Не мора бити метатеза, ова имена се јављају и у форми Wrkun, Wrkund, Örkény, Eurken... може само бити и губитак предњег самогласника/полусамогласника.
1324. у једној мађарској исправи се помиње заједница Печенега гдје се помиње и Миклош Бешењи и његов син "Вркунд", а у истој заједници се помиње и "Тиван" којег изводе од печењешке промјене ğ>w, towan<toğan. ğ је између "х" и "г" и углавном је њиме било биљежено "г" у дефтерима. Могло се изговарати и као ğ. Ово име се јавља и код Бугара у пописима, у Македонији.
Уркунд се помиње код Печенега у 10 в. Ова имена долазе са и без "д" на крају. Такођер се јављају више пута на подручју гдје су засвједочени позни Авари.
У Мађарској се јавља више топонима Варкоњ, и врло је заступљено њихово довођење у везу са Аварима. Један од њих словачки Vrakúň је наравно имао метатезу ликвида са мађарског várkony.
Комбинација Вар/Уар + Хун. При метатези ликвида ће наравно várkony прећи у Vrakúň са задржавањем „v", но ако је ово „w" гласни веларни апроксимант (we, way у енглеском нпр.) „w" ће се изгубити при метатези ликвида.. Вјероватно „w" има више основа код изворне форме обзиром да се народ с којим се ова сложеница доводи у везу зове „Уари“ (war).
Модерно презиме várkony се обично тумачи да се изводи од самог мјеста, и не повлачи неку аварску везу, јер сигурно има више случајева настајања данашњих презимена Варкоњ по локалитету.
Но, у мађарским списима из доба Арпада неколико пута код краљевих људи, властеле се срећу имена Arkun, Archun, Urkun, Urchon.. Према мађарској лингвисткињи Анити Рац ова имена јесу у могућој вези са изворним аварским топонимима..
Ето ме назад, дакле ипак добра паралела, само нисам имао неке доказе.
Лично име Рако се код Касторије јавља само двапута. У Куманичеву, те у једној махали Касторије гдје се јављају три аланскак антропонима.
Дакле из неког разлога се јавља у том контексту. А да то није ипак пуно име?
У Зихни гдје је било доста степског утицаја се јављају антропоними
Враки и
Вракинд. Која су врло близу овод старог печењешког имена из Мађарске.. А и називања Авара.
И заиста у Куманичеву одакле и долази популација Ракон, осим имена
Рако јавља се и једини пут на том подручју име
Врако. Може се читати и као Орако/Урако.
Ракон <= Вракон , Уракон Дакле јасан доказ да је дошло до губитка предњег в/у/о.
Што алудира на мој спомен од раније имена
Оркуман и
Ракуман у тврђави Ђурђу у Румунији.
Постојао је кумански род "Орак" у Мађарској, и таквог имена је било код Кипчака (значи "срп") и то је једна опција, али очито је печењешка опција највјероватнија..
И ово презиме се изводи од личног имена које мора бити старо којих 800 г..
Јаки монголски трагови упућују на популацију која је била дио државе Златне Хорде.
Ова генетика је вјероватно била на рубу мађарске територије, неки остатак Печенега, па су доласком Монгола неки пресељени источније гдје постају дио популације Кумана и Јаса. 1301-02. г. група Туркопула је мигрирала у Византију, нешто касније 1305. покушали су побуну па им се губи траг. Обзиром да је Касторија било мјесто егзила, и обзиром на ове монголске, јаске трагове врло могуће да се ради о управо тој популацији. Ту има и индиција о муслиманској популацији јер има и таквих имена, што такођер указује на Златну Хорду. А и толики број степских трагова указује на недавнију миграцију.. Зато су се одржали добрим дијелом..
Кумански елемент је најјачи, затим иде јаски (што и није исто што и алански), јер се јављају ту и антропоними
Јасин, а онда монголски, печењешки, и чак и хазарски и прабугарски. Та мјешавина управо и указује на популацију Златне Хорде које су мигрирале у Византију.
Од такве групе Туркопула били су и Кумани или Алано-Татари у служби краља Милутина, које је међутим он посудио Кантакузену, а доцније они су протјерани на грчка острва.
Ово наравно индицира да Чаровић јесте аланско као што сам помињао, а у грчкој се јавља заједно са именом Алан још у 14 в., а на Еубоји то је и аланско презиме.
Они се јављају тек у 13 в. но неки повезују неке њихове групе и са Печенезима. Алани су били значајан фактор у држави Хазара, можда ту постоје некакве везе.
Нисам рекао да E-FT192275 има везе с овим популацијама.. А и такви хаплотипови имају нешто другачији распоред. Но занимљиво да се јавља у селу Чичкова, у Карцагу је постојао род Чичек..
И бан Кулин је по једином озбиљном покушају реконструкције његовог поријекла "најприје Печенег" јер се то име јавља код Печенега у 11 в..
Надам се да ћу моћи тестирати што више Берендеи грана, јер њихов антропоним-етноним је ипак 50+ пута мање заступљен од Куман, уз контакте неких мени занимљивих родова из Молдавије. Што се тиче документарних доказа, уз малу помоћ генетике, мислим да сам ипак био у праву сво вријеме, а да сте неки од вас направили велику грешку што се и све више потврђује са генетске стране. А и мислим да генетика која је у нпр. Дакији у 1 в. п.н.е., а међу Печенезима у 10./11. в. има занемарљиве шансе да има везе са уобичајеним контекстом који се среће на Балкану Словени-Ромеји/Власи-Албанци итд.
А за рушење везе бјелопољски Ракон - костурски Ракон је потребно избрисати мост у Ракоњама, везе Ракон - муселеми Касторије, експертизу њих за поправак мостова, Ахмед-бега који је од популације која се населила у Касторију, његово држање Ракоња, јављање тамошњих имена у вези са овом генетиком у Полимљу, везу муселема грчког имена са Чаровићима, и ко се води предањима и предање о грчком поријеклу итд., а не мислим да је то могуће. Шта више биће тога још на истом колосјеку..