Да ли је рађено неко циљано тестирање припадника саракачанске заједнице у Грчкој? На интернету сам пронашао да је такво тестирање рађено за Цинцаре и испало је да је најприсутнија хаплогрупа код њих Ј2b2 М241. Свакако би једна од матица J2b1 могла бити ЈИ Србија, источни део Косова и Шоплук, што би одговарало највероватнијој матици прото-румунског језика, мада треба бити опрезан. У сваком случају, Хазиријеви преци су највероватније старинци у том делу Косова и сасвим је могуће да су првобитно били влашко (можда проторумунско?) становништво, које је у току средњег века словенизовано, да би напослетку у 18.-19. веку прихватили албански језик и идентитет.
Треба озбиљно размотрити и опцију у којој би ова грана Ј2б била изолована на простору централног Балкана (управо простор данашњег Шоплука у Србији). Не знам како је то Лепеничанин толико сигуран да су дошли са југа и да су причали грчки (као да је живео међу њима).

Мислим да су обрадили mtDNA неких Каракачана. Са друге стране, постоји обимно истраживање за балканске Влахе (сасвим сигурно су ту обухваћени многи Каракачани и њима сродне групе) и тамо доминирају хаплогрупе E-V13, R1b и J2b2-M241.
Хаплогрупа J2b1-M205 је веома слабо заступљена, такорећи непостојећа. Присутна је код једног Влаха са југа Албаније.
Укратко, нема јасних назнака да припадници ове подгране долазе с југа и то релативно скоро (Каракачани). Ипак, не смеју се искључити ни остале опције.
За сада, судећи по поклапањима, тј. географском распореду, делује као да су се носиоци Ј2б1 (крички кластер), или бар њихов највећи део, утопили у Словене у централним балканским крајевима (један део вероватно директно у Потарју).