Аутор Тема: Сибињанин Јанко  (Прочитано 53234 пута)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6272
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Сибињанин Јанко
« Одговор #140 послато: Април 14, 2025, 08:05:24 поподне »
Pa na 17 markera je moguće saznati koja su haplogrupa, jer se to ne zna. Objavljeno je samo da su sigurno otac i sin, mislim na Lazara i Stefana.

Зоран рече аутозомни маркери.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #141 послато: Април 14, 2025, 08:22:17 поподне »
Pa na 17 markera je moguće saznati koja su haplogrupa, jer se to ne zna. Objavljeno je samo da su sigurno otac i sin, mislim na Lazara i Stefana.

Претекао ме је Ојлер - код одређивања родитељства, макар је тако било пре неког времена, пракса је била да се раде сетови аутозомалних СТР.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #142 послато: Април 14, 2025, 08:32:11 поподне »
Aha, kapiram sad. Mislio sam da se radi o onih istih 17 Y-STR markera koji se koriste za određivanje haplogrupe, pa sam zato pomislio da su na osnovu iste haplogrupe zaključili da su otac i sin. Ali da, svakako ima više smisla da su koristili autosomne markere, one koje se koriste za klasično utvrđivanje očinstva. Ti testovi obuhvataju širi deo dnk i daju precizniji rezultat, kad se proverava očinstvo. Poput ove, lačao sam se pogrešnih markera pa jel.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Слобо

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 170
« Одговор #143 послато: Април 14, 2025, 09:20:03 поподне »
Мислим да постоје неки програми који налазе основну групу из аутосомалних резултата? Било је приче на форуму

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #144 послато: Април 14, 2025, 10:27:05 поподне »
Мислим да постоје неки програми који налазе основну групу из аутосомалних резултата? Било је приче на форуму

Да, да, пропустио сам очигледно то "аутозомни" STR маркери. Логично, јер на нивоу STR маркера на Y хромозому може се поуздано оповргнути сродство, али не и потврдити "на нивоу 99,9378%" да се ради баш о оцу и сину, све и да је потпуно поклапање маркера. Онда нема наде да се сазна хаплогрупа деспота Стефана, без новог теста.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6272
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #145 послато: Април 14, 2025, 10:33:53 поподне »
Не знам како би то било могуће с обзиром да се ради о анализи сасвим различитих типова хромозома (полни наспрам аутозомних).

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #146 послато: Април 14, 2025, 10:38:03 поподне »
Нисам разумео, коју ситуацију би разјаснило познавање вредности маркера?

Одговор на питање ли је Сибињанин Јанко могао бити ванбрачни син Вука или Стефана Лазаревића (хипотеза Тибора Фехера). Ако би Стефан Лазаревић испао нека друга хаплогрупа а не E-V13 (којој припада Матија Корвин) то би дефинитивно оборило Тиборову хипотезу. Међутим, ако би се десило да је и Стефан E-V13 и има потпуно или значајно поклапање STR маркера са Корвином, Тиборова хипотеза би и даље била "у игри" и могла би се разрешити једино аутозомним тестовима.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #147 послато: Април 14, 2025, 11:22:24 поподне »
Тешко, да не кажем немогуће.  Из Х разлога.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

На мрежи CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1123
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #148 послато: Април 14, 2025, 11:40:27 поподне »
На основу аутосомалних STR маркера не може се одредити хаплогрупа, али се може наслутити етничко порекло. Пошто на једном хромозому имамо STR маркер који потиче од мајке, а на његовом парњаку STR маркер који потиче од оца, релативно је лако препознати да ли су два тестирана мушкарца отац и син.

https://nij.ojp.gov/topics/articles/what-str-analysis
Цитат
Among the 3 million or so DNA bases that do not code for proteins are regions with multiple copies of short repeating sequences of these bases, which make up the DNA backbone (for example, TATT).[2] These sequences repeat a variable number of times in different individuals. Such regions are called "variable number short tandem repeats," and they are the basis of STR analysis. A collection of these can give nearly irrefutable evidence statistically of a person's identity because the likelihood of two unrelated people having the same number of repeated sequences in these regions becomes increasingly small as more regions are analyzed.

Autosomal chromosomes are those not involved in determining a person's gender, and STRs on these chromosomes are called autosomal STRs. Other STRs used for forensic purposes are called Y-STRs, which are derived solely from the male sexdetermining Y chromosome. Profiles based on autosomal STRs provide far stronger statistical power than profiles based on Y-STRs, because autosomal DNA is randomly exchanged between matched pairs of chromosomes in the process of making egg and sperm cells. That's how, with billions of humans on the planet, no two people who are not identical twins are exactly alike. Profiles based on Y-STRs are statistically weaker because only males have a Y chromosome and all males get theirs from their fathers, so all males in any paternal line have nearly identical Y chromosomes. Given enough Y-STRs, which scientists call loci, a Y-STR profile can offer substantial power to discriminate between individuals, but this type of profile is certainly not as powerful as an autosomal STR profile.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7444828/
Цитат
Short tandem repeat (STR) typing continues to be the primary workhorse in forensic DNA profiling. Therefore, the present review discusses the prominent role of STR marker in criminal justice system.

The human ‘genome’ has been completely read, if not translated, after a monumental sequencing effort, and today, it is known that the 3 billion bases of human genome that are distributed among 23 chromosomes, houses fewer than 30,000 genes (codes for protein), representing less than 5% of its length. The human genome project confirmed what scientists had already known, that the noncoding regions of the genome contain, among other things, tracts of repetitive sequences (11). The single-locus satellites are localised at a specific site of a given human chromosome, while multilocus satellite elements or STRs are spread throughout the entire genome (12).

Although, traces found at the crime scene are often populated with multiple evidence, intermixing of the remains of victims, or severe fragmentation, which renders the traditional identification based on anthropological and physical characteristics of the victim inconclusive and inefficient (15). But, DNA profiling, a gold standard in resolving forensic cases and providing pinpointed identification of victims, and also suspects in some instances, remains a veritable tool in situations of multiple evidences (15, 16). About 99.9% sequence of DNA is reported to be the same in all humans with only about 0.1% variation, and the odds of two persons not related by blood having the exact same DNA sequence is about 1 in 594.1 trillion individuals (17). In the light of this, of course, DNA testing has exonerated the innocent and convicted the guilty (18).

The original 13 STRs highlighted in yellow and seven added in January 2017 highlighted in green adopted (22)

Видети и https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=39.msg206644#msg206644 .

Ван мреже Слобо

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 170
« Одговор #149 послато: Април 15, 2025, 04:08:44 пре подне »
Поред осталог мислио сам на ово:

https://ytree.morleydna.com/extractFromAutosomal
https://ytree.morleydna.com/

Можда се то ипак односи на неки други тест, ви ћете то боље знати

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #150 послато: Април 15, 2025, 08:41:10 пре подне »
Vidiš, ja sada nešto razmišljam, šta nas sprečava da uzmemo uzorak od Despota Stefana? To čak nije ni skupo, ako sam dobro upućen. Zar je test na Y dna haplogrupu toliko komplikovan?
Gentičare imamo, neki čak sarađuju sa portalom ( ako grešim nek me neko ispravi), šta nas koči? Očito je da je Crkva već davala odobrenja za takve stvari.
Ne mora nužno Poreklo, već SANU, ili ko je već hijerarhijski nadležan.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 789
« Одговор #151 послато: Април 15, 2025, 10:23:44 пре подне »
Одговор на питање ли је Сибињанин Јанко могао бити ванбрачни син Вука или Стефана Лазаревића (хипотеза Тибора Фехера).

Против ове тезе (бар кад је у питању Стефан Лазаревић) говори превасходно чињеница да у браку није могао да има деце. С обзиром на средњовековно доба и важеће норме, те важност једног владара да добије наследника, биће пре да је здравствени проблем био у њему, а не у жени.