Аутор Тема: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције  (Прочитано 471566 пута)

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1698
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Одг: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције
« Одговор #980 послато: Јул 01, 2026, 03:49:38 поподне »
Две гране одвојене пре 3100 година, а на том истом простору? Пеонци бему миша, али ако су толико дуго ту што се нису раширили
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1399
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #981 послато: Јул 01, 2026, 05:39:39 поподне »
Две гране одвојене пре 3100 година, а на том истом простору? Пеонци бему миша, али ако су толико дуго ту што се нису раширили

Занимљива теорија. Сви смо чули за Грчко-персијске ратове али мање је познато да су Персијанци дуго доминирали севернијим областима Балкана, где су покорили Трачане и Пеонце и имали савез са Македонцима, који свој успон дугују управо Персијанцима.

Мислим да постоји један археогенетски узорак који потврђује персијско присуство у том делу Балкана, а то је I10392 из Лисичиног Дола код Валандова. Припада и он хаплогрупи J1, али другој грани J-BY94. Аутозомално је Левантинац.

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 150
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #982 послато: Јул 16, 2026, 01:11:26 поподне »
Занимљива теорија. Сви смо чули за Грчко-персијске ратове али мање је познато да су Персијанци дуго доминирали севернијим областима Балкана, где су покорили Трачане и Пеонце и имали савез са Македонцима, који свој успон дугују управо Персијанцима.

Мислим да постоји један археогенетски узорак који потврђује персијско присуство у том делу Балкана, а то је I10392 из Лисичиног Дола код Валандова. Припада и он хаплогрупи J1, али другој грани J-BY94. Аутозомално је Левантинац.

Sticajem nekih okolnosti pre nekoliko godina ne znajući da mogu saznati puno sa ovoga sajta, kontaktirao me je sirijac koji je prilično u "materiji" ( u smislu haplogrupa) rekavši upravo da postoji verovatnoća da je J1 na Balkanskom poluostrvu ostatak zarobljenika koji su to postali nakon Grčko - Persijskih ratova. Taj dijalog se vodio još pre rata u Siriji a nakon toga nisam uspeo uspostaviti kontakt. Mislim da smo još pričali nešto o Kurdima, te da je on rekao da je Zagros planina jedna od mogućih destinacija iz koje je bilo raseljavanja.
 Takođe postoji narod koji sebe naziva MANDEJI ( Suba), kod njih vlada stroga endogamija (vekovima se ženidbe i udaje vrše isključivo unutar sopstvene zajednice). Oni se smatraju direktnim genetskim potomcima drevnog stanovništva Mesopotamije!,
 najveći procenti haplogrupa kod njih su J1 i J2 .  Zanimljivo je da nema genetskih anomalija - BOLESTI, koje se javljaju zbog zatvorenosti zajednice u kojoj žive.