Аутор Тема: Словенско насељавање Балканског полуострва  (Прочитано 202473 пута)

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
Одг: Словенско насељавање Балканског полуострва
« Одговор #340 послато: Август 07, 2025, 09:45:36 поподне »
Ja se slažem da su Makedonci Sloveni, ali trebalo bi da je autosomalna genetika bitnija od genetike po muškoj liniji… jer da nije, crnogorski Brđani onda ispadaju nesloveni

Хоћеш ли се икада зауставити са овом причом о Брђаниам и несловенским хаплогрупама? Не, јел тако.

Наравно да је битна и Y-ДНК. Једна баба Мађарица и аутосомална ће се значајно променити, а Y-ДНК је непромењива и поједине гране су могле доживљавати оснивачки ефекат управо с неким популацијама.

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 206
« Одговор #341 послато: Август 07, 2025, 10:53:30 поподне »
Ne rekoh da nisu bitne. Arheogenetika je možda najispravnija metoda. Ne znam čemu ljutnja za Brđane, činjenica je da starosjedilačka muška linija dominira među njima.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #342 послато: Август 07, 2025, 11:09:49 поподне »
Ne rekoh da nisu bitne. Arheogenetika je možda najispravnija metoda. Ne znam čemu ljutnja za Brđane, činjenica je da starosjedilačka muška linija dominira među njima.

Нема љутње за Брђане, него за троловска питања постављена 1000 пут. Албанци, Црногорци, Брђани, староседелачке хаплогрупе, јесу ли Срби, јесу ли марсовци. О томе је бар толико расправа овде вођено, па се може бар прочитати. Да ли је то покушај да се изуку неки епохални закључци на форуму, или испипавање пулса формуске већине. У сваком случају, ово није ChatGPT и ајмо мало да побегнемо од истих, стереотипних, питања.
« Последња измена: Август 07, 2025, 11:48:58 поподне Небојша »

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #343 послато: Август 07, 2025, 11:37:25 поподне »
U redu je to što si rekao, međutim ja ništa sad nijesam pitao. Samo kažem da autosomalna može znatno da se razlikuje od Y pa sam dao Brđane kao primjer jer po Y dominiraju starobalkanske haplogrupe a za autosomalnu sam (na ovom forumu) pročitao da njom odudaraju od komšija Albanaca.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #344 послато: Август 08, 2025, 07:53:28 пре подне »
U redu je to što si rekao, međutim ja ništa sad nijesam pitao. Samo kažem da autosomalna može znatno da se razlikuje od Y pa sam dao Brđane kao primjer jer po Y dominiraju starobalkanske haplogrupe a za autosomalnu sam (na ovom forumu) pročitao da njom odudaraju od komšija Albanaca.
Autosomalno gledano Crnogorci i Albanci uopste nisu slicni narodi, cak sta vise razlika je poprilicno drasticna, mozda bi najbolje bilo da pogledas pca mape.

Ван мреже filipi

• Истраживач
  • Поруке: 1319
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
« Одговор #345 послато: Август 08, 2025, 09:56:17 пре подне »
Ja se slažem da su Makedonci Sloveni, ali trebalo bi da je autosomalna genetika bitnija od genetike po muškoj liniji… jer da nije, crnogorski Brđani onda ispadaju nesloveni
Sloveni su lingvisticka odrednica, a ne biološka.

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #346 послато: Август 08, 2025, 10:13:03 пре подне »
Mislim da je to najispravnije reć za Mađare koji uopšte ne posjeduju genetiku proto-Mađara. Kod Slovena ipak imaju haplogrupe koje se mogu povezati sa njima

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #347 послато: Август 08, 2025, 10:26:01 пре подне »
Mislim da je to najispravnije reć za Mađare koji uopšte ne posjeduju genetiku proto-Mađara. Kod Slovena ipak imaju haplogrupe koje se mogu povezati sa njima

Поседују, али у малом проценту. Није баш да је не поседују уопште.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #348 послато: Август 08, 2025, 12:55:45 поподне »
Тема је почела бити никаква. Задаћа је била реконструисати исходиштне тачке и потоке сељења Словена у ове крајеве, успоставити неке повезе између тих потока и одређених крајишта. Тиче се раздобља 5-7 вијека, а не прописивања, ко се ким има сматрати данас. Нијесам редар али усрдно молим не чинити овдје којекакву мутиводу и неред.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6272
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #349 послато: Август 08, 2025, 01:25:43 поподне »
Тема је почела бити никаква. Задаћа је била реконструисати исходиштне тачке и потоке сељења Словена у ове крајеве, успоставити неке повезе између тих потока и одређених крајишта. Тиче се раздобља 5-7 вијека, а не прописивања, ко се ким има сматрати данас. Нијесам редар али усрдно молим не чинити овдје којекакву мутиводу и неред.

То је цена демократије и слободе говора :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #350 послато: Август 08, 2025, 02:38:29 поподне »
То је цена демократије и слободе говора :)

Разумијем те, али слобода говора овдје није упитна. Ако се има питање које се не дотиче постављене теме, онда је ред отворити нову тему.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже OneLove

• Шегрт
  • Поруке: 71
  • I2-PH908
« Одговор #351 послато: Јануар 03, 2026, 10:40:23 поподне »
То је вероватно само на неким прорачунима и то пре свега аутосомалне генетике (30-40%). Гледајући Y-ДНК линије (I2 + R1a) тај проценат се креће око 45%. Погледао сам два репрезентативна истраживања за Македонце из Северне Македоније, једно старије и једно новије, ситуација је следећа:

I2-P37 + R1a = 45.13% (n=79 је грешка, узорак је 84)
https://academic.oup.com/view-large/figure/76273142/molbiolevolmsi185f02_lw.jpeg
(High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations, 2005)

I2-P215 + R1a = 47.6% (n=103)

(Y-chromosome diversity of the three major ethno-linguistic groups in the Republic of North Macedonia, 2019)

Дакле ово је чак изнад неког бугарског просека. Сличност са Македонским Грцима, коју помиње Кочовић, постоји, али пре свега зато што се они разликују од осталих Грка по већем уделу словенске генетике (око 30%). Дакле и та условна блискост је опет захваљујући словенском упливу, али свакако да деле и многе староседелачке линије. Да закључимо, народ који има око 45% словенских мушких линија и говори словенским језиком, не може се назвати случајно словенским.

Македонски Грци (Nea Nikomedeia, n=57)

(Differential Y-chromosome Anatolian Influences on the Greek and Cretan Neolithic, 2008)

Македонски Грци (n=57)

(Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe, 2008)

Odličan post. Hvala puno.
"Onamo se još Kosova dobro sjećaju,
onamo me braća moja davno čekaju,
Srbija će barjak dići da me susrete,
srešćemo se na Kosovu, mjestu osvete!"

Ван мреже OneLove

• Шегрт
  • Поруке: 71
  • I2-PH908
« Одговор #352 послато: Јануар 03, 2026, 11:33:22 поподне »

Sloveni su po svemu. I autosomalno su dosta sloveni, ne vidim problem? Nije da su 3% sloveni a ostalo balkan. Video sam razne rezultate, sa 40% cak slovenske genetike. To nije malo i bliski su nama. Ovi sa zapada zemlje nesto manje imaju i to je to. Nista posebno.

"Onamo se još Kosova dobro sjećaju,
onamo me braća moja davno čekaju,
Srbija će barjak dići da me susrete,
srešćemo se na Kosovu, mjestu osvete!"

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 471
« Одговор #353 послато: Април 18, 2026, 09:25:51 поподне »
Y-DNK haplogrupe iz rada "Most males in modern Poland carry Y-chromosomal lineages from clades that have recently expanded over Central, Eastern and South-Eastern Europe":

https://link.springer.com/article/10.1007/s00439-025-02781-7/tables/1

Široko vezano za slovenske migracije.