Аутор Тема: OZRENCI R.Srpska-Porijeklo Stara Hercegovina  (Прочитано 180863 пута)

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Одг: OZRENCI R.Srpska-Porijeklo Stara Hercegovina
« Одговор #420 послато: Април 05, 2025, 06:48:28 поподне »
Ma hoće buraz vjeruj mi. Kada sam testirao prvu trojicu rekao sam ti da će ovako biti, ni tada mi nisi vjerovao.
Nemam ja neki fetiš na ove Slovenske HG čak sam prizeljkivao neku Talijansku granu kada sam se testirao :)
Jednostavno mi koji poznajemo te ljude i pratimo ova istraživanja znali smo da će odudarati od ostalih srpskih krajeva, mislim da će biti slično i sa Teslicem i okolinom.
Jovanovic je ovde napisao da kad je vidio Ozrence kako izlaze iz autobusa kod manastira nekog u Srbiji da je mislio da su Cesi, Slovaci itd :)

Pa i ja hoću da sam Dolph Lundgren ali eto  :D
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже filipi

• Истраживач
  • Поруке: 1319
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
« Одговор #421 послато: Јул 06, 2025, 06:35:18 поподне »
Трагови постојања. Пише Раденко Б. Станковић

Надгробни крст Макивије Станић

Макивија, родоначелница рода Станић из Калајиша, рођена почетком 19. вијека, била је жена Ристина, са којим је родила два сина: Гојка (1842+1911) и Луку (1853+1913). Преминула је 1886. године.
Гојков је Ристо (1870+1910), који је са женом Милицом имао два сина, Милана и Симу.
Лука је са женом Цвијетом имао два сина, Васкрсија звани Кишан (1885), Солунски добровољац и млађи Данило. Оба су страдали у 2. свјетском рату.
Стево Мркаљевић је записао сјећање ковача Јове Мркаљевића како је његов отац Радо, возућки кнез, дочекао и угостио везира Омер пашу Латаса са војском, августа 1851. године. На челу екипе кухарица била је домаћица Макивија. Турски везир српског поријекла се састао са возућким првацима и свештенством и дао усмено допуштење за почетак рада на описмењавању хришћанске дјеце.

Крст одилијева времену, а посебна вриједмост је што је клесан старосрпским писмом прије Вукове реформе, тако да почетак гласи: "Здја почиваетсја.." (Овдје почива...)

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #422 послато: Јул 17, 2025, 06:19:51 поподне »
Imamo sve više testiranih. Od 60 testiranih Ozrenaca na projektu Ozrenci imamo.

58 % su I2-Y3120
22 % - R1a
 Imamo 6 testiranih E-V13 (10 %)
3 su N2 i po jedan R1b, J2a, J2b.

Ovim projektom nastavlja se trend koji smo imali i prije ovog projekta kada je I2-Y3120-R1a Z280 i M458 bio izmedju 80-85 %

Ван мреже Goran Simić

• Гост
  • *
  • Поруке: 5
« Одговор #423 послато: Август 07, 2025, 12:39:00 пре подне »
Pozdrav svima!

Želim da pitam da li se podaci ažuriraju na linku ispod? Da li ćemo mi koji smo se testirali, nismo išli direktno preko ovog projekta, a sa Ozrena smo biti ubačeni u ove tabele kao i u ovaj spisak sa selima pojedinačno?

https://www.poreklo.rs/2024/02/17/projekat-geneticko-genealoskog-istrazivanja-srpskog-starosedelackog-stanovnistva-ozrena-vozuce-i-gostovica/#google_vignette

Takođe, da li možda imate u PDF-u "Озрен, Возућа и Гостовић, завичајни албум у ријечи и слици"? Interesantno mi je da Demonjić i Đukanović ne navode Simiće, pa i neke druge porodice u Gornjem Rakovcu. Zato bih volio da malo prelistam tu knjigu...

Hvala!

На мрежи Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9600
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #424 послато: Август 07, 2025, 12:23:26 поподне »
Želim da pitam da li se podaci ažuriraju na linku ispod? Da li ćemo mi koji smo se testirali, nismo išli direktno preko ovog projekta, a sa Ozrena smo biti ubačeni u ove tabele kao i u ovaj spisak sa selima pojedinačno?

https://www.poreklo.rs/2024/02/17/projekat-geneticko-genealoskog-istrazivanja-srpskog-starosedelackog-stanovnistva-ozrena-vozuce-i-gostovica/#google_vignette

Да, ажурирају се, чекамо сад једну већу туру резултата, па ћемо освежити податке на страници.

Уколико сте приметили да неки од тестираних недостају, пре свега они који су тестирани ван овог пројекта, а припадају региону који се истражује, можете написати у коментар, па ћемо их додати.

Takođe, da li možda imate u PDF-u "Озрен, Возућа и Гостовић, завичајни албум у ријечи и слици"? Interesantno mi je da Demonjić i Đukanović ne navode Simiće, pa i neke druge porodice u Gornjem Rakovcu. Zato bih volio da malo prelistam tu knjigu...

Hvala!

Имам ту књигу у пдф-у, али морам да је потражим. Могуће да је приликом прекуцавања нешто прескочено, али може бити и да није било уписано ни у књизи. Јавићу ако нађем књигу.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #425 послато: Август 08, 2025, 11:35:32 пре подне »
Pozdrav svima!

Hvala!
Pored ovog projekta na ovoj temi imamo jos oko 30 testiranih, nadamo se  da ce svi biti ubačeni u konačnu statistiku.

Ван мреже Goran Simić

• Гост
  • *
« Одговор #426 послато: Август 10, 2025, 09:09:45 поподне »
Да, ажурирају се, чекамо сад једну већу туру резултата, па ћемо освежити податке на страници.

Уколико сте приметили да неки од тестираних недостају, пре свега они који су тестирани ван овог пројекта, а припадају региону који се истражује, можете написати у коментар, па ћемо их додати.

Имам ту књигу у пдф-у, али морам да је потражим. Могуће да је приликом прекуцавања нешто прескочено, али може бити и да није било уписано ни у књизи. Јавићу ако нађем књигу.

Primijetio sam da nedostajem ja ("Ne laje pas radi sela...") 😄 Ali mi se čini da možda i neki ljudi koji su pomenuti kroz forum da su testirani, a nisu ubačeni na stranici. Mada vjerujem da ste zatrpani poslom svakodnevno, tako da se nema šta prigovoriti..

Što se tiče ove knjige koja je pomenuta, bio bih veoma zahvalan ukoliko bih dobio taj PDF! 🙏🏻

Ван мреже Goran Simić

• Гост
  • *
« Одговор #427 послато: Август 10, 2025, 11:13:29 поподне »
@filipi

Koliko sam mogao primijetiti kroz ovu temu na forumu, barataš sa dosta informacija koje se tiču Ozrena i Ozrenaca.

Da li možda imaš neku literaturu koju bi mi preporučio sa interneta ili koja se može kupiti ili pročitati u nekom arhivu?
Volio bih što više da istražim o porijeklu svoje porodice, jer na žalost nisam mogao doći do mnogo pouzdanih informacija od svojih "starih".

Čak i ono što sam mislio da znam, a što sam pročitao u Filipovićevoj knjizi: "Iz Vasojevića su i Simići u G. i D. Rakovcu, Brusnici o dr. (preko 40 domova, Đurđevdan)., ispostavilo se kao netačno nakon odrađenog testiranja. Tako da sam opet na nekom početku...

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #428 послато: Август 23, 2025, 10:47:48 поподне »
Апеловао бих још једном на filipi-ја да не поставља било какве податке о тестираним Озренцима пре него што они буду објављени на одговарајућој теми, јер тиме руши концепт објављивања резултата који је договорен на нивоу Српског ДНК пројекта. Свако будуће својевољно кршење овог концепта од стране њега или неког другог ће бити моментално обрисано и потом санкционисано. Хвала на разумевању.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #429 послато: Август 27, 2025, 05:18:47 пре подне »
Sve čestitke na 128 959 pregleda na temi Ozrencima. Za te ljude Ozrence, je sve ovo bilo Spansko selo do ove teme, a sada imamo preko stotinu testiranih. Sto je najvažnije imamo jedno "genetsko blago" za istraživanje porijekla Srpskog naroda od doseljenja na Balkan i prapostojbine.
Poziv i svim Ozrencima koji su u mogućnosti da urade i BIG Y i još više daju doprinos istraživanju porijekla Srpskog naroda.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #430 послато: Септембар 22, 2025, 07:53:36 пре подне »

Трагови нашег постојања

ПЕТАР И МИЉ

Доласком у Возућу прогнаних Срба из Врбање (долина Врбаса), предвођених свештеником Петром, око 1720. године, девастирани манстир у Возућици поново постаје духовни православни центар,а долина Криваје мјесто гдје Срби хришћани покушавају наћи трајно станиште и мир. У том периоду дошло је до оживљавања замрлих насеља (селишта) и бујања обновљеног живота. Турски попис спахијских тимара из 1711. биљежи овдје присуство српског становништва,који се опорезују са 4.000 акчи годишње. Поп Петар је опслуживао подручје Возуће, Гостовића, Жепча, Лозне и Озрена до Кртове. Иза себе је оставио разгранато потомство и својеручни потпис на Литургији из 1774. године, када је и умро.
Петар је имао сина Василија званог Васо, који је са женом Маром прешао у Хрге, на опустошену страну ријеке Криваје, гдје је становништво страдало од куге. Васо и Мара су изродили три сина: Цвјетка, Станка и Божу и они су родоначелници свих родова у Васовинама. Ново насеље Васовине добило је назив по Петровом сину Василију и оно ће се временом издвојити од Хрга.

На лијевој сливној страни Криваје, у питомој долини богатој водама и плодним њивама, оивиченој са бокова рјечицама Челијешницом и Стошницом, а са горње стране стољетним шумама Воштана и Љесковца  развило се насеље Миљевићи. Назив је добило по Миљу (Миљану), старијем брату свештеника Петра. Уређењем презимена, по најстаријем члану заједнице, и јереј Петар је добио стално презиме Миљевић. Умро је 1774.г.г. и сахрањен у Миљевићима. Његов надгробни крст мјештани села чувају и његују као неизбрисив траг свога постојања. Поправљан је кроз више генерација (задњи пут Илија Јовић другом половином  прошлог вијека) , а прошле зиме је на чудесан начин пукао. Вољом и трудом Милоша Б. Матичића, Раденка Б. Станковића и Драге Ђ. Ђокића оштећење је санирано и израђена заштитна  надстрешница. Свијеће су поново засвјетлуцале.
 ,,Благо гробу у тами што сјаји
кандила му пале нараштаји"

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #431 послато: Октобар 07, 2025, 07:19:26 пре подне »
Izvor: FB "Ozren i ljepote, dobro došli".

Ван мреже filipi

• Истраживач

Ван мреже Панић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 293
Столећима је мој род крш оро
и поповао или кметовао

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #434 послато: Октобар 13, 2025, 04:29:34 поподне »
Хоће ли бити доступан снимак трибине?
To bi trebalo pitati forumasa Amicusa.

На мрежи Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9600
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #435 послато: Октобар 13, 2025, 04:43:37 поподне »
Хоће ли бити доступан снимак трибине?

To bi trebalo pitati forumasa Amicusa.

Биће касније на YouTube каналу Друштва.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #436 послато: Октобар 17, 2025, 10:00:32 поподне »
Priča o Ozrenu i Ozrencima. BHRT

https://youtu.be/EwdV8Z2h5ao?si=IUBhiEHkhSMCP716

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 4555
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
« Одговор #437 послато: Октобар 19, 2025, 08:56:42 пре подне »
Биће касније на YouTube каналу Друштва.

<a href="https://www.youtube.com/v/7TOhM02mclM&amp;t=5995s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/7TOhM02mclM&amp;t=5995s</a>

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #438 послато: Новембар 16, 2025, 06:41:48 поподне »

Sada bi trebalo da imamo i geneticku potvrdu o porijeklu vecinskog srpskog stanovništva sa Ozrena iz Stare Hercegovine. Pored predanja i imena sela kao što su npr. Kakmuz i Boljanic koje imamo na sjeveru Crne Gore sad imamo potvrdu i preko određenih grana.
Po meni se to najbolje vidi u granama I2-Y4882-Y177643, PH908-FT14506-Y56203,R1a-YP4278, N2-P189.2>FGC28435.

Ван мреже filipi

• Истраживач
« Одговор #439 послато: Новембар 21, 2025, 12:26:15 поподне »
Кузмановић, Св. Врачи, Лозна/Бановићи, I2-Y3120>Z17855>Y230195>Y230196>Y12341>FT12287>Y52071>Y59595

Становништво села Лозна није обрађено у етнографској литератури, а тестирани није навео да има сазнања о свом даљем пореклу. У шематизму из 1882. године Лозна и још шест села су припадали парохији Маглај у којој није забележено презиме Кузмановић. Једина фамилија која је према том шематизму у парохији Маглај славила Св. Враче били су Васићи. На попису становништва БиХ из 1991. године у Лозни је било 11 Кузмановића. Не би било лоше проверити да ли су Кузмановићи ипак од некуд досељени у Лозну након 1882. године или су можда сродни са Васићима па су мењали презиме.

Хаплотип тестираног карактеришу маркери DYS389i=14 и DYS576=19, снижене вредности DYS449=29 и DYS635=21, и у мањој мери DYS570=17. На карактеристичним маркерима овај резултат има сличности са хаплотиповима двојице претходно тестираних који такође славе Св. Враче. То су Муникравић (Средња Меминска/Мајур, Банија) и један тестирани чији резултат још увек није објављен (Дарда, Јужна Барања). Сви ови хаплотипови поседују маркере DYS389i=14, DYS570=17 и снижене вредности DYS449<=30 и DYS635<=21, што уз исту ређу славу наводи на закључак да се ради о припадницима истог рода. Резултату Кузмановића је по броју истих маркера најближи поменути још увек јавно недоступан хаплотип тестираног из Дарде, са подударањем 22/25.

Као што сам раније написао у објави за Муникравића, хаплотип овог рода делује близак роду којем припадају и породице Ковачана из Топлице и Рашке који такође славе Св. Враче, па одатле и претпоставка да припадају грани I2-Y59595. Било би добро ако би се ова претпоставка проверила геномским тестом или барем провером кључних SNP мутација, што препоручујем тестираном да уради ако је у могућности.
« Последња измена: Новембар 21, 2025, 02:55:42 поподне НиколаВук »