Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4587448 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14344
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #3060 послато: Фебруар 09, 2017, 08:17:08 поподне »
После ових крајишких Васојевића, затим "Бјелопавлића", Крича, Дробњака, Пјешиваца и осталих, испоставиће се да су истраживачи попут Скарића, Карановића, Фортиса и осталих били поптуно у праву што се тиче миграција крајишких Срба са простора данашње ЦГ и Старе Херцеговине.

Заборавих Орловиће, Мацуре, Бањане/Пивљане, итд. Списак је стварно предугачак...

Има ту и потенцијалних I2a DN родова, попут Лијешњана (Паројчић), затим Родићи A1328+. Теже је мало пронаћи такве I2a/R1a родове, али их има сигурно.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #3061 послато: Фебруар 09, 2017, 08:58:02 поподне »
Заборавих Орловиће, Мацуре, Бањане/Пивљане, итд. Списак је стварно предугачак...

Има ту и потенцијалних I2a DN родова, попут Лијешњана (Паројчић), затим Родићи A1328+. Теже је мало пронаћи такве I2a/R1a родове, али их има сигурно.

Треба размишљати о Вујашковићима са Баније, слава Јовањдан. Мали број маркера, али убеђен сам да су од једног малог ЦГ племена. ;)

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #3062 послато: Фебруар 09, 2017, 09:15:11 поподне »

Мислим да нема основе Паројчиће потенцијално сврставати у Љешњане-Војиниће пошто је то род који је оформљен у 15. веку и представља потомство кнеза Богдана Војинића насељено у селу Лијешње по ком и носе назив, а није познато у предању да Паројчићи имају везе са Љешњанима-Војинићима, а постоји предање за многе друге. Ако и постоји нека веза и сродство оно би могло бити старије од кнеза Богдана и можда могло имати везу са Лужанима, или са облашћу из које је кнез Богдан доселио у област где се касније развило његово потомство у мноштво братстава и у два племена, Ровца и Морачу. Та веза би можда могла бити старија од 1000 год. а тада није било помена о постојању Љешњана као ни Војинића. Једна друга породица која је тестирана код Ивице Тодоровића са много основе може да се сврста у род Љешњани-Војинићи, али они су насељени у области северозападне Србије, тачније у Мачви.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3063 послато: Фебруар 09, 2017, 09:39:15 поподне »
Мислим да нема основе Паројчиће потенцијално сврставати у Љешњане-Војиниће пошто је то род који је оформљен у 15. веку и представља потомство кнеза Богдана Војинића насељено у селу Лијешње по ком и носе назив, а није познато у предању да Паројчићи имају везе са Љешњанима-Војинићима, а постоји предање за многе друге. Ако и постоји нека веза и сродство оно би могло бити старије од кнеза Богдана и можда могло имати везу са Лужанима, или са облашћу из које је кнез Богдан доселио у област где се касније развило његово потомство у мноштво братстава и у два племена, Ровца и Морачу. Та веза би можда могла бити старија од 1000 год. а тада није било помена о постојању Љешњана као ни Војинића. Једна друга породица која је тестирана код Ивице Тодоровића са много основе може да се сврста у род Љешњани-Војинићи, али они су насељени у области северозападне Србије, тачније у Мачви.

Не буквално од тог рода, Војиненаде, већ у смислу да имају релативно блиско поклапање са породицом, тј. братством, које своје корене има на територији данашње ЦГ. Мислио сам да је то јасно, да не треба да наглашавам.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #3064 послато: Фебруар 09, 2017, 10:13:17 поподне »
Не буквално од тог рода, Војиненаде, већ у смислу да имају релативно блиско поклапање са породицом, тј. братством, које своје корене има на територији данашње ЦГ. Мислио сам да је то јасно, да не треба да наглашавам.
ОК, чисто напомињем да би било јасније и онима који су мање упућени. Паројчић који се тестирао оставио је поодавно коментар на једном форуму где је рекао да они заиста вуку корене из Црне Горе, и још даље из Украјине. Не знам одакле је имао те податке пошто мислим да је коментар постављен у време када још није имао резултат ДНК теста и кад није имао податак да је Динарик Север који је највероватније и дошао из тог правца. осим ако није из предања, а мало је необично да нека породица има предање о тако далеком пореклу, углавном се и код оних који имају одлично сачувано предање све завршава на Херцеговини, Црној Гори или најдаље Македонији, као у случају Родића.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3065 послато: Фебруар 09, 2017, 10:29:55 поподне »
ОК, чисто напомињем да би било јасније и онима који су мање упућени. Паројчић који се тестирао оставио је поодавно коментар на једном форуму где је рекао да они заиста вуку корене из Црне Горе, и још даље из Украјине. Не знам одакле је имао те податке пошто мислим да је коментар постављен у време када још није имао резултат ДНК теста и кад није имао податак да је Динарик Север који је највероватније и дошао из тог правца. осим ако није из предања, а мало је необично да нека породица има предање о тако далеком пореклу, углавном се и код оних који имају одлично сачувано предање све завршава на Херцеговини, Црној Гори или најдаље Македонији, као у случају Родића.

То је исто као и када за крајишке I1-P109 кажемо да су "Дробњаци", иако они немају никакво предање о Дробњаку, или се не може се испратити од ког су тачно братства пореклом, већ се ослањамо на генетику и миграциони правац, али разумемо се ваљда.

Паројчићи су у Крајину доселили из Далмације (поново Далмација и I2a DN), тачније из врличког краја, а било их је и у околини Ливна. Славе Никољдан свуда. Колико знам, као даље порекло помињу Херцеговину и неко друго презиме (старије), али не могу да сетим тренутно како је гласило.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #3066 послато: Фебруар 09, 2017, 10:36:48 поподне »
То је исто као и када за крајишке I1-P109 кажемо да су "Дробњаци", иако они немају никакво предање о Дробњаку, или се не може се испратити од ког су тачно братства пореклом, већ се ослањамо на генетику и миграциони правац, али разумемо се ваљда.

Паројчићи су у Крајину доселили из Далмације (поново Далмација и I2a DN), тачније из врличког краја, а било их је и у околини Ливна. Славе Никољдан свуда. Колико знам, као даље порекло помињу Херцеговину и неко друго презиме (старије), али не могу да сетим тренутно како је гласило.
Овај је помињао Црну Гору и пре тога Украјину. Знам да живи негде у иностранству, мислим у Енглеској.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #3067 послато: Фебруар 09, 2017, 11:11:23 поподне »
Овај је помињао Црну Гору и пре тога Украјину. Знам да живи негде у иностранству, мислим у Енглеској.

Прибио се уз неке Украјинце у Енглеској, као јаче братство :)

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 987
« Одговор #3068 послато: Фебруар 09, 2017, 11:18:17 поподне »
Нема ми га Гиле нешто на форуму данас.  :) Знају ли админи је ли слао Васиљевић из КГ узорак?

:)   Сутра јављам  :) 

Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #3069 послато: Фебруар 09, 2017, 11:39:07 поподне »
Прибио се уз неке Украјинце у Енглеској, као јаче братство :)
Све је могуће.......ал'  он из нашег села није! :)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3070 послато: Фебруар 10, 2017, 10:19:37 поподне »
Ракић, Ђурђевдан, Вариводе/Книн/Далмација

Припада хаплогрупи I2-PH908. Нема потпуних поклпања на 23 маркера, међутим интересантно је да ан 17 маркера има 1 маркер разлике са Дукићем из Лике. Ово поклапање је интересантно јер су у Вариводама живјели Дукићи који су славили Ђурђевдан као и Ракићи. Дукићи су у Вариводама пописани 1709, док Ракићи. Ракићи би могли бити огранак неке од старијих вариводских породица, можда Дукића. за ово треба потврде у другим изворима.

Сад погледах код Бачка. Матица Дукића као да је била у Биљанима Горњим крај Бенковца (слава Св. Стеван). Анте Дукић, син Радоја, помиње се још 1696. године. У попису Биљана Горњих 1749. године, помињу се православци капетан села Марко Дукић, Илија, Стипан и Сава Дукић (Duchich).

Наводно су одавде населили околна места, па и Вариводе.

Занимљиво да је и Ракића било у Бенковцу, додуше тамо су славили Св. Николу.

Можда би наш Argo могао да нам каже више о овим породицама, то је његов крај.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3071 послато: Фебруар 10, 2017, 10:24:59 поподне »
Вајагић, Аранђеловдан, Добросело, Бужим

Припада хаплогрупи Е-V13, грани Z16988. Има потпуно поклапање на 19 маркера са Антонићем, док се са осталима из рода Бјелопавлића углавном разликује на 4-6 маркера. Вајагић и Антонић су по свој прилици мало даљи род Бјелопавлићима, па ће ускоро бити издвојени у посебан род. Ова два блиска рода се могу разликовати пре свега по маркерима DYS456, DYS576 и DYS570, који код Бјелопавлића имају редом вредности 15, 17, 21, a код Вајагића и Антонића 16, 18, 23.

Вајагићи долазе у Добросело почетком 19. века из Лике. Негде у то време долазе и многе друге породице из Лике и околних места. Генерално у селу има пуно Родића и њихових огранака.

Присутни су Стојсављевићи, Ступари, Малбашићи, Умићевићи, итд. Сви наравно славе Аранђеловдан.

Ван мреже Rimidalv

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 543
« Одговор #3072 послато: Фебруар 10, 2017, 11:03:00 поподне »
Вајагићи долазе у Добросело почетком 19. века из Лике. Негде у то време долазе и многе друге породице из Лике и околних места. Генерално у селу има пуно Родића и њихових огранака.

Присутни су Стојсављевићи, Ступари, Малбашићи, Умићевићи, итд. Сви наравно славе Аранђеловдан.

Ако се не варам, Младен Ољача је писао о томе у Дубокој Крајини?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3073 послато: Фебруар 10, 2017, 11:13:39 поподне »
Ако се не варам, Младен Ољача је писао о томе у Дубокој Крајини?

Ољача је писао 1994. године, али су подаци из студије "Поуње у Босанској Крајини", Милана Карановића (1925.)

Ван мреже Rimidalv

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #3074 послато: Фебруар 10, 2017, 11:22:37 поподне »
Ољача је писао 1994. године, али су подаци из студије "Поуње у Босанској Крајини", Милана Карановића (1925.)

Знам да је ово ван теме, али да ли је познато где се могу истраживати црквене матичне књиге за та насеља? Конкретно за Добросело и околину.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3075 послато: Фебруар 10, 2017, 11:27:13 поподне »
Знам да је ово ван теме, али да ли је познато где се могу истраживати црквене матичне књиге за та насеља? Конкретно за Добросело и околину.

Мало је тога преживело у том крају. Бар су моја искуства таква. Разговарао сам и са локалним свештеницима. Треба покушавати можда на неке друге начине, али мислим да је то веома тешко када су ти крајеви у питању.

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 987
« Одговор #3076 послато: Фебруар 10, 2017, 11:57:47 поподне »
Нема ми га Гиле нешто на форуму данас.  :) Знају ли админи је ли слао Васиљевић из КГ узорак?

У понедељак би требало да видим Васиљевића, не верујем да је одустао, мада помишљам и на "Ваљевску подвалу" :)
Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже Rimidalv

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #3077 послато: Фебруар 10, 2017, 11:58:31 поподне »
Не знам да ли је то у надлежности Архива, као што је то случај у Србији?

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #3078 послато: Фебруар 11, 2017, 12:20:19 пре подне »

У понедељак би требало да видим Васиљевића, не верујем да је одустао, мада помишљам и на "Ваљевску подвалу" :)

:) Ваљевци су једно, а ми, Сушичани - Ерцови, друго  :) ВАЉда ће бити нешто.

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2897
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #3079 послато: Фебруар 11, 2017, 06:30:39 пре подне »
Тошковић, Аранђеловдан, Завлака, Крупањ

Припада хаплогрупи R1a-Z280, роду Шаренаца (YP4278). Помињао сам већ да се у оквиру овог рода може направити подела у односу на вредност маркера DYS389, Тошковић ту има 13-29, па су му најближи Елезовић са 2 разлике на 23 маркера, затим Стајић (2/19), Цветковић (3/19) и Шаренац и Ивковић (3/18). Са другом групом тестираних који на DYS389 имају 14-30 разлика је мало већа, са Марковићем 5/23, са Стевановићем 5/19 а са Симићем 5/18.