Аутор Тема: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције  (Прочитано 459386 пута)

Ван мреже sinobadm

• Писар
  • Поруке: 238
Одг: Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције
« Одговор #960 послато: Јануар 01, 2026, 08:03:43 поподне »
  Prilično su mi zanimljivi Vlahovići у Херцеговини,  crkva u Vlahovićima koja je sagrađena posle boja na Kosovu a moja pretpostavka je da je ista izgrađena na temeljima starije crkve posvećene Sv. Jovanu ( natpis pri ulazu u crkvu "..ва име Бог и светог Јована, се лежи Радослав Валаховић ...лежи на племенитом башчини.."
Извор: Љубомир Стојановић, Стари српски записи и натписи, књига IV, 1923

Ако прихватимо да је Влађ Бијелић подигао цркву у Влаховићима средином XV века и да ју је посветио Св. кнезу Лазару, да ли је онда црква у Влаховићима најстарија црква посвећена кнезу Лазару? Да ли неко зна за старију? Пронашао сам неколико: црква Св. Лазара у Белици из XIV века би требало да је била најстарија али је сада изгледа порушена (раније је била посвећена био Св. Ђорђу), затим цркве Св. Лазара у Живалићима и Лазарица у Пурћу су обе из XVII века, а Лазарица на Палибрчком гробљу је новија из XX века при чему ова црква има занимљиво предање.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #961 послато: Јануар 01, 2026, 08:38:01 поподне »
Ако прихватимо да је Влађ Бијелић подигао цркву у Влаховићима средином XV века и да ју је посветио Св. кнезу Лазару, да ли је онда црква у Влаховићима најстарија црква посвећена кнезу Лазару? Да ли неко зна за старију? Пронашао сам неколико: црква Св. Лазара у Белици из XIV века би требало да је била најстарија али је сада изгледа порушена (раније је била посвећена био Св. Ђорђу), затим цркве Св. Лазара у Живалићима и Лазарица у Пурћу су обе из XVII века, а Лазарица на Палибрчком гробљу је новија из XX века при чему ова црква има занимљиво предање.
Кад сам први пут видео податак о Влађу помислио сам да би род Бијелића могао бити исти као родови из околине Пљеваља који славе Л.Суботу
,ПХ 908. Да ли има смисла овоме,не бих знао.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #962 послато: Јануар 05, 2026, 12:34:31 поподне »
Истражио сам посвету цркве и црква у Влаховићима према Матији Бијелићу није била посвећена Св. кнезу Лазару него је била посвећена у част Васкрсења Лазарева (Лазарева субота). Према њему, Васкрсење Лазарево је била црквена слава до Херцеговачке буне када је померена на Видовдан (види текст на линку испод).

линк: https://www.infobiro.ba/article/398673/dva-starobosanska-natpisa-u-vlahovicima-matija-bijelic

Тако да је могуће са једне стране да су Влаховићи/Бијелићи повезани са родовима из околине Пљеваља, а могуће је и да су преко Угарака повезани са родовима из Буковице у Далмацији, конкретно из Бргуда, јер у Бргуду постоји стара Црква Светог праведног Лазара из 1682. (види чланак испод).

линк: https://www.tromedja.com/meni-znamenitosti/crkvedalmacija/crkva-svetog-pravednog-lazara-u-brgudu

Ван мреже Давид Радић

• Гост
  • *
  • Поруке: 20
« Одговор #963 послато: Јануар 11, 2026, 03:36:37 пре подне »
Поздрав свима, јављам се са молбом за помоћ и мишљење искуснијих чланова о пореклу моје породице Радић, у оквиру Хаплогрупа J1-PF7263, покушај историјске реконструкције

Тестиран сам на Српском ДНК пројекту, а резултат гласи:

"Радић, Јовањдан, Мелина, Бања Лука, J1-ZS9949

Тестирани је навео да преслављају Аранђеловдан. Реч је генетичком роду Влаховића. Ближа веза сигурно постоји (потпуно поклапање) са следећим породицама:

Антонић, Ђурђевдан, Лусићи, Бања Лука,
Максимовић-Шепа, Никољдан, Кнежица, Козарска Дубица
Миодраг, Аранђеловдан, Кањане, Дрниш

По један маркер разлике са следећим родовима:

Чолић, Аранђеловдан, Влаховићи, Љубиње
Ружић, Аранђеловдан, Поплат, Столац
Лојпур, Никољдан, Мостар

С обзиром на блискост са родовима који славе Аранђеловдан, преслава добија на значају. Ако тестрани прати, може да разјасни да ли је реч о "скоријој" прислужби, или она датира из неког старијег периода."

Код нас је слава Јовањдан, док се Аранђеловдан преславља, што се у породици тумачило као „у заштиту стоке“.

Такође бих додао један занимљив детаљ из локалне традиције:
Радиће су у селу комшије од старина звале „Бере“ („Ђе си, Бера“)

Предање о Влаховићима и Раду Бијелићу – питање о Дангубићима

На сајту Тромеђа, у одељку „Матија Бијелић и предање о Влаховићима“, наводи се да је један од синова Бијеле Вучинића (Бијелића) био Рад Бијелић, и да су:

„од Рада потекли Дангубићи“

Такође, у књизи "Херцеговина - порекло породица I - V" Божидар Кљајевић пише за Дангубиће да су старо херцеговачко братство које се почетком XIX века јавља у више насеља Љубињског краја (Ивица, Водени До, Жабица, Жрвањ, Влаховићи), а доселили су се из села До у билећком котару. По предању, воде порекло од Рада, трећег сина Влача Бијелића, припадника старог рода Влатковића, који је из Старе Србије дошао у Херцеговину. Од Рада су настали већи огранци братства: Радићи, Дангубићи и Вуковићи (Чолићи). Презиме Дангубићи добили су по Радовој узречици „дангуба“, а као крсну славу славе Светог Арханђела Михаила. Вуковићи, познати и као Чолићи, такође су огранак Влатковића. Од њих су настали Кнежевићи, Зећићи и Чолићи у Влаховићима, који углавном славе Светог Арханђела, док неки Чолићи славе Светог Јована. Чолићи су се делом иселили у Мостар и околину, а један део је прешао на ислам (Врањевићи код Мостара). Према предању, и православни, и муслимански, и католички Чолићи воде порекло из истог родовског стабла.

С обзиром на то да се код Влаховића помиње лично име Рад (Рад Бијелић):
- да ли је могуће да Радићи и Дангубићи воде директно порекло од истог претка (Рада Бијелића)
- да ли презиме Радић може представљати паралелно или касније формиран огранак истог рода из ког су настали Дангубићи
- постоји ли у досадашњим истраживањима генетичка или документарна потврда ближе везе Радића и Дангубића

Посебно ме занима миграциони пут мог огранка:
- да ли је кретање ишло директно из Херцеговине
- или преко далматинско-личке зоне
- у ком периоду је реално дошло до насељавања у крај Бање Луке (Мелина)
- и у ком контексту се може очекивати коначно формирање презимена Радић

Напомињем да нисам стручњак, нити професионални историчар или генетичар. Ово је резултат личног истраживања, прикупљања података из литературе, форума и усмених предања, па је могуће да су неке ствари погрешно повезане. Управо зато бих волео да чујем мишљења, исправке и допуне искуснијих чланова.

Ван мреже bmarjan

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
« Одговор #964 послато: Јануар 11, 2026, 11:17:50 пре подне »
не бих баш све што се тиче порекла повезивао са породичним славама.
а и једини Дангубић ( И2 ) у табели је из Жрвња- Љубиње са славом Аранђеловдан.
напоменуо бих да су се миграције са твог Змијања - правац Далмација дешавале у оба смера

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #965 послато: Јануар 13, 2026, 08:40:48 поподне »
Поздрав Давиде, ево мог одговора онако како ја разумем ситуацију.

Када се каже да нечији резултат припада роду Влаховића, мисли се на то да припада нашој грани која је у књизи друштва о истраживањима у Херцеговини именована по Влаховићима као најстаријем познатом роду. То, међутим, не значи да сви који припадају нашој грани заиста потичу од Влаховића. Моје разумевање је да то питање није коначно разјашњено, тј. да није сигурно да ли су сви припадници гране од Влаховића или је било више група, да ли су све те групе биле у Херцеговини или је било група и на другим локацијама. Да ли је било групе у Босанској Крајини, јер ту има највише резултата тестирања? Вероватно је било више група како у самој Херцеговини, тако и другде. Да бисмо добили јаснију слику о вези са родом Влаховића, потребни су нам резултати тестирања оних за које се поуздано зна да су пореклом од њих, а то би били Чолићи и Зећићи, те да онда упоредимо све нас са њима као неком врстом референце.

Са овим мојим тумачењем ја не искључујем твоју претпоставку. Међутим, код самих Влаховића такође постоји доста недоумица. У чланку на Тромеђи сам навео неколико претпоставки које нису потврђене, рецимо да ли су Вучина и Стјепко Влаховић синови или браћа од Остоје. Према годинама када се помињу претпоставио сам да су били његови синови, док удружење у својој књизи сматра да су његова браћа, што такође има логике. Поменуо сам и за Ивана Влаховића да је од Влаховића, али за то немамо чврсту потврду осим записа Петра Ашкрабе, а знајући да су се презимена мењала са оца на сина, и ту претпоставку треба узети с резервом. Ако је од Влаховића, чији је био син? Онда остаје нејасно како су тачно од Бијеле Вучинића настала презимена Кнежевић, Дангубић, Зећић, Чолић јер ту недостаје неколико генерација како бисмо повезали те гране.

Везано за миграције, препоручио бих ти да прочиташ чланак о пореклу Шепа на Тромеђи који је написан према истраживању Љиљана Максимовића јер мислим су Шепе добар пример који даје добру слику како се породица кретала.

линк: https://tromedja.com/poreklo-porodica-i-prezimena/prezimena-u-lici/sepa

Моја препорука за даље је да обавиш Big-Y тестирање и пренесеш резултате на YFull. Када нас буде довољно онда ћемо покушати заједно да направимо детаљно поређење резултата и покушати реконструисати гранања унутар наше хаплогрупе.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #966 послато: Фебруар 07, 2026, 11:15:34 пре подне »
Поздрав свима, написао сам један нови одељак у чланку о Влаховићима под насловом „Претпоставка о пореклу Влаховића из Призренског краја“. У питању је хипотеза о пореклу заснована на четири изнета запажања. Волео бих да чујем ваше мишљење, примедбе и евентуалне допуне, посебно ако неко од чланова друштва има сазнања везана за генетска истраживања Призренског краја која би могла да потврде или оспоре ову претпоставку.

линк: https://tromedja.com/poreklo-porodica-i-prezimena/hercegovacka-plemena-u-srednem-veku/vlahovici

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1337
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #967 послато: Фебруар 07, 2026, 07:41:57 поподне »
Поздрав свима, написао сам један нови одељак у чланку о Влаховићима под насловом „Претпоставка о пореклу Влаховића из Призренског краја“. У питању је хипотеза о пореклу заснована на четири изнета запажања. Волео бих да чујем ваше мишљење, примедбе и евентуалне допуне, посебно ако неко од чланова друштва има сазнања везана за генетска истраживања Призренског краја која би могла да потврде или оспоре ову претпоставку.

линк: https://tromedja.com/poreklo-porodica-i-prezimena/hercegovacka-plemena-u-srednem-veku/vlahovici

Лазарице су као обичај до скоро постојале и у Средачкој жупи. Међутим ваша хаплогрупа није за сада пронађена на Косову и Метохији колико је мени познато.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #968 послато: Фебруар 08, 2026, 09:37:06 пре подне »
У чланку о Горњем Љубињу на Википедији сам нашао следећи:

„Иван Јастребов је о овом селу (наводи само Љубиње, а не Доње или Горње Љубиње) записао да су се житељи потурчили пре 150 година због притиска власти. Власти су тражиле прекомерни данак уз обећање потпуног ослобођења, заувек, под условом њиховог преласка у мухамаеданство. Житељи су се убрзо уверили у јаловост обећања. То је Јастребову причао потомак поповског поколења у томе селу, Мехмед Русавчић. Цело село је славило Свету Петку.“

линк: https://sr.wikipedia.org/wiki/Горње_Љубиње

Видим да је Љубиње веће место са око 2000 становника, при чему се више од 90% становништва изјашњава као Бошњаци. Треба имати у виду да покушавамо да реконструишемо везе старе 700 и више година. Међутим, ако се због тога што је становништво Љубиња примило ислам очувала изворна популација, онда је могуће да међу данашњим становништвом постоје родови који припадају истој хаплогрупи.

Поред наведена четири запажања у одељку, изнео сам још два. Једно везано за влашки статус и друго које се тиче генетичких истраживања. Логично је да је на Шар планини било влашких заједница, а помињу се и у Душановој повељи. Поред тога занимљиво је да је Дубровник имао јаку заједницу и конзула у Призрену. Што се тиче генетских истраживања, на YFull имамо два резултата из Бугарске са временом до заједничког претка од око 900 година и чини ми се занимљива могућност да могуће померање матице хаплогрупе из Херцеговине ка Метохији може да објасни сродност са тим резултатима.

Ван мреже Љиљан

• Писар
  • Поруке: 333
« Одговор #969 послато: Фебруар 21, 2026, 03:50:47 поподне »
Поздрав свима!

ево коначно и мојих BigY700 резултата, након више од 8 мјесеци чекања.
Са претходним биг500 сам имао 4 Private Variants, a sada imam 11 (10907379, 13048345, 14147214, 14327227, 20094824, 20548158, 21284498, 4033003, 4217475, 4766602, 6713220), што је огромна разлика, и моја претпоставка да је приликом првог БигУ у питању била лоша обрада сада још више добија на тежини.

Осим тога одређена ми је и нова подграна, која гласи: FTJ26101. У грани са мном је резултат за који није наведена држава поријекла:

Интересантно ми је ово ново стабло, јер као што видимо Gerneth i Sinobad formiraju svoju podgranu FT3392327, neimenovani rezultat i ja formiramo FTJ26101, dok Bugarin Kulenski i Babić ostaju na nivou ZS11470*.

Овакви резултати по мени појачавају аргумент да је грана настала негдје између Бугарске и Херцеговине.

Пребацићу и ове нове резултате на YFull па ћемо видјети да ли имамо још података.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #970 послато: Фебруар 21, 2026, 08:48:41 поподне »
Осим тога одређена ми је и нова подграна, која гласи: FTJ26101. У грани са мном је резултат за који није наведена држава поријекла:

Покушао сам посредно сазнати о коме се ради, али нисам успио.

Ван мреже Љиљан

• Писар
« Одговор #971 послато: Фебруар 25, 2026, 01:50:43 поподне »
Поштовани чланови форума порекло, 

обраћамо се свима који су Ј1 - PF7263+ (ZS9949), односно за које се може на основу СТР маркера закључити да вјероватно припадају овој грани, као и онима који познају некога ко припада овој грани.

Жеља нам је да заједничким напором унаприједимо истраживање наше гране. Тренутно имамо тестиране искључиво из западних крајева Босне и из Хрватске. Недостају нам дубински тестирани из Херцеговине, Старе Србије и из других крајева.
Сваки нови BigY резултат може открити нове подгране, раздвојити до сада неразлучиве линије, донијети боље хипотезе о миграцијама нашег рода кроз дуге вијекове  и омогућити да се добије много јаснија слика о поријеклу и међусобним везама наших родова.
Зато позивамо све Ј1 - PF7263 да, првом приликом када буде снижење, ураде BigY тест.
Да бисмо олакшали одлуку, неколико нас је спремно да финансијски помогне - понудили бисмо да учествујемо са укупно 1/3 цијене тестирања, док би тестирани сам платио преостале 2/3. Тестирање није јефтино, али се прошле године приликом снижења могло добити за нешто више од 350 долара. Уз нашу помоћ би при томе тестирани платио нешто више од 200 долара.

Да поновим зашто сматрамо да је ово важно:
-   могуће откривање нових подграна испод PF7263 (ZS9949)
-   прецизније генеалошко стабло
-   више SNP-ова и поузданији резултати
-   јасније праћење поријекла и миграција
-   корист за све садашње и будуће припаднике ове гране

Што нас је више тестираних то је знање веће, а резултати вреднији за све.
Предлажем да се заинтересовани јаве овдје на форуму, на овој теми, или мени приватном поруком.
Након тога бисмо сачекали први значајнији попуст на Биг У (обично буду неколико пута годишње), направићемо на ФТДНА фонд за уплату за то тестирање, гдје ћемо уплатити 1/3 средстава, а испитаник ће уплатити остатак. Испитаник онда добија кит за тестирање итд.

Први који ми пада на памет је Михић, па ако неко има његов контакт, били бисмо захвални да му се ово пренесе.

Посебно молимо све чланове форума који знају некога ко припрада овој грани, а не прати редовно форум, да му пренесу ову информацију.
Сваки нови тестирани може бити управо она карика која ће открити нову грану или разјаснити поријекло читавог рода.

Хвала свима унапријед

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #972 послато: Април 11, 2026, 09:41:55 пре подне »
Поздрав свима, има новости по питању археогенетских узорака. На YFull су унети нови резултати и колико могу да видим, следећа измена стабла ће поред нових Љиљанових резултат довести до формирања нове гране испод J-ZS4452 а паралелно са нашом. У тој грани ће бити до сада несврстани узорак из Италије YF079800, који је тренутно означен са J-ZS4452*, заједно са новим античким узорком I37909. Нова грана би требало да има ознаку J-Y227295.

Колико могу да видим, у питању је још необјављено истраживање са Харварда чији је аутор Ali Akbari (потребно проверити).
линк: https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=VsHQZPMAAAAJ
линк: https://www.ebi.ac.uk/ena/browser/view/PRJEB106907

Ван мреже Љиљан

• Писар
« Одговор #973 послато: Април 13, 2026, 04:24:57 поподне »
Имамо још новости,

захваљујући Жељку Касалици тестираћемо Михића, односно већ је поручена надоградња са У35 на Биг700.

Ја сам пребацио резултате на УФулл и десила ми се,  у најмању руку, необична ствар.
Имам сада 24 новела, од чега су 13 best quality, 5 acceptabel quality i 6 one reading.

Елем, мој резултат је сада ажуриран и у израчунавању ТМРЦА учествује са 1.78 снипова! Овај парадокс не резумијем. Послао сам прије неких 5-6 дана маил, тражећи обавјештење али нема одговора.

Још једном да подсјетимо, позивамо све који су вољни да ураде БигУ, покривамо 1/3 трошкова. Сад је добар тренутак, јер су снижења у току.

Пуно поздрава!

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 142
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #974 послато: Април 21, 2026, 09:19:01 пре подне »

" ВА ИМЕ БОГ И СВЕТОГ IОВАНА СЕ ЛЕЖИ РАДОСАВ ВАЛАХОВИЋ НЕК СЕ ЗНА ЕРА ЛЕЖИ НА ПЛЕМЕНИТОМ БАШЧИНИ"
Ljubomir Stojanović, Stari srpski zapisi i natpisi, knjiga III, natpis se prema Stojanoviću nalazi na ulazu u crkvu u selu Vlahović koja je posvećena Sv. Knezu Lazaru.
 Zbog čega se pominje Sv. Jovan? Da li je to samo u verskom kontekstu u smislu da je Sv. Jovan Krstitelj najveći svetac rođen kao čovek ili je to stara slava Vlahovića tj. jedne njihove grane ( poznato je da Čolići i Dangubići slave Sv. Aranđela), možda je to samo u kontekstu zakletve koja se smatra jednom od najjačih u pravoslavlju na ovim prostorima: " КУНЕМ СЕ БОГОМ И СВЕТИМ ЈОВАНОМ".

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
« Одговор #975 послато: Мај 20, 2026, 09:04:21 пре подне »
    Genetsko testiranje je koje je obavio Fatih Zečić ( Zećić) iz ČIKAGA, POTVRDILO JE J1 haplogrupu, najviše podudaranja ima sa March-Jakowicz (34/37), Ogulin-Lika, March živi u USA, predak mu je iz Galicije došao (a pre Galicije iz Ogulina), zajednički predak 1375. g. n.e. i Maksimović-Šepa ( 33/37) zajednički predak 1250.n.e., Velika Popina, Gračac.
« Последња измена: Мај 20, 2026, 09:08:12 пре подне шуљин џула »

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #976 послато: Мај 25, 2026, 08:31:49 поподне »
Расправљали смо раније о Nature чланку из 2025. године о истраживањима античких узорака из околине Беча. Сада видим да су ти узорци додати и на FTDNA, а узорак MGS206 је сврстан као сродан нашој грани. Узорци су додати и на Yfull али су на нивоу J-L136.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #977 послато: Јун 01, 2026, 08:39:55 поподне »
Имамо новину на YFull-у. Немац Гернет је пребацио свој Big-Y резултат са FTDNA на YFull и YFull је коначно формирао прву подграну испод J-ZS9949. У овој грани налазе се Гернетов и мој резултат, док се остали налазе у другој паралелној грани. У питању је исто гранање као и на FTDNA, грана на YFull je FT339327/Y208121, a на FTDNA J-FT339327.

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
« Одговор #978 послато: Јун 02, 2026, 08:35:16 пре подне »
Имамо новину на YFull-у. Немац Гернет је пребацио свој Big-Y резултат са FTDNA на YFull и YFull је коначно формирао прву подграну испод J-ZS9949. У овој грани налазе се Гернетов и мој резултат, док се остали налазе у другој паралелној грани. У питању је исто гранање као и на FTDNA, грана на YFull je FT339327/Y208121, a на FTDNA J-FT339327.
Super