Аутор Тема: Бјелопавлићи E-V13>Z5017>CTS9320>Z16988>BY155704>Z13591  (Прочитано 209335 пута)

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 421
  • I2-Z17855>A1221>Y151307 Ковачанин
Одг: Бјелопавлићи E-V13>Z5017>CTS9320>Z16988>BY155704>Z13591
« Одговор #420 послато: Мај 21, 2025, 01:41:00 поподне »
Хвала на одговору. Врло корисна информација. Битна је наравно свака информација, а по мом мишљењу су ипак за одређивање матице битнији Албанци (укључујући и оног у још старијој грани из Берата), затим предање Бјелопавлића о пореклу Бијелог Павла као и профилизација два главна њихова огранка на стаблу. Предање Грба о пореклу од Бијелопавлића може да се тумачи и као новија идентификација са њима, на основу крсне славе која међу њима није заборављена, након исламизације. Уосталом, познате су и друге сличне идентификације полимских родова, са црногорским племенима, и предања која су дубинским тестовима оборена.
Било би интересантно и спреман сам да финасирам његово тестирање преко Друштва. Има индиције да су Луковци огранак Пророковића из Вељег Залаза али то што увек није потврђено.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 4553
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
« Одговор #421 послато: Мај 21, 2025, 02:04:37 поподне »
Било би интересантно и спреман сам да финасирам његово тестирање преко Друштва. Има индиције да су Луковци огранак Пророковића из Вељег Залаза али то што увек није потврђено.
Договорено. Узећу му онда узорак.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 4553
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
« Одговор #422 послато: Мај 21, 2025, 02:16:39 поподне »
Драгане, Јовице,
Мало незграпна формулација али не тако далека од истине. У питању је селекција кандидата за тестирање у организованим акцијама пре више година о трошку буџета самог пројекта. Није толико тешко утврдити на шта циљам.
Миловане, не да је далеко од истине него је потпуно нетачно.
Ако говоримо о организованим акцијама тестирања преко Биолошког факултета, то није рађено средствима Друштва већ је нађен заједнички интерес - њихов научни, наш генеалошки. Друштво није плаћало та истраживања. У тим истраживањима били смо ослоњени на сараднике на терену, који су у великој мери допринели да ти подухвати буду успешни. Да ли је неко од њих тестирао своју ујчевину и сл? Вероватно јесте, али то свакако не значи да је тиме било шта злоупотребљено. Напротив, добили смо лакшим путем резултате неких родова.
Од оснивања, Друштво је, као што је и Драган рекао, поптуно транспарентно и гарантујем да никад ни на који начин није било злоупотреба о којима говориш.
Али, на страну сад све то. Мислим да је цео тон твог наступања у последње време према Друштву из само теби познатог разлога негативан. Не знам нити ме занима шта је повод, само мислим да је у интересу свих да се манемо прича рекла-казала и да радимо оно што радимо свих ових година - крчимо пут ка новим сазнањима, дајући свако у границама својих могућности већи или мањи допринос.
Разумем да постоје чланови Друштва који раде на својим подухватима и припремају грађу за књиге па не желе да деле резултате са Друштвом, али не разумем одсуство поштовања према Друштву и оном што је један од његових највећих подухвата, а то је Српски ДНК пројекат. Сви знате да без свакодневног рада и приноса богаћењу базе готово ниједан усамљени лични подухват не би имао претераног смисла, тј. не би постајао контекст у ком би могао да се помене. Јер, каквог би имало смисла помињање једног рода уколико се читаоцу не да преглед свих резултата у најопштијим цртама. А тог прегледа нема без Српског ДНК пројекта. Ја толико. Мир с вама, браћо!

Ван мреже Srecko

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
« Одговор #423 послато: Мај 21, 2025, 02:22:33 поподне »
Da se predstavim, ja sam Milovanovic iz Donjih Varaga. Vec par dana pratim prepisku o Ibarskim Petkovcanima i slusam razne price. Ja sam se testirao  i uradio dubinac koji je jasno pokazao da smo zaseban rod, a da sa Bjelopavlicima delimo istu maticu. Sto se tice Ibarskih Petkovcana, oni sada u Kolasinu cine 60% stanovnistva i nijedan rod nije cuo za predanje iz Crnogorskih brda, jedino pojedinci koji su citali Lutovca i jedina prica svih tih ljudi je da su starosedeoci i da su se pomerali iz Metohijskog podgora prema Mokroj gori i Rogozni. Svako selo sam obisao i pricao sa starijim ljudima i sva groblja uslikao. A sto se Lutovca tice, ostala je prica da je cobane pored ovaca zaustavljao i pisao i pravio velike greske - navescu jednu za rod Lepovica iz Ceceva. Napisao je da slave Svetog Jovana, a oni su Petkovcani. Sto se mog roda tice, jos od malih nogu sam slusao od svojih starih o mom rodu Cvetnica i unazad znam svoje pretke od 1730. godine, kada smo bili u Prevlaku gde i danas postoji Cvetnica groblje, gde su sahranjivani preci  Marinka Cvetnica, koji je rodjen 1730. godine. Na tom groblju ima preko 50 kamenih spomenika, pa ako vratimo unazad njegove pretke - njih 50 pre 1730. godine, dolazimo do prve polovine XVI veka. Mogu navesti da postoji jos groblja koja datiraju iz prve polovine XVI veka za rodove Maletica u Kobiljoj glavi i Ruscu i rod Tijanica i Djusica u Zagulju. Toliko o Ibarskim Petkovcanima i doseljavanju iz Brda...

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5689
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #424 послато: Мај 21, 2025, 03:48:33 поподне »
Da se predstavim, ja sam Milovanovic iz Donjih Varaga. Vec par dana pratim prepisku o Ibarskim Petkovcanima i slusam razne price. Ja sam se testirao  i uradio dubinac koji je jasno pokazao da smo zaseban rod, a da sa Bjelopavlicima delimo istu maticu. Sto se tice Ibarskih Petkovcana, oni sada u Kolasinu cine 60% stanovnistva i nijedan rod nije cuo za predanje iz Crnogorskih brda, jedino pojedinci koji su citali Lutovca i jedina prica svih tih ljudi je da su starosedeoci i da su se pomerali iz Metohijskog podgora prema Mokroj gori i Rogozni. Svako selo sam obisao i pricao sa starijim ljudima i sva groblja uslikao. A sto se Lutovca tice, ostala je prica da je cobane pored ovaca zaustavljao i pisao i pravio velike greske - navescu jednu za rod Lepovica iz Ceceva. Napisao je da slave Svetog Jovana, a oni su Petkovcani. Sto se mog roda tice, jos od malih nogu sam slusao od svojih starih o mom rodu Cvetnica i unazad znam svoje pretke od 1730. godine, kada smo bili u Prevlaku gde i danas postoji Cvetnica groblje, gde su sahranjivani preci  Marinka Cvetnica, koji je rodjen 1730. godine. Na tom groblju ima preko 50 kamenih spomenika, pa ako vratimo unazad njegove pretke - njih 50 pre 1730. godine, dolazimo do prve polovine XVI veka. Mogu navesti da postoji jos groblja koja datiraju iz prve polovine XVI veka za rodove Maletica u Kobiljoj glavi i Ruscu i rod Tijanica i Djusica u Zagulju. Toliko o Ibarskim Petkovcanima i doseljavanju iz Brda...

Има онај снимак где Хамза Јашари '98. каже да су Албанци ту у Дреници од кад сунце греје и да нико не памти да су Срби некад живели ту, већ су дошли 1928. Слични су ово наративи. У разговору са многим Колашинцима, али и шире, види се раширен тај аутохтонизам, који бране неутемељеним чињеницама. Па се онда даје за право да се нападају након 100 година школовани истраживачи, само зато што се то не слаже са унапред донешеним закључцима, који треба да одбране тај аутохтонизам. И грешке које су правили су толико мизерне, да је смешно ово синхронизовано нападање и Лутовца и Урошевића и др. Као што је аутохтонистима Порфирогенит архи-непријатељ, тако изгледа имамо и овде са нашим етнолозима исту причу.Такође сам приметио, и у разговору са другим људима мог и твог краја, да по сваку цену желе да се дистанцирају од Црне Горе, па и по питању порекла, иако је довољно се дохватити теме дијалекта. И то је баш раширено. Очима данашњице се не гледа прошлост, драги земљаче. Иако сам и сам мислио за поједине родове да су у И. Колашину староседелачки, нашли су им се генетички парњаци по Црној Гори. Док за вас је ситуација чиста као суза.

Што се тиче гробаља, поновио бих питање, на основу чега и како је утврђено чија су то гробља и из ког су периода?

Ван мреже Srecko

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
« Одговор #425 послато: Мај 21, 2025, 05:18:40 поподне »
Što se tiče Xamze, u pravu si – tu nikada nisu živeli Srbi, jer je i sam Xamza Srbin koji je poarbanasen početkom 17. veka i pripada rodu Komatovića. Toliko o Srbima u Drenici.

Što se tiče Petkovčana, nemam potrebu da se bilo kome dokazujem – znamo ko smo, šta smo i da smo prisutni na prostoru Metohijskog podgora i Mokre Gore još od doba Nemanjića.

A što se tiče Bjelopavlića –  oni su samo naš ogranak koji je otišao tamo. Ako ti imaš potrebu da dokazuješ svoje crnogorsko poreklo, slobodno nastavi – ja s tim nemam problem.

Što se tiče groblja, na tome rade stručnjaci koji će dati svoj sud. Imam još deset dubinskih analiza koje sada neću objavljivati, a koje će jasno pokazati istinu. Time stavljam tačku na forum porekla.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #426 послато: Мај 21, 2025, 05:27:46 поподне »
Što se tiče Xamze, u pravu si – tu nikada nisu živeli Srbi, jer je i sam Xamza Srbin koji je poarbanasen početkom 17. veka i pripada rodu Komatovića. Toliko o Srbima u Drenici.

Što se tiče Petkovčana, nemam potrebu da se bilo kome dokazujem – znamo ko smo, šta smo i da smo prisutni na prostoru Metohijskog podgora i Mokre Gore još od doba Nemanjića.

A što se tiče Bjelopavlića –  oni su samo naš ogranak koji je otišao tamo. Ako ti imaš potrebu da dokazuješ svoje crnogorsko poreklo, slobodno nastavi – ja s tim nemam problem.

Što se tiče groblja, na tome rade stručnjaci koji će dati svoj sud. Imam još deset dubinskih analiza koje sada neću objavljivati, a koje će jasno pokazati istinu. Time stavljam tačku na forum porekla.

Прва три пасуса су показала да сам у праву.
Иначе ево ексклузиве: Јашари из Преказа су се тестирали и нису Коматовићи, а нису ни Кучи.

Што се тиче 4. пасуса: све да се и утврди старост споменика, како ћемо утврдити ко је испод? Једино археогенетска истраживања спровести... То су иначе спименици, као и у осталом делу области, у најбољем случају са уписаним крстом.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3016
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #427 послато: Мај 21, 2025, 05:55:54 поподне »
Прва три пасуса су показала да сам у праву.
Иначе ево ексклузиве: Јашари из Преказа су се тестирали и нису Коматовићи, а нису ни Кучи.

Што се тиче 4. пасуса: све да се и утврди старост споменика, како ћемо утврдити ко је испод? Једино археогенетска истраживања спровести... То су иначе спименици, као и у осталом делу области, у најбољем случају са уписаним крстом.
Дај  нам ту хг Јашарија да не чезнемо за резултатом.😊

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #428 послато: Мај 21, 2025, 06:12:00 поподне »
Дај  нам ту хг Јашарија да не чезнемо за резултатом.😊

Дао сам бесу!

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #429 послато: Мај 21, 2025, 06:17:52 поподне »
Дао сам бесу!
Е ако је тако онда поштујем,ријеч је ријеч😉 Него не знам чија ће се вредновати ако је прикривена или недоречена.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #430 послато: Мај 21, 2025, 06:29:37 поподне »
Е ако је тако онда поштујем,ријеч је ријеч😉 Него не знам чија ће се вредновати ако је прикривена или недоречена.

Сад видим да сам тај резултат објавио још пре 4 године. Ништа од бесе и ексклузиве. :)

Раније је било приче на Форуму и на овој теми, о вези Коматовића из Брњака и Јашарија из Преказа.

Заједнички именитељ и једних и других били су Кучи. Код Коматовића се то предање о Кучима највероватније пренело преко Коматина, који јесу Кучи, док је код Јашарија прича о Кучима вероватно настала због њиховног изворног назива Berisha e Kuqe, односно црвене Берише. Такође веза И. Колашина са Дреницом, пре свега преко манастира Девич, током 18. века, вероватно је довела до интеракције ова два рода и каснијег рођакања.

Ми данас имамо резултат Коматовића I2-PH908>A22312>BY55783,  док је пре пар дана, како јављају на "rrenjet", стигао и резултат Јашарија из Преказа. Припада хаплогрупи E-V13>S2979>L241>PH2180. Овој хаплогрупи вероватно припадају и остале црвене Берише из Дренице, пре свега из Галице и Обриња. Чини се да је матица овог рода око Тропоје.

Овај резултат је показао неколико ствари:

-Коматовићи и Јашари нису сродни
-ни једни ни други не припадају Кучима
-црвене Берише нису "праве" Берише, који припадају грани E-V13>S2979>FGC33614>Y91573 и чија је матица Пука.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #431 послато: Мај 21, 2025, 06:35:12 поподне »
Сад видим да сам тај резултат објавио још пре 4 године. Ништа од бесе и ексклузиве. :)
Знам,резултат је доступан на албанским пројектима само ти одузимам мистичност😁

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #432 послато: Мај 21, 2025, 08:53:00 поподне »
Kako stvari stoje Bijeli Pavle i dalje ostaje piprilično misteriozna ličnost.
Ne vidim da su nova otkrića "olakšala" pitanja i odgovore oko njegovog etničkog porekla.
Za pretpostaviti je da je bio pravoslavac ( mada ni to nije 100% sugurno).

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #433 послато: Мај 21, 2025, 11:10:51 поподне »
Исправи ме ако грешим, али зар по предању Бјелопавлића Бијели Павле није дошао у Брда из Дукађина? Да ли се негде конкретно у предању спомиње Метохија? Метохија и Дукађин нису (потпуно) исте ствари. Дукађин је албански назив и постоји његово уже и његово шире значење. У ужем значењу он означава историјску област у северној Албанији која се налази јужно од Дрима и иде отприлике до племенске територије Мирдита. Из те историјске области потичу Берише, Тачи и још нека албанска племена (фисови). У ширем смислу, Дукађин поред поменуте области обухвата и Метохију, која се конкретније назива Rrafsh i Dukagjinit (Дукађинска равница), али се тај назив почео употребљавати позније у односу на првобитно значење, када су Албанци већ насељавали простор Метохије у нешто већем броју (дакле најраније од 18. века, али вероватно још позније). У бјелопавлићком контексту, логично је да се за Метохију не би користио познији албански назив који означава шири простор од саме Метохије, већ онај ранији и ужи који се односио на област у данашњој северној Албанији. То додатно оснажује и предачка грана о којој си већ писао, а која указује на простор Албаније као место где се она развијала.

Петар Шобајић у предању наводи да су Бијели Павле и Гаврило (родоначелник Гашана) живели "у Дукађину код Пећи". Дакле, јасно се мисли на Пећки или Дукађински санџак тј. Бјелопавлићи по предању потичу из Хвосна (средишњег дела Метохије).

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 421
  • I2-Z17855>A1221>Y151307 Ковачанин
« Одговор #434 послато: Мај 22, 2025, 01:59:20 пре подне »
Желим да верујем да постоје добра воља и критички истраживачки карактер на СДНКП и на овом Форуму, као што се спорадично показало последњих дана у коментарима или констатовању појединих чињеница од стране више уредника, на које поједини чланови покушавају већ извесно време да скрену пажњу као факторе који постављају ограде у критичком и конструктивном промишљању које је усмерено ја циљу.

Овом приликом бих желео да се извиним Ивану, Николи, Данилу и било ком другом члану према коме нисам испољио довољан или већи, односно заслужен степен толеранције у односу на критике са којима се ова теза о јединственој матици два блиска генетичка рода која су се самостално развијала кроз векове од када сам је пре више од, чини ми се, седам година пласирао. Истовремено бих желео да се захвалим Влади Бојановићу на труду који је уложио у покушају да се што боље и прецизније утврде како матица тако и гранање ова два (или више) рода, као и нашем земљаку Срећку Миловановићу, који је овом подухвату допринео не само тестирањем, практичним истраживањем споменика културе и усмене традиције, већ и преношењем утисака из народа о етнолошким истраживањима која су вршена средином 20 века, као и донинантним предањем најстаријег живог становништва Старог Колашина, као последњег стецишта становништва ибарске долине и Метохијског Подгора 18 и 19 века.

С обзиром на то да је још доста посла остало на утврђивању релација између различитих узводних и низводниј грана од Z13591, податке које је Синиша поделио са Владом о тестирам Грби из Припчића у Бихору, који је разврстан под FT89249*, би управо због локализације могао потенцијално бити представник Колашиновића, уколико снп тест Пешића из Берана буде Z13591- . У случају да Пешић, као за сада главни кандидат за Колашиновиће буде Z13591+ FT89644-, то ће се лако уклопити у наратив који главни оквир родослова Бјелопавлића, независно од верзије подржава.

У више наврата је било говора о сагласности за директан приступ и коришћење резултата WGS тестова, и на жалост, имали смо прилику у једном делу преписке од јуче да видимо како експлицитно изгледа ситуација у којој се ствара предрасуда једног тестираног према Уреднику СДНКП због ноншалантног става и односа према уверењима и веровањима тестираног, заборављајући да је Друштву ту не само да истражује већ и да помаже другим родословцима у истраживању свог порекла. Мислим да се то исувише често на Форуму заборавља и излази са личним судовима и закључцима који су на нивоу општих претпоставки које никоме ништа не помажу, већ одмажу и стварају негативан однос. 

Ван мреже Владимир Бојановић

• Памтиша
  • Поруке: 1642
  • I2>PH908>Y52621>FT190799 Лимски (Тарски) Никшић
« Одговор #435 послато: Мај 22, 2025, 07:27:32 пре подне »
С обзиром на то да је још доста посла остало на утврђивању релација између различитих узводних и низводниј грана од Z13591, податке које је Синиша поделио са Владом о тестирам Грби из Припчића у Бихору, који је разврстан под FT89249*, би управо због локализације могао потенцијално бити представник Колашиновића, уколико снп тест Пешића из Берана буде Z13591- . У случају да Пешић, као за сада главни кандидат за Колашиновиће буде Z13591+ FT89644-, то ће се лако уклопити у наратив који главни оквир родослова Бјелопавлића, независно од верзије подржава.
Пешић и да припадне грани коју представља Грба, не знам како би то доказало да је та грана пореклом од Бјелопавлића Колашинаца. О евентуалној матици FT89249 на простору племенске територије Бјелопавлића да не говорим, то нема никаквог смисла и због резултата тестираних Албанаца на југу Албаније, који се не могу игнорисати. У том случају би се морали открити међу Бјелопавлићима не само припадници Грбине гране, већ и припадници FT89644 грана (којих за сада имамо већ 3 на том нивоу профилисане), као и припадници гране Албанаца.

Дакле, овде су за одређивање матице, како FT89249 тако и Z13591, кључни резултати Албанаца, као и предања о пореклу Бијелог Павла и добијене генетичке STR и WGS профилизације главних огранака Бјелопавлића.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #436 послато: Мај 22, 2025, 08:29:20 пре подне »
Петар Шобајић у предању наводи да су Бијели Павле и Гаврило (родоначелник Гашана) живели "у Дукађину код Пећи". Дакле, јасно се мисли на Пећки или Дукађински санџак тј. Бјелопавлићи по предању потичу из Хвосна (средишњег дела Метохије).

Хвала на допуни Иване, ја сам мислио да се Дукађин из предања односи на онај "прави" северноалбански, а не на Дукађински санџак који је шири појам.
Чињеницама против самоувереног незнања.

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6547
« Одговор #437 послато: Мај 22, 2025, 08:33:51 пре подне »
Шта се зна о називу насеља Паљабарда (Бјелопавлићи на албанском) у ђаковичкој општини? Колико је стар тај назив?

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 697
« Одговор #438 послато: Мај 22, 2025, 09:38:56 пре подне »
Миленко Филиповић је после Другог светског рата је обрадио тему БИЈЕЛИ ПАВЛЕ и теренски истражио Матохију и био у самом селу ПАЉАБАРДА. Рад о томе је објавио у : "Историски записи 01, свеска 1-2. Цетиње 1948. год. стр 168". Добро је прочитати о овај рад јер се надовезује на тему а њега можете наћи у нашој дигиталној библиотеци.

На мрежи drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6547
« Одговор #439 послато: Мај 22, 2025, 09:59:05 пре подне »
Миленко Филиповић је после Другог светског рата је обрадио тему БИЈЕЛИ ПАВЛЕ и теренски истражио Матохију и био у самом селу ПАЉАБАРДА. Рад о томе је објавио у : "Историски записи 01, свеска 1-2. Цетиње 1948. год. стр 168". Добро је прочитати о овај рад јер се надовезује на тему а њега можете наћи у нашој дигиталној библиотеци.

Хвала на информацији, Неродимче. Прочитао сма на брзину. Текст може да се нађе и на овом линку
https://istorijskizapisi.me/wp-content/uploads/2022/01/FILIPOVIC-Bijeli-Pavle-1.pdf

Албанска предања везују поријекло Бијелог павла управо за ово ђаковичко село Паљабарда. Али то су ипак предања, мислио сам да постоји неки конкретан попис или историјски извор у ком је поменут назив овог села у оваквом облику. Данашњи Албанци који насељавају ово село су новији досељеници, али предање помиње неке Стакиће и Стојковиће, муслимане као "рођаке" Бијелог Павла. Тих породица више нема у селу. По презименском облику, ракло би се да се ради о српском становништву.

Проблем са овим албанским везама, Метохијом и Дукађином јесте у томе што генетичке повезнице Бјелопавлића уопште нису са Гегама већ са Тоскима (чини ми се да је Милош то већ поменуо).