Жао ми је што сте разочарани, али тако стоје ствари. Да сам могао нешто више да кажем, свакако бих написао. Не бих рекао да је мало ни ово што је указано на могућу везу са Стевановићем и Јовићем.
Нисам рекао да немате ближе поклапање на 23 маркера, већ да немате релевантних подударања. Вама ништа не значи ако постоји неко са разликом на два или три маркера ко је из Далмације или Лике, и још слави сасвим другу славу и има различито предање о пореклу. Таква информација би Вас само навела на погрешан траг и свесно о томе никад не пишем. Ако је за утеху, припадате северном грозду гране I2-Y3120 (Dinaric North), који је код Срба присутан са "само" ~10%, а не са једном трећином. За одређивање млађе гране морали би се радити додатни тестови, било SNP панел, било неки од великих геномских тестова (WGS, BigY).
Ни један од њих није тестиран у нашим акцијама, већ смо добили анонимизиране податке из једног научног истраживања, тако да осим презимена, места порекла из 1900. године и крсне славе никаквих других података о тестираним лицима немамо.
Поштовани, хвала пуно на одговору, ценим помоћ и издвојено време!
Слажем се да није мало ни ово, само како да ступим у било какав контакт са тестиранима на које сте ми указали, како бих проширио сазнања? Можете ли ми рећи о ком научном истраживању је реч, евентуално неки контакт институције која је поделила податке са вама?
Можда би ми значило и да ми дате нека најближа поклапања маркера невезано за географску близину, обзиром да генерално за моје село Бошњаце важи легенда-предање да је назив добило по томе што су се у њега доселиле породице из Босне, раније се село називалои Бошњак, или Шушељ-Бошњак (у турским дефтерима), шта год ово последње значило.
Нико из мог села нема неко поуздано предање о даљем пореклу, а дословно су ми половина од 1500 житеља села рођаци на основу ових 5-6 колена уназад које знам, јер су ми и прадеда и прабаба (Десанка Павловић, девојачко Стојановић) житељи овог села.
С тим у вези, ако смо староседеоци села, онда је вероватна теорија да смо досељени из Босне, а опет, ако нисмо староседеоци, онда постоји вероватноћа да је мој наврндеда Цветан можда друга, или трећа генерација досељеника имајући у виду да је простор Косова и јужне Србије пре пар векова након сеоба Срба опустео и насељен другим становништвом.
Обзиром да је све ово за мене ново, молим савет везано за евентуална даља тестирања, где бих и како могао радити додатни тестове, било SNP панел, било неки од великих геномских тестова (WGS, BigY), и колико би ме то задовољство коштало?
Унапред хвала на одговорима!
Иван Павловић