Аутор Тема: Кричи J2b-M205>A11525>Y22059>Y155375  (Прочитано 62713 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
Одг: Кричи J2b-M205>A11525>Y22059>Y155375
« Одговор #780 послато: Фебруар 03, 2023, 10:35:50 пре подне »
Познато ми је то што сте написали и Кричи ми се, опет, у уклапају у ову моју тезу. Нико их, у сваком случају, није звао Латинима.

Чекајмо да нам постану доступни и турски дефтери.

Али, увек водимо рачуна - да када се ради о некој мањинској заједници - њихов идентитет у циљу опстанка на неком простору - може бити променљив.

Од 10 -до 19 века - могли су више пута мењати идентитет.

Али - када део креће ка данашњој Хрватској (Ј2б М205) -  приступа грко католичкој цркви. Јер кад их већински католици примају на то подручје - верски центар - Рим - их управо ту придобија - на причу о томе да су нешто друго у односу на Србе (макар их и Власима називали)...мени та прича о Грцима највише има аргумената. Узмите у обзир да ја за потребе форума не пишем научни рад - треба још и  да ме покраду  ???!

А, и одговорите ме - ако идемо системом елиминације - који су то - све Грци по данашњој Црној Гори кроз векове (од 10-20 века)?

Да има доказа да је најстарији предак наших Ј2б М205 живео пре 10 века - а за сада нема - опет би ми ишла та моја теза.

Али да се помери на 1-2 век наше ере - све би отишло у другом правцу.

Ово је већ фантастика. Нису они увек били заједно и мања група (то је у Затарју случај). Према данашњој дистрибуцији, J2b-M205 је некада била присутна од Грчке Македоније до Жумберка. Нису се у исто време утапали у одређене етносе, али су свакако доминантно ушли у српски и то сигурно веома рано.

Какви гркокатолици по доласку на запад. Кричи су на западу били православни по доласку. Касније део можда мења веру.

Кренусмо од тога како су текстови на википедији накарадни, а сада се излази са још горим теоријама. Ако можемо да се суздржимо од тога, пошто нам днк резултати за сада најбоље говоре о пореклу овог рода.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #781 послато: Фебруар 03, 2023, 10:46:52 пре подне »
Термин "грчка" гробља користи се за сва стара гробља, неретко и стара српска/словенска гробља, тако да то није неки аргумент када је порекло Крича у питању.

Конкретно, односи се на стара гробља православаца, јер су они "Грци" по религији, као што су и "латинска" гробља означавала гробља католика, а не Римљана-Латина. То је и логично, јер обичан народ у време када су ти називи настајали (18-19. век) и који је те називе давао појма није имао о постојању античких Грка и Римљана. У централној Србији постоје и "маџарска" гробља, али тај назив опет не означава гробља некаквих средњовековних Мађара већ старог српског православног становништва које се у две велике сеобе крајем 17. и почетком 18. века са тог простора у највећој мери иселило северно од Саве и Дунава, па их је новодосељено становништво повезивало са Мађарима јер им је било познато да људи на чија су гробља наилазили у том тренутку живе у "мађарској земљи" (односно на простору Хабзбуршке монархије). Постоје и "џидовска/жидовска", односно "јеврејска" гробља, али ми ту није јасна асоцијација и колико је људима који су давали те називе заиста био познат изглед јеврејских гробаља, односно који контекст таква гробља имају са Јеврејима. У тим случајевима су у питању углавном праисторијске некрополе, па су их можда због необичнијег начина сахрањивања у односу на оно што је било пракса код људи тог доба (18-19. век) повезивали са исто тако њима необичном, малобројном и мистериозном популацијом као што су Јевреји. Исто тако наравно постоје и "турска" гробља, разуме се да се придев "турски" не односи на националност већ на верску припадност (муслимани), као и код "грчких" и "латинских" гробаља.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1897
« Одговор #782 послато: Фебруар 03, 2023, 01:56:03 поподне »
Ово је већ фантастика. Нису они увек били заједно и мања група (то је у Затарју случај). Према данашњој дистрибуцији, J2b-M205 је некада била присутна од Грчке Македоније до Жумберка. Нису се у исто време утапали у одређене етносе, али су свакако доминантно ушли у српски и то сигурно веома рано.

Какви гркокатолици по доласку на запад. Кричи су на западу били православни по доласку. Касније део можда мења веру.

Кренусмо од тога како су текстови на википедији накарадни, а сада се излази са још горим теоријама. Ако можемо да се суздржимо од тога, пошто нам днк резултати за сада најбоље говоре о пореклу овог рода.

То је ваше мишљење.

Ово је моје. Посебно стога што написах да су Кричи (као племе), а затим и присуство Ј2b M205 на Балкану још увек отворена прича.

Шта је показала ДНК? Да их актуелно у 21 веку има највише међу Србима и да су део српског националног корпуса. То нико не доводи у питање.

Али - мој осврт се није односио на 21 век (па ни на период 16-20 век).

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #783 послато: Фебруар 03, 2023, 02:03:49 поподне »
Конкретно, односи се на стара гробља православаца, јер су они "Грци" по религији, као што су и "латинска" гробља означавала гробља католика, а не Римљана-Латина. То је и логично, јер обичан народ у време када су ти називи настајали (18-19. век) и који је те називе давао појма није имао о постојању античких Грка и Римљана. У централној Србији постоје и "маџарска" гробља, али тај назив опет не означава гробља некаквих средњовековних Мађара већ старог српског православног становништва које се у две велике сеобе крајем 17. и почетком 18. века са тог простора у највећој мери иселило северно од Саве и Дунава, па их је новодосељено становништво повезивало са Мађарима јер им је било познато да људи на чија су гробља наилазили у том тренутку живе у "мађарској земљи" (односно на простору Хабзбуршке монархије). Постоје и "џидовска/жидовска", односно "јеврејска" гробља, али ми ту није јасна асоцијација и колико је људима који су давали те називе заиста био познат изглед јеврејских гробаља, односно који контекст таква гробља имају са Јеврејима. У тим случајевима су у питању углавном праисторијске некрополе, па су их можда због необичнијег начина сахрањивања у односу на оно што је било пракса код људи тог доба (18-19. век) повезивали са исто тако њима необичном, малобројном и мистериозном популацијом као што су Јевреји. Исто тако наравно постоје и "турска" гробља, разуме се да се придев "турски" не односи на националност већ на верску припадност (муслимани), као и код "грчких" и "латинских" гробаља.

Мислим да је то познато, и мимо стручне јавности.

Још је Вук Караџић (а то није било тако давно) делио све Србе: на оне грчког, латинског и турског закона. Па су тако и гробља називана.

Мени је занимљиво помињање тих тзв  "грчких гробаља" у Црној Гори. Посебно у подручју где је некад било станиште Крича.

Пуна је примера само ради Шумадија тих "мађарских" гробаља, али и жидовских (?)! То је стварно занимљиво.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #784 послато: Фебруар 03, 2023, 02:24:36 поподне »
То је ваше мишљење.

Ово је моје. Посебно стога што написах да су Кричи (као племе), а затим и присуство Ј2b M205 на Балкану још увек отворена прича.

Шта је показала ДНК? Да их актуелно у 21 веку има највише међу Србима и да су део српског националног корпуса. То нико не доводи у питање.

Али - мој осврт се није односио на 21 век (па ни на период 16-20 век).

Па и у периоду 16-20. века су били Срби, то је ваљда јасно свакоме ко логички размишља. Овако како пишете, испада да су се у 19. веку утопили у Србе. Генетика каже да и нису били баш толико униформно племе и нису били локализовани уско на једном простору. Ето то нам говоре резултати и то јесте важан податак за разумевање историје J-Y22059 (ко је може/хоће да види).

На овој теми се трудимо да доносимо закључке углавном на основу историјских извора и генетичких резултата. Пожељне су и теорије о пореклу, али не превише, пошто често могу да скрену причу са правог пута.

Да не би теоретисали превише, ја могу да отворим тему: Кричи - теорије завере и остале теорије.

Тамо се може говорити на један ослобођен начин о свим могућим теоријама о пореклу. Пошто мислим да ова тема, после толико труда и анализа, заслужује да буде поштеђена коментара попут оних са википедије:

- Кричи су Готи
- Кричи су Албанци са реке Таре

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #785 послато: Фебруар 03, 2023, 03:02:40 поподне »
Па и у периоду 16-20. века су били Срби, то је ваљда јасно свакоме ко логички размишља. Овако како пишете, испада да су се у 19. веку утопили у Србе. Генетика каже да и нису били баш толико униформно племе и нису били локализовани уско на једном простору. Ето то нам говоре резултати и то јесте важан податак за разумевање историје J-Y22059 (ко је може/хоће да види).

На овој теми се трудимо да доносимо закључке углавном на основу историјских извора и генетичких резултата. Пожељне су и теорије о пореклу, али не превише, пошто често могу да скрену причу са правог пута.

Да не би теоретисали превише, ја могу да отворим тему: Кричи - теорије завере и остале теорије.

Тамо се може говорити на један ослобођен начин о свим могућим теоријама о пореклу. Пошто мислим да ова тема, после толико труда и анализа, заслужује да буде поштеђена коментара попут оних са википедије:

- Кричи су Готи
- Кричи су Албанци са реке Таре

Мислим да се не разумемо.

Ја управо стављам акценат на 10-12 век.

Меме сад мрзи да се враћам уназад - али тема обилује разноразним теоријама. Надам се да сте избрисале те неке бесмислице.

Мени, ипак, од свих теорија она Гордане Томовић бајвише има смисла. И она их је повезивала - преко неких повезница са Грчком.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #786 послато: Фебруар 03, 2023, 03:09:25 поподне »
Мене сад мрзи да се враћам уназад - али тема обилује разноразним теоријама. Надам се да сте избрисале те неке бесмислице.

Нису обрисане, али ћемо се трудити да их не буде превише у будућности. ;)

Мени, ипак, од свих теорија она Гордане Томовић бајвише има смисла. И она их је повезивала - преко неких повезница са Грчком.

Не могу сад тачно да се сетим, али ни њена теорија се не темељи на неким јаким доказима. Помиње везу на основу топонима Криције на простору Грчке Македоније (околина Солуна), што може и не мора имати везе.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #787 послато: Фебруар 03, 2023, 03:11:11 поподне »
Не верујем да је тачно ни једно ни друго (ни Готи ни Албанци). Неолит западног Ирана - Источни Медитеран - Монојци (Крит бронзаног доба) па она мало island hopping - Грчка - Рим/Византија - Срби, та нека хронологија ми је најлогичнија. To што Крича данас има изненађујуће много, посебно за род за који се сматрало да је нестао, је последица founder effect-а међ Србима. Подвлачим Србима.

https://linearbknossosmycenae.files.wordpress.com/2014/09/map-of-minoan-settlements-minoan-empire.jpg
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже dko

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 528
« Одговор #788 послато: Фебруар 03, 2023, 03:43:20 поподне »
.

Мени је занимљиво помињање тих тзв  "грчких гробаља" у Црној Гори. Посебно у подручју где је некад било станиште Крича.

isto se kaze 'grcko groblje' u hercegovini gde uopste nema krica. inace, meni zanimljiva ova tvoja hipoteza pa sam se ponadao da nemas nesto konkretnije, tipa geneticki argument. ja ne znam da citam rezultate pa da odredim mutacije na potezu istocni balkan - zapadni balkan za ovu grupu. bilo bi dobro kad bi neki znalac rekao - da, moguc je ovaj cirilo i metodije scenario koji ncp promovise, geneticki je moguc. ili da kazu, apsolutno je nemoguc, 9. vek jako skoro... prekinimo sa razgovorom

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #789 послато: Фебруар 03, 2023, 03:47:18 поподне »
Не верујем да је тачно ни једно ни друго (ни Готи ни Албанци). Неолит западног Ирана - Источни Медитеран - Монојци (Крит бронзаног доба) па она мало island hopping - Грчка - Рим/Византија - Срби, та нека хронологија ми је најлогичнија. To што Крича данас има изненађујуће много, посебно за род за који се сматрало да је нестао, је последица founder effect-а међ Србима. Подвлачим Србима.

https://linearbknossosmycenae.files.wordpress.com/2014/09/map-of-minoan-settlements-minoan-empire.jpg

Meni se ovo isto čini kao verovatna opcija.
Koliko znam kod Albanaca ni nema kričke genetike, ili ako ima to je nešto malo.
Inače oni su sve naše rodove koji su E-V13 ili bilo kog drugog paleobalkanskog porekla pripisali sebi.
Do relativno skoro je pisalo da je i S.Milosevic albanskog porekla :D

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #790 послато: Фебруар 06, 2023, 07:56:10 поподне »
Јуче смо коментарисали текст о Кричима на енглеској википедији, који је написан у албанском маниру: https://en.wikipedia.org/wiki/Kri%C4%8Di

Сав бесмисао види се већ у првој реченици.

"Кричи су били средњовековно албанско племе које је обитавало у реону реке Таре, да би се касније утопило у српски етнос."

Албанци су видели реку Тару само на разгледници, али их то није спречило да се утопе у српски етнос.

Још је грђи текст о Кричима на српској википедији, који је изгледа писао неки аутохтониста: https://sr.wikipedia.org/wiki/Kri%C4%8Di

"Kriči su pleme koje potiče iz Stare Hercegovine, današnje Crne Gore. Kričke ili Kriči su bili staro Srpsko ili Gotsko pleme, često nazivano vlasima koje je nastanjivalo prostor od Banjana na jugu do Kremne na sjeveru a sjedište im je bila Jezerska visoravan (gdje su im bili katuni) i oko srednjeg toka rijeke Tare. U smislu porjekla postoje mnoga nagađanja prije svega da se ne radi o Slovenima - Srbima, što suštinski nije tačno već se radi o polunomadima koji su prihvatili i donekle primili rimsku kulturu."

Дакле Кричи су по томе српско или готско племе (али пре српско) које је у једном тренутну романизовано. Да ми је знати који је јунак ово написао. Вероватно је присутан и на форуму, па нека се сам јави боље. :D

Иако човека не траба да погађају ствари на које не може да утиче, не могу да се не осврнем на ове опскурне текстове. И упркос толиком истраживању, историјској грађи, ДНК резултатима, неко себи да за право да испљуне овакве текстове. Интернет је стварно феноменална ствар, уколико неко жели да манипулише информацијама.

https://www.politika.rs/scc/clanak/536366/Magazin/Prvi-smo-u-svetu-po-doprinosu-proverljivosti-informacija-na-Vikipediji

Не знам - како функционишу правила Википедије.

Али, занимљиво би било да ли та правила (ако постоје) допуштају да се исти појам или историјски догађај различито дефинише или објашњава зависно од језика?

Ван мреже Петар М. Демић

• Одбор за архивистику
  • Писар
  • Поруке: 375
  • J2b1-M205>Y218180, банијски огранак Крича
« Одговор #791 послато: Март 08, 2023, 08:08:25 пре подне »
Обрађени су дубински резултати Клаусена (Big Y-700).

Ово је наше горе лист. Ушао је у J2-M172 пројекат на FTDNA. Разменили смо и коју реч. Не зна ко му је биолошки отац, а рођен је у Брауншвајгу (Немачка) 1949. године. Тамо је, према његовим речима, било доста робова/радника са Балкана у време Другог светског рата, па можда ту постоји веза. Географски је близу још један Немац J-Y22066 са FTDNA (Оперман, Ајнбек)

Клаусу су иначе најближи тестирани са простора Крајине, а у Family Finder поклапањима му се налази приличан број Балканаца.

То је онај хаплотип са 385=15-18 и 458=16, па делује да су му најближи Лакић и Тинтор. Међутим, на ових 37 маркера најближи су му Демићи са Баније. Свега 11 генерација до заједничког претка (број генерација би свакако порастао на више маркера). С њима дели и исту мутацију на 576, тј. 570 (19, 18), која се најчешће јавља код оне полимске групе M205.

По свему судећи, овај човјек има неке везе са ширим подручјем Приједора.
Међу најближим FF поклапањима има презимена Михаљевић, Батиница и Мијатовић/Шиљеговић. За Мијатовиће/Шиљеговиће је јасно наведен Приједор, а и презиме Батиница постоји на том подручју.

Клаусен и ја делимо SNP FT377759/Y218405, који је низводно од Y155375 (https://www.yfull.com/tree/J-Y22059/).

Пошто већ имамо добро профилисане банијске Криче (https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=6129.0), филогенетски низ био би следећи:
  • J2b1-M205>Y155375 (племе Кричи)
  • J2b1-M205>Y155375>Y218405 (Клаусен)
  • J2b1-M205>Y155375>Y218405>Y218111 (Стојаковић)
  • J2b1-M205>Y155375>Y218405>Y218111>Y218595 (Аџић, Бадрић, Демић, Муиџа, Сладовић)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #792 послато: Март 08, 2023, 12:25:56 поподне »
Обрађени су дубински резултати Клаусена (Big Y-700).

Клаусен и ја делимо SNP FT377759/Y218405, који је низводно од Y155375 (https://www.yfull.com/tree/J-Y22059/).

Пошто већ имамо добро профилисане банијске Криче (https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=6129.0), филогенетски низ био би следећи:
  • J2b1-M205>Y155375 (племе Кричи)
  • J2b1-M205>Y155375>Y218405 (Клаусен)
  • J2b1-M205>Y155375>Y218405>Y218111 (Стојаковић)
  • J2b1-M205>Y155375>Y218405>Y218111>Y218595 (Аџић, Бадрић, Демић, Муиџа, Сладовић)

Лепе вести! Клаусену је на 111 маркера близак још и Поровић из Пријепоља, што додатно потврђује припадност овој подграни J2b-Y22059.

Аутосомално нема превише блиских Балканаца, а убедљиво му је најближи Ждеро. Ждере су су пореклом са потеза Купрес-Ливно-Гламоч, а даља старина им је Далмација, тачније Врлика. Иако нека логика налаже да би због везе са Банијцима по оцу могао бити пореклом из Поткозарја, и/или Поуња, није искључено да је из дубљих крајева Босанске Крајине. Подсетићу да Банијски Кричи имају потенцијално блиских Крајишника са славом Ђурђевдан у околини Дрниша и Мркоњић Града (Гушевац, Стојичић).

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5688
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #793 послато: Март 12, 2023, 10:10:07 поподне »
Тачно, заборавих шта је било. Окрени обрни, дођосмо на крст, на оно Ломино мишљење да су Кричи заправо скраћено од Крстјани, тј. Хришћани. ;)

Иначе ово "Y" се изговара између "и" и "у". Заправо се поставе уста за "и", а изговори се "у".

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #794 послато: Март 12, 2023, 10:46:07 поподне »
Све делује логично што се тиче појма Kryq , него мене буни зашто би себи неко давао, или му можда други давао, име које се односи на вероисповест и то у периоду када је то била једина вероисповест тада на Балкану (ако узмемо у обзир да су Кричи на Дурмитору вероватно пар векова пре доласка Турака на Балкан
« Последња измена: Март 12, 2023, 10:48:56 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #795 послато: Март 12, 2023, 10:53:47 поподне »
Све делује логично што се тиче појма Kryq , него мене буни зашто би себи неко давао, или му можда други давао, име које се односи на вероисповест и то у периоду када је то била једина вероисповест тада на Балкану (ако узмемо у обзир да су Кричи на Дурмитору вероватно пар векова пре доласка Турака на Балкан

Једино има смисла ако су им Словени наденули то име по првом сусрету (доласку на Балкан), док су још били пагани. У супротном, нема теорија преивше смисла, слажем се. И остале теорије о настанку имена нису превише логичне (по глаголу кричати и сл).

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #796 послато: Март 12, 2023, 10:55:03 поподне »
Једино има смисла ако су им Словени наденули то име по првом сусрету (доласку на Балкан), док су још били пагани. У супротном, нема теорија преивше смисла, слажем се. И остале теорије о настанку имена нису превише логичне (по глаголу кричати и сл).
Онда отпада и та опција, јер им предхришћански Словени не би дали албанизован појам за Хришћанина. Једино ако је постојао неки вакуум у периоду христијанизације Албанаца, па да су предхришћански Албанци наденули име Кричима, које су сами потом донели на Дурмитор
« Последња измена: Март 12, 2023, 11:01:38 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Петар М. Демић

• Одбор за архивистику
  • Писар
  • Поруке: 375
  • J2b1-M205>Y218180, банијски огранак Крича
« Одговор #797 послато: Март 12, 2023, 11:01:44 поподне »

Управо о томе је Лома писао. Он је име Крича изводио из латинског crux - крст и управо је помињао опозицију хришћани - пагани.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #798 послато: Март 12, 2023, 11:19:53 поподне »
Углавном се као могуће провлаче четири теорије о настанку имена:

глагол кричати
илирско-албанско значење етнонима Кричи - црни, црномањасти
Грк, Грчак > Крчак, Кричак
Кристиани > Кричани

Ломи се једино последње тумачење чини језички одрживим. Треба нагласити да се, према најстаријим записима, данашња област Кричак (нешто јужније) звала Кричан. Још једна ствар која, према Ломи, подржава ову теорију Кристиани - Пагани, је то што се село Пошћење у Дробњаку некада звало "Погана".

Ван мреже Gorance

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 750
« Одговор #799 послато: Март 13, 2023, 09:53:59 пре подне »
Углавном се као могуће провлаче четири теорије о настанку имена:

глагол кричати
илирско-албанско значење етнонима Кричи - црни, црномањасти
Грк, Грчак > Крчак, Кричак
Кристиани > Кричани

Ломи се једино последње тумачење чини језички одрживим. Треба нагласити да се, према најстаријим записима, данашња област Кричак (нешто јужније) звала Кричан. Још једна ствар која, према Ломи, подржава ову теорију Кристиани - Пагани, је то што се село Пошћење у Дробњаку некада звало "Погана".
Није згорег проучити и грчку етимологиу села Критсани у Егејској Македонији из Душанове повеље (ко се разуме) уколико има било какве везе с Кричима.