Зоре, видим да си ставио кумански језик као свој матерњи на Yfull стаблу. Ја сам га нешто учио онлајн, али би ми добро дошао разговор са неким оригиналним говорником, за усавршавање. Још увек немам добар изговор. Јави се.
Не може се онлајн научити кумански језик, и не може га научити неко ко није са дебелом лингвистичком позадином, са знањем других сродних језика. Наравно није вјероватно да би га ти учио..

Но свакако обзиром да ја знам доста карачајског језика који је и најближи куманском нисам неко ко не зна тај језик.
Ако питаш што кумански језик, језик на YFull-у је и ознака идентитета, очигледно да се ја са тим и активно идентифицирам, да то није случај не би мене већ добро знали и Кумани из Мађарске, ја сам "Југос" са одавно одувијек лабавим и непостојећим југо идентитетима, комбиновано са мојим давнашњим "степо-фетишизмом".
У исто вријеме и желим да ставим свима јасно до знања да ово није никаква влашко-албанска грана на стаблу.
Па добро, морао се већ једном определити.
Пошто није испао прави Влах, а ни род му није испао толико стар на Пештери да би га заиста могао везати за прото-Бугаре, Булгаре и/или за њихов заједнички продор са Куманима у Стару Рашку или шта већ, коцкица је након бројних избачаја и котрљања ипак стала на Кумане или Печењезе, без обзира што је по тој хипотези његов последњи предак говорио тим језиком пре можда неких 8-9 векова. Е сад, то што у бочним гранама имамо и Русине и Хрвате и тд. а што његовог рода нема међу Грцима (с обзиром на његову најновију "квалификацију" рода да су некаква претеча Фанариота), или међу Менгленским Власима (бар би их тамо требало бити).. кога брига, није битно. 
Итекако можеш замијетити на овој теми а и било гдје да "бити Влах" ни у ком случају није био "мој циљ" икада у мом генеолошком истраживању. Циљ је истина а преференце су постојале и ево још су се поклопиле са истином.

Ја знам доста о Власима, знам више о њима него сви ви заједно, но да, Ракоњци немају везе са Власима.
На овај форум дошао с активним знањем "степских" језика, степске историје и археологије.
Икаква теза или било шта иде само на основу чињеница, ово су нове чињенице које јасно говоре шта је и како је. Твоје, били чије па и моје "мишљење" је потпуно ирелевантно.
Ракоњци су свакако Кумани, и то без икакве тезе и хипотезе, јер чињенице јасно указују и на тачну локацију, мјесто одакле су Ракоњци дошли.
Питање је ко је те Кумане довео Бугари или Визант, то је отворено питање. Ракоњци су свакако и Бугари, јер мјесто њиховог поријекла носи микс бугарских и грчких имена, сви данашњи потомци тамошњих становника су етнички Македонци и Бугари а не Грци, а ми имамо рођаке тамо, ми имамо врло блиске рођаке код Македонаца (тј. Бугара), доста су одатле завршили и у Софији нпр. кажем потомци, јер Грци тог подручја и цијеле Македоније су новији досељеници из Анадолије.
Нисам рекао да су Ракоњци Печењези. Нису по икаквим опипљивим чињеницама, али јесу нешто друго тј. нешто треће што има везе са Куманима и Печењезима па су највјероватније из те групе неки асимилирани од Кумана а неки од Печењега.
Управо је то фактор који чини везу Ракоњаца са Власима немогућом, није могућ контакт икаквих Влаха с том популацијом у релевантно доба 13., 14 . в., сигурно не прије доба које је превише касно да буде релевантно.
Ти Русини су ирелевантни, а и сами су могуће балканског поријекла, јер један носи румунско презиме. Битан је E-A24070 али и то на нивоу од прије 2700 г. То говори да има резултат из Мађарске (и то од "правијих" Мађара), Русије (о овоме посебно), и Ашкеназ с истока, дакле ово може бити сјевернији огранак нпр. групе Басараби. Као што је то ова грана E-Y327944. До нестанка "Ашкеназа" TMRCA је био 2600 ybp, на FTDNA је 2200. Дакле по базалној разноврсности ово може бити нека сјевернија грана.
Но кључно за нас јесу историјски извори који расвјетљавају поријекло гране Ракоњаца. А који су у складу са нареченим. Но овај по свему судећи резултат Ашкеназа има потенцијално много веће импликације.