Аутор Тема: Кричи J2b-M205>A11525>Y22059>Y155375  (Прочитано 63111 пута)

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 432
Одг: Кричи J2b-M205>A11525>Y22059>Y155375
« Одговор #460 послато: Април 01, 2017, 05:42:02 поподне »
Наставак-други дио

http://vukova-zaduzbina.rs/wp-content/uploads/2015/06/Godisnjak_NIVK_20120730_31.pdf

НА ИЗВОРУ ВУКОВА ЈЕЗИКА
Зборник радова са VII научног скупа
Жабљак, 30-31. јул 2012.

Говор околине Колашина се од дурмиторских разликује једним важним детаљем – наиме, није у говорима дурмиторског краја забиљежен ниједан примјер са изговореним почетним Х, али у свима
њима, на томе мјесту, и испред сугласника и испред вокала, испитивачи су потврдили и замјеника гласа Х, сугласник к [Станић, 1974: 90; Вуковић, 1938-39: 34]: кладно, крана, Кристос, крабар, крабрити се,
краброс, крт, крам, кљеб, Крват; киљада, китрина, керој, китра, Китлер, каос, кајеш, кајде.
Интересантно, Х > К, ипак као далеко необичнија могућност него у говорима непосредне околине Дурмитора, може се чути и у већини сусједних говора [Вушовић, 1927: 19-29; Ћупић, 1988: 84; и у цијелом Потарју]. У околини Колашина изговор К умјесто Х, у иницијалној позицији, није могућ, па ни у пограничним ускочко-горњоморачким селима.
С
Судбина сугласника Х у медијалној позицији у зони коју испитујемо у потпуној је сагласности са ускочким и морачким говором и другим сродним говорима у сусједству. Уколико се није сасвим
изгубио, не остављајући иза себе никаква трага, замијењен је или гласовима в (пазуво, пуваћ) и ј (снаја, Мијаиле), који су се на мјесту гласа Х развили под утицајем комплексних артикулационо-фонетских
фактора – након што се овај глас изгубио; или гласовима Г и К, који су се развили модификацијом основне артикулације гласа Х. Додуше, фонетско-морфолошки чиниоци често су и главни разлог успостављања гласова Г: ораг-орага, очуг-очуга (очигледно да у замјени Х са експлозивним Г није све до краја органско већ се мора протумачити као подршком системе облика); али и К: сиромака, трбука, ваздука.
Веће је учесталости сугласник К на мјесту старијег Х у претконсонантској позицији – штавише, када се Х налази испред Т готово да је у Пиви и Дробњаку (34) и Ускоцима (90) обавезан: дактати, пуктати, дрктим;

Нешто је мање фреквенције, али такође веома обичан и у околини Колашина (83) – нектећи; а посебно у позајмљеницама релативно новијег датума, као и примјерима у којима се и одређени асимилациони
процеси могу лако препознати: раскод, раскодовано, текничар, текника [Пижурица, 1981: 80, 83].

Однос краја (Х > Г у првом лицу аориста и имперфекта) према средини ријечи, учврстио је експлозивно Г на мјесту старог Х и у наставку -агу трећег лица множине имперфекта. Х > Г: знавагу, вуцијагу,
мишљагу, бијагу, копагу, досљедно је спроведено и у дурмиторским и у говорима околине Колашина, дакле, и у прелазним ускочко- прелазном ускочко-горњоморачком говору горњоморачким говорима.

Овим говорима процеси Х > Ø, у завршном интервокалном положају, тј. у 3. лицу множине имперфекта, остали су непознати. На тај начин избјегнута је могућност формалног изједначења 3. л. множине презента и имперфекта (мотау, копау, ударау), што је остало као диференцијална црта источнохерцеговачких према архаичнијим црногорским говорима у којима је ова појава јако  изражена.

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #461 послато: Април 01, 2017, 05:53:07 поподне »
Изгубљени говор Крича или особености говора становника Дурмитора, Колашина и Мораче (станишта старих Крича и Дробњака)
Ово је мој (мало слободнији) назив ове теме која заправо говори о ср(б)ском језику. :)

Наставак-трећи део

http://vukova-zaduzbina.rs/wp-content/uploads/2015/06/Godisnjak_NIVK_20120730_31.pdf

НА ИЗВОРУ ВУКОВА ЈЕЗИКА
Зборник радова са VII научног скупа
Жабљак, 30-31. јул 2012.

Но, највеће разлике прелазних ускочко-горњоморачких говора према неким сусједним, па и разлике међу самим дурмиторским говорима, везане су за финалну позицију. Природа краја ријечи
омогућавала је да се у овим говорима дешавају више процеса: Х > Г, х > Ø, Х > К и Х > В. Док је појава Х > В (сув, глув) лако објашњива – сонант В дошао је у номинатив једнине преко зависних падежа – пажњу више заокупљају други процеси, обавезног или факултативног карактера, који понекад дијеле овај простор.

Показало се да је за судбину сугласника Х од важног значаја и категорија ријечи у којој се јавља. Поред обичног Г  (мијег, ораг, сиромаг, …шеромаг) и нешто мање очекиваних процеса Х > Ø (пра, ма, стра, вр, сирома), у основној (номинативној) форми именица у говору Ускока (89) може се јавити и сугласник к: задак,…шеромак, слук, ваздук итд. Готово исти попис ријечи са Х > К даје се, на примјер, за говор околине Колашина: ваздук, кожук, трбук, плек, сиромак (ријетко сиромаг), штик (83). За разлику од Ускока, ове се именице у околини Колашина искључиво употребљавају у форми са финалним К.

Међутим, у другом дурмиторском говору, у монографији о говору Пиве и Дробњака, нема ниједан примјер који би потврдио одвијање процеса Х > К. У замјеничко-придјевским ријечима – ни у ускочком говору, ни у говору Пиве и Дробњака – замјена Х > К није могућа. У говору Ускока  у овој морфолошкој категорији глас Г мјесто гласа Х јавља се готово редовно, чак је ''толико чврст да се његова природа ту ничим не да изменити'': овијег, какијег, добријег, погинулиг, првијег.

У говору Пиве и Дробњака (35-36) – иако ни примјери са Х > Г нијесу ријетки – много је обичније отпадање крајњег Г добијеног од Х: овије, оније, добрије, злије.

Колебљивост Г / Ø на крају ријечи у одређеној мјери карактерише и околину Колашина (81) – но, она у прелазном појасу није потврђена: попут прилика у ускочком говору, и у селима Горње Мораче експлозив
г постао је стабилан замјеник старијег гласа Х. С друге стране, у генитиву (и акузативу) личних замјеница 3. л. множине њих / их одступања од основног правила х > г, на цијелом простору од Пиве до
Колашина, готово су занемарљива.

И сами се дурмиторски говори разликују судбином финалног Х у 1. лицу једнине имперфекта и аориста: наспрам редовног х > к у говору Пиве и Дробњака и у једном и у другом глаголском облику (35) – у
имперфекту: рађак, ковак, слушак, забављак, говорак; у аористу: радик, причак, тргок, легок, не шћек стоји другачије правило дистрибуције у ускочком говору (88-89) – х > г у имперфекту: оћаг, бијаг,чуваг, вуцијаг,гоњаг, брањаг, косаг; х > г / к у првом лицу једнине аориста: радиг,реког, чуг, биг, просуг, остадог, поквасиг, подмириг, запријетиг // убик се, препадок се, одок, рекок, виђок, дадок, пребик, падок, заборавик,по…шекок.

У типичним говорима околине Колашина ситуација са замјеником Х у 1. лицу једнине имперфекта и аориста је једноставна: једини замјеник може бити глас Г (81). Међутим, у селима Горње
Мораче, граничним према Ускоцима, у аористу је мање-више досљедна замјена Х гласом Х: дођок, идок. Чак је и много ближе Колашину, у Морачком Требаљеву и Липову спорадично биљежено и: рекок, не бик, с'едок, виђок, покајак се, казак – а то су у тим селима досељеници из Горње Мораче и Ускока [Пижурица, 1981: 14].

Старинци у горњоморачким селима замјеник гласа Х у аористу осјећају као неки прелаз између К и Г, а и нама се када смо били на овом терену и слушали изворне говорнике учинио баш такав.

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #462 послато: Април 01, 2017, 06:38:45 поподне »
Ово је занимљив закључак, мада вероватно не постоји потпора у изворима, већ је изведен на основу првог помена овог племена/области (1260. година).

У сваком случају, и Кричи су морали доћи однекуд. Не верујем да постоји нека већа старина на том простору, мада није ни то искључено (потребно је више доказа).

Интересантно је ово о чему причају људи на теми о I2a DN групи. Ове влашке сеобе о којима говори Храбак, падају негде у 10. век. Срби M205, према Y-STR прорачуну, имају заједничког претка пре нешто више од 1000 година.

Такође, Србима су на 37 маркера (иако то није превелики бр.) прилично блиски неки Бугари, који лако могу бити пореклом из Македоније/Тесалије.

Тодоровски (Ботевград) - Чирко (Ливно, БиХ), 2 разлике на 37 маркера
Тодоровски - Милутиновић (Јабланица, Крушевац), 3 разлике
Тодоровски - Наранчић (Вребац, Лика), 4 разлике
Тодоровски - Јелача (Вариводе), 4 разлике
Тодоровски - Батоћанин (Лопаш), 4 разлике
Тодоровски - Стојановић (Врачев Гај), 4 разлике
Тодоровски - Миливојевић (Криви Вир), 4 разлике

Цветанов (Софија) - Мандић (Вребац), 3 разлике на 37 маркера
Цветанов - Чирко, 4 разлике
Цветанов - Наранчић, 4 разлике

Највећи недостатак код ове теорије је слаб проценат ове хаплогрупе на југу Балкана. Практично одсуство J2b1 код Влаха (потпуно одсуство кричког хаплотипа) и генерално слаба заступљеност код Грка и Албанаца, што евентуално причу помера ка централним балканским крајевима.

а сам и раније од мојих (али са мајчине стране) чуо да су Станаћеве звали у Новом Милошеву (Драгутинову)  "Бушини" (као надимак), па сам се ја питао од куда то и мислио да нису из села Бусати (Црна Гора) или да немају везе са Бушатлијама. Но, скоро се упознах са једним припадником мог рода (Ми сви Станаћев-ићи потичемо од 7 рођена  брата тј. толико их је било сигурно 1699-дакле крај 17 века-почетак 18 века на  релацији Ада-Карлово, тадашња Аустро-Угарска- то је дакле 7 крвних мушких линија). Ту нисам рачунао и не знам за њихову браћу од стричева евентуално и где њих затиче 17-18 век. У сваком случају, тај мој рођак (не знам којој од тих 7 линија припада),  који живи у том крају ми рече да су их тако звали по томе што се сматрали да су дошли од Бугарске. Мене то већма буни јер ми је покојна тетка рекла да смо из Старе Херцеговине дошли у Војводину под Арсенијем Чарнојевићем

Скоро сам дошао да података о мом најстаријем претку чукундеди Филип (Вићентије-Вића) Станаћев из Карлова рођ-1805-умро 1850 (па је моја грана по њему позната као "Витини) и чукунбаби Јулка Попов (кћерка Аркадија Попова), имали 3 сина: Миланко, Исак и Максим. Исак је мој прадеда (рођ.1842) Имао 8 деце. Један од њих је и мој деда Грујица (рођ.1883-умро1929).

Скоро сам чуо и за надимак "Шибулови" али он је изгледа везан  за ту грану мог рођака.
Немамо породично предање везано за Бугарску. Но тај рођак Александар је обећао да ће попричати са једни старим рођаком који има 91 годину. Па видећемо.

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #463 послато: Април 01, 2017, 08:47:53 поподне »
Ово је занимљив закључак, мада вероватно не постоји потпора у изворима, већ је изведен на основу првог помена овог племена/области (1260. година).

У сваком случају, и Кричи су морали доћи однекуд. Не верујем да постоји нека већа старина на том простору, мада није ни то искључено (потребно је више доказа).

Интересантно је ово о чему причају људи на теми о I2a DN групи. Ове влашке сеобе о којима говори Храбак, падају негде у 10. век. Срби M205, према Y-STR прорачуну, имају заједничког претка пре нешто више од 1000 година.

Такође, Србима су на 37 маркера (иако то није превелики бр.) прилично блиски неки Бугари, који лако могу бити пореклом из Македоније/Тесалије.

Тодоровски (Ботевград) - Чирко (Ливно, БиХ), 2 разлике на 37 маркера
Тодоровски - Милутиновић (Јабланица, Крушевац), 3 разлике
Тодоровски - Наранчић (Вребац, Лика), 4 разлике
Тодоровски - Јелача (Вариводе), 4 разлике
Тодоровски - Батоћанин (Лопаш), 4 разлике
Тодоровски - Стојановић (Врачев Гај), 4 разлике
Тодоровски - Миливојевић (Криви Вир), 4 разлике

Цветанов (Софија) - Мандић (Вребац), 3 разлике на 37 маркера
Цветанов - Чирко, 4 разлике
Цветанов - Наранчић, 4 разлике

Највећи недостатак код ове теорије је слаб проценат ове хаплогрупе на југу Балкана. Практично одсуство J2b1 код Влаха (потпуно одсуство кричког хаплотипа) и генерално слаба заступљеност код Грка и Албанаца, што евентуално причу помера ка централним балканским крајевима.

A већ сам раније писао о том бугарском граду Кричиму у Пловдисвксој области ( за који Буграи појма немају како је настао назив).

Оно што је за Криче мени фасцинантно  је то што они:

-не иду миграционо ни ка Албанији (мислим да ту има нека заборављена прича-да се нису баш волели са Албанцима-и да је сукоб био негде код Скадарског језера и троугао Дурмитор-Визитор-Криситор, то је моја интуиција, да су сећање на те сукобе потиснуле касније "крваве" борбе са Дробњацима),

-не иду ка Македонији,

-не иду ка Грчкој (има их мало на Пелопонезу,  имају сроднике на Кипру али доста удаљене Ј2б М205 од Кричког кластера),

-не иду ка Бугарској иако видимо њихово спорадично присуство у Бугарској (одакле су можда првобитно дошли као нека племенска скупина сточара и то само "можда" после заузећа Кричима од бугарског цара Асена) и то преко Византије,

-не иду ни ка Румунији, мада наиђосмо на топоним "Крички до" негде на граници Србије и Румуније,

-иду ка Хрватској миграционо, као већа скупина православних хришћана,  оснивају Кричке у Далмацији,
Лика,  има их горе ка Славонији (Папук и околина),

-иду ка Босни и Херцеговини

-иду ка Србији (Рашка, Косово и Метохија, Западна Србија, Шумадија, Војводина (Ада, Ново Милошево најсевернија тачка) , Топлички округ, Куршумлијски огруг,  Пчињски огруг),

-остају у матичној Црној Гори (Дурмитор, Колашин, Пљевља, Шавник, Левертара, Потарје и Полимље).

У сваком случају, у највећој мери Кричи се  утапају у српс(б)ски  етнос и ту проналазе себе без обзира на "болно" искуство са Дробњацима, можда им у томе  помаже међусобно мешање  из првих година "мирољубиве коегзистенције" (поједини прелазе у  католичанство и и утапају се у хрватски етнос, они који примају ислам вероватно себе сада виде као бошњаке)

Треба се позабавити тим Бугарима, али свакако и оним старим Шпањима ( и шпанским и француским Ј2б М205).

Иначе мислим да им је  језик био мешавина грчког (неког наречја, староперсијског - Либан и романског -латинског са примесама румунског, албанског и бугарског-македонско-српског). Одакла та силна тзв. "грчка гробља" по Црној Гори?
Где нестадоше ти ШПАЊИ?

ОстајУ ми енигма Скадарско језеро и Кричи.Негде сам прочитао да су Кричи увек били у близини православних манастира и могуће је да су били нека врста чувара и одбрамбеног зида будући да су били православни и очигледно верујући. Ислам примају релативно касно.

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #464 послато: Април 02, 2017, 11:41:17 поподне »
Замолио бих Уредништво  да са теме о Кричима избрише личне фотографије мог оца и чланова моје породице, и све што је написано лично о мојој породици током децембра 2016 и јануар-април 2017 (сестри, оцу и другима).

Поздрав Србима кричког порекла!

Предраг С.
02.04.2017.године

Ван мреже П

• Помоћник
  • Поруке: 109
« Одговор #465 послато: Април 04, 2017, 10:14:39 поподне »
Молим вас, у уводној поруци је наведено с којим циљем је покренута тема.
Постављена је одвојено од генетске приче да бисмо се упознали са кричким племеном кроз историјске изворе.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #466 послато: Април 04, 2017, 10:59:17 поподне »
Расправа о Калоки је пребачена у посебну тему http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1983.0

Ван мреже П

• Помоћник
« Одговор #467 послато: Април 05, 2017, 11:49:54 поподне »
Становништво пљеваљског краја од VI столећа пре Христа до романизације (Мирослав Лазић, Митра Церовић):
https://mostovikulture.files.wordpress.com/2015/02/pages-from-glasnik-muzeja-89-1.pdf

Иако се не бави Кричима, рад је веома занимљив јер се у њему говори о различитим слојевима становништва који су насељавали пљеваљски крај. Посебно занимљив може бити слој који је, чини се (по начину сахрањивања и по карактеристичној грнчарији), повезан са дарданско-трачким културним поднебљем.
« Последња измена: Април 06, 2017, 12:00:59 пре подне Петар Демић »

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #468 послато: Април 06, 2017, 01:45:18 поподне »
Становништво пљеваљског краја од VI столећа пре Христа до романизације (Мирослав Лазић, Митра Церовић):
https://mostovikulture.files.wordpress.com/2015/02/pages-from-glasnik-muzeja-89-1.pdf

Иако се не бави Кричима, рад је веома занимљив јер се у њему говори о различитим слојевима становништва који су насељавали пљеваљски крај. Посебно занимљив може бити слој који је, чини се (по начину сахрањивања и по карактеристичној грнчарији), повезан са дарданско-трачким културним поднебљем.

Опет "улећу" Дарданци у причу.  :) Није немогуће, већ смо о тој вези говорили на теми Кричи Ј2b1 М205.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14346
« Одговор #469 послато: Април 06, 2017, 01:50:18 поподне »
Опет "улећу" Дарданци у причу.  :) Није немогуће, већ смо о тој вези говорили на теми Кричи Ј2b1 М205.

Мислим да за Дарданце треба већа старост на том подручју. Ти хаплотипови из Шоплука сви упадају у крички кластер, а неки од њих су веома блиски овим динарским (2 до 4 разлике на 37 маркера).

Неки Бугари M205 имају предања о пореклу с југа:
 http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=195.msg46689#msg46689

Треба рећи да се код Бугара и Срба јавља искључиво једна подграна M205 (TMRCA према Yfull-у око 900 година). Код Грка постоји велика разноврсност M205. На основу хаплотипова бих се усудио рећи да постоје чак три различите гране M205.

Ван мреже П

• Помоћник
« Одговор #470 послато: Април 08, 2017, 02:02:26 поподне »
Управо сам стигао из Пљеваља, па да пренесем утиске.

Посјетио сам Завичајни музеј у Пљевљима, гдје сам добио увид у два необјављена рукописа Атанасија Пејатовића, од којих један носи име Кричак и у коме су пописани православни и муслимански родови у Кричку (није прецизно датиран, али се вјерује да потиче са краја XIX вијека). За неке родове стоји и одакле су дошли, а један од таквих родова су и Марковићи са крсном славом Ђурђевдан (Крупице, општина Пљевља), за које стоји да су дошли из Дробњака прије 150 година (прва половина XVIII вијека). Осим Марковића, помиње се још један род са крсном славом Ђурђевдан, чији огранак имамо тестиран у једном још увијек необјављеном истраживању (припадају хаплогрупи J2b-M205, као и Марковићи).

Разговарао сам и са пар Пљевљака о Кричку и Кричима, углавном су превртали очима, чудили се што се интересујем за њих, да би на крају као по правилу нагласили да је народ из тог краја "друкчији". Потврдили су ми да на подручју села Велике Крће постоји засеок Демићи.

У сам Кричак нисам залазио (био сам временски ограничен и није све зависило од мене), једино сам прошао сјеверним ободом кроз Вруљу (пут Пљевља - Бијело Поље).

Ван мреже Dalmati

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 74
« Одговор #471 послато: Април 08, 2017, 04:53:47 поподне »

Посјетио сам Завичајни музеј у Пљевљима, гдје сам добио увид у два необјављена рукописа Атанасија Пејатовића, од којих један носи име Кричак и у коме су пописани православни и муслимански родови у Кричку (није прецизно датиран, али се вјерује да потиче са краја XIX вијека). За неке родове стоји и одакле су дошли, а један од таквих родова су и Марковићи са крсном славом Ђурђевдан (Крупице, општина Пљевља), за које стоји да су дошли из Дробњака прије 150 година (прва половина XVIII вијека). Осим Марковића, помиње се још један род са крсном славом Ђурђевдан, чији огранак имамо тестиран у једном још увијек необјављеном истраживању (припадају хаплогрупи J2b-M205, као и Марковићи).

Разговарао сам и са пар Пљевљака о Кричку и Кричима, углавном су превртали очима, чудили се што се интересујем за њих, да би на крају као по правилу нагласили да је народ из тог краја "друкчији". Потврдили су ми да на подручју села Велике Крће постоји засеок Демићи.

У сам Кричак нисам залазио (био сам временски ограничен и није све зависило од мене), једино сам прошао сјеверним ободом кроз Вруљу (пут Пљевља - Бијело Поље).

Hvala na informacijama Petre. Onda su tvoji vjerovatno iz tog zaseoka, i odatle išli put sjevera.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #472 послато: Април 08, 2017, 05:10:07 поподне »
За неке родове стоји и одакле су дошли, а један од таквих родова су и Марковићи са крсном славом Ђурђевдан (Крупице, општина Пљевља), за које стоји да су дошли из Дробњака прије 150 година (прва половина XVIII вијека). Осим Марковића, помиње се још један род са крсном славом Ђурђевдан, чији огранак имамо тестиран у једном још увијек необјављеном истраживању (припадају хаплогрупи J2b-M205, као и Марковићи).

Лепо је кад се и у изворима наиђе на потврду.

За Марковиће и Лубурић тврди да су доселили из тих крајева. Упитно је само даље порекло из Катунске нахије.

МАРКОВИЋИ

(у Јелиној Гори)

Доселили су се у Јелину Гору из Плане колашинске у другој половини 19. вијека. Од овог братства неки су се одселили у пљеваљски крај, у Водно и Крупице, а једни у Буковицу. У Шаранце су се доселили Мића и Радуле, с породицама, и населили се у Јелиној Гори. Неки од њих су прешли на Луку Перовића.

Једно вријеме су били бројни, све до 1938. године, када се дио овог братства одселио у пљеваљску Буковицу, а у Јелиној Гори су остали браћа Ненад и Милика, са породицама.

Ненад је учесник НОР-а 1941-1945. године, када и гине 1941. године, у борбама против непријатеља на Липову. Остала су му три сина – Радојица, Бошко и Војислав. Од Милике је остао син Милорад.

Далека старина Марковића је из Марковине, одакле су се доселили у Плану колашинску, међу Шаранце, који су у то вријеме ту живјели. Од овог братства су се међу Шаранцима истакли као познати ускоци и јунаци Милутин и Мића у многим бојевима против Турака.

Сада од овог братства нико не живи стално у Јелиној Гори, већ долазе повремено на своја имања, која одржавају сезонски-љети.

Славе Ђурђевдан.

Ван мреже Dalmati

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 74
« Одговор #473 послато: Април 08, 2017, 05:19:05 поподне »
Dalmatinska Bukovica vjerovatno vuče ime od Pljevaljske.

Ван мреже П

• Помоћник
« Одговор #474 послато: Април 08, 2017, 09:45:27 поподне »
Hvala na informacijama Petre. Onda su tvoji vjerovatno iz tog zaseoka, i odatle išli put sjevera.

Не вјерујем да су моји Демићи повезани са тим засеоком (прије мислим да су моји презиме добили тек на западним странама), навео сам то чисто као занимљивост.

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #475 послато: Април 09, 2017, 11:31:02 пре подне »

Па дабоме  да "преврћу" очима. У Црној Гори је свако племе славније, храбрије, височије и племенитијег рода од осталих племена, са још славнијим потомцима. Сад ти дошао ко зна од куда и питаш ту за "неке"  Криче!!!!??? :o Преврћеш камење!!! Још ћеш и за тапије да питаш!!!!

Шалу на страну! Свака ти част што си ишао!
Но ми је жао што "нас" ниси организовао у групе од по 3-5 човека, да одемо организовано аутобусом или комбијем  (само да се не поплаше они тамо "брђани" од нас), да се "најавимо" ми ипак властима (да после не испаднемо Боже ме прости неки терористи - ово бре  није шала -дошла таква времена ) да обиђемо те "наше" горштаке и  направимо једну добру етнолошку студију. Можда је и последњи тренутак за то. Знам да треба новца. Али воља је најважнија.

Заслужили су вала. 

Обавезно понети дубоке гумене  чизме због змија, штапове ради пењања, двогледе, карте, фотографске апарате и мини камере, свеске да се записује на лицу места, да истражимо сваку чуку и заселак њихових станишта.

Кад је могао хроми Вук Караџић, ваљда можемо и ми (посебно ви млађи).

Могла би да се укључи и ТВ екипа Квадратуре круга (отом-потом)!

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #476 послато: Април 13, 2017, 08:46:32 поподне »
У околини Попова Поља, у Херцеговини, постоји презиме Кречак. Старије презиме Радановић. Славе Св. Тому. Занимљиво да се у изворима помињу и као Кречка.

Мислим да је овде случајност у питању, слично име. Слава Томиндан евентуално упућује на те "старије" родове.

За једну породицу из Крајине верујем да би могла бити од Крича. У питању су Гаковићи, Св. Никола.

"Гак-Гаковић прозвани су што им је некакав далеки предак био црн као птица "гак". То је најстарија поповска лоза у Босанској Крајини, а по досељавању спадају у најстарије досељенике у Поуње. У њиховој је породици било много свештеника. Тако је по породичној традицији данашњи прота Марко Гаковић у Крупи 18 свештеника са оца на сина. Порекло им је из Далмације, од Обровца. Звали су се Бабићи и славе Св. Николу. По некима једно су са Радаковићима и Рајлићима, који имају исту славу. Предак који се доселио био је свештеник. Традиција породична води надаље до неког попа Јове Гака, кога су због танка гласа звали ,, поп челица ,,. Како је тај поп челица попово за четовања Стојана Јанковића, то би време досељавања било по прилици пре 200-250 г. Прво је кућа тих Гакова била на Коси, која се сада зове Попово Станиште и припада насељу Благојевица. Како је капетан-бег Церић из Новог саградио кулу за време Лаудона Рата у Рујишкој близу куће Гакове, па су их пролазници а особито Турци узнемиравали, саселе одатле у шуму, на терасицу речице Војскове. На старом кућишту ,, кућерини ,, остане стан и благо, због чега се и сада зове Попово Станиште."

Помиње се да су МОЖДА исто са крајишким Радаковићима. Личке Радаковиће (Св. Никола) имамо у днк пројекту и они припадају управо хаплогрупи J2b1.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #477 послато: Април 14, 2017, 01:57:09 поподне »
Кричи би могли бити Чабаркапе, као и Коћале.

Коћале многи сматрају за старе Матаруге, али они су заправо досељеници у тај крај.

"Коћали су пореклом од Миловановића из Тушиње, одакле су дошли у Косаницу. Ново презиме су Коћали добили још док су живели на Косаници. Чувајући козе, један Миловановић (после Чечаровић) их је стално фабио са: коћ, коћ и по томе га прозваше Коћал, а његове потомке Коћали. Из Косанице су дошли у Маоче око 1806. године, а из Маоча су прешли у Матаруге око 1820. године. Стари Коћали нису имали земље, већ су гајили овце као номади." (М. Војиновић, "Пљеваљски крај")

"Koćalo, Nikšić; Kosanice, Petrići kao: Petrić i Mataruge kao: Čolović, u Kričak kao: Koćela u Pljevljima i kao: Koćeća = Koćalović; Grab (Bijelo Polje), vidi: Kriči, Koćanin, vidi: Koć, Koćela, Kričak, Kosanice i Mataruge (Pljevlja), došli iz Brvenice (Pljevlja), porijeklom su iz Drobnjaka, vidi: Koćalo i Kričak" (Миљанићи, "Презимена у Црној Гори")

О Чабаркапама се могу пронаћи различити подаци.

М. Војиновић:

"Од Колашина, односно Мојковца, дошле су Чабаркапе. Род су им Крговићи, Шутовићи и Шепићи. Од крвне освете су побегла три брата: Радивоје, Бјеле и Радоје и населили се у Блишкову око 1800. године. Од Мојковца су браћа донела презиме Чабаркапе.
При пролазу поред куће Чабаркапа, неки обесни Турчин тукао им је децу. Отац те деце реши да га убије кад поново наиђе поред куће. Остале Чабаркапе му бранише, али га он уби и са фамилијом побеже у Шаранце око 1850. године. Од њега су браћа: Лазар, Петар, Милош, а нешто касније добежао је и Вукоје."

Миљанићи:

"Čabarkapa, Bistrica (Bijelo Polje), starosjedioci; Krupice (Pljevlja), starinci, od njih su u Jelinoj Gori (Žabljak) oko 1850. god. a odavde jedni u Prenćane (Pljevlja) iz Dobrilovine (Mojkovac); jedni ogranak Bulovića iz grupe Pejakovića u Prenćanima (Pljevlja), u Šarancima (Žabljak) i kao: Čabarkapić."

Помиње се и Јелина Гора и Крупице, исто као и у случају Марковића J2b-M205, али и Добриловина, што опет асоцира на оне Дедејиће/Раосављевиће, међу којима такође постоји ова хаплогрупа.

Кошаркаш, Жарко Чабаркапа:

Ван мреже Предраг56

• Члан Друштва
  • Познавалац
« Одговор #478 послато: Април 14, 2017, 05:22:43 поподне »
ГРУБАНОВ И КРИЧИ

Иако нe пронађох фамилију Грубанов мeђу тeстираним Кричима J2b M205,  нити нађох (за сада) објављeно порeкло прeзимeна Грубанов (на сајту Порeкло стоји празно за то прeзимe) из нeколико комeнтара припадника овe породицe - сматрам да су Грубанови  припадали плeмeну Крича. Значи ово јe
само хипотeза.

За Кричe свe вишe мислим, што нијe нeлогично, како написа наш Лeпeничанин, да јe  било састављeно и од носиоца нeких других хаплогрупа кроз саплeмeњавања  - можда баш од Р1б L23+, будући да су повeзивани и са кeлтским порeклом ). Осим, ако баш нису били толико затворeно плeмe (управо "принудно" орођавањe са Дробњацима то оповргава).

Могућа вeза фамилијe Грубанов и Крича:

Наимe, Грубан јe старо српско профилактичко имe као Вук, Стојан и сл. Давано јe да штити дeцу и чува их од болeсти и слично. 

Годинe 1528.годинe јe Никола Грубановић Кричак из сeла Крушeвицe  прeписао јeдну српску црквeну књигу (извор Мирослав Грубанов 25. новембра 2014.годинe). Мирослав Грубанов  помињe даљe Кричe  и њихову судбину у ондашњој Црној Гори.
(извор Мирослав Грубанов, 12. маја 2013.годинe).

Први запис презимена Грубанов налази се у млетачком попису становништва града Скадра и околине из 15 века (извор Јон Грубанов 27. августа 2014.године).

Линк http://www.montenet.org/2002/bozo2.html

СРБИ СКЛАВОНИЈE И СКАДРА  XIV i XV ВEКА И ХИЛАНДАРСКИ ПОСEД КАМEНИЦА

Јон Грубанов нам ту  даљe кажe даљe да наслов овог акта указујe да су навeдeни становници из  15. вeка из двe сусeднe области, «државe » Склавонијe (Славонијe  ) и Скадра, по њeговом увeрeњу Срби тј. српског порeкла, да јe као основу за то користио доња два докумeнта Акта Албаниe Вeнeта ( Acta Albanie Veneta) и Отомански дeфтeр за Скадарски санџак из  1485.годинe, да катастар из  Acta Albanie Veneta нe обухвата Склавонију нeго само  сусeдну Скадарску област   али да јe  њeно присуство eвидeнтно, да Отомански  дeфтeр обухвата  дeлимично Склавонију  или дeо који јe био Склавонија, тe да сe  ови изводи први пут у овм обиму и овдe  појављују на српском јeзику).

линк http://www.calle.com/world/albania/index.html 

Наводи да јe у дeлу који први пут помињe Камeницу направио одступ и насловио га као ХИЛАНДАРСКИ ПОСEД КАМEНИЦА, а да јe по завршeтку овог подужeг извода наставио са главном тeмом Срби Склавонијe и Скадра.

(ACTA ALBANIE VENETA
Saeculorum XIV et XV односно  XIV i XV vek, Josephi Valentini S. J.
3827
… super facto Jnsule Crete, Coroni, et Mothoni, Nigropontis, Corfoy, durachij, Sclavonie, et Scutari, ac alorum terrum Romanie, Albanie et Dalmatie …)

ВEНEЦИЈАНСКИ ПОПИС ОБЛАСТИ СКЛАВОНИЈE и СКАДРА  1416. и 1417. -ИЗВОДИ

ACTA ALBANIE VENETA

Saeculorum XIV et XV ( XIV i XV vijeka ). Josephi Valentini S. J.

2158/69

Villa clamada Reci ( Selo zvano Reci, Kareci, Karuci? )…

Vucha Buchadiata ( Vuca Bukadjata )

Vlada Relicta quondam Jura Bosulca ( Vlada udova pok. Djura Bosulca )…

Goisclava relicta quondam Helia Progani ( Gojislava udova pok. Ilije Progona )…

Jon Grubina ( JOVAN GRUBINA, JOVAN GRUBANOV )

2158/70

Постоји прeдањe да су Грубанов-ићи из сeла Грубановци у околини Срeбрeницe и да  су дошли са Вeликом сeобом Срба, и да то потврђујe и први попис становништва послe сeoбe, гдe јe у тадашњој Воној граници  која јe била на рeци Мориш, у граду Араду записан Митар Грубановић, као војник-граничар.

Значи имамо помињањe прeзимeна Грубанов у Банату - у Араду 1715.годинe при првом попису становништва послe Вeликe сeоба Срба, затим у Чанаду 1720, у Панчeву 1733 гдe су сe досeлили из Поморишја послe укидања Поморишкe војнe границe 1720-1722, па у Јабуци 1764, по оснивању  Црeпајe 1774.годинe, па 1800 (попис) и то Спасојe и др, а почeтком XX вeка 32 домаћинства, када многи дeлови породицe добијају тзв. “spicname” у Црeпаји (Алибунарски, Марјанчeви, Грубанови, Пeпини, Мићини, Бурдини и Кнeжeви,  с тим што Кнeжeвих вишe нeма ). До тзв. Мађарскe  бунe 1848 породица сe водила као Грубановић, каснијe то ишчeзава под притиском мађарских власти, посeбно послe 1873.годинe  и укидања Бантаскe војнe границe.

Вeћина Грубанових у Црeпаји слави св. Николу (19 дeцeмбар), осим Маријанчeвих који славe св.  Григорија (“ушли код нekог у кућу“ па узeли и славу тог домаћинства)

(извор Мирослав Грубанов 12. маја 2013.годинe).

Сага о Грубановима ми јe била интeрeсантна за вeзу мојe породицe и Крича и могућих праваца миграција од Црнe Горe (старe Хeрцeговинe) и  Србијe до доласка у Војводину ( али и других кричачких породица окрeнутих Србији и српском eтносу).

« Последња измена: Април 14, 2017, 05:30:25 поподне P56 »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #479 послато: Април 14, 2017, 10:57:46 поподне »
Кричи би могли бити Чабаркапе, као и Коћале.

Коћале многи сматрају за старе Матаруге, али они су заправо досељеници у тај крај.

"Коћали су пореклом од Миловановића из Тушиње, одакле су дошли у Косаницу. Ново презиме су Коћали добили још док су живели на Косаници. Чувајући козе, један Миловановић (после Чечаровић) их је стално фабио са: коћ, коћ и по томе га прозваше Коћал, а његове потомке Коћали. Из Косанице су дошли у Маоче око 1806. године, а из Маоча су прешли у Матаруге око 1820. године. Стари Коћали нису имали земље, већ су гајили овце као номади." (М. Војиновић, "Пљеваљски крај")

"Koćalo, Nikšić; Kosanice, Petrići kao: Petrić i Mataruge kao: Čolović, u Kričak kao: Koćela u Pljevljima i kao: Koćeća = Koćalović; Grab (Bijelo Polje), vidi: Kriči, Koćanin, vidi: Koć, Koćela, Kričak, Kosanice i Mataruge (Pljevlja), došli iz Brvenice (Pljevlja), porijeklom su iz Drobnjaka, vidi: Koćalo i Kričak" (Миљанићи, "Презимена у Црној Гори")

О Чабаркапама се могу пронаћи различити подаци.

М. Војиновић:

"Од Колашина, односно Мојковца, дошле су Чабаркапе. Род су им Крговићи, Шутовићи и Шепићи. Од крвне освете су побегла три брата: Радивоје, Бјеле и Радоје и населили се у Блишкову око 1800. године. Од Мојковца су браћа донела презиме Чабаркапе.
При пролазу поред куће Чабаркапа, неки обесни Турчин тукао им је децу. Отац те деце реши да га убије кад поново наиђе поред куће. Остале Чабаркапе му бранише, али га он уби и са фамилијом побеже у Шаранце око 1850. године. Од њега су браћа: Лазар, Петар, Милош, а нешто касније добежао је и Вукоје."

Миљанићи:

"Čabarkapa, Bistrica (Bijelo Polje), starosjedioci; Krupice (Pljevlja), starinci, od njih su u Jelinoj Gori (Žabljak) oko 1850. god. a odavde jedni u Prenćane (Pljevlja) iz Dobrilovine (Mojkovac); jedni ogranak Bulovića iz grupe Pejakovića u Prenćanima (Pljevlja), u Šarancima (Žabljak) i kao: Čabarkapić."

Помиње се и Јелина Гора и Крупице, исто као и у случају Марковића J2b-M205, али и Добриловина, што опет асоцира на оне Дедејиће/Раосављевиће, међу којима такође постоји ова хаплогрупа.

Чабаркапе су по предању даљим пореклом од Мрњавчевића из Куча.
Али врло је могуће да су од Крича, као и бројна друга братства која су од давнина у Потарју.