Аутор Тема: Демографски суноврат Срба  (Прочитано 133040 пута)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Демографски суноврат Срба
« Одговор #380 послато: Јануар 26, 2026, 04:56:40 поподне »
Србија је званично пала на испод 60 000 рођених током 2025 године. Рођених: 58.445 , умрлих: 94.831  што даје минус од 36.386 становника не рачунајући миграције. Перспектива није суморна, перспективе практично нема.

Занимљиво је да постоји пад у броју умрлих у односу на прошлу годину. С обзиром да је нација све старија, тешко да се тај тренд може повезати са бољим здрављем и дуговечношћу. Пре ће бити да је све мање кандидата за умирање...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Sneki

• Шегрт
  • Поруке: 88
« Одговор #381 послато: Јануар 26, 2026, 09:05:39 поподне »
Већ су умрли,јер током ковида за 3 године је умрло 60 000 више људи од уобичајеног просека

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1228
« Одговор #382 послато: Фебруар 10, 2026, 02:08:30 поподне »
За викенд пут ме нанео у Косјерић и околину, Непалаца још мало па ће бити више него домицијелног народа. Фертилни млади народи побеђују, нема нарочите љутње.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #383 послато: Фебруар 11, 2026, 12:06:55 пре подне »
За викенд пут ме нанео у Косјерић и околину, Непалаца још мало па ће бити више него домицијелног народа. Фертилни млади народи побеђују, нема нарочите љутње.
Могу да подржим, само ако је реч народ појам који означава културу.

Није разлика у физичким способностима, него је разлика у навикама.

Колико глупости многи желе, толико смо ми у проблему.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 798
« Одговор #384 послато: Фебруар 11, 2026, 10:27:50 пре подне »

Слична слика у Хрватској. Летос навратим до Кутине, свако мало прођу неки Непалци,Бангладеш, шта ли већ. У Окучанима иста ситуација. Прњавор увелико већ позната ствар. Турака у Бања Луци и Лакташима на грађевинама маса.

То је процес који се не разлику пуно од првобитног доласка турских и југословенских гастарбајтера у Немачку и Аустрију. На почетку тог процеса тј. у првобитним плановима нигде није било предвиђено да ти људи остану на простору немачког говорног подручја. Рачунале су матичне зумље, као и земље домаћини, а и само гастарбајтери пар година и назад. И слично ће да буде и са тим Непалцима и људима са тог говорног подручја. У једном тренутку ће они стећи право на добијање трајне боравишне дозволе (или чак држављанства) и онда ће имати прилику да и породице доведу да живе заједно. 

Ван мреже Sneki

• Шегрт
« Одговор #385 послато: Фебруар 11, 2026, 11:02:03 поподне »
Непалци су у трећој фази демографске транзиције, морталитет је низак, док наталитет још увек није опао.
Они нису ништа фертилнији од европских народа у истој фази развоја, само су заостали, у следећој генерацији неће бити разлике у фертилности међу њима.
Срби су ту фазу прешли у првој половини 20. века.
Имиграција додатно обара фертилитет у земљама које их примају, јер погоршавају услове на тржишту рада и некретнина. Као што видимо на примеру Немачке и Аустрије, имиграција није решила проблем депопулације, нигде није дошло до опоравка фертилитета, већ до стагнације и даљег  пада.
Колико је паметно дозвољавати трајно насељавање са породицама кад све то знамо из искуства других?

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1349
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #386 послато: Фебруар 12, 2026, 07:43:16 пре подне »
Непалци су у трећој фази демографске транзиције, морталитет је низак, док наталитет још увек није опао.
Они нису ништа фертилнији од европских народа у истој фази развоја, само су заостали, у следећој генерацији неће бити разлике у фертилности међу њима.
Имиграција додатно обара фертилитет у земљама које их примају, јер погоршавају услове на тржишту рада и некретнина. Као што видимо на примеру Немачке и Аустрије, имиграција није решила проблем депопулације, нигде није дошло до опоравка фертилитета, већ до стагнације и даљег  пада.
Колико је паметно дозвољавати трајно насељавање са породицама кад све то знамо из искуства других?

Економијама вероватно није циљ фертилитет сам по себи већ просто повећање броја становника способних за рад. Постоји чини ми се нарочит термин за период демографске транзиције када је старих људи процентуално још увек мало, проценат деце се значајно смањио у односу на претходне генерације због пада фертилитета, па је огроман удео становништва у периоду живота када може да ради и друштво се тада највише богати. Мислим да се то зове демографска дивиденда. Пре тога је друштво имало високу стопу фертилитета, па није могло да се обогати јер је због високог фертилитета удео деце био велики, а деца не привређују. Након тог периода је проблем што је удео старих, који такође не привређују, превелик. Решење проблема је у увозу радно способних људи из иностранства, ако их има.

У контексту република бивше СФРЈ ми смо период демографске дивиденде прошли и проћердали, па сад вероватно и нема друге опције када се све узме у обзир. Осим ако не верујемо у бајке о роботима, вештачкој интелигенцији и летећим аутомобилима, које ће неко само да нам да да бисмо лепо живели.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #387 послато: Фебруар 12, 2026, 09:30:07 пре подне »
Слична слика у Хрватској. Летос навратим до Кутине, свако мало прођу неки Непалци,Бангладеш, шта ли већ. У Окучанима иста ситуација. Прњавор увелико већ позната ствар. Турака у Бања Луци и Лакташима на грађевинама маса.

То је процес који се не разлику пуно од првобитног доласка турских и југословенских гастарбајтера у Немачку и Аустрију. На почетку тог процеса тј. у првобитним плановима нигде није било предвиђено да ти људи остану на простору немачког говорног подручја. Рачунале су матичне зумље, као и земље домаћини, а и само гастарбајтери пар година и назад. И слично ће да буде и са тим Непалцима и људима са тог говорног подручја. У једном тренутку ће они стећи право на добијање трајне боравишне дозволе (или чак држављанства) и онда ће имати прилику да и породице доведу да живе заједно.

Најбоље решење за то имају нпр. Уједињени Арапски Емирати, али мислим и остале заливске монархије. Направили су систем где нискоквалификовани радници (највећим делом из Индије и Пакистана) могу да дођу да раде, али су врло ограничени што се тиче дужег боравка и законски им је фактички онемогућено да доводе породице. Такође им је радна виза везана за послодавца и обнавља се на две или три године, а када им истекне морају у кратком року да напусте УАЕ и да из своје матичне земље поново аплицирају за посао. Чуо сам додуше да су ово последњих година мало ублажили, али је и даље знатно ригорозније у односу на земље ЕУ. Тиме се у старту спречава формирање затворених етничких енклава у којима не важе закони државе већ закони тих затворених заједница. Казне за илегално прекорачење боравка су изузетно ригорозне и најчешће доводе до протеривања и трајне забране уласка, а иначе је полиција прилично строга према тим неквалификованим мигрантима ако их ухвати у кршењу било којег закона, па су зато они тамо мирни као бубице, јер не желе да изгубе посао којим прехрањују породице које су остале у домовини, а такође немају "залеђину" у виду етничких енклава и бројности (која подразумева и политичко лобирање њихових интереса) иза којих се обично крију у земљама Запада када се криминално понашају. Да не говорим о социјалним давањима и осталим стварима помоћу којих одређени мигранти на Западу практично живе без икаквог рада (осим можда криминала), то је овде непостојећа категорија јер, као што рекох, не могу да довуку породице и у УАЕ могу да бораве само и искључиво ако су у радном односу, који се периодично проверава (да не би долазило до превара и злоупотреба).

С друге стране, висококвалификованим мигрантима је дозвољено спајање породица и имају још низ других погодности које ови други немају, јер је властима УАЕ јасно да такав профил људи неће долазити у великом броју и да немају многодетне породице, а с друге стране знатно више доприносе буџету и економији захваљујући својим знањима и вештинама. Било је скоро неко истраживање где се показало да је дугорочно довођење великог броја нискоквалификованих миграната са породицама лоше по економију земље домаћина, јер они велики део зарађеног "извозе" из земље домаћина у своје матичне земље (слање девиза), затим много више користе (и злоупотребљавају) социјална давања у односу на домаће становништво и такође су склонији криминалу, енклавском груписању и ширењу безакоња у односу на домаће становништво. Земље Запада су направиле дугорочну грешку из које сада не могу да се искобељају и зато им квалитет живота, нарочито у градовима, опада из деценије у деценију, поготово гледајући растуће стопе криминала проузрокованог мигрантима и њиховим потомцима који се слабо или никако интегришу (због постојања затворених етничких и верских енклава).

Русија је била кренула сличним путем као западне земље, али су последњих година увидели погубност таквог деловања и почели су да уводе законе који подсећају на оне из УАЕ што се тиче мигрантске сфере. Ово је проузроковано и због рата у Украјини, јер су терористичке акте (координиране од стране украјинских и западних обавештајних служби) последњих година често вршили управо мигранти из централноазијских република и са Кавказа. Наша земља изгледа да нема никакву политику што се тога тиче, тј. следи погубни ЕУ модел, па се ја само надам да им нећемо бити привлачни због сиромаштва и да ће настављати даље ка богатијим земљама ЕУ. Вероватно и да хоћемо да уведемо УАЕ модел нам иста та ЕУ то не би дозволила, иако им он уопште не смета код истих заливских монархија са којима успешно сарађују у свакој сфери и код којих изостаје било каква критика "неправедног" или "дискриминаторског" система.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Sneki

• Шегрт
« Одговор #388 послато: Фебруар 12, 2026, 09:59:00 пре подне »
Економијама вероватно није циљ фертилитет сам по себи већ просто повећање броја становника способних за рад. Постоји чини ми се нарочит термин за период демографске транзиције када је старих људи процентуално још увек мало, проценат деце се значајно смањио у односу на претходне генерације због пада фертилитета, па је огроман удео становништва у периоду живота када може да ради и друштво се тада највише богати. Мислим да се то зове демографска дивиденда. Пре тога је друштво имало високу стопу фертилитета, па није могло да се обогати јер је због високог фертилитета удео деце био велики, а деца не привређују. Након тог периода је проблем што је удео старих, који такође не привређују, превелик. Решење проблема је у увозу радно способних људи из иностранства, ако их има.

У контексту република бивше СФРЈ ми смо период демографске дивиденде прошли и проћердали, па сад вероватно и нема друге опције када се све узме у обзир. Осим ако не верујемо у бајке о роботима, вештачкој интелигенцији и летећим аутомобилима, које ће неко само да нам да да бисмо лепо живели.
Ствар је у томе што увоз усељеника погоршава услове рада за домаће раднике и прави нелојалну конкуренцију на тржишту некретнина.
Што доводи до даљег пада фертилитета.
Погледајте Немачку, почели су да увозе раднике пре педесет година са фертилношћу од 2 деце по жени и 95% етничких Немаца у држави, а данас имају промењену етничку структуру, етнички Немци су 70% популације и имају у најбољем случају 1,2 детета по жени.
Ни проблем недостатка радне снаге није решен, већ је још гори и постао је хроничан.
Низак фертилитет има своје узроке, који су бројни и разноврсни и ниједан се не решава имиграцијом.
Аналогно за 50 година у случају примене исте политике код нас Срби ће имати 50% удела у популацији и фертилитет 0,9.
Привремени увоз радника би имао смисла само ако се упоредо ради и на промени привредног модела и културе

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6557
« Одговор #389 послато: Фебруар 12, 2026, 10:20:58 пре подне »
Замјена становништва се не дешава само као посљедица имиграције већ и емиграције.

Кад сам некад давно играо видео игрицу Tropico (симулација управљања тропским острвом државом) сјећам се да је постојала опција да на острву изградите Имиграциону службу, а онда се у оквиру те имиграционе службе могла избарати "политика имиграције емиграције" Знам да сам редовно бирао имиграционо-емиграциону политику под називом: Love it or leave it! На тај начин сам се мање више успјешно рјешавао свих незадовољника и успјевао да побјеђујем на изборима (уз мало терора додуше). Наравно, ово је повлачило за собом и негативне појаве, као што је недостатак стручне радне снаге и економско назадовање острва. Али мени то није било толико битно, битно ми је било да сам и даље El Presidente  :)

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #390 послато: Фебруар 12, 2026, 10:49:04 пре подне »
Замјена становништва се не дешава само као посљедица имиграције већ и емиграције.

Кад сам некад давно играо видео игрицу Tropico (симулација управљања тропским острвом државом) сјећам се да је постојала опција да на острву изградите Имиграциону службу, а онда се у оквиру те имиграционе службе могла избарати "политика имиграције емиграције" Знам да сам редовно бирао имиграционо-емиграциону политику под називом: Love it or leave it! На тај начин сам се мање више успјешно рјешавао свих незадовољника и успјевао да побјеђујем на изборима (уз мало терора додуше). Наравно, ово је повлачило за собом и негативне појаве, као што је недостатак стручне радне снаге и економско назадовање острва. Али мени то није било толико битно, битно ми је било да сам и даље El Presidente  :)
Шта ћеш,судбина мој тата😊

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 798
« Одговор #391 послато: Фебруар 13, 2026, 10:06:30 пре подне »

Нешто као званична политика у РС, само без тропске климе, мора и острва  :P ;D

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #392 послато: Фебруар 13, 2026, 10:14:17 пре подне »
Нешто као званична политика у РС, само без тропске климе, мора и острва  :P ;D

Свака сличност је случајна.  ::)

Надам се да нећемо фасовати опомену.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #393 послато: Фебруар 13, 2026, 01:17:48 поподне »
У проблему су домаћи мушкарци. Не, домаће жене.

Све је подређено женској популацији, која ионако све мање жели да рађа. А ако, пак, жели да роди дете - не треба јој ни мушкарац: може све да купи и јајашце (ако нема своје), и сперматозоид, и да га као она роди или да нађе мајку сурогата. Радно су активне, стамбено обезбеђене, и способне да саме или уз помоћ своје породице подижу дете. Саме одлучују и о прекиду трудноће. Питање је да ли партнеру и саопште да су трудне.  Немам ништа против.

Али нека се то омогући и мушкој популацији (над којом додуше увек виси нека сумња) и њиховим породицама где су баба и деда још увек активни и способни да сину помогну у одгајању тог детета (пример Марадона ако не грешим).
« Последња измена: Фебруар 13, 2026, 01:21:09 поподне нцп »

Ван мреже Sneki

• Шегрт
« Одговор #394 послато: Фебруар 13, 2026, 01:26:02 поподне »

Па то није тачно, емиграција никад не доводи до замене популације сама по себи, историјски емиграција без рата је последица пораста броја становника.
Ирци, Пољаци, Италијани, Енглези, Французи, сви су вековима емигрирали у нови свет без замене етничког састава на матичним територијама.
Тек кад су престали да емигрирају догодио им се мултикултурализам.
Историјски, измена националне структуре се дешавала због:
1) ратова
2) епидемија и последично инвазија и ратова
3) под окупацијом ( Стара Србија)

Замена становништва без катаклизме је феномен друге половине 20. века, или се може подвести под трећу ставку, где су националне државе и демократија само номинално народни, а заправо  спроводе окупационе агенде глобалиста или ко зна кога.
Косово под комунистима је пример како држава саучествује у замени становништва.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #395 послато: Фебруар 13, 2026, 03:12:44 поподне »
Па то није тачно, емиграција никад не доводи до замене популације сама по себи,

Нисам ни написао да је емиграција узрок сам по себи, већ у комбинацији са осталим узроцима.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #396 послато: Фебруар 13, 2026, 05:40:56 поподне »
Непалци су у принципу мирни и радишни. Мене више брину неке друге нације које теже да се докопају Запада, а они ће их послати назад на наше празне просторе.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #397 послато: Фебруар 13, 2026, 05:47:02 поподне »
Непалци су у принципу мирни и радишни. Мене више брину неке друге нације које теже да се докопају Запада, а они ће их послати назад на наше празне просторе.
Ниси ти видио Непалце кад попију😀

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #398 послато: Фебруар 13, 2026, 06:05:08 поподне »
Видео сам их испред продавнице да пију пиво. Мој први коментар, усвојили Непалци навике домаћина. ;D

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #399 послато: Фебруар 13, 2026, 07:04:40 поподне »
Видео сам их испред продавнице да пију пиво. Мој први коментар, усвојили Непалци навике домаћина. ;D
Ето видиш,  утицаће на генетичку слику добрано али су се културолошки добро прилагодили. Асимилизација у првом кораку😊