Биг Ипсилону, није пронађен СНП који обједињава појединце којис у 448=19, једини засад обједињујући СНП је S17250, али њему припадају и неке 448=20 гране. Поред ових имамо још двије јасно 448=19 гране: Z16983 и А5913. Колико сам схватио, а нешто слично ми је о томе поменуо и Марковића са ФТДНА, могуће је да БИГ Ипсилон није обухватио неке сегменте на којима се налази овај одвајајући СНП за 448=19.

У сваком случају горњи примјери показују колико анализа грана може бити непредвидива и "пипкава".

Да ли да урадим тест на Z16983, ако имам 448=19, 561=15 и 391=11. ?
Догодине у Холштајну!

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1328
Одг: Набски Срби
« Одговор #59 послато: фебруар 28, 2020, 09:45:35 пре подне »
Од отварање ове теме прије неколико година до данас, много нових генетичких чињеница је постало познато. Било je помака и у откривању неких нових њемачких подграна хаплогрупе I2-PH908, као и директних веза са тестиранима на нашим подручјима. Не сјећам се да су икад на форуму детаљније обрађени њемачки припадници гране I2-PH908 (по мом убјеђењу потомци Набских и Полабских Срба 7. вијека не), па ћу у наредним постовима колико стигнем навести досад потврђене припаднике I2-PH908 у њемачкој популацији. Можда преглед тих појединачних породичних историја открије неки географски образац или формира општу слику о поријеклу њемачких I2-PH908, која ће нам помоћи у разумијевању поријекла и миграција наше I2-PH908.

Kренућу од најпрофилисаније и најприсутније гране I2-PH908 међу Нијемцима- Z16983. Старост гране Z16983 се процјењује на око 1500 година. Она је сасвим извјесно настала још у словенској прадомовини у западној Украјини, јер је налазимо и међу источним , јужним и западним Словенима. Међу Нијемцима су досад регистровани и  они који су Z16983*, Z16983>A493 и Y110105, при чему је испод А493 присутна и једна искључиво њемачка подграна A8740.

Оваква разноврсност грана Z16983 међу Нијемцима показује њен развој међу њемачком популацијом управо у периоду раног средњег вијека.

Грани I2-PH908>Z16983* припадају:

Cline чији је најстарији познати предак рођен 1805. године у Пенсилванији. Нема података о даљем поријеклу, али из најближих породичних веза нема сумње да се ради о тзв. Пенсилванијским Нијемцима ( Pennsylvania Dutch) пристиглим у Америку у првој половини 18. вијека из Рајнланд Палатината (Rhineland palatinate).

Kurtz чији је најстарији предак из Хановера ( ранији облик презимена Kurtze)


Грани I2-PH908>Z16983>А493  припадају:

Crum, такође се ради о пенсилванијским Нијемцима досељеним из Рајнланд-Палатината. Има их више тестираних. Изводе поријекло од најстаријег претка  Johann Krumholz рођ. 1674 у Klingenmünster, Rhineland-Palatinate. У Америку долазе у првој половини 18. вијека и насељавају се у Вирџинији.

Click и ова породица је истог поријекла као претходне, Пенсилванијски Нијемци досељени у 18. вијеку. Најстарији предак James Click b.1800 у Вирџинији. Даље поријекло из Рајнске области Њемачка ( старији, њемачки облик презимена Cleek)

Radig најстарији предак са презименом Raduege рођ.1817 из градићa Pommern на ријеци Мозел у рајнској области. Презиме по коријену звучи словенски.

Schmidt као мјесто поријекла наводи Њемачку без ознаке мјеста и претка под презименом Шмит рођ.1839