Аутор Тема: Свети Немањићи  (Прочитано 10177 пута)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #60 послато: мај 14, 2018, 09:45:56 пре подне »
Наша Црква данас обележава успомену на Светог краља Стефана Уроша Првог, у монаштву преподобног монаха Симеона.


Фреска из Сопоћана, Урош и млади Драгутин


Рођен је око 1220. године, као најмлађи син краља Стефана Првовенчаног и краљице Ане (из млетачке куће Дандоло).

Трећи је син краља Стефана Првовенчаног који је владао Србијом, након своје браће Радослава и Владислава. Кад је, 1241. године, у Србију дошла вест о смрти бугарског цара Јована Асена Другог, таста тадашњег краља Србије Владислава, незадовољна властела је подстакла младог принца Уроша да се побуни против брата и затражи престо. Након краћег грађанског рата, у којем Владислав није имао ничију подршку, Урош преузима власт и 1243. године се званично крунише за краља Србије.

Оженио је принцезу из анжујске династије (италијански огранак) – Јелену. Позната је прича о томе како се Урош старао да угоди својој жени и омогући да јој живот у Србији буде што лепши, па у склопу тога и доношење цвета јоргована из Француске који је засађен свуда по долини Ибра. Са друге стране, Јелена је Урошу родила двојицу синова – Драгутина и Милутина.

За разлику од своје браће, који су се држали у вазалном односу према Византији (Радослав), односно Бугарској (Владислав), Урош је водио самосталну политику у бурним временима обнове Византијског царства, постепеног пропадања бугарске моћи и успона Дубровачке републике. Са Угарском је одржавао варљиве односе, од пријатељских до ратних сукоба. У једном таквом сукобу, којом приликом је Урош са војском хтео да истера Угаре из Мачве, бива заробљен, 1268. године. Током сужањства, Урошу је наметнуто вазалство, као и услов да његов старији син Драгутин ожени угарску принцезу Каталину, те да се установи институт „младог краља“ - престолонаследника, у овом случају Драгутина. Овим је Угарска настојала учврстити свој сизеренски однос према Србији.

Драгутинов брак са угарском принцезом биће кобан по краља Уроша. Наговорен од тазбине, Драгутин је 1275. године затражио од оца половину државе на управу, што је био један од услова наметнутих Урошу током сужањства код краља Беле Четвртог. С обзиром да је Урош ово одлучно одбио, Драгутин добија угарску војну помоћ и у битци код Гацка, у јесен 1276. године, односи победу над Урошевом војском. Након овог догађаја, краљ Урош се повлачи са престола и одлази у Захумље. Тамо се замонашио и упокојио као монах Симеон, 14/1. маја 1277. године. Краљица Јелена је Урошево тело пренела у његову задужбину, Манастир Свете Тројице у Сопоћанима у Рашкој (подигнут око 1260. године), и свечано сахранила.

Мошти Светог краља Уроша се и данас налазе у Сопоћанима.
« Последња измена: мај 14, 2018, 06:51:05 поподне Nebo »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #61 послато: мај 14, 2018, 09:59:18 пре подне »

Манастир Сопоћани

http://manastiriusrbiji.com/manastir-sopocani/


Србија у време владавине краља Уроша доживљава јак привредни напредак. 1240-их година, склањајући се од монголске најезде, велики број саских рудара из Трансилваније склања се у Србију. Захваљујући њима, долази до обимнијег и стручног искоришћавања рудног богатства. Први од значајних рудника где је покренуто ископавање био је Брсково на Тари, а обновљени су и многи стари рудници као што су Трепча, Ново Брдо, Рудник и др. Рударство је поспешило развој трговачких односа, нарочито са Дубровником и Италијом, као и ковање новца. Урош уводи и сталну плаћеничку војску. Колики је био привредни успон Србије у то време види се и по задужбинарству и просветитељском раду, у чему је предњачила краљица Јелена.
« Последња измена: мај 14, 2018, 10:01:25 пре подне Nebo »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #62 послато: мај 14, 2018, 10:58:21 поподне »
Занимљив сусрет Србије и Византије 1269. године, на Урошевом двору:

"Византијски историчар Георгије Пахимер забележио је значајну епизоду о покушају цара Михаила VIII Палеолога да склопи савез с Стефаном Урошем I (1243—1276). Савез, који је требало да запечати удаја Михаилове ћерке Ане за краљевог сина Милутина, пропао је већ на првом кораку, захваљујући обостраном неразумевању, посебно на културном плану"...

(Византијски извори за историју народа Југославије, Том VI, Београд 1986, стр. 22-30)

Даље на:

http://www.istorijskabiblioteka.com/art2:stefan-uros-i-evnusi
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #63 послато: мај 19, 2018, 12:09:43 поподне »
Наша Црква данас прославља празник - Пренос моштију Светог Саве.

На данашњи дан (19/6. маја) 1237. године, краљ Владислав је, на предлог архиепископа Арсенија Сремца, пренео мошти свог стрица, првог србског архиепископа равноапостолног просветитеља Срба - Саве, из бугарске царске престонице Трнов (где су почивале више од годину дана) у Србију, где су свечано положене у кивот у Манастиру Милешева.

Мало опширније о томе:

http://www.spc.rs/sr/prenos_spaljivanje_moshtiju_svetog_save

« Последња измена: мај 19, 2018, 12:26:27 поподне Nebo »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #64 послато: јул 05, 2018, 01:40:11 поподне »
Нa данашњи дан (5. јула / 22. јуна), према неким изворима - јучерашњи (4. јула /21. јуна), у манастирском миру упокојила се Света мати Анастасија Србска - Ана Њемањић, жена Стефана Немање и мајка светитеља Саве и Стефана Првовенчаног.
 О њеном пореклу и животу већ имамо леп чланак Предрага Пузовића („Српско наслеђе“) на Пореклу, па да не понављам већ написано:

https://www.poreklo.rs/2012/09/19/tajanstveno-poreklo-ane-supruge-%c5%beupana-stefana-nemanje/


Њено тело данас почива у Богородичиној цркви Манастира Студеница.
Иначе се њен празник календарски обележава на данашњи датум, али ове године је обележавање (није ми познато зашто) померено на 4. јул.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8105
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #65 послато: април 13, 2019, 09:37:53 поподне »
Пре неколико дана Румунски парламент је усвојио је закон којим је празник Светог Саве постао званичним празником у Румунији.

Празник Светог Саве – званични празник у Румунији

Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан присуствовао је 10. априла 2019. године, на позив румунског Парламента, седници поводом свечаног проглашења празника Светог Саве за званични и посебним законом признати празник у Румунији.На свечаној седници у великој дворани Парламента говоре су одржали: српски посланик г. Славољуб Аднађ, иначе иницијатор закона о проглашењу празника Светог Саве за званични празник у Румунији, државни секретар за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Виктор Опасхи, представници Владе и Парламента пружајући подршку за усвајање закона. Затим су представници свих парламентарних партија, уз пригодно обраћање представника парламентарних група, безрезевно подржали закон којим је празник Светог Саве једногласно изгласан за званични и законом признати празник у Румунији.

У оквиру радне посете Букурешту, Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан посетио је, у пратњи српског посланика у румунском Парлманету г. Славољуба Аднађа и архијерјског заменика протојереја-ставрофора др Маринка Маркова, село Клежан поред Букурешта. Са благословом надлежног епископа Амвросија, у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила епископа Лукијана и пратњу дочекали су румунски свештеници: епархијски егзарх архимандрит Михаил Мускариу, игуман манастира Летка, отац Сава Опреану и месни парох протојереј-ставрофор Данијел Кристеа.

Управо у Клежану и околним селима у Влашкој равници, према Дунаву, налазе се задужбине великог српског сина Капетан Мише Михајла Анастасијевића: црква Светих архангела Михаила и Гаврила, Занатска школа - тада највећа у Европи, конак - копија београдског Капетан-Мишиног здања, али нажалост сада само у рушевинама и у сећању потомака Срба који су из Шумадије дошли са Капетан-Мишом, а који и дан-данас усред Влашке говоре и разумеју српски!

У присуству неколико житеља села који још увек разумеју српски, Преосвештени Епископ г. Лукијан и његова пратња били су свечано дочекани у велелепном барокном храму. Домаћини су, у знак пажње, Преосвештеног Епископа и пратњу даривали пригодним поклонима. Владика је истакао значај Капетан-Мише како за српски тако и за румунски народ. Дивећи се портретима ктитора изузетно добро урађеним и очуваним који се налазе изнад западног улаза у цркву, Епископ је приметио да је мајор Михајло Анастасијевић носилац високог одликовања - капетан Дунава, које му је доделила владарска кућа Обреновића. Домаћини су госте увели и у крипту, где је над гробом Капетан-Мише одслужен помен том великом сину српског рода. Преосвећени Владика је захвалио румунским пријатељима на веома топлом дочеку, као и епископу Амврозију, у наду да ће и Клежањ постати још једна спона пријатељства два православна народа у крилу Једне Свете Саборне и Апостолске Мајке Цркве.

Извор: СПЦ.рсВан мреже marigold

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 301
 • mtDNA: H
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #66 послато: август 10, 2019, 11:16:57 поподне »
Победник овогодишњег „Бизантфеста“, јединог светског онлајн фестивала православног филма, јесте „Трон Светог Саве“ четрнаестогодишњег режисера из Србије Јакова Попова. Филм је посвећен 800-годишњици аутокефалности Српске православне цркве, а млади редитељ урадио га је уз помоћ родитеља и четворо браће и сестара.

<a href="https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&amp;v=kMPfiMOruVY" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&amp;v=kMPfiMOruVY</a>

Више о томе: https://rs-lat.sputniknews.com/kultura/201908101120591290-zbog-filma-malog-jakova-ceo-svet-ce-cuti-za-svetog-savu-video/?fbclid=IwAR2RwnlIq2XN52wt0ZQ-C_tnRkOM5fXwrbvcFXCtdJmoGPSDXv4GWqbRXsQ

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8621
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Немањићи
« Одговор #67 послато: октобар 06, 2019, 08:31:27 пре подне »
"Српска православна црква ове године обележава највећи догађај у својој историји - 800 година аутокефалности, а централна прослава у Србији почиње данас светом литургијом у манастиру Жича, а наставиће се наредних дана различитим манифестацијама..."

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3686397/centralna-proslava-jubileja-spc-u-zici.html
"Наша мука ваља за причешћа"