Аутор Тема: J2b-M205>A11525>Y22059  (Прочитано 1545742 пута)

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 432
Одг: J2b-M205>A11525>Y22059
« Одговор #1140 послато: Новембар 13, 2016, 04:39:11 поподне »
Pozdrav za sve ucesnike forume.
Ovo nadjoh danas kao komentar jednog clanka o srpskoj srednjovekovnoj arheologiji.
Molim Vas da procitate podatke objavljene u knjizi ,, Zupa Dabar u srednjem vijeku,, profesora Dr. Radmilo Pekica u kojoj su objavljeni i dokumentovani svi navodi o Srbima na podrucju Bosne i Hercegovine u srednjem veku a neki od podataka su prvi put objavljeni na osnovu slika i gradje pronadjenih u dubrovackom drzavnom arhivu. Takodje od istog autora objavljeni su mogi podaci u knjizi ,, Firentinci na balkanu 1300-1600 godina.
Racunam  mozda se naidje na ponesto interesantno i za temu o Kricima.
 :)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1714
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #1141 послато: Новембар 13, 2016, 05:04:19 поподне »
Ове поруке администратори могу пребацити на тему: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=8.20

Хтедох рећи само да се овакве мапе не праве произвољно, већ мора да постоје тачни подаци (што више, то боље). Мапе на основу анонимних истраживања су свакако најбољи показатељ просторне заступљености одређених хаплогрупа. Све мапе са Еупедије су креиране по истом принципу.

Тако нешто се не може урадити на основу днк пројеката, односно може, али ко зна како би то изгледало.

Али, рецимо, и сам север Србије има једнак број припадника ове хаплогрупе као и сви остали делови Србије, према овој мапи. А знамо да ту претежно живе Мађари. Да ли и и у тим областима има 3-4% припадника ове хаплогрупе?
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #1142 послато: Новембар 13, 2016, 05:37:03 поподне »
Pozdrav za sve ucesnike forume.
Ovo nadjoh danas kao komentar jednog clanka o srpskoj srednjovekovnoj arheologiji.
Molim Vas da procitate podatke objavljene u knjizi ,, Zupa Dabar u srednjem vijeku,, profesora Dr. Radmilo Pekica u kojoj su objavljeni i dokumentovani svi navodi o Srbima na podrucju Bosne i Hercegovine u srednjem veku a neki od podataka su prvi put objavljeni na osnovu slika i gradje pronadjenih u dubrovackom drzavnom arhivu. Takodje od istog autora objavljeni su mogi podaci u knjizi ,, Firentinci na balkanu 1300-1600 godina.
Racunam  mozda se naidje na ponesto interesantno i za temu o Kricima.
 :)

Поздрав,

Хвала на информацији. У ком смислу ово може бити интересантно за Криче?:)

Али, рецимо, и сам север Србије има једнак број припадника ове хаплогрупе као и сви остали делови Србије, према овој мапи. А знамо да ту претежно живе Мађари. Да ли и и у тим областима има 3-4% припадника ове хаплогрупе?

Области у којима су већина Мађари или нпр. Власи, су генерално обухваћене овим процентом из разлога што не постоје истраживања за ове мањине. Код Мађара и Секеља се иначе јавља крички кластер, али вероватно не у тако високом проценту. За Албанце са Косова, који тамо чине апсолутну већину, имамо днк истраживање (узорак 117).

Иначе, спроведено је и једно истраживање у Војводини (узорак 185). Претпоставка је да велику већину тестираних чине Срби. J2b-M205 је ту заступљена са 4.8%, стога сам одлучио да "обојим" читаву Војводину у исту боју.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1143 послато: Новембар 13, 2016, 06:07:22 поподне »
Мали "експеримент". Зеленом бојом означена је J2b-M205 из анонимних истраживања, а црвеном бојом означени су тестирани из нашег днк пројекта и са FTDNA.

У Европи се распоред донекле поклапа. Изузетак су западњаци J2b1 (Енглези и Французи), који се на анонимним истраживањима не појављују. На FTDNA има још Шпанаца J2b1, али се не може утврдити тачна локација.

Много је компликованија ситуација на Блиском истоку. Као што је приметно, на FTDNA не постоји J2b1 на Кипру, у Либану, Сирији и Ирану, а видимо да је на истраживањима M205 тамо прилично заступљена.

Код Јермена се у оба случаја јавља M205.

Највише одступања има код Арапа. По истраживањима тамо нема пуно M205, док је на FTDNA ова хаплогрупа у тим крајевима прилично заступљена.

Интересантно да је највише тестираних из Омана. Постоји једно истраживање за Оман (узорак 121). Све што знамо јесте да је тамо J2b (xM241) заступљена са 4%. Штета што не постоје хаплотипови, или потврда у виду SNP-а, али с обзиром на стање са FTDNA, лако може бити у питању M205. 

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 432
« Одговор #1144 послато: Новембар 13, 2016, 06:27:18 поподне »
Поштовани Небојша, управо због овог твог текста... о заступљености  J2b хаплогрупe на појединим острвима у Хрватској ...сматрам да и тај извор треба проучити....

Наиме, превидео сам потпуно најновији рад који се бави генетиком Хрвата (Genetic heritage of Croatians in the Southeastern European gene pool-Y chromosome analysis of the Croatian continental and Island population). Тамо је J2b прилично заступљена на појединим остврима:

- Црес, 5 од 99, 5.05%
- Мљет 2 од 39 , 5.13%
- Паг 2 од 33, 6.06%
- Пашман 6 од 42, 14.29%
- Угљан 6 од 68, 8.82%
 - Задар 2 од 25

Реално је очекивати да добар део одлази и на подграну J2b2-M241, али нека и 50-ак% буде M205, биће основа за измене у том делу Хрватске. 

Кричке се веома рано помињу у Далмацији, па би било занимљиво видети какав је однос подграна у оквиру хаплогрупе J2b-M12.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1145 послато: Новембар 19, 2016, 07:29:49 пре подне »
Унели су неке промене на Yfull стабло M205, а тичу се конкретно наше гране:

Terminal subclade events:

terminal haplogroup of sample YF07080 changed from J-Y22059 to J-Y22059*

Y-Tree changing:
 at subclade J-Y22059 added SNPs Y24809, Y24808, A11525, Y24810, Y24807, Y24806, Y24805, Y24804, Y24811
 subclade J-Y22059 divided to J-Y22069, J-Y22059
 at subclade J-Y22037 added SNP CTS10990
 at subclade J-PF7300 added SNP YP80

https://www.yfull.com/tree/J-M205/

Колико видим, сада поред Y22059 стоји Y22079 * PH4306 * Y22062. Тога раније није било колико се сећам.

Ван мреже Miloš Stojković

• Шегрт
  • Поруке: 83
« Одговор #1146 послато: Новембар 20, 2016, 11:42:53 пре подне »
Dragi forumaši nisam se dugo oglašavao, ali to ne znači da nisam bio aktivan ovih dana. Naime, zanimalo me značenje reči "Krič" i njeno povezivanje sa "Istokom". I nađoh pre neki dan, a danas i proverih sa svojim prijateljima iz Jermenije da postoji vlastito ime "Ktrich" i reč "ktrich" u obe varijante jermenskog (i zapadnoj i istočnoj). Vlastito muško ime "Ktrich" znači hrabar, neustrašiv, a imenica "ktrich" označava uopšteno stvari koje su oštre, odnosno seku. Drugim rečima, označava najverovatnije oštricu u opštem smislu. Postoji čak i reč "grich" bez "t" i ona ima dvojako značenje. Znači olovku, ili bilo kakvu vrstu pisaljke a istovremeno i karijeru, odnosno karijeristu. Zapadna varijanta ove reči je "krich" (kod njih često istočna i zapadna varijanta menja g u k). U svakom slučaju valjalo bi ponovo malo istraživati kretanje naših "Kriča" pre 13.-og veka i oblasi u Crnoj Gori, ili Hercegovini gde se po prvi put pominju u pisanim izvorima. Negde sam pročitao da se ime Kriča vezuje i za oblast oko Soluna gde nije nemoguće da je bilo dosta doseljenog stanovništva iz Male Azije i sa Bliskog Istoka. I ranije sam pominjao "jermensku vezu" i čak objašnjavao da dobar deo Kiprana verovatno vodi poreklo od jermenskih (hrišćanskih) doseljenika iz Kilikije nakon propasti ove države u vreme Krstaša.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1147 послато: Новембар 21, 2016, 05:43:22 поподне »
Dragi forumaši nisam se dugo oglašavao, ali to ne znači da nisam bio aktivan ovih dana. Naime, zanimalo me značenje reči "Krič" i njeno povezivanje sa "Istokom". I nađoh pre neki dan, a danas i proverih sa svojim prijateljima iz Jermenije da postoji vlastito ime "Ktrich" i reč "ktrich" u obe varijante jermenskog (i zapadnoj i istočnoj). Vlastito muško ime "Ktrich" znači hrabar, neustrašiv, a imenica "ktrich" označava uopšteno stvari koje su oštre, odnosno seku. Drugim rečima, označava najverovatnije oštricu u opštem smislu. Postoji čak i reč "grich" bez "t" i ona ima dvojako značenje. Znači olovku, ili bilo kakvu vrstu pisaljke a istovremeno i karijeru, odnosno karijeristu. Zapadna varijanta ove reči je "krich" (kod njih često istočna i zapadna varijanta menja g u k). U svakom slučaju valjalo bi ponovo malo istraživati kretanje naših "Kriča" pre 13.-og veka i oblasi u Crnoj Gori, ili Hercegovini gde se po prvi put pominju u pisanim izvorima.

Где си Милоше, кућо! Волим када се јаве представници југоисточне J2b1 M205.

Веза само на основу топонима није баш најпоузданија, зато што се то име јавља и широм западнословенског простора, затим код Јужних Словена у великом броју, итд.

Negde sam pročitao da se ime Kriča vezuje i za oblast oko Soluna gde nije nemoguće da je bilo dosta doseljenog stanovništva iz Male Azije i sa Bliskog Istoka. I ranije sam pominjao "jermensku vezu" i čak objašnjavao da dobar deo Kiprana verovatno vodi poreklo od jermenskih (hrišćanskih) doseljenika iz Kilikije nakon propasti ove države u vreme Krstaša.

Треба узети у обзир да су ти јерменски и либански J2b1 хаплотипови прилично удаљени од балканско-кричких и да вероватно нема скорије везе. Све то може да упућује на уско грло, о чему је већ било речи.

Такође, Кипрани J2b1 су пре у вези са овима из Либана, Сирије и Јордана, него са Јерменима.

Што се Солуна тиче, то је конструкција Гордане Томовић на основу тога што је цар Душан доделио манастиру Хиландару село Кричан средином 14. века. Ово име се много раније среће на простору данашње ЦГ, па може бити да је касније доспело у те јужне крајеве.

J2b1 нема генетску потпору када је простор Грчке у питању. Тестиран је читав север Грчке, у који улазе и крајеви око Солуна. Наша хаплогрупа је тамо веома слабо заступљена, 1 од 191 (0.52%). Треба напоменути да тај један са севера Грчке није близак Кричима. Има једно поклапање у Белгији (Фламанци) и неколико сличних хаплотипова у Либану/на Кирпу.

Ван мреже Frontier1768

• Шегрт
  • Поруке: 79
« Одговор #1148 послато: Новембар 21, 2016, 11:02:17 поподне »
Један наш рођак скренуо ми је пажњу да се у попису Клишког санџака из 1550. године у селу Градац код Дрниша помиње извјесни Мирак Кричков. Како у ово вријеме Кричке нису постојале као самостално насеље (или барем нису пописане), а сам Градац није превише далеко од њих, рекао бих да би могла постојати нека веза.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #1149 послато: Новембар 21, 2016, 11:13:05 поподне »
Нисам ни ја то опазио. Али има једноставно објашњење. Пише да је та баштина сада у власништву Мирака Кричковог, што не значи да је он из села Градац, већ да је добио то, а може да живи у Кричкама. Само што Кричке као село тада нису пописане или су имале неки други назив, јер су наведена нека непозната села.

Ван мреже Frontier1768

• Шегрт
  • Поруке: 79
« Одговор #1150 послато: Новембар 21, 2016, 11:57:40 поподне »
J2b-M205, род Крича (Српски ДНК пројекат)

- плава боја, православни родови
- црвена боја, католички родови
- зелена боја, муслимански родови)

• Шегрт
« Одговор #1151 послато: Новембар 22, 2016, 10:27:40 пре подне »

Веза само на основу топонима није баш најпоузданија, зато што се то име јавља и широм западнословенског простора, затим код Јужних Словена у великом броју, итд.

Треба узети у обзир да су ти јерменски и либански J2b1 хаплотипови прилично удаљени од балканско-кричких и да вероватно нема скорије везе. Све то може да упућује на уско грло, о чему је већ било речи.

Такође, Кипрани J2b1 су пре у вези са овима из Либана, Сирије и Јордана, него са Јерменима.

Што се Солуна тиче, то је конструкција Гордане Томовић на основу тога што је цар Душан доделио манастиру Хиландару село Кричан средином 14. века. Ово име се много раније среће на простору данашње ЦГ, па може бити да је касније доспело у те јужне крајеве.

J2b1 нема генетску потпору када је простор Грчке у питању. Тестиран је читав север Грчке, у који улазе и крајеви око Солуна. Наша хаплогрупа је тамо веома слабо заступљена, 1 од 191 (0.52%). Треба напоменути да тај један са севера Грчке није близак Кричима. Има једно поклапање у Белгији (Фламанци) и неколико сличних хаплотипова у Либану/на Кирпу.
Pozdrav Nebojša  :) Drago mi je da se ponovo dopisujemo i diskutujemo. Zbog dužine poruke šaljem odgovorz iz dva dela.
Imam jedan generalni komentar na gore navedeno, a tiče se upravo povezivanja naše kričke grupe sa ostalim J2b M205. Naime, imam utisak da se stalno stvari resetuju na početak i da se ima skoro pa "šahovski" pristup u razmišljanju (postoji samo određena valjana otvaranja, top se kreće samo na jedan način, lovac na drugi itd.). Šta u stvari želim reći? Istorijska kretanja naroda (svedoci smo tome i sami evo unazad godinu-dve dana), njihovi nastanci i nestanci nisu "šahovski" determinisani, nego naprotiv pokazuju veoma veliku maštovitost u svojoj difuznosti. Na našem forumu više puta vidim da se vrlo često stvari sagledavaju previše statično i naslonjeno na sadašnju raspodelu nacija ili po meni politički instruisanu ali oficijalnu istoriografiju. I kad god se u tom sebi svojstvenom skladu naiđe na neku diskrepancu, poseže se za omiljenim bottleneck-om. A što ne bismo ostavili balkanski bottleneck na miru i možda pretpostavili da je postojao maloazijski, istočno-anadolski, levantski. Kakve veze ima da li sada mi stojimo blizu Jermena, Kiprana, Libanaca ili Sirijaca ili u kakvoj su oni sada međusobnoj vezi u tom smislu? Koliko sam shvatio nama su najbliži (prema kalkulatoru Nevskog kog smo čini mi se validirali kroz nekoliko slučajeva pre) "rođaci" iz Persijskog zaliva. Zajednički predak je koliko sam shvatio negde iz III ili IV veka pne. Znači strogo uzevši ovde imamo dva najbrža objašnjenja, ili osvajanja Aleksandra Velikog i širenje izvorno balkanske grupe na istok, ili dolazak Persijanaca na Balkan u vreme sukoba sa Grcima. Međutim za ova oba objašnjenja mora stajati pretpostavka da su naši preci svakako bili na Balkanu mnogo pre doseljavanja Slovena. Znači ako uzmemo drugu pretpostavku ne pre IV-V veka pne. Naravno, moglo se desiti da su se doselili sa Istoka i u vreme Rima ili rane Vizantije, ali u oba slučaja to bi značilo da bi morali da imamo mnogo više "rođaka" na Balkanu. Samo pogledajte period od hiljadu godina i koliko nas procentualno sada ima, a nađosmo zajedničkog pretka ako se ne varam u IX-X veku. Znači balkanski bottleneck je meni malo verovatan jer bi značio bukvalno potpuno istrebljenje jedne čitave grupe koja egzistira najmanje 1000 godina pre tog događaja i njeno svođenje na par pojedinaca. Ne kažem, bilo je takvih slučajeva u istoriji, eto Jermeni su na žalost taj nesrećan primer, ali čini mi se da na Balkanu takvog sistematskog zatiranja u ranom srednjem veku nije bilo u toj meri i na taj način. Iz tog razloga meni je verovatnije doseljavanje naših predaka u vreme konsolidacije Vizantije u VIII-IX veku, gde postoje pouzdani istorijski podaci o preseljenju velikih grupa stanovništva sa teritorija Levanta, Male Azije, Jermenije itd. Meni je logičnije da se ta naša veza sa Persijskim zalivom nađe na tom području i da je možda dobar deo direktnih pokazatelja nestao u sistematskom istrebljenju Hrišćana na tom području od pojave Islama do eto tog nesrećnog početka XX veka (na žalost nastavja sa i danas istrebljenjem i poslednjih ostataka Asiraca i Aramejaca od strane ISIS-a pred kojim čitav svet ćuti).

• Шегрт
« Одговор #1152 послато: Новембар 22, 2016, 10:28:24 пре подне »

Od trenutka kada smo našli naše najbliže u Zalivu, meni je najlogičniji zadatak da nađem "vezu koja nedostaje". A delić te veze se krije i u činjenici da je Zaliv najpre bio dobrim delom naseljavan Irancima i njima srodnim narodima još od VII veka pne pa do propasti Persije pod najezdom Islama i da je zbog svog povoljnog položaja bio značajna stanka za istočne hrišćanske misionare (Monofizite, Nestorijance, itd.). Postojali su čak i čitavi manastiri na teritoriji Bahreina i Katara koji su kasnije potpuno zbrisani tako da mi danas uopšte nemamo predstavu o tome ko je kada i kako živeo na tom području pre Arapa i muslimana (to je jedna od velikih zasluga zvanične istoriografije). Ima nekoliko radova na tu temu, ne mogu trenutno da nađem link i pošaljem, ali je meni postojanje hrišćanskog življa na tom području pre najezede Arapa apsolutno logično. Većina ko što rekoh tih hrišćana su bili izvorno sa područja Levanta i Male Azije. E sad gde je tu Kilikija? Po meni ona je bila jedan od glavnih stožera okupljanja velikog dela lokalnog hrišćanskog življa mobilisanog u borbi protiv muslimana u vreme Krstaških ratova. Njihov (mislim na lokalne hrišćane) sukob sa muslimanima neprekidno traje praktično od prve najezde Islama u VII-VIII veku. U jednom trenutku glavni pomagač im je bila Vizantija, u drugom krstaši, a na kraju su bili objedinjeni kroz lokalne grofofije i kraljevstva pod pokroviteljstvom što Vizantije što krstaša. Evo pogledajmo samo primer Mardaita o kojima sam i ranije pisao. Po svemu sudeći su bili mešavina raznih naroda, semitskog, iranskog i jermenskog porekla, ali je objedinjujući faktor bila vera (hrišćanska) i zajednički neprijatelj (muslimani). Šta ovim želim reći? Naša "veza koja nedostaje" mogla je biti žrtva "bottleneck-a" bar četiri puta u toku istorije od VII veka naovamo. Znači od prvih ratova Vizantije i Arapa, preko Krstaških ratova i nestanka hrišćanskih država, do pogroma hrišćana u XIX i konačnog istrebljenja u XX veku. Iz tog razloga smatram da je "bottleneck" pre tamo, od jezera Van i Zagrosa do Biblosa i južnije nego na Balkanu. Što se Jermena tiče, koliko mogu da zaključim, oni su bili najbrojnije maloazijsko stanovništvo u vreme rane Vizantije i najčešće doseljavano na Balkan. Na toj čisto statističkoj pretpostavci temeljim svoje zaključke. Međutim, šta više, oni su i sada a i nekada bili praktično mešavina raznoraznih asimiliranih naroda sa tog područja, počevši od Hurita, Luvijaca, Likijaca, Frižana pa preko Hata i Hetita i raznoraznih grupa iranskog ili pre-iranskog porekla. Ti potomci tih naših davnih predaka sa Zagrosa su se svakako razgranali najviše na tom području od Neolita do ranog Gvozdenog doba i bili deo etničkog korpusa svih gore navedenih naroda. Naravno ne isključujem ni tu mogućnost da su možda došli u doba Vinče i učestvovali u etnogenezi možda prve i najrazvijenije neolitske civilizacije u Evropi, no za tako nešto bi moralo da nas bude više i to mnogo više različitih. Zar ne? :-)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1153 послато: Новембар 22, 2016, 12:07:21 поподне »
Милоше, сложио бих се с тобом да и даље тапкамо у месту. Чак и после BIGY, односно Yfull-а, за који смо веровали да ће нам открити много више.

Уско грло на Балкану не искључује сеобу са истока у време Рима, или пре тога. Наша хаплогрупа је присутна на једном широком простору, од "Сирије до Енглеске", а европска 205 је стара више од 5000 година, тако да је јако тешко утврдити којим је све путевима могла доћи.

И на југу Балкана постоји M205 која није блиска Кричима, што ће рећи да и на Балканском полуострву постоји некаква разноврсност, али је тешко то повезати у целину без дубље анализе (BIGY, итд.).

Ако гледамо уско Y-STR прорачун, блиски су нам неки Французи, евентуално Грци и један из Катара. Али ни то није претерано блиска веза, око 3000 година до заједничког претка.

Сада можемо да констатујемо само оно што нам је Yfull донео, а што смо негде знали и раније. Значи ми смо посебна грана у оквиру M205, PH4306, чија је старост нешто мања од 5500 година.

Конкретно и наша "кричка" група је такође одвојена на два дела (Синиша је раније помињао да је и маркерима код нас ситуација - "свако модал за себе") J-Y22059* и J-Y22069.

Процена старости моје "гране" (Y22059*) је 1200 година, док је процена за Батоћанина 600 година. То даје средњу вредност 900, што је и процена нашег TMRCA.

• Шегрт
« Одговор #1154 послато: Новембар 22, 2016, 02:26:38 поподне »
Милоше, сложио бих се с тобом да и даље тапкамо у месту. Чак и после BIGY, односно Yfull-а, за који смо веровали да ће нам открити много више.

Уско грло на Балкану не искључује сеобу са истока у време Рима, или пре тога. Наша хаплогрупа је присутна на једном широком простору, од "Сирије до Енглеске", а европска 205 је стара више од 5000 година, тако да је јако тешко утврдити којим је све путевима могла доћи.

И на југу Балкана постоји M205 која није блиска Кричима, што ће рећи да и на Балканском полуострву постоји некаква разноврсност, али је тешко то повезати у целину без дубље анализе (BIGY, итд.).

Ако гледамо уско Y-STR прорачун, блиски су нам неки Французи, евентуално Грци и један из Катара. Али ни то није претерано блиска веза, око 3000 година до заједничког претка.

Сада можемо да констатујемо само оно што нам је Yfull донео, а што смо негде знали и раније. Значи ми смо посебна грана у оквиру M205, PH4306, чија је старост нешто мања од 5500 година.

Конкретно и наша "кричка" група је такође одвојена на два дела (Синиша је раније помињао да је и маркерима код нас ситуација - "свако модал за себе") J-Y22059* и J-Y22069.

Процена старости моје "гране" (Y22059*) је 1200 година, док је процена за Батоћанина 600 година. То даје средњу вредност 900, што је и процена нашег TMRCA.

Nebojša, možemo li odraditi proračun na način da uđu svi Kriči u kombinaciji pojedinačno sa svim ostalima (znači jedan po jedan Francuz, Grk, Omanac, itd. uvek zajedno sa svim Kričima) pa da na taj način odredimo zajedničke pretke u odnosu na svakog Francuza, Nemca ili šta već? Da li smo imali takav proračun do sada? Naravno pri tom treba uzimati kao zajednički imenilac najmanji potreban ali dovoljan broj markera da proračun bude što pouzdaniji.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1155 послато: Новембар 22, 2016, 03:08:29 поподне »
Nebojša, možemo li odraditi proračun na način da uđu svi Kriči u kombinaciji pojedinačno sa svim ostalima (znači jedan po jedan Francuz, Grk, Omanac, itd. uvek zajedno sa svim Kričima) pa da na taj način odredimo zajedničke pretke u odnosu na svakog Francuza, Nemca ili šta već? Da li smo imali takav proračun do sada? Naravno pri tom treba uzimati kao zajednički imenilac najmanji potreban ali dovoljan broj markera da proračun bude što pouzdaniji.

Качио је Петар више пута. Постоји негде на теми, сигурно.

У принципу, у односу на наш модални хаплотип (67 маркера) нико није испод 2500 година. Најближи хаплотипови су од 2500-3000 година. Када се прорачун подигне на 111 маркера, нико није ближи од 2700 година, а велика већина је +3000 година.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #1156 послато: Новембар 22, 2016, 03:12:58 поподне »
У принципу, у односу на наш модални хаплотип (67 маркера) нико није испод 2500 година. Најближи хаплотипови су од 2500-3000 година. Када се прорачун подигне на 111 маркера, нико није ближи од 2700 година, а велика већина је +3000 година.

Што би се рекло, разродили сте се  :)

• Шегрт
« Одговор #1157 послато: Новембар 22, 2016, 03:55:09 поподне »
Качио је Петар више пута. Постоји негде на теми, сигурно.

Znam da je kačio ali su se razlikovali rezultati. Govorim o nekom najskorijem update-u gde bi se možda primenila ova individualna poređenja sa uvek istim brojem markera kod svih. No nema veze  :)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1158 послато: Новембар 26, 2016, 04:27:13 поподне »
Највише одступања има код Арапа. По истраживањима тамо нема пуно M205, док је на FTDNA ова хаплогрупа у тим крајевима прилично заступљена.

Налетех на један рад који само потврђује овај дисбаланс када у питању M205 са FTDNA и из истраживања (Local Population Structure in Arabian Peninsula Revealed by Y-STR Diversity).

Оман - 131/0
Саудијска Арабија - 123/0
Јемен - 106/2 (1.89%)
Дубаи - 217/0
Иран - 104/0

Укупно M205 - 2 од 681, тј. 0.29%

Са друге стране, M205 се на FTDNA не појављује на Кипру, али зато на анонимном истраживању за кипарске Грке, на сличном узорку (629), износи 5.89%

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1159 послато: Децембар 07, 2016, 04:05:34 поподне »
Админ бугарског днк пројекта верује да би Тодоровски J2b1 M205 из Ботевграда могао бити пореклом из Македоније:

"А новият участник най-вероятно е потомък на българин от Македония базирано на фамилията, в смисъл сигурно поколение две преди показаният прадеда са дошли от Вардарска България в Северозападна България."

Не знам да ли је ово констатација на основу презимена, или постоји неко породично предање. У сваком случају може бити интересантно за Криче.

Иначе, Тодоровски има поклапања на 37 (-4) са Наранчићем из Лике и Милутиновићем из Србије (-3). Блиски су му и остали Кричи.