Аутор Тема: Кучи E-V13>Z5018>S2972>Z16661>BY168279>Y174869>BY165837  (Прочитано 329792 пута)

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
Одг: Кучи E-V13>Z5018>S2972>Z16661>BY168279>Y174869>BY165837
« Одговор #620 послато: Фебруар 28, 2026, 10:36:17 поподне »
Prijatelji, danas je bio razgovor na jednoj stranici neprijateljskoj Srbima gdje admin citira Branislava Đurđeva oko Kuča pominje Petra Kuča i katun Arbanasa kao i Kuševo.Sledeći komentar mi se izdvojio sa najviše lajkovao pa sam htio da ga podijelim sa vama i da vidim šta vi mislite.

Da pogađam, stranica se zove “Etnoistorija Crne Gore i drugo” teški paćenik, biduć i da ovaj dio naziva stranice “i drugo” podrazumijeva bar 10 objava dnevno protiv Srba. Čovjek bi pomislio da je na stranici “Etnoistorija Crne Gore” zapravo to “drugo” dok je patološka mržnja prema Srbima primarna stvar. Kolika je ta istorija CG ako minimum 90% sadržaja stranice čine Srbi i Srbija…

Ван мреже RasoRaso

• Почетник
  • **
  • Поруке: 34
« Одговор #621 послато: Март 01, 2026, 02:52:50 поподне »
Da pogađam, stranica se zove “Etnoistorija Crne Gore i drugo” teški paćenik, biduć i da ovaj dio naziva stranice “i drugo” podrazumijeva bar 10 objava dnevno protiv Srba. Čovjek bi pomislio da je na stranici “Etnoistorija Crne Gore” zapravo to “drugo” dok je patološka mržnja prema Srbima primarna stvar. Kolika je ta istorija CG ako minimum 90% sadržaja stranice čine Srbi i Srbija…

Jeste upravo ta uz nebuloze dotičnog gospodina koji piše kao da ga prate djeca sa smetnjama u razvoju.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #622 послато: Март 03, 2026, 01:17:28 поподне »
Замолио бих вас да расправу држите пристојном и да избегавате употребљавање погрдних термина, јер то представља кршење Правилника.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Јован Цветковић (Ивановић)

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 31
  • Р1б М269 Куманово-Горњи Вртогош (Врање)-Краљево
« Одговор #623 послато: Април 27, 2026, 01:08:40 пре подне »
А, ево и које су исељене фамилије од кучких старинаца, за које се зна:

У Подгорици:
православни: Злојутровићи, Чубрановићи, Штетибрадићи, Зечевићи, Брацовићи, Нилејићи, Кулићи, Токићи, Јововићи,
муслимани: Лукачевићи, Секнићи (мислим да имамо неког тестираног?), Ораховци, Шаркићи, Синановићи - Кутевићи, Капаџићи, Чиргићи, Марићи, Ајдаркучевићи, Затрепчани,
католици (албанизовани): Ђокаји (Ђоковићи)

У Брдима:
Анђићи (Пипери, Калудра код Берана)
Биљурићи (Братоножићи)
Јововићи (Бјелопавлићи, Васојевићи)

У Будимљи, Заграђу и Полици код Берана:
Циковићи, Шљакићи, Арсовићи, Михајловићи, Секулићи, Радићи, Пудовићи, Трифуновићи (од ових су, мислим, глумци браћа Трифуновићи), Поповићи, Шћеповићи, Јеврићи

У Гусињу (православни) Пировићи и Нилејићи

У осталим крајевима:
Зечевићи (Бар)
Рачевићи (Љешкопоље)
Љуце (Никшић, део прешао у ислам)
Кулићи и Пераловићи (Зета, Пива)
Главатовићи (Пештер)
Бакочевићи (Србија, Далмација)
Балшићи (Пештер)

Исламизирани:
Ганићи, Дучићи (Рожаје)
Радончићи, Дучићи (Плав)
Дуровићи, Ђечевићи (Спуж)
Колиновићи, Нелевићи, Мемићи (Гусиње)
Кучевићи (Бијело Поље)
Аџаманићи (Никшић)
Колиновићи, Шиловићи (Пећ)
Главатовићи, Дуровићи (Скадар)

За веће старе родове Шарановиће и Перуциће се не зна где су се иселили, док је знаменити стари род Речковића изумро.

Да ли се зна нешто више о овим братствима у Заграђу и Будимљу, они сви славе Пантелијдан? Имају ли везе топонимски са Загреда близу места Убли? И да ли Коматине, односно Коматовићи који су раније славили Митровдан а након боравка у Васојевићима променили славу у Пантелијдан и свети Ђорђе, пошто сам на једном месту нашао да су Трифуновићи у Новом Пазару од Коматовића, а Трифуновићи се овде помињу у Заграђу. Такође да ли се зна нешто о исељавању ових братстава у околину Старог Влаха и Новог Пазара? Мене конкретно интересују Сарићи који су били од Брусника, преко Плешина све до околних села Новог Пазара (Страдово, Штитаре, Шароње итд) , они исто славе пантелијдан и свуда су пописани као Кучи, наводи се да су и ранијег презимена били као Шућевићи.. Да ли се може повезати од којих би могли они бити братства из Заграђа? Велики поздрав
Порекло је светиња. Преци су живи! Ђедовина Стара Србија!

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #624 послато: Април 28, 2026, 12:08:47 поподне »
Да ли се зна нешто више о овим братствима у Заграђу и Будимљу, они сви славе Пантелијдан? Имају ли везе топонимски са Загреда близу места Убли? И да ли Коматине, односно Коматовићи који су раније славили Митровдан а након боравка у Васојевићима променили славу у Пантелијдан и свети Ђорђе, пошто сам на једном месту нашао да су Трифуновићи у Новом Пазару од Коматовића, а Трифуновићи се овде помињу у Заграђу. Такође да ли се зна нешто о исељавању ових братстава у околину Старог Влаха и Новог Пазара? Мене конкретно интересују Сарићи који су били од Брусника, преко Плешина све до околних села Новог Пазара (Страдово, Штитаре, Шароње итд) , они исто славе пантелијдан и свуда су пописани као Кучи, наводи се да су и ранијег презимена били као Шућевићи.. Да ли се може повезати од којих би могли они бити братства из Заграђа? Велики поздрав

Братства из Заграђа код Берана потичу од Булатовића из Куча. О том роду имамо засебну тему, где има доста података:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=7861.0

Коматовићи из Брњака (I2-Y260989) по мушкој линији немају никаве везе ни са Коматинама (који припадају роду Куча и грани E-BY165837) ни са родом Булатовића из Куча (E-S2972), чија је прислужба Пантелијевдан (а уједно и слава исељеника у Заграђу). Нетачно предање о пореклу Коматовића из Куча по свој прилици је настало због сличности презимена Коматина и Коматовић, па су Коматовићи погрешно закључили да и они потичу из Куча.