Главинић, Ђурђевдан, Ивањица/СРБ
Припада хаплогрупи I2-PH908. Веома занимљив резултат и за мене, јер се Главинић и ја разликујемо у само 1 маркеру на 23 маркера, што је досад највеће поклапање са неким на том броју маркера. То ме је понукало да мало детаљније истражим поријекло ове породице.
Ивањички Главинићи досељеници су из Херцеговине. У Матаругама код Краљева, за Главиниће се каже:
Главинићи, Ђурђевдан су старином из Херцеговине а овамо су се доселили из Глијеча у Моравичком срезу.
Самарџићи, Ђурђевдан, су из Косовице у Моравичком срезу а старином су из Херцеговине, као и њихови кумови Главинићи.
Њихових исељеника било је и у Рашкој:
-Главинићи, Поповићи, отац трговац, доселио се из Краљева.
као и у Вранешима/Врњачка Бања -Главинићи, Ђурђевдан, су од Главинића из Матаруга.
Значи, за ову линију која се населила у унутрашњости Србије могли би се рећи да је досељена из Херцеговине, преко Ивањице. И спомен Самарџића који славе Ђурђевдан као кумова са којима су доселили иде у прилог овој вези, јер самарџића Ђурђевштака има доста по Херцеговини.
У Херцеговини су забиљежени Главинићи и православни и муслимани и католици. Сјеверозападно од Требиња постоји и село Главинићи, гдје Милићевић спомиње Главиниће муслимане.
Главинићи католици спомињу се у околини Неума, са матицом у Доброву/Градац (гдје се помињу још 1658. године), имају исељеника у Дубровнику. Спомињу се и у списку покатоличених породица.
Међутим најважнији је помен православних Главинића у селу Бобовишта на потезу Требиње-Дубровник. За те Главиниће Козић пише да су се издавали за Ковачевиће из Грахова (који су узгред такође I2-PH908), али да је околина знала да су они од Главинића из горе споменутог села Главинића код Требиња. Козић биљежи да баш нису били најсретнији са својим презименом, можда су хтјели да прекину везу са потурченим дијелом породице. Славили су Ђурђевдан (што их доводи у везу и са ивањичким Главинићима) и најважније је да Козић каже да од њих једна породица живи у Београду.
А београдски Главинићи су позната породица. О њима у наставку.