Аутор Тема: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY165837  (Прочитано 113773 пута)

Синиша Јерковић

 • Гост
Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY165837
« послато: јануар 14, 2013, 09:58:02 пре подне »
Прво братство које ћу представити, а добро је заступљено на Српском ДНК Пројекту са три презимена је братство Куча Мрњавчића.

Становништво племена Куча се генерално дијели на три групе: Старе Куче, Нове Куче и Куче Арбанасе. Ова подјела је ипак условна, јер и у старим Кучима има досељеника, само старијих. Мрњавчићи су управо једни од тих.
Читајући литературу о Кучима, које има доста (Марко Миљанов, Ровински, Ердељановић) чини се да је на простору Куча, тачније југозападном дијелу области живјело испрва словенско становништво и да је тај дио Куча заправо Горска Жупа која се помиње и код Дукљанина и у повељама Немањића. Видјећемо касније кад будемо анализирали неке стариначке породице да је у Кучима можда живјело и неко вендско словенско племе са словенског сјеверозапада (Кликовци и Злојутро су R1а).
Највеће етничке промјене и помјерања на простору Црне Горе и Брда десила су се пропашћу српске средњевјековне државе. Примјетно је тада помјерање јаких братстава, махом влашког (старосједилачког) поријекла са простора сјеверне Албаније и Македоније. Та јака братства, која су за разлику од жупског словенског становништва боље организована потискују исто словенско и српско становништво, уклапају га у свој племенски систем или протјерују и заузимају земљу. Сличан процес се десио и у Кучима приликом досељавања Мрњавчића.

Оно што се поуздано зна за Мрњавчиће јесте да су доселили у Куче половином 15. вијека из околине Скадра, да су били католичке вјере и да су били двојезични тј. да су говорили и српски и албански. Имали су предање о поријеклу од Гојка Мрњавчевића, брата краља Вукашина. Могуће је да су заиста припадали некој од племићких српских породица или влашких катуна у служби српских владара, јер се као разлог њиховог доласка у Куче наводи бијег од скадарских Турака.
Остало је предање да су Мрњавчићи приликом доласка у кучку Орахову напали тамошње словенске земљораднике и да су им отели земљу. Том приликом су населили сљедећа мјеста у Кучима: Орахову, Безихово, Дучиће, Убле, Криви До и Крижање.
Од тада па све до успона Дрекаловића, Мрњавчићи су имали војводску част у Кучима. Заразлику од осталих Куча Мрњавчићи углавном славе Митровдан. Постоји предање и да су сами Дрекаловићи били поријеклом од Мрњавчића, али то вјероватно није истина. Многи Мрњавчићи ће се касније потурчити, па ће као такви крајем 17. вијека бити изгнани из племена. Доста су се исељавали у област Подгорице, Плав, Гусиње.
У наредном посту ћу покушати представити чланове братства и покушати дефинисати генетску везу међу њима.
« Последња измена: новембар 05, 2018, 02:13:55 пре подне Црна Гуја »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #1 послато: јануар 17, 2013, 10:10:43 пре подне »
Јован Ердељановић је почетком 20.вијека написао студију Кучи која је била објављена и у едицији Насеља српских земаља. У поменутој студији описана су презимена и родови братства Куча Мрњавчића, ато стабло на основу Ердељановићевих записа би требало да изгледа овако.На цртежу се јасно види генеаолошка веза генетски тестираних Радончића и Никочевића. Радончићи припадају Ђурђевићима, а Никочевићи Кућанима. Имају веома близак хаплотип.

Њима веома блиска и генетски несумњиво повезана је и породица Урошевић из Велишевца код Љига која слави Св. Стефана. Њу нисмо могли наћи у Ердељновићевом попису Куча Мрњавчића, али сад је изазов наћи ту везу на коју генетика јасно указује. У сљедећем посту представићемо и поријекло ових Урошевића.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #2 послато: јануар 18, 2013, 02:30:24 поподне »
Урошевић који се тестирао и који упада у овај близак кластер Куча Мрњавчића поријеклом је из села Велишевац код Љига и слави св. Стефана.

Покушао сам да нађем податке о овој породици у дјелу Љубомира Павловића "Колубара и Подгорина" који је обрадио и становништво овог насеља.

Нажалост, не помиње Урошевиће, али помиње бројно и јако братство Демировића са славом свети Стефан. Помиње додуше још неколико досељених породице које су се прижениле у Демировиће и преузеле њихову славу, али ни међу њима нема Урошевића. Како год, ја ћу претпоставити да су Урошевићи огранак ових Демировића који су касније добили презиме Урошевић (што у Србији није била ријетка појава, напротив). Ако се веза Демировић - Урошевић не покаже као тачна, имаћемо бар дефинисано поријекло презимена Демировић из Велишевавца код Љига.

Само село Велишевац или Велишевци, како пише Павловић опустило је крајем 17. вијека и интензивно се насељавало у 18. вијеку углавном српским становништвом из Старог Влаха, Рашке , Херцеговине и Црне Горе. Тако су и Демировићи доселили у Велишевце 1795. из ужичког мјеста Дражиновићи. Дражиновићи су им били само успутно мјесто боравка, а по казивању Павловића поријеклом су били из средњег Полимља, тачније из насеља Потпећ и Бучје гдје су се презивали Ајановићи. Ту се завршава повијест о Демировићима коју нам прича Љубомир Павловић, а наставља се причом Петра Мркоњића који у свом дијелу "Средње Полимље и Потарје" помиње и Ајановиће у насељима Потпећ и Бучје са славом св. Стефан. У фусноти даје информацију за Ајановиће да су се доселили у Полимље прије двјесто година (1700), да су се раније презивали Драгутиновићи и да један њихов дио прије сто година (1800) одселио у ваљевски округ што се поклапа са доласком Демировића у Велишевце 1795. године. У самом Бучју живе и Драгутиновићи који такође славе Стефањдан и за које се каже да су дошли из Колашина.

Значи дошли смо до Драгутиновића који су у Полимље дошли око 1700. године из Колашина. Поставља се питање: одакле су се ови Драгутиновићи доселили. Петар Мркоњић не даје информацију о томе, али одговор нам даје други истраживач Јован Ердељановић у свом дјелу "Стара Црна Гора".

У племену Ћеклића постоји јако досељеничко братство Петровића. Сматра се да је родоначелник овог братства Петар половином 16.вијека дошао у Ћеклићко село Језер у ком се налазила стара црква св. Стефана. Потомци овог Петра , за којег не знају тачно одакле је дошао (помињу Бјелопавлиће, али у њима нема трага) брзо су се размножили, растјерали старинце, преузели њихову крсну славу Св. Стефана, а нешто касније и ћеклићку племенску славу св. Илију. Управо међу овим ћеклићким Петровићима налазимо и братство Драгутиновића које води поријекло од Петровића. То су сасвим сигурно Драгутиновићи који су преко Колашина одселили за средње Полимље, а затим даље у Србију као Демировићи и могуће Урошевићи из Велишеваца који су и тестирани. Ердељановић сматра да је поријекло свих ових Петровића из Љешанске нахије , из села Буроње (раније Буроњић) јер нека братства помињу као свог претка Павла Буроњића. Међутим овакво тумачење се чини прилично исфорсираним јер једини аргумент који Ердељановић користи је постојање насеља Буроњић у љешанској нахији. Интересантно је да у зетском селу Понори постоји породица Петровић која такође слави светог Стефана и која по предању из Куча. У Кучима заиста постоји братство Петровића (једино по таквом имену) које припада Кучима Дрекаловићима, а не Кучима Мрњавчићима. Међутим не треба заборавити ни тврдњу Марка Миљанова да су и Дрекаловићи од Мрњавчића. Ту већ долазимо на несигуран терен.

Оно што стоји јесте да су Демировићи из села Велишевца код Љига поријеклом од ћеклићког братства Петровића тачније њиховог огранка Драгутиновића. Ако је тачно да су Уроошевићи огранак Демировића сазнали смо и поријекло Урошевића до 16.вијека. Даља њихова веза са Кучима Мрњавчићима је генетски неспорна, надамо се да ће се пронаћи и та веза у подацима.


 

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #3 послато: јануар 18, 2013, 03:03:28 поподне »
Кучи Мрњавчићи су дали и једно велико братство у Грахову: Вујачиће-Даковиће.

Из тог братства је познати српски политичар из Црне Горе Марко Даковић (1880-1941), адвокат и народни трибун и учесник Подгоричке Скупштине 1918.

Такође, овом братству припадају и тзв. бошњачки политичари : Фахрудин Радончић и Ејуп Ганић. Колико они везе са Босном имају просудите сами.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #4 послато: јануар 24, 2013, 07:08:41 поподне »
Данас сам случајно наишао на један текст који потврђује моју претпоставку да је братство Петровића из Ћеклића, а од којих је и горе спомињани Урошевић из Љига,  поријеклом од Куча Мрњавчића. Ријеч је, наиме, о раду Милана Карановића са почетка 20. вијека који се зове "DINARSKA PLEMENA NEMANJIĆKOG PORIJEKLA" Пренијећу за почетак оној важни дио који успоставља везу Кучи Мрњавчићи-Петровићи Ћеклићи, а то је крсна слава љетњи свети Стефан, а касније ћу пренијети и цијели Карановићев текст о Мрњавчићима које аутор налази и међу многим родовима у Босанској Крајини.

"Jedan ogranak rodova sa slavom Sveti Stevan Arhiđakon i sa predanjem da su od Skadra, od plemena Mrnjavčića, pod prezimenom Mlađen naselio se u blizinu Kamengrada. Takođe, grupa rodova u Gerzovu su, po sačuvanom predanju od Skadra, od plemena Mrnjavčića i svi slave Svetog Stevana Arhiđakona.
 Rodovi u plemenu Kučima, koji su po predanju Mrnjavčići, slave Svetog Dimitrija kao svoju glavnu slavu, a svi ”prislužuju” letnjem Svetom Stevanu. Vidi se jasno kult Svetog Stevana, s tom razlikom da gerzovački Mrnjavčići slave Svetog Stevana po Božiću, a kučki Mrnjavčići ”prislužuju” letnjem svecu."


Видјели смо да смо испитујући поријекло Урошевића који слави зимског Стефана дошли до ћеклићког братства Петровића које потиче од извјесног Петра који се у Ћеклић доселио у 16.вијеку и то у мјесто Језер гдје је била стара црква св. Стефана. Ево шта каже Ердељновић о њиховом мјењању славе у Ћеклићима у свом раду Стара Црна Гора:

"Сви Језерани (мисли се на Петровиће) славе св. Илију (племенска слава свих Ћеклића), а послужују зимски Шћепањдан коме је посвећена њихова црква...Једном се, веле, била појавила куга у селу и кад је народ почео бјежати испред ње она (куга) је казала, да не беже, него да промене крсно име "јесењег" св. Шћепана (2.августа по старом, ово је у ствари љетњи св. Стефан) на Шћепањдан зимњи и да саграде цркву којој ће храм бити овај други светац. Они тако и ураде те куга престане. Да су заиста преци данашњих Језерана славили љетњег св. Шћепана, доказ је и то што су њихови потомци све до скора на тај дан носили "пуње и проскуру" у цркву"

Једино братство гдје се још прослављао љетњи св. Стефан су Кучи Мрњавчићи.

На овај начин преко ове ријетке славе нашли смо и везу између Урошевића из Љига и Куча Мрњавчића на шта су генетски резултати несумњиво указивали. Значи да је Урошевић из Велишеваца крај Љига, поријеклом од Демировића из истог мјеста, који су даље од Ајановића у Полимљу, који су опет од Драгутиновића, а Драгутиновићи од ћеклићких Петровића, ћеклићки Петровићи су од Куча Мрњавчића. На тај начин је је генетски резултат потврђен кроз историјеске и предањске податке.

Истовремено, из овога се да закључити да Кучи Мрњавчићи нису тек мало кучко братство већ веома разгранат род коме припадају и Петровићи у Ћеклићима и сва она братства настала од њих.

Исто тако изгледа да, бар по казивању Милана Карановића, Куча Мрњавчића има и по запдним српским крајевима. Које би то породице могле бити, пренијећемо у тексту који слиједи.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #5 послато: јануар 24, 2013, 07:36:52 поподне »
Пренијећу сада Карановићев текст о Кучима Мрњавчићима писан у горе поменутој књизи прије сто година:

" U predanjima se pominje Đurđe Mrnjavčević, praunuk Vukašinova brata Gojka, od koga su i Kuči, prema dr Jovanu Erdeljanoviću. Istovremeno, istoričar Ljuba Kovačević smatra da su ti Mrnjavčevići od Gojka Balšića, praunuka kćeri kralja Vukašina.
 Jedan ogranak rodova sa slavom Sveti Stevan Arhiđakon i sa predanjem da su od Skadra, od plemena Mrnjavčića, pod prezimenom Mlađen naselio se u blizinu Kamengrada. Takođe, grupa rodova u Gerzovu su, po sačuvanom predanju od Skadra, od plemena Mrnjavčića i svi slave Svetog Stevana Arhiđakona.
 Rodovi u plemenu Kučima, koji su po predanju Mrnjavčići, slave Svetog Dimitrija kao svoju glavnu slavu, a svi ”prislužuju” letnjem Svetom Stevanu. Vidi se jasno kult Svetog Stevana, s tom razlikom da gerzovački Mrnjavčići slave Svetog Stevana po Božiću, a kučki Mrnjavčići ”prislužuju” letnjem svecu.
 Sve u svemu, kad bi se strogo kritički analizirale sve varijante legendi o roditeljima braće Mrnjavčevića, naišlo bi se na praizvor sa izvesnim uticajem Biblije na formiranje mitova."

Презимена која славе светог Стефана у Крајини сва спадају у један род или братство по Карановићу, а то су сљедећа презимена:

BORJAN
BOŽIĆ
DOBROJEVIĆ
ĐURIĆ
JAJČANIN
JEŽ
MANDIĆ
MIJATOVIĆ
MILJEVIĆ
RADEKA
ROKVIĆ
ŠIKMAN
ŠORAK
TORBICA
TRNINIĆ

али још и презимена:
Ландуп, Дукић, Огњеновић, Мандарић, Матијаш, Ожеговић, Ђекић, Буљ, Карлица, Пашић, Будисављевић,  Драгичевић, Гргић, Тривић, Лазаревић. Списак није коначан.

Најинтересантније је да породица Кончар у Лици слави св. Стефана, али и св. Николу, док Кончаревићи у Далмацији која су иста породица слави св. Николу. Ово говорим због чињенице да у Српском Пројекту имамо Кончаревића из Далмације којег сам због дефинитивне сличности хаплотипа са хаплотиповима Куча Мрњавчића хтио да ставим у кластер , али сам одустао јер нисам имао потврду о вези са Мрњавчићима, коју сад јасно видим.

Из ове фамилије Кончаревића је и познати далматински владика Симеон Кончаревић.


Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #6 послато: јануар 24, 2013, 09:12:48 поподне »
Још један одломак који прати горњу причу, из студије Милана Карановића "Поуње у Босанској Крајини"

"У том Герзову и у сусједној Медној и Пецкој има велика група родова , који славе св. Архиђакона Стефана патрона владара из династије Немањића. Код њих је сачувано већ избледело предање да је један калуђер од Високих дечана пролазио кроз Герзово купећи милостињу за манастир. Допали му се ти крајеви, па је упутио своје саплеменике да се ту населе. Сачувало се предање да је старјешина имао право да носи сабљу, ћурак и доламу, према томе је област имала неку врсту аутономије. Један је род прозван Бубњевић, што им је предак веле, носио бубањ у некаквој војсци. Вероватно је да су њихови преци помагали Турцима код заузимања Јајца 1527. као мартолози па су се ту и настанили.
Драгоцена је записка из 1737. на једном псалтиру који је сада у богословској библиотеци у сарајеву. Ту се спомиње ђак Лаза родом Вујашковић, од племена Мрњавчића. На једном је надгробном крсту означен отац Лазин, Вујашко Бубњевић. Највише је родова са славом св.Архиђакона Стефана у околини Јајца. Расељене родове у Поуњу зову Јајчанин, аоне у оклини Сарајева Крајишник."

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #7 послато: фебруар 21, 2013, 09:35:37 пре подне »
Скоро сам од господина Урошевића из Љига добио резултате за још три човјека из Велишевца код Љига који славе Стефањдан, од којих је је један несумњиво настао са Демировићима чије сам поријекло описивао горе и који се могу повезати са ћеклићким Петровићима и са Кучима Мрњавчићима. Ради се о презимену Недељковић.

Резултати су потврдили моје претпоставке. Недељковић има скоро сасвим идентичан хаплотип Урошевићу (1 разлика на 17 маркера) и потпуно идентичан  хаплотип другом анализираном из Велишеваца, Јанковићу. Све три ове породице настале су од Демировића, а даље од ћеклићких Петровића и Куча Мрњавчића.

Трећи анализирани из Велишевца, Стојановић припада хаплогрупи И2а и није истог поријекла као претходно поменути, што се уосталом и зна, јер му је ранија слава Ђурђевдан и његови су преци су досељавањем међу Демировиће преузели њихову славу.

Овим се број генетски откривених Куча Мрњавчића пење на 6, па ћу покушати издвојити њихов модални хаплотип, бар на 8 заједничких маркера који су сви тестирали.
« Последња измена: фебруар 21, 2013, 09:51:24 пре подне admin »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #8 послато: јун 22, 2013, 06:57:42 поподне »
Синиша, примећујем у ДНК пројекту да тестирани Миљевићи (Стефањдан) из Санског Моста припадају хаплогрупи Р1б.

Као што си навео, они и Трнинићи (Стефањдан) имају предање о заједничком пореклу са великом групом родова која слави исту славу (Св. Стеван 08. јануар) из околине Гержова. Наводно су од племена Мрњавчића, мада по другој верзији воде порекло из Херцеговине.

Видимо да су тестирани Мрњавчићи Е1б1, па не знам колико су ове породице уопште повезане.

Интересанто ми је то што се и Р1б везује за простор Албаније, па можда стварно постоји нека веза. 

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #9 послато: јун 27, 2013, 08:59:17 поподне »
Синиша, примећујем у ДНК пројекту да тестирани Миљевићи (Стефањдан) из Санског Моста припадају хаплогрупи Р1б.

Као што си навео, они и Трнинићи (Стефањдан) имају предање о заједничком пореклу са великом групом родова која слави исту славу (Св. Стеван 08. јануар) из околине Гержова. Наводно су од племена Мрњавчића, мада по другој верзији воде порекло из Херцеговине.

Видимо да су тестирани Мрњавчићи Е1б1, па не знам колико су ове породице уопште повезане.

Интересанто ми је то што се и Р1б везује за простор Албаније, па можда стварно постоји нека веза.

Да, нисам видио ову твоју поруку.

Искрено говорећи и ја сам очекивао да ће Миљевићи упасти у овај кластер Куча Мрњавчића, али оно што је још чудније код Миљевића јесте да они не упадају ни у један познати кластер Р1б. Једноставно од свих тестираних у читавом свијету они немају никог ни приближно блиског. Искрено виђао сам свакакве чудне хаплотипове, али овакве да одударају од свега досад тестираног искрено нисам.
Предиктор каже , вјероватно на основу неких карактеристичних вриједности да су Р1б, али не бих искључио ни да нису.

Ово са Миљевићима могу бити двије ствари: или су крајње ријетка, досад непозната хаплогрупа или се ради о некој грешки са тестирањем. Да сам на њиховом мјесту тестирао би се за сваки случај још једанпут у другој лабораторији.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #10 послато: јун 27, 2013, 09:38:26 поподне »
Покушао сам на више различитих калкулатора и резултат је углавном Р1б. На једном сам добио следећи резултат:

R1b-C.Europe =>84%  R1b-IrishIII =>6%  R1b-S.Irish =>5%  R1b-Ub =>5% 

Не знам шта је у питању, надам се да ћемо утврдити о којој се ХГ ради.


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #11 послато: јун 29, 2013, 11:47:14 поподне »
Прича око Мрњавчића постаје све занимљивија.

Осим чињенице да тестирани Миљевићи који имају предање о пореклу од Мрњавчића, припадају хг Р1б, у ДНК пројекту примећујем и Бјелиће из Берана R1a1а1 Z280 L1280 кластер Б, који имају исто предање.

Наиме, ови Бјелићи знају да су у Васојевиће (Беране) стигли из Куча.

За разлику од Миљевића, Р1б (Св. Стеван) и тестираних Мрњавчића (Стефањдан) који су Е1б1, Бјелићи Р1а славе главну славу братства Мрњавчића, Св. Димитрија-Митровдан!

Занимљива је и веза са родовима који славе Св. Аврамија.

Овде би већ требало Млађо да настави и убаци их можда у тему о Аврамијештацима.
« Последња измена: јун 29, 2013, 11:55:26 поподне Небојша »

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #12 послато: јун 30, 2013, 04:10:02 поподне »
Према Мавру Орбинију, цит.:''...ПОЧЕЋЕМО НАЈПРЕ С КРАЉЕМ ВУКАШИНОМ И ЊЕГОВИМ БРАТОМ УГЉЕШОМ. ОНИ СУ СЕ РОДИЛИ У ЛИВНУ, ОД ОЦА МРЊАВЕ, КОЈИ ЈЕ БИО У ПОЧЕТКУ СИРОМАШНИ ВЛАСТЕЛИН...'', и даље ''..КАД ЈЕ ЦАР СТЕФАН КАСНО ЈЕДНЕ ВЕЧЕРИО ДОШАО ПОД БЛАГАЈ И НИЈЕ ХТЕО УЋИ У ГРАД, МРЊАВА ГА ЉУБАЗНО ПРИМИ У СВОЈУ КУЋУ...''
С друге стране, Јиречек је скептичан према овој тврдњи да је Мрња(ва) пореклом од Ливна.
Ипак, овај тестирани Бјелић (R1a1a1), са славом Митровдан, и који је врло близак групи породица која слави Св. Аврамија, можда ипак потврђује Орбинијев исказ да је Мрња био од Ливна или Благаја.
Надаље, давних дана сам читао да се Кучи деле на ''Најстарије Куче'' и ''Старе Куче'', где Мрњавчићи спадају у ове друге. У ''Старе Куче'' спадају и Дрекаловићи (aлбански Дрекало је деминутив од Андрија), који су се доселили у кућу Никезе Мрњавчића. Дрекалова мајка и Никеза су имали сина Радичка од кога су Никезићи. Мрњавчићи славе Св. Димитрија.
Међу Кучима, Митровдан слави породица Коматина.
Изгледа да су у кућу Мрњавчића ушли (као усвојеници) и неки E1b Кучи.
Рекао би да су ''Најстарији'' као и део ''Старих'' Куча, староседеоци E1b + R1b док су непосредни потомци Мрњини (или његове шире породице која је дошла на поседе у околину Скадра) та R1a1a1 група из Херцеговине, сродна са неколико подрињских породица. Премда, међу ''Најстаријим'' Кучима примећујем два презимена за која би рекао да су славенског порекла: Штетибрадић и Злојутровић.
Икавац

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #13 послато: јун 30, 2013, 05:43:52 поподне »

Наиме, ови Бјелићи знају да су у Васојевиће (Беране) стигли из Куча.Не знам за овај податак, који је извор?
Знам само да смо тражили било какво предање за Бјелиће па нисмо успјели да нађемо.

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #14 послато: јун 30, 2013, 05:52:48 поподне »
Не знам за овај податак, који је извор?
Знам само да смо тражили било какво предање за Бјелиће па нисмо успјели да нађемо.


Ступио сам у контакт са тестираним Бјелићем, који ми је навео да су по предању из Куча, а да су дошли у Васојевиће због крвне освете, наведени Бјелић слави Митровдан.
Бјелић је новије презиме.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #15 послато: јун 30, 2013, 06:05:07 поподне »
Према Мавру Орбинију, цит.:''...ПОЧЕЋЕМО НАЈПРЕ С КРАЉЕМ ВУКАШИНОМ И ЊЕГОВИМ БРАТОМ УГЉЕШОМ. ОНИ СУ СЕ РОДИЛИ У ЛИВНУ, ОД ОЦА МРЊАВЕ, КОЈИ ЈЕ БИО У ПОЧЕТКУ СИРОМАШНИ ВЛАСТЕЛИН...'', и даље ''..КАД ЈЕ ЦАР СТЕФАН КАСНО ЈЕДНЕ ВЕЧЕРИО ДОШАО ПОД БЛАГАЈ И НИЈЕ ХТЕО УЋИ У ГРАД, МРЊАВА ГА ЉУБАЗНО ПРИМИ У СВОЈУ КУЋУ...''
С друге стране, Јиречек је скептичан према овој тврдњи да је Мрња(ва) пореклом од Ливна.
Ипак, овај тестирани Бјелић (R1a1a1), са славом Митровдан, и који је врло близак групи породица која слави Св. Аврамија, можда ипак потврђује Орбинијев исказ да је Мрња био од Ливна или Благаја.
Надаље, давних дана сам читао да се Кучи деле на ''Најстарије Куче'' и ''Старе Куче'', где Мрњавчићи спадају у ове друге. У ''Старе Куче'' спадају и Дрекаловићи (aлбански Дрекало је деминутив од Андрија), који су се доселили у кућу Никезе Мрњавчића. Дрекалова мајка и Никеза су имали сина Радичка од кога су Никезићи. Мрњавчићи славе Св. Димитрија.
Међу Кучима, Митровдан слави породица Коматина.
Изгледа да су у кућу Мрњавчића ушли (као усвојеници) и неки E1b Кучи.
Рекао би да су ''Најстарији'' као и део ''Старих'' Куча, староседеоци E1b + R1b док су непосредни потомци Мрњини (или његове шире породице која је дошла на поседе у околину Скадра) та R1a1a1 група из Херцеговине, сродна са неколико подрињских породица. Премда, међу ''Најстаријим'' Кучима примећујем два презимена за која би рекао да су славенског порекла: Штетибрадић и Злојутровић.

Предања су корисна, али веома често сасвим погрешна. Управо зато генетика помаже да се тачно види у кој мјери су предања поуздана. Чини се да је поријекло од Мрњавчевића било доста раширена појова код разних родова. Колико суштински они имају везе са историјским Мрњавчевићима можда открије неко будуће истраживање.

Кучи Мрњавчићи који припадају јасно одређеном кластеру Е1б и који су овдје анализирани, јасно је да немају везе са свим оним родовима који припадају другим хаплогрупама, а то што су названи Мрњавчићима је само због тога што сами себе тако означавају, а не због неке егзактно потврђене везе са Мрњавчевићима. Зато, добро би било да се држимо јасно генетски дефинисаних родова, а ако кренемо да помињемо све могуће теорије и предања бојим се да нећемо стићи нигдје.

Поменуо сам горе групу крајишких породица који славе св. Стефана и имају предање да су од Мрњавчевића, чак смо имали и хаплотип КОнчаревића из Далмације који у неким другим мјестима славе св. Стефана, а поклапају се са хаплотипом Куча Мрњавчића. Резултати Миљевића који би требао да припада овој групи породица је потврдио да претпоставка није била тачна, мада ми као што рекох МИљевићеви резултати дјелују прилично чудни и сумњиви.

Што се КУча у цјелини тиче, тачно је да постоје неколико слојева становништва у Кучима, а то су:
1. слој: По мом мишљењу Словени који су насељавали жупу Горску (спомиње се код Дукљанина). Ко би могли бити ови Словени? Веома вјероватно неко вендско, западнословенско племе дошло заједно са Србима. На пројекту имамо тестираног Злојутре и Маричиће као једине припаднике Р1а М458. И Злојутри и Маричићи имају предање о поријеклу из Куча. Ово би требало још истражити. Видимо да се презима Злојутровић заиста јавља као најстарије у Кучима, а за Маричиће се тврди да су поријеклом из околине Подгорице (што и јесте област Куча).
2. слој: Кучи Мрњавчићи или Стари Кучи које смо и обрадили у вој теми, славе и Митровдан, али и летњег и зимског св. Стефана, а неријетко и племенску славу Куча св. Николу. Требали би припадати Е1б-В13 хаплогрупи
3. слој: Кучи Дрекаловићи или Нови Кучи, потомци Дрекала, по предању потомци Кастриотића и везани за Скендербега, мада има и предања који кажу да су родбински повезани са Кучима Мрњавчићима. Моја је претпоставка да су такође Е1б-В13, али вјероватно неки други хаплотип близак Кучима Мрњавчићима. У пројекту је скоро уписан Рајовић, које је Е1б и има предање да је из Луча, засада једини који би могао припадати Дрекаловићима, али треба још потврде

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #16 послато: јун 30, 2013, 06:07:08 поподне »

Ступио сам у контакт са тестираним Бјелићем, који ми је навео да су по предању из Куча, а да су дошли у Васојевиће због крвне освете, наведени Бјелић слави Митровдан.
Бјелић је новије презиме.

Не знам, не видим неку генетску везу између њега и било кога досад тестираног у Кучима. Чак је и овај претпостављени Р1а сасвим другог типа тј. М458

У сваком случају, добро је да знамо славу, и какво такво предање.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #17 послато: јун 30, 2013, 07:04:57 поподне »
Углавном се слажем са овим. Само, опште је познато да су Мрњавчићи веома рано почели да се исељавају из Куча (16. век), како и тврде сви аутори који су се бавили пореклом становништва овог племена. Не треба Мрњавчиће везивати само за ове Е1б1 староседеоце који су можда "примили" то име у неком тренутку.
Đorđo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #18 послато: јун 30, 2013, 10:39:40 поподне »
Što se tiče Kuča, moje skromno mišljenje je da se radi o plemenu koje je nastalo na teritorijalnoj bazi, a ne na bazi zajedničkog porekla, a da je oblast Kuča u prošlosti bila tranziciona zona gde su se neki zadržavali duže neki kraće pri seobi iz skadarske oblasti na sever i zapad. Postojalo je nekada jezgro koje je bilo šiptarsko i to se vidi u osmanskom popisu iz 15. veka, ali današnje pleme je raznolikog porekla i po krvi sigurno većinom crnogorsko, što se može videti i iz fizičkog izgleda.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #19 послато: јул 01, 2013, 08:18:16 пре подне »
Što se tiče Kuča, moje skromno mišljenje je da se radi o plemenu koje je nastalo na teritorijalnoj bazi, a ne na bazi zajedničkog porekla, a da je oblast Kuča u prošlosti bila tranziciona zona gde su se neki zadržavali duže neki kraće pri seobi iz skadarske oblasti na sever i zapad. Postojalo je nekada jezgro koje je bilo šiptarsko i to se vidi u osmanskom popisu iz 15. veka, ali današnje pleme je raznolikog porekla i po krvi sigurno većinom crnogorsko, što se može videti i iz fizičkog izgleda.

Као и већина племена у Црној Гори ради се, како си рекао, о територијалним заједницама, а не о крвно повезаним скупинама. Племе је, дакле, шири оквир, а братство ужи. Братства могу бити предмет генетског истраживања јер по предању потичу од истог претка. Племена могу имати језгро у једном или два разнородна братства, али могу имати још доста придружених братстава сасвим другог поријекла. Зато не можемо никад генерализирати и рећи Кучи су ово или оно, или Васојевићи су ово или оно, али зато можемо рећи братство Куча Мрњавчића или братство правих Васојевића припада овој или оној хаплогрупи.

Жеља да се припада јаком и експанзивном племену произвела је и појаву да се припадници многих малих братстава проглашавају припадницима доминирајућег племена иако то заправо нису, уз измишљање предања о заједничком поријеклу. То се исто мора имати на уму приликом анализе.


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #20 послато: јул 01, 2013, 01:58:20 поподне »
Ја баш о томе и причам. Не смемо генерализовати када су хаплогрупе и племена у питању.

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #21 послато: јул 12, 2013, 01:04:59 пре подне »

3. слој: Кучи Дрекаловићи или Нови Кучи, потомци Дрекала, по предању потомци Кастриотића и везани за Скендербега, мада има и предања који кажу да су родбински повезани са Кучима Мрњавчићима. Моја је претпоставка да су такође Е1б-В13, али вјероватно неки други хаплотип близак Кучима Мрњавчићима. У пројекту је скоро уписан Рајовић, које је Е1б и има предање да је из Луча, засада једини који би могао припадати Дрекаловићима, али треба још потврде

Вики чланак о Рајовићима из Рашке области (Кучима) под насловом "Рајовићи (Рашка)" можете погледати на
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8_(%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0)

"ЗАВРШНА ЗАГРАДА У АДРЕСИ ГОРЕ ЈЕ ДЕО ЛИНКА; ИНТЕРНЕТ ЕКСПЛОРЕР ЈЕ НЕ РАСПОЗНАЈЕ И НЕ ОТВАРА ДОБРО СТРАНИЦУ"


Што се тиче везе са Дрекаловићима, ја сам забележио само од једног (од десетак) испитаника да Рајовићи јесу Дрекаловићи, али је он био једина образована особа од свих испитаника, тако да је могуће да је самостално извео закључак због тога јер Рајовићи славе светог Николу као и Дрекаловићи. Са друге стране, постоји забележено предање да је фамилија Кучевић из Плешина на Голији са Рајовићима "једно", а Кучевићи наводно јесу Дрекаловићи (оба податка забележена пре 2. светског рата, први постојао само у радној (цитат у рукопису "Рајовићи" Радослава Љ. Павловића у Архиву САНУ) а други и у штампаној верзији књиге "П.Ж.Петровић, Рашка антропогеографска испитивања". ).

Иначе, да овде нагласим интересантан податак да огроман број старијих исељеника из Куча (од Призрена до Краљева)слави св. Николу а преславља летњег св. Николу. Колико ми је познато, летњи св. Никола се у Кучима више не обележава, али две цркве у Кучима су посвећене том празнику. Да ли то значи да се сво старо становништво које је славило ова два празника одселило у време и након насељавања Дрекаловића и Мрњавчевића? Ваља имати на уму да је ово исељено становништво из Куча врло многобројно чак и преовлађујуће по Рашкој области и Метохији.
Такође, постоји по Метохији доста исељеника из Куча који славе св. Алемпија, славу која данас у Кучима више не постоји.
« Последња измена: јул 14, 2013, 07:09:51 поподне rajo »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #22 послато: јул 20, 2013, 12:27:50 пре подне »
Још једна породица која несумњиво припада Кучима Мрњавчићима и уклапа се у њихов генетски профил су и Гољевићи из Убала у Кучима.

Ево шта је Ердељановић записао за Гољевиће у Ублима:

"Иако су велики предео, ипак су Убли очували веома мало старосједелаца.То су Бојовићи или Маковићи (Омеровићи, сад 3 пор.) у селу Лазовићима, Нелевићи или Нељевићи (4 пор.) у селу Прељевићима и Голевићи или Гољевићи у селу Рајовићима. Сва три братства славе св. Николу. Неки тврде да су Гољевићи од досељених Мрњавчића, али то није вероватно."

Е па, биће ипак да је вјероватно. Ердељановић прије 100 година није имао генетику која би могла да потврди или оповргне предање. Ми данас можемо рећи да и Гољевићи припадају братству Куча Мрњавчића.

Просто је фасцинантно колико је то стара лоза, а да се успјела очувати непрекинута код толиког броја појединаца.

Ово је уједно и одговор Раји који је поставио питање на Српском ДНК Пројекту у вези Гољевића.

Kuč

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #23 послато: јул 27, 2013, 07:27:45 поподне »
Ја сам 14 кољено од Дрекала. Потичем од Дрекалова унука Вујоша Љаљева. Занима ме који тест треба урадити да би се потврдило наше предање (ово пишем именом мојим и мојих племеника који исто потичу од Дрекалових сунова Иљика, Чеја и Мија) да смо од четири брата.

« Последња измена: септембар 03, 2017, 05:51:28 поподне Лука »

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 817
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #24 послато: јул 27, 2013, 08:59:59 поподне »
Поздрав!

А шта ако је Дрекале био митска личност? ))

Треба сакупити припаднике сваке од ових наведених грана и урадити тест на 111 маркера у САД. Најбоље би било да иѕ сваке лоѕе буду тестирана бар по 2 човека.

Kuč

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #25 послато: јул 27, 2013, 11:27:50 поподне »
Отпоздрав. Мене занима како се из тих тестова види колико је ко коме близак по генерацијама, пошто сви насљеђујемо идентичан y хримозон по оцу. Како се види ко је коме ближи род. Напримјер ми Вујошевићи смо од 4 брата, Иљиковићи су од 7 брата,  Чејовићи од 2 брата, итд. У чему ће се разликовати резулати Вујошевића и Иљиковића који су од двојице браће који су живјели прије 12 пасова.

Хвала на одговору.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #26 послато: јул 28, 2013, 11:29:59 пре подне »
Отпоздрав. Мене занима како се из тих тестова види колико је ко коме близак по генерацијама, пошто сви насљеђујемо идентичан y хримозон по оцу. Како се види ко је коме ближи род. Напримјер ми Вујошевићи смо од 4 брата, Иљиковићи су од 7 брата,  Чејовићи од 2 брата, итд. У чему ће се разликовати резулати Вујошевића и Иљиковића који су од двојице браће који су живјели прије 12 пасова.

Хвала на одговору.

Генерацијска блискост се види по блискости или удаљености самих резултата тестирања. Међутим, за праву и тачну анализу, требало би да се тестира по најмање три појединца из сваке од гране и то на миниумум 67 маркера. На основу свих тих сабраних резултата могло би да се направи генетско стабло и да се упореди са стаблом из предања па да се види гдје су поклапања, а гдје разлике.


Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 817
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #27 послато: јул 28, 2013, 11:35:25 пре подне »
Ти тестови (у случају да је претпоставка о заједничком пореклу тачна) дају податке о томе колико давно су нека два човека имали заједничког претка. 12 пасова је статистички негде од 240-300 година уназад (рачуна се да је у прошлости просечна старост оца била од 20-25 година). Тест на 111 маркера даје прецизност до 3 колена уназад, па ти рачунај )). Теоретски, ви можете да урадите тест и на мање маркера и опет би требало да добијете употребљиве реѕултате.

Ако би били урађени тестови веће прецизности, стручном анализом би могли потврдити или оповргнути степен вашег сродства и конструисати филогенетско стабло.  Осим тога, упоређујући ваше податке са другим људима који су вршили тестирање би видели ко вам је потенцијално ближа родбина.

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #28 послато: септембар 16, 2013, 06:38:20 поподне »
Зековићи
Братство у Ускоцима - Црна Гора:

Линк 1:
http://www.zekovici-uskoci.me/

Линк 2:
http://www.poreklo.rs/2013/05/18/poreklo-prezimena-zeković/

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #29 послато: новембар 12, 2013, 09:10:18 поподне »
Братство Станић:

Црна Гора - Куче - Медун - Дрекаловић - Поповић - Станић
http://bratstvostanic.wordpress.com/

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #30 послато: децембар 12, 2013, 01:52:14 пре подне »
Hoва хипотеза о пореклу Дрекаловића - од Пераловића, Илија Петровић:Видео клип:
« Последња измена: децембар 12, 2013, 02:03:57 пре подне млађо »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #31 послато: децембар 12, 2013, 08:16:11 пре подне »
Hoва хипотеза о пореклу Дрекаловића - од Пераловића, Илија Петровић:Видео клип:

Ово иде у прилог већ помињаном предању да су Дрекаловићи заправо само грана Старокуча тј. Куча Мрњавчића које спомиње и Марко Миљанов. Наравно, добро би било да се који Дрекаловић тестира па да се то и потврди.

Чини се да на простору Куча засада постоје два слоја. Први, словенско становништво Горске жупе која се спомиње код Попа Дукљанина и које би судећи по неким генетским резултатима могло бити R1a М458 (могуће неко западнословенско племе) и други слој  прави Кучи који су потискивали ове Словене жупљане, а у које спадају и Старокучи Мрњавчићи и Дрекаловићи и који су Е1b-V13.

Dusty

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #32 послато: јануар 03, 2014, 02:54:38 поподне »
Oва тема је и више него интересантна, поготово мени, јер од малена (па чак има и књига написана о томе) је да моја породица Крговић потиче управо од Мрњавчевића. Слава нам је Св. Димитрије и из Куча смо (Лијеска Каљића и остала места). Постојао је и сајт са комплетним родословом, али нажалост није више у функцији. Занима ме како то проверити, јер сам сигуран да би се наше цело братство одазвало неком ДНК тестирању. Занимљиво је такође да не постоји "више" Крговића (мислим на исто презиме без конкретне родбинске, крвне, везе), него су сви од 5 синова Крга Лалева, који је добио име по географском локалитету "Кргова Дубрава" после похаре Куча од стране Турака,а потомка Лала (Љуљана) Мрњавчевића.  Чак и породични грб је управо грб Мрњавчевића, међутим осим усменог предања које се преноси у нашој породици (за које искрено мислим да је веродостојно), ДНК доказа нема за сад..
« Последња измена: јануар 03, 2014, 10:58:26 поподне админ »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #33 послато: јануар 03, 2014, 03:10:42 поподне »
Oва тема је и више него интересантна, поготово мени, јер од малена (па чак има и кљига написана о томе) је да моја породица Крговић потиче управо од Мрњавчевића. Слава нам је Св. Димитрије и из Куча смо (Лијеска Каљића и остала места). Постојао је и сајт са комплетним родословом, али нажалост није више у функцији. Занима ме како то проверити, јер сам сигуран да би се наше цело братство одазвало неком ДНК тестирању. Занимљиво је такође да не постоји "више" Крговића (мислим на исто презиме без конкретне родбинске, крвне, везе), него су сви од 5 синова Крга Лалева, који је добио име по географском локалитету "Кргова Дубрава" после похаре Куча од стране Турака,а потомка Лала (Љуљана) Мрњавчевића.  Чак и породични грб је управо грб Мрњавчевића, међутим осим усменог предања које се преноси у нашој породици (за које искрено мислим да је веродостојно), ДНК доказа нема за сад..

Крговића (Митровдан) има у Колашину и у Бродареву. Досељени су из Куча свакако. Препоручујем ДНК тестирање и то што пре, како бисмо разрешили дилему око Куча-Мрњавчића.

Dusty

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #34 послато: јануар 03, 2014, 03:27:16 поподне »
Наравно, знам за то. Ја ћу се заиста потрудити да поред себе, пошаљем на тестирање још и пар рођака, по једног од сваких од пет грана. Тако ће то бити потпуније. 

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1018
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #35 послато: јануар 03, 2014, 05:04:53 поподне »
Крговића (Митровдан) има у Колашину и у Бродареву. Досељени су из Куча свакако. Препоручујем ДНК тестирање и то што пре, како бисмо разрешили дилему око Куча-Мрњавчића.

Крговићъ има и у Шумадийской Гружи, чини ми се у селу Гунцати. Можда су и они од истих?
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Clavdivs

 • Уредник СДНКП
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 345
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #36 послато: јануар 03, 2014, 06:22:59 поподне »
У Претокама и Радмиловићу има Крговића који су дошли од Сјенице (село Кладово), славе Митровдан.

Dusty

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #37 послато: јануар 03, 2014, 06:31:49 поподне »
Крговићъ има и у Шумадийской Гружи, чини ми се у селу Гунцати. Можда су и они од истих?

Јесу сигурно. Оно што поуздано знам да су сви Крговићи од истих, тј да су истог порекла. Oд једног од следеће петорице: Милија, Јован, Филотије, Вељо и Ђорђије. Значи ту се рачва и почиње стабло Крговића од негде 1760 године. Они су од Ивана Кргова сина Крга Лалева који је син од последњег Мрњавчевића у нашој линији - Лале Пејчинов Мрњавчевић (отац- Пејчин Љуљанов Мрњавчевић). Моја лоза иде од Милије. (Милија -> Јован -> Ратко -> Ђуро -> Радомир -> Милан -> Горан (ја :) )). Тако да би заиста било интересантно проверити баш у нашем братству јер су апсолутно сви из Куча почели и добро се познаје цео родослов. И наравно сви, апсолутно сви,  славе Митровдан.

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1018
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #38 послато: јануар 03, 2014, 06:37:25 поподне »
Јесу сигурно. Оно што поуздано знам да су сви Крговићи од истих, тј да су истог порекла. Oд једног од следеће петорице: Милија, Јован, Филотије, Вељо и Ђорђије. Значи ту се рачва и почиње стабло Крговића од негде 1760 године. Они су од Ивана Кргова сина Крга Лалева који је син од последњег Мрњавчевића у нашој линији - Лале Пејчинов Мрњавчевић (отац- Пејчин Љуљанов Мрњавчевић). Моја лоза иде од Милије. (Милија -> Јован -> Ратко -> Ђуро -> Радомир -> Милан -> Горан (ја :) )). Тако да би заиста било интересантно проверити баш у нашем братству јер су апсолутно сви из Куча почели и добро се познаје цео родослов. И наравно сви, апсолутно сви,  славе Митровдан.

Мой йе савѣт, не радити испитивање на више од двойице, али њих испитати мало дубље, бар на 37 ознака. Онда би се вѣроватно могло доста поуздано одрѣдити стање на родоначелнику, па бисте са тим могли тражити дубље везе са саплеменицима и осталима.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Miko

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #39 послато: јануар 04, 2014, 11:34:18 поподне »
Pozdravljam plemenike, srecna vam nova godina !  :D
U knjizi od Jokanovica, nadjoh svoje pretke ...  :D
Od ili iz Dedica smo, a Stojkovic ja sam, slavim Sv.Nikolu, zivim u Vojvodini,
E sad jedino, trebam utvrditi, od kojeg je krenulo. Pradeda mi je bio Stojkovic (imam papir).
Od pradede ima pet praznih polja, do Dedica.
Vucemo korene iz okoline Pec - Andrijevica.
Po saznanjima moje tetke, imala je strica koji je zadrzao prezime Dedic, a opet,
u knjizi to nestoji (a postoji ime Stojan, kao brat mog pradede (Mladen)).
Nazalost, desavanjima na Kosovu (gde je po tetkinim saznjima zivela familija, u Peci), nemoguce je doci do tacnosti.
Al, sta sad, zahvalnost dugujem ljudima koji su objavili knjige o rodoslovu Kuca na net-u !!
Dajem pomoc, na blogu:  http://vojvodakucki.blogspot.com.es/p/blog-page_6341.html  ima dosta knjiga.

Ван мреже MIOC53

 • Гост
 • *
 • Поруке: 1
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #40 послато: јануар 10, 2014, 05:46:08 поподне »
Имам неке податке из књиге Јовановића. Горња Кржања, Криводољани. Хтео бих, ако сте у могућности, да проникнем што дубље у стабло.
« Последња измена: јануар 11, 2014, 12:37:22 пре подне Небојша »

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #41 послато: март 28, 2014, 03:25:32 поподне »
Данас сам преко FTDNA добио обавештење да Гољевић из Куча (који је консензусно овде сврстан у Мрњавчиће) има поклапање 33/37 са извесним Вујошевићем. вероватно из Куча.
Оно што је проблем је што Вујошевића има и међу Дрекаловићима и међу Мрњавчићима.
На 12 и 25 маркера је очигледно разлика толико велика да ми је FTDNA и не приказује.

Иначе, од раније информација да се Гољевић са Реџематовићем (претпостављам родом из Гусиња) поклапа 34/37 и 23/25. Дистанца за 12 маркера није наведена. Реџематовићи су према Јовићевићу из Коћа (Кучи).

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #42 послато: март 28, 2014, 03:42:50 поподне »
Данас сам преко FTDNA добио обавештење да Гољевић из Куча (који је консензусно овде сврстан у Мрњавчиће) има поклапање 33/37 са извесним Вујошевићем. вероватно из Куча.
Оно што је проблем је што Вујошевића има и међу Дрекаловићима и међу Мрњавчићима.
На 12 и 25 маркера је очигледно разлика толико велика да ми је FTDNA и не приказује.

Иначе, од раније информација да се Гољевић са Реџематовићем (претпостављам родом из Гусиња) поклапа 34/37 и 23/25. Дистанца за 12 маркера није наведена. Реџематовићи су према Јовићевићу из Коћа (Кучи).


У питању је Вујошевић из Орахова (изнад Подгорице), слава Митровдан.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #43 послато: март 28, 2014, 06:36:11 поподне »
Изгледа да су Дрекаловићи и Мрњавчићи имали истог претка, али су се давно "разродили". Дефинитивно E1b доминира код Куча.

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #44 послато: март 28, 2014, 06:59:27 поподне »
Још увек чекамо тестирање неког изворног Дрекаловића...

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #45 послато: март 28, 2014, 07:00:08 поподне »
Данас сам преко FTDNA добио обавештење да Гољевић из Куча (који је консензусно овде сврстан у Мрњавчиће) има поклапање 33/37 са извесним Вујошевићем. вероватно из Куча.
Оно што је проблем је што Вујошевића има и међу Дрекаловићима и међу Мрњавчићима.
На 12 и 25 маркера је очигледно разлика толико велика да ми је FTDNA и не приказује.

Иначе, од раније информација да се Гољевић са Реџематовићем (претпостављам родом из Гусиња) поклапа 34/37 и 23/25. Дистанца за 12 маркера није наведена. Реџематовићи су према Јовићевићу из Коћа (Кучи).

Марко Миљанов је писао да су Дрекаловићи и Мрњавчићи од истог претка тако да није искључено ни да су Дрекаловићи Е1б сличног хаплотипа као и Мрњавчићи.

Ја сам данас унио у Пројекат извјесног Драгутиновића из Црне Горе, такође је Е1б и има веома сличан хаплотип Мрњавчићима,али не толико близак да бих га груписао са њима. О Драгутиновићима сам већ писао на теми у вези породица из Љига које су поријеклом из Куча. За овог Драгутиновића немам податке одакле је, само знам да је из Црне Горе.

Како год, племе Кучи је овим генетским истраживањима, баш као и Васојевићи и Озринићи, прилично добро профилисано.

vladam013

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #46 послато: мај 24, 2014, 02:31:22 поподне »
Поздрав свима који подржавају овако битан пројекат као што је ваш.

Ова тема ми је интересантна из више разлога, један је www.milicevic.rs/tng

Волео бих пошто ме је једно приликом контактирао ваш сарадник око ДНК пројекта, да учествујем у њему и да вам дам ДНК.

Али без обзира на то волео бих да учествујем активно у вашем пројекту и да вам помогнем да будете још бољи.

 ;)


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #47 послато: мај 24, 2014, 02:35:44 поподне »
Поздрав свима који подржавају овако битан пројекат као што је ваш.

Ова тема ми је интересантна из више разлога, један је www.milicevic.rs/tng

Волео бих пошто ме је једно приликом контактирао ваш сарадник око ДНК пројекта, да учествујем у њему и да вам дам ДНК.

Али без обзира на то волео бих да учествујем активно у вашем пројекту и да вам помогнем да будете још бољи.

 ;)

Поздрав Владо, честитке за Ваш сајт. Да ли сте урадили днк анализу?

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1018
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #48 послато: мај 24, 2014, 02:49:29 поподне »
Поздрав свима који подржавају овако битан пројекат као што је ваш.

Ова тема ми је интересантна из више разлога, један је www.milicevic.rs/tng

Волео бих пошто ме је једно приликом контактирао ваш сарадник око ДНК пројекта, да учествујем у њему и да вам дам ДНК.

Али без обзира на то волео бих да учествујем активно у вашем пројекту и да вам помогнем да будете још бољи.

 ;)

Погледах мало ваше мрежно сѣдиште и одмах ми упаде у очи да нѣйе на нашем писму. Добронамѣрно савѣтуйем да га прѣбаците на наше писмо, или бар омогућите додатну могућност да буде и на нашем писму.
Вѣруйем да има добрих садржая, и штета йе да буду "запрљани" туђинским писмом, када већ наш народ има свойе писмо.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

vladam013

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #49 послато: мај 24, 2014, 03:37:51 поподне »
Поздрав Владо, честитке за Ваш сајт. Да ли сте урадили днк анализу?

Хвала на подршци. Не, нисам у томе је проблем. Не знам како и коме би требао да се пријавим или разговарам.


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #50 послато: мај 24, 2014, 03:51:49 поподне »
Хвала на подршци. Не, нисам у томе је проблем. Не знам како и коме би требао да се пријавим или разговарам.

Овде се налазе све потребне информације:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=39.0

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=40.0


vladam013

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #51 послато: мај 24, 2014, 04:07:05 поподне »
Овде се налазе све потребне информације:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=39.0

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=40.0

Хвала од помоћи сте.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #53 послато: јун 19, 2014, 11:18:45 пре подне »
Од српских племена видну улогу у отпору према Турцима одиграли су Мрњавчевићи, што је изазвало посебан осветнички бес надмоћних Турака, тако да су свим силама настојали да их униште до последњег.

Старо народно предање очувано код Куча упућује нас да је долазак Мрњавчевића у данашње Куче уследио средином 15. века. Сви данашњи Кучи, не само Старокучи него и Дрекаловићи, тврде да су потомци Мрњавчевића, те да су после пада града Медуна 1447. године напустили своја пребивалишта и настанили се у издигнута планинска насеља изнад Зетске равнице како би са тих планинских висина могли давати успешнији отпор освајачу.

Стара братства у Кучима: Бакочевићи, Макочевићи, Лакочевићи, Никочевићи, као и она у Зети кучког порекла: Ракчевићи, Ркочевићи имају сличну основу са презименом морачких Ракочевића, потомака Богићевих. Име Ракоч је свакако словенског порекла, донето чак из најстарије постојбине из Полабља. И данас је код Лужичких Срба очувано презиме Ракоч. Бивши министар за културу у Немачкој звао се Зигфрид Ракоч. Такође, постоји малисорско братство Ракочај, што нас убеђује да су ипак северноалбанска пелемена словенског порекла.


Морача, Ровца, Колашин - Рајко Раосављевић

Milan Medvedja

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #54 послато: јул 04, 2014, 10:13:35 поподне »
Видим да је тема јако занимљива... Дужи низ година покушавам да сазнам тачно од ког сам братства из куча... По неким причама које су ми причали ми би требало да припадамо братству Бојовића-Маковића са Убала... Моја породица живи у Медвеђи, ту  се доселио Предак Радован звани Радован Црни... сада се презивамо Стевановић, али стварно не знам како нам је било старо презиме и како смо добили презиме Стевановић... Волио бих да сарађујем са вама на овом пројекту... Као што сам горе навео ова тема ми је јако занимљива...

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #55 послато: јул 04, 2014, 11:09:46 поподне »
Видим да је тема јако занимљива... Дужи низ година покушавам да сазнам тачно од ког сам братства из куча... По неким причама које су ми причали ми би требало да припадамо братству Бојовића-Маковића са Убала... Моја породица живи у Медвеђи, ту  се доселио Предак Радован звани Радован Црни... сада се презивамо Стевановић, али стварно не знам како нам је било старо презиме и како смо добили презиме Стевановић... Волио бих да сарађујем са вама на овом пројекту... Као што сам горе навео ова тема ми је јако занимљива...
Много кучких родослова објављено је у књизи "Племе Кучи - етничка историја" Миљана Милошевог Јокановића.

Има је на линку http://www.plemekuci.site11.com/knjige_kuci.htm, уз још доста материјала о Кучима.

Бацио сам поглед на родослов Бојовића, на страни 617, нема Радована.

Књига је обимна, и пружа доста података за исељенике из Куча у неко релативно новије доба (од краја 19. века).
Претпостављам да су твоји у Медвеђу насељени крајем 19. или почетком 20. века тако да постоји јака шанса да ћеш успети да пронађеш податке о свом пореклу. Само стрпљиво са читањем, књига је стварно препуна информација.


Окир СРБ

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #56 послато: јул 10, 2014, 08:38:34 поподне »
Имамо тестиране Куче Кликовце (R1a), који су по Ердељановићу од Вујошевића (Мрњавчића).
Вујошевићи су такође тестирани (E1b), као и Радончићи из Гусиња (E1b), који су по Ердељановићу од Вујошевића.

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #57 послато: јул 25, 2014, 10:36:31 пре подне »
Имамо тестиране Куче Кликовце (R1a), који су по Ердељановићу од Вујошевића (Мрњавчића).
Вујошевићи су такође тестирани (E1b), као и Радончићи из Гусиња (E1b), који су по Ердељановићу од Вујошевића.

Postoji predanje da su Klikovci porijeklom iz sela Klikovače u Bjelopavlićima. Tako da se mogu povezati i sa plemenom Lužana. Kuči su dugo vremena bili predvodnici brdskih i nekih albanskih plemena u borbi s Turcima. Vojvode Kuča su bili guvernaduri brda, tj predstavnici Mletacke republike. Oko sto godina su držali utvrđeni grad Medun, i na njemu se viorila zastava Mletačke u sred turske teritorije, nadomak Skadra. Na pečatu kučkih vojvoda je bio grad Medun. Zbog toga sto su Pertrovići smatrali Drekaloviće za konkurencju, ovaj dio istorije nije toliko poznat. Zbog toga je knjaz Danilo i pokrenuo poharu Kuča, a prije njega naravno Turci. Ne treba biti čudno da su mnogi htjeli biti u srodstvu sa njima.

Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #58 послато: август 24, 2014, 10:57:59 пре подне »
UPOREDJUJUCI DNK ANALIZE ZA KUCE MRNJAVCICE VIDIM ,DA SE JOKANOVIC IZ ALEKSANDROVCA POKLAPA 100% SA UROSEVICEM ,U ODNOSU SA OSTALIM MRNJAVCEVICIMA ,DALI SAM U PRAVU?

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 817
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #59 послато: август 27, 2014, 12:13:01 пре подне »
UPOREDJUJUCI DNK ANALIZE ZA KUCE MRNJAVCICE VIDIM ,DA SE JOKANOVIC IZ ALEKSANDROVCA POKLAPA 100% SA UROSEVICEM ,U ODNOSU SA OSTALIM MRNJAVCEVICIMA ,DALI SAM U PRAVU?

да, у праву сте. Имају пуно пклапање на свим тестираним маркерима што упућује на њихову сродност у последњих 30-ак генерација.

Милош Поповић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #60 послато: септембар 13, 2014, 01:39:35 поподне »
Ја сам Милош Поповић из племена Куча са горњег Медуна из братства Дрекаловића.По предању (односно по казивању мојих предака која су се преносила са кољена на кољено) ми Кучи Дрекаловићи смо чисти Срби.У данашњој Црној Гори,чест је случај малограђанског омаловажавања од стране дугих племена како су нека племена и братства чистија по поријеклу од других.Конкретно одавно се проповиједа да су Кучи Дрекаловићи Арбанаси односно да је Дрекалев отац (по легенди) био Арбанас.Ја знам 15 својих пасова (кољена) која сам научио од покојног ђеда и оца која оповргавају ту "теорију".
Милош-Слобов,Слобо-Михајлов,Михајло-Милошев,Милош-Савов,Саво-Паунов,Паун-Николин,Никола-Радојев,Радоје-Ђурашев,Ђураш-Новов,Ново-Попов(одавде смо ми Поповићи)Поп-Ликов-Лико-Љалев-Љаље-Дрекалов-Дрекале-Јовов,Јово-Ђуров. !!
Дакле по предању које ја знам,Дрекале је потомак Јова а Јово Ђура ,а да ли је легенда то или не,јако бих волио да сазнам !
Марко Миљанов Поповић је једном  рекао да су Дрекаловићи братство са старим Кучима,односно потомци Мрњавчевића.
Како се може ово путем ДНК  провјерити ? Такође желио бих да извршим тест ДНК да утврдим којој хаплогрупи припадам,односно које је моје поријекло,гдје и када може да се изврши тестирање ?
Хвала пуно.
« Последња измена: септембар 13, 2014, 01:41:31 поподне Милош Поповић »

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #61 послато: септембар 13, 2014, 02:55:49 поподне »
Ја сам Милош Поповић из племена Куча са горњег Медуна из братства Дрекаловића.По предању (односно по казивању мојих предака која су се преносила са кољена на кољено) ми Кучи Дрекаловићи смо чисти Срби.У данашњој Црној Гори,чест је случај малограђанског омаловажавања од стране дугих племена како су нека племена и братства чистија по поријеклу од других.Конкретно одавно се проповиједа да су Кучи Дрекаловићи Арбанаси односно да је Дрекалев отац (по легенди) био Арбанас.Ја знам 15 својих пасова (кољена) која сам научио од покојног ђеда и оца која оповргавају ту "теорију".
Милош-Слобов,Слобо-Михајлов,Михајло-Милошев,Милош-Савов,Саво-Паунов,Паун-Николин,Никола-Радојев,Радоје-Ђурашев,Ђураш-Новов,Ново-Попов(одавде смо ми Поповићи)Поп-Ликов-Лико-Љалев-Љаље-Дрекалов-Дрекале-Јовов,Јово-Ђуров. !!
Дакле по предању које ја знам,Дрекале је потомак Јова а Јово Ђура ,а да ли је легенда то или не,јако бих волио да сазнам !
Марко Миљанов Поповић је једном  рекао да су Дрекаловићи братство са старим Кучима,односно потомци Мрњавчевића.
Како се може ово путем ДНК  провјерити ? Такође желио бих да извршим тест ДНК да утврдим којој хаплогрупи припадам,односно које је моје поријекло,гдје и када може да се изврши тестирање ?
Хвала пуно.

Милоше, чистоћа је ствар хигијене, а не националног осећаја. ДНК тестирање можете урадити у београдској лабораторији или преко хјустонске ФТДНА која пружа више могућности у том погледу. Међу Кучима су забележене 2 скупине: већинска E1b-V13 и мањинска R1a М458 међу тзв. најстаријим Кучима.
Икавац

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1018
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #62 послато: септембар 13, 2014, 03:07:36 поподне »
Ја сам Милош Поповић из племена Куча са горњег Медуна из братства Дрекаловића.

Како се може ово путем ДНК  провјерити ? Такође желио бих да извршим тест ДНК да утврдим којој хаплогрупи припадам,односно које је моје поријекло,гдје и када може да се изврши тестирање ?
Хвала пуно.

Поздрав, Милошу, и добро ни дошли!

Ако се желите испитати у Београду, я ви могу помоћи. Ако хоћете, само ми се явите личном поруком, па ћемо се договорити.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #63 послато: септембар 13, 2014, 04:44:57 поподне »
Ја сам Милош Поповић из племена Куча са горњег Медуна из братства Дрекаловића.

Дрекаловићу, чекамо те као озебао Сунце  :) Стварно срамота да до дана данашњег немамо ниједног тестираног Дрекаловића на пројекту...

Тестирање у Београду је брже ако си у Београду. Тестирање у ФТДНА пружа више могућности, али може да потраје пар месеци док не стигну резултати.
Ја сам радио код ФТДНА, и ево кратко како то изгледа.

1. Преко сајта www.familytreedna.com наручујеш тест који желиш. У овом случају интересују те Y тестови којих има неколико, у зависности колико детаљну анализу желиш и колико си спреман да платиш. За оно што теби треба, можеш ићи на најјефтинији за сада. Плаћаш картицом приликом наручивања
2. За неколико недеља стиже ти на адресу прибор за узимање узорка
3. Узимаш узорак према упутству и шаљеш га назад
4. Узорак путује назад две-три недеље
5. Први резултати стижу за месец-два, зависи ко зна од чега.

Добро код ФТДНА је што се узорак тамо негде чува и може касније да се докупи неки детаљнији тест без да се поново даје узорак. У крајњој ситуацији, давалац може да се и упокоји, али узорак остаје.

Иначе, узорак најбоље узети од што (по генерацијама) старије особе. Значи, боље твој отац или стриц него ти, боље дедин брат од стрица него отац чак и ако је отац можда старији по годинама.

Милош Поповић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #64 послато: септембар 14, 2014, 01:34:45 пре подне »
Милоше, чистоћа је ствар хигијене, а не националног осећаја. ДНК тестирање можете урадити у београдској лабораторији или преко хјустонске ФТДНА која пружа више могућности у том погледу. Међу Кучима су забележене 2 скупине: већинска E1b-V13 и мањинска R1a М458 међу тзв. најстаријим Кучима.
Поштовани хвала на информацији,
а као што видите нов сам на форуму а ово "чистоћа" ћу схватити као сарказам.У жаргону обично се узима фраза  "чисти Срби,чисти Руси,итд..."кад хоће да се каже да је припадност тој националној групи без икакве сумње. Е сада мене јако занима да потврдим да ли су и моји преци  припадници српског народа (коме ја припадам и са поносом истичем) као што каже предање односно да се потврди веза између старих Куча (Мрњавчевића) и нас Дрекаловића.
« Последња измена: септембар 14, 2014, 01:44:08 пре подне Милош Поповић »

Милош Поповић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #65 послато: септембар 14, 2014, 02:20:32 пре подне »
Дрекаловићу, чекамо те као озебао Сунце  :) Стварно срамота да до дана данашњег немамо ниједног тестираног Дрекаловића на пројекту...

Тестирање у Београду је брже ако си у Београду. Тестирање у ФТДНА пружа више могућности, али може да потраје пар месеци док не стигну резултати.
Ја сам радио код ФТДНА, и ево кратко како то изгледа.

1. Преко сајта www.familytreedna.com наручујеш тест који желиш. У овом случају интересују те Y тестови којих има неколико, у зависности колико детаљну анализу желиш и колико си спреман да платиш. За оно што теби треба, можеш ићи на најјефтинији за сада. Плаћаш картицом приликом наручивања
2. За неколико недеља стиже ти на адресу прибор за узимање узорка
3. Узимаш узорак према упутству и шаљеш га назад
4. Узорак путује назад две-три недеље
5. Први резултати стижу за месец-два, зависи ко зна од чега.

Добро код ФТДНА је што се узорак тамо негде чува и може касније да се докупи неки детаљнији тест без да се поново даје узорак. У крајњој ситуацији, давалац може да се и упокоји, али узорак остаје.

Иначе, узорак најбоље узети од што (по генерацијама) старије особе. Значи, боље твој отац или стриц него ти, боље дедин брат од стрица него отац чак и ако је отац можда старији по годинама.
Хвала Рајо,
Најрадије бих се тестирао у Београду а то ћу да одрадим почетком новембра кад будем долазио.
Нажалост ни мој отац а ни стричеви нису више међу живима,тако да ћу ја дати узорак.Цио свој живот (али на нивоу хобија не професионално)  посветили су трагањем за историјским подацима о Кучима и њиховом поријеклу.У времену када су живјели и активно се бавили овом темом  није било могуће доћи до свих  доказа о поријеклу Дрекаловића, осим усмених и записаних предања која су доста нејасна, а самим тим често и контрадикторна.Наука је напредовала па ће и ово ДНК тестирање дати неки одговор.А ја се надам, да ћу у име своје породице  да покушам да бар мало помогнем и да потврдим оно што се генерацијама преноси са кољена на кољено, а то је да су Дрекаловићи ЧИСТИ Срби.
« Последња измена: септембар 14, 2014, 02:28:39 пре подне Милош Поповић »

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 817
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #66 послато: септембар 15, 2014, 01:04:14 поподне »
... а то је да су Дрекаловићи ЧИСТИ Срби.

Поштовање, Милоше!

Пошто сам приметио да доста често апострофираш термин "чисти Срби", покушаћу да дам једно кратко објашњење. Национална "чистоћа" је ствар личног осећаја. Ја лично сматрам Емира Кустурицу већим и чистијим Србином од великог броја оних који никада нису примили мухамеданску веру. Срби су били и многи муслимани и католици али сада више нису. Дакле, национална припадност је категорија која се временом може променити. Многи Срби који су давно отишли у САД одавно себе не рачунају међу Србе.

Генетика је донела велики продор у области истраживање генеалогије. Захваљујући постојању Y хромозома, у стању смо да извршимо реконструкцију порекла по очевој линији. И шста смо на крају сазнали? Сазнали смо то да не постоје генетски чисти народи. Ретки су они који су у већој мери "чисти" али је питање, шта они имају од свега тога? 


Што се тиче самих Срба, питање је ко су они заиста били у давној прошлости. Постоји више теорија које за сада не можемо доказати. Међутим, шта ако је првобитно српско племе било аланског или неког другог источног порекла? Шта ако је шачица првобитних Срба успела да организује део карпатских Словена и поведе их под својим именом? Треба ли онда да се сви остали Срби стиде што носе српско име?

Лично сам мишљења да се српство мери са количином доприноса који сваки појединац уграђује у оно што се назива српством. Тако је, рецимо, један Бранислав Нушић више урадио за српство него десетине и стотине хиљада других који су генетски ближи словенским Србима од тог истог Нушића. Или један Арчибалд Рајс, Јевреј који нам је свима очитао буквицу док су неки "прави" Срби радили на сопственој пропасти.
 
На крају крајева, генетика је доказала да су сви људи ближи или даљи рођаци. Пљувањем по другима, појединац пљује по самом себи јер са тим људима дели заједничке претке.  Расизам и шовинизам су ствар предрасуда и створене су да лече комплексе лоших људи. Ето, синоћ смо видели како црнци разваљују кошарку а пре 80 година се тврдило да су на свим пољима инфериорнији од белаца ))

Маринко

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #67 послато: септембар 15, 2014, 04:29:32 поподне »
Да се мало нашалимо на тему генетика/ДНК. Ево почетка једног ,,провокативног,, текста:

,,Mnogo naučnika je dokumentovalo da preko 95% ljudske DNK nema poznatu svrhu. Opšte prihvaćeno ime za nju je "Junk DNK" {DNK smeće}. Do 97% ljudskih genetskih informacija (DNK) je naoko bespotrebno, repetitivno "smeće" - za samo oko 3% se zna da stvara proteine i time zaslužuje ime "gen". Ostatak se prethodno nazivao "junk DNK", zatim je preimenovan u "nekodirajuće introne", ponekad praćen misterioznim, mada ne naročito određenim opisom da ti međusobno slični nizovi služe za "regulaciju izražaja gena",,.

 За више... на линк:

http://galaksija.com/planeta/dna.htm

Молим, не узмите к` срцу. Маринковић Милорад-Маринко.ПОЗДРАВ.


Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #68 послато: септембар 20, 2014, 09:03:59 поподне »
Napokon imamo testiranog Jokanovica ,koji je od Drekalovica a on se poklapa sa Urosevicem od Mrnjavcevica,sto nam dokazuje tvrdnju marka Miljanova da su Drekalovici od Mrnjavcevica

Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #69 послато: септембар 20, 2014, 09:10:28 поподне »
Jokanovici su od Drekalovica,a Urosevici od Mrnjavcevica,ali imamo poklapanje DNK Urosevica i Jokanovica,sto nam govori da je Marko Miljanov bio u pravu kada je tvrdio da su Drekalovici od Mrnjavcevica

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #70 послато: септембар 20, 2014, 09:26:46 поподне »
Који Јокановићи су у питању? У днк пројекту видим само оне из Александровца. Упадају у кластер Куча Мрњавчића.

У Кучима, Јокановићи (старије презиме Доброшани) спадају у "Старокуче". Према томе, ближи су Мрњавчићима него Дрекаловићима, па и не чуди што су генетски повезани.

Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #71 послато: септембар 20, 2014, 10:18:51 поподне »
Da bas taj Jokanovic iz Aleksandrovca,Iz telefonskog razgovora sa njim ,rekao mi je da je od Drekalovica i slavi Svetog Nikolu

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #72 послато: септембар 20, 2014, 10:43:44 поподне »
Јокановићи у Кучима такође славе Св. Николу. Проблем је што их осим славе ништа не везује за Дрекаловиће.

Међутим, питање је колико је то јак доказ. Неки Мрњавчићи славе и Св. Николу (Никезићи, Вучевићи, Дмитровићи, Даковићи...)

Такође, долазило је до промене славе у Кучима. Најбоље се то види на примеру Криводољана. Наиме, братство Љуљановића славило је дуго Св. Николу, да би у једном тренутку због притиска једног главара криводољског учињена промена славе, па је уместо Св. Николе узет за славу Св. Димитрије.

Што се Јокановића тиче, они су досељени из Затријепча. Према једној верзији, раније су се презивали Добрешани. Друга прича их повезује са братством Ђураша/Ђурашевића. Ђурашевићи су такође из Затријепча и воде порекло од Бонкећа.
Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #73 послато: октобар 18, 2014, 04:56:35 поподне »
PRICAO SAM SA JOKANOVICEM IZ KUCA I ONI SLAVE SVETOG NIKOLU,PA UPISITE ,POSTO JE SLAVA IZOSTAVLJENA U TABELI PLEME KUCI

Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #74 послато: децембар 03, 2014, 11:11:37 поподне »
Milicevici se predstavljaju da su poreklom od Mrnjavcevica,a njihov Y haplo tip je I,nije E1b1b,nesto ne stima

Радомир Ракић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #75 послато: април 26, 2015, 04:19:22 поподне »
Поздрав за све на форуму!Да ли неко зна можда нешто о роду Весковића из братства Дрекаловић?У родословима Радована Ивановића нисам успео да нађем Весковиће,мада можда нисам најбоље ни разумео приказивање родослова,Јокановић их у књизи о Кучима помиње у селу Костићи (код Бијелог Поља),славе Никољдан,али се ништа други не помиње!Моје презиме је Ракић а пре тога смо се презивали Весковић,село Доње Точане код Куршумлије,ту и данас има Весковића који нису мењали презиме а неколико грана од њих је променило презиме (Васићи,Ракићи,Јовановићи и Павловићи).По легенди досељени смо из лапског села Пакаштице код Подујева око 1890-е год. после ослобођења Топлице од Турака.Сви славимо Никољдан (зимски и летњи).

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #76 послато: април 26, 2015, 04:43:29 поподне »
Поздрав за све на форуму!Да ли неко зна можда нешто о роду Весковића из братства Дрекаловић?У родословима Радована Ивановића нисам успео да нађем Весковиће,мада можда нисам најбоље ни разумео приказивање родослова,Јокановић их у књизи о Кучима помиње у селу Костићи (код Бијелог Поља),славе Никољдан,али се ништа други не помиње!Моје презиме је Ракић а пре тога смо се презивали Весковић,село Доње Точане код Куршумлије,ту и данас има Весковића који нису мењали презиме а неколико грана од њих је променило презиме (Васићи,Ракићи,Јовановићи и Павловићи).По легенди досељени смо из лапског села Пакаштице код Подујева око 1890-е год. после ослобођења Топлице од Турака.Сви славимо Никољдан (зимски и летњи).

Поздрав Радомире!

Доње Точане је насељено после 1878. године досељеницима са Копаоника, Косова и Црне Горе. Са Копаоника су досељени: Филиповићи, Анђелковићи, Миленковићи, Радовићи, Величковићи, Петровићи, Раденковићи, Радоњићи и други. Међу њима има досељеника чије је даље порекло из Црне Горе. Шутановићи су дошли из околине Подујева, а Недељковићи из Бјелопавлића.

Становиици Мачковца, Белог Поља, Вршевца, Пљакова и Пепељевца су са Косова, Копаоника, из околине Ужица, Црне Горе и Сјенице. У Мачковац су се, пре ослобођења Топлице од Турака, доселили Чарапићи из Ибарског Колашина. Даљом старином су из Црне Горе. Дошли су у Топлицу да би избегли крвну освету. У Пљакову живе Петровићи, Красојевићи, Јовановићи, Симићи, Вујићи, Митровићи, Николићи, Милосављевићи, Велимировићи, Ракићи, Перићи и други. Досељени су са Косова, Копаоника и из Санџака.

Извор: Вујадин Б. Рудић, "Становништво Топлице"

Видимо да се једни Ракићи помињу у селима где има Чарапића, за које се верује да су пореклом Дрекаловићи.

Нека села топличког округа населила је струја из Куча. Тако нпр. Васиљевац, Дегрмен, Мердаре и Матарову насељава становништво досељено из Црне Горе. Милачићи су из Куча дошли у Мердаре 1889. године. Пореклом су од војводе Дрекала Кастриота (Скендербега). Петровићи су такође из Куча. Доселили су се у Мердаре 1881. године. Марковићи су од Михајловића, а дошли су 1891. године. Стошићи су од Милошевића, а доселили су се у Мердаре из Братоножића 1891. године.

Прочитао сам негде да су херцеговачки Васковићи, или Весковићи пореклом из Куча. Покушаћу да пронађем тај извор.

У сваком случају, препоручујем днк анализу.

« Последња измена: април 26, 2015, 04:57:28 поподне Небојша »

Радомир Ракић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #77 послато: април 26, 2015, 07:08:07 поподне »
Небојша,Ђурђе Миленковић у књизи коју сам Вам данас послао ("Доње Точане",становништво,преци и потомци",2002. год.) нигде не помиње Недељковиће као мештане у Доњем Точану,а за Шутановиће (Шутановце) каже да су се доселили 1956 год. из Репе куповином имања неког Милоша Лукића.Читао сам о Доњем Точану у књизи Вујадина Рудића "Становништво Топлице" и једино што се ту не уклапа са књигом Ђурђа Миленковића је ово што сам навео за Шутановиће и Недељковиће,остало је тачно у потпуности!Чарапића (Вучетића) има и у Доњем Точану,такође су из Ибарског Колашина (село Резала) као и ови у Мачковцу!За Ракиће из Пљакову не могу тврдити да су нам род пошто је наше презиме било Весковић све до досељавања у Д.Точане,мада шта знам,увек постоји могућност.
У сваком случају хвала још једном унапред Небојша ако пронађеш нешто у вези овога!
Поздрав!

Ван мреже Сол

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1164
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #78 послато: октобар 06, 2015, 06:21:44 поподне »

Чињеница да је Мрња из Ливна, не мора много да значи. Ако је био племић, могао је бити и странац. Повезују га са извесним Merganusom, који се помиње у једној повељи из 1280. године у Требињу, као казнац краљице Јелене Анжујске. Тако да за потенцијалне потомке Мрњавчевића ни једна ХГ није искључена. Ако мене питате, ја бих најпре типовао на I1 P109.


Могуће да сплитски Марјан (Marnanus и Mergnan) има исти топо/-ономастички корен са родоначелником Мрњавчевића (Margnanus)

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030428/mozaik04.asp
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #79 послато: децембар 28, 2015, 05:58:39 поподне »
Не могу да се сетим да ли смо помињали, али преко 23andMe је тестиран један Божовић из Затона (Бијело Поље).

Ови Божовићи су E1b и могу бити интересатни зато што Миљанићи наводе да су из Куча од Вујошевића/Дрекаловића.

Милисав Лутовац (Бихор и Корита) у том месту налази Божовиће пореклом из Главаца и Вујошевиће пореклом из Заграда.
Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #80 послато: децембар 28, 2015, 06:07:14 поподне »
Не могу да се сетим да ли смо помињали, али преко 23andMe је тестиран један Божовић из Затона (Бијело Поље).

Ови Божовићи су E1b и могу бити интересатни зато што Миљанићи наводе да су из Куча од Вујошевића/Дрекаловића.

Милисав Лутовац (Бихор и Корита) у том месту налази Божовиће пореклом из Главаца и Вујошевиће пореклом из Заграда.

Може ли се негде видети хаплотип овог Божовића?

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #81 послато: децембар 28, 2015, 09:52:57 поподне »
Може ли се негде видети хаплотип овог Божовића?

Нажалост, не могу се видети маркери преко 23andMe.

Ово нам говори да су и Дрекаловићи E1b и да нека веза са Мрњавчићима вероватно постоји. Можда су, баш као у случају Васојевића (Рајевићи-Новаковићи) у питању нешто даљи рођаци.

Radosav Rakovic

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #82 послато: јануар 12, 2016, 12:23:39 пре подне »
Pazljivo sam procitao temu i ako se pominje selo Ducici u kucima kao jedno od prvih naseljenih od Mrnjavcevica. U daljem tekstu nisam nasao nista o svom prezimenu Ducic a kasnije Rakovic. Inace deda mi je iz Ducica kao i svi njegovi preci a slavimo Mitrov Dan. Video sam par ovih aj da ih nazovem firmi koje rade DNK profil,pa bih se rado testirao. A vas molim da mi preporucite kod koga da se testiram i kome da prilozim rezultate.
Hvala puno.

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2515
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #83 послато: јануар 12, 2016, 08:57:29 пре подне »
Pazljivo sam procitao temu i ako se pominje selo Ducici u kucima kao jedno od prvih naseljenih od Mrnjavcevica. U daljem tekstu nisam nasao nista o svom prezimenu Ducic a kasnije Rakovic. Inace deda mi je iz Ducica kao i svi njegovi preci a slavimo Mitrov Dan. Video sam par ovih aj da ih nazovem firmi koje rade DNK profil,pa bih se rado testirao. A vas molim da mi preporucite kod koga da se testiram i kome da prilozim rezultate.
Hvala puno.
Поштовани г. Раковићу, што се тиче ДНК тестирања имате две могућности - прва је да се тестирате преко (америчке) FTDNA лабораторије (више на familytreedna.com), а друга је да се тестирате у београдском ДНК центру за генетику, са којим Друштво српских родословаца "Порекло" има сарадњу и за своје чланове добија попуст од 50 одсто на постојећу цену (уместо 13.000 чланови Друштва плаћају 6.500 динара, а услов да се добије овај попуст је да члан има плаћену годишњу чланарину Друштва - више о томе на http://www.poreklo.rs/registracija/).
Што се тиче прве опције, штета је што сте мало закаснили јер је у току децембра трајала акција са значајним попустима на тестирање. У сваком случају, стојимо Вам на располагању уколико се одлучите за тестирање у Београду. У том случају, јавите се на dnk@poreklo.rs.

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 691
 • shí shì qiú shì
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #84 послато: јануар 23, 2016, 10:45:03 пре подне »
Преко 23&ме тестиран је Албанац из дренице из фиса Кућ (Кучи) као Е-В13

Цитат
Fisi Kuq (Kuçi) - mbiemri Demaku - Obri (Komuna e Drenasit): E-V13


Jan testuar ne 23andme

Фис Кућ (Кучи)-презиме Демаку - Обри (општина Дреница)

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #85 послато: јануар 23, 2016, 11:12:34 пре подне »
Обриње, општина Глоговац у ствари

Ван мреже Рамбослав

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 579
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #86 послато: јануар 23, 2016, 11:15:46 пре подне »
Зар Кућ (Кучи) на албанском незначи црвен/црвено? А по логици је превод старосрбског црмно/црмна = Црмница (црвена земља због високог удела боксита - који joj даје бакарну боју)

Ван мреже Pavle

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #87 послато: фебруар 10, 2016, 08:43:24 поподне »
Milicevici se predstavljaju da su poreklom od Mrnjavcevica,a njihov Y haplo tip je I,nije E1b1b,nesto ne stima

Ја сам од Вујачића са Грахова, који такође кажу да поријекло воде, од Мрњавчевића. Дјед воли набрајати наша сродства са осталим породицама, и често је помињао како су се од нас ,и не тако давно, са Грахова одвојили и Милићи, као неки син Милић пошао у Херцеговину и од њега у Звијерини настали Милићевићи.

Не знам колико је то поуздано али прочитао сам у једној књизи ,,Поријекло братства Вујачић”, исту ствар.
Такође, ту се наводно прати поријекло Вујачића директно до чувеног трећег Мрњиног сина, Гојка Мрњавчевића. По тој књизи Вујача која је дала име породици, била је жена неког иха ха- унука Гојковог. Можда може бит само прича али је занимљива. Постоји још једна занимљивост. Пише да је Гојков унук био посвојен од стране Албанца који је узео његову мајку за жену, и њихова дјеца су се почела узимат као Мрњавчевићи, по њиховом полубрату.

Не знам одакле је писац извлачио информације, али МОЖДА МОЖДА би у овој причи и било логике ако би се испоставило да Вујачићи или блиско њима сродни имају такође Y ген као и Милићевићи.

Мада док ово пишем имам осјећај као да пишем научну фантастику :)

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2515
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #88 послато: фебруар 10, 2016, 10:28:55 поподне »
Ја сам од Вујачића са Грахова, који такође кажу да поријекло воде, од Мрњавчевића. Дјед воли набрајати наша сродства са осталим породицама, и често је помињао како су се од нас ,и не тако давно, са Грахова одвојили и Милићи, као неки син Милић пошао у Херцеговину и од њега у Звијерини настали Милићевићи.

Можда ће вам ово бити интересантно (Расељавање Вујачића пред Турцима): http://www.poreklo.rs/2012/07/01/predanje-raseljavanje-vuja%C4%8Di%C4%87a-pred-turcima/

Ван мреже НИКОЛА82

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 24
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #89 послато: фебруар 11, 2016, 01:46:51 пре подне »
Да ли постоје подаци да је род Коматовић порекло од Куча?
Тражећи порекло за фамилију Коматовић из Оџака, Трстеник као и друге Коматовиће из Пањевца, Аександровац, села Раваница и Годачица код Краљева, Белуће код Рашке и у Метохији поред Истока сазнао сам да су досељени из Брњака у Ибарском Колашину.
У Брњаку цео један заселак насељавају и данас породице за које М.Лутовац наводи да су сви Коматовићи и да су у Брсјак досељени из Куча а старином из северне Албаније, Дукађина.
Сви Коматовићи у Брсјаку, Рашки, Трстенику славе св.Ђурђиц и св.Пантелејмона тј. Пантелеј.
Међутим нигде где се помињу Кучи се не помињу никакви Коматовићи нити ове славе па заиста сумњам у њихово кучко порекло.

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #90 послато: фебруар 11, 2016, 07:23:24 пре подне »
Да ли постоје подаци да је род Коматовић порекло од Куча?
Тражећи порекло за фамилију Коматовић из Оџака, Трстеник као и друге Коматовиће из Пањевца, Аександровац, села Раваница и Годачица код Краљева, Белуће код Рашке и у Метохији поред Истока сазнао сам да су досељени из Брњака у Ибарском Колашину.
У Брњаку цео један заселак насељавају и данас породице за које М.Лутовац наводи да су сви Коматовићи и да су у Брсјак досељени из Куча а старином из северне Албаније, Дукађина.
Сви Коматовићи у Брсјаку, Рашки, Трстенику славе св.Ђурђиц и св.Пантелејмона тј. Пантелеј.
Међутим нигде где се помињу Кучи се не помињу никакви Коматовићи нити ове славе па заиста сумњам у њихово кучко порекло.

Велики је број братстава која су по предању од Куча, а нису верификовани ни као Дрекаловићи ни као Мрњавчићи. Пола Рашке области (обе вере) је из Куча. Већина слави св. Николу и преславља Пренос моштију светог Николе (који није забележен у Кучима, осим као заветина у пар села). Моје мишљење је да су у питању потомци "најстаријих Куча", који су потиснути досељавањем Дрекаловића. Исто би могло да важи и за Коматовиће

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1886
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #91 послато: фебруар 11, 2016, 03:42:32 поподне »
Донекле је слично са мојим Селаковићима (то су Селаковићи илити Селаци из Сушице код Ваљева и Кремана код Ужица). Оно што је сигурно јесте да смо средином 18. века (у трећој четвртини 18. века  :)) дошли у Кремна, а да је један део у време Првог српског устанка прешао у Сушицу код Ваљева.  За њихово порекло постоје 4 тезе:

Теза 1: Да су пореклом из Куча
индиција А: књига Стевана Игића „Становништво Златибора“: Селаковићи су прешли дугу стазу сеоба, из Куча у Морачу, па на Гласинац, затим преко Бралића у Сарајевском пољу до Кремана, сви славе Св. Јована.
индиција Б: књига Љубомира Павловића „Ужичка Црна Гора“, 1925. године:
Селаковићи (Селаци) су трећа стара породица овог села (Кремана). За Селаке се зна да су старином Кучи, пали у Морачу. Немирног су духа; нису дуго остали па уз неке хајдучке породице пребегли у Гласинац и одатле се спустили у село Бралиће у Сарајевском Пољу. Из Бралића су пребегли у ово село четири сељака са децом и неким удовама, па се раселили у Радуши (Кремна), ту се изделили и одмах уз неке виђене породице одселили у даља дринска села. Селаци су као и Јанковићи, с којима су у додиру, стално селе по занатима, трговинама и школама, те их има растурених на све стране. Селаци се зову овим презименом у селу и до Ужица, а одатле даље мењају своја презимена и губе сваку везу са селом. У Кремнима их је у Горњој и Доњој Радуши и до планине 31 кућа, славе Јовањдан.

Теза 2: Да су од Васојевића
индиција: један стари Селаковић из Кремана ми је рекао: Наша знања су да Селаци воде порекло од Пиве, од Васојевића. Певала је се песма ''Ој Васова чиста крви, ђе се пије ту смо први...'' Прво стециште им је било Гласинац, код Соколца у Босни и одатле су 4 брата прешла у Кремна.

Теза 3: Да су из Херцеговине, од Јелачића
индиција: у пар књига прича се како су синови кнеза/бана Станоја Јелачића (који је настрадао у борби са Сандаљом Хранићем Косачом, јер је бранио Павла Раденовића) били Климент, Јокан и Селак Јелачић. Селакова деца узеше презиме Селак(овић). Селак је живео у Седларима у Поповом Пољу (Херцеговина). У једном тренутку два брата, Обрад и Радул Селаковић отишла су из Поповог поља у Горњу Морачу. Обрад је наводно погинуо од Турака 1611. Од ова два брата су братства у Горњој Морачи: Дуловићи, Пековићи, Пајовићи... Од Дуловића настају касније Јанковићи, Мандићи, Секулићи. Ту су и Драговићи, Видићи, Тмушићи, Друловићи, Лакићевићи... Славе Светог Стефана. Зна се да су се одатле људи селили у Србију и другде, у једној књизи помоњу се ''потомци у Кремнима и Чајетини'', па није немогуће да су се неки одселили одатле и прозвали Селак(овић)...

Теза 4: Да су нешто четврто  :)

Ако неко има нека ДНК сазнања, нека помогне. Ја у овој немаштини данашње Србије баш не бих да одвајам толике паре за ДНК тест, али чим ми се побољшају материјални услови, има да исцепкам тај ипсилон хромозом, па да гледам шта ћу ако испадне Е1б, а и ако не испадне  :)

п.с. Актуелни министар правде Никола Селаковић потиче од Селаковића из Сеништа (Нова Варош). Знамо за њих, они славе Аранђеловдан, и са њима сматрамо да немамо никакве везе  ;D У књизи Љубомира Мићића ''Златибор-Антропогеографска разматрања'' из 1906. године пише да су дошли у Сјеништа "у време Косовског боја"  :o   

Ван мреже НИКОЛА82

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 24
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #92 послато: фебруар 12, 2016, 02:27:42 пре подне »
Рајо поздрав
Слажем се са вама по том питању.
Коматовићи су веома разгранат род почев од Брњака, Рашке, Трстеника, Жупе и Краљева и иако су се давно раселили сви славе две идентичне славе Ђурђиц и Пантелеј и нису мењали ово презиме.
А са друге стране у самим Кучима је немогуће наћи помен Коматовића и славе Ђурђиц и Пантелеј што заиста указује да су потомци оних најстаријих Куча потпуно расељених ка северу. Мени искрено делује да су били са простора северне Албаније. На жалост нема тестираних Коматовића на днк пројекту да би упоредили хаплотип. Покушаћу да убедим једног Коматовића из Америке.
Упоредо са овим истражујући порекло своје фамилије Батоћанин-Кошутинац из Батота долазим до података да су дошли из Чајетине на Копаонику а да су старином из Куча. Проблем са Батоћанима чије порекло се наводи да је из Куча је у томе што славе св.Стевана а припадају Ј2б М205 групи!
И Батоћани и Коматовићи су се доселили преко Копаоника и настанили у Александровачку жупу и Трстеничку Мораву. У мом случају обе фамилије се налазе у селу Оџаци крај Трстеника.
Мени делује да су оба ова рода од тих најстаријих Куча који су исељени у потпуности са јужних простора, мада ми се Батоћани као Ј2б теже уклапају.
 

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #93 послато: фебруар 12, 2016, 05:52:57 пре подне »
Рајо поздрав
Слажем се са вама по том питању.
Коматовићи су веома разгранат род почев од Брњака, Рашке, Трстеника, Жупе и Краљева и иако су се давно раселили сви славе две идентичне славе Ђурђиц и Пантелеј и нису мењали ово презиме.
А са друге стране у самим Кучима је немогуће наћи помен Коматовића и славе Ђурђиц и Пантелеј што заиста указује да су потомци оних најстаријих Куча потпуно расељених ка северу. Мени искрено делује да су били са простора северне Албаније. На жалост

Ако се држимо истих крсних слава и да су ти Коматовићи од најстаријих Куча, онда би ти Коматовићи могли бити даљи сродници Кликоваца јер и они славе Ђурђиц и одавно су исељени из Куча у Зету. Кликовац је R1a-M458, нема податак одакле је тестирани, међутим само њихове презиме је јединствено и тестирани је очигледно потомак тих Кликоваца којима је данас матица у више села у околини Подгорице и Бијелог Поља.

Него да те питам у којем си степену сродства са тестираним рођаком који је испао J2b-М205 и да ли сте из истог села?


Ван мреже НИКОЛА82

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 24
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #94 послато: фебруар 12, 2016, 04:27:41 поподне »
Хвала за информацијуо тим Кликовцима, узећу их у обзир, мада за Коматовиће не знам хаплогрупу па не могу много да истражујем. Али је занимљиво да нађем неког од Куча са том славом.
Што се тиче тестираног Ј2б, нисмо из истог села, он је из села поред мог. Мислим да смо међусобно у седмом колену тј степену сродства, наиме и моји и његови прадедови су били браћа од стричева и доселили се из истог места у два суседна села крај Трстеника. Имали су исто презиме и сада имамо исто презиме, потичемо од истог претка. Сигурно је да због ове разлике у степену сродства постоје мозда разлике у маркерима мада то није утврђено али из других примера видим да разлике на маркерима остају исте по неколико колена.
Сада смо дошли до податка да смо старином од Куча па покушавам да нађем везу Ј2б са Кучима посебно што славимо св.Стевана.

Ван мреже НИКОЛА82

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 24
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #95 послато: фебруар 12, 2016, 04:33:44 поподне »
Да поменем да сам у публикацијама М.Лутовца о Брњаку наишао на податак да се од рода или братства Коматовића одвојила једна грана која је примила ислам и од њих потичу неки Рожајски муслимани и муслимани Зук-Орлићи. Изгледа да је тачно да већина муслимана Рашке области јесу од Куча.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #96 послато: фебруар 12, 2016, 04:44:42 поподне »
Сада смо дошли до податка да смо старином од Куча па покушавам да нађем везу Ј2б са Кучима посебно што славимо св.Стевана.

Никола, мислим да ћеш тешко пронаћи ову везу, с обзиром да ове хаплогрупе нема међу јачим кучким родовима, као ни међу муслиманима из Рашке. Такође, у ЦГ је на једном великом истраживању (претпоставка је да су више тестирани људи пореклом из источних крајева) наша група на свега 1.2%. Очекивао бих више од Куча.

То "пореклом из Куча" треба схватити више оквирно, као правац из ког долазе, дакле Црна Гора данашња.

bale04

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #97 послато: април 14, 2016, 08:39:54 поподне »
Postovani, ja sam od Komatovica iz sela Vrapce (Ibarski Kolasin), danas opstina Tutin. Tu je ziveo moj navrdeda Radonja i oko 1850 se preselio na sever Kosmeta selo (Ostrace). Selo Beluce se nalazi se preko odmah nasuprot Ostracu preko Ibra i u njemu ima Komatovica. I onda smo po njemu dobili prezime Radonjici. Radonja je imao jos dva brata, ne znam im imena. Jedan se iselio ka Crnoj Gori, dok je drugi ostao u predelu Vrapca i primio islam. Procitao sam da smo prezime dobili po nekom rodjaku koji je isekao drugog rodjaka na komade, pa onda Komatovici (tako sam procitao). Ako je to istina, onda smo morali da imamo bar jos jedno prezime pre Komatovica po nekom bratsvu iz Kuca. Sada pokusavam da nadjem tu vezu i predake koji su ziveli u Vrapcu, ali za sada slabo ide. I da, slavimo Sv Djrodja i Sv Panteliju. Ako je neko pronasao neku vezu nek se javi  :)

Ван мреже gillle

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 733
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #98 послато: април 14, 2016, 10:21:21 поподне »


Коматовићи су пореклом Кучи, по сведочењу Брњачана, први су населили Брњак. Пре Брњака живели су у Башчи код Рожаја, где долазе у сукоб са ћајом, човеком који је узимао јесењи ушур. Прича се да је дотични ћаја бацио око на женско чељаде из рода Коматовића, те га ови убили. После тог убиства беже у Брњак, тамо их прима ага Коматина на свом имању и, предпостављам, одатле презиме Коматовић. До доласка у Брњак, Коматовићи су славили Св. Николу а од тада Ђурђиц (16. новембар), дан када су населили Брњак. Све се то одиграло почетком 18. века. Прилично су били велика фамилија па су се и расељавали по Ибарској долини, Топлици, Дреници, Рашкој, Србији, Косову...нема где их нема :)

Зна се да су двојица Коматовића отишли у Дреницу и примили ислам, други је, пак, отишао у Тутин где се оженио "туркињом" и од њега су Амзагићи...
Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1317
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #99 послато: април 15, 2016, 09:27:51 пре подне »
Pade mi na pamet vlastelin Ostoja Rajaković, sahranjen u crkvi Svete Bogorodice u Ohridu. Na njegovom grobnom natpisz spominje se srodstvo sa Kraljevićem Marko.  Istoričari sumnjaju da je Ostoja Rajaković vlah Ugarak iz Hercegovine. Možda je to putokaz za porijeklo Mrnjavčevića?

bale04

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #100 послато: април 15, 2016, 03:10:05 поподне »
Pretrazio sam bukvalno sve Mrnjavcevice i Drekalovice, i nista nisam nasao da se poklapa pa sam presao na Vasojevice.Tu sam nasao nekoliko mogucih poklapanja, ali ne mogu nigde da nadjem online knjigu 'Pleme Vasojevici' od Radoslava Jagosa Vesovica da bih proverio moje tvrdnje.

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #101 послато: април 15, 2016, 03:43:44 поподне »
Pretrazio sam bukvalno sve Mrnjavcevice i Drekalovice, i nista nisam nasao da se poklapa pa sam presao na Vasojevice.Tu sam nasao nekoliko mogucih poklapanja, ali ne mogu nigde da nadjem online knjigu 'Pleme Vasojevici' od Radoslava Jagosa Vesovica da bih proverio moje tvrdnje.


Да ли си размишљао о ДНК тестирању?
Портал Порекло спроводи акцију тестирања на попуст...ако заинтересован, најавити се на следећу адресу:  dnk@poreklo.rs

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #102 послато: мај 02, 2016, 12:37:35 пре подне »
Ово су поклапања Куча Мрњавчића:Као и у случају Васојевића, хаплотип је више присутан на простору западног Балкана. Највише чуди одсуство сличних хаплотипова код Грка и Албанаца.

Надам се да ће нам даља истраживања дати одговоре на ова питања.

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #103 послато: мај 02, 2016, 12:59:48 пре подне »
Interesantno, Nebojša.
Ipak, ja mislim da je osnovna pretpostavka i dalje sljedeća: to su starosjedioci na Balkanu. Živjeli su nekad negdje na centralnom ili istočnom Balkanu. Onda su naišli Turci i drugi narodi iz Azije i nastalo je veliko pomjeranje. Oni su se takođe pomjerali. Neko je našao spas u planinama CG, neko u centralnoj Evropi.
Vjerovatno su neki odlučili da ostanu tu gdje su bili, ali to se ispostavilo kao pogrešna odluka - jednostavno su nestali.
Na kraju krajeva, jasno je da je čitava teritorija današnje Srbije bila jedna velika seoba i da su svi skoro djelovi Srbije makar jednom u posljednjih 500 godina bili skoro potpuno pusti.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #104 послато: мај 02, 2016, 01:05:37 пре подне »
Interesantno, Nebojša.
Ipak, ja mislim da je osnovna pretpostavka i dalje sljedeća: to su starosjedioci na Balkanu. Živjeli su nekad negdje na centralnom ili istočnom Balkanu. Onda su naišli Turci i drugi narodi iz Azije i nastalo je veliko pomjeranje. Oni su se takođe pomjerali. Neko je našao spas u planinama CG, neko u centralnoj Evropi.
Vjerovatno su neki odlučili da ostanu tu gdje su bili, ali to se ispostavilo kao pogrešna odluka - jednostavno su nestali.
Na kraju krajeva, jasno je da je čitava teritorija današnje Srbije bila jedna velika seoba i da su svi skoro djelovi Srbije makar jednom u posljednjih 500 godina bili skoro potpuno pusti.

Ја такође верујем да је већи број наших E1b староседелачког порекла.

Међутим, оно што покушавам да кажем је то да су се те сеобе, о којима се овде говори, десиле релативно касно (14. век, 15. век) и да би генетских рођака морало бити на северу Албаније. Можда и више него на северу и западу (код Срба). 

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #105 послато: мај 02, 2016, 02:28:06 пре подне »
Pa, ok, djelimično se slažem. Ali bi onda bilo još logičnije očekivati i da su, recimo, Kuči i Bjelopavlići rođaci.
Sva ta plemena istočne CG i sjeverne Albanije su potomci oko 20-30 ljudi koji su doselili u XIV - XVI vijeku + neki starosjedioci.

Dakle, imamo doseljavanje od XIV do XVI vijeka, tu su: Kuči (svi od jedne porodice iz tog vremena E1b1), Vasojevići (1 porodica E1b1), Bjelopavlići (1 porodica E1b1 + starosjedioci), Moračani Bogićevci i Hoti (zajedno jedna porodica R1b), Klimenti (1 ili 2 porodice E1b1 i još nešto), Grude (1 ili 2 porodice J2b2 i možda još nešto), ostali Moračani (jedna porodica I2a DN), Škrelje (dvije porodice R1b i I1), Kastrati (vjerovatno jedna-dvije porodice), dio Pipera (dvije-tri porodice R1b i još nešto).

Eto, još sam ponešto izostavio, kad se sve sabere to su sve potomci 20-30 ljudi koji međusobno nisu bili rođaci.
Vjerovatno je tu bio još poneko, ali te loze su se ugasile ili raselile.

Na to se dodaju neki starosjedioci koji su tu nekako opstali i plemena koja su se tu uglavila sa zapada: Rovčani, Bratonožići, dio Pipera.

Naravno, Kuči i Vasojevići imaju mnogo rođaka među Srbima na svim stranama. To je rezultat daljeg raseljavanja u XVIII-XX vijeku. Prosto, genetika pokazuje da oko 70% (grubo) današnjih Srba vodi porijeklo iz CG.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1542
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #106 послато: мај 02, 2016, 01:06:06 поподне »
Pa, ok, djelimično se slažem. Ali bi onda bilo još logičnije očekivati i da su, recimo, Kuči i Bjelopavlići rođaci.
Sva ta plemena istočne CG i sjeverne Albanije su potomci oko 20-30 ljudi koji su doselili u XIV - XVI vijeku + neki starosjedioci.

Dakle, imamo doseljavanje od XIV do XVI vijeka, tu su: Kuči (svi od jedne porodice iz tog vremena E1b1), Vasojevići (1 porodica E1b1), Bjelopavlići (1 porodica E1b1 + starosjedioci), Moračani Bogićevci i Hoti (zajedno jedna porodica R1b), Klimenti (1 ili 2 porodice E1b1 i još nešto), Grude (1 ili 2 porodice J2b2 i možda još nešto), ostali Moračani (jedna porodica I2a DN), Škrelje (dvije porodice R1b i I1), Kastrati (vjerovatno jedna-dvije porodice), dio Pipera (dvije-tri porodice R1b i još nešto).

Eto, još sam ponešto izostavio, kad se sve sabere to su sve potomci 20-30 ljudi koji međusobno nisu bili rođaci.
Vjerovatno je tu bio još poneko, ali te loze su se ugasile ili raselile.

Na to se dodaju neki starosjedioci koji su tu nekako opstali i plemena koja su se tu uglavila sa zapada: Rovčani, Bratonožići, dio Pipera.

Naravno, Kuči i Vasojevići imaju mnogo rođaka među Srbima na svim stranama. To je rezultat daljeg raseljavanja u XVIII-XX vijeku. Prosto, genetika pokazuje da oko 70% (grubo) današnjih Srba vodi porijeklo iz CG.

Нико то не спори. Али остаје питање зашто нема генетских рођака по Сев. Албанији и Грчкој. Немогуће је да се апсолутно сви преселе. Увек ће остати бар један рођак с којим делиш прадеду или чукундеду. И од њега би требало да се појаве неки генетски сродници, али њих има готово свуда сем Северне АЛбаније и Грчке према овој мапи коју је Небојша поставио.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #107 послато: мај 02, 2016, 01:28:02 поподне »
Нико то не спори. Али остаје питање зашто нема генетских рођака по Сев. Албанији и Грчкој. Немогуће је да се апсолутно сви преселе. Увек ће остати бар један рођак с којим делиш прадеду или чукундеду. И од њега би требало да се појаве неки генетски сродници, али њих има готово свуда сем Северне АЛбаније и Грчке према овој мапи коју је Небојша поставио.

Мислим да овде могу бити од значаја управо маркери попут DYS458. Нпр., ево како изгледају поклапања Куча на минималном броју маркера (9), без DYS458, DYS437, итд.По свему судећи, неки спорији маркери су заслужни за то "одвајање" одређених подграна. То може бити период од неколико стотина година, а у неким случајевима вероватно и од неколико хиљада година.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #108 послато: мај 02, 2016, 01:33:59 поподне »
Али остаје питање зашто нема генетских рођака по Сев. Албанији и Грчкој. Немогуће је да се апсолутно сви преселе. Увек ће остати бар један рођак с којим делиш прадеду или чукундеду. И од њега би требало да се појаве неки генетски сродници, али њих има готово свуда сем Северне АЛбаније и Грчке према овој мапи коју је Небојша поставио.

Наравно да рођака неће бити јер се сјеверна Албанија и Косово и не налазе у бази yhrd на основу које је Небојша правио карту. А централно албански и грчки хаплотипови су представљени у бази на основу минималног 8-маркерног хаплотипа, а говорити о кучком или васојевићком хаплотипу на 8 маркера је заиста беспредметно.

Одговор на питање да ли је нека Е1б учествовала у етногенези Словена могу да дају само интензивна СНП тестирања и то на већем броју узорака. Већ смо констатовали да цијела Е1б у том погледу прилично каска за другим хаплогрупама.


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #109 послато: мај 02, 2016, 01:39:32 поподне »
Наравно да рођака неће бити јер се сјеверна Албанија и Косово и не налазе у бази yhrd на основу које је Небојша правио карту. А централно албански и грчки хаплотипови су представљени у бази на основу минималног 8-маркерног хаплотипа, а говорити о кучком или васојевићком хаплотипу на 8 маркера је заиста беспредметно.

Одговор на питање да ли је нека Е1б учествовала у етногенези Словена могу да дају само интензивна СНП тестирања и то на већем броју узорака. Већ смо констатовали да цијела Е1б у том погледу прилично каска за другим хаплогрупама.

Налазе се у бази YHRD и ти хаплотипови, али су на 9 маркера. Конкретно Васојевиће сам тражио и у оној бази где су Геге (17 маркера) и нема их.


Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #110 послато: мај 02, 2016, 01:55:44 поподне »
Налазе се у бази YHRD и ти хаплотипови, али су на 9 маркера. Конкретно Васојевиће сам тражио и у оној бази где су Геге (17 маркера) и нема их.

Не знам за рад у ком су Геге тестиране на 17 маркера.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #111 послато: мај 02, 2016, 02:05:28 поподне »
Не знам за рад у ком су Геге тестиране на 17 маркера.

Y-STR variation in Albanian populations: implications on the match probabilities and the genetic legacy of the minority claiming an Egyptian descent

https://www.researchgate.net/publication/42256153_Y-STR_variation_in_Albanian_populations_implications_on_the_match_probabilities_and_the_genetic_legacy_of_the_minority_claiming_an_Egyptian_descent

Тестирано је 360 људи са простора Албаније (17 маркера)

Геге (165)
Тоске (121)
Балкански Египћани (33)
Роми (41)Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #112 послато: мај 02, 2016, 02:14:20 поподне »
Y-STR variation in Albanian populations: implications on the match probabilities and the genetic legacy of the minority claiming an Egyptian descent

https://www.researchgate.net/publication/42256153_Y-STR_variation_in_Albanian_populations_implications_on_the_match_probabilities_and_the_genetic_legacy_of_the_minority_claiming_an_Egyptian_descent

Тестирано је 360 људи са простора Албаније (17 маркера)

Геге (165)
Тоске (121)
Балкански Египћани (33)
Роми (41)

Да, ја имам овај рад и ове хаплотипе, али ради се о тестиранима на 12 маркера.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #113 послато: мај 02, 2016, 02:15:54 поподне »
Да, ја имам овај рад и ове хаплотипе, али ради се о тестиранима на 12 маркера.

Послаћу ти на мејл. На 17 маркера су хаплотипови.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #114 послато: мај 02, 2016, 02:45:12 поподне »
Послаћу ти на мејл. На 17 маркера су хаплотипови.

Хвала, Небојша, добио сам  мејл. У сваком случају добро је да су проширили број маркера на 17, ја имам базу са 12 маркера. Иако је величина узорка прилично мала, ова база је практично једина СТР база за већи број Албанаца, па је добро да постоји и то. Не само за Е1б већ и за остале групе.

Погледах на брзину Е1б хаплотипове и иако нема пуних поклапања са нашом Е1б мислим да та Е1б међу Албанцима није далеко од наше. Да је разврставам вјероватно бих је груписао у један кластер. То су мале разлике до 3 маркера на 17 маркера.

Ова база од 17 маркера није убачена у том обиму у базу yhrd и мислим да ове карте које постављаш не дају реалну слику, и то не само у односу на Албанце, већ и у односу на друге народе, јер је већином присутан узорак са минималним хаплотипом, без обзира колики узорак ти унесеш.

Много су информативнији дужи хаплотипови који се могу наћи у ФТДНА пројектима (иако их за Албанце нема пуно).

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #115 послато: мај 02, 2016, 02:50:43 поподне »
Ова база од 17 маркера није убачена у том обиму у базу yhrd и мислим да ове карте које постављаш не дају реалну слику, и то не само у односу на Албанце, већ и у односу на друге народе, јер је већином присутан узорак са минималним хаплотипом, без обзира колики узорак ти унесеш.

Са Балкана су изгледа на 17 убацили само хаплотипове из Хрватске (1100) и БиХ (100). Остали крајеви су добро покривени, али нажалост само на тих 9 маркера.

На YHRD нема хаплотипова из Србије и ЦГ, изузев оних из Војводине (185).

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #116 послато: мај 02, 2016, 05:07:37 поподне »
Pa, ok, djelimično se slažem. Ali bi onda bilo još logičnije očekivati i da su, recimo, Kuči i Bjelopavlići rođaci.
Sva ta plemena istočne CG i sjeverne Albanije su potomci oko 20-30 ljudi koji su doselili u XIV - XVI vijeku + neki starosjedioci.

Dakle, imamo doseljavanje od XIV do XVI vijeka, tu su: Kuči (svi od jedne porodice iz tog vremena E1b1), Vasojevići (1 porodica E1b1), Bjelopavlići (1 porodica E1b1 + starosjedioci), Moračani Bogićevci i Hoti (zajedno jedna porodica R1b), Klimenti (1 ili 2 porodice E1b1 i još nešto), Grude (1 ili 2 porodice J2b2 i možda još nešto), ostali Moračani (jedna porodica I2a DN), Škrelje (dvije porodice R1b i I1), Kastrati (vjerovatno jedna-dvije porodice), dio Pipera (dvije-tri porodice R1b i još nešto).

Eto, još sam ponešto izostavio, kad se sve sabere to su sve potomci 20-30 ljudi koji međusobno nisu bili rođaci.
Vjerovatno je tu bio još poneko, ali te loze su se ugasile ili raselile.

Na to se dodaju neki starosjedioci koji su tu nekako opstali i plemena koja su se tu uglavila sa zapada: Rovčani, Bratonožići, dio Pipera.

Naravno, Kuči i Vasojevići imaju mnogo rođaka među Srbima na svim stranama. To je rezultat daljeg raseljavanja u XVIII-XX vijeku. Prosto, genetika pokazuje da oko 70% (grubo) današnjih Srba vodi porijeklo iz CG.

Кад то каже Јаћим, мора то бити тачно.  :o :-[ ;D  . Јаћиме зелен си за генетику исто колико и ја, а видим и историја ти слаба страна.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #117 послато: мај 02, 2016, 05:23:16 поподне »
Кад то каже Јаћим, мора то бити тачно.  :o :-[ ;D  . Јаћиме зелен си за генетику исто колико и ја, а видим и историја ти слаба страна.

Аксићу, не своди дискусију на личне процјене. Нити си мјеродаван да оцјењујеш колико је ко зелен, нити уопште има потребе да се људима овдје обраћа на такав начин.

Сем тога, и кад дајеш такве процјене добро би било да некад напишеш и аргумент.

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #118 послато: мај 02, 2016, 09:31:57 поподне »
Није проблем објаснићу зашто сам Јаћиму рекао да је још увек зелен за генетику. Јаћим тврди су све те хаплогрупе које се вежу за брђанска племена настала од 20-30 људи негде у средњем веку, а заборавља или не зна да и међу њима на пример код Е1б и Р1б и др. има давно раздовјених грана и гранчица од пре хиљаду до 3-4 хиљада година до заједничког претка и нису сви имали истовремене миграције, односно нису се сви истовремено кретали. Неки од њих су вероватно и староседеоци на тим просторима, дакле може бити да су живели и пре 10. века на тим просторима Црне Горе и могуће изоловано у енклавама.

Јаћим, вели да генетика показује да је око 70% Срба пореклом из Цг. Није рекао да је то могуће или да је вероватно или да је само то његово мишљење или претпоставка, делује да он то изричито тврди, а позива се на генетику, а још увек није упучен у генетику почетник је  :D.

Јаћим занемарљује српско становништво средњовековне Србије и српско становништво средњовековне Босне, ова два слоја српског становништва по мени чине данас готово 2/3 Срба, а можда и више у српско становништво улазе и Срби најисточнијих и најјужнијих географских области тадашње средњовековне Србије. Онда имамо други слој српског становништва не тако велики , али чине 3-5 %, а то су Срби који су некада били Власи, Цинцари, Роми и др.

И за крај трећи слој српског становништва некадашње Дукље, Зете, данас Црне Горе. Ако посматрамо Црну Гору у данашњим проширеним границама са севером који је припадао Рашкој и на западу стара Херцеговина, Б. Которска који су припадали и Босанској средовековној држави. Црна Гора у данашњим границама, заиста је била расадник и дала је пуно становништва српском народу. По мени близу 1/3 српског становништва из данашње Ц.Горе воде порекло од средовековног доба до данас.

 У овом слоју становништва пореклом из Црне Горе чине и неки значајан проценат становништва који су очигледно по пореклу Арбанаси сад да ли су они изворни или не то још увек не знамо, али наслуђују се ако узмемо у озбир да се три најбројније хаплогрупе код Арбанаса јављају и код суседних црногорских брђанских племена и то у великом проценту, изузев Ј2б2, али и те хаплогрупе вероватно има у солидном проценту међу брђанским племенима. Осим предања арбанашких и ових брђанских веза око њиховог евенуталнног некадашњег заједничког порекла може се пратити из старих литература да су неки од тих брђанских племена били католици, неки и до 17. века. Небо је недавно објавио те податке на форум.  Исто тако ако погледамо родослове појединих родова брђанских племена можео наћи не типична имена за Србе и уопште јужне Словене, типа Прека, Љаљо и слична имена што указује несумњиво на арбанашко порекло. Не би сад да испаднем да неког етикетирам и да провоцирам, знам да је на основу хаплогрупа незахвално поједноставити неке групације људи да имају исто скорашње порекло, јер су као што је овде сто пут речено хаплогрупе широк појам.

     
   

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #119 послато: мај 02, 2016, 09:38:47 поподне »
Није проблем објаснићу зашто сам Јаћиму рекао да је још увек зелен за генетику. Јаћим тврди су све те хаплогрупе које се вежу за брђанска племена настала од 20-30 људи негде у средњем веку, а заборавља или не зна да и међу њима на пример код Е1б и Р1б и др. има давно раздовјених грана и гранчица од пре хиљаду до 3-4 хиљада година до заједничког претка и нису сви имали истовремене миграције, односно нису се сви истовремено кретали. Неки од њих су вероватно и староседеоци на тим просторима, дакле може бити да су живели и пре 10. века на тим просторима Црне Горе и могуће изоловано у енклавама.

Јаћим, вели да генетика показује да је око 70% Срба пореклом из Цг. Није рекао да је то могуће или да је вероватно или да је само то његово мишљење или претпоставка, делује да он то изричито тврди, а позива се на генетику, а још увек није упучен у генетику почетник је  :D.

Јаћим занемарљује српско становништво средњовековне Србије и српско становништво средњовековне Босне, ова два слоја српског становништва по мени чине данас готово 2/3 Срба, а можда и више у српско становништво улазе и Срби најисточнијих и најјужнијих географских области тадашње средњовековне Србије. Онда имамо други слој српског становништва не тако велики , али чине 3-5 %, а то су Срби који су некада били Власи, Цинцари, Роми и др.

И за крај трећи слој српског становништва некадашње Дукље, Зете, данас Црне Горе. Ако посматрамо Црну Гору у данашњим проширеним границама са севером који је припадао Рашкој и на западу стара Херцеговина, Б. Которска који су припадали и Босанској средовековној држави. Црна Гора у данашњим границама, заиста је била расадник и дала је пуно становништва српском народу. По мени близу 1/3 српског становништва из данашње Ц.Горе воде порекло од средовековног доба до данас.

 У овом слоју становништва пореклом из Црне Горе чине и неки значајан проценат становништва који су очигледно по пореклу Арбанаси сад да ли су они изворни или не то још увек не знамо, али наслуђују се ако узмемо у озбир да се три најбројније хаплогрупе код Арбанаса јављају и код суседних црногорских брђанских племена и то у великом проценту, изузев Ј2б2, али и те хаплогрупе вероватно има у солидном проценту међу брђанским племенима. Осим предања арбанашких и ових брђанских веза око њиховог евенуталнног некадашњег заједничког порекла може се пратити из старих литература да су неки од тих брђанских племена били католици, неки и до 17. века. Небо је недавно објавио те податке на форум.  Исто тако ако погледамо родослове појединих родова брђанских племена можео наћи не типична имена за Србе и уопште јужне Словене, типа Прека, Љаљо и слична имена што указује несумњиво на арбанашко порекло. Не би сад да испаднем да неког етикетирам и да провоцирам, знам да је на основу хаплогрупа незахвално поједноставити неке групације људи да имају исто скорашње порекло, јер су као што је овде сто пут речено хаплогрупе широк појам.   

Аксићу, ово је већ аргументовано и са добрим дијелом овога могу да се сложим. А што се тиче везе Арбанаса и брдских племена своје мишљење сам дао на теми о Албанцима.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #120 послато: мај 03, 2016, 12:22:19 пре подне »
Аксићу, ово је већ аргументовано и са добрим дијелом овога могу да се сложим. А што се тиче везе Арбанаса и брдских племена своје мишљење сам дао на теми о Албанцима.
Можда и делује као аргументовано у добром делу, али ипак не могу да се сложим са констатацијом да данас 2/3 Срба чине потомци средњевековних Срба из Србије и средњевековне Босне, и са тим да се минимизира утицај ''црногорске струје'', и чак своди на то да је добар део њих из тог корпуса арбанашког тј. малисорског порекла. Просто немам више речи како бих објаснио ту нетрпељивост према свему што има призвук имена Црна Гора. Да ли је у питању неки комплекс или шта већ али је толико очигледно, и толико прелази границу умереног да просто смета. Аксо брате, дај више објасни отворено у чему је проблем? Игром случаја рођен сам на Космету и често тамо боравио пошто ми је већина ближе породице тамо живела па сам и ја тамо често одлазио и имао прилике да се упознам са менталитетом староседелачког косовског становништва, па сам имао прилике да се уверим да је та нетрпељивост према ''Црногорцима'' веома изражена код њих. Да ли са правом или не али то је код њих веома изражено. То исто и ти Аксо испољаваш, и то је толико очигледно. Стварно мислим да нема потребе за тако нечим, поготово када се трудиш да дајеш стручне анализе о пореклу српског народа.

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #121 послато: мај 03, 2016, 05:53:29 поподне »
Можда и делује као аргументовано у добром делу, али ипак не могу да се сложим са констатацијом да данас 2/3 Срба чине потомци средњевековних Срба из Србије и средњевековне Босне, и са тим да се минимизира утицај ''црногорске струје'', и чак своди на то да је добар део њих из тог корпуса арбанашког тј. малисорског порекла. Просто немам више речи како бих објаснио ту нетрпељивост према свему што има призвук имена Црна Гора. Да ли је у питању неки комплекс или шта већ али је толико очигледно, и толико прелази границу умереног да просто смета. Аксо брате, дај више објасни отворено у чему је проблем? Игром случаја рођен сам на Космету и често тамо боравио пошто ми је већина ближе породице тамо живела па сам и ја тамо често одлазио и имао прилике да се упознам са менталитетом староседелачког косовског становништва, па сам имао прилике да се уверим да је та нетрпељивост према ''Црногорцима'' веома изражена код њих. Да ли са правом или не али то је код њих веома изражено. То исто и ти Аксо испољаваш, и то је толико очигледно. Стварно мислим да нема потребе за тако нечим, поготово када се трудиш да дајеш стручне анализе о пореклу српског народа.


Северна Албаније и источна Црна Гора (пограничне области) имају доста сличну генетику, тај простор је као једна целина.

1. Арбанaшка племена имају у високом проценту хаплогрупе E1b, J2b2 и R1b и те три хаплогрупе чине око 75% данашње албанске нације. Црногорска брђанска племена имају такође у доста високом и значајном проценту хаплогрупе E1b, R1b и вероватно нешто мало J2b2. Дакле имамо подударања хаплогрупа и сва та северно-арбанашка и црногорско-брђанска племена су некада живела организовано у племенима.

2. Поједина брђанска и арбанашка племена или братства имају предања о заједничком пореклу.

3. Зна се поуздано што и стари записи показују да су нека црногорска брђанска племена била католичке вероисповести. Небо је недавно изнео податке да су Бјелопавлићи били католици до негде 17. века, Пипери такође, Кучи се деле на неколико слојева итд. 

4. Што се тиче топонимије на том простору Црне Горе, има доста топонима у тим крајева где живе црногорска брђанска племена, која имају арбанашко значење, тј. настала су од арбанашког језика.

Све сам ово узео у обзир и закључио сам да у неким црногорско-брђанских племена има и оних која имају арбанашког порекло. Сада што теби то не одговара то је твој проблем. Ја то тако видим и то је моје мишљење.

Ја нисам ти твоје Црногорце увредио, ја сам се држао генетике и чињеница је да су брђанска племена по генетском пореклу, по хаплогрупама сродна арбанашким племенима, узимајући у обзир да живе један до другога чине једну територијалну целину.

Па добро можда постоји неки разлог код староседелачког косовског становништва што испољава нетрпељивост према Црногорцима. Тога има свугде и по Војводини код староседелаца и не тако давно досељених досељеника из западних крајева, у Шумадији у Крајини итд, тога има свугде. Знам за један случај који се десио прошле године, неки мој земљак је био на летовање у Будви и доживео је непријатност вређали су га на националној основи псовали су му српску мајку, а што је још горе пред својом децом и женом, идиоти су показивали своје пенисе.

Ја када пишем критички о Црној Гори то се односи на политику. Прошле године твоји Црногорци ови који су на власти су подржали пријем Косова у UNESKO, гласали су били за пријем. И сад ја треба да чутим и да подржавам твоју Црну Гору као неку српску шпарту која више није, гласала за пријем варвара у UNESCO који уништавају и разарају Цркве и споменике мојих предака и уопште српске националне и културолошке споменике од великог значај за српски народ. Они који подржавају и који су гласили за пријем Косова у UNESKO да Бог да им се вратило истом мером.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #122 послато: мај 03, 2016, 06:14:41 поподне »
Аксићу, не можеш тако да уопштаваш ствари и да изједначиш све Црногорце са антисрпским режимом Мила Ђукановића. Уосталом, проданих душа има колико хоћеш и у Србији, па и код нас у Републици Српској. Немој заборавити да у Црној Гори, под великим притиском живи већинско српско становништво, које не може да учи у школама сопствени језик, које због српства губи посао, које допада и затвора и да је подједнако угрожено као и косовски Срби од Шиптара.

Мало шире сагледавај ствари и немој на основу једног инцидента стварати општу слику.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1542
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #123 послато: мај 03, 2016, 06:15:57 поподне »

Северна Албаније и источна Црна Гора (пограничне области) имају доста сличну генетику, тај простор је као једна целина.

1. Арбанaшка племена имају у високом проценту хаплогрупе E1b, J2b2 и R1b и те три хаплогрупе чине око 75% данашње албанске нације. Црногорска брђанска племена имају такође у доста високом и значајном проценту хаплогрупе E1b, R1b и вероватно нешто мало J2b2. Дакле имамо подударања хаплогрупа и сва та северно-арбанашка и црногорско-брђанска племена су некада живела организовано у племенима.

2. Поједина брђанска и арбанашка племена или братства имају предања о заједничком пореклу.

3. Зна се поуздано што и стари записи показују да су нека црногорска брђанска племена била католичке вероисповести. Небо је недавно изнео податке да су Бјелопавлићи били католици до негде 17. века, Пипери такође, Кучи се деле на неколико слојева итд. 

4. Што се тиче топонимије на том простору Црне Горе, има доста топонима у тим крајева где живе црногорска брђанска племена, која имају арбанашко значење, тј. настала су од арбанашког језика.

Све сам ово узео у обзир и закључио сам да у неким црногорско-брђанских племена има и оних која имају арбанашког порекло. Сада што теби то не одговара то је твој проблем. Ја то тако видим и то је моје мишљење.

Ја нисам ти твоје Црногорце увредио, ја сам се држао генетике и чињеница је да су брђанска племена по генетском пореклу, по хаплогрупама сродна арбанашким племенима, узимајући у обзир да живе један до другога чине једну територијалну целину.

Па добро можда постоји неки разлог код староседелачког косовског становништва што испољава нетрпељивост према Црногорцима. Тога има свугде и по Војводини код староседелаца и не тако давно досељених досељеника из западних крајева, у Шумадији у Крајини итд, тога има свугде. Знам за један случај који се десио прошле године, неки мој земљак је био на летовање у Будви и доживео је непријатност вређали су га на националној основи псовали су му српску мајку, а што је још горе пред својом децом и женом, идиоти су показивали своје пенисе.

Ја када пишем критички о Црној Гори то се односи на политику. Прошле године твоји Црногорци ови који су на власти су подржали пријем Косова у UNESKO, гласали су били за пријем. И сад ја треба да чутим и да подржавам твоју Црну Гору као неку српску шпарту која више није, гласала за пријем варвара у UNESCO који уништавају и разарају Цркве и споменике мојих предака и уопште српске националне и културолошке споменике од великог значај за српски народ. Они који подржавају и који су гласили за пријем Косова у UNESKO да Бог да им се вратило истом мером.

А шта ћемо са свим оним Црногорцима који се изјашњавају као Срби? Ти очигледно не видиш разлику између народа и власти. Мислиш да је народ у ЦГ за увођење санкција Русији, за признавање независног Косова, за његово чланство у УНЕСКО? Е па, није. И то огромна већина народа није за то. Као што ни народ у Србији није за споразуме с НАТО, а опет власт то чини. Власт је власт, а народ је народ. Не бркај та два појма.

А то што су неки Монтенегрини вређали Србе, тога наравно има. Неки су толико загрижени у својој мржњи према Србима. Међутим, то је мањина, и то су лако подводљиви људи, који мисле да је Мило њихов бог. И код нас има људи који верују у бајке власти (што смо и видели на овим изборима), па опет не можемо генерализовати и рећи да су сви људи такви.

Ето, ја рекох шта сам имао. Што би рекао један наш глумац у једној реклами: "Ја ти кажем како треба, а ти ради како хоћеш."
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1886
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #124 послато: мај 03, 2016, 06:24:18 поподне »
Срце ми се цепа сваки пут када помислим како су интереси светских сила, несрећне историјске прилике, ратови, династије, комунисти довели до тога да се један део српског народа у ЦГ не осећа Србима (као и на то да нисмо више иста држава). Као кец на десет за долазак у тренутно стање дошла је гордост, тако типична за динарски менталитет (а морам рећи, по мало, и глупост)... Из мноштва примера знам шта трпе они који су и даље Срби у Милогори. Надам се да ће једног дана све да се врати на своје, а да би тако било, ми, који смо остали Срби, морамо бити "мудри као змије и безазлени као голубови", па ћемо бити "стрпљени спасени". Апелујем да се Србин пореклом с Косова и пореклом из ЦГ не расправљају.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #125 послато: мај 03, 2016, 07:55:20 поподне »

Северна Албаније и источна Црна Гора (пограничне области) имају доста сличну генетику, тај простор је као једна целина.

1. Арбанaшка племена имају у високом проценту хаплогрупе E1b, J2b2 и R1b и те три хаплогрупе чине око 75% данашње албанске нације. Црногорска брђанска племена имају такође у доста високом и значајном проценту хаплогрупе E1b, R1b и вероватно нешто мало J2b2. Дакле имамо подударања хаплогрупа и сва та северно-арбанашка и црногорско-брђанска племена су некада живела организовано у племенима.

2. Поједина брђанска и арбанашка племена или братства имају предања о заједничком пореклу.

3. Зна се поуздано што и стари записи показују да су нека црногорска брђанска племена била католичке вероисповести. Небо је недавно изнео податке да су Бјелопавлићи били католици до негде 17. века, Пипери такође, Кучи се деле на неколико слојева итд. 

4. Што се тиче топонимије на том простору Црне Горе, има доста топонима у тим крајева где живе црногорска брђанска племена, која имају арбанашко значење, тј. настала су од арбанашког језика.

Све сам ово узео у обзир и закључио сам да у неким црногорско-брђанских племена има и оних која имају арбанашког порекло. Сада што теби то не одговара то је твој проблем. Ја то тако видим и то је моје мишљење.

Ја нисам ти твоје Црногорце увредио, ја сам се држао генетике и чињеница је да су брђанска племена по генетском пореклу, по хаплогрупама сродна арбанашким племенима, узимајући у обзир да живе један до другога чине једну територијалну целину.

Па добро можда постоји неки разлог код староседелачког косовског становништва што испољава нетрпељивост према Црногорцима. Тога има свугде и по Војводини код староседелаца и не тако давно досељених досељеника из западних крајева, у Шумадији у Крајини итд, тога има свугде. Знам за један случај који се десио прошле године, неки мој земљак је био на летовање у Будви и доживео је непријатност вређали су га на националној основи псовали су му српску мајку, а што је још горе пред својом децом и женом, идиоти су показивали своје пенисе.

Ја када пишем критички о Црној Гори то се односи на политику. Прошле године твоји Црногорци ови који су на власти су подржали пријем Косова у UNESKO, гласали су били за пријем. И сад ја треба да чутим и да подржавам твоју Црну Гору као неку српску шпарту која више није, гласала за пријем варвара у UNESCO који уништавају и разарају Цркве и споменике мојих предака и уопште српске националне и културолошке споменике од великог значај за српски народ. Они који подржавају и који су гласили за пријем Косова у UNESKO да Бог да им се вратило истом мером.
Аксо, све ове аргументе које си сада навео управо потврђују мој осећај који одавно имам читајући твоје коментаре на тему Црна Гора и Црногорци. То што су неки кретени псовали твом рођаку ''српасу мајку'' није ми нешто што први пут чујем да се десило, то се дешавало и некима који су из Црне Горе а осећају се Србима. Могу ти навести много таквих примера. Кретена има свуда. Не можеш због тога све оне који су из Црне Горе или су пореклом из Црне Горе да сврставаш у исту категорију људи са овима који мрзе све што је српско и којима су ближи Загреб и Тирана од Београда по питању много чега. Иза свега тога стоји политика и нечији интереси споља, као и финансијски интереси онога ко је некада био Србин а касније се продао и признао отцепљење Косова. И порет свега тога Црна Гора је била и остала ''српска Спарта'', а ја не бих сада да ти описујем своје осећање у националном смислу, али ти могу потврдити да познајем толико људи из Црне Горе или да су пореклом из Црне Горе, који су толико поносни и добри Срби да сам сигуран да их у Београду нема таквих.

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #126 послато: мај 04, 2016, 12:24:56 пре подне »
Ja ne bih sporio sa Aksom, prihvatam da sam zelen za genetiku, iako je to stvar koja me interesuje. Ja sam tu da učim od onih koji su bolje upućeni. Ja se bavim primijenjenom matematikom i to mi omogućava da ponekad primijetim da neki ljudi pogrešno razmišljaju.

Što se tiče genetike Srba i Crnogoraca, to mi je interesantno, ali nemam neke posebne preference po tom pitanju. Prosto me je iznenadilo da je ispalo da su Srbi i Crnogorci genetski toliko bliski, više nego sa Bošnjacima i Hrvatima. Pri tome se to ne odnosi samo na zapadnu Srbiju i Šumadiju, već i na Srbe u Vojvodini, BiH, Hrvatskoj. Čini se da skoro i ne postoji iole brojniji haplotip među Srbima koji nema bliske u CG. Kada matematički razmišljam, i gledam podatke, nekako ispada da je razlog tome to što većina današnjih Srba ima pretke koji su nekad živjeli na teritoriji današnje CG. Mislim da to ima istorijsko objašnjenje u teškim istorijskim okolnostima od XIV do XIX vijeka. Tokom čitavog ovog perioda od nekoliko vjekova Srbija je bila veoma nesigurno mjesto za život. Malo je koja porodica tu opstajala na jednom mjestu tokom tri generacije.

Budući da je CG moja domovina, tokom par decenija sam stekao određenu averziju prema srpskim organizacijama u CG (strankama, nacionalnim vijećima, itd.). Nekada sam ih pomagao i podržavao, iz čistih pobuda, ali sam se ubijedio da nijedna od njih ne zavrjeđuje pažnju, ni glas. Mislim da Srbi u CG imaju problem političkog organizovanja. Sve njihove organizacije vode ljudi koji su izrazito nekulturni, alavi i uzurpatori. Ja već odavno ne želim da budem dio toga. Isto tako, mislim da bi za jačanje osjećaja zajedništva i bliskosti Srbije i CG najbolji početni korak bio da operu voz koji saobraća na liniji BG-Bar. Ja sam u mladosti često putovao tim vozom, sada više neću, barem dok ga ne operu. Dok ne operu taj voz, ja sam sa dvije ruke protiv nekakve zajedničke države. Eto, ispričao sam vam, ako mi nakon toga kažete da sam po nacionalnosti Srbin, ja ću se složiti. Ako kažete da nisam Srbin, ja ću se takođe složiti.

Kada govorimo o odnosu između Crnogoraca i Srba staosjedioca na Kosovu i Metohiji, mislim da je taj problem definitivno riješen. Crnogoraca tamo više nema, pa sada starosjedioci mogu disati punim plućima. Došlo je vrijeme da svi mogu da se opuste. 

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 585
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #127 послато: мај 04, 2016, 08:51:07 пре подне »
Ja ne bih sporio sa Aksom, prihvatam da sam zelen za genetiku, iako je to stvar koja me interesuje. Ja sam tu da učim od onih koji su bolje upućeni. Ja se bavim primijenjenom matematikom i to mi omogućava da ponekad primijetim da neki ljudi pogrešno razmišljaju.

Što se tiče genetike Srba i Crnogoraca, to mi je interesantno, ali nemam neke posebne preference po tom pitanju. Prosto me je iznenadilo da je ispalo da su Srbi i Crnogorci genetski toliko bliski, više nego sa Bošnjacima i Hrvatima. Pri tome se to ne odnosi samo na zapadnu Srbiju i Šumadiju, već i na Srbe u Vojvodini, BiH, Hrvatskoj. Čini se da skoro i ne postoji iole brojniji haplotip među Srbima koji nema bliske u CG. Kada matematički razmišljam, i gledam podatke, nekako ispada da je razlog tome to što većina današnjih Srba ima pretke koji su nekad živjeli na teritoriji današnje CG. Mislim da to ima istorijsko objašnjenje u teškim istorijskim okolnostima od XIV do XIX vijeka. Tokom čitavog ovog perioda od nekoliko vjekova Srbija je bila veoma nesigurno mjesto za život. Malo je koja porodica tu opstajala na jednom mjestu tokom tri generacije.

Budući da je CG moja domovina, tokom par decenija sam stekao određenu averziju prema srpskim organizacijama u CG (strankama, nacionalnim vijećima, itd.). Nekada sam ih pomagao i podržavao, iz čistih pobuda, ali sam se ubijedio da nijedna od njih ne zavrjeđuje pažnju, ni glas. Mislim da Srbi u CG imaju problem političkog organizovanja. Sve njihove organizacije vode ljudi koji su izrazito nekulturni, alavi i uzurpatori. Ja već odavno ne želim da budem dio toga. Isto tako, mislim da bi za jačanje osjećaja zajedništva i bliskosti Srbije i CG najbolji početni korak bio da operu voz koji saobraća na liniji BG-Bar. Ja sam u mladosti često putovao tim vozom, sada više neću, barem dok ga ne operu. Dok ne operu taj voz, ja sam sa dvije ruke protiv nekakve zajedničke države. Eto, ispričao sam vam, ako mi nakon toga kažete da sam po nacionalnosti Srbin, ja ću se složiti. Ako kažete da nisam Srbin, ja ću se takođe složiti.

Kada govorimo o odnosu između Crnogoraca i Srba staosjedioca na Kosovu i Metohiji, mislim da je taj problem definitivno riješen. Crnogoraca tamo više nema, pa sada starosjedioci mogu disati punim plućima. Došlo je vrijeme da svi mogu da se opuste. 

Очито да ти ни математика ни политика није од руке кад овако tečno збориш, а ХГ-е велика непознаница.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #128 послато: мај 04, 2016, 09:13:09 пре подне »
Prosto me je iznenadilo da je ispalo da su Srbi i Crnogorci genetski toliko bliski, više nego sa Bošnjacima i Hrvatima. Pri tome se to ne odnosi samo na zapadnu Srbiju i Šumadiju, već i na Srbe u Vojvodini, BiH, Hrvatskoj. Čini se da skoro i ne postoji iole brojniji haplotip među Srbima koji nema bliske u CG.

Ово јесте тачно. Јаћим се солидно сналази, с обзиром да је "нов" овде. Не бих рекао да су му ХГ "велика непознаница".

Мислим да му Тимар не може опростити латиницу. ;)

Не знам како се уопште од Куча и порекла Срба дошло до политичке ситуације у ЦГ. Али у сваком случају, то што тренутна власт у ЦГ води антисрпску политику не значи да велики део Срба не води порекло одатле. 

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #129 послато: мај 04, 2016, 09:36:35 пре подне »
Јаћиме, сам појам „Срби у Црној Гори“, као да се ради о некој етничкој мањини (као нпр. Мађари у Србији), већ је проблематичан. Свако ко иоле зна историју, сетиће се одредбе Општег земаљског законика Црне Горе који је донео књаз Данило, где се каже: Тачка 92. "... у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске ...".

Па, који се то народ доселио у 150 година у Црну Гору, постао већински, а маргинализовао те Србе који су били стопроцентна већина у Црној Гори 1850-их?

Јасно је да се ради о синдрому однарођавања (узрок: добро осмишљена политичка игра, нешто слично похрваћивању Срба католика) које у својим почетним фазама може имати прилично агресивне појавне облике. Нажалост, овај процес се одвија, у неким наредним покољењима сигурно ће постојање „црногорске нације“ бити аксиом. Осим ако се не догоди нешто радикално...

Оно што ме теши у целој причи је што, познајући много „обичних људи“ из Црне Горе (мислим на православне), знам да и даље добро знају ко су и што су.

Препоручујем ти да ишчиташ тему О Србству Црногораца:
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1134.0
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #130 послато: мај 04, 2016, 09:39:10 пре подне »
За чистоћу возова на релацији БГ - Бар се слажем. С обзиром да га почесто користим, отупео сам на прљавштину и све остало...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #131 послато: мај 04, 2016, 09:44:47 пре подне »
Аксо, Војинена:

С обзиром да имам доста рођака који су из ЦГ породица колонизованих у Метохију 1920-их и касније, позната ми је проблематика међусобног анимозитета између Срба староседелаца и колонизованих Срба из ЦГ.
Ствар је прилично лако објашњива: Срби староседеоци су дуго чекали ослобођење од турске власти и шиптарског насиља. Међутим, кад је до тога дошло, појавили су се Срби из ЦГ као ослободиоци, природно бахати, који су заузели већину битних друштвених положаја. Староседеоци су се, поново, нашли у положају грађана другог реда.
Нешто слично као србијанска војска у ЦГ 1918, или партизански ослободиоци 1945. године.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже zoran_m

 • Гост
 • *
 • Поруке: 8
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #132 послато: мај 04, 2016, 10:54:53 пре подне »
Ovde se može dosta toga saznati pa Boga mi i naučiti ali takođe i učesnike diskusije može čovek lako politički "razvrstati"  :)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #133 послато: мај 04, 2016, 05:48:42 поподне »
Ovde se može dosta toga saznati pa Boga mi i naučiti ali takođe i učesnike diskusije može čovek lako politički "razvrstati"  :)

Зоране, што се мене тиче, увек сам се водио оном Аристотеловом: "Драг ми је Платон, али ми је истина дража".
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Владимир Бурсаћ

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 14
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #134 послато: мај 09, 2016, 12:45:00 пре подне »
Предања су корисна, али веома често сасвим погрешна. Управо зато генетика помаже да се тачно види у кој мјери су предања поуздана. Чини се да је поријекло од Мрњавчевића било доста раширена појова код разних родова. Колико суштински они имају везе са историјским Мрњавчевићима можда открије неко будуће истраживање.

Кучи Мрњавчићи који припадају јасно одређеном кластеру Е1б и који су овдје анализирани, јасно је да немају везе са свим оним родовима који припадају другим хаплогрупама, а то што су названи Мрњавчићима је само због тога што сами себе тако означавају, а не због неке егзактно потврђене везе са Мрњавчевићима. Зато, добро би било да се држимо јасно генетски дефинисаних родова, а ако кренемо да помињемо све могуће теорије и предања бојим се да нећемо стићи нигдје.

Поменуо сам горе групу крајишких породица који славе св. Стефана и имају предање да су од Мрњавчевића, чак смо имали и хаплотип КОнчаревића из Далмације који у неким другим мјестима славе св. Стефана, а поклапају се са хаплотипом Куча Мрњавчића. Резултати Миљевића који би требао да припада овој групи породица је потврдио да претпоставка није била тачна, мада ми као што рекох МИљевићеви резултати дјелују прилично чудни и сумњиви.

Што се КУча у цјелини тиче, тачно је да постоје неколико слојева становништва у Кучима, а то су:
1. слој: По мом мишљењу Словени који су насељавали жупу Горску (спомиње се код Дукљанина). Ко би могли бити ови Словени? Веома вјероватно неко вендско, западнословенско племе дошло заједно са Србима. На пројекту имамо тестираног Злојутре и Маричиће као једине припаднике Р1а М458. И Злојутри и Маричићи имају предање о поријеклу из Куча. Ово би требало још истражити. Видимо да се презима Злојутровић заиста јавља као најстарије у Кучима, а за Маричиће се тврди да су поријеклом из околине Подгорице (што и јесте област Куча).
2. слој: Кучи Мрњавчићи или Стари Кучи које смо и обрадили у вој теми, славе и Митровдан, али и летњег и зимског св. Стефана, а неријетко и племенску славу Куча св. Николу. Требали би припадати Е1б-В13 хаплогрупи
3. слој: Кучи Дрекаловићи или Нови Кучи, потомци Дрекала, по предању потомци Кастриотића и везани за Скендербега, мада има и предања који кажу да су родбински повезани са Кучима Мрњавчићима. Моја је претпоставка да су такође Е1б-В13, али вјероватно неки други хаплотип близак Кучима Мрњавчићима. У пројекту је скоро уписан Рајовић, које је Е1б и има предање да је из Луча, засада једини који би могао припадати Дрекаловићима, али треба још потврде
Ево овако. Везано за моје презиме (Бурсаћ), постоји записано предање (историчар Петар Рађеновић 1933.године у свом дјелу ''Унац'')  и оно гласи: ''О старини и пореклу Бурсаћа и Танкосића причао ми је покојни Симо-Симић Танкосић из Дугопоља у Лици овако (имао 80 година, рођен око 1853): Наши се стари звали некада Мрњавчевићи. Доселе однекуда издалека у Далмацију њих 4 брата: Момчило, Бурсе, Врањеш и још један, не може да ми налети на језик, како му би име. Од њих постала четири племена: Момчиловићи, Бурсаћи, Врањеши и оно четврто племе. Од Бурсаћа су Танкосићи и Зељковићи. Танкосићи прозвани по матери Танкокоси-била танких коса. Зељковићи по оцу Зељку-био зелених очију.'' 
Због овога предања, ја сам својевремено прочитао све доступно о Кучима Мрњавчићима и нисам успјео да пронађем ништа конкретно што би потврдило то предање. Славе се не слажу (Кучи Св.Никола и Св.Димитрије, ми Ђурђевдан), презимена се не слажу (најсличније нама су Бисаћи, ковачи у селу Будеза у Затријебчу), нема топонима који уопште подсјећају на нешто одређеније.  Чак сам и реконструсао хронолошки причу о насјељавању Гаврила (Грче) Ненадина Мрњавчевића на слиједећи начин: 1392.г код Скопја у руке Турака пада Ђурађ Други Старцимировић Балшић, који за своје ослобођење, Турцима даје град Скадар на три године, Турци држе Скадар 1392-1395.г и због тога се Гаврило/Грче досјељава у Корита сјеверно од Цијевне негдје 1392.г. Генерацију касније око 1416.године, његов син Панто Грчин прелази у Орахово и са својих 5 синова, у деценију-две задобија контролу над околним селима. Врши агресивно преизумање села, земље, пашњака и добара. Можда и људи. Племе полако сазрева до 1455.године и првог званичног помјена у Врањинском уговору.
Због закључака Ровинског, да су стари Кучи и Братоножићи можда истог порјекла и да су чинили најпре једно племе, прочитао сам све и о Братоножићима. Ни тамо се слава не слаже, али постоји топоним Барзин-до као сјећање на неке Барзиће који су ту давно живели. Барзићи-Бурзићи-Бурсаћи, то ми је већ мало звучало слично, али још недовољно конкретно.
Провјеравајући даље наше предање, код Александра Бачка (Породице Далматинских Срба'') налазим његово мишљење да то и није наше предање већ предање часне старине Симе Танкосића по женској линије од групе родова крајишких Миљевића из Герзова и околине (Млађан, Бубњевић, Бубањ, Милељић, Добријевић) који славе св.Стевана и имају јако предање о сродству са Мрњавчевићима.  Тада сам прочитао и Милана Карановића и његова ''Динарска племена немањићког поријекла'' али ни тамо ништа конкретно нисам нашао. И тако сам ја литературу о Кучима и Мрњавчевићима затворио у орман са књигама и рекао себи да тамо нема ништа за нас.
Онда сам се прошле јесени тестирао (Р1а1а1, подгрупа М458), па сам наговорио још једног презимењака и једног  носиоца презимена Зељковић (изведено презиме од мог, помиње се у оном предању) да се тестирају и са великим нестрпљењем и са великим надама, чекамо те резултате. И док чекамо те резултате, ја ти налетим на Јерковићево писаније о Кучима и о три присутна слоја у томе племену: 1.стари Кучи 2.Мрњавчићи 3.Дрекаловићи.
Први и најстарији слој становништва чине практично Словени Горске жупе. Ја сам до сада у ДНК пројекту пронашао шест налаза: Бјелић из Берана, Митровдан; Злојутро из Козарске Дубице, Никољдан;  Маричић из Бриња;  Кликовац из Подгорице;  Зековић из Ускока;  Секнић из Подгорице. Свих шест налаза су Р1а група, а чак четворица су моја подгрупа М458. Двојица су отишли још више на запад од моје породице.
И тако док чекам резултате тестирања, поново исчитавам све о Кучима и Братоножићима, и читам занимљиве дискусије о Словенима Горске жупе, схватам да генетска истраживања помјерају моја знања о мојој породици и о моме народу, далеко напред, мада је изгледало да сам доспјео до тачке када више ништа не могу да сазнам, нити могу да потврдим предање неким  доказима. 
Такође, размишљам гдје су данас потомци тих Словена Горске жупе?  Разасути по западним крајевима нашег народа, ено их и међу Братоножићима и Старим Кучима. И онда се сјетим да је тврди град Медун 1457.године освојила турска опсада, да су многе знатније кучке породице примиле ислам и населиле се у Медуну. Помиње се 1688.године чак 70 породица. Сигурно је међу првима  који су промјенили вјеру, било особа из породица које су агресивни дошљаци, носиоци хаплогрупе Е1б, подгрупа В13, отјерали са  своје земље. То је био њихов одговор на дјешавања везана за долазак и појаву Мрњавчића међу Кучима. 
Гдје су данас Медунски муслимани?  У Подгорици, Плаву, Гусињу, Колашину, можда и Сјеници, Тутину и Рожају.
Ето тако. Хвала генетским истраживањима, на бољем разумјевању историје.

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #135 послато: мај 09, 2016, 02:52:18 пре подне »
Nebo i Nebojša, hvala.
Ja volim pisati ćirilicom, samo se bojim da me onda Timar uopšte ne bi razumio, tu pišem sličnim pismom kao Nevski, uz neke razlike, recimo ne koristim nikakav znak za glas "j". Stvarno je današnja srpska ćirilica pomalo rogobatna, a srpsko-hrvatska latinica nije bolja, ali je dovoljno dobra za kompjuter.
Nego, važi, da ne kvarimo dalje temu, mislim da bi admin mogao obrisati ove postove vezano za politiku CG i SRB.

Tu nam je Bursać napisao zaista interesantan tekst, pa bih i njega pitao ono što sam već pitao ovdje: da li su ti Sloveni Gorske župe oni Srbi iz Skadra koje znamo, između ostalog, iz narodnih pjesama?
I još: Da li ispada da su stari Kuči nosili haplogrupu R1a i bili plemenski organizovani? Meni je izgledalo da oni nisu imali plemensku organizaciju, nisu se nazivali Kučima, već ih je potisnula plemenski organizovana zajednica Kuča koja je nosila haplogrupu E1b1. Drugim riječima "stari Kuči" uopšte nisu Kuči, niti su ikad bili. Samo su živjeli u tom kraju. Ili griješim?
I još: zašto bi se neko 1416. godine naselio u nedođiju kakva je Orahovo?

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #136 послато: мај 09, 2016, 07:41:08 пре подне »
Такође, размишљам гдје су данас потомци тих Словена Горске жупе?  Разасути по западним крајевима нашег народа, ено их и међу Братоножићима и Старим Кучима. И онда се сјетим да је тврди град Медун 1457.године освојила турска опсада, да су многе знатније кучке породице примиле ислам и населиле се у Медуну. Помиње се 1688.године чак 70 породица. Сигурно је међу првима  који су промјенили вјеру, било особа из породица које су агресивни дошљаци, носиоци хаплогрупе Е1б, подгрупа В13, отјерали са  своје земље. То је био њихов одговор на дјешавања везана за долазак и појаву Мрњавчића међу Кучима. 
Гдје су данас Медунски муслимани?  У Подгорици, Плаву, Гусињу, Колашину, можда и Сјеници, Тутину и Рожају.
Ето тако. Хвала генетским истраживањима, на бољем разумјевању историје.

Мислим да је Синиша мало плстично ово објаснио. Испада да је једна популација (E1b) дошла и поптуно уништила све пред собом па и Словене R1a. :)

Видимо да није баш тако. И данас вероватно има пуно R1a у том крају. Вероватно их је и раније било толико, можда мало више, док се број E1b увећао. Један део становништва се свакако иселио, али је добар део наставио да живи у кохезији са "дошљацима".

Такође, нису само припадници E1b прелазили на ислам у тим крајевима, било је ту и других ХГ, што се види и кроз днк резултате.

Свакако су занимљива предања ових западних R1a. Иако су предања о Мрњавчевићима честа код Срба, код ових припадника R1a може бити корисно због потврде миграција.

Резултат Зековића од пре неки дан (предање о пореклу из Куча) такође упућује на ту страну. 
Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #137 послато: јун 14, 2016, 07:15:08 поподне »
Велики помак за племе Куча у цјелини. Данас сам од нашег сарадника Владе Урошевића добио резулатате аутентичног Дрекаловића. Ради се о Петровићима Иликовићима, потомцима кнеза Радоње Петрова. Славе Никољдан.

У потпуности се уклапају у хаплотип Куча Мрњавчића E-V13, баш као и скоро тестирани Мијовић, који је из другог огранка Дрекаловића.

Овим се потврђује писање Марка Миљанова да су Дрекаловићи само огранак Куча Мрњавчићи, који су се вјероватно истакли међу саплеменицима, па потенцирали приче о другачијем поријеклу. Иначе ово је била честа појава у племенима Црне Горе и Брда.

Не знам да ли је остао још неко од Дрекаловића да се чекају резултати у новом истраживању, али ово досад дјелује као прилично јасна потврда повезаности Куча Мрњавчића и Дрекаловића.

Могли бисмо закључити да сем танког стариначког слоја (словенског?) племе Кучи је у цјелини састављено од једног E-V13 рода.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #138 послато: јун 14, 2016, 07:32:57 поподне »
Велики помак за племе Куча у цјелини. Данас сам од нашег сарадника Владе Урошевића добио резулатате аутентичног Дрекаловића. Ради се о Петровићима Иликовићима, потомцима кнеза Радоње Петрова. Славе Никољдан.

У потпуности се уклапају у хаплотип Куча Мрњавчића E-V13, баш као и скоро тестирани Мијовић, који је из другог огранка Дрекаловића.

Овим се потврђује писање Марка Миљанова да су Дрекаловићи само огранак Куча Мрњавчићи, који су се вјероватно истакли међу саплеменицима, па потенцирали приче о другачијем поријеклу. Иначе ово је била честа појава у племенима Црне Горе и Брда.

Не знам да ли је остао још неко од Дрекаловића да се чекају резултати у новом истраживању, али ово досад дјелује као прилично јасна потврда повезаности Куча Мрњавчића и Дрекаловића.

Могли бисмо закључити да сем танког стариначког слоја (словенског?) племе Кучи је у цјелини састављено од једног E-V13 рода.
Мислим да би можда требало уписати Петровић-Иликовић. Дрекаловићи се разликују од Мрњавчића самим тим што се види у колони КРСНА СЛАВА да славе Никољдан. Једино су Вучевићи из Безјова ту изузетак обзиром да су Мрњавчићи а славе Никољдан.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #139 послато: јун 14, 2016, 09:35:18 поподне »
Велики помак за племе Куча у цјелини. Данас сам од нашег сарадника Владе Урошевића добио резулатате аутентичног Дрекаловића. Ради се о Петровићима Иликовићима, потомцима кнеза Радоње Петрова. Славе Никољдан.

У потпуности се уклапају у хаплотип Куча Мрњавчића E-V13, баш као и скоро тестирани Мијовић, који је из другог огранка Дрекаловића.

Овим се потврђује писање Марка Миљанова да су Дрекаловићи само огранак Куча Мрњавчићи, који су се вјероватно истакли међу саплеменицима, па потенцирали приче о другачијем поријеклу. Иначе ово је била честа појава у племенима Црне Горе и Брда.

Не знам да ли је остао још неко од Дрекаловића да се чекају резултати у новом истраживању, али ово досад дјелује као прилично јасна потврда повезаности Куча Мрњавчића и Дрекаловића.

Могли бисмо закључити да сем танког стариначког слоја (словенског?) племе Кучи је у цјелини састављено од једног E-V13 рода.

Очити се ради о два таласа досељења Куча у Брда из Доње Зете. Старији досељеници су из средине 15. века ("Мрњавчићи"), а познији (16. век) њихови племеници који су раније остали у Доњој Зети (Дрекаловићи). У другој половини 15. века имамо двојство неких брђанских (малесорских) племена, део је остао у својим сталним стаништима у Доњој Зети, део се територијализовао у летњим стаништима у Брдима. Тако и Кучи. Истовремено имамо брђанске Куче, али и село Cuzzi / Cucci у Скадарској области.

Е, сад, остаје да се Кучи определе, јесу ли од Мрњавчевића или Кастриота. Или је то исто  :D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #140 послато: јун 14, 2016, 10:50:56 поподне »
Лале Дрекалов је имао са другом женом четири сина: Вујоша, Илика, Чеја и Мија. Сада имамо хаплотип Петровића-Иликовића (од Илика Лалева), као и Мијовића (од Мија Лалева), којима је матица на Лијештима, али их има и у селима Раћеси и Биоче. Било би добро да тестирани Мијовић да податке из ког села је његова породица. За Гољевиће имамо податак да су из села Рајовићи на Ублима, требало би да су и они Дрекаловићи, мада постоји и верзија о томе да су Мрњавчићи. Ускоро ћемо добити хаплотип Вујошевића из Затона (Бијело Поље) који славе  св. Николу и требало би да су огранак Дрекаловића (од Вујоша Лелева). До сада смо имали хаплотип Вујошевића али оних који су од Мрњавчића.

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #141 послато: јун 14, 2016, 11:48:23 поподне »
Видимо да није баш тако. И данас вероватно има пуно R1a у том крају. Вероватно их је и раније било толико, можда мало више, док се број E1b увећао. Један део становништва се свакако иселио, али је добар део наставио да живи у кохезији са "дошљацима".


Колико сам ја схватио, Кучи одлично знају које су породице тих старинаца. Како сам схватио из једног разговора са њима, има још само пет малих братстава који су од тих старинаца. Они су набројали пар презимена, али се сад могу сјетити само Бакочевића. Рекоше да их је још прије неколико деценија било петнаестак, али их је сад остало само пет и то малобројних.
На то треба додати још неколико братстава из Фундине и Затријепча који су Албанци-Малисори и који су такође од тих старинаца. За њих ови моји саговорници нису били сасвим сигурни, али су рекли да мисле да је и међу њима неколико таквих презимена.
Е сад, претпостављам да су то ти остаци остатака Р1а у Кучима. Негдје ћу питати, па ћу послати која су то братства.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #142 послато: јун 15, 2016, 12:00:44 пре подне »
Ево, да припомогнем:

Старинци у Кучима (према ономе што су писали Ердељановић и Дучић) су следећи родови:

Цикнићи у Фундини
Бањовићи у Лопарима
Нилејићи, Џокићи и Мартињаковићи у Безијову
Пераловићи и Бакочевићи на Косору
Бојовићи, Нелевићи и Головићи на Ублима
Јововићи на Момчу
Ђукелићи (или Џукелићи) у Лазорцу и њихов албанизовани огранак у Затријебчу
албанизовани Гашовићи (Гашај) у Бањканима
албанизовани Ђотовићи (Ђотај), Ђурашевићи (Ђурашај) и Цаћевићи (Цаћај), данас су у оквиру братства Никмараша
 
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #143 послато: јун 15, 2016, 12:15:02 пре подне »
Небо, хвала. Знао сам да ви то знате. Мислим да су сва наведена братства малобројна, а неких од њих (мислим) уопште више нема у ЦГ. По мени, то је то, то је тај веома малобројни Р1а што га има међу Кучима. Није сигурно да су баш сви они Р1а, али већина вјероватно јесте.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #144 послато: јун 15, 2016, 12:17:31 пре подне »
А, ево и које су исељене фамилије од кучких старинаца, за које се зна:

У Подгорици:
православни: Злојутровићи, Чубрановићи, Штетибрадићи, Зечевићи, Брацовићи, Нилејићи, Кулићи, Токићи, Јововићи,
муслимани: Лукачевићи, Секнићи (мислим да имамо неког тестираног?), Ораховци, Шаркићи, Синановићи - Кутевићи, Капаџићи, Чиргићи, Марићи, Ајдаркучевићи, Затрепчани,
католици (албанизовани): Ђокаји (Ђоковићи)

У Брдима:
Анђићи (Пипери, Калудра код Берана)
Биљурићи (Братоножићи)
Јововићи (Бјелопавлићи, Васојевићи)

У Будимљи, Заграђу и Полици код Берана:
Циковићи, Шљакићи, Арсовићи, Михајловићи, Секулићи, Радићи, Пудовићи, Трифуновићи (од ових су, мислим, глумци браћа Трифуновићи), Поповићи, Шћеповићи, Јеврићи

У Гусињу (православни) Пировићи и Нилејићи

У осталим крајевима:
Зечевићи (Бар)
Рачевићи (Љешкопоље)
Љуце (Никшић, део прешао у ислам)
Кулићи и Пераловићи (Зета, Пива)
Главатовићи (Пештер)
Бакочевићи (Србија, Далмација)
Балшићи (Пештер)

Исламизирани:
Ганићи, Дучићи (Рожаје)
Радончићи, Дучићи (Плав)
Дуровићи, Ђечевићи (Спуж)
Колиновићи, Нелевићи, Мемићи (Гусиње)
Кучевићи (Бијело Поље)
Аџаманићи (Никшић)
Колиновићи, Шиловићи (Пећ)
Главатовићи, Дуровићи (Скадар)

За веће старе родове Шарановиће и Перуциће се не зна где су се иселили, док је знаменити стари род Речковића изумро.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #145 послато: јун 15, 2016, 12:18:43 пре подне »
Не знам је ли глумац Младен Нелевић од ових старокучких Нелевића.
"Наша мука ваља за причешћа"

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #146 послато: јун 15, 2016, 12:25:38 пре подне »
А, ево и које су исељене фамилије од кучких старинаца, за које се зна:

У Подгорици:
православни: Злојутровићи, Чубрановићи, Штетибрадићи, Зечевићи, Брацовићи, Нилејићи, Кулићи, Токићи, Јововићи,
муслимани: Лукачевићи, Секнићи (мислим да имамо неког тестираног?), Ораховци, Шаркићи, Синановићи - Кутевићи, Капаџићи, Чиргићи, Марићи, Ајдаркучевићи, Затрепчани,
католици (албанизовани): Ђокаји (Ђоковићи)Тестирани Злојутро из Крајине ”предпоставка је да су исти род са Злојутрићима у Подгорици, који нису још тестирани” слави (Никољдан) припада хаплогрупи R1a M458 L1029.
Секнићи мухамеданци су заправо огранак Лукачевића (Алимпијевдан) из Зете, који су од Мојановића а припадају хаплогрупи R1a Z280 L1280.

Такође вриједи поменути и Бјелиће (Митровдан) из околине Берана, који имају предање да су старином из Куча а припадају хаплогрупи R1a Z280 L1280.
Тестирани Бјелић за разлику од осталих припадника гране L1280, није позитиван ни на један од до данас познатих, низводних SNP-ова од L1280.

Секнићи  R1а>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816>L1280>YP611>YP3987*
Бјелићи   R1а>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816>L1280-B

Бјелићи YGATAH4=13.
Секнићи YGATAH4=11.

Секнићи су знатно ближи подрињском роду Аврамијевштака R1a Z280 L1280 YP3987* и R1a Z280 L1280 YP3987 YP3992.

За разлику од братстава Куча E1b, припадници Куча хаплогрупе R1a су по свему судећи прилично хетерогени родови.
« Последња измена: јун 15, 2016, 08:16:37 пре подне млађо »

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #147 послато: јун 15, 2016, 07:42:06 пре подне »
Ђукелићи (или Џукелићи) у Лазорцу
Bratstva Vulevic i Perisic u Lazorcu su porijeklom od Dzukelica(Cukelica, Dzakulica). Naziv zaseoka Lazorce je starije i javlja se ranije od naziv Orahovo cije je zaselak. Pokusao sam nagovoriti jednog Vulevica na testiranje ali nista za sada.
Bracovici su po jednom od predanja povezani sa Nikicima i Pajovicima kao i sa Nuculovicima iz Koca, i pojavljuju se u Lazorcu nakon Dzukelica.

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #148 послато: јун 15, 2016, 07:56:16 пре подне »
U Klimentima, u selima Selcë, Vermosh, Tamarë se pojavljuje bratstvo Mrnacaj/Mernaçaj. Da li bi oni mogli biti onaj dio Mrnjavcevica koji su nastavili uz Cijevnu i nisu se naselili u Orahovu ili na neki drugi nacin povezani sa sa njima. Takodje i bratstvo Nikçi iz sela Nikç bi mogli biti povezani sa Nikicima iz Lazorca. Nazivi sela imaju slovenski prizvuk, a postovao sam kako se pise na albanskom jer ne znam kako se izgovara, ali cini mi se Selce, Vrmos, Tamare, Nikac ili Nikici.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #149 послато: јун 15, 2016, 08:39:39 пре подне »
Бојовићи, Нелевићи и Головићи на Ублима
Јел ово братство Головићи са Убала различито од братства Гољевићи из Рајовића на Ублима? Ако је то једно исто братство онда њихов хаплотип имамо, и он се не разликује од Мрњавчића и Дрекаловића, и очигледно је да су истог порекла.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #150 послато: јун 15, 2016, 08:59:12 пре подне »
U Klimentima, u selima Selcë, Vermosh, Tamarë se pojavljuje bratstvo Mrnacaj/Mernaçaj. Da li bi oni mogli biti onaj dio Mrnjavcevica koji su nastavili uz Cijevnu i nisu se naselili u Orahovu ili na neki drugi nacin povezani sa sa njima. Takodje i bratstvo Nikçi iz sela Nikç bi mogli biti povezani sa Nikicima iz Lazorca. Nazivi sela imaju slovenski prizvuk, a postovao sam kako se pise na albanskom jer ne znam kako se izgovara, ali cini mi se Selce, Vrmos, Tamare, Nikac ili Nikici.

Клименте су већински E-V13, али немамо њихов хаплотип, пошто су тестирану код 23андме.

Ово су подаци о тестираним Климентама са албанског ФТДНА пројекта:

11  Kelmendi   Kosova (Rugova Region)   E-V13  (23andme)
12  Kelmendi Kosova   E-V13  (23andme)
13  Kelmendi-Vushaj Brotherhood   Albania (Vermosh, Kelmendi Tribal Territory) E-V13 CTS9320  (FTDNA)

Од тестираних Клименти има и један који је J2b-M241

17  Kelmendi    Albania (Tamare, with origins from Broje)   J2b2 J-L283 (FTDNA)

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #151 послато: јун 15, 2016, 09:00:08 пре подне »

Тестирани Злојутро из Крајине ”предпоставка је да су исти род са Злојутрићима у Подгорици, који нису још тестирани” слави (Никољдан) припада хаплогрупи R1a M458 L1029.
Секнићи мухамеданци су заправо огранак Лукачевића (Алимпијевдан) из Зете, који су од Мојановића а припадају хаплогрупи R1a Z280 L1280.

Такође вриједи поменути и Бјелиће (Митровдан) из околине Берана, који имају предање да су старином из Куча а припадају хаплогрупи R1a Z280 L1280.
Тестирани Бјелић за разлику од осталих припадника гране L1280, није позитиван ни на један од до данас познатих, низводних SNP-ова од L1280.

Секнићи  R1а>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816>L1280>YP611>YP3987*
Бјелићи   R1а>Z280>CTS1211>Y35>CTS3402>Y33>CTS8816>L1280-B

Бјелићи YGATAH4=13.
Секнићи YGATAH4=11.

Секнићи су знатно ближи подрињском роду Аврамијевштака R1a Z280 L1280 YP3987* и R1a Z280 L1280 YP3987 YP3992.

За разлику од братстава Куча E1b, припадници Куча хаплогрупе R1a су по свему судећи прилично хетерогени родови.

Заборавио си Кликовце, који су R1a-M458

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #152 послато: јун 15, 2016, 09:11:02 пре подне »
Албанци су на свом пројекту поставили податке и за албански дио Куча, који су такође E-V13:

7  Fundina (Luhari)-Perkaj Brotherhood   Montenegro (Luhar of Fundina, Kuci Frontier Region)   E-V13  (FTDNA)
22  Kuqi (Kuçi)   Kosova (Obri, Drenas Municipality)   E-V13  (23andme)

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #153 послато: јун 15, 2016, 09:23:52 пре подне »
Клименте су већински E-V13, али немамо њихов хаплотип, пошто су тестирану код 23андме.

Ово су подаци о тестираним Климентама са албанског ФТДНА пројекта:

11  Kelmendi   Kosova (Rugova Region)   E-V13  (23andme)
12  Kelmendi Kosova   E-V13  (23andme)
13  Kelmendi-Vushaj Brotherhood   Albania (Vermosh, Kelmendi Tribal Territory) E-V13 CTS9320  (FTDNA)

Од тестираних Клименти има и један који је J2b-M241

17  Kelmendi    Albania (Tamare, with origins from Broje)   J2b2 J-L283 (FTDNA)


Kroz Klimetne jer prolazio vazan put izmedju Skadra i Peci odnosno primorja i unutrasnjosti Balkana. Turci su bili zaduzili Klimente da budu cuvari tog puta. Za vrijeme Nemanjica i Vojislavljevica taj je put takodje morao biti znacajan. Na osnovu naziva mjesta bi se zakljucilo da je srpski jezik bio dominantan u tom periodu. Govornci tog jezika nisu morali biti R1a ili I2a vec E1b koji su bili kulturno asimilirani. Kasnije se za vrijeme  Turaka desava suprotan proces zbog migracija, mijesanja i okruzenosti albanskim plemenima.

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #154 послато: јун 15, 2016, 09:43:36 пре подне »
Јел ово братство Головићи са Убала различито од братства Гољевићи из Рајовића на Ублима? Ако је то једно исто братство онда њихов хаплотип имамо, и он се не разликује од Мрњавчића и Дрекаловића, и очигледно је да су истог порекла.

У питању је једно те исто братство.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #155 послато: јун 15, 2016, 09:44:48 пре подне »
U Klimentima, u selima Selcë, Vermosh, Tamarë se pojavljuje bratstvo Mrnacaj/Mernaçaj. Da li bi oni mogli biti onaj dio Mrnjavcevica koji su nastavili uz Cijevnu i nisu se naselili u Orahovu ili na neki drugi nacin povezani sa sa njima. Takodje i bratstvo Nikçi iz sela Nikç bi mogli biti povezani sa Nikicima iz Lazorca. Nazivi sela imaju slovenski prizvuk, a postovao sam kako se pise na albanskom jer ne znam kako se izgovara, ali cini mi se Selce, Vrmos, Tamare, Nikac ili Nikici.

Селца, Врмоша, Тамара, Мрначај, Никчи.
Тако изговарају Срби, код Албанаца: Селц, Врмош, Тамар, Мрначај, Никч, они имају неки потмули глас на задњем слогу, где се самогласник једва чује.
Ови Мрначаји су важни због кучких Мрњавчића. Лично, мислим да је захваљујући том личном имену и презимену и дошло до касније конструкције о вези с Мрњавчевићима. Мада, ко зна, није сасвим искључено ни да веза постоји.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #156 послато: јун 15, 2016, 09:47:51 пре подне »
У питању је једно те исто братство.

Да, јављају се облици: Головићи, Голевићи, Гољевићи.

Ако тестирани Гољевић по хаплотипу спада у Мрњавчиће / Дрекаловиће, онда су Ердељановића погрешно обавестили  ;)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #157 послато: јун 15, 2016, 09:56:05 пре подне »
Клименте су већински E-V13, али немамо њихов хаплотип, пошто су тестирану код 23андме.

Ово су подаци о тестираним Климентама са албанског ФТДНА пројекта:

11  Kelmendi   Kosova (Rugova Region)   E-V13  (23andme)
12  Kelmendi Kosova   E-V13  (23andme)
13  Kelmendi-Vushaj Brotherhood   Albania (Vermosh, Kelmendi Tribal Territory) E-V13 CTS9320  (FTDNA)

Од тестираних Клименти има и један који је J2b-M241

17  Kelmendi    Albania (Tamare, with origins from Broje)   J2b2 J-L283 (FTDNA)

Сви ови тестирани носе презиме по племену из којег потичу, па је немогуће закључити којем конкретном братству припадају. Клименти су хетерогени спој старијег, словенског, и каснијег албанског елемента. И топонимија и ономастика говоре о том споју.

Једини који је оставио податак о братсгвеној припадности је Вушај. У Климентима имамо два рода Вушаја, у Селцима и Врмоши.

О хетерогености говори и овај резултат М241 из Броје (раније: Борје, и топоним довољно говори).
"Наша мука ваља за причешћа"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #158 послато: јун 15, 2016, 09:56:57 пре подне »
Да, јављају се облици: Головићи, Голевићи, Гољевићи.

Ако тестирани Гољевић по хаплотипу спада у Мрњавчиће / Дрекаловиће, онда су Ердељановића погрешно обавестили  ;)

Колико се сјећам, коментарисали смо Гољевиће раније, мислим да је спорно само било да ли су Мрњавчићи или нису. Колико се сјећам Ердељановић ту није био сигуран, износио је неке двије верзије. Треба провјерити.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #159 послато: јун 15, 2016, 10:01:39 пре подне »
Заборавио си Кликовце, који су R1a-M458

А Кликовци, опет, према ономе што је записао Ердељановић, спадају међу ораховачке Ђурђевиће, који су братство из групе Мрњавчића.
Видимо много грешака у званичној литератури, које, ето, генетски резултати данас разоткривају.
Још један показатељ како морамо бити опрезни са закључцима из званичне (научне) литературе.
"Наша мука ваља за причешћа"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #160 послато: јун 15, 2016, 10:09:49 пре подне »
Сви ови тестирани носе презиме по племену из којег потичу, па је немогуће закључити којем конкретном братству припадају. Клименти су хетерогени спој старијег, словенског, и каснијег албанског елемента. И топонимија и ономастика говоре о том споју.

Једини који је оставио податак о братсгвеној припадности је Вушај. У Климентима имамо два рода Вушаја, у Селцима и Врмоши.

О хетерогености говори и овај резултат М241 из Броје (раније: Борје, и топоним довољно говори).

У Климентама се засад, бар генетички, не препознаје тај словенски слој. Могло би се говорити само о словенизираном старосједилачком елементу у средњем вијеку.

Објективно у случају Клименти, па и већине других малисорских и брдских племена не ради се ни о Словенима ни о Албанцима, већ старом балканском становништву, које је стицајем историјских прилика уклопљено или у словенски (српски) или у албански етнички корпус. Кључну улогу је ту опет имала вјера: католичка и православна. Избор вјере је значио и оријентацију цијелог братства према једној или другој етничкој групи, према албанском или српском језику. Код Куча се то најјасније види. Када је Лале Дрекалов изабрао православље и његово братство се уклопило у српски етнички оквир. Они дијелови Куча који се били католички стопили су се Албанцима, преузевши албански језик.

Сјеверна Албанија је у средњем вијеку несумњиво српскојезична (словенска) и православна област. Акцијом католичке цркве у 14. вијеку Албанци постају католици и утичу на околна малисорско-брдска племена да такође прихвате католицизам. Прихватањем католицизма многа од тих племена преузимају и албански језик или постају двојезична српско-албанска. Касније се опет нека од њих враћају православљу и настављају да говоре српским језиком, док друга остају у албанском језичко-вјерском кругу.

То је неко моје виђење ствари. Наравно не тврдим да је исправно, само тако размишљам.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #161 послато: јун 15, 2016, 10:50:10 пре подне »
А Кликовци, опет, према ономе што је записао Ердељановић, спадају међу ораховачке Ђурђевиће, који су братство из групе Мрњавчића.
Видимо много грешака у званичној литератури, које, ето, генетски резултати данас разоткривају.
Још један показатељ како морамо бити опрезни са закључцима из званичне (научне) литературе.

Са друге стране, Јовићевић у Зети и Љешкопољу за Кликовце само наводи да су од три брата из Орахова (Кучи) и не повезује их са Мрњавчићима. Уосталом славе и сасвим другу славу "Ђурђевицу" како пише Јовићевић. Претпостављам да је то Ђурђиц?

Ван мреже Milić

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 59
 • E-V13
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #162 послато: јун 15, 2016, 12:10:54 поподне »
А, ево и које су исељене фамилије од кучких старинаца, за које се зна:

У Подгорици:
православни: Злојутровићи, Чубрановићи, Штетибрадићи, Зечевићи, Брацовићи, Нилејићи, Кулићи, Токићи, Јововићи,
муслимани: Лукачевићи, Секнићи (мислим да имамо неког тестираног?), Ораховци, Шаркићи, Синановићи - Кутевићи, Капаџићи, Чиргићи, Марићи, Ајдаркучевићи, Затрепчани,
католици (албанизовани): Ђокаји (Ђоковићи)

У Брдима:
Анђићи (Пипери, Калудра код Берана)
Биљурићи (Братоножићи)
Јововићи (Бјелопавлићи, Васојевићи)

У Будимљи, Заграђу и Полици код Берана:
Циковићи, Шљакићи, Арсовићи, Михајловићи, Секулићи, Радићи, Пудовићи, Трифуновићи (од ових су, мислим, глумци браћа Трифуновићи), Поповићи, Шћеповићи, Јеврићи

У Гусињу (православни) Пировићи и Нилејићи

У осталим крајевима:
Зечевићи (Бар)
Рачевићи (Љешкопоље)
Љуце (Никшић, део прешао у ислам)
Кулићи и Пераловићи (Зета, Пива)
Главатовићи (Пештер)
Бакочевићи (Србија, Далмација)
Балшићи (Пештер)

Исламизирани:
Ганићи, Дучићи (Рожаје)
Радончићи, Дучићи (Плав)
Дуровићи, Ђечевићи (Спуж)
Колиновићи, Нелевићи, Мемићи (Гусиње)
Кучевићи (Бијело Поље)
Аџаманићи (Никшић)
Колиновићи, Шиловићи (Пећ)
Главатовићи, Дуровићи (Скадар)

За веће старе родове Шарановиће и Перуциће се не зна где су се иселили, док је знаменити стари род Речковића изумро.

Од ових исламизираних има родова који су од Мрњавчевића (Радончићи и Ганићи), барем је по Ердељановићу тако, што не мора бити тачно. Да нису Дучићи можда од Дрекаловића?

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #163 послато: јун 15, 2016, 12:25:30 поподне »
Цитат
Објективно у случају Клименти, па и већине других малисорских и брдских племена не ради се ни о Словенима ни о Албанцима, већ старом балканском становништву, које је стицајем историјских прилика уклопљено или у словенски (српски) или у албански етнички корпус. Кључну улогу је ту опет имала вјера: католичка и православна. Избор вјере је значио и оријентацију цијелог братства према једној или другој етничкој групи, према албанском или српском језику. Код Куча се то најјасније види. Када је Лале Дрекалов изабрао православље и његово братство се уклопило у српски етнички оквир. Они дијелови Куча који се били католички стопили су се Албанцима, преузевши албански језик.

Сјеверна Албанија је у средњем вијеку несумњиво српскојезична (словенска) и православна област. Акцијом католичке цркве у 14. вијеку Албанци постају католици и утичу на околна малисорско-брдска племена да такође прихвате католицизам. Прихватањем католицизма многа од тих племена преузимају и албански језик или постају двојезична српско-албанска. Касније се опет нека од њих враћају православљу и настављају да говоре српским језиком, док друга остају у албанском језичко-вјерском кругу.

S obzorom da su genetska istrazivanja pokazala da su Mrnjavcevici i Drekalovici isti rod, nisam siguran da je predanje o promjeni vjere tacno ali moze biti. Lale je bio ozenjen katolkinjom iz albanaskog plemena. Zbog nezadovoljstva sa njenom familijom, vrati je u rod szajedno sa djetetom. Zatim se zeni sa cerkom Peja Stanojeva iz Bratonozica. Pejova druga cerka je bila udata za Sultana tako da su Bratonozici imali povlastice u neplacanju dazbina. To je bio neki politicki brak kojim je Lale dobio veci uticaj, a imao je Sultana za pasenoga. Izvodjenje porijekla od Skenderbega s druge strane, sirilo uticaj na susjedna malisorska plemena.
Slazem se da je vjera imala veliki znacaj za etnicku opredijeljenost. U doba Nemanjica takodje imamo katolike u Zeti posebno primorju i Skadru. Barski nadbiskup ima titulu Primas Srbije. U jednom dokumentarcu RTSa o Srbima u Skadru, govori jedan Skadranin i kaze da su oni Srbi katolici koji su vremenom prestali govoriti srpski jezik. Takodje imamo ostatke starih Latina i Vlaha. Tako da nije jednostavno donijeti zakljucke o porijeklu naroda u ovom regionu. U vrijeme jacanja Pecke parijarsije jaca takodje misionarsi rad Franjevaca u ovom podrucju. U svakom slucaju ako je neko htio mijenjati vjeru Islam je davao najvise prednosti.
Samo bih jos dodao za Klikovce da su prezime dobili po selu Klikovace u blizini Danilovgrada, koje je opet potrucje plemena Luzana. Sto sa druge strane ne znaci da se tu nisu doselili iz Orahova.
« Последња измена: јун 15, 2016, 01:17:15 поподне Синиша Јерковић »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #164 послато: јун 15, 2016, 01:23:55 поподне »
Два случаја гдје се показује да је Ердељановић само узгред поменуо предања, за која су генетичка тестирања показала да су исправна, а сам Ердељановић није вјеровао у њих. Ипак, добро да их је записао.

Прво се односи на везу Мрњавчића и Дрекаловића:

"Томо Ораховац прича друкчије, онако како сам и ја слушао понегде а особито у Кутима. По том казивању је Дрекале био рођени син Никезе Марина и према томе од рода Мрњавчића. Ово мишљење помиње узгред и војвода Марко."

Друго се односи на дилему око поријекла Гољевића:

"Неки тврде да су Гољевићи од досељених Мрњавчића, а ли то није вероватно"

Као што смо видјели, генетика је показала да Дрекале јесте од Мрњавчића и да Гољевићи јесу од Мрњавчића.

Ван мреже Advokado

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #165 послато: јун 15, 2016, 02:06:08 поподне »
Поздрав свима и велико извињење што питање које следи постављам на овој теми иако није у директној вези са ДНК пројектом, већ само са широм темом Куча Мрњавчића (а ово је, случајно, тренутно најактивнија тема на форуму). Иначе сам потпуно нов на форуму (ово ми је први пост) па се извињавам уколико "омашим" у неким устаљеним правилима.
Ради се о томе да покушавам да утврдим порекло своје породице, а једини траг ме води према Кучима и то искључиво преко крсне славе Св. Димитрија. Конкретно, о пореклу породице једини писани траг се може наћи у Дробњаковићевој књизи где он, набрајајући фамилије у селу Велика Иванча (код Младеновца) каже следеће:
"Аврамовићи (Јанковићи, Матејићи, Радосављевићи, Павловићи, Ђорђевићи, Симићи, Јовановићи и Алексићи), славе Митровдан. Прадед Аврам је, пре Првог Устанка дошао из Бијелог Поља у Полимљу. Велемуге у Белом Пољу (Гружа) су им род."
Конкретно, моји су Павловићи са горњег пописа, и по ономе што се неспорно зна о прошлости, линија би у прошлост ишла овако: Милан (ја) 1973.-Мијаило 1932.-Добросав 1903.- Павле 1860. - Живојин ? - Павле ? (по наведеном Павлу смо ми Павловићи) и ту се низ прекида али претпоставка је да је Павлов отац помињани Аврам.
На овом форуму се неко већ интересовао за ову фамилију али му је одроворено да нема Куча у полимљу тако да је вероватно дошло до промене крсне славе. Ја сам, међутим, анализирајући Дробњаковићеве пописе, нашао много породица које славе св. Димитрија, у гружанским  и космајским селима па и у селима око Београда у којима су се преци, по породичном предању, доселили из околине Бијелог Поља, тако да очигледно није у питању појединачни случај породичне промене крсне славе (мада не значи да су сви ти случајеви повезани).
Дакле, ка Кучима ме усмерава крсна слава, али ништа више од особености (нема култа св. Стевана, нпр.). Једина особеност породице је заветни пост, који је држан од св. Јована до св. Саве (тзв. савински пост) али о њему сам нашао да је карактеристичан не за конкретне породице или братства већ уопштено за сточаре.
Са друге стране, ка другим племенима ме не усмерава баш ништа, тако да сам наишао на зид који покушавам да прескочим.
Зато, будући да овде очигледно има доста познавалаца историје Куча, био бих захвалан ако би неко поседовао било какве податке који би ми помогли у даљој потрази, а и сваки савет о даљем смеру истраживања би ми био драгоцен.

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #166 послато: јун 15, 2016, 02:27:07 поподне »
Поздрав свима и велико извињење што питање које следи постављам на овој теми иако није у директној вези са ДНК пројектом, већ само са широм темом Куча Мрњавчића (а ово је, случајно, тренутно најактивнија тема на форуму). Иначе сам потпуно нов на форуму (ово ми је први пост) па се извињавам уколико "омашим" у неким устаљеним правилима.
Ради се о томе да покушавам да утврдим порекло своје породице, а једини траг ме води према Кучима и то искључиво преко крсне славе Св. Димитрија. Конкретно, о пореклу породице једини писани траг се може наћи у Дробњаковићевој књизи где он, набрајајући фамилије у селу Велика Иванча (код Младеновца) каже следеће:
"Аврамовићи (Јанковићи, Матејићи, Радосављевићи, Павловићи, Ђорђевићи, Симићи, Јовановићи и Алексићи), славе Митровдан. Прадед Аврам је, пре Првог Устанка дошао из Бијелог Поља у Полимљу. Велемуге у Белом Пољу (Гружа) су им род."
Конкретно, моји су Павловићи са горњег пописа, и по ономе што се неспорно зна о прошлости, линија би у прошлост ишла овако: Милан (ја) 1973.-Мијаило 1932.-Добросав 1903.- Павле 1860. - Живојин ? - Павле ? (по наведеном Павлу смо ми Павловићи) и ту се низ прекида али претпоставка је да је Павлов отац помињани Аврам.
На овом форуму се неко већ интересовао за ову фамилију али му је одроворено да нема Куча у полимљу тако да је вероватно дошло до промене крсне славе. Ја сам, међутим, анализирајући Дробњаковићеве пописе, нашао много породица које славе св. Димитрија, у гружанским  и космајским селима па и у селима око Београда у којима су се преци, по породичном предању, доселили из околине Бијелог Поља, тако да очигледно није у питању појединачни случај породичне промене крсне славе (мада не значи да су сви ти случајеви повезани).
Дакле, ка Кучима ме усмерава крсна слава, али ништа више од особености (нема култа св. Стевана, нпр.). Једина особеност породице је заветни пост, који је држан од св. Јована до св. Саве (тзв. савински пост) али о њему сам нашао да је карактеристичан не за конкретне породице или братства већ уопштено за сточаре.
Са друге стране, ка другим племенима ме не усмерава баш ништа, тако да сам наишао на зид који покушавам да прескочим.
Зато, будући да овде очигледно има доста познавалаца историје Куча, био бих захвалан ако би неко поседовао било какве податке који би ми помогли у даљој потрази, а и сваки савет о даљем смеру истраживања би ми био драгоцен.Добродошао на форум "Advokado"!
Мислим да би ДНК тестирање било од велике помоћи...ако ништа, макар би било могуће утврдити припадност одређеном племену или братству и наравно хаплогрупи по мушкој линији.

За више информација о ДНК тестирању, писати на: dnk@poreklo.rs
« Последња измена: јун 15, 2016, 02:32:07 поподне млађо »

Ван мреже Advokado

 • Гост
 • *
 • Поруке: 2
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #167 послато: јун 15, 2016, 02:33:13 поподне »
Да, ДНК тестирање је нешто о чему свакако размишљам, али би тек требало да "простудирам" тематику, начине, услове, принцип анализе. О том потом, али свакако настављам и ову врсту истраживања.

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #168 послато: јун 15, 2016, 03:02:47 поподне »
Друго се односи на дилему око поријекла Гољевића:

"Неки тврде да су Гољевићи од досељених Мрњавчића, а ли то није вероватно"

Као што смо видјели, генетика је показала да Дрекале јесте од Мрњавчића и да Гољевићи јесу од Мрњавчића.

Тестирање Гољевића сам ја организовао, јер  Гољевићи живе (живели су) у селу Рајовићи на Ублима, и:
1. Рајовићи из Рашке области по предању које је забележио Петар Ж. Петровић, а и ја сам га чуо на терену, су из Куча
2. Ердељановић каже да се село Рајовићи (Дедићи) зове по братству које у њему живи, али не наводи братство Рајовићи у том селу, што читам да је неко од братстава у том селу имало старије презиме Рајовићи
3. Према родослову Гољевића, најстарији познати предак звао се Рајо, па иза њега иде Гоље Рајов итд.

Хипотеза ми је била да су Гољевићи преостали припадници братства Рајовића који су остали у Кучима. ДНК анализа је показала да се, иако припадају истој Хг, разликују на великом броју маркера.

Шта сад може бити, да ли је легенда о Рају као родоначелнику Гољевића само народно довијање да се објасни име села, или Рајовићи у Рашкој немају везе са овим насељем? На Ублима иначе постоје томоними Луг Рајов и Гувно Рајовића.

Да овде поменем да се заједно са војводом Лалом Дрекаловим у једном документу помиње војвода Нико Рајичев (то сам нашао код Растислава Петровића), што даје основа за спекулације које је немогуће доказати да постоји веза овога иначе непознатог војводе са селом Рајовићи.


Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #169 послато: јун 15, 2016, 03:05:44 поподне »
У Климентама се засад, бар генетички, не препознаје тај словенски слој. Могло би се говорити само о словенизираном старосједилачком елементу у средњем вијеку.

Објективно у случају Клименти, па и већине других малисорских и брдских племена не ради се ни о Словенима ни о Албанцима, већ старом балканском становништву, које је стицајем историјских прилика уклопљено или у словенски (српски) или у албански етнички корпус. Кључну улогу је ту опет имала вјера: католичка и православна. Избор вјере је значио и оријентацију цијелог братства према једној или другој етничкој групи, према албанском или српском језику. Код Куча се то најјасније види. Када је Лале Дрекалов изабрао православље и његово братство се уклопило у српски етнички оквир. Они дијелови Куча који се били католички стопили су се Албанцима, преузевши албански језик.

Сјеверна Албанија је у средњем вијеку несумњиво српскојезична (словенска) и православна област. Акцијом католичке цркве у 14. вијеку Албанци постају католици и утичу на околна малисорско-брдска племена да такође прихвате католицизам. Прихватањем католицизма многа од тих племена преузимају и албански језик или постају двојезична српско-албанска. Касније се опет нека од њих враћају православљу и настављају да говоре српским језиком, док друга остају у албанском језичко-вјерском кругу.

То је неко моје виђење ствари. Наравно не тврдим да је исправно, само тако размишљам.
Слажем се са тобом по питању много чега када су у питању Клименти. Добро кажеш ''за сада'' се код њих не препознаје тај словенски слој становништва који је по свим досадашњим мишљењима и предању ушао у њихов састав, јер ипак још увек имамо релативно мали узорак тестираних који припадају овом племену. Не би ме чудило да је можда онај део племена Клименти који је словенског порекла, и који је дуго чувао српски језик и поред чињенице да је покатоличен и кроз католичку веру сигурно претрпео и процес ''албанизације'', највећим делом ипак вратио у српски етнички корпус, а као доказ томе могли би бити рецимо Гурешићи (И2а Дин. Југ) и њихови рођаци Карађорђевићи, чији резултат теста још увек немамо а било би веома значајно не само за проверу народног предања већ и због тога да се коначно утврди право порекло ове наше династичке породице за коју је Андрија Лубурић још почетком прошлог века у својим истраживањима која је вршио не само по разној архивској грађи већ и на терену, јер је био задужен од стране краља Петра да као стручњак у тој области испита и истражи све што је у вези са њиховим пореклом, констатовао да воде порекло управо из Климената.
Такође имамо код Ивице оног из Хртковаца који је пореклом Климента а припада словенској хаплогрупи.
Мислим да нас тек сада у наредном периоду очекују резултати који ће можда довести до тога да се може дати неки коначан закључак о пореклу и саставу племена Клименти.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #170 послато: јун 15, 2016, 03:11:47 поподне »
У вези тестираног из Хртковаца надам се да нисам превише рекао овде на отвореном делу форума, само те подсећам, знаш о коме је реч. ;)

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #171 послато: јун 15, 2016, 03:45:54 поподне »
Тестирање Гољевића сам ја организовао, јер  Гољевићи живе (живели су) у селу Рајовићи на Ублима, и:
1. Рајовићи из Рашке области по предању које је забележио Петар Ж. Петровић, а и ја сам га чуо на терену, су из Куча
2. Ердељановић каже да се село Рајовићи (Дедићи) зове по братству које у њему живи, али не наводи братство Рајовићи у том селу, што читам да је неко од братстава у том селу имало старије презиме Рајовићи
3. Према родослову Гољевића, најстарији познати предак звао се Рајо, па иза њега иде Гоље Рајов итд.

Хипотеза ми је била да су Гољевићи преостали припадници братства Рајовића који су остали у Кучима. ДНК анализа је показала да се, иако припадају истој Хг, разликују на великом броју маркера.

Шта сад може бити, да ли је легенда о Рају као родоначелнику Гољевића само народно довијање да се објасни име села, или Рајовићи у Рашкој немају везе са овим насељем? На Ублима иначе постоје томоними Луг Рајов и Гувно Рајовића.

Да овде поменем да се заједно са војводом Лалом Дрекаловим у једном документу помиње војвода Нико Рајичев (то сам нашао код Растислава Петровића), што даје основа за спекулације које је немогуће доказати да постоји веза овога иначе непознатог војводе са селом Рајовићи.

Рајо,

колико сам видио код Куча се нека имена врте, па их има код разних братстава, често и неповезаних. Могуће је да је постојао Рајо у Кучима који није повезан са вама, али исто тако није искључено да сте и ви поријеклом из Куча, а данисте повезани са главним родом у Кучима. Ваша група Рајовића не упада у овај род Куча, али мислим да је даљим поријеклом повезана са E-V13 присутним у Црној гори и Брдима.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #172 послато: јун 15, 2016, 03:49:19 поподне »
Слажем се са тобом по питању много чега када су у питању Клименти. Добро кажеш ''за сада'' се код њих не препознаје тај словенски слој становништва који је по свим досадашњим мишљењима и предању ушао у њихов састав, јер ипак још увек имамо релативно мали узорак тестираних који припадају овом племену. Не би ме чудило да је можда онај део племена Клименти који је словенског порекла, и који је дуго чувао српски језик и поред чињенице да је покатоличен и кроз католичку веру сигурно претрпео и процес ''албанизације'', највећим делом ипак вратио у српски етнички корпус, а као доказ томе могли би бити рецимо Гурешићи (И2а Дин. Југ) и њихови рођаци Карађорђевићи, чији резултат теста још увек немамо а било би веома значајно не само за проверу народног предања већ и због тога да се коначно утврди право порекло ове наше династичке породице за коју је Андрија Лубурић још почетком прошлог века у својим истраживањима која је вршио не само по разној архивској грађи већ и на терену, јер је био задужен од стране краља Петра да као стручњак у тој области испита и истражи све што је у вези са њиховим пореклом, констатовао да воде порекло управо из Климената.
Такође имамо код Ивице оног из Хртковаца који је пореклом Климента а припада словенској хаплогрупи.
Мислим да нас тек сада у наредном периоду очекују резултати који ће можда довести до тога да се може дати неки коначан закључак о пореклу и саставу племена Клименти.

Сигурно да је било словенских острва и у Климентима. Сумњам да су били бројни и вјероватно су прилично давно исељени. Изненађење је било и да су Шаљани Величани I2a Динарик Југ, а зна се да су по предању из сјеверне Албаније. Не треба заборавити да је долином Лима словенски елемент раније много више био присутан до под саме Проклетије. Да ли га је било и са оне стране Проклетија, засад су докази танки.

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #173 послато: јун 15, 2016, 06:03:32 поподне »
Тај "словенски елемент" у Климентима више треба схватити као њихово политичко опредјељење које су имали у једном историјском периоду, него као генетску припадност.
Мислим да су Клименти у једном тренутку били највише окренути Брђанима и Црногорцима, сматрали их најбољим савезницима и често користили српски. Осим тога, њихов географски положај их је подстицао ка исељавању на територије које су биле углавном словенске (Косово, Рашка област, Шумадија, Војводина и даље).
Тако да је то прије заједничка историјска судбина, која је утицала на то да се један дио њих током 18. и 19. вијека измијеша са Србима и словенским муслиманима. Вјероватно нема везе са хаплогрупом.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #174 послато: јун 15, 2016, 06:07:06 поподне »
Секнићи су, према Јовићевићу, од Лукачевића који су огранак Мојановића из истоименог села (слава Ђурђиц). Од Лукачевића су Пејановићи у Подгорици, а од Пејановића исламизирани Секнићи и Дервановићи.
Мојановићи су наводно са Косова одакле су се доселили у Зету после 1455, кад су Турци заузели Косово.

Најстарија братства у Кучима, пре досељења Куча из Доње Зете, и стара зетска братства су, очито, међусобно сродна и испреплетана. Најстарији слој становништва у Кучима и спада у Старозећане. Мојановићи су старо зетско братство, али је могуће да има својих огранака и у подручју Куча. То би био могући одговор за Секниће, за које се код Ердељановића каже да су из Куча, а код Јовићевића да су Зећани Мојановићи.

Слава Ђурђиц, ово важи и за Кликовце, је доста честа у Зети, Љешкопољу и Љешанској нахији, могуће је да су досељеници (ако се Кликовци и Мојановићи уопште могу сматрати досељеницима у Зети) прихватили славу старијег становништва.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #175 послато: јун 15, 2016, 06:23:57 поподне »
Сигурно да је било словенских острва и у Климентима. Сумњам да су били бројни и вјероватно су прилично давно исељени. Изненађење је било и да су Шаљани Величани I2a Динарик Југ, а зна се да су по предању из сјеверне Албаније. Не треба заборавити да је долином Лима словенски елемент раније много више био присутан до под саме Проклетије. Да ли га је било и са оне стране Проклетија, засад су докази танки.

Словенског елемента је и те како било и с оне стране Проклетија.

Ево шта Митар Пешикан каже о томе:
Само тамо гдје је постојао словенски живаљ могли су настајати такви топоними какви су нпр. јужно од Алтина Тлсто брдо, Длгошевци, Дуга шума, Радогошта, Длга, Височ, Николићи, Влахиња, Враниште, или у Горњем Пилоту (према Светоарханђелској хрисовуљи) Бор'ц, Брěсница, Чрна гора, Тмна рěка, Мокри дол, Исток, Вранова планина, Збор, Лěшник, Бěлош, Бобни поток и др.
http://www.rastko.org.rs/rastko-al/zbornik1990/mpesikan-srednji.php

Наведена област није у подручју данашњих Климената, али се ради о средњевековним областима Алтин и Пилота које окружују област Климената с оне стране Проклетија.

Питање је колико је тог словенског елемента остало до данас (осим у топонимији), јер је могуће да се он већином, како рече и Војиненад, одселио према словенским срединама.

И у Климентима имамо обиље словенске топонимије, данас, додуше, толико унакажене у албанским верзијама, да их није лако препознати. Ипак, Селце, Вукли, Врмоша, Борје, довољно говоре.   
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #176 послато: јун 15, 2016, 06:38:39 поподне »
Гледам код Ломе тумачење за топоним Врмоша. И он је у дилеми између словенског (основа: врмос) и романског (formosa) порекла ове речи.
Ипак, имамо Врм у Херцеговини и Врмац у Приморју, и још више топонима на подручју које насељавају Срби а који у основи имају врм, па бих ту придодао и Врмошу.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 691
 • shí shì qiú shì
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #177 послато: јун 15, 2016, 06:49:10 поподне »
Ја лично сматрам да у оно доба национална свест скоро па није ни постојала, постојала је родовска/племенска свест. У другом плану је била религиозна а у трећем је оно што бисмо ми данас звали национална свест.

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 691
 • shí shì qiú shì
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #178 послато: јун 15, 2016, 06:50:28 поподне »
чак мислим да су људи са лакоћом прелазили из вере у веру, из јеедног у други језик  итд

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1018
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #179 послато: јун 15, 2016, 06:57:56 поподне »
Словенског елемента је и те како било и с оне стране Проклетија.

Ево шта Митар Пешикан каже о томе:
Само тамо гдје је постојао словенски живаљ могли су настајати такви топоними какви су нпр. јужно од Алтина Тлсто брдо, Длгошевци, Дуга шума, Радогошта, Длга, Височ, Николићи, Влахиња, Враниште, или у Горњем Пилоту (према Светоарханђелској хрисовуљи) Бор'ц, Брěсница, Чрна гора, Тмна рěка, Мокри дол, Исток, Вранова планина, Збор, Лěшник, Бěлош, Бобни поток и др.
http://www.rastko.org.rs/rastko-al/zbornik1990/mpesikan-srednji.php

За неупућене: слово ě йе чешко латинично слово одговорайуће нашему слову Ѣ. На ћирилици бише се горње рѣчи трѣбале писати овако: Брѣсница, Тмьна рѣка, Лѣшник, Бѣлош. Као што видимо, чешки йезик йош чува слово Ѣ у свойем писму.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #180 послато: јун 15, 2016, 07:05:15 поподне »
Ја лично сматрам да у оно доба национална свест скоро па није ни постојала, постојала је родовска/племенска свест. У другом плану је била религиозна а у трећем је оно што бисмо ми данас звали национална свест.

Ово звучи логично. Савремене нације вероватно настају доста касно. Тај процес, по свему судећи, започиње у касном средњем веку (а траје и данас). Зато нема смисла Хрвате западне Херцеговине и БиХ муслимане називати Србима, а Србе E1b из Црне Горе Малисорима. :)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #181 послато: јун 15, 2016, 07:07:45 поподне »
За неупућене: слово ě йе чешко латинично слово одговорайуће нашему слову Ѣ. На ћирилици бише се горње рѣчи трѣбале писати овако: Брѣсница, Тмьна рѣка, Лѣшник, Бѣлош. Као што видимо, чешки йезик йош чува слово Ѣ у свойем писму.

Слажем се, Невски. У тексту постављеном на Растку су овако написали, вероватно нису имали могућности да убаце знак ѣ. Лепше изгледа с њим, нема двојбе  :)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #182 послато: јун 15, 2016, 07:10:33 поподне »
Зато нема смисла Хрвате западне Херцеговине и БиХ муслимане називати Србима

Они су се сами тако називали до пред крај 19. века, а неки и касније  ;)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #183 послато: јун 15, 2016, 07:12:07 поподне »
Они су се сами тако називали до пред крај 19. века, а неки и касније  ;)

Јесу. Све Србин до Србина. :)

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #184 послато: јун 15, 2016, 07:12:55 поподне »
За неупућене: слово ě йе чешко латинично слово одговорайуће нашему слову Ѣ. На ћирилици бише се горње рѣчи трѣбале писати овако: Брѣсница, Тмьна рѣка, Лѣшник, Бѣлош. Као што видимо, чешки йезик йош чува слово Ѣ у свойем писму.
Да ли знаш зашто Руси немају то слово? Ја не знам, питам.
Друго, зар се слово "е" не би требало изговарати меко, као у руском? Европа = Jevropa. Елена = Jelena. Лепо = ljepo, lijepo, lepo, lipo (у зависности од дијалекта и како коме стоје зуби).
У том случају је питање да ли је потребно слово Ѣ.

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #185 послато: јун 15, 2016, 07:25:14 поподне »
Словенског елемента је и те како било и с оне стране Проклетија.

Ево шта Митар Пешикан каже о томе:
Само тамо гдје је постојао словенски живаљ могли су настајати такви топоними какви су нпр. јужно од Алтина Тлсто брдо, Длгошевци, Дуга шума, Радогошта, Длга, Височ, Николићи, Влахиња, Враниште, или у Горњем Пилоту (према Светоарханђелској хрисовуљи) Бор'ц, Брěсница, Чрна гора, Тмна рěка, Мокри дол, Исток, Вранова планина, Збор, Лěшник, Бěлош, Бобни поток и др.
http://www.rastko.org.rs/rastko-al/zbornik1990/mpesikan-srednji.php

Наведена област није у подручју данашњих Климената, али се ради о средњевековним областима Алтин и Пилота које окружују област Климената с оне стране Проклетија.

Питање је колико је тог словенског елемента остало до данас (осим у топонимији), јер је могуће да се он већином, како рече и Војиненад, одселио према словенским срединама.

И у Климентима имамо обиље словенске топонимије, данас, додуше, толико унакажене у албанским верзијама, да их није лако препознати. Ипак, Селце, Вукли, Врмоша, Борје, довољно говоре.

Словени никад нису живели у неком великом броју у Албанији. Било их је некада око Скадра, онда око пограничних области према Метохији као и према југозападној Македонији и доле на југу Албаније. Словени су кроз читав низ периода владали над данашњој Албанијом и имали су јаку администрацију која је радили да свако село, заселак, извор, реку итд. пословени и одтуда имамо словенских топонима по Албанији.   
 

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #186 послато: јун 15, 2016, 07:26:16 поподне »
Они су се сами тако називали до пред крај 19. века, а неки и касније  ;)
Само да ти кажем моје мишљење. Како су се они сами називали крајем 19. вијека је компликовано питање и генерално њихова ствар. То их не обавезује на нешто данас.
Мислим да није спорно да међу Србима има приличан број људи чији су прадједови почетком 20. вијека имали несрпска имена и говорили језиком који није српски. Таквих пријатеља имам неколико у Београду, а воде поријекло из централне и источне Србије. Наравно, било би веома непристојно да их ми данас убјеђујемо да они нису Срби, него Румуни, Бугари или Власи. Исто тако би било непристојно да они убјеђују некога да је Србин, јер су му преци били Срби.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #187 послато: јун 15, 2016, 07:30:33 поподне »
Јесу. Све Србин до Србина. :)

Не знам шта те наводи на овакве цитате...
Погледај код Дедијера ко су херцеговачки Хрвати. Сви памте коју славу су славили до недавно. Јесу ли то Хрвати?
Како'но рече босански фрањевац дон Јаков Групковић Штросмајеру: "Ај, Бога ти, маните се ви тога хрватства. Ви ћете с тим вашим хрватством упропастити и Србе и Хрвате! Та ми знамо - нијесмо Хрвати него Срби, а ми као католици не смијемо од Рима звати се Србима“.
А што се муслимана тиче, имаш пописе у Краљевини Југославији, па види како су се изјашњавали. Док им Тито није измислио нацију.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #188 послато: јун 15, 2016, 07:42:49 поподне »
Не знам шта те наводи на овакве цитате...
Погледај код Дедијера ко су херцеговачки Хрвати. Сви памте коју славу су славили до недавно. Јесу ли то Хрвати?
Како'но рече босански фрањевац дон Јаков Групковић Штросмајеру: "Ај, Бога ти, маните се ви тога хрватства. Ви ћете с тим вашим хрватством упропастити и Србе и Хрвате! Та ми знамо - нијесмо Хрвати него Срби, а ми као католици не смијемо од Рима звати се Србима“.
А што се муслимана тиче, имаш пописе у Краљевини Југославији, па види како су се изјашњавали. Док им Тито није измислио нацију.

Није спорно да је било Срба и тамо, посебно у крајевима ближе средњовековним српским државама. Али, добар део муслимана и Хрвата нема никакве везе са Србима.

Код муслимана је било досељавања из свих крајева царства, а међу Хрватима свакако постоји одређен проценат оних који воде порекло од старих Хрвата. Главнина је наравно словенског порекла и то би се могли сврстати у ону словенску масу која се утопила што у Србе што у Хрвате (многи касније у муслимане).

Називати све те људе данас Србима, нема апсолутно никаквог смисла. Чак је и Wolf недавно говорио да се Хрвати из зап. Херцеговине прилично разликују од Срба из ист. Херцеговине (другачија култура, менталитет, итд.). Колико се може закључити на основу ово мало генетских резултата, чак ни ту нема превише поклапања са савременим Србима.

Укратко, данашњи Хрвати и муслимани са Србима имају везе исто колико и просечни Шумадинац са Румунијом. :) 

А хватати се за крсну славу у овом случају, не знам колико може бити јак доказ. Па и Срби из источне и југоисточне Србије славе славу, а кроз историју је на том подручју било и Бугара и Срба, тј. такође је реч о словенској маси која се временом утапала што у Бугаре, што у Србе.

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #189 послато: јун 15, 2016, 07:45:08 поподне »
Само да ти кажем моје мишљење. Како су се они сами називали крајем 19. вијека је компликовано питање и генерално њихова ствар. То их не обавезује на нешто данас.
Мислим да није спорно да међу Србима има приличан број људи чији су прадједови почетком 20. вијека имали несрпска имена и говорили језиком који није српски. Таквих пријатеља имам неколико у Београду, а воде поријекло из централне и источне Србије. Наравно, било би веома непристојно да их ми данас убјеђујемо да они нису Срби, него Румуни, Бугари или Власи. Исто тако би било непристојно да они убјеђују некога да је Србин, јер су му преци били Срби.

Одакле су родом твоји пријатељи из централне и источне Србије?

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #190 послато: јун 15, 2016, 07:47:33 поподне »
Словени никад нису живели у неком великом броју у Албанији. Било их је некада око Скадра, онда око пограничних области према Метохији као и према југозападној Македонији и доле на југу Албаније.

И шта преостаде од Албаније? Тирана, Елбасан, и један комад Приморја?

Словени су кроз читав низ периода владали над данашњој Албанијом     

Владали су у неким раздобљима, у раном средњем веку као већинско становништво, а у време Немањића као политичка власт. Али, Аксо, није ту била у питању само администрација, Словени су у добром делу данашње Албаније били стално насељено становништво: југоисточна Албанија, цело погранично подручје према данашњој Македонији и Метохији, старе жупе Алтин и Пилот, цео Скадарски дистрикт, Задрима, већи део Приморја. Многи су се иселили, многи албанизовали...

Словени су кроз читав низ периода владали над данашњој Албанијом и имали су јаку администрацију која је радили да свако село, заселак, извор, реку итд. пословени и одтуда имамо словенских топонима по Албанији.   

Ово је управо оно што су Албанци радили у 20. веку. Ако загребеш, иза данашњих рогобатних топонима у великом броју случајева наћи ћеш словенски корен.


Овим, наравно, не умањујем удео старобалканских Влаха - Епирота, Мегленовлаха, Цинцара и др, као ни етничких Шиптара из средње Албаније. Али, никако се не сме занемаривати присуство Словена у Албанији.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #191 послато: јун 15, 2016, 07:50:07 поподне »
Само да ти кажем моје мишљење. Како су се они сами називали крајем 19. вијека је компликовано питање и генерално њихова ствар. То их не обавезује на нешто данас.
Мислим да није спорно да међу Србима има приличан број људи чији су прадједови почетком 20. вијека имали несрпска имена и говорили језиком који није српски. Таквих пријатеља имам неколико у Београду, а воде поријекло из централне и источне Србије. Наравно, било би веома непристојно да их ми данас убјеђујемо да они нису Срби, него Румуни, Бугари или Власи. Исто тако би било непристојно да они убјеђују некога да је Србин, јер су му преци били Срби.

Шта су они данас, то је друго питање. Шта су били њихови преци, е о томе се ради.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #192 послато: јун 15, 2016, 07:52:25 поподне »
Шта су били њихови преци, е о томе се ради.

А ти си Небо сигуран да знаш шта су били њихови преци?

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #193 послато: јун 15, 2016, 07:54:05 поподне »
Тај "словенски елемент" у Климентима више треба схватити као њихово политичко опредјељење које су имали у једном историјском периоду, него као генетску припадност.
Мислим да су Клименти у једном тренутку били највише окренути Брђанима и Црногорцима, сматрали их најбољим савезницима и често користили српски. Осим тога, њихов географски положај их је подстицао ка исељавању на територије које су биле углавном словенске (Косово, Рашка област, Шумадија, Војводина и даље).
Тако да је то прије заједничка историјска судбина, која је утицала на то да се један дио њих током 18. и 19. вијека измијеша са Србима и словенским муслиманима. Вјероватно нема везе са хаплогрупом.

Jacime ovo sto kazes je tacno za Klimente albanskog jezika. Medjutim nazivi sela, planinskih vrhova dokazuje da se slovenski jezik govorio u Klimentima prije ili u pecetku stvaranja plemena i to nije samo saveznistvo sa brdjanima. Oni Klimenti koji su se iselili u u Srpsko govorno podrucje se nisu vratili i mijenjali nazive sela.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #194 послато: јун 15, 2016, 07:58:47 поподне »
Није спорно да је било Срба и тамо, посебно у крајевима ближе средњовековним српским државама. Али, добар део муслимана и Хрвата нема никакве везе са Србима.

Код муслимана је било досељавања из свих крајева царства, а међу Хрватима свакако постоји одређен проценат оних који воде порекло од старих Хрвата. Главнина је наравно словенског порекла и то би се могли сврстати у ону словенску масу која се утопила што у Србе што у Хрвате (многи касније у муслимане).

Називати све те људе данас Србима, нема апсолутно никаквог смисла. Чак је и Wolf недавно говорио да се Хрвати из зап. Херцеговине прилично разликују од Срба из ист. Херцеговине (другачија култура, менталитет, итд.). Колико се може закључити на основу ово мало генетских резултата, чак ни ту нема превише поклапања са савременим Србима.

Укратко, данашњи Хрвати и муслимани са Србима имају везе исто колико и просечни Шумадинац са Румунијом. :) 

А хватати се за крсну славу у овом случају, не знам колико може бити јак доказ. Па и Срби из источне и југоисточне Србије славе славу, а кроз историју је на том подручју било и Бугара и Срба, тј. такође је реч о словенској маси која се временом утапала што у Бугаре, што у Србе.

Изврћеш ствари у бесмислицу. Нико те људе не назива Србима данас. Њихово је право да данас буду шта год хоће. А шта су им били преци - има много материјала.
Не знам шта је теби. Запрепашћује ме твој цитат: "данашњи Хрвати и муслимани са Србима имају везе исто колико и просечни Шумадинац са Румунијом"... Ако то озбиљно мислиш, онда тешко да се можемо споразумети у овој причи...

Извињавам се администратору, модераторима и осталим форумашима, ипак је ово је тема о Кучима, па сам мало застранио. Нећу више о Хрватима, муслиманима и осталим иноверним Србима  ;D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #195 послато: јун 15, 2016, 08:07:01 поподне »
Изврћеш ствари у бесмислицу. Нико те људе не назива Србима данас. Њихово је право да данас буду шта год хоће. А шта су им били преци - има много материјала.
Не знам шта је теби. Запрепашћује ме твој цитат: "данашњи Хрвати и муслимани са Србима имају везе исто колико и просечни Шумадинац са Румунијом"... Ако то озбиљно мислиш, онда тешко да се можемо споразумети у овој причи...

Извињавам се администратору, модераторима и осталим форумашима, ипак је ово је тема о Кучима, па сам мало застранио. Нећу више о Хрватима, муслиманима и осталим иноверним Србима  ;D

Не, бесмислица је називати их Србима, што ти упорно радиш. Ни најзалуђенији Деретићевци не верују више у те бајке да су сви они некада били Срби, а камоли данашњи БиХ муслимани, а камоли Хрвати...

Све нека неки од њих и јесу били Срби (мада свети Бог зна каквог су порекла поједини), "трпати" их данас у Србе после толико година, стварно звучи неозбиљно.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #196 послато: јун 15, 2016, 08:09:53 поподне »
Не, бесмислица је називати их Србима, што ти упорно радиш. Ни најзалуђенији Деретићевци не верују више у те бајке да су сви они некада били Срби, а камоли данашњи БиХ муслимани, а камоли Хрвати...

Све нека неки од њих и јесу били Срби (мада свети Бог зна каквог су порекла поједини), "трпати" их данас у Србе после толико година, стварно звучи неозбиљно.

Наравно, Небојша се прикључио клапи која свако помињање Срба ван "Београдског пашалука" трпа у залуђене деретићевце.
Здраво био, имењаче.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #197 послато: јун 15, 2016, 08:13:35 поподне »
Ово звучи логично. Савремене нације вероватно настају доста касно. Тај процес, по свему судећи, започиње у касном средњем веку (а траје и данас). Зато нема смисла Хрвате западне Херцеговине и БиХ муслимане називати Србима, а Србе E1b из Црне Горе Малисорима. :)


Nacionalnost je vise pripadanje nekoj drzavi i licnog osjecaja. Pripadanje narodu je pripadanje najprije jednom jeziku pa onda kulturi, vjeri, porijeklu. Hrvati i Muslimani imaju vise "srpskih gena" I2a haplogrupe ali vjerski se razlikuju od ostatka Srba i nacionalno opredeljenje im vecinom danas nije srpsko iako govore isti jezik. Brdjani imaju vise starosedjelacke genetike ali su oni jezicki, kulturno, vjerski Srbi. Vise osnova ima reci za Hrvate i Muslimane da su Srbi nego Brdjane da su Malesori jer se a njima ne mogu ni sporazumjeti. Svako ima pravo da se osjeca kako zeli

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #198 послато: јун 15, 2016, 08:18:18 поподне »
Одакле су родом твоји пријатељи из централне и источне Србије?

Једни су из Велике Плане, други из Прахова, трећи из Пирота.

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #199 послато: јун 15, 2016, 08:32:47 поподне »

Владали су у неким раздобљима, у раном средњем веку као већинско становништво, а у време Немањића као политичка власт. Али, Аксо, није ту била у питању само администрација, Словени су у добром делу данашње Албаније били стално насељено становништво: југоисточна Албанија, цело погранично подручје према данашњој Македонији и Метохији, старе жупе Алтин и Пилот, цео Скадарски дистрикт, Задрима, већи део Приморја. Многи су се иселили, многи албанизовали...

Од свих балканских држава Словена је од увек најмање било у данашњој Албанији. Где су ти многи исељеници и многи албанизовани Словени? Није ваљда да сматраш као Јаћим и остала дружина Клименте и разне које какве Малисоре Словенима?

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #200 послато: јун 15, 2016, 08:45:23 поподне »
Од свих балканских држава Словена је од увек најмање било у данашњој Албанији. Где су ти многи исељеници и многи албанизовани Словени? Није ваљда да сматраш као Јаћим и остала дружина Клименте и разне које какве Малисоре Словенима?

Akso niko nije rekao da su Klimenti Sloveni vec da su na  podrucju Klimenata zivjeli Sloveni. Sjutra ce neko razmisljati kao ti i reci da Srba nikad nije bilo na Kosovu vec je to srpska administracija mijenjala imena. Ako kazem Sloven mislim na govornika slovenskog jezika nebitna haplogrupa. Mada ai u pravu da je na teritoriji Albanije bilo najmanje Slovena.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8371
 • I2a S17250 A1328
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #201 послато: јун 15, 2016, 08:45:49 поподне »
Ево, Аксо, да те не убеђујем ја неук, него прочитај ове текстове озбиљних аутора, па закључи сам:

http://www.rastko.org.rs/rastko-al/zbornik1990/index.php
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1018
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #202 послато: јун 15, 2016, 08:55:54 поподне »
Да ли знаш зашто Руси немају то слово? Ја не знам, питам.
Друго, зар се слово "е" не би требало изговарати меко, као у руском? Европа = Jevropa. Елена = Jelena. Лепо = ljepo, lijepo, lepo, lipo (у зависности од дијалекта и како коме стоје зуби).
У том случају је питање да ли је потребно слово Ѣ.

Яћиме, одговоре на сва тобом постављена питања имаш овдѣ:

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=141.0
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #203 послато: јун 15, 2016, 08:56:45 поподне »
Наравно, Небојша се прикључио клапи која свако помињање Срба ван "Београдског пашалука" трпа у залуђене деретићевце.
Здраво био, имењаче.

Никоме се ја нисам прикључио.

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #204 послато: јун 15, 2016, 09:17:21 поподне »
Toma Orahovac(Oravac) u knjizi Arbanasko pitanje kaze da u njegovo vrijeme, pocetak 20 vijeka, u Klimentima i
 dalje postoji pravoslavno bratstvo Nikici, koji slave zacece Sv. Jovana kao i Orahovski Nikici. Ja mogu sumnjati ali pretpostavljam da covjek zna o cemu govori jer govori o svom vremenu.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1542
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #205 послато: јун 15, 2016, 09:18:49 поподне »
Наравно, Небојша се прикључио клапи која свако помињање Срба ван "Београдског пашалука" трпа у залуђене деретићевце.
Здраво био, имењаче.

Ја сам први који "Деретићевцима" назива људе који верују у разне теорије и слично, али Небо, морам признати да се овде слажем с тобом. Наравно да су многи Хрвати и Муслимани из БиХ пореклом Срби. То знају сви. Наравно, нико није рекао да је читава Хрватска нација пореклом од Срба, а мислим да ни Небо није то мислио. Да је огроман број босанских Муслимана пореклом од Срба... да ли стварно треба расправљати о томе? Мислим да  то сви знају. Опет, нисам рекао да су сви пореклом од Срба.
Мени је тврдити супротно овоме као тврдити да је млеко зелене боје.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #206 послато: јун 15, 2016, 09:21:49 поподне »
Ја сам први који "Деретићевцима" назива људе који верују у разне теорије и слично, али Небо, морам признати да се овде слажем с тобом. Наравно да су многи Хрвати и Муслимани из БиХ пореклом Срби. То знају сви. Наравно, нико није рекао да је читава Хрватска нација пореклом од Срба, а мислим да ни Небо није то мислио. Да је огроман број босанских Муслимана пореклом од Срба... да ли стварно треба расправљати о томе? Мислим да  то сви знају. Опет, нисам рекао да су сви пореклом од Срба.
Мени је тврдити супротно овоме као тврдити да је млеко зелене боје.

Добро Бакс, то и ја говорим, не треба све трпати у Србе (део свакако јесте). А не знам чему ово поређење са млеком, као да сте сви 100% сигурни у то да су они били Срби, а већ се у средњовековној Босни не зна ко је ко, а камоли после, по доласку ислама. Мало опрезније са тим закључцима.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9601
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #207 послато: јун 15, 2016, 09:36:21 поподне »
Што се словенске генетике (Y-DNA) код Албанаца тиче, чини се да је израженија код Албанаца из Албаније, него код оних са Косова и из БЈРМ (што је донекле и логично, ако узмемо у обзир миграције).

У раду Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe тестирано је 55 Албанаца из Тиране (Албанија). Иако је релативно мали узорак у питању, приметно је појачано присуство неких словенских хаплогрупа. Нпр., хаплогрупа I2a бележи 14.5%, док је R1a на 9.1%.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2947100/figure/fig2/

Примера ради, код Косовских Албанаца I2a износи 2.65%, а R1a 4.42%. Али и узорак је већи (114).

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #208 послато: јун 15, 2016, 09:55:37 поподне »
Тај "словенски елемент" у Климентима више треба схватити као њихово политичко опредјељење које су имали у једном историјском периоду, него као генетску припадност.
Мислим да су Клименти у једном тренутку били највише окренути Брђанима и Црногорцима, сматрали их најбољим савезницима и често користили српски. Осим тога, њихов географски положај их је подстицао ка исељавању на територије које су биле углавном словенске (Косово, Рашка област, Шумадија, Војводина и даље).
Тако да је то прије заједничка историјска судбина, која је утицала на то да се један дио њих током 18. и 19. вијека измијеша са Србима и словенским муслиманима. Вјероватно нема везе са хаплогрупом.
Не треба сметнути са ума народно предање које је сачувано и код оног дела Климената који су ушли у састав албанског народа о том пореклу њиховог најстаријег претка који је према тој причи доселио у област племена Клименти из области горњег тока реке Мораче, а опште је познато и то да је био српског односно словенског порекла. Од Климената су и Руговци, а за њих знам да ми је још моја баба, која је иначе била родом из Грачанице код Плава али одрасла у Пећи и често као дете издизала на катуне на Чакору и Проклетијама, где је одрастајући са шиптарском и турском децом у Пећи научила оба језика. Чак је знала тако добро шиптарски да је могла да по нагласку разликује говор Руговаца од осталих, а од ње сам први пут још као дете чуо да су Руговци пореклом Срби. То је очигледно одвајкада било уврежено у народном предању и ту сигурно нечег има. Обзиром да је онај тестирани из Хртковаца испао словенска хаплогрупа то је онда први доказ да је народно предање ипак делимично тачно. Ако уз то још додамо и чињеницу да постоје топоними словенског корена у области племена Клименти, то је онда додатна потврда. Видећемо шта ће рећи резултати теста Ражнатовића и Јовићевића. Више бих волео да изгубим опкладу и да буду, како Лука рече, словенска хаплогрупа, али ипак верујем да ћу пити ''зајечарац'' на рачун Неба и Луке.

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #209 послато: јун 15, 2016, 10:09:21 поподне »
Рајо,

колико сам видио код Куча се нека имена врте, па их има код разних братстава, често и неповезаних. Могуће је да је постојао Рајо у Кучима који није повезан са вама, али исто тако није искључено да сте и ви поријеклом из Куча, а данисте повезани са главним родом у Кучима. Ваша група Рајовића не упада у овај род Куча, али мислим да је даљим поријеклом повезана са E-V13 присутним у Црној гори и Брдима.

Јасно је мени да је све што сам написао чиста спекулација у овом тренутку, али сам хтео ради референце да буде наведено на једном месту. Иначе, изгледа да име (надимак) Рајо није баш често у Кучима (према родословима код Миљана Јокановића), што је верујем случајност, која може бити од користи ако се појаве неки нови подаци.
Према предању које је забележио П.Ж.Петровић, мој Рајо је из Куча дошао са задругом од 100 чељади, по њему крајем 17. века. Ако би то било потпуно тачно, онда ниђе везе да се село Рајовићи на Ублима назива по живом човеку који се одселио, осим ако није оставио потомке у том селу. Гољевићи то нису, Дедићи који живе у истом селу су Дрекаловићи, па следи да ни они нису и то је то.
Оно што има смисла али не значи да је тачно је да се из Куча није иселио Рајо, него већ формирано братство Рајовићи, које је било толико многобројно да је могло да остави своје име једном селу у Кучима.
Још једна занимљивост је да је група малих села у која су се Рајовићи доселили у Рашкој прозвана опет "Рајовићи", што је трајало све до успостављања "народне власти" када је званични назив постао Жуњевиће, што је у ствари име само једног од тих малих села. Мада, у попису из 1455, године помиње се село "Рајина река" на подручју Рогозне које није убицирано. Могло би бити да се село у Рашкој звало Рајовићи и пре него што су се моји преци доселили, и да смо братствено име добили у ствари у Рашкој.

По мени, није упитно наше порекло са територије племена Кучи. Али, како ствари стоје, ближих сродника у Кучима немамо.

Али све остало само спекулишем, и знам да ништа не знам засигурно

Поздрав

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 576
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #210 послато: јун 15, 2016, 10:38:20 поподне »
Akso niko nije rekao da su Klimenti Sloveni vec da su na  podrucju Klimenata zivjeli Sloveni. Sjutra ce neko razmisljati kao ti i reci da Srba nikad nije bilo na Kosovu vec je to srpska administracija mijenjala imena. Ako kazem Sloven mislim na govornika slovenskog jezika nebitna haplogrupa. Mada ai u pravu da je na teritoriji Albanije bilo najmanje Slovena.

Видаче, ја нисам тврдио да није било уопште Словена у Албанији, већ да их је најмање било тамо од свих балканских држава. Ако су били малобројни логично је да нису насељавали целу данашњу Албанију, већ само њима тада главне поједине области које су им биле од великог значаја. Као малобројни су наметнули и пословенили многа, села, реке, извори итд. и ти словенских топоними по Албанију су од тих малобројних Словена.


Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #211 послато: јун 15, 2016, 11:52:54 поподне »
Ја нигдје нисам тврдио да су Клименти Словени, поприлично супротно. Уз то, нисам баш ни стручњак за тему да бих могао то да тврдим.
Оно што и лаику звучи чудно јесте теорија да су малобројни Словени асимилирали ријеке широм Албаније.
Лично мој (лаички) утисак јесте да је једино значајно мјесто за српску историју у Албанији - град Скадар. Али је Скадар за средњовјековне Србе веома важан град, не мање важан од Скопља, Призрена или било ког другог града.

Опет, не инсистирам, ако неко од Срба (нпр. Акса) сматра да то није његово и да су Срби нешто друго и негдје друго, то је сасвим у реду, мени не смета. Ако ти Аксо сматраш да нас двојица не припадамо истој нацији и то је за мене у реду, могуће је да си у праву. Мени би једино сметала нека мржња, вишак негативних емоција. То треба избјећи.

Између осталог, према неким наговјештајима које ја имам, у току је пројекат према коме ни у једној земљи Балкана осим Србије неће бити преко 3-5% националних Срба. У Хрватској (и Косову) је то остварено етничким чишћењем и додатном (полудобровољном) асимилацијом. У ЦГ ће то бити остварено кроз 10 година, у БиХ кроз 15 - 20 (вјероватно без етничког чишћења). Центар пројекта (локални) је у Београду. Циљеви пројекта су јасни, методи се састоје у раду са медијима, затим упливу у школски систем, као и раду са политичарима и администрацијом. Могуће је да ће тебе ове информације обрадовати, само ти морам рећи да нису 100% провјерене.

То је тако, данас у Љвову скоро да нема националних Руса, а на Цетињу скоро да нема националних Срба. Резултат одређеног историјског процеса и одређених политичких пројеката који су завршени. Наравно, проблем настаје када иза тога слиједи раст мржње и агресије (тренутно је то ситуација у Љвову, на Цетињу знатно мање).

П.С. Невски, хвала за линк.

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #212 послато: јун 16, 2016, 12:39:10 пре подне »
Ја нигдје нисам тврдио да су Клименти Словени, поприлично супротно. Уз то, нисам баш ни стручњак за тему да бих могао то да тврдим.
Оно што и лаику звучи чудно јесте теорија да су малобројни Словени асимилирали ријеке широм Албаније.
Лично мој (лаички) утисак јесте да је једино значајно мјесто за српску историју у Албанији - град Скадар. Али је Скадар за средњовјековне Србе веома важан град, не мање важан од Скопља, Призрена или било ког другог града.

Опет, не инсистирам, ако неко од Срба (нпр. Акса) сматра да то није његово и да су Срби нешто друго и негдје друго, то је сасвим у реду, мени не смета. Ако ти Аксо сматраш да нас двојица не припадамо истој нацији и то је за мене у реду, могуће је да си у праву. Мени би једино сметала нека мржња, вишак негативних емоција. То треба избјећи.

Између осталог, према неким наговјештајима које ја имам, у току је пројекат према коме ни у једној земљи Балкана осим Србије неће бити преко 3-5% националних Срба. У Хрватској (и Косову) је то остварено етничким чишћењем и додатном (полудобровољном) асимилацијом. У ЦГ ће то бити остварено кроз 10 година, у БиХ кроз 15 - 20 (вјероватно без етничког чишћења). Центар пројекта (локални) је у Београду. Циљеви пројекта су јасни, методи се састоје у раду са медијима, затим упливу у школски систем, као и раду са политичарима и администрацијом. Могуће је да ће тебе ове информације обрадовати, само ти морам рећи да нису 100% провјерене.

То је тако, данас у Љвову скоро да нема националних Руса, а на Цетињу скоро да нема националних Срба. Резултат одређеног историјског процеса и одређених политичких пројеката који су завршени. Наравно, проблем настаје када иза тога слиједи раст мржње и агресије (тренутно је то ситуација у Љвову, на Цетињу знатно мање).

П.С. Невски, хвала за линк.


Taj proces je ocigledan ali tesko ostvariv za tako kratko vrijeme. A nije potrebno ni da se svede na taj nivo, za sad je dovoljno da se svedu na nivo da nemaju uticaj na politiku i drustvene tokove. Vrijeme ce odraditi svoje. U CG ne postoji srpska televizija. Guslama i krajiskim pjesmama se ne moze doprijeti do mladjih i obrazovanih ljudi koji su nosioci promjena u drustvu.  Morao sam iskomentarisati iako nije tema za ovo.

mladjo

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #213 послато: јун 16, 2016, 12:57:52 пре подне »
Замолићу вас да се вратимо изворној теми а то је "Кучи Мрњавчићи E1b".
Хвала.

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #214 послато: јун 16, 2016, 01:13:20 пре подне »
Видак, није тема за ово, мало смо затрпали основну тему. Претпостављам да ће админ ову политичку и идентитетску дискусију издвојити са ове теме и пребацити је на посебну тему, а затим и затворити.
Ја сам дошао до закључка да то није просто процес, већ пројекат са јасним циљевима. Циљ би се отприлике могао овако формулисати: да однос босанских Срба и Србије буде сличан ономе између Валонаца и Француске, а ЦГ и Србије као Аустрије и Њемачке. Ово у најбољем случају. Видимо да то иде и даље, јер Аустријанци ипак свој језик називају њемачким.

Мислим да медији из БГ у томе играју једну од кључних улога. Рецимо, ТВ Пинк емитује исти програм за Србију и ЦГ, уз изузетак кратких вијести. Те кратке вијести су у ЦГ изразито антисрпске, док су у Србији често уперене према ЦГ. Сличан је случај новине Блиц.
При томе се у Србији пажња поклања малим темама које имају за циљ да створе утисак да је ЦГ увијек против Србије и да је искоришћава (неки студенти из Србије на мору имали непријатности, неки Црногорци у БГ студирају бесплатно, ФС ЦГ гласао за пријем Косово у УЕФА и слично). У програму за ЦГ главне теме БГ медија су српска "окупација" цркава, великосрпске претензије према ЦГ и стално српско роварење против ЦГ владе. Опет, иронично је да су то исти медији и у Србији и у ЦГ.
Што се тиче Републике Српске, ситуација је, наравно, другачија, али процес и тамо напредује.

Запад одавно велику пажњу поклања таквим пројектима. Нећу овдје ширити причу о томе како се све радило у Украјини посљедњих деценија и колико су неки центри са Запада то осмишљавали. Као примјер, навешћу да се Лукашенко претворио у диктатора оног момента када је руском језику дао статус другог државног (уз бјелоруски). При томе је Лукашенко то урадио из чисто практичних разлога, зато што је способан политичар.

Ван мреже Ранко Бубања

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 419
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #215 послато: јун 30, 2016, 07:52:56 поподне »
Porijeklo Kuča Drekalovića Petar R. Petrović, Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov”, Podgorica 2016
Dvo­tom­nim dje­lom „Po­ri­je­klo Ku­ča Dre­ka­lo­vi­ća” autor Pe­tar R. Pe­tro­vić za­šao je u za­ni­mlji­vo i ni­kad do kra­ja za­vr­še­no et­no­lo­ško is­tra­ži­va­nje o pre­ci­ma di­je­la kuč­kog ple­me­na Dre­ka­lo­vi­ća, i nje­go­voj et­no­ge­ne­zi. Ovoj iz­van­red­no za­ni­mlji­voj te­mi Pe­tro­vić je po­sve­tio mno­ge go­di­ne is­tra­ži­va­nja ko­je je smje­stio u dvi­je obim­ne knji­ge. U njoj on se do­ka­zu­je na osno­vu do­ku­me­na­ta po­put „Me­mo­ri­je” Av­gu­sti­na To­či­ja, Po­ve­lje ca­ra Ste­fa­na Du­ša­na, Du­bro­vač­ke po­ve­lje Alek­san­dru, „Ja­njin­ske hro­ni­ke”, i mno­gih dru­gih pi­sa­nih i usme­nih tra­go­va, da su Dre­ka­lo­vi­ći ne­u­pit­no slo­ven­skog po­ri­je­kla.
- Po­ve­lja ca­ra Ste­fa­na Du­ša­na i Du­bro­vač­ka po­ve­lja raz­ja­šnja­va­ju pi­ta­nje ko­je bio Bra­ni­lo, pra­dje­da Đu­ra­đa Ka­stri­o­ta. On je bio ke­fa­li­ja „do­mi­nu­sa” Alek­san­dra, a pret­hod­no čel­nik u voj­sci ca­ra Ste­fa­na Du­ša­na, ko­ji je is­ti­ca­njem u voj­sci do­sti­gao sta­tus ni­žeg plem­stva i do­bio fe­ud na ri­je­ci Gar­di sa ka­ste­lom Ka­stri, sta­rom vi­zan­tij­skom tvr­đa­vom po ko­joj su se na­zva­li Ka­stri­o­ti i nje­go­vi po­tom­ci i nje­go­va po­ro­di­ca (ina­če jed­na od gra­na ro­da Ma­sa­re­ka) – na­vo­di Pe­tro­vić.
„Ja­njin­ska hro­ni­ka” u isto­ri­o­gra­fi­ji sma­tra­na kao vje­ro­do­sto­jan do­ku­ment nu­di po­da­tak da su Ma­sa­ri­ci srp­sko-slo­ven­ski rod iz Za­gor­ja i mje­sta Za­go­re kod Ja­nji­ne, ko­je po­mi­nje isto­ri­čar Pro­ko­pi­je kao pr­vih slo­ven­ske do­se­lje­ni­ke u VI vi­je­ku. Iz oko­li­ne Ja­nji­ne u Epi­ru, za ko­ju Đu­rađ Ka­stri­ot go­vo­ri, po nje­go­vim bi­o­gra­fi­ma, da mu je po­stoj­bi­na, nje­gov rod je pre­se­ljen iza Dri­ma, srp­sko-al­ban­ske et­nič­ke gra­ni­ce, na pa­di­ne Pa­štri­ka, bli­zu Pri­zre­na. Ta­da je Bra­ni­lo, Đu­ra­đev pra­dje­da, i za­bi­lje­žen kao ca­rev čel­nik, od ko­ga je mo­gu­će da­lje do­ku­men­to­va­no da­lji ge­net­ski niz pre­da­ka do sa­mog Đu­ra­đa Ka­stri­o­ta Sken­der­be­ga i da­lje nje­go­vih po­to­ma, do da­na­šnjeg vre­me­na.
Dru­ga knji­ga je sa­bra­la svu do­ku­men­tar­nu gra­đu o pre­ci­ma Đu­ra­đa Ka­stri­o­ta Sken­de­be­ga na osno­vu ko­je je do­ni­jet za­klju­čak o srp­skom po­ri­je­klu.
- Za­klju­čak o srp­sko-slo­ven­skom po­ri­je­klu Ka­stri­o­ta po­tvr­đu­je se či­ta­vim ni­zom ar­gu­me­na­ta, od pra­vo­slav­ne vje­re sa po­ro­dič­nom sla­vom, što do­ka­zu­je isto­ri­je isto­ri­čar I. Ja­stre­bov, nji­hov sta­tus srp­ske vla­ste, bli­ske rod­bin­ske ve­ze sa srp­skim ve­li­ka­škim po­ro­di­ca­ma, hi­lan­dar­skim mo­na­si­ma iz nji­ho­ve naj­u­že fa­mi­li­je, pa čak i ge­ne­o­lo­gi­ja sa srp­skim po­ri­je­klom sa­da­šnjih Ka­stri­o­ta u Ita­li­ji i Špa­ni­ji, kao i ni­za dru­gih ar­gu­me­na­ta, ko­ji su po­tvr­da srp­skog in­den­ti­te­ta – za­klju­ču­je Pre­drag Po­po­vić.
S.Ć.

Ван мреже Рамбослав

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 579
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #216 послато: јун 30, 2016, 08:53:07 поподне »
Porijeklo Kuča Drekalovića Petar R. Petrović, Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov”, Podgorica 2016
Dvo­tom­nim dje­lom „Po­ri­je­klo Ku­ča Dre­ka­lo­vi­ća” autor Pe­tar R. Pe­tro­vić za­šao je u za­ni­mlji­vo i ni­kad do kra­ja za­vr­še­no et­no­lo­ško is­tra­ži­va­nje o pre­ci­ma di­je­la kuč­kog ple­me­na Dre­ka­lo­vi­ća, i nje­go­voj et­no­ge­ne­zi. Ovoj iz­van­red­no za­ni­mlji­voj te­mi Pe­tro­vić je po­sve­tio mno­ge go­di­ne is­tra­ži­va­nja ko­je je smje­stio u dvi­je obim­ne knji­ge. U njoj on se do­ka­zu­je na osno­vu do­ku­me­na­ta po­put „Me­mo­ri­je” Av­gu­sti­na To­či­ja, Po­ve­lje ca­ra Ste­fa­na Du­ša­na, Du­bro­vač­ke po­ve­lje Alek­san­dru, „Ja­njin­ske hro­ni­ke”, i mno­gih dru­gih pi­sa­nih i usme­nih tra­go­va, da su Dre­ka­lo­vi­ći ne­u­pit­no slo­ven­skog po­ri­je­kla.
- Po­ve­lja ca­ra Ste­fa­na Du­ša­na i Du­bro­vač­ka po­ve­lja raz­ja­šnja­va­ju pi­ta­nje ko­je bio Bra­ni­lo, pra­dje­da Đu­ra­đa Ka­stri­o­ta. On je bio ke­fa­li­ja „do­mi­nu­sa” Alek­san­dra, a pret­hod­no čel­nik u voj­sci ca­ra Ste­fa­na Du­ša­na, ko­ji je is­ti­ca­njem u voj­sci do­sti­gao sta­tus ni­žeg plem­stva i do­bio fe­ud na ri­je­ci Gar­di sa ka­ste­lom Ka­stri, sta­rom vi­zan­tij­skom tvr­đa­vom po ko­joj su se na­zva­li Ka­stri­o­ti i nje­go­vi po­tom­ci i nje­go­va po­ro­di­ca (ina­če jed­na od gra­na ro­da Ma­sa­re­ka) – na­vo­di Pe­tro­vić.
„Ja­njin­ska hro­ni­ka” u isto­ri­o­gra­fi­ji sma­tra­na kao vje­ro­do­sto­jan do­ku­ment nu­di po­da­tak da su Ma­sa­ri­ci srp­sko-slo­ven­ski rod iz Za­gor­ja i mje­sta Za­go­re kod Ja­nji­ne, ko­je po­mi­nje isto­ri­čar Pro­ko­pi­je kao pr­vih slo­ven­ske do­se­lje­ni­ke u VI vi­je­ku. Iz oko­li­ne Ja­nji­ne u Epi­ru, za ko­ju Đu­rađ Ka­stri­ot go­vo­ri, po nje­go­vim bi­o­gra­fi­ma, da mu je po­stoj­bi­na, nje­gov rod je pre­se­ljen iza Dri­ma, srp­sko-al­ban­ske et­nič­ke gra­ni­ce, na pa­di­ne Pa­štri­ka, bli­zu Pri­zre­na. Ta­da je Bra­ni­lo, Đu­ra­đev pra­dje­da, i za­bi­lje­žen kao ca­rev čel­nik, od ko­ga je mo­gu­će da­lje do­ku­men­to­va­no da­lji ge­net­ski niz pre­da­ka do sa­mog Đu­ra­đa Ka­stri­o­ta Sken­der­be­ga i da­lje nje­go­vih po­to­ma, do da­na­šnjeg vre­me­na.
Dru­ga knji­ga je sa­bra­la svu do­ku­men­tar­nu gra­đu o pre­ci­ma Đu­ra­đa Ka­stri­o­ta Sken­de­be­ga na osno­vu ko­je je do­ni­jet za­klju­čak o srp­skom po­ri­je­klu.
- Za­klju­čak o srp­sko-slo­ven­skom po­ri­je­klu Ka­stri­o­ta po­tvr­đu­je se či­ta­vim ni­zom ar­gu­me­na­ta, od pra­vo­slav­ne vje­re sa po­ro­dič­nom sla­vom, što do­ka­zu­je isto­ri­je isto­ri­čar I. Ja­stre­bov, nji­hov sta­tus srp­ske vla­ste, bli­ske rod­bin­ske ve­ze sa srp­skim ve­li­ka­škim po­ro­di­ca­ma, hi­lan­dar­skim mo­na­si­ma iz nji­ho­ve naj­u­že fa­mi­li­je, pa čak i ge­ne­o­lo­gi­ja sa srp­skim po­ri­je­klom sa­da­šnjih Ka­stri­o­ta u Ita­li­ji i Špa­ni­ji, kao i ni­za dru­gih ar­gu­me­na­ta, ko­ji su po­tvr­da srp­skog in­den­ti­te­ta – za­klju­ču­je Pre­drag Po­po­vić.
S.Ć.

Да ли знате који му је извор за овај навод:

Цитат
...i do­bio fe­ud na ri­je­ci Gar­di sa ka­ste­lom Ka­stri, sta­rom vi­zan­tij­skom tvr­đa­vom po ko­joj su se na­zva­li Ka­stri­o­ti i nje­go­vi po­tom­ci i nje­go­va po­ro­di­ca (ina­če jed­na od gra­na ro­da Ma­sa­re­ka)

Ван мреже Ранко Бубања

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 419
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #217 послато: јун 30, 2016, 08:59:47 поподне »
Не. То је извод и дневног листа ДАН.

Ван мреже Рамбослав

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 579
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #218 послато: јун 30, 2016, 09:10:21 поподне »
Занимљиво, јер племићка куђа Мазареки тврди да потиче од грчко/епирско-античких Молоса

https://en.wikipedia.org/wiki/Molossians

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #219 послато: јул 04, 2016, 11:14:19 пре подне »
Kad sa pregledao listu pripadnika moje haplogrupe, nasao sam u listi gde su Kuci i familiju Nikocevic iz Gusinja. Oni su danas Bosnjaci. Ta familija nije ista familija sa Nikocevicima iz Orahova, posto je doseljena iz Zatrijepca. Doseljeni su kao katolici. Ovim se otvara i pitanje je su li i Zatrijepcani od istog pretka kao i Kuci i tim se rusi prica da su Bon Keqi ili su Nikocevici potomci onih koje su Bonkeqi potisnuli.

Mislim da Vidak bi ovo mogao da potvrdi, sto se tice predanja.

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #220 послато: јул 04, 2016, 11:36:47 пре подне »
Kad sa pregledao listu pripadnika moje haplogrupe, nasao sam u listi gde su Kuci i familiju Nikocevic iz Gusinja. Oni su danas Bosnjaci. Ta familija nije ista familija sa Nikocevicima iz Orahova, posto je doseljena iz Zatrijepca. Doseljeni su kao katolici. Ovim se otvara i pitanje je su li i Zatrijepcani od istog pretka kao i Kuci i tim se rusi prica da su Bon Keqi ili su Nikocevici potomci onih koje su Bonkeqi potisnuli.

Mislim da Vidak bi ovo mogao da potvrdi, sto se tice predanja.
Koliko sam ja pronasao Nikocevici su ogranak Mrnjavcevica od kojih su neki u Zatrijedcu, nisu od  Bonkeqi ali su mogli doci kao katolici iz Zatrijebca. Trebao bi se testirati neko ko je bas od Bonkeqi familije da bi se provjerilo da li postoji veza.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #221 послато: јул 04, 2016, 10:10:17 поподне »

Коматовићи су пореклом Кучи, по сведочењу Брњачана, први су населили Брњак. Пре Брњака живели су у Башчи код Рожаја, где долазе у сукоб са ћајом, човеком који је узимао јесењи ушур. Прича се да је дотични ћаја бацио око на женско чељаде из рода Коматовића, те га ови убили. После тог убиства беже у Брњак, тамо их прима ага Коматина на свом имању и, предпостављам, одатле презиме Коматовић. До доласка у Брњак, Коматовићи су славили Св. Николу а од тада Ђурђиц (16. новембар), дан када су населили Брњак. Све се то одиграло почетком 18. века. Прилично су били велика фамилија па су се и расељавали по Ибарској долини, Топлици, Дреници, Рашкој, Србији, Косову...нема где их нема :)

Зна се да су двојица Коматовића отишли у Дреницу и примили ислам, други је, пак, отишао у Тутин где се оженио "туркињом" и од њега су Амзагићи...

Ti Kuci sto su otisli u Drenicu naselili su se u Prekaze. Oni znaju da su Komatovici u Kolasinu njihovi rodjaci.

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5278
 • I2-PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #222 послато: јул 04, 2016, 11:05:44 поподне »
Ti Kuci sto su otisli u Drenicu naselili su se u Prekaze. Oni znaju da su Komatovici u Kolasinu njihovi rodjaci.

Од тих исламизованих Коматовића из Дренице (Преказа) потиче Адем Јашари, ако се не варам?
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #223 послато: јул 05, 2016, 12:49:32 пре подне »
Од тих исламизованих Коматовића из Дренице (Преказа) потиче Адем Јашари, ако се не варам?

Bogami opasan je ovaj mladi strucnjak za albansko pitanje :)

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4264
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #224 послато: јул 07, 2016, 09:40:21 пре подне »
Интepecуje мe, дa ли ce мoжe утвpдити, пpe кoликo гoдинa cу нocиoци " cpпcкoг" E-V13 имaли зajeдничкoг пpeткa ca "мaлиcopcким" E-V13? Нпp. Bacojeвићи и Xoти? Или cpпcки Кучи и мaлиcopcки Кући? Jep ce нa ocнoву тoгa мoжe и утвpдити кaдa cу ушли у cpпcки eтнички кopпуc.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4264
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #225 послато: јул 07, 2016, 10:21:31 пре подне »
Од тих исламизованих Коматовића из Дренице (Преказа) потиче Адем Јашари, ако се не варам?
Ca мajcкoг тecтиpaњa имaмo jeднoг Кoмaтoвићa, a мoждa и вишe... Зa jeднoг cигуpнo знaм, зa дpугoг пpeтпocтaвљaм. Joш кaд би нaшли тecтиpaнoг Jaшapиja из Пpeкaзa, кojи би пoтвpдиo oвo пpeдaњe, тo би билa ceнзaциja. Кoмaтoвићи би тaд зa нajпoзнaтиjу личнocт, пopeд Mилoшa Кpacићa имaли и Aдeмa Jaшapиja. :)

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 268
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #226 послато: јул 07, 2016, 12:05:59 поподне »
Интepecуje мe, дa ли ce мoжe утвpдити, пpe кoликo гoдинa cу нocиoци " cpпcкoг" E-V13 имaли зajeдничкoг пpeткa ca "мaлиcopcким" E-V13? Нпp. Bacojeвићи и Xoти? Или cpпcки Кучи и мaлиcopcки Кући? Jep ce нa ocнoву тoгa мoжe и утвpдити кaдa cу ушли у cpпcки eтнички кopпуc.

Milose mislim da je Sinisa ranije govorio da udaljenost izmedju Brdjana i nekih Malesorskih plemena nije prevelika, izmedju 500 i 1000 godina. Sto se tice Koca nosam siguran da ima testiranih a takodje nisu svi istog porijekla. Starosedjeoci Bakecevic su se albanizovali kad su se doselili Mari i Gorvoki iz Klimenata. Uz neka vlaska bratstva koja su ostala nepoznata. Kasnije se u Koce sa izvora Ribnice naseljavaju Ivacevici i Purisici koji se takodje albaniziraju. Jos kasnije doseljavaju se Stjelovici iz Rovaca koji u savezu sa Nuculovicima, koji su valjda iz Kastrata takodjr bivaju albanizirani. Za Nuculovice imam sumnju da su mozda Vlaskog porijrkla zbog samog prezimena NucUl. U Kucima imamo i prezimena kao Drakulovic, tako da smatram da je vlaski element dosta prisutan i da se ne moze gledati samo iz danasnje jezicke podjele.  Mislim da bi Kuce najbolje bilo uporedjivati sa Klimentima.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #227 послато: јул 07, 2016, 02:55:50 поподне »
Ca мajcкoг тecтиpaњa имaмo jeднoг Кoмaтoвићa, a мoждa и вишe... Зa jeднoг cигуpнo знaм, зa дpугoг пpeтпocтaвљaм. Joш кaд би нaшли тecтиpaнoг Jaшapиja из Пpeкaзa, кojи би пoтвpдиo oвo пpeдaњe, тo би билa ceнзaциja. Кoмaтoвићи би тaд зa нajпoзнaтиjу личнocт, пopeд Mилoшa Кpacићa имaли и Aдeмa Jaшapиja. :)

Poreklo Krasica je nije od Komatovica. Oni su Srbi starosedioci u Metohiji od kojih je jedan preselio u Kolasin. Mislim da mu se majka preudala i odvela ga tamo. Znaci oni nemaju veze sa Komatovicima.

A sto se tice testiranja ne morate samo da nadjete Jasharija. Ti Kuci su tamo od tri brata tako da ima vise familija koje su istog porekla.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #228 послато: јул 07, 2016, 03:00:56 поподне »
Milose mislim da je Sinisa ranije govorio da udaljenost izmedju Brdjana i nekih Malesorskih plemena nije prevelika, izmedju 500 i 1000 godina. Sto se tice Koca nosam siguran da ima testiranih a takodje nisu svi istog porijekla. Starosedjeoci Bakecevic su se albanizovali kad su se doselili Mari i Gorvoki iz Klimenata. Uz neka vlaska bratstva koja su ostala nepoznata. Kasnije se u Koce sa izvora Ribnice naseljavaju Ivacevici i Purisici koji se takodje albaniziraju. Jos kasnije doseljavaju se Stjelovici iz Rovaca koji u savezu sa Nuculovicima, koji su valjda iz Kastrata takodjr bivaju albanizirani. Za Nuculovice imam sumnju da su mozda Vlaskog porijrkla zbog samog prezimena NucUl. U Kucima imamo i prezimena kao Drakulovic, tako da smatram da je vlaski element dosta prisutan i da se ne moze gledati samo iz danasnje jezicke podjele.  Mislim da bi Kuce najbolje bilo uporedjivati sa Klimentima.

Na ovo pitanje ce se odgovoriti kad dodju rezultati za iseljene Klimente iz Ceklina (Jovicevice, Raznatovice ...) i kad se objavi rezultat za Vidaka i uporede sa mojim. Siguranam sam da ce se poklopiti i potvrditi narodno predanje.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #229 послато: јул 07, 2016, 03:10:12 поподне »
Na ovo pitanje ce se odgovoriti kad dodju rezultati za iseljene Klimente iz Ceklina (Jovicevice, Raznatovice ...) i kad se objavi rezultat za Vidaka i uporede sa mojim. Siguranam sam da ce se poklopiti i potvrditi narodno predanje.
Када је у питању Е-В13 мислим да ће се тешко моћи са неком прецизношћу одредити удаљеност заједничког претка на 23 маркера. Невски би сигурно могао да да прецизнији одговор по овом питању. Ја такође очекујем за Ражнатовића и Јовићевића Е-В13, али не треба се изненадити ако се деси да буду Ј2б2 и И2а Динарик Север обзиром да имамо податке да неки тетсирани који имају предање о пореклу из Климената припадају овим хаплогрупама. 

Jelic

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #230 послато: јул 07, 2016, 03:11:42 поподне »
Када је у питању Е-В13 мислим да ће се тешко моћи са неком прецизношћу одредити удаљеност заједничког претка на 23 маркера. Невски би сигурно могао да да прецизнији одговор по овом питању. Ја такође очекујем за Ражнатовића и Јовићевића Е-В13, али не треба се изненадити ако се деси да буду Ј2б2 и И2а Динарик Север обзиром да имамо податке да неки тетсирани који имају предање о пореклу из Климената припадају овим хаплогрупама.

Или И2а динарик југ,због Гурешића. :)

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2210
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #231 послато: јул 07, 2016, 03:25:16 поподне »
Или И2а динарик југ,због Гурешића. :)
Да, могло би и то бити, али њихово порекло и даље остаје загонетно да ли су заиста пореклом од Климената или припадају неком од родова из области Зете. Није искључено и да је цела та прича део оновременог политиканства и међудинастичке борбе у шта су биле умешане и неке тајне организације и обавештајне службе. Оно што је у овом моменту једино сигурно су Е-В13, Ј2б2 и Динарик Север (није за јавно објављивање презиме тестираног).

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4264
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #232 послато: јул 07, 2016, 03:28:22 поподне »
Poreklo Krasica je nije od Komatovica. Oni su Srbi starosedioci u Metohiji od kojih je jedan preselio u Kolasin. Mislim da mu se majka preudala i odvela ga tamo. Znaci oni nemaju veze sa Komatovicima.

A sto se tice testiranja ne morate samo da nadjete Jasharija. Ti Kuci su tamo od tri brata tako da ima vise familija koje su istog porekla.
У пpaву cи! " Oд Mиjaчићa oдивa" из Кaлудpe (Ибapcки Кoлaшин), билa je удaтa у Жaч (Meтoxиja). Имaлa je cинa Илиjу, кaд je ocтaлa удoвицa. Пpeудaлa ce зa удoвцa Ђopђa Ђукићa у Кoвчe (Ибapcки Кoлaшин). Илиja je дoбиo имaњe нa лeвoj cтpaни Чeчeвcкe peкe, зaдpжaвши oчeвo пpeзимe Кpacић и cлaву Никoљдaн.
Извop: Д. Mићoвић, Poдocлoв-дa ce нe зaбopaви, Бpњaк 1986.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #233 послато: јул 07, 2016, 03:42:42 поподне »
У пpaву cи! " Oд Mиjaчићa oдивa" из Кaлудpe (Ибapcки Кoлaшин), билa je удaтa у Жaч (Meтoxиja). Имaлa je cинa Илиjу, кaд je ocтaлa удoвицa. Пpeудaлa ce зa удoвцa Ђopђa Ђукићa у Кoвчe (Ибapcки Кoлaшин). Илиja je дoбиo имaњe нa лeвoj cтpaни Чeчeвcкe peкe, зaдpжaвши oчeвo пpeзимe Кpacић и cлaву Никoљдaн.
Извop: Д. Mићoвић, Poдocлoв-дa ce нe зaбopaви, Бpњaк 1986.

Tacno tako. To je iz te knjige. Inace tamo na na samom kraju Kolasina prema Drenicu su bili i Klimenti koji su sada Srbi (normalno danas to negiraju).

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4264
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #234 послато: јул 07, 2016, 03:51:37 поподне »
Tacno tako. To je iz te knjige. Inace tamo na na samom kraju Kolasina prema Drenicu su bili i Klimenti koji su sada Srbi (normalno danas to negiraju).
Mиcлиш нa Cтpмaц и Кpлигaтe?

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #235 послато: јул 07, 2016, 05:01:11 поподне »
Poslao sam ti privatnu poruku pa se javi ako zelis da o ovome razgovaramo. Ne zelim da pominjem prezimena na forumu.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2019
 • Васојевић
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #236 послато: јануар 30, 2017, 06:52:38 поподне »
Једно од највећих братстава код Куча Мрњавчића су Криводољани. Међутим, они су мешовитог порекла - мањи део су прави Мрњавчићи, док је већина Криводољана од Љуљановића са Ледина у Фундини који су даљим пореклом из Диноше (племе Груде). За следеће Крводољане се наводи у литератури да воде порекло од Љуљановића:
- Доња Кржања: Лаловићи (Манојловићи, Мркулићи, Арамбашићи, Рајчетићи и Драшковићи)
- Горња Кржања: Перковићи, Мијовићи
- Гусиње: Мркулићи
- Љешница: Мирковићи
- Улцињ: Јањићи (од Мијовића)
Већину становништва су чинили у Доњој Кржањи у Кучима и Љешници у Бихору.
Од Љуљановића у Лединама који нису прибијени уз Мрњавчиће су следећа братства (сви су исламизирани):
- Ледине: Ледињани (Мустафагићи, Прековићи и Цурићи)
- Тузи: Ледињани
- Подгорица: Ледињани
Љуљановићи у матици Диноши у Грудама су данас Албанци и презивају се Lulanaj.

Ердељановић спомиње да су се браћа Која Иванов и Ћетко Иванов из засеока Љуљани у Диноши долеселила на Ледине "пре девет пасова". Која се затим преселио најпре у Безиово па затим у Криви До, док је Ћетко остао у Лединама. Даље је све познато. На основу имена предака може се претпоставити да су стари Љуљановићи из Диноше били Срби, а да су преостали Љуљановићи временом албанизовани након досељавања Вуксагељића. Колико ми је познато за сада нема тестираних Љуљановића, али с обзиром да се ради о доста разгранатом братству, било би занимљиво видети којој хаплогрупи припадају. Тестирани Мијовић би требало да је од Дрекаловића, а не од Криводољана.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1886
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #237 послато: јануар 30, 2017, 07:04:35 поподне »
Иване, хвала на овоме, нисам знао.

Миљан Јокановић је и ове Љуљановиће уврстио у Мрњавчиће. По линији Гојко-Ненад-Гаврило-Панто-Алекса-Којко-Љуљан.
Мијовићи би, по њему, били грана Љуљан-Јован-Иван-Ђурица-?-?-Мијо. Од Мија-Мијовића су и Крстовићи из Кржања. Знам их доста, можда некад успем неког да тестирам.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #238 послато: јануар 30, 2017, 07:08:15 поподне »
Једно од највећих братстава код Куча Мрњавчића су Криводољани. Међутим, они су мешовитог порекла - мањи део су прави Мрњавчићи, док је већина Криводољана од Љуљановића са Ледина у Фундини који су даљим пореклом из Диноше (племе Груде). За следеће Крводољане се наводи у литератури да воде порекло од Љуљановића:
- Доња Кржања: Лаловићи (Манојловићи, Мркулићи, Арамбашићи, Рајчетићи и Драшковићи)
- Горња Кржања: Перковићи, Мијовићи
- Гусиње: Мркулићи
- Љешница: Мирковићи
- Улцињ: Јањићи (од Мијовића)
Већину становништва су чинили у Доњој Кржањи у Кучима и Љешници у Бихору.
Од Љуљановића у Лединама који нису прибијени уз Мрњавчиће су следећа братства (сви су исламизирани):
- Ледине: Ледињани (Мустафагићи, Прековићи и Цурићи)
- Тузи: Ледињани
- Подгорица: Ледињани
Љуљановићи у матици Диноши у Грудама су данас Албанци и презивају се Lulanaj.

Ердељановић спомиње да су се браћа Која Иванов и Ћетко Иванов из засеока Љуљани у Диноши долеселила на Ледине "пре девет пасова". Која се затим преселио најпре у Безиово па затим у Криви До, док је Ћетко остао у Лединама. Даље је све познато. На основу имена предака може се претпоставити да су стари Љуљановићи из Диноше били Срби, а да су преостали Љуљановићи временом албанизовани након досељавања Вуксагељића. Колико ми је познато за сада нема тестираних Љуљановића, али с обзиром да се ради о доста разгранатом братству, било би занимљиво видети којој хаплогрупи припадају. Тестирани Мијовић би требало да је од Дрекаловића, а не од Криводољана.

Има на Пројекту тестиран један Мијовић из Куча, који је E-V13 и упада у род Куча, али не могу да се сјетим да ли је из Кржање и да ли је повезан са Мијовићима о којима пишеш. Нисам разумио да ли сматраш ове Мијовиће Љуљановиће Кучима или...?

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Помоћник уредника
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2019
 • Васојевић
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #239 послато: јануар 30, 2017, 08:10:09 поподне »
Иване, хвала на овоме, нисам знао.
Нема на чему  :)

Има на Пројекту тестиран један Мијовић из Куча, који је E-V13 и упада у род Куча, али не могу да се сјетим да ли је из Кржање и да ли је повезан са Мијовићима о којима пишеш. Нисам разумио да ли сматраш ове Мијовиће Љуљановиће Кучима или...?
Мијовићи из Горње Кржање би требало да су Љуљановићи и да генетски по мушкој линији нису повезани са до сада тестиранима Е1b Кучима. Тестираног Мијовића сам само споменуо да не би дошло до забуне да се ради о Мијовићима из Кржање. Ти си иначе раније споменуо да је тестирани Мијовић од Дрекаловића:

Прелевић, Никољдан, Беране/ЦГ

Припада хаплогрупи E-V13 роду Куча, што је с обзиром на предање тестираног и очекивано. Још један резултат који показује генетску припадност Куча Дрекаловића и што је најзначајније и треће потврђене Дрекаловићке гране: Чејовића. Значи сада са блиским хаплотиповима имамо Дрекаловиће Мијовиће, Иликовиће и Чејовиће. И уз то још и све Куче Мрњавчиће. Од Дрекаловића остало је да се тестира још неко из великог братства Вујошевића.

Занимљиво је да је оригинално презиме Прелевића у Кучима Прељевићи. Кучи говоре љ умјесто л. Слично изговарају и име Лала Дрекаловог-Љаље.


Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #240 послато: јануар 30, 2017, 08:18:20 поподне »
Мијовићи из Горње Кржање би требало да су Љуљановићи и да генетски по мушкој линији нису повезани са до сада тестиранима Е1b Кучима. Тестираног Мијовића сам само споменуо да не би дошло до забуне да се ради о Мијовићима из Кржање. Ти си иначе раније споменуо да је тестирани Мијовић од Дрекаловића:

Да, заборавља се...године.

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1077
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #241 послато: јануар 30, 2017, 10:45:13 поподне »
Једно од највећих братстава код Куча Мрњавчића су Криводољани. Међутим, они су мешовитог порекла - мањи део су прави Мрњавчићи, док је већина Криводољана од Љуљановића са Ледина у Фундини који су даљим пореклом из Диноше (племе Груде). За следеће Крводољане се наводи у литератури да воде порекло од Љуљановића:
- Доња Кржања: Лаловићи (Манојловићи, Мркулићи, Арамбашићи, Рајчетићи и Драшковићи)
- Горња Кржања: Перковићи, Мијовићи
- Гусиње: Мркулићи
- Љешница: Мирковићи
- Улцињ: Јањићи (од Мијовића)
Већину становништва су чинили у Доњој Кржањи у Кучима и Љешници у Бихору.
Од Љуљановића у Лединама који нису прибијени уз Мрњавчиће су следећа братства (сви су исламизирани):
- Ледине: Ледињани (Мустафагићи, Прековићи и Цурићи)
- Тузи: Ледињани
- Подгорица: Ледињани
Љуљановићи у матици Диноши у Грудама су данас Албанци и презивају се Lulanaj.

Ердељановић спомиње да су се браћа Која Иванов и Ћетко Иванов из засеока Љуљани у Диноши долеселила на Ледине "пре девет пасова". Која се затим преселио најпре у Безиово па затим у Криви До, док је Ћетко остао у Лединама. Даље је све познато. На основу имена предака може се претпоставити да су стари Љуљановићи из Диноше били Срби, а да су преостали Љуљановићи временом албанизовани након досељавања Вуксагељића. Колико ми је познато за сада нема тестираних Љуљановића, али с обзиром да се ради о доста разгранатом братству, било би занимљиво видети којој хаплогрупи припадају. Тестирани Мијовић би требало да је од Дрекаловића, а не од Криводољана.
Тачно је за Мирковиће.   У селу Љешници (Доња) ,на десној обали ријеке Љешнице граници области Васојевића и Би(х)ора, живе Мирковићи, поријеклом из Кржање. Славе Св.Димитрија 8.новембра. Потомци су попа Љека Миркова Мирковића и једна породица потомци од Милована Илије Миркова Мирковића. Доселили се крајем  19.вијека на агаларској земљи као чивчије.  У својим проучавањима, и на основу доступне литературе дошао сам до закључка да су Мирковићи од гране Љуљановића,  и да су рођаци са потурченим Ћетковићима на Фундини - засеок Ледине и Љуљановићима из Диноше. То сам и објелоданио 2013.г. обрађујући између осталог и  село Љешница. Поред Мирковића, из Куча су се доселили у Љешницу и породице: Вујошевић , Вујадиновић ( са Момча) и Прелевић ( са Убала).   Село Љешница је некада имало 19. кућа, а сада свега  15 становника (6 у Горњој и 9 у Доњој) Љешници.

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #242 послато: јануар 31, 2017, 06:42:08 поподне »
Тачно је све горе написано у вези Љуљановића. То је шире братственичко презиме које су једино задржали Љуљановићи у Диноши који су се исламизовали и временом албанизовали. Од ових Љуљановића је и Ферхат Диноша.

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 723
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #243 послато: фебруар 26, 2017, 02:36:11 поподне »
Код FTDNA ће за недељу или две дана бити доступан нови E-V13 SNP Pack. Прве 2 недеље цена тестирања ће бити 99 USD уместо стандардне од 120 USD која важи за све FTDNA Pack-ове.

Лично мислим да је то добра прилика да коначно одредимо грану којој Кучи припадају. Код FTDNA већ постоји узорак особе која је пореклом Куч, међутим као и обично препреке за његово тестирање су биле финансијске природе што је довело до тога да SNP тест до данас није урађен. Због тога позивам заинтересоване тј оне који су у могућности, да донирају тестирање Куча.

Донирање може да се обави одавде E-M35 Project General Fund Contribution, при чему је важно да се у поље Note стави V13 superpack for kit #588174.
Поред тога добро би било да о уплати обавестите и мене, а ја бих даље у сарадњи са администратором E-M35 Project-а обезбедио да након што је износ од 99 USD достигнут тестирање буде и обављено.

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 252
 • I1 P109
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #244 послато: фебруар 26, 2017, 05:14:37 поподне »
Код FTDNA ће за недељу или две дана бити доступан нови E-V13 SNP Pack. Прве 2 недеље цена тестирања ће бити 99 USD уместо стандардне од 120 USD која важи за све FTDNA Pack-ове.

Лично мислим да је то добра прилика да коначно одредимо грану којој Кучи припадају. Код FTDNA већ постоји узорак особе која је пореклом Куч, међутим као и обично препреке за његово тестирање су биле финансијске природе што је довело до тога да SNP тест до данас није урађен. Због тога позивам заинтересоване тј оне који су у могућности, да донирају тестирање Куча.

Донирање може да се обави одавде E-M35 Project General Fund Contribution, при чему је важно да се у поље Note стави V13 superpack for kit #588174.
Поред тога добро би било да о уплати обавестите и мене, а ја бих даље у сарадњи са администратором E-M35 Project-а обезбедио да након што је износ од 99 USD достигнут тестирање буде и обављено.
Браво Бане, свиђа ми се идеја.
Уплатио сам трећину (преко paypal.com).
Само напријед..

Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #245 послато: фебруар 26, 2017, 05:36:42 поподне »
И ја би уплатио трецину,ал нисам у могуцности да уплатим преко пај пал,звацу Јовицу да он уплати за мене а ја цу нјему дати новац

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 723
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #246 послато: фебруар 26, 2017, 07:36:07 поподне »
Хвала Жељко и Владимире!

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2515
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #247 послато: фебруар 27, 2017, 10:02:21 поподне »
И ја би уплатио трецину,ал нисам у могуцности да уплатим преко пај пал,звацу Јовицу да он уплати за мене а ја цу нјему дати новац
Владимире, покушао сам вечерас да уплатим 30 евра/долара преко VISA интернет картице али не иде. Упућује на paypal, али ја немам налог преко тог сервиса.

Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #248 послато: фебруар 28, 2017, 07:17:35 пре подне »
Мозда це се неко јавити од насих цланова,да уплати за нас а ми цемо му послати новац

Ван мреже vladimirurosevic

 • Члан Друштва
 • Почетник
 • *****
 • Поруке: 30
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #249 послато: март 03, 2017, 01:49:18 поподне »
Хоце ли се неко јавити ,ко има пеј пал да плати трецину теста а ми цемо му дати кеш хајде чланови јавите се

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 723
 • E-Z16988+A11837+
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #250 послато: март 03, 2017, 02:22:37 поподне »
Хоце ли се неко јавити ,ко има пеј пал да плати трецину теста а ми цемо му дати кеш хајде чланови јавите се

Могу ја да урадим уплату. Послао сам ти ПП.

Ван мреже Radonjiceva

 • Гост
 • *
 • Поруке: 1
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #251 послато: март 11, 2017, 02:22:49 поподне »
Добар дан желим члановима форума.
Имам пар питања, па се надам да ми можете помоћи.
Желим да "поклоним" тестирање свом оцу. Он зна да смо из Куча, 16 колена уназад, али бих ја волела да имам то и на папиру, што би се рекло.
Видела сам да има попуст ако се негде учланим, али линк ка објашњењу не ради, па бих замолила да ми објасните како и шта треба да урадим.  Да ли се та чланарина обнавља и какво је то друштво?
Деда ми је од Радоњића, крсна слава Никољдан, баба је од Мартиновића, славу не знам, али могу да сазнам ако треба.
Желела бих да ја све попуним и платим, а мој отац само да оде да му узму узорак.

Хвала Вам унапред.

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2515
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #252 послато: март 11, 2017, 04:13:47 поподне »
Поштована,
добро дошли сте у Друштво.
Формулар за приступ у Друштво и подаци за плаћање годишње чланарине се налазе на следећој страници: http://www.poreklo.rs/registracija/
По плаћеној чланарини (2.000 динара) можете остварити попуст на тестирање од 50 одсто (уместо 13.000, тестирање је 6.500 динара). Уколико живите у Београду упутили бисмо Вас на ДНК лабораторију где Ваш отац може да се тестира или да тамо донесете његов узорак (објаснили бисмо Вам како се узорак узима).
Свако добро и хвала на интересовању

Ван мреже Рамбослав

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 579
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #253 послато: март 21, 2017, 09:01:24 поподне »
Наводно су Марку Миљанову Аустријанци нудили албанску круну - коју је он одбио. Да ли има о томе писаних записа?

Ван мреже Rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 848
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #254 послато: април 05, 2017, 03:52:22 поподне »
Наводно су Марку Миљанову Аустријанци нудили албанску круну - коју је он одбио. Да ли има о томе писаних записа?

То су приче, мада је Марк Миљани имао веома велики углед у Малесији. То је неоспорно.

Ван мреже OlovniCovek

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 239
Одг: Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY5293
« Одговор #255 послато: април 15, 2017, 12:55:31 пре подне »
Evo mada se moj rodja "Nebo" ne slaze sa mnom, ja mislim da sam razresio misteriju imena Drekalo. :)

https://sr.wiktionary.org/wiki/drekalo

Ван мреже Bane

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 723
 • E-Z16988+A11837+