Аутор Тема: Демографски суноврат Срба  (Прочитано 132887 пута)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1717
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Демографски суноврат Срба
« Одговор #480 послато: Март 10, 2026, 07:34:34 поподне »
Џаба све то кад годишње 50.000 људи у репродуктивном добу напусти Србију. Њихова деца највероватније неће бити рођена у Србији нити ће имати било какве везе са Србијом, сем доласка код баке и деке на летњи или зимски распуст.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1228
« Одговор #481 послато: Март 10, 2026, 08:00:54 поподне »
У 2025 Србија је пала на испод 60 000 рођених, рођено је 58.445 беба. Можда сам слеп, али не видим како фертилитет стабилно расте.

Ван мреже Sneki

• Шегрт
  • Поруке: 88
« Одговор #482 послато: Март 10, 2026, 09:03:47 поподне »
Ниси слеп, него не знаш да разликујеш фертилитет од броја рођених. Има макс 10 појмова из демографије које треба научити и разумети пре дискусије.
Није тешко.
Што се емиграције из Србије тиче, није ни близу 50 000 људи, није ни пола од тога
Са друге стране у Пољску, Хрватску, Румунију, Бугарску почела је да се враћа емиграција из старих чланица ЕУ, чак имају позитиван миграциони салдо са Немачком. Нема сумње да ће се добар део српске емиграције такође враћати, не што ће овде бити нешто много супер, већ ће се на западу погоршавати стање у привреди и свеукупно.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1717
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #483 послато: Март 10, 2026, 09:12:26 поподне »
Ниси слеп, него не знаш да разликујеш фертилитет од броја рођених. Има макс 10 појмова из демографије које треба научити и разумети пре дискусије.
Није тешко.
Што се емиграције из Србије тиче, није ни близу 50 000 људи, није ни пола од тога
Са друге стране у Пољску, Хрватску, Румунију, Бугарску почела је да се враћа емиграција из старих чланица ЕУ, чак имају позитиван миграциони салдо са Немачком. Нема сумње да ће се добар део српске емиграције такође враћати, не што ће овде бити нешто много супер, већ ће се на западу погоршавати стање у привреди и свеукупно.
::)
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 495
  • I2a1b-PH908
« Одговор #484 послато: Март 10, 2026, 10:53:25 поподне »
Џаба све то кад годишње 50.000 људи у репродуктивном добу напусти Србију. Њихова деца највероватније неће бити рођена у Србији нити ће имати било какве везе са Србијом, сем доласка код баке и деке на летњи или зимски распуст.

Где видите 50.000 годишње?

Ван мреже archduke

• Шегрт
  • Поруке: 89
  • I1-Z63-Y13946-PH220
« Одговор #485 послато: Март 11, 2026, 07:08:22 пре подне »
Где видите 50.000 годишње?

Не виде се. Отишли су.

Шалу на страну, цифре https://data.worldbank.org/indicator/SM.POP.NETM?end=2025&locations=RS&start=1960&view=chart говоре о  нижем, али за земљу које је у катастрофалном стању, као наша, ипак огромном одливу. Од, изгледа преломне  ;) , 2012 миграцијама губимо око 18500 људи годишње. 2020 тренд се прекида, највероватније због забрана путовања везаних за корону. Године 2022. и 2023. бележимо раст, претпостављам због досељавања већег броја Руса а онда поново идемо "у минус", који се повећава.

Иду млади, високо образовани али и они са завршеним средњим школама, јер им је овде перспектива слаба.

Још један стари тренд који се наставља, а оставиће праву пустпш због очајне стопе наталитета међу Србском популацијом,  је исељавање из периферних и руралних крајева Србије у веће градове. Два су примера будућности која нас чека: Црна Трава и Пријепоље. Црна трава има око 1000 становника у 25 насеља, на површини од 312 km2 (око 3 становника/km2 - мало јаче него Сибир) - значи скоро па празна територија. Пријепоље је званично изгубило Србску већину и постало већински муслиманско место, што, уз комбинацију исламског фундаментализма, може довести до озбиљних сигурносних проблема. Трендови у оба места се не заустављају, напротив, убрзавају се.

Нажалост, не виде се назнак  да држава ишта предузима по овом питању.   

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 798
« Одговор #486 послато: Март 11, 2026, 02:37:24 поподне »
Није тешко.

Статистички појмови могу да се врте и окрећу лево-десно, горе-доле, али чињенићно стање је да је цела Европа у озбиљном демографском проблему, а Балкан због константног одлива аутохтоног становништва у још већем проблему.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #487 послато: Март 15, 2026, 02:13:22 поподне »
Страх ме тек бројки за актуелно тромесечје.

https://srpskainfo.com/drustvo/za-3-mjeseca-u-srpskoj-rodjeno-samo-2-006-beba/

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 798
« Одговор #488 послато: Март 16, 2026, 01:32:54 поподне »
Страх ме тек бројки за актуелно тромесечје.

https://srpskainfo.com/drustvo/za-3-mjeseca-u-srpskoj-rodjeno-samo-2-006-beba/

Цитат
Broj sklopljenih brakova u odnosu na posljednje tromjesečje 2024. godine manji je za 4,2 odsto, a rastavljenih veći za 2,6 odsto.

Овај тренд нажалост такође добија своју константност. А засигурно не утиче повољно на фертилитет.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #489 послато: Март 16, 2026, 01:36:10 поподне »
Модерне тендеције у односима два пола у комбинацији са економским и сваким другим  расулом. Нисам апсолутно изненађен.

Ван мреже Сол

• Истраживач
  • Поруке: 1330
« Одговор #490 послато: Март 19, 2026, 09:26:46 поподне »
Ништа није изгубљено :)

Треба се угледати на пример породице 10-тог председника САД - Џона Тајлера (John Tyler 1790–1862), чији је унук Харрисон Раффин Тајлер (Harrison Ruffin Tyler 09. 11 1928 – 25. 05 2025) 2025 г. са 96 година преминуо.

неприкосновене три генериције у 230 година :)

<a href="https://www.youtube.com/v/dGiL2PgC17A" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/dGiL2PgC17A</a>
<a href="https://www.youtube.com/v/eItwnFAFD6A" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/eItwnFAFD6A</a>
<a href="https://www.youtube.com/v/6Nu-c-NHq5s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/6Nu-c-NHq5s</a>

СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2430
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #491 послато: Март 19, 2026, 10:06:26 поподне »
Ништа није изгубљено :)

Треба се угледати на пример породице 10-тог председника САД - Џона Тајлера (John Tyler 1790–1862), чији је унук Харрисон Раффин Тајлер (Harrison Ruffin Tyler 09. 11 1928 – 25. 05 2025) 2025 г. са 96 година преминуо.

неприкосновене три генериције у 230 година :)

Подсећа на причу о Ајрин Триплет (Irene Triplett), последњој особи која је примала пензију по основу Америчког грађанског рата (1861–1865), а умрла је тек недавно, у мају 2020. године. Извините за off.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #492 послато: Март 19, 2026, 11:01:56 поподне »
И неко онда спомиње борачке пензије из времена НОБ-a. :D

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 495
  • I2a1b-PH908
« Одговор #493 послато: Април 27, 2026, 09:07:14 поподне »
Нека прошла времена...

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #494 послато: Април 28, 2026, 12:38:23 пре подне »
Нека прошла времена...

Чудна су времена дошла, ја сам пробао да се разможим, али ми моја врла жена није рекла да не може. Завршили смо са тешким спонтаним кад ми је и рекла да има проблем, развели смо се јер ми је то било апсолутно неприхватљиво, али од тад и нисам баш сав свој. Већина моје породице, моја генерација је исто без кучета и мачета, шта нам се десило, не знам... Алармантно је, а не видим излаз.

На мрежи ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2087
  • I-A1328
« Одговор #495 послато: Април 28, 2026, 10:24:05 пре подне »
Чудна су времена дошла, ја сам пробао да се разможим, али ми моја врла жена није рекла да не може. Завршили смо са тешким спонтаним кад ми је и рекла да има проблем, развели смо се јер ми је то било апсолутно неприхватљиво, али од тад и нисам баш сав свој. Већина моје породице, моја генерација је исто без кучета и мачета, шта нам се десило, не знам... Алармантно је, а не видим излаз.

Колико животиња мора бити мучена, да би у њој угаснула природна жеља за потомством. Пред очима вазда мода, тренди-шменди и друга таштина, времена нема човјек застат, па се замислит о својој судбини. Утолико теже, ако си женско, те и када се прорачиш за чедом, стотине друга-разговоруша ти добацива "А јој женска главо, мора свако дијете имат собу, мораш испунит ово, мораш оно, иначе је то мучење дијетце ... јеси ли сигурна, да је он тај прави". А за мужскиње, што рећи ... гледам своје стричевиће и теткиће, све шоњо до шоње и кркан до кркана 35-40 година, не усуди се прићи дјевојци, повести разговор, показати храброст и узети живот у своје руке, него јадан чека смрт на порнхабу или пишући по интернету "Косово је Србија", "Нас и Руса сто милиона". А ја мучим од тијех заврзлама, но ширим љубав по хришћански, правећ дјетцу што Рускињама, што Украјинкама... ако бог да снаге, бит ће још, само нека је стаменитости.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 148
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #496 послато: Април 28, 2026, 11:27:55 пре подне »
    А у Србији мајчици,јануар-март, рођено 14166 беба, податци Републичког завода за статистику, 3,6 процената пораст у износу на исти период претходне године!
ИЉАДИЛИ СЕ!

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #497 послато: Април 28, 2026, 11:49:50 пре подне »

Колико животиња мора бити мучена, да би у њој угаснула природна жеља за потомством. Пред очима вазда мода, тренди-шменди и друга таштина, времена нема човјек застат, па се замислит о својој судбини. Утолико теже, ако си женско, те и када се прорачиш за чедом, стотине друга-разговоруша ти добацива "А јој женска главо, мора свако дијете имат собу, мораш испунит ово, мораш оно, иначе је то мучење дијетце ... јеси ли сигурна, да је он тај прави". А за мужскиње, што рећи ... гледам своје стричевиће и теткиће, све шоњо до шоње и кркан до кркана 35-40 година, не усуди се прићи дјевојци, повести разговор, показати храброст и узети живот у своје руке, него јадан чека смрт на порнхабу или пишући по интернету "Косово је Србија", "Нас и Руса сто милиона". А ја мучим од тијех заврзлама, но ширим љубав по хришћански, правећ дјетцу што Рускињама, што Украјинкама... ако бог да снаге, бит ће још, само нека је стаменитости.

Не разбирам. Ја само правим децу јужњакињама, од Ниша на доле, али безуспешно.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #498 послато: Април 28, 2026, 01:27:24 поподне »
    А у Србији мајчици,јануар-март, рођено 14166 беба, податци Републичког завода за статистику, 3,6 процената пораст у износу на исти период претходне године!
ИЉАДИЛИ СЕ!

Лепо је то чути, али то је и даље рекордно ниско и у поређењу са несретним 90-им. Камоли са неким бољим временима где смо имали и скоро 3 пута више рођених. Пад је огроман, да ли ће једне године  морталитет бити близу 40 000 или нешто мање у коначници не мења пуно.  Плус не рачуна се исељавање које само годишње однесе у најбољем случају град величине Ваљева.

Ван мреже Sneki

• Шегрт
  • Поруке: 88
« Одговор #499 послато: Април 28, 2026, 02:33:10 поподне »
То наравно није тачно, Ваљево има 60 000 становника. Горе је неко написао тачне бројке, и зашто измишљати кад су бројеви познати?
Ради ширења дефетизма? Разумем да је клик-бејт наслов, али овде стварно нема сврхе, и реална ситуација јесте довољно лоша.
Ниједан проблем није могуће решити ако се не сагледава реална слика.
Србија је дотакла дно фертилитета 2007, када је економски раст био највиши.
Број рођених је слика из прошлости, сјај звезда од пре 30 година, који је тек данас видљив.
Оно што је важно је фертилитет, а ту је Србија међу бољима у Европи.