Поставља се питање која је то влашка, или сточарска група могла донети M025 у те крајеве (под условом да не постоји већа старина на том простору, за шта нема доказа).
Уколико су те сточарске групице из грчке имале дужу историју на простору Србије/Бугарске, онда би можда могли да узмемо у обзир и ову опцију. Уколико је она традиција Каракачана тачна и ако стварно долазе тек у 18/19. веку са Пинда, онда није све тако једноставно.
Како време пролази, имајући у виду да су на подручју Дукље, а данашње Црне Горе (1200.године, па 1265.године) Кричи рано потврђени, па у XiV i XV веку кроз нахију Кричку на подручју Старе Херцеговине, па потом кроз борбе са Дробњацима (XiV -XVI век), то је скоро 1000 година, све ми даља бива њихова веза са Саракачанима.
Осим ако нису неки њихов "отцепљени" део током X i XI века јер се када је реч о Кричима - очигледно радило о повећој групи сточара, који се никада није вратила "Саракачанској матици" (!!!!) - и која формира "нову матицу " и то словенизирану (србизовану како год).
Тако да спорадично можемо наићи на Ј2б М205 на подручју Албаније - посебно Eпира,Пинда, Македоније-Скопска Црна Гора, језера, и др., Грчке -Пелопонез, Атика, Крит, Крф, Тесалија,Бугарска-Пловдив и др., Хрватске- ту се већ групно досељавају касније, Б и Х, Србије - као некаква матица се нису кретали под именом Кричи, али се крећу миграционо као групе србизованих влаха или Срба као појединци, Румуније-којекуде, у данашњој Турској-Анадолија ).
Све ово по мени важи (одвајање од неке старије матице) и уколико су Кричи припадали некој другој скупини сточара -влаха (за сада неименованој), у шта су могли спадати Власи морлаци, Цинцари (мада су они више трговачки слој друштва), Куцовласи, Ћићи ( да су њима припадали као огранак ваљда би се то до сада показало) и разни други.
Ја се за сад држим хипотезе да су дошли као војници за време Каракале у II веку наше ере (то је онда скоро 2000 година бивствовања на овим просторима), Каракалиним едиктом, као и и сви остали, добијају статус слободних римских грађана, овде се жене, и тек касније почињу да се баве сточарством (што је много лагодније него обрађивати земљу, зато су углавном и близу језера и река-због напајања стоке).