Аутор Тема: Словенско насељавање Балканског полуострва  (Прочитано 202881 пута)

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 913
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Словенско насељавање Балканског полуострва
« Одговор #320 послато: Август 01, 2025, 08:43:33 поподне »
Pretvara se u trolovsku raspravu jer par vas ne prihvata realnost. Realnost je da Makedonci danas u proseku imaju duplo manje slovenske genetike od starobalkanske. Jedina su "slovenska" nacija kod kojih slovenski element nije dominantan, a ni približno blizu dominantnog. Svaka dalja priča o toj temi je nebitna.
Добро, Кочовићу, ко су данас "прави" Македонци, ако већ уводиш правило о биолошкој детерминацији националног идентитета и одбијаш да говориш о култури и језику као доминанти идентитета ? Судећи по хаплогрупама, неки -  јесу, неки - нису!? Ово је друштвено опасан став. Монтенегрини у Црној Гори све чешће говоре о овоме: гледао  пре неки дан један видео у којем водитељ-држач микрофона (пошто никако не могу да га назовем новинаром),  са усхићењем говори, на  српском језику, како,  ето, у Монтенегру има само 8% "словенске генетике"...  И сав је озарен тим податком, јер му је саговорник рекао како је у Црној Гори, а и на Балкану,  само "R1а"- словенска, а  сви остали су - Иљири.
« Последња измена: Август 01, 2025, 08:50:47 поподне Небо_Сав »
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 472
« Одговор #321 послато: Август 01, 2025, 11:17:55 поподне »
Добро, Кочовићу, ко су данас "прави" Македонци, ако већ уводиш правило о биолошкој детерминацији националног идентитета и одбијаш да говориш о култури и језику као доминанти идентитета ? Судећи по хаплогрупама, неки -  јесу, неки - нису!? Ово је друштвено опасан став. Монтенегрини у Црној Гори све чешће говоре о овоме: гледао  пре неки дан један видео у којем водитељ-држач микрофона (пошто никако не могу да га назовем новинаром),  са усхићењем говори, на  српском језику, како,  ето, у Монтенегру има само 8% "словенске генетике"...  И сав је озарен тим податком, јер му је саговорник рекао како је у Црној Гори, а и на Балкану,  само "R1а"- словенска, а  сви остали су - Иљири.

Искрено ово није питање, јер су Црногорци свакако Срби. Буквално не постоје разлике. Причали смо о овоме "ен" пута на овом форуму. Македонци са друге стране се не сматрају ни Србима, ни Бугарима, а и имају разлога због чега (за разлику од Црногораца).

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 913
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #322 послато: Август 01, 2025, 11:43:53 поподне »
Искрено ово није питање, јер су Црногорци свакако Срби. Буквално не постоје разлике. Причали смо о овоме "ен" пута на овом форуму. Македонци са друге стране се не сматрају ни Србима, ни Бугарима, а и имају разлога због чега (за разлику од Црногораца).
Али ниси одговорио на питање ко су данас прави Македонци по биолошком критеријуму! А то је било питање.
 А ово са ситуацијом у ЦГ је била само илустрација до чега може довести  овакав приступ, и зашто је то опасно за друштво, нацију, државу...
 Ценим твој закључак  гледе ЦГ, али не знам да ли је заснован на биологији или култури, историји и језику?
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #323 послато: Август 01, 2025, 11:57:07 поподне »
Просто ниси у праву, тј. не може се на основу генетике одређивати националност. Даља прича јесте стварно небитна. По тој логици сви припадници Y-днк хаплогрупа којих нема у матичним српским областима данас нису Срби (то буквално та логика налаже). Елем, ниси у праву ни да су Македонци једини који имају испод 50% словенске генетике на рачуначима. Немало је Срба/Црногораца с таквим резултатима, о Бугарима да и не говоримо. Тако да ни та прича не пије воду.

Признајем да ми је тешко да разумем да некога може аутосомални резултат, К13, или нешто треће да пољуља у припадности својој нацији. Не алудирам притом на тебе, имали смо много таквих случајева на форуму. Неки су чак и прилично екстремни. Али ипак да покушам да те разумем, да резимирамо, а ти ме исправи ако сам нешто лоше схватио:

- сматраш да Македонски Словени не постоје?
- сматраш да је у питању некаква "теорија завере", тј. да су савремени Македонци потомци словенизираних Влаха и Арбанаса. И ако јесу, тај се процес морао десити у скоријој прошлости(?)
- за то постоји чврста генетичка потврда у виду аутосомалних и Y-ДНК резултата?

Овде није реч о мени, јер ја себе и не сматрам Македонцем иначе не би проводио време на овом форуму. Ваљда је толико јасно.

Сматрам да словенски елемент доле никад није био примаран. Цркве као фактор су највише одиграле у популаризацији словенског утицаја, а осим тога дошло је и до промене идентитета међу старо-балканским живљем готово извесно у рано Византијско доба јер јерменско-грузијски византијски цареви уопште нису марили за тај део царства и јер су Бугари били поприлично про-словенски настројени. Са друге стране Римљани нису никад били омиљени, чак и пре ових гореспоменутих егзотичних царева (чији је фокус био централна Турска).

Оно што нам фали је више ДНК резултата да видимо да ли су македонске словенске линије настале (одвојиле се од српских и бугарских) пре 1400. године нове ере или после, јер је то назнака колико их је старословена у Македонији, а колико се касније доселило из Србије или Бугарске.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #324 послато: Август 02, 2025, 12:11:17 пре подне »
Али ниси одговорио на питање ко су данас прави Македонци по биолошком критеријуму! А то је било питање.
 А ово са ситуацијом у ЦГ је била само илустрација до чега може довести  овакав приступ, и зашто је то опасно за друштво, нацију, државу...
 Ценим твој закључак  гледе ЦГ, али не знам да ли је заснован на биологији или култури, историји и језику?

"Прави" Македонци су твој појам. Ја га нисам користио.

Црногорци су подгрупа (подскуп) Срба по: генетици (и ХГ и аутосомално), култури, језику и дефинитивно историји.

Македонци нису, а немају ту сличност ни са Бугарима (не говорим на индивидуалном, већ групном нивоу). То је суштина. Они су најближи северним Грцима - који су гле до пре 100 година били такође словенофони, а због кога данас Грци тврде да имају генетске везе са античким Македонцима, јер су пропричали дијалект грчког (али погрешан дијалект, дијалект који се није користио међу дорским Грцима). Мало лицемерно...

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #325 послато: Август 02, 2025, 06:51:27 пре подне »
Да ли ја грешим или ти "Словенство" доживљаваш као нешто математички одредиво и мерљиво (као комппненту аутозомне мешавине, или учешће Y хаплогрупе и то на одређеном нивоу TMRCA у укупној популацији и сл.)?

Ако у неком упросеченој аутозомној мешавини не превагне компонента коју је неко у некаквом моделу прогласио "словенском" онда ти сматраш да тај народ није словенски?

Ако је тако, то је погрешно на много нивоа. Покушавати да се феномен етноса или националниг идентитета објасни биолошким категоријама или хромозомима је нешто што је "зло и наопако".

Ја при томе и не мислим да ти у целој овој дискусији имаш било какве лоше намере, али делује ми да си методолошки "застранио" због своје велике страсти и знања у области аутозомне генетике.

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #326 послато: Август 02, 2025, 04:26:19 поподне »
Коцовићу, добронамјерно ти савјетујем промијенити своју терминологију набоље, да би минуо обтужбе о шовинизму.

Bugari su danas oko 40% Sloveni u proseku.

Боље изрази се овако "аутозомална генетика која се везује за Прасловене учествовала је са 40 % +- 10% (std) у етногенези данашње бугарске популације"  ....

" преосталих 60 +- 10% сачињава аутозомална генетика која се везује за римску популацију источнога/западнога Балкана ... популацију римске провинције XY итд.  " а

И никада није наодмет допунити "по истраживању XY рада"

Упоредба аутозомално-генетскога профила бугарске популације са несумњиво словенском основом бугарскога језика даје закључити сљедеће о процесу етногенезе дане популације ..."

Нарав науке мора бити описна а не прописна, а твој израз "Македонци нису прави Словени" је веома прописан и одузима избор самовиђења било кога појединца Македоније.

„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #327 послато: Август 02, 2025, 10:06:18 поподне »
Коцовићу, добронамјерно ти савјетујем промијенити своју терминологију набоље, да би минуо обтужбе о шовинизму.

Боље изрази се овако "аутозомална генетика која се везује за Прасловене учествовала је са 40 % +- 10% (std) у етногенези данашње бугарске популације"  ....

" преосталих 60 +- 10% сачињава аутозомална генетика која се везује за римску популацију источнога/западнога Балкана ... популацију римске провинције XY итд.  " а

И никада није наодмет допунити "по истраживању XY рада"

Упоредба аутозомално-генетскога профила бугарске популације са несумњиво словенском основом бугарскога језика даје закључити сљедеће о процесу етногенезе дане популације ..."

Нарав науке мора бити описна а не прописна, а твој израз "Македонци нису прави Словени" је веома прописан и одузима избор самовиђења било кога појединца Македоније.

Razumem šta hoćeš da kažeš Sunce, ali moj tvrdnja ostaje. Moderni Makedonci su više u vezi sa antičkim nego velika većina Grka. To sam objasnio dajući primer kako je ta starobalkanska genetika vezana za antičke Makedonce i Peonce duplo više zastupljena među njima nego slovenska. To nije slučaj sa drugim slovenofonim državama na Balkanu. I to je tako kako je.

A ova ekipa želi da mi poturi nešto što nisam rekao, i to si i sam primetio čim mi nudiš ovaj savet - i hvala ti, zahvalan sam, ali neću zbog toga da se izvinjavam, da menjam ton ili da bilo šta preterano objašnjavam (nadam se) poznate stvari.

Ukoliko neko hoće da me smatra šovinistom ima pravo na svoje mišljenje (svakako mu ja ne branim), ali to nije pravo stanje stvari jer više ne možeš ni da budeš realista da ne bi uvredio osećanja nekog drugog.

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #328 послато: Август 03, 2025, 08:59:13 пре подне »
Razumem šta hoćeš da kažeš Sunce, ali moj tvrdnja ostaje. Moderni Makedonci su više u vezi sa antičkim nego velika većina Grka. To sam objasnio dajući primer kako je ta starobalkanska genetika vezana za antičke Makedonce i Peonce duplo više zastupljena među njima nego slovenska. To nije slučaj sa drugim slovenofonim državama na Balkanu. I to je tako kako je.

A ova ekipa želi da mi poturi nešto što nisam rekao, i to si i sam primetio čim mi nudiš ovaj savet - i hvala ti, zahvalan sam, ali neću zbog toga da se izvinjavam, da menjam ton ili da bilo šta preterano objašnjavam (nadam se) poznate stvari.

Ukoliko neko hoće da me smatra šovinistom ima pravo na svoje mišljenje (svakako mu ja ne branim), ali to nije pravo stanje stvari jer više ne možeš ni da budeš realista da ne bi uvredio osećanja nekog drugog.

Мислим, да се ту не ради о потискивању реализма него о виђењу, да је аутозомална веза са удјелом +50% одлучујуће мјерило за имање права припадати етничкому колективу.

Доку је крвно сродство важно мјерило за припадност племену, за припадност народности оно губи значај а добивају га комплекснији облици сазависности разних племена с циљем привредне користи и заштите битисања. Такав облик социјума (народност) ради функционалности повлачи за собом хомогенизацију културе, законских обичаја и језика. У сценарију културно хетерогених племена слабија и мања племена ће по обичају прихватити језик значајнијих племена, размијенити кћери као жене, порођакати се, након чега ће бити виђени као својат и примити заштиту тога културнога круга. Што је успостављено древном одлуком не смије се нарушити и нико нема права племенима приступившима словенскому културному кругу одрицати словенство или мађарскому и влашкому културному кругу одрицати мађарство и влашштво. Али у сврху разумијевања прошлостних збивања смије се и мора се описати на какво стање и на каква збивања прошлости упућују резултати полидисциплинарних истраживања.
« Последња измена: Август 03, 2025, 09:01:20 пре подне ⲥуⲛцⲉ »

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #329 послато: Август 03, 2025, 09:06:44 пре подне »
Јако лепо си то објаснио, Сунце, свака част.

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #330 послато: Август 03, 2025, 01:06:28 поподне »

Не ради се о том, да ти "екипа" нешто подтура, него о том, да ће све што овдје напишеш бити доступно јавности и неке новине које нас органски не подносе јер смо за њих геноцидаши и шовинисти бај дифолт, могу наћи материјал за оцрњење угледа цијелога удружења и то може носити правне посљедице за собом, плаћање адвоката и слично.  Већ смо имали један такав случај, Драган добро зна о чем говорим. Зато се не постављај у положај жртве, него прихвати одговорност коју носиш као један од нас ради заштите овога што имамо и не буди лијен изразити мисли довољно прецизно.
« Последња измена: Август 03, 2025, 01:08:40 поподне ⲥуⲛцⲉ »

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8086
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #331 послато: Август 03, 2025, 08:23:24 поподне »

Мислим, да се ту не ради о потискивању реализма него о виђењу, да је аутозомална веза са удјелом +50% одлучујуће мјерило за имање права припадати етничкому колективу.

Доку је крвно сродство важно мјерило за припадност племену, за припадност народности оно губи значај а добивају га комплекснији облици сазависности разних племена с циљем привредне користи и заштите битисања. Такав облик социјума (народност) ради функционалности повлачи за собом хомогенизацију културе, законских обичаја и језика. У сценарију културно хетерогених племена слабија и мања племена ће по обичају прихватити језик значајнијих племена, размијенити кћери као жене, порођакати се, након чега ће бити виђени као својат и примити заштиту тога културнога круга. Што је успостављено древном одлуком не смије се нарушити и нико нема права племенима приступившима словенскому културному кругу одрицати словенство или мађарскому и влашкому културному кругу одрицати мађарство и влашштво. Али у сврху разумијевања прошлостних збивања смије се и мора се описати на какво стање и на каква збивања прошлости упућују резултати полидисциплинарних истраживања.
Да, падоше ми на памет Мађари, који имају више словенске генетике него Македонци, али Македонци су Словени културолошки и језички, док Мађари нису. Доказ да културолошка и етничка припадност може да превазиђе проценте у пореклу неког народа. Мађари и можда Гагаузи (који исто чини ми се имају већинску словенску генетику, али су туркофони и сврставају се у "туркијце") су рекордери у том дисбалансу генетског порекла данашње њихове популације и потомака популације која је наметнула идентитет, тако да су Македонци далеко испред њих у смислу процента потомака популације која је донела данашњи идентитет и припадност
« Последња измена: Август 03, 2025, 08:26:25 поподне ДушанВучко »

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #332 послато: Август 03, 2025, 10:52:51 поподне »
Да, падоше ми на памет Мађари, који имају више словенске генетике него Македонци, али Македонци су Словени културолошки и језички, док Мађари нису. Доказ да културолошка и етничка припадност може да превазиђе проценте у пореклу неког народа. Мађари и можда Гагаузи (који исто чини ми се имају већинску словенску генетику, али су туркофони и сврставају се у "туркијце") су рекордери у том дисбалансу генетског порекла данашње њихове популације и потомака популације која је наметнула идентитет, тако да су Македонци далеко испред њих у смислу процента потомака популације која је донела данашњи идентитет и припадност

Ми можемо користити аварске остатке за моделирање прасловенскога генома, али културно тај узорак је аварски.

Да су Срби били истријебљени Турцима наука би могла из узорка јаничара смоделирати србски геном, али културно он није био Србин него Турчин.

Таква је природа ствари и реалност.

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #333 послато: Август 03, 2025, 11:18:39 поподне »

Ми можемо користити аварске остатке за моделирање прасловенскога генома, али културно тај узорак је аварски.

,То нису културолошки аварски узорци, него узорци из времена и са територије владавине Авара са тог подручја. Словенски узорци из времена Авара су били Словени културолошки.
Ретроспектива у тумачењу нема везе са данашњим стањем, јер би онда Словене под владавином Авара сматрали "Аварима", а они су били Словени и говорили тај језик (као када би касније узорке Словена под владавином Византије сматрали Ромејима или "Грцима")
« Последња измена: Август 03, 2025, 11:24:24 поподне ДушанВучко »

Ван мреже OneLove

• Шегрт
  • Поруке: 71
  • I2-PH908
« Одговор #334 послато: Август 04, 2025, 02:23:37 пре подне »
nzm 35-36% Slovenske genetike nije uopste malo. Stice se utisak kao da su Makedonci 2-3% Sloveni a ostalo sve Ilirsko, Tracko. Pitanje je koliko je tu zapravo staro balkanske genetike, tih paeonaca ili kako vec, jer Makedonci imaju ogroman upliv od Rimljana iz Anatolije.
Po svemu Makedonci su sloveni. Ako cemo genetiku sad posebno da gledamo, ne znam sto bi bili Makedonci posebni kad ima Crnogoraca i juznih Srba sa slicnim profilom.
"Onamo se još Kosova dobro sjećaju,
onamo me braća moja davno čekaju,
Srbija će barjak dići da me susrete,
srešćemo se na Kosovu, mjestu osvete!"

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1338
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #335 послато: Август 04, 2025, 05:50:10 пре подне »
,То нису културолошки аварски узорци, него узорци из времена и са територије владавине Авара са тог подручја. Словенски узорци из времена Авара су били Словени културолошки.
Ретроспектива у тумачењу нема везе са данашњим стањем, јер би онда Словене под владавином Авара сматрали "Аварима", а они су били Словени и говорили тај језик (као када би касније узорке Словена под владавином Византије сматрали Ромејима или "Грцима")

Не знам на које си конкретно узорке мислио али има и те како оних који су културолошки били типично аварски, па се десило велико изненађење у научним круговима када су урађене археогенетске анализе и показало се да су претежно словенског порекла са укљученим другим компонентама европских популација. Ево на пример цео овај рад је о таквом једном случају Two eighth-century communities near Vienna shared culture but not ancestries. Којим језиком су ови Авари из Медлинга говорили није извесно и не може се знати на основу археогенетике.

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #336 послато: Август 04, 2025, 07:25:49 пре подне »
Не знам на које си конкретно узорке мислио али има и те како оних који су културолошки били типично аварски, па се десило велико изненађење у научним круговима када су урађене археогенетске анализе и показало се да су претежно словенског порекла са укљученим другим компонентама европских популација. Ево на пример цео овај рад је о таквом једном случају Two eighth-century communities near Vienna shared culture but not ancestries. Којим језиком су ови Авари из Медлинга говорили није извесно и не може се знати на основу археогенетике.
Ја сам онда погрешно протумачио да сунце изједначава словенски идентитет данашњих Македонаца са аварским идентитетом Словена који су живели под Аварима (да су то исти обрасци, а знамо да нису, јер су Словени који су били под Аварима као Словени дошли на Балкан и донели језик и словенски идентитет). Значи нису били Авари у смислу идентитета, језика.
« Последња измена: Август 04, 2025, 07:32:24 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14344
« Одговор #337 послато: Август 04, 2025, 08:01:49 пре подне »
nzm 35-36% Slovenske genetike nije uopste malo. Stice se utisak kao da su Makedonci 2-3% Sloveni a ostalo sve Ilirsko, Tracko. Pitanje je koliko je tu zapravo staro balkanske genetike, tih paeonaca ili kako vec, jer Makedonci imaju ogroman upliv od Rimljana iz Anatolije.
Po svemu Makedonci su sloveni. Ako cemo genetiku sad posebno da gledamo, ne znam sto bi bili Makedonci posebni kad ima Crnogoraca i juznih Srba sa slicnim profilom.

То је вероватно само на неким прорачунима и то пре свега аутосомалне генетике (30-40%). Гледајући Y-ДНК линије (I2 + R1a) тај проценат се креће око 45%. Погледао сам два репрезентативна истраживања за Македонце из Северне Македоније, једно старије и једно новије, ситуација је следећа:

I2-P37 + R1a = 45.13% (n=79 је грешка, узорак је 84)
https://academic.oup.com/view-large/figure/76273142/molbiolevolmsi185f02_lw.jpeg
(High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations, 2005)

I2-P215 + R1a = 47.6% (n=103)

(Y-chromosome diversity of the three major ethno-linguistic groups in the Republic of North Macedonia, 2019)

Дакле ово је чак изнад неког бугарског просека. Сличност са Македонским Грцима, коју помиње Кочовић, постоји, али пре свега зато што се они разликују од осталих Грка по већем уделу словенске генетике (око 30%). Дакле и та условна блискост је опет захваљујући словенском упливу, али свакако да деле и многе староседелачке линије. Да закључимо, народ који има око 45% словенских мушких линија и говори словенским језиком, не може се назвати случајно словенским.

Македонски Грци (Nea Nikomedeia, n=57)

(Differential Y-chromosome Anatolian Influences on the Greek and Cretan Neolithic, 2008)

Македонски Грци (n=57)

(Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe, 2008)

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #338 послато: Август 07, 2025, 08:22:22 поподне »
Kod Makedonaca me je oduvijek zanimao njihov sufiks -ski, budući da nije prisutan kod obližnjih Slovena, već kod mnogo daljih(Poljaka, Rusina...) kao i činjenica da slave slavu. Čak i u Makedoniji postoji jedno pleme Mijači

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #339 послато: Август 07, 2025, 09:34:33 поподне »
Ja se slažem da su Makedonci Sloveni, ali trebalo bi da je autosomalna genetika bitnija od genetike po muškoj liniji… jer da nije, crnogorski Brđani onda ispadaju nesloveni