Не видим како би то неког спречило да напише своју верзију текста. Постоји 20 квалитетних текстова о Кричима/Y22059 на Пореклу, па и поред тога ничу овакви текстови.
Да, постоје. Не знам - како функционише википедиа. Схватам да информација о некоме или нечему треба да буде кратка и да "постоји" такозвани извор.
А, иначе Кричи су "отворена" прича - бар за мене и даље.
Још ћу се и ја укључити у писање о њима.
Али, дефинитивно снатрам да нису били "Арбанаси" из времена Цара Душана. Па чак ни век- два пре тога.
Ако ме будуће време не демантује (нека ДНК открића из првих векова хришћанства на простору Балкана) - Криче видим искључиво као део "византијске" односно "источно ромејске" заоставштине 9-11 века (чак негде ако треба ближе да се одредим из времена покрштавања Срба), који су били нека врста војног обезбеђења или пратње хришћанских мисионара Ћирила и Методија, Климента и Наума, те уједно и каснији чувари манастира и језичких и других веза са верском матицом - Византијом.
Па, би их сврстала најпре у Грке византијске епохе.
Могло би се дискутовати одакле су били ти "византинци", из којих делова Византије (неки њихов предак или преци) - и ту на осећај - мислим да је реч о рубним деловима Анадолије - Сирији - Либану - Јордану - Палестини - Израелу. То је једна мала лоза. Чак и у тим подрчјима. Они су били говорници грчког и неког од језика тих византијских провинција. Зато у Црној Гори памте "грчка" гробља.
Та "пратња" хришћанских емисара од стране "одабране групе" , међу којима су , по мени, били предак или преци Крича, за потребе Византије односно Цариграда, а не Рима (чак у ако се изузме одвајање цркава) у време покрштавања Словена (Румунија, Бугарска, Маједонија, Србија) оставила је њихов разуђен, али ипак присутан, генетски траг на широком појасу од Грчке, преко Бугарске, до Србије и Црне Горе. Нису сви формирали племе. Само код Крича имамо ту причу.