Желим да верујем да постоје добра воља и критички истраживачки карактер на СДНКП и на овом Форуму, као што се спорадично показало последњих дана у коментарима или констатовању појединих чињеница од стране више уредника, на које поједини чланови покушавају већ извесно време да скрену пажњу као факторе који постављају ограде у критичком и конструктивном промишљању које је усмерено ја циљу.
Овом приликом бих желео да се извиним Ивану, Николи, Данилу и било ком другом члану према коме нисам испољио довољан или већи, односно заслужен степен толеранције у односу на критике са којима се ова теза о јединственој матици два блиска генетичка рода која су се самостално развијала кроз векове од када сам је пре више од, чини ми се, седам година пласирао. Истовремено бих желео да се захвалим Влади Бојановићу на труду који је уложио у покушају да се што боље и прецизније утврде како матица тако и гранање ова два (или више) рода, као и нашем земљаку Срећку Миловановићу, који је овом подухвату допринео не само тестирањем, практичним истраживањем споменика културе и усмене традиције, већ и преношењем утисака из народа о етнолошким истраживањима која су вршена средином 20 века, као и донинантним предањем најстаријег живог становништва Старог Колашина, као последњег стецишта становништва ибарске долине и Метохијског Подгора 18 и 19 века.
С обзиром на то да је још доста посла остало на утврђивању релација између различитих узводних и низводниј грана од Z13591, податке које је Синиша поделио са Владом о тестирам Грби из Припчића у Бихору, који је разврстан под FT89249*, би управо због локализације могао потенцијално бити представник Колашиновића, уколико снп тест Пешића из Берана буде Z13591- . У случају да Пешић, као за сада главни кандидат за Колашиновиће буде Z13591+ FT89644-, то ће се лако уклопити у наратив који главни оквир родослова Бјелопавлића, независно од верзије подржава.
У више наврата је било говора о сагласности за директан приступ и коришћење резултата WGS тестова, и на жалост, имали смо прилику у једном делу преписке од јуче да видимо како експлицитно изгледа ситуација у којој се ствара предрасуда једног тестираног према Уреднику СДНКП због ноншалантног става и односа према уверењима и веровањима тестираног, заборављајући да је Друштву ту не само да истражује већ и да помаже другим родословцима у истраживању свог порекла. Мислим да се то исувише често на Форуму заборавља и излази са личним судовима и закључцима који су на нивоу општих претпоставки које никоме ништа не помажу, већ одмажу и стварају негативан однос.