Аутор Тема: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције  (Прочитано 475112 пута)

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1699
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Одг: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције
« Одговор #980 послато: Јул 01, 2026, 03:49:38 поподне »
Две гране одвојене пре 3100 година, а на том истом простору? Пеонци бему миша, али ако су толико дуго ту што се нису раширили
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1419
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #981 послато: Јул 01, 2026, 05:39:39 поподне »
Две гране одвојене пре 3100 година, а на том истом простору? Пеонци бему миша, али ако су толико дуго ту што се нису раширили

Занимљива теорија. Сви смо чули за Грчко-персијске ратове али мање је познато да су Персијанци дуго доминирали севернијим областима Балкана, где су покорили Трачане и Пеонце и имали савез са Македонцима, који свој успон дугују управо Персијанцима.

Мислим да постоји један археогенетски узорак који потврђује персијско присуство у том делу Балкана, а то је I10392 из Лисичиног Дола код Валандова. Припада и он хаплогрупи J1, али другој грани J-BY94. Аутозомално је Левантинац.

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 151
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #982 послато: Јул 16, 2026, 01:11:26 поподне »
Занимљива теорија. Сви смо чули за Грчко-персијске ратове али мање је познато да су Персијанци дуго доминирали севернијим областима Балкана, где су покорили Трачане и Пеонце и имали савез са Македонцима, који свој успон дугују управо Персијанцима.

Мислим да постоји један археогенетски узорак који потврђује персијско присуство у том делу Балкана, а то је I10392 из Лисичиног Дола код Валандова. Припада и он хаплогрупи J1, али другој грани J-BY94. Аутозомално је Левантинац.

Sticajem nekih okolnosti pre nekoliko godina ne znajući da mogu saznati puno sa ovoga sajta, kontaktirao me je sirijac koji je prilično u "materiji" ( u smislu haplogrupa) rekavši upravo da postoji verovatnoća da je J1 na Balkanskom poluostrvu ostatak zarobljenika koji su to postali nakon Grčko - Persijskih ratova. Taj dijalog se vodio još pre rata u Siriji a nakon toga nisam uspeo uspostaviti kontakt. Mislim da smo još pričali nešto o Kurdima, te da je on rekao da je Zagros planina jedna od mogućih destinacija iz koje je bilo raseljavanja.
 Takođe postoji narod koji sebe naziva MANDEJI ( Suba), kod njih vlada stroga endogamija (vekovima se ženidbe i udaje vrše isključivo unutar sopstvene zajednice). Oni se smatraju direktnim genetskim potomcima drevnog stanovništva Mesopotamije!,
 najveći procenti haplogrupa kod njih su J1 i J2 .  Zanimljivo je da nema genetskih anomalija - BOLESTI, koje se javljaju zbog zatvorenosti zajednice u kojoj žive.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14421
« Одговор #983 послато: Јул 21, 2026, 08:08:14 пре подне »
Стигао је BIGY резултат за Михића, Аранђеловдан, Поплат, Столац: J-FTJ26101

Истој грани припада и Максимовић-Шепа из Поткозарја, TMRCA око 750 година.

Ван мреже Željko

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 299
  • I1-P109>FGC22061
« Одговор #984 послато: Јул 21, 2026, 01:08:33 поподне »
Ево како се Block Tree тренутно приказује на FTDNA налогу Михића.

Колико могу да видим, и он и Максимовић-Шепа су означени заставом БиХ. Није ли се сазнало ко је онда овај "непознати"?
Језик је од меса и свашта меље.

Ван мреже Љиљан

• Писар
  • Поруке: 335
« Одговор #985 послато: Јул 21, 2026, 05:22:12 поподне »
Čestitam na rezultatu!

Vrlo interesantan rezultat Mihića. Nekako sam očekivao da će formirati neku treću podrgranu, tj da neće biti sa mnom i sa neimenovanim testiranim sa Korduna u podgrupi ZS26101.

Naročito mi je interesantno jer se sjećam da smo Mihić i ja na uporedivih 67markera imali 10 razlika na 9 markera (istina za volju sve su neki "brzomutirajući" markeri ako se to još koristi kao pojam: DY S439, DY S449, DY S464c   DY S464d, YGATAH4, DY S456, CDY a   CDY b).

Nadam se da će se rezultat prebaciti na YFull i da će se i tamo formirati nova grana.

Šta bi mogli o ovome reći iskusniji forumaši?

Hvala Željku i Milanu na trudu

Ван мреже bmarjan

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 21
« Одговор #986 послато: Јул 26, 2026, 08:13:25 поподне »
Ево како се Block Tree тренутно приказује на FTDNA налогу Михића.

Колико могу да видим, и он и Максимовић-Шепа су означени заставом БиХ. Није ли се сазнало ко је онда овај "непознати"?

да нисам ја ,тај ,непознати,,

Ван мреже bmarjan

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 21
« Одговор #987 послато: Јул 27, 2026, 01:18:52 поподне »
Поздрав свима, написао сам један нови одељак у чланку о Влаховићима под насловом „Претпоставка о пореклу Влаховића из Призренског краја“. У питању је хипотеза о пореклу заснована на четири изнета запажања. Волео бих да чујем ваше мишљење, примедбе и евентуалне допуне, посебно ако неко од чланова друштва има сазнања везана за генетска истраживања Призренског краја која би могла да потврде или оспоре ову претпоставку.

линк: https://tromedja.com/poreklo-porodica-i-prezimena/hercegovacka-plemena-u-srednem-veku/vlahovici

Hercegovački Vlasi doseljeni su iz Tesalije, Epira i
Makedonije.
 B. Hrabak zaključuje da su najznačajnija
staništa “vlaha – romana“ bila “u Tesaliji, odakle su i
naši hercegovački vlasi”.Neki potomci tih doseljenih
Vlaha, koji su govorili posebnim jezikom, mogu se po
svojim imenima ili prezimenima i danas prepoznati.
Prva najstarija faza doseljavanja stočara u Hercegovinu nastala je dolaskom starobalkanskih katuna
“arbanaškog tipa” iz današnje Metohije, zapadne
Makedonije i Albanije preko Zete, i to najkasnije početkom XIII. stoljeća.
Druga faza doseljavanja Vlaha
u Hercegovinu povezana je s dolaskom bosanske
vlasti oko godine 1330., kada se spominju vlaški katuni.
“Ti vlasi nisu bili arbanaškog porekla i pokazuju viši
stepen organizacije; nisu poreklom od istog roda, nastupaju
sa mnogo više slovenskih imena i oni doprinose
punoj slavizaciji zatečenih ‘vlaha’ arbanaškog porekla.
U Hercegovini kao deo bosanske države, u kojoj je feudalni
sistem bio mnogo blaži nego u Vizantiji, bugarskoj
i srpskoj državi, sve više dolaze nove vlaške grupe i tu, u
Hercegovini, koja pruža i zimski boravak stoci, stvaraju
neku vrstu nove ‘Vlahije’, posle one u Tesaliji, odakle je
takođe bio izvestan broj skupina. Najživlje naseljavanje
vlaha u Hercegovini tako traje od oko 1330. do oko 1420.
godine.

Ван мреже Љиљан

• Писар
  • Поруке: 335
« Одговор #988 послато: Јул 27, 2026, 08:10:13 поподне »

да нисам ја ,тај ,непознати,,

Поздрав Марјане,
не, нисте Ви тај непознати. Тај непознати је са Кордуна. Не жели дати податке.

myimgs.org

Ви се налазите директно испод ЗС11470 (засад без посебне гране). Не припадате ни једној од ове двије нађене подгране, већ ћете творити нову подграну кад се буде неко тестирао ко Вам је ближи. Ту је с вама и овај резултат из Бугарске. То не значи да сте ближи њему него нама, већ врло могуће да смо приближно једнако блиски. Моја нека претпоставка да  је наша грана била добро разрагната и прије доласка у Херцеговину (из правца Бугарске вјероватно), некад у периоду 12-15.вијека.

Било би добро тестирати бар по још једног Херцеговца, Далматинца и некога са Змијања. Синобад и ја смо ради да помогнемо са 1/3 трошкова за БигУ, кад буду попусти.

Што се тиче Гернетх-а, вјероватно је некада расправљано о томе овдје, али неки дан слушам подкаст о тридесетогодишњем рату, па ако сам добро запамтио више хиљада крајишника је се под Фердинандом другим и трећим борило широм Њемачке у походима против протестаната. Једна од  бројних опција наравно.