Аутор Тема: Сибињанин Јанко  (Прочитано 53204 пута)

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 910
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Сибињанин Јанко
« Одговор #120 послато: Октобар 29, 2024, 09:05:36 пре подне »
Можда сам ја наопак човек, али мало ми се гади серија кад видим да од историје праве фентези уз, наравно, обавезну еротику. Немам ништа против еротике, али зашто је за причу о српској/мађарској/турској/којојгод историји обавезно показати сцене секса свих тих историјских личности? Питање је реторичко, наравно да знамо зашто.
Шта год се сад снима је исто, сећам се кад сам гледао Бјелину "Нечисту крв" - не очекујем да код Станковића сви буду закопчани до грла, али нема ниједног женског лика осим можда неке бабе да им бар у једној сцена не пада хаљина. А овде се још ради о историји и сад ми треба да прихватимо, као гледаоци, и поверујемо да си средњовековне жене изгледале као данашње манекенке и глумице.
Више волим да се историјске теме не обрађују него да се од њих прави нетфликс шунд.
Праштајте на мом филмском пуританству а и старог Шербеџију ми је мало теже да гледам :)
"Бјелину "Нечисту крв"?! Ако причамо о верзији филма  из 2021 г., (има и она верзија из 1996 г., која не заслужује помен) не знам по чему је то је Бјелин филм, он јесте главни лик у филму, али филм је режирао Милутин Петровић,  продуцент је била Снежана ван Хаувелинген, аутор сценарија је Воја Нановић, а за овај филм је сценарио адаптирала Милена Марковић.
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Панић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 293
« Одговор #121 послато: Октобар 29, 2024, 09:46:34 пре подне »
"Бјелину "Нечисту крв"?! Ако причамо о верзији филма  из 2021 г., (има и она верзија из 1996 г., која не заслужује помен) не знам по чему је то је Бјелин филм, он јесте главни лик у филму, али филм је режирао Милутин Петровић,  продуцент је била Снежана ван Хаувелинген, аутор сценарија је Воја Нановић, а за овај филм је сценарио адаптирала Милена Марковић.
Е може бити, ја сам некако умислио да је Бјелогрлић ту био умешан не само у главној улози. Мада мислим да ово сазнање не мења суштину реченог о замеркама том филму.
Столећима је мој род крш оро
и поповао или кметовао

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #122 послато: Новембар 08, 2024, 09:03:36 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/1rPzG_n22EQ" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/1rPzG_n22EQ</a>
« Последња измена: Новембар 26, 2024, 12:52:12 поподне НиколаВук »
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #123 послато: Новембар 26, 2024, 11:43:32 пре подне »
Читајући ових дана радове о Власима у поречју Западне Мораве и повлачећи неке паралеле још сам чвршће уверен да је деда Сибињанин Јанка пореклом из западне Србије, да је део широг рода од кога су и Кнежевићи и да је то род који је био старешински власима манастира Жича. Кнежевићи су били делом средњевековне властеле и у списковима познатих хаплогрупа властелина средњевековне српске државе би требало уврстити и њих. Име Шербан, његовог деде, је могло настати у контактној зони Влаха и Срба што је овде случај. Поред тога имамо безбројне документоване миграције влаха на релацији Србија - Влашка - Трансилванија и то баш у оном периоду када је одређен тмрца за E-COR1. Јанков род је из Србије и то  је тако.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 789
« Одговор #124 послато: Новембар 26, 2024, 03:50:14 поподне »
Читајући ових дана радове о Власима у поречју Западне Мораве и повлачећи неке паралеле још сам чвршће уверен да је деда Сибињанин Јанка пореклом из западне Србије, да је део широг рода од кога су и Кнежевићи и да је то род који је био старешински власима манастира Жича. Кнежевићи су били делом средњевековне властеле и у списковима познатих хаплогрупа властелина средњевековне српске државе би требало уврстити и њих. Име Шербан, његовог деде, је могло настати у контактној зони Влаха и Срба што је овде случај. Поред тога имамо безбројне документоване миграције влаха на релацији Србија - Влашка - Трансилванија и то баш у оном периоду када је одређен тмрца за E-COR1. Јанков род је из Србије и то  је тако.

Такве тврдње траже конкретне доказе. (Само)Увереност у нешто ипак не спада у чврст доказ.

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #125 послато: Новембар 26, 2024, 04:09:34 поподне »
Нека остане да сам написао а видећемо у будућности да ли сам у праву. Поред тога сматрам и да знам када су, како и због чега, преци Јанкови али и целе E-FTC12132 (данас Срби, Хрвати и муслимани) мигрирали у западне крајеве Балкана.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9196
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #126 послато: Новембар 27, 2024, 09:12:42 пре подне »
Нека остане да сам написао а видећемо у будућности да ли сам у праву. Поред тога сматрам и да знам када су, како и због чега, преци Јанкови али и целе E-FTC12132 (данас Срби, Хрвати и муслимани) мигрирали у западне крајеве Балкана.

Слободно образложи своја размишљања.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грабеж

• Шегрт
  • Поруке: 57
  • R1b>BY611>YZ2705>BY200954, Трескавац/Растока
« Одговор #127 послато: Април 09, 2025, 08:40:31 поподне »
Нашао сам овај чланак Тибора Фехера о могућем поријеклу Сибињанина Јанка не знам да ли је већ неко постављао:

Цитат
Potential scenarios - who was the father of John Hunyadi
First of all, we should clarify that with the result described above, John Hunyadi could not have been a step-son of King Sigismund and the Hunyadi family could not be of Cuman or Wallachian (Romanian) origin. In case Voyk/Vuk, father of Hunyadi was not an ordinary South Slavic warrior, and was indeed of higher noble origin, then two potential solutions emerge for his paternity, I described them in decreasing order of likelihood:

I.   Lazarevic family

My friend Endre Németh drove my attention to the most plausible noble origin theory recorded in Serbian folklore, that John Hunyadi could have been the illegitimate son of Stefan Lazarevic. This theory is analyzed in depth by Károly Jung (2006) in Hungarian. This scenario has a sub-scenario as well, as the younger brother of Stefan was called Vuk (1380-1410), and lived roughly in the same time period as Voyk the father of John Hunyadi. So John could have been either the biological son of Vuk Lazarevic or the natural son of Stefan Lazarevic raised by Vuk Lazarevic and his wife (Y-DNA-wise the result is similar). This theory is further supported by the fact that chroniclers recorded a brother of Voyk with the name “Tall” (Magas in Hungarian), and Stefan Lazarevic was called “The Tall” by Serbians.

https://www.academia.edu/91802988/Hunyadi_Corvinus_paternal_genes_deciphered?source=swp_share

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #128 послато: Април 09, 2025, 08:59:47 поподне »
Нашао сам овај чланак Тибора Фехера о могућем поријеклу Сибињанина Јанка не знам да ли је већ неко постављао:

https://www.academia.edu/91802988/Hunyadi_Corvinus_paternal_genes_deciphered?source=swp_share

Да, то је познат рад, поменут је и у чланку о Сибињанин Јанку на нашем порталу.

Тибор Фехер је иначе и администратор Мађарског ДНК пројекта на FTDNA и већ дуже покушава генетичким тестовима да утврди које је старије порекло династије Хуњади/Корвин.

Ван мреже Филипчић

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 114
  • R-U152>Y221452
« Одговор #129 послато: Април 09, 2025, 09:17:22 поподне »
Шта му значи ово
Цитат
Y-DNA-wise the result is similar
?

Зар није тестиран скелет неког од Лазаревића који је I-PH908?

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #130 послато: Април 09, 2025, 09:48:44 поподне »
Шта му значи ово  ?

Зар није тестиран скелет неког од Лазаревића који је I-PH908?

Урађена је ДНК анализа моштију Кнеза Лазара у манастиру Раваница и моштију Деспота Стефана у манастиру Манасија и потврђено је поуздано да се ради о сродству отац-син, али на жалост никада није објављено која су хаплогрупа (можда су само аутозомни тест и радили). Ако имаш извор за то да је I2-PH908 то би било важно откриће.

https://www.politika.rs/scc/clanak/22158/Kultura/Uradena-DNK-analiza

Ван мреже Филипчић

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • R-U152>Y221452
« Одговор #131 послато: Април 10, 2025, 04:52:14 поподне »
Урађена је ДНК анализа моштију Кнеза Лазара у манастиру Раваница и моштију Деспота Стефана у манастиру Манасија и потврђено је поуздано да се ради о сродству отац-син, али на жалост никада није објављено која су хаплогрупа (можда су само аутозомни тест и радили). Ако имаш извор за то да је I2-PH908 то би било важно откриће.

Хвала на подсећању Драгане. Немам извор него ми се учинило да сам одавно на нашем форуму прочитао да је утврђена динарик југ али очигледно сам погрешио.

Ипак ако хаплогрупа Кнеза Лазара није утврђена, одакле Тибор Фехер тврди да ”Што се тиче У-ДНК, резултат је сличан” код Јанка и Лазаревића, тај део ми није јасан.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #132 послато: Април 10, 2025, 05:04:13 поподне »
Хвала на подсећању Драгане. Немам извор него ми се учинило да сам одавно на нашем форуму прочитао да је утврђена динарик југ али очигледно сам погрешио.

Ипак ако хаплогрупа Кнеза Лазара није утврђена, одакле Тибор Фехер тврди да ”Што се тиче У-ДНК, резултат је сличан” код Јанка и Лазаревића, тај део ми није јасан.

А па не мисли на Јанка и Стефана, већ на Вука и Стефана (ако би била тачна хипотеза да је неко од њих двојице заправо биолошки отац Јанков) - браћа имају исти Y хромозом:

So John could have been either the biological son of Vuk Lazarevic or the natural son of Stefan Lazarevic raised by Vuk Lazarevic and his wife (Y-DNA-wise the result is similar).

Ван мреже Филипчић

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • R-U152>Y221452
« Одговор #133 послато: Април 10, 2025, 08:17:58 поподне »
А па не мисли на Јанка и Стефана, већ на Вука и Стефана (ако би била тачна хипотеза да је неко од њих двојице заправо биолошки отац Јанков) - браћа имају исти Y хромозом:

So John could have been either the biological son of Vuk Lazarevic or the natural son of Stefan Lazarevic raised by Vuk Lazarevic and his wife (Y-DNA-wise the result is similar).

Ја сам вероватно понесен жељом да се нешто открије протумачио другачије.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1122
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #134 послато: Април 14, 2025, 06:21:16 пре подне »

https://www.politika.rs/scc/clanak/22158/Kultura/Uradena-DNK-analiza
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1833.msg207455#msg207455
Пошто се помиње да је реч о особи у најближем сродству (99,9378%) са кнезом Лазаром Хребељановићем, вероватно су тестирали аутосомне STR маркере који се користе у форензици и при утврђивању сродства. Геномски тестови у то време су још увек били скупи.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #135 послато: Април 14, 2025, 09:32:33 пре подне »
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1833.msg207455#msg207455
Пошто се помиње да је реч о особи у најближем сродству (99,9378%) са кнезом Лазаром Хребељановићем, вероватно су тестирали аутосомне STR маркере који се користе у форензици и при утврђивању сродства. Геномски тестови у то време су још увек били скупи.

Зоране, постоји велика шанса да сте у праву. Сад гледах историју генетичких тестова и у то време када је вршено археолошко истраживање (2006. или 2007. година) тест који је највероватније могао бити рађен над костним узорцима јесте STR тест на рецимо 17 маркера, нарочуто узимајући у обзир да се ради о поређењу генетике два мушкарца.

Колико сам истражио, компанија 23andMe је 2007. године била прва која је понудила аутозомне тестове по "прихватљивој" цени испод 1000 долара ("999 долара"). Међутим коришћење таквог теста у поменутом истраживању делује мало вероватно, барем мени.

Можда би се вредело распитати које лабораторије у Србији су те 2006. или 2007. године уопште могле радити STR тестове (под претпоставком да је ДНК анализа рађена у Србији).

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #136 послато: Април 14, 2025, 03:17:51 поподне »
У теорији би и тих 17 било довољно.

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #137 послато: Април 14, 2025, 03:27:03 поподне »
У теорији би и тих 17 било довољно.

Па ето, ако неко познаје др Наташу Миладиновић Радмиловић или има начин да дође до ње, пошто је она руководила овим археолошким истраживањем, може да је пита која врста теста је рађена и ако је био у питању STR тест, може ли се доћи до вредности маркера - то би разјаснило ситуацију. Ја сам јој својевремено писао, али нисам добио никакав одговор.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #138 послато: Април 14, 2025, 06:57:38 поподне »
Па ето, ако неко познаје др Наташу Миладиновић Радмиловић или има начин да дође до ње, пошто је она руководила овим археолошким истраживањем, може да је пита која врста теста је рађена и ако је био у питању STR тест, може ли се доћи до вредности маркера - то би разјаснило ситуацију. Ја сам јој својевремено писао, али нисам добио никакав одговор.

Нисам разумео, коју ситуацију би разјаснило познавање вредности маркера?

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #139 послато: Април 14, 2025, 07:15:52 поподне »
Нисам разумео, коју ситуацију би разјаснило познавање вредности маркера?

Pa na 17 markera je moguće saznati koja su haplogrupa, jer se to ne zna. Objavljeno je samo da su sigurno otac i sin, mislim na Lazara i Stefana.