Драгане, уопште нисам писао о томе. Ниједним словом нисам поменуо рад о којем говориш. Свакако да је веома значајно што је и на овом нивоу опредијељена SNP припадност већег броја I2-PH908. Писао сам о тенденцији да се из чисто локалне регионалне статистичке присутности гране која има општесловенску старост извлаче неки далекосежни закључци о њеном поријеклу. Мислим да сам у претходном посту образложио зашто тако мислим.
Писао сам о разноврсности, распрострањености и пореклу
балканских FT14506 грана (источнобалканском и/или централнобалканском пореклу), дакле, о њеним млађим SNP гранама које су настајале доласком на Балканско полуострво њихових првих јужнословенских носилаца. Чак ни Миличину дисертацију и статистику, одн. регионалне статистичке присутности FT14506 на КиМ, нисам користио у контексту упоришта моје хипотезе о старорашком пореклу Y52621 (иако може да иде на руку 🙂), већ се надовезао Никола, када је цитирао део моје поруке где наводим и порекла припадника Y179535 гране:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=4782.msg205827#msg205827Дакле, свакако је порекло саме FT14506 на словенском североистоку, то одавно нико не спори, ни ја а ни Дуле, са којим сам започео дискусију на тему његове претпоставке одн. дистрибуција FT14506 грана из Захумља на исток за време ширења Немањићке Србије са краја 13. века. Источне старе разноврсности и распрострањености
балканских FT14506 грана, најбоље побијају ову хипотезу, јер у свакој грани имамо бар једног дубински тестираног Бугарина, који се налази на старијим нивоима
раносредњовековних генетичких раздвајања са Србима (нека су се догодила још у вековима првих јужнословенских продора на Балкан).
Нисам поменуо, зашто сам пре мишљења да се сеоба појединих FT14506 грана одвијала у централне делове Балкана, а не у источне? Управо због веће бројности и заступљености FT14506 међу Србима. И ту долазе у обзир она словенска/српска племена о којима смо често раније дискутовали као најбољи кандидати за носиоце FT14506 грана, а то су
Браничевци, Тимочани, Морављани а свакако да посматрам и данашње КиМ и Рашку као централнобалкански простор. Да се сеоба преко Дољег Дунава догодила негде источније, рецимо са
Седам словенских племена која су прва пришла савезу са Бугарима и тд. онда би бројност припадника FT14506 међу Бугарима, па и међу Грцима, Македонцима, била свакако већа.
Дакле, њени припадници су на централном Балкану имали довољно времена за племенску територијализацију и стабилизацију, и прегруписавање пре експанзије Првог Бугарског Царства. Када се она први пут догодила са Крумом и Омургатом током 9. века, непријатељски су се на својој земљи понели према освајачима и њиховим амбицијама. То се на другој страни са Захумљанима, Травуњанима и Неретљанима не може рећи, пошто се бугарски походи и похаре никада нису односиле на њихове области, јер су били лојални Бугарима. Из историјских извора знамо и да је кнез Михајло Вишевић био Симеонов вазал, тако да ни ови подаци не иду у прилог добијеној источној разноврсности FT14506 грана међу Бугарима (као и солидној међу Албанцима).
Не може се одавно инсистирати на Немањићима, то није рационално ни разумно, и не може се водити обрнутом логиком и тражити и доказивати нешто што не постоји. Заправо, када се добро сагледају историјски догађаји и чињенице, од експанзионистичке бугарске политике па све до времена под Османлијама, јасно је на коју страну света су претежно текле (рано)средњовековне миграције некадашњег становништва Старе Србије. Што је и ГГ доказала, у небројеним другим случајевима. Међутим, на другој страни је за многе FT14506>Y486944>Y179535 родове већ утврдила и (рано)средњовековна порекла/присуства у деловима Старе Рашке. Род Никшића је само један од њих, уосталом, истиче га и старо предање о Косову српске породице у Браничеву у Y413587 грани (присуство Албанца такође).