Аутор Тема: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе  (Прочитано 11243 пута)

Ван мреже И. Јарамаз

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #60 послато: Август 27, 2019, 01:36:11 пре подне »
Цитат
Комити су били демобилисани војници војске Краљевине Црне Горе, тако да оно што сам написао у смислу заслуга за стварање јаке војничке организације у Црној Гори, стоји и нема никакве везе са тренутним и личним политичким опредељењима појединаца. Ни у ком случају нису Карађорђевићи били ти који су од ових војника створили добро обучене и прекаљене ратнике.

Њихово расположење према Николи има и те како везе са темом. Није од њих Никола направио ништа осим резигниране противнике његове инептократије, деспотократије и ненародне и издајничке власти. Никакви прекаљени борци они нису постали захваљујући њему јер је војска до 1906. била народна односно тек тада је започета модернизација које су прошле све евроспке војске у XIX веку а српска неколико деценија раније.  Дакле непостојање униформе, прописа/систематизације, школованог официрског кадра и функционисање по племенском принципу са свим одликама непотизма (не толико племенског колико на основу послушности владару) од тебе не чини прекаљеног борца него топовског месо и лак плен. Зато је међу Гаетанцима и "зеленашима" била толика диспропорција (под)официра (и мањак војника које су куповали од развојачених српских KuK војника), они из одабраних, привилегованих Николи оданих породица су били уз Николу премда су високи официри који су имали некакве резултате у Првом светском рату сердар Јанко Вукотић и бригадир Митар Мартиновић обојица били убеђени бјелаши иако не само да нису били про-београдска (већ про-цетињска камарила) до 1914. и док се нису уверили у Николино отворено издајничко држање.


Нетачно је да је у источној Босни била "општа бежанија" АУ војске почетком Првог светског рата. Немој заборавити да је црногорска војска извршила напад на АУ војску на њиховој територији, јер је Босна 1914. године била у саставу Аустроугарске.

1) То јесте успех Митра Мартиновића који у својим мемоарима јасно означава Николу као саботера тог фронта па је неумесно наводити то као Николину заслугу јер се догодило мимо његове воље и намере
2) Јесте била бежанија јер је након Церске битке Српска војска кренула у контраофанзиву и са Ужичком војском упала у Подриње. На фронту према ВКЦГ су биле далеко слабије аустријске снаге у Херцеговини
3) Не треба заборавити да су то ентички српски предели који ће због тога касније по аустријском повратку истих доживети судбину депортација (по некима до 50.000 Срба Сарајевског округа) у затвореничке/сабирне логоре Добоја, Требиња, Арада, Нежидера, Шопроња због подршке двема српским војскама тако да то напредовање није баш било тако спектакуларно јер се одвијало на територији које је подржавало ту војску

Цитат
Читавих годину дана Црногорци су држали ове положаје на непријатељској територији. Уз стална дејства.

Детаљно се о овоме може прочитати у ратном дневнику 1912-1916. Мила Кењића, команданта Шекуларско-требачког батаљона који је, у саставу Санџачке војске, све то време био на положају у источној Босни, на горњем току Дрине (ту је био и мој ђед, па сам се наслушао прича о тим дешавањима).

Те позиције код Вишеграда су држали уз помоћ Ужичке војске и 7 србијанских батерија.

Ван мреже И. Јарамаз

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #61 послато: Август 27, 2019, 02:33:11 пре подне »
Овде има озбиљних нетачности. Пећ је заузела црногорска војска (и то не "рецимо"), а Ђаковица је освојена заједнички. Дечане си заборавио. Пљевља су посебна прича.

Нису посебна прича, имаш баш код Бабића "Политика ЦГ у новоослобођеним крајевима 1912-1914". Српска војска је била присутна у сва три града. Из братстких побуда се Српска војска повукла јер је ВКЦГ наводно прва ушла у њега, док је Српска прва у Пљевља и Ђаковицу. Очекивало се да се Никола повуче из Ђаковице и Пљеваља али није. Затим се очекивало да се повуче из једна од та два града, па није, дата су му оба, зарад мира у кући. Чак је безобразно тражио и уступак Призрена. Даш му прст узме ти руку.

Да иронија буде већа ту нису биле неке велике битке након пораза Албанаца на потезу Берана-Рожаја повукли су се у Рожаје и мање више уступили Метохију, Плав и Гусиње без борбе.

Цитат
Битка на Дечићу. Освојена тврђава Дечић и околна насеља, заробљено 8 батаљона турске војске са око 50 официра и велики ратни материјал. Јуриш црногорске војске на Дечић један београдски дневни лист оновремено назвао је – епским.

Битка на Тарабошу октобра 1912, након које су се турске снаге повукле.

Битка код Луарзе и освајање Медове.

Све је то предигра у односу на и пред опсаду Скадра.

Цитат
Заједно са одредом војске Краљевине Србије освојен Љеш.

Нормално, чим је мало већи град и то још тврђава на узвишењу онда морају да прискачу браћа Србијанци. Шинђон је село у равници, Тузи такође, узалуд им Дечић у позадини.

Цитат
За свега недељу дана у три битке освојени Мојковац, Бијело Поље и Беране.

Који су брањени са пола срца од Албанаца из Метохије којима та места нису ништа значила.

Цитат
Освојене турске карауле на Мокрој, Чакор, Гусиње, Рожаје.

Шта каже деда Кењић ако ишта пише о томе? То су ценим била омања пушкарања.

Цитат
30. октобра 1912. црногорска војска улази у Пећ, а 1. новембра ослобађа и Дечане. Одред војске Краљевине Србије у Пећ долази тек три дана касније.

Зато рекох рецимо или још боље наводно. По Бабићу који цитира Операцијски дневник Врховне команде Српске војске 27.10.1912 из Београда стиже наређење Команди Ибарске војске да се повуче из Пећи. Дакле није ушла Кр. Српска војска у Пећ 2. новембра већ га је напустила 6 дана раније па ти види.

Цитат
Заједничком акцијом србијанска и црногорска војска освајају Ђаковицу.

Каквим заједничким акцијама? О каквим акцијама је реч? Српска војска је иначе запосела Ђаковицу 22.10.1912.

Цитат
Пљевља није заузела црногорска војска иако су били на положајима са којих су могли да нападну, али нису добили одговарајућу заповед, с обзиром да је италијански амбасадор на Цетињу инсистирао да Црногорци не заузму Пљевља, јер је то било у подручју за које је Аустроугарска инсистирала да се остави као тампон-зона између Црне Горе и Србије. Командант Источног одреда, сердар Јанко Вукотић, чекао је дозволу краља Николе, али је није добио. Неколико дана касније, Пљевља је заузела Јаворска бригада војске Краљевине Србије. Видевши то, Прекотарски одред Источне војске самовољно је кренуо на Пљевља где се срео са србијанском војском.

Уф, какав малер који само Црногорцима може да се догоди! Каква међународна интрига, Италијани, Аустријанци и тампон зона!? Аустријанци су се били одрекли тзв. Новопазарског санџака 1908 приликом илегалне анексије БиХ, били су против сваког проширења Србије или ЦГ, слали нам неколико ултиматума и претили ратом већ 1912-1913. Само бих приметио да се ВКЦГ није придржавала те доктрине аустријске тампон зоне у Рожајама-Тутину и Метохији где су се сусретали у исто време или раније са Српском војском (епопеја око Пљеваља се одвија око 26.10.1912) али је битно да Црногорци као по обичају имају оправдање за сваки свој неуспех! Није до њих него околности!  8)

Цитат
Битка за Скадар је посебна прича која излази из подручја војних дејстава и више припада политичким темама.

Па да, прича о Пљевљима уопште не излази из подручја војних дејстава и уопште не припада политичким темама (тј. црногорским политичким баснама). Скадар је као што рекох слика и прилика неадекватности Николине накарадне владавине, система и државице. Велики неуспех и то не у дипломатском већ тактичко-војничком смислу.

Свако добро.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9452
 • I2a S17250 A1328
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #62 послато: Август 27, 2019, 08:52:05 пре подне »
Ти си, брате, опасан критизер (да не употребим неку неприличнију реч), код тебе је све "наводно" и "рецимо".

Изнео сам ти историјске податке о биткама, ти све омаловажаваш, као - не би никад Црногорци да није великих сила и Србијанаца, као сви се предавали без борбе, нису били мотивисани, све те битке за тебе су "омања пушкарања", а већине тих битака по теби није ни било... Без икаквих аргумената за таква наклапања. То су све нека твоја размишљања која имаш право да изнесеш, али која су потпуно неутемељена.

Или је та јадна и чемерна црногорска восјка (тако је ти овде представљаш) била тако застрашујућа да су аскери и башибозук бежали и напуштали своје тврђаве и положаје чим их угледају...

Надаље, упорно скрећеш са основне теме, сад си прешао и на бјелаше и зеленаше...

Црна Гора и те како јесте имала школованих официра - као што су Вукотић, Мартиновић, Вешовић, Гвозденовић и др, као и Кењић кога тако срамно омаловажаваш, а који је оставио не само сјајну ратну каријеру иза себе, него и документа која описују босански фронт 1914-15. И те официре није школовао ни Милан Обреновић, ни Петар Карађорђевић, већ држава Црна Гора, на чијем челу се пола столећа налазио Никола Петровић. Па нека је он и продао Црну Гору 1916-те, то нема везе са темом, односно са оним што си испрва оспорио у мојим наводима.

Можда ти имаш неку другачију перцепцију шта значи обучен војнички кадар. Не кажем ја да је Никола скупио Црногорце на Обилића пољани, па их он лично обучавао. Оно што је значај владара у тој причи је што је знао да одабере високи официрски кадар, школовао их а неке пробране слао на школовање по Европи, а који су даље бирали себи сараднике, а ови радили на постављењу командира и стотинаша који су радили са војском.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9452
 • I2a S17250 A1328
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #63 послато: Август 27, 2019, 08:57:22 пре подне »
Уф, какав малер који само Црногорцима може да се догоди! Каква међународна интрига, Италијани, Аустријанци и тампон зона!? Аустријанци су се били одрекли тзв. Новопазарског санџака 1908 приликом илегалне анексије БиХ, били су против сваког проширења Србије или ЦГ, слали нам неколико ултиматума и претили ратом већ 1912-1913. Само бих приметио да се ВКЦГ није придржавала те доктрине аустријске тампон зоне у Рожајама-Тутину и Метохији где су се сусретали у исто време или раније са Српском војском (епопеја око Пљеваља се одвија око 26.10.1912) али је битно да Црногорци као по обичају имају оправдање за сваки свој неуспех! Није до њих него околности!  8)

О пљеваљском случају постоје документа, тако да немој више да фантазираш, него се мало информиши.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1129
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #64 послато: Август 27, 2019, 09:48:31 поподне »
 И. Јарамаз, немој са толико омаловажавања да причаш о црногорској војсци... " Шта каже деда Кењић"... Е, легендарни Мило Кењић би рекао: "Шта наприча оно лама(н)дало, онђе узми, а онђе потури, а овамо ништа паметно". Јеси ли читао Ратни Дневник Мила Кењића?

Ван мреже Morski

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #65 послато: Август 03, 2021, 07:59:52 пре подне »
Odavno sam pročitao izvještaj Piroćanca o Crnoj Gori i samo mogu reći da nije daleko od istine.
Malo mi je simptomatično što niko nije citirao ( ili sam ja možda preskočio ) dio koji kaže:

"Ne bi nepolitično bilo obrazovati jednu crnogorsku ma'lu ( misli mahalu ) u Beogradu i javiti svakom od glavnih ljudi da imaju ovde po jedan plac na kome mogu kuću zidati, ali da ga ne mogu, dok se ne dosele prodati. Ovo bi bila jeftina politika koja bi nam od polze bila"

Eto, da ne bude da su Užička i Tolstojeva okupirane 1945.godine nego je to izgleda bila državna politika.

Mislim da sam kod Dr. Vladana Đorđecića pročitao da je Knjaz Nikola ovoga Piroćanca.zvao "paščetom šumadijskim" iako ga je nagrafio i ordenom.

Vidim da ste kasnije prebacili priču na bitke i ratovanje.
Neznam jeste li čitali brošuru pukovnika Jevta Ružića o dešavanjima sa kraja 1915.godine i početka 1916.godine.
Ako je neko zainteresovan mogu mu poslati.
Baca nego drugo svjetlo na dosta događaja. To je samo mali dio knjige koja je objavljena 1961.godine u Minhenu.

Ван мреже Morski

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #66 послато: Август 04, 2021, 02:36:29 пре подне »
Небо, хвала за ово. Још сам више уверен да је Србија морала Књаза Николу да смакне на време, јал Обреновићи јал Карађорђевићи. Једна земља а два господара - није могло ни у Србији Обреновића и Карађорђевића, а камоли у односу Србије и ЦГ. Ако ће српски народ да се уједини - може бити само један господар. А реците ви мени да ли је нормално оваквом егоманијакалном балону какав је Никола дати да влада у Београду? Знам да се тај не би бунио, уосталом потоње генерације Црногораца сведоче томе...Али, Бога ми је правичније било скинути га и превентивно ослободити црногорски народ греха самољубља, братоубиства (издаjе српства/себе) и црквеног секташтва у који је пао.

Ova tema nece nikada biti arhivirana zato sto Crnogorci i dalje strogo vode racuna da se i u 21.vijeku ponasaju kao i u 19.vijeku, kao najprimitivniji Indijanci amazonskih prasuma. 

E bas divno zboris, DKO !!!
Ja bi ti mozda i povjerovao u sve ovo i glasao za Nikolino smaknuce da se poslije njegovog protjerivanja i "ujedinjenja" nije krenulo sa represalijama prema nevinom stanovnistvu i porodicama odbjeglih komita. Druga bitna stvar je i ta sto je od silnih ratnih reparacija na koje je imala pravo, Crna Gora dobila brojevima 0.002% ili 1.500.000 od obecanih 730.000.000 Franaka. Umjesto pomoci i edukacije i emancipacije ( sto sve dobijamo GRATIS kada pristignemo u Beograd a gdje bi nam Pirocanac jos dodijelio i plac za kucu ), mi smo u CG poslije 1918.godine dobili sve samo ne bratsku POMOC, LJUBAV i PAZNJU koju smo valjda zasluzili jer smo JEDAN narod, jer smo SPARTA i jer smo SOL srpska.

Pa cu fino sazeti AKO SU NAS OVAKO OSLOBADJALI I UJEDINJAVALI, ONDA BOLJE DA NISU !!!
Od BRATA bih ocekivao malo vise brige i takta od onoga sto se desilo poslije 1918.godine.

Kao sto sam vec i rekao, Pirocanac ne grijesi mnogo kada su neke karakterne crte Crnogoraca u pitanju. I tako je i danas a za to je dokaz situacija u kojoj se nalazi CG.
Naime, bez zelje da politiku uvodim u ovu temu, prva proslogodisnja ozbiljna akcija nove vlasti je bila novo zaduzivanje pri kojem su u dzepove stavili 8% provizije i to su potvrdili izvori iz njihovih redova a ovi nikada nisu demantovali. Znaci onamo gdje je stala prosla vlast ova nova je samo nastavila. I to nije nikakva dnevna politika nego surova istina. Umjesto hapsenja lopovcina i hohstaplera iz prethodne vlasti, mi smo dobili copy/paste ekipu koja je samo drugacije uniformisana, ima drugaciju retoriku i koreografiju. Pa ni Njegos ni Kralj Nikola od inostranih pomoci nisu pomagali narodu nego su pare trosili nenamjenski na tricarije i lagodan zivot.
Kao sto vidite, u Crnoj Gori mozete pripadati bilo kojoj politickoj, vjerskoj ili etnickoj grupi ali svima njima je zajednicki imenitelj LOPOVLUK. Mislim, nije to samo tako u CG ali ovdje o njoj pricamo pa se ja kao Crnogorac osjecam pozvanim da to najbolje objasnim.

I zato Crnoj Gori, poslije ovakvog izvjestaja koji je i psihijatrijski i hiruski izuzetno precizan i nadasve aktuelan i poslije citavih 140 godina, ne pomazu podjele na "zelene i bijele" ili "crvene i crne" koje nam i danas odlazu bilo kakav napredak nego joj treba pomoci sistemski da bi prevazisla svoje patoloske poremecaje, da bi napravila dva preskocena evolutivna skoka i da bi se pridruzila normalnom svijetu, izmedju ostalog i BRATSKOJ Srbiji.

Ja vam kazem DZABE STE KRECILI jer Indijanac uvijek ostaje Indijanac !!!

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6240
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #67 послато: Август 04, 2021, 03:17:53 пре подне »
Ova tema nece nikada biti arhivirana zato sto Crnogorci i dalje strogo vode racuna da se i u 21.vijeku ponasaju kao i u 19.vijeku, kao najprimitivniji Indijanci amazonskih prasuma. 

E bas divno zboris, DKO !!!
Ja bi ti mozda i povjerovao u sve ovo i glasao za Nikolino smaknuce da se poslije njegovog protjerivanja i "ujedinjenja" nije krenulo sa represalijama prema nevinom stanovnistvu i porodicama odbjeglih komita. Druga bitna stvar je i ta sto je od silnih ratnih reparacija na koje je imala pravo, Crna Gora dobila brojevima 0.002% ili 1.500.000 od obecanih 730.000.000 Franaka. Umjesto pomoci i edukacije i emancipacije ( sto sve dobijamo GRATIS kada pristignemo u Beograd a gdje bi nam Pirocanac jos dodijelio i plac za kucu ), mi smo u CG poslije 1918.godine dobili sve samo ne bratsku POMOC, LJUBAV i PAZNJU koju smo valjda zasluzili jer smo JEDAN narod, jer smo SPARTA i jer smo SOL srpska.

Pa cu fino sazeti AKO SU NAS OVAKO OSLOBADJALI I UJEDINJAVALI, ONDA BOLJE DA NISU !!!
Od BRATA bih ocekivao malo vise brige i takta od onoga sto se desilo poslije 1918.godine.

Kao sto sam vec i rekao, Pirocanac ne grijesi mnogo kada su neke karakterne crte Crnogoraca u pitanju. I tako je i danas a za to je dokaz situacija u kojoj se nalazi CG.
Naime, bez zelje da politiku uvodim u ovu temu, prva proslogodisnja ozbiljna akcija nove vlasti je bila novo zaduzivanje pri kojem su u dzepove stavili 8% provizije i to su potvrdili izvori iz njihovih redova a ovi nikada nisu demantovali. Znaci onamo gdje je stala prosla vlast ova nova je samo nastavila. I to nije nikakva dnevna politika nego surova istina. Umjesto hapsenja lopovcina i hohstaplera iz prethodne vlasti, mi smo dobili copy/paste ekipu koja je samo drugacije uniformisana, ima drugaciju retoriku i koreografiju. Pa ni Njegos ni Kralj Nikola od inostranih pomoci nisu pomagali narodu nego su pare trosili nenamjenski na tricarije i lagodan zivot.
Kao sto vidite, u Crnoj Gori mozete pripadati bilo kojoj politickoj, vjerskoj ili etnickoj grupi ali svima njima je zajednicki imenitelj LOPOVLUK. Mislim, nije to samo tako u CG ali ovdje o njoj pricamo pa se ja kao Crnogorac osjecam pozvanim da to najbolje objasnim.

I zato Crnoj Gori, poslije ovakvog izvjestaja koji je i psihijatrijski i hiruski izuzetno precizan i nadasve aktuelan i poslije citavih 140 godina, ne pomazu podjele na "zelene i bijele" ili "crvene i crne" koje nam i danas odlazu bilo kakav napredak nego joj treba pomoci sistemski da bi prevazisla svoje patoloske poremecaje, da bi napravila dva preskocena evolutivna skoka i da bi se pridruzila normalnom svijetu, izmedju ostalog i BRATSKOJ Srbiji.

Ja vam kazem DZABE STE KRECILI jer Indijanac uvijek ostaje Indijanac !!!
Морски, чини ми се да твоје опредељење има везе са династичким епилогом :) Као што је Краљ Никола имао жељу да буде свесрпски Краљ (" онамо намо, да виђу Призрен"....) тако и ми можемо да поделимо планину Рудник, тј, да ли су Обреновићи из Такова требали да завладају или Карађорђевићи са тополске стране планине Рудник :)...Онда могу да кажем да су "с ову страну" Рудничани, превагнули над "с ону страну" Рудничана...:) Династичка подела једнако дели планину Рудник (Карађорђевић-Обреновић), као и Србију и Црну Гору (Карађорђевић-Петровић)
« Последња измена: Август 04, 2021, 03:25:58 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Vidak

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 319
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #68 послато: Август 04, 2021, 06:45:26 пре подне »
Meni se ni malo ne sviđa ova generalizacija prilikom opisivanja nekog naroda jer to definitivno liči na šovinizam.
Kralj Nikola je zasnivao svoje nade da bude kralj ujedinitelj na Vojvođanskom romantizmu koji je vidio Vojvodinu kao srpsku Atinu a Crnu Goru kao srpsku Spartu. Vojvođani su favorizovali Petrovićemć u odnosu na Obrenovićem zbog saradnje Obrenovića sa Austrougarskom. Dolaženje Karađorđevića na vlast Petrovići gube trku.

Ван мреже Morski

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #69 послато: Август 04, 2021, 09:45:05 пре подне »
Razlozi moje ljutnje su uvijek i prvo EGZISTENCIJALNI pa tek onda mogu biti politički, stranački, vjerski, dinastički i ostali. Problem sa Crnom Gorom je taj što su svi pobrojani bočni razlozi usko povezani i sa egzistencijalnim i to je odlika našeg iščašenog sistema, poremećenih standarda i indijanskog mentaliteta ( samo da se Indijanci ne uvrijede ).
Onda kad ja i moji sunarodnici i sugrađani budemo imali pun stomak i zagarantovanu egzistenciju moći ćemo razmišljati i o ovim pobočnim razlozima mnogo trezvenije i razložnije. I to je glavni razlog zašto se držimo na rubu egzistencije i gladni, da ne bi počeli razmišljati svojim glavama. To je razlog zašto je 95% populacije indukovano i polarizovano po svim osnovama.
Zato mene Njegoš, Danilo, Nikola te ova današnja ekipa zanimaju prvenstveno u smislu njihovog učinka po pitanju blagostanja naroda a tek onda vjerskog i nacionalnog opredjeljenja. Na kraju krajeva, oni su jedinke kao i ja pa su imali i imaju pravo da se i osjećaju kako im je drago što mene ili bilo koga drugoga ne obavezuje da to isto tako radim, rezonujem ili osjećam.
Ekipa oko Knjza Nikole koju je Piroćanac tako divno opisao je skoro pa identična ekipi koja je do prije godina dana žarila i palila Crnom Gorom. Ondašnja opozicija je skoro pa identična onoj koja je obitavala u CG do prije godinu i koja je po savjet i blagoslov trčala u Beograd !!!
Recite mi da nije tako !?!?
Možemo li ondašnju kliku uporediti sa ovom doskorašnjom ???
Naravno da možemo !!!
Neuki narod živi od predanja, legendi, gusala, lelekanja, naricanja, ojkanja i etiketiranja krvnih zrnaca ... to smo mi i to je naša stvarnost.
Na drugoj strani Skandinavci su vikinge odavno zakopali, nešto strpali u muzej i završili sa tom pričom da bi danas mogli živjeti život dostojan čovjeka. Ali bitno je da je na Balkanu bila VILJUŠKA PA LEPO BOCCCCCC A ONI RUKAMA !!!
Valjda svoju istoriju učim i upoznajem da bi ispravljao počinjene greške a ne da mi književno djelo već 170 godina mrtvog pjesnika bilo svijetli putokaz za narednih 200 godina, tamo do 2221.godine !!!

Zaključujem da je izvještaj Piroćanca odličan primjer kako smo se u CG ponašali prije 150 godina i kako se i danas ponašamo. Ja ne želim da.budem niti jedna od ponuđenih strana iz tog galimatijasa koji traje do današnjih dana.

Ван мреже Љубо Мирков

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 63
 • Horse whisperers
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #70 послато: Август 04, 2021, 12:58:30 поподне »
Немам замјерки, осим што морам примијетити да нешто Бате баш не волиш индијанце.  :D За Твоју информацију, ирокешки поглавица Хијавата(они мали Хијавата из цртаног) је створио савез шест племена, који је територијално и бројчано био пуно већи него Србија и Црна Гора заједно.  ;) И о рату је одлучивало Вијеће Мајки, не би сигурно дозволиле похару Куча.  :(
И да, и после 170 година, она Пјесникова "Истурчи се плахи и лакоми" је још увијек актуелна. Писали су Конфучије,Платон и Аристотел још пуно раније , па им се ја ипак повремено враћам. Људска природа се не мења.  :)

Ван мреже Morski

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #71 послато: Август 04, 2021, 02:57:44 поподне »
Ljubo Mirkov,
Crnogorce i Indijance upoređujem jer i jedni i drugi imaju plemesku organizaciju zajednice.
Mislio sam u prošlom komentaru pomenuti poharu Kuča pa nisam ali sada hoću jer si ih i ti pomenuo.
Kad bi bilo kome danas u Crnu Goru neko došao pod prozor i jasno i glasno "ponudio" da mu napravi muško dijete ili dijete uopšte a da pri tom tu "ponudu" čuje cijelo selo, zgrada ili kvart , mislim da bi prošao jednako kao što su prošli i Kuči tada. To je bilansmišljena uvreda i ZNALO se da će proizvesti konsekvence. Iz današnjeg ugla mogu da razumijem efekat takve uvrede ispred nekoliko stotina ljudi ali apsolutno ne opravdavam rekaciju Danilovu i brata mu Mirka. Ali ako je u CG danas situacija ista kao i prije 150 godina onda neznam što su Kuči očekivali osim DEBAKL .
Što se tiče promjene vjere mogu da razumijem ljude koji su to radili da bi utekli od osvete, bolesti, gladi i neznam kakvog sve zla.
Ali ne mogu i neću da razumijem ljude kojima su korijeni u Crnoj Gori, koji i dan danas žive u Crnoj Gori i koji nemaju baš nikakve veze sa tim državama a osjećaju se Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.
Kažem glasno da NE RAZUMIJEM ali odobravam jer je to svačije pravo.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4089
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #72 послато: Август 04, 2021, 03:44:21 поподне »
...
Ali ne mogu i neću da razumijem ljude kojima su korijeni u Crnoj Gori, koji i dan danas žive u Crnoj Gori i koji nemaju baš nikakve veze sa tim državama a osjećaju se Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.
...

Вероватно онда не разумеш ни Србе и Хрвате из БиХ који се тако изјашњавају? Не разумеш ни Србе са Косова који се тако изјашњавају, или Србе из Румуније?
Пре бих рекао да је код тебе у питању оно друго што си навео, да нећеш да их разумеш...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Љубо Мирков

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 63
 • Horse whisperers
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #73 послато: Август 05, 2021, 09:29:50 пре подне »
Морски,
Ја, ако нешто не разумијем, покушам да нађем паралелу, сличан примјер и из њега да извучем логичан закључак. Данас, сви емигранти који су прије 15 минута добили зелену карту, са поносом истичу да су Американци. Једино потомци оних, који су први дошли Mayflower-om, тврде да су Енглези, Шкоти, Ирци, Холанђани....  8) У праву је Видак, парадокс постоји, али, логика ипак влада.  ;)
« Последња измена: Август 05, 2021, 09:33:32 пре подне Љубо Мирков »

Ван мреже Morski

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #74 послато: Август 05, 2021, 05:27:17 поподне »
Ljuba Nenadović kaže :
…”Bio sam u crkvi i pohodio sam školu na Obodu. U svim školama je jezik crnogorski, u mnogome različan od onoga priznatog lepog jezika na kome je Biblija prevedena ( koju je preveo Vuk Karadžić ). Ako Crnogorci produže svoje škole, kao do sada, onda posle sto godina između ta dva jezika biće veća razlika nego sto je izmedju portugalskog i španskog…”
Nenadović je u tom zapisu napisao da je Crnogorcima, kako je rekao, za ljubav književnog jedinstva predlagao da pišu onako kako se piše u Beogradu i Novom Sadu. Medjutim, na Cetinju su mu rekli da je ljepše i običnije kazati “lijepa, bijela, sijeda brada u đeda, nego “lepa, bela, seda brada u deda”.
E sad ti meni reci ima li logike da je poslije 50 godina taj isti jezik koji se nije mijenjao ni za milimetar prozvao srpskim ? Ako mene pitaš tu je jedina logika ona POLITIČKA .

A ima li logike u tome da je Kralj Nikola i poslije Niške deklaracije i dalje sanjao svesrpski prestol ?

A ima li logike u tome da je 1913.godine Mitropolit Pećki Gavrilo Dožić bio član Svetog sinoda Crnogorske pravoslavne Crkve da bi kasnije postao Patrijarh Srpski i da o tome danas svi ćute kao ribe ?

A ima li logike u tome da mi danas uvažena gospoda Raičević & Rosandić sa portala IH4C javno u emisiji koja ide UŽIVO izvale da nikada nije postojala crkva koja se zvala Crnogorska pravoslavna ?

A ima li logike izvrijeđati Crnogorce onako kao što je to Piroćanac uradio u svom izvještaju ( bez obzira što je 90% bio u pravu ) iako su oni srpska SOL i SPARTA ?

A ima li logike u tome što je Knjaz Nikola tetošio Karađorđeviće dok nisu smjeli u Srbiju priviriti da bi ga poslije unuk SANDRO onako fino "odradio" i poslao na ljetovanje u Biaritz ?

A ima li logike u tome što Piroćanac predlaže stvaranje crnogorske mahale u sred Beograda da bi se danas ta "mahala" ili bar ideja njenog stvaranja pripisivala oslobodiocima iz 1945.godine ?

A ima li logike u tome što se epitrahilj Svetog Save i kruna Stefana Dečanskog čuvaju na Cetinju umjesto da se čuvaju u Hramu na Vračaru i u Visokim Dečanima ?

Naveo sam samo maleni dio onih događaja za koje posjedujemo PISANE dokaze ...

Logika je svuda LOGIKA osim na Balkanu.Ван мреже Љубо Мирков

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 63
 • Horse whisperers
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #75 послато: Август 06, 2021, 12:06:34 пре подне »
Auuuu Brate , kako ti skačeš sa teme na temu , ka ona loptica skočica. :o Misli ti opasno vrludaju  :) No, da pokušamo da se pozabavimo logikom...                                   
 
Ljuba Nenadović kaže :
…”Bio sam u crkvi i pohodio sam školu na Obodu. U svim školama je jezik crnogorski, u mnogome različan od onoga priznatog lepog jezika na kome je Biblija prevedena ( koju je preveo Vuk Karadžić ). Ako Crnogorci produže svoje škole, kao do sada, onda posle sto godina između ta dva jezika biće veća razlika nego sto je izmedju portugalskog i španskog…”
Nenadović je u tom zapisu napisao da je Crnogorcima, kako je rekao, za ljubav književnog jedinstva predlagao da pišu onako kako se piše u Beogradu i Novom Sadu. Medjutim, na Cetinju su mu rekli da je ljepše i običnije kazati “lijepa, bijela, sijeda brada u đeda, nego “lepa, bela, seda brada u deda”.
E sad ti meni reci ima li logike da je poslije 50 godina taj isti jezik koji se nije mijenjao ni za milimetar prozvao srpskim ? Ako mene pitaš tu je jedina logika ona POLITIČKA .
Ovo nema logike , pošto se imenjak očigledno zahebo u proceni. Prošlo je 100 godina, ja i danas govorim lijepo, bijelo, sijedo i đed (po tvome govorim crnogorski) i svi me razumiju u sred Vojvodine , isto kao što ja razumijem istočno-hercegovački ili zetski dijalekt .
A ima li logike u tome da je Kralj Nikola i poslije Niške deklaracije i dalje sanjao svesrpski prestol ?
Ima logike , jer nada umire zadnja. Ja još sanjam kako bi nekako prevardao Moniku Beluči  :D
A ima li logike u tome da je 1913.godine Mitropolit Pećki Gavrilo Dožić bio član Svetog sinoda Crnogorske pravoslavne Crkve da bi kasnije postao Patrijarh Srpski i da o tome danas svi ćute kao ribe ?
Ima logike, jer čim je bio crnogorski i srpski, normalno je da zarad interesa preskače iz tabora u tabor. Ja ćutim ko riba , jer me crkva uglavnom ne interesuje, pa "Ne pitam ni ja popa za njegova posla"
A ima li logike u tome da mi danas uvažena gospoda Raičević & Rosandić sa portala IH4C javno u emisiji koja ide UŽIVO izvale da nikada nije postojala crkva koja se zvala Crnogorska pravoslavna ?
Ima logike- nijesam imao čast da čujem uvaženu gospodu , ali sam čuo mnogo drugijeh da izvaljuju gluposti po portalima i uživo
A ima li logike izvrijeđati Crnogorce onako kao što je to Piroćanac uradio u svom izvještaju ( bez obzira što je 90% bio u pravu ) iako su oni srpska SOL i SPARTA ?
Ima logike jer  Piroćanac nije vređao Crnogorce. Lijepo se u uvodnom dijelu ogradio da smo mi Starohercegovci , Brđani i Primorci čestiti ljudi, a ispljuvao se po poganom Nikoli i ližisahanima oko njega. ;D Ili i ti misliš da mi nijesmo Crnogorci , bez obzira na našijeh petnaest hiljada pušaka i gomile mrtvih glava mojijeh predaka, koje su dobrovoljno uzidane u buduću kraljevinu Crnu Goru ? 
A ima li logike u tome što je Knjaz Nikola tetošio Karađorđeviće dok nisu smjeli u Srbiju priviriti da bi ga poslije unuk SANDRO onako fino "odradio" i poslao na ljetovanje u Biaritz ?
Ima logike - Apsolutna vlast podrazumijeva da se ne deli ni sa kim. Da ti ne nabrajam sad primere iz istorije na relaciji otac-sin , a kamoli unuk  ;)
A ima li logike u tome što Piroćanac predlaže stvaranje crnogorske mahale u sred Beograda da bi se danas ta "mahala" ili bar ideja njenog stvaranja pripisivala oslobodiocima iz 1945.godine ?
Ima logike jer je sam Piroćanac rekao da bi to moglo biti politički korisno , pa ako je to bilo korisno Obrenovićima zašto ne bi bilo i oslobodiocima iz 45 god.
A ima li logike u tome što se epitrahilj Svetog Save i kruna Stefana Dečanskog čuvaju na Cetinju umjesto da se čuvaju u Hramu na Vračaru i u Visokim Dečanima ?
Ima logike i postoji praksa u hrišćanstvu , da se relikvije jednog sveca šalju u razne manastire i crkve da bi se postiglo duhovno jedinstvo. Viš Batice , ponešto sam i ja pročitao o hrišćanstvu.  ;)
Naveo sam samo maleni dio onih događaja za koje posjedujemo PISANE dokaze ...

Logika je svuda LOGIKA osim na Balkanu.
Eto , Bate ... ja toliko o logici ... Ljep Pozdrav , što bi rekli Hrvati, pošto čak i njih razumijem.  :D

Ван мреже Morski

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #76 послато: Август 06, 2021, 07:35:52 пре подне »
Kažeš da ne mariš mnogo za Crkvu !? Pa ni ja ali silom prilika ta mi Crkva svaki dan popuje da mi je ona stvorila i održala Državu živom i solventnom pa se eto moram i nje dotaći.

Manje-više razumio sam tvoje elaboriranje,
Crna Gora je željela jugoslovensku Uniju ali je zbog apetita Nikolinih kažnjena bratskom okupacijom i gubitkom svih državnih atributa a on sam je proćeran potpuno ispravno ili sam ja pogrešno razumio nekog sa početka ove teme ;
Gavrilo Dožić može stolovati kao Mitropolit "nepostojećei autofekalne" CPC pa poslije kao Patrijarh Srpski dok recimo Miraš ne može biti ustoličen od strane priznate Bugarske crkve , u isto vrijeme moj rođak Joanikije Mićović je bio episkop Budimljanski SPC a sada je Mitropolit crnogorsko-primorski SPC uprkos što je valjda kršten/zamonašen u raskolničkoj Makedonskoj crkvi .
Jedina logika je ovdje DOK MI TREBAŠ DOBAR SI MI , sve goli dupli aršini protiv kojih ne bi trebalo iznositi argumente zato što smo braća, za Boga miloga.
Repliciranje Moniki Beluči i ostalim "logikama" bi neizostavno vodilo u daljnju raspravu koja ne daje rezultate.

Nešto gledam neki dan onaj pasoš Krsta Popovića i boravišnu prijavu Sekule Drljevića u Beogradu, prvi je deklarisan kao Srbin a drugi kao Jugosloven.
Kad smo već kod toga, mene niko nije pitao kako se deklarišem ali su me na POREKLU knjižili kao Srbina !? Znači niti me pitali niti u formularu traže nacionalno ili etničko opredjeljenje !?
Pa se pitam da nisu i ovu dvojicu tako prije 100 godina proknjižili !?
Za 100 godina moja praunučad će čitati o meni kao o Srbinu hahahahaha
Eto, tako to ide ... nemamo mi ništa protiv nezavisne CG, deklarisanja Crnogoraca ali za "svaki slučaj" su me knjižili kao Srbina.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9452
 • I2a S17250 A1328
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #77 послато: Август 06, 2021, 09:31:48 пре подне »
Људи, не застрањујте много ван теме, јербо ће неко и ову тему да закључа.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Љубо Мирков

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 63
 • Horse whisperers
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #78 послато: Август 06, 2021, 09:36:54 пре подне »
Zar ti ovaj Forum toliko znači ? Radi mene, mogu ođe da napišu i da sam Indijanac. 8)
Ovo je virtualni svijet. Gledaj da u stvarnom životu ostaviš "ljudski" trag, pa će tvoje potomstvo i okolina znati i pamtiti ko si i šta si. "Selo uvijek zna i pamti."
Pozdrav :)

Ван мреже пек

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 82
Одг: Пироћанац: лице и наличје Црне Горе
« Одговор #79 послато: Август 06, 2021, 09:46:54 пре подне »
Скадар нису могли да освоје јер је краљ Никола правио план напада а Мојковац и Пећ јесу јер је пуштио Јанка Вукотића да сам ратује како зна. Највећи део турске војске је био у Куманову а према Грчкој и Црној Гори није их било  много.