Бошковићу, пред Ваше тестирање, да направимо малу рекапитулацију и поставимо радну хипотезу:
Петар Пејовић у својој књизи „Озринићи-племе Старе Црне Горе“, 2004, позива се на рад Шобајића који у књизи „Бјелопавлићи и Пјешивци“ пише да су Бошковићи, Мијушковићи и Перовићи из Богмиловића – Велестовци, из племена Озринићи, и да су рођаци са Ераковићима и Килибардама у Бањанима.
У одељку о Брешковцима пише следеће:
…На Велестову постоји предање по ком је у Брешковом Долу било око 30 кућа Брешковаца који су се „поклали“ са Мићуновићима, наводно, у доба Вука Мићуновића, па су се иселили (иако чињенице говоре другачије: Вук Мићуновић је живео крајем 17-века и почетком 18-ог века, а Ераковићи су се одселили из Велестова око 1790 г., дакле, неких 70 година након погибије Вука Мићуновића) . То су сада Килибарде и Ераковићи у Бањанима, Богмиловићи у Пјешивцима и Дубинићи у селу Једноше у Доњем Загарачу. Познају се њихова кућишта (у Брешвком долу) зидана у сувомеђи и „клаку“. …
Ераковићи, сложено братство у Богмиловићима, који имају поузданија предања него Ераковићи у Бањанима, казују да је Тодор Ераков- од Рајка Озринића, из Брешкова Дола- био са братом због крви (наводно је убио једног од Мићуновића -примедба НС) па је побјегао у Бањане. Од брата који је остао у Бањанима је пет братстава Тупањана.
Тодор са пет или седам синова дође у Пјешивце на позив Пјешиваца који су му дали земљу Милуновића и још 100 багаша жита. Од ових Тодорових синова зна се за Радула, Ујмила и Радивоја. Од Радивоја су у Пећи – Богмиловићи, о од Радмила и Ујмила су данашњи огранци Ераковића. Они 1911. г. до Ерака набрајају 8 до 10 предачких имена. По овом броју набројаних предачких имена њихово исељавање са Велестова било је почетком 18-ог века.
Дакле, ако је све ово тачно, требало би да је наш најближи заједнички предак (Ерак?) живео почетком 18-ог века.
Објављени су резултати тестирања Бошковића на 111 маркера, на ФТДНА. Процена НЕВГЕНа је да Бошковић припада хаплогрупи I-FTT62, узводној од I-BY93199.
Ја и Бошковић се разликујемо на 5 маркера:
Marker Ја Bošković Razlika
DYS439 12 13 1
DYS570 18 17 1
DYS442 11 12 1
DYS481 30 31 1
DYS635 21 22 1
Ukupno 5
На основу калибрације са односима између до сада познатих представника овог рода, и ако узмемо у обзир да је DYS635 -брзомутирајући- рекао бих да је TMRCA за нас двојицу - око 330-270 година, што се идеално уклапа у предање Бошковића - да су потомци Тодора Ераковог, а да нам је Ерак заједнички предак. Дакле, Тодор је, највероватније, један од четворице Еракових синова (Тодор, Петар, Томаш и Симо), чиме је предање Бошковића – да потичу од Ераковића из Велестова – потврђено
Према родослову Ераковића, ја сам 10-о колено од Ерака, који је живео између 1690-1750 године, што се уклапа у овај резултат.
Чекамо са нестрпљењем резултате Y-700.