Аутор Тема: E-V13 гране хаплотипова са пројекта  (Прочитано 322277 пута)

На мрежи CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1122
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
Одг: E-V13 гране хаплотипова са пројекта
« Одговор #440 послато: Децембар 22, 2022, 04:11:33 поподне »
Ја мислим да је било овако некако (генерално за претке данашњих E-V13):

Археогенетски узорци имају већу "тежину" од данашњих популација при одређивању географског порекла хаплогрупа и гененетике уопште. На пример, https://www.yfull.com/tree/R-L52/ данас претежно живи на западу Европе, док се најстарији налази јављају чак у Монголији.
https://haplotree.info/maps/ancient_dna/slideshow_samples.php?searchcolumn=Y_Haplotree_Variant&searchfor=R-P310*&ybp=500000,0

Могла би се Евроазија поделити на степску "ветрометину" која је извор бројних народа ( и хаплогрупа), који се углавном нису задржали у њој, и ободне "сигурне луке" где данас пребивају.

На мрежи НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9196
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #441 послато: Јул 28, 2023, 11:51:20 пре подне »
Пристигао је резултат целог генома за Стојсављевића из Отишића код Врлике (слава Аранђеловдан). Он припада хаплогрупи E-Z16988>FT12534>FT44630, где се још налазе тестирани пореклом такође из Сплитско-далматинске жупаније у Хрватској и тестирани са француском заставом, пореклом из Maine-et-Loire. Занимљиво је да је узводнија FT12534 паралелна са граном BY50887, испод које се налази бјелопавлићка подграна Z13591. Ово би значило одвајање далеких предака Стојсављевића од далеких предака племена Бјелопавлића негде током гвозденог доба, по тренутном TMRCA који износи око 2500-2200 година пре садашњости. Тренутно је време формирања гране FT44630 као и њен TMRCA на Yfull-у  срачунато на око 2400 година пре садашњости. Искрено бих се изненадио ако Стојсављевић не формира млађу подграну са непознатим тестираним из Сплитско-далматинске жупаније, видећемо шта ће наредна освежавања Yfull стабла донети.

https://www.yfull.com/tree/E-FT12534/
Чињеницама против самоувереног незнања.

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #442 послато: Јул 28, 2023, 12:07:03 поподне »
Пристигао је резултат целог генома за Стојсављевића из Отишића код Врлике (слава Аранђеловдан). Он припада хаплогрупи E-Z16988>FT12534>FT44630, где се још налазе тестирани пореклом такође из Сплитско-далматинске жупаније у Хрватској и тестирани са француском заставом, пореклом из Maine-et-Loire. Занимљиво је да је узводнија FT12534 паралелна са граном BY50887, испод које се налази бјелопавлићка подграна Z13591. Ово би значило одвајање далеких предака Стојсављевића од далеких предака племена Бјелопавлића негде током гвозденог доба, по тренутном TMRCA који износи око 2500-2200 година пре садашњости. Тренутно је време формирања гране FT44630 као и њен TMRCA на Yfull-у  срачунато на око 2400 година пре садашњости. Искрено бих се изненадио ако Стојсављевић не формира млађу подграну са непознатим тестираним из Сплитско-далматинске жупаније, видећемо шта ће наредна освежавања Yfull стабла донети.

https://www.yfull.com/tree/E-FT12534/

Ово је значајна профилација за један прилично разгранат крајишки род са више презимена.

Занимљива је и ова веза са Французем из гвозденог доба. Најстарији познати предак тестираног је из западне Француске https://www.wikitree.com/wiki/Moquin-38

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #443 послато: Јул 28, 2023, 02:39:52 поподне »
Ово је значајна профилација за један прилично разгранат крајишки род са више презимена.

Читајући Летопис чађавичке парохије, Петра Рађеновића, приметих да велики број родова (Аранђеловдан) из Подгрмеча негује предање о пореклу од Стојсављевића са Велике Попине. Постоји и велики број оних за које се каже да су од Родића са Попине, али се онда по правилу набрајају и све оне породице из предања (Новаковићи, Ступари, Умићевићи, Ђумићи, итд) које нису све I2-A1328. Код Стојсављевића се најчешће помињу искључиво они у предању (Вајагићи, Шушкале, итд).

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 826
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #444 послато: Септембар 09, 2024, 02:26:18 пре подне »
Дедо Ибиш Дедеић, чувени Рожајац, сачувао Србе од терора СС Скендербег дивизије , колико је могао, наша пасмина E-BY148067:

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #445 послато: Септембар 18, 2024, 07:04:32 пре подне »
Ђинисићи и Пољаци су добили Арбереша за поклапање.

Одавно посматрам Арбереше као занимљиву скупину, одвојену од ових данашњих дивљака (сем језика, потпуно одсуство J-L283 и потпуно другачија структура хаплогрупа би требало да нам каже нешто)  и ценим да је питање времена када ће се неки од те феле појавити и међу нама.  Ко нормалан може да веже Арбереше са данашњим Косоварима, рецимо?  Једина од главних албанских хаплогрупа, која се јавља и мећу Арберешима (и то Калабрије) у већим процентима је E-V13.

Ја бих, изгледа, мирна срца могао да ушетам и у Пјану деј Греци (којој је Мусолини 1941. дао име Пјана дељи Албанези) и у Мецојусо и у Санта Кристину Гелу, судећи по аутосомалним поклапањима....

Цитат
The two most frequent HGs in ARB_CAL (E-V13, 16.9% I-M223, 14.2%) do not match those found in ARB_SIC (I-P215, 20.5% E-M123, 18.2%). By contrast, the third most frequent HG (R-SRY10831.2) is found at comparatively high frequencies in both Calabrian (9.43%) and Sicilian (11.35%) Arbereshe

Извор: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4929864/

« Последња измена: Септембар 18, 2024, 07:12:03 пре подне НикПав »

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #446 послато: Септембар 21, 2024, 01:18:44 пре подне »
Још једна новост на YFULL испод E-BY4526:

Ван мреже Kokot1

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 7
« Одговор #447 послато: Новембар 02, 2024, 11:29:15 пре подне »
Poštovani, prije godinu dana sam se testirao preko Yseqa i kao rezultat dobio E-Y160784. Što je moj sljedeći korak? Svježe sam se učlanio u Društvo tako da još ne znam koje mi sve mogućnosti nudi članski pristup Srpskom dnk projektu i da li tu ima nekih relevantnih podataka za moju mutaciju. Vidio sam popis više rodova na stranici koji sa mnom dijele taj SNP (ako sam dobro shvatio da je to to), ali ne znam postoji li već neko tumačenje odakle on "dolazi" itd. Molim vas uputite me, što da sljedeće napravim, što uopće znači moj rezultat, kako mi može pomoći u genealoškom istraživanju i tako dalje... Prezime mi je Kokot, moji su sa Žumberka i postoji mogućnost da smo potomci uskoka (ali smo rimokatolici, dakle moguće senjski uskoci?). Uza sve, zanima me mogu li svoje podatke nekako uključiti u bazu srpskog dnk projekta? Ne znam kako to funkcioniše s obzirom na to da sam se testirao neovisno o projektu, ali vjerujem da bi bilo korisno da se moj rezultat može uspoređivati s drugima, da je javno dostupan.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6272
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #448 послато: Новембар 02, 2024, 12:05:35 поподне »
Poštovani, prije godinu dana sam se testirao preko Yseqa i kao rezultat dobio E-Y160784. Što je moj sljedeći korak? Svježe sam se učlanio u Društvo tako da još ne znam koje mi sve mogućnosti nudi članski pristup Srpskom dnk projektu i da li tu ima nekih relevantnih podataka za moju mutaciju. Vidio sam popis više rodova na stranici koji sa mnom dijele taj SNP (ako sam dobro shvatio da je to to), ali ne znam postoji li već neko tumačenje odakle on "dolazi" itd. Molim vas uputite me, što da sljedeće napravim, što uopće znači moj rezultat, kako mi može pomoći u genealoškom istraživanju i tako dalje... Prezime mi je Kokot, moji su sa Žumberka i postoji mogućnost da smo potomci uskoka (ali smo rimokatolici, dakle moguće senjski uskoci?). Uza sve, zanima me mogu li svoje podatke nekako uključiti u bazu srpskog dnk projekta? Ne znam kako to funkcioniše s obzirom na to da sam se testirao neovisno o projektu, ali vjerujem da bi bilo korisno da se moj rezultat može uspoređivati s drugima, da je javno dostupan.

Кокоте, добродошао на форум Порекла. Не знам коју врсту теста си радио код YSeq-а, а од тога у великој мери зависе и наредни кораци које би требао предузети. Ако си радио тест путем којег ти је одређен хаплотип, требао би прво да приступиш Српском ДНК пројекту (СДНКП), односно да проследиш свој резултат уредништву СДНКП. Најбоље да се обратиш на мејл [email protected]. Биће потребно да попуниш један захтев за приступање пројекту у коме дајеш основне податке о свом пореклу и уједно сагласност да се твој ДНК резултат може чувати у бази СДНКП и користити у анализама. Након тога ће надлежни уредник који је задужен за твоју грану написати овде на форуму кратку анализу твог резултата и дати савет у вези даљих могућих праваца истраживања.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Никола91

• Гост
  • *
  • Поруке: 20
« Одговор #449 послато: Март 27, 2025, 10:15:43 поподне »
Малопре сам пронашао на нету да су неки хакери наводно открили ДНК Путиновог рођака по мушкој линији и да припада Е-V13, не знам колико је истина.
https://gnt6jx.c97.org/en/news/2025/3/24/634295/
Наравно, одмах су поједини почели да Путина повезују са Балканом, Албанцима итд, чак и Хитлером, али мени је занимљиво да код Руса постоји врло мали проценат носилаца те хаплогрупе, но сигурно нису пореклом Балканци. Што ће рећи, с обзиром да је старост те подгране око 5000 година, њени носиоци су се комотно могли раселити свуда по Европи и утопити се у тамошње становништво. Можда овај ,,Путинов" случај може бити покретач темељније ревизије посматрања Е-V13 код Срба као искључиво старобалканске хаплогрупе.
« Последња измена: Март 27, 2025, 10:19:38 поподне Никола91 »

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 34
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #450 послато: Април 10, 2025, 05:40:35 поподне »
Не вјерујем, мислим да се ради о домицилним опортунистима. Ево шта стоји у раду:

"In the SZK, ALT, KK1, OBT, SZKT, HH and SZM cemeteries most males belonged to the E1b1b1a1b1 (E-V13) Hg, which is most prevalent in the Balkan44, and accordingly many of the samples from these cemeteries fell in EU_Core1, or its vicinity, with typical Southern European genomes."

Има неколико дефинисаних EU_Core аутосомалних кластера. Они могу помоћи да се утврди одакле су поријеклом могли бити тестирани појединци.
Не бих рекао да сте у праву.Оба Аварска узорка имају генетски профил близак данашњим Туркијским народима и Турцима, можете наћи узорке на https://www.exploreyourdna.com/ancient-samples.aspx, узорци су OBT-51.SG и OBT-106.SG

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #451 послато: Април 10, 2025, 06:22:58 поподне »
Не бих рекао да сте у праву.Оба Аварска узорка имају генетски профил близак данашњим Туркијским народима и Турцима, можете наћи узорке на https://www.exploreyourdna.com/ancient-samples.aspx, узорци су OBT-51.SG и OBT-106.SG

Давно је било, чини ми се да сам помињао само узорак OBT-106 у контексту хаплогрупе E-V13 и цитирао оно што се наводи у раду, а то је да се ради о појединцу са европским антрополошким карактеристикама, што је у складу и са хаплогрупом E-V13. Сад сам га аутосомално провјерио и узорак је мјешавина домицилне европске и источноазијске генетике, при чему источноазијска не прелази 50%. Слична је ситуација и са OBT-51, при чему је узорак OBT-51 обухваћен посљедњим IBD кластеризацијама и упада у источноазијски аварски кластер.

У оба случаја се дакле ради о мјешанцима. Питање је само омјера компоненти.

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #452 послато: Април 15, 2025, 11:14:45 пре подне »
Пренећу и на овој теми:

Стојановић, Ђурђиц, Београд (пореклом Мијак из Галичника код Маврова) је урадио E-V13 панел код Yseq. Најнижа грана му је BY5604, која је паралелна са A7065. Обе се налазе испод L241.

https://yfull.com/tree/E-A7065/

Занимљиво је да ова подграна (А7065) на Yfull има два припадника, један је из Закарпатске области у западној Украјини а други из области Васлуј у североисточној Румунији. Заједнички именитељ је очигледно источни лук Карпата.

На FTDNA имају мало развијенију структуру испод A7065: https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/E;name=E-BY5610

Код њих је A7065 на нивоу BY5500, док је BY5604 на нивоу BY5610.
Као што се види BY5604+ су и два Немца и један Мађар.

Привукла ми је пажњу грана E-A7065, јер и у скоријем раду о етногенези Германа имамо један древни узорак из ове гране. Ради се о узорку CGG021935 из римског војног кампа Герулата на дунавском лимесу (данашње предграђе Братиславе, Русовце). Старост узорка је одређена директном методом и може се  процијенити на период 3-4 вијека наше ере. Сама Герулата је престала постојати већ крајем 4. вијека. Погледао сам детаљније узорак и има више позитивних читања на нивоу E-A7065: BY5499 G>1A, FT109391 T>1C, FT108875 A>1G, док му остали SNP-ови нису покривени. На нивоу испод E-A7065, FT108821 и FT108786 му нису покривени. Испод тих SNP-ова, на нивоу BY5610 има више негативних читања (Y301358 G>1G, BY5611 G>1G, BY5604 C>1C) па рекло би се не припада том огранку. Други огранак испод E-A7065>FT108821 са SNP-овима FT190005 и BY5558 му није покривен, па се не зна да ли можда припада овом огранку. Овом огранку E-A7065>FT108821>FT190005 припада један други древни узорак са географски блиског подручја Паноније,тачније околине Балатона. Ради се узорку Hacs_21 из рада Vyas et al.2023, којег контекстуално смјештају у готску популацију друге половине 5. вијека.

Међутим, оно што је интересантно за узорак CGG021935 јесте његово IBD позиционирање у оквиру ширег дако-трако-трибалског кластера. По IBD кластеризацији близак му је један древни узорак са простора Паноније из аварског периода,SZKT-265, који је такође E-V13, али и још неки узорци из истог аварског периода са простора Мађарске. По IBD линији, континуитет живота овог кластера на простору Паноније би могао бити потврђен све до гвозденог доба, јер има древних узорака из латенског периода у Панонији, који му припадају и повезани су са узорком CGG021935. Старије везе постоје и са пеонским узорцима са тла Македоније из гвозденог доба, али и са узорцима бронзаног доба са простора Албаније и грчке Македоније.

Сама мутација E-A7065 је могла настати у оквиру неке популације блиске Дачанима,Трибалима, Пеонцима са простора централног Балкана и Паноније, која је касније сукцесивно бивала келтизована, романизована, германизована и на крају и словенизована.

https://discover.familytreedna.com/y-dna/E-BY5499/tree
https://www.yfull.com/tree/E-A7065/

« Последња измена: Април 15, 2025, 11:19:04 пре подне drajver »

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #453 послато: Април 15, 2025, 11:41:38 пре подне »
Тражио сам од ChatGPT да генерише фотореалистичну слику носиоца хаплогрупе E-V13>L241 у прошлости. Чини ми се да je креација AI у вези ове хаплогрупе усмјерена према Трачанима или Илирима. Не знам колико је погодио изглед опреме, оружја и одијела, али чини ми се да у изгледу није пуно омануо.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #454 послато: Април 15, 2025, 01:13:16 поподне »
Најбоље резултате можеш добити ако га нахраниш подацима, јер сваки ллм ради на том принципу иначе иде у апстракцију, погреши:

Како добити боље одговоре (мање апстракције, више конкретности):
Будите специфични: Уместо "Причај ми о аутомобилима", питајте "Упореди потрошњу горива између Тојоте Короле Хибрид из 2023. и Хонде Сивик Хибрид из 2023." Што је питање прецизније, то је мања шанса да ЛЛМ "лута" или даје генерички одговор.
Дајте контекст: Објасните зашто нешто питате или која је позадина вашег питања.
Лоше: "Објасни фотосинтезу."
Добро: "Пишем семинарски рад за основну школу о фотосинтези. Можеш ли ми објаснити процес једноставним речима, без превише стручних термина, и навести кључне елементе (шта је потребно и шта се добија)?"
Дефинишите формат одговора: Кажите му како желите да одговор изгледа.
"Наведи предности и мане рада од куће у формату табеле."
"Напиши кратак, неформалан имејл колеги да га подсетиш на састанак сутра."
"Генериши Python код који сортира листу бројева."
Задајте му улогу (Persona): Можете му рећи да се понаша као одређени стручњак.
"Понашај се као нутрициониста и предложи ми здрав доручак са око 500 калорија."
"Понашај се као туристички водич и направи ми план пута за 3 дана у Риму."
Разложите сложене задатке: Ако имате компликован захтев, поделите га у мање кораке и постављајте питања једно по једно.
Дајте примере (Few-shot prompting): Ако желите одговор у одређеном стилу или формату, дајте му пример.
"Преведи реченице у неформалном стилу: 'Добар дан, како сте?' -> 'Ћао, како си?' Сада преведи: 'Идем у продавницу.'"
Итерација и појашњење: Не очекујте савршен одговор из првог покушаја. Ако одговор није добар, реците му шта није у реду и тражите да га поправи или појасни. "Ово је превише технички, можеш ли поједноставити?" или "Можеш ли дати више детаља о трећој тачки?"

У том контексту, генерисања фотографије неке историјске личности, најбоље је нахранити модел следећим информацијама: претпостављени фенотип односно физичке карактеристике, опис или, још боље, слике аутентичне одеће и опреме, као и прецизан промпт који контролише положај, амбијент и светло. На тај начин могу се добити најбољи резултати. ChatGPT DALL·E 3 није лош, али сматрам да би Stable Diffusion, који је трениран на фотографијама аутентичне опреме и ликова сличних фенотипу Трачана с почетка нове ере, могао дати још боље резултате.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 471
« Одговор #455 послато: Април 15, 2025, 01:34:36 поподне »
ChatGPT ima "ugrađenu" memoriju. Od nedavno, koristi je na 2 načina: vaša istorija četa i detalje koje ste eksplicitno tražili da zapamti. Tako da ako ste postavili dosta pitanja u vezi sa E-V13 i vezom sa Tračanima ili Ilirima, uslišio vam je želju i nacrtao Tračanina ili Ilira. Ovo pogotovo važi ako imate pretplatu.

https://openai.com/index/memory-and-new-controls-for-chatgpt/

Ukoliko to ne želite možete da isključite opciju za memoriju. Onda idete sa klasičnim LLM tehnikama promptovanja
« Последња измена: Април 15, 2025, 01:36:20 поподне kocovic »

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #456 послато: Април 15, 2025, 01:40:50 поподне »
Најбоље резултате можеш добити ако га нахраниш подацима, јер сваки ллм ради на том принципу иначе иде у апстракцију, погреши:

Како добити боље одговоре (мање апстракције, више конкретности):
Будите специфични: Уместо "Причај ми о аутомобилима", питајте "Упореди потрошњу горива између Тојоте Короле Хибрид из 2023. и Хонде Сивик Хибрид из 2023." Што је питање прецизније, то је мања шанса да ЛЛМ "лута" или даје генерички одговор.
Дајте контекст: Објасните зашто нешто питате или која је позадина вашег питања.
Лоше: "Објасни фотосинтезу."
Добро: "Пишем семинарски рад за основну школу о фотосинтези. Можеш ли ми објаснити процес једноставним речима, без превише стручних термина, и навести кључне елементе (шта је потребно и шта се добија)?"
Дефинишите формат одговора: Кажите му како желите да одговор изгледа.
"Наведи предности и мане рада од куће у формату табеле."
"Напиши кратак, неформалан имејл колеги да га подсетиш на састанак сутра."
"Генериши Python код који сортира листу бројева."
Задајте му улогу (Persona): Можете му рећи да се понаша као одређени стручњак.
"Понашај се као нутрициониста и предложи ми здрав доручак са око 500 калорија."
"Понашај се као туристички водич и направи ми план пута за 3 дана у Риму."
Разложите сложене задатке: Ако имате компликован захтев, поделите га у мање кораке и постављајте питања једно по једно.
Дајте примере (Few-shot prompting): Ако желите одговор у одређеном стилу или формату, дајте му пример.
"Преведи реченице у неформалном стилу: 'Добар дан, како сте?' -> 'Ћао, како си?' Сада преведи: 'Идем у продавницу.'"
Итерација и појашњење: Не очекујте савршен одговор из првог покушаја. Ако одговор није добар, реците му шта није у реду и тражите да га поправи или појасни. "Ово је превише технички, можеш ли поједноставити?" или "Можеш ли дати више детаља о трећој тачки?"

У том контексту, генерисања фотографије неке историјске личности, најбоље је нахранити модел следећим информацијама: претпостављени фенотип односно физичке карактеристике, опис или, још боље, слике аутентичне одеће и опреме, као и прецизан промпт који контролише положај, амбијент и светло. На тај начин могу се добити најбољи резултати. ChatGPT DALL·E 3 није лош, али сматрам да би Stable Diffusion, који је трениран на фотографијама аутентичне опреме и ликова сличних фенотипу Трачана с почетка нове ере, могао дати још боље резултате.

За ову горе фотографију, нисам давао детаљнији опис, али сам Chat GPT јесте затражио прецизније податке. Из тог његовог упита сам већ видио да L241 усмјерава ка Трачанима и Илирима. И даље нисам хтио децидно да се изјасним да ли да прави слику Илира или Трачанина, управо из разлога што сам хтио да видим шта он претпоставља за хаплогрупу L241.

Не знам конкретно какве су шљемове или штитове носили Трачани, Дачани или Илири. Да ли ту има неких разлика? И зашто је на горњој слици изабрао баш тај шљем, баш тај штит и баш то копље, и да ли та опрема има неку конкретну аналогију у археолошким налазима.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #457 послато: Април 15, 2025, 02:10:00 поподне »
Prompt:
Thracian helmet with a curved peak, known from the burial sites of Thracian aristocracy.
Details: Distinctive shape with a rounded apex and bronze ear protection.

Spear – doru.
Sword – sica.
Shield: Round wooden shield covered with leather and fitted with a metal boss (umbo).
Mail armor (chainmail).
Tunic: Made of linen, earth-toned, knee-length.
Belt: Leather.

Phenotype and genetics:
Haplogroup E-V13>L241
Associated with the native Paleo-Balkan population
(Thracians, Dardanians, Triballi).
Phenotypic traits:
Skin tone: Olive (Eastern Mediterranean type)
Face: Rectangular to oval, with pronounced features
Hair and eyes: Dark hair, darker eyes

Background: An imagined scene set on a plateau or low hill,
in harmony with the Thracian homeland (modern-day Bulgaria, eastern Serbia, northern Greece).

Weather: Cloudy and dry,
in line with the temperate continental climate.

Uzorak:

Generisana slika:
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #458 послато: Април 17, 2025, 09:12:57 пре подне »
Давно је било, чини ми се да сам помињао само узорак OBT-106 у контексту хаплогрупе E-V13 и цитирао оно што се наводи у раду, а то је да се ради о појединцу са европским антрополошким карактеристикама, што је у складу и са хаплогрупом E-V13. Сад сам га аутосомално провјерио и узорак је мјешавина домицилне европске и источноазијске генетике, при чему источноазијска не прелази 50%. Слична је ситуација и са OBT-51, при чему је узорак OBT-51 обухваћен посљедњим IBD кластеризацијама и упада у источноазијски аварски кластер.

У оба случаја се дакле ради о мјешанцима. Питање је само омјера компоненти.
Па и код многих данашњих људи из централне Азије, источноазијска компонента не прелази 50%
« Последња измена: Април 17, 2025, 09:15:21 пре подне MGDDJ »

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #459 послато: Април 17, 2025, 09:20:25 пре подне »
Па и код многих данашњих људи из централне Азије, источноазијска компонента не прелази 50%
https://imgur.com/a/VlbBwVU