Аутор Тема: Озринићи I2-PH908>BY93199  (Прочитано 224669 пута)

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 908
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #560 послато: Фебруар 16, 2025, 08:55:15 поподне »
Poštovanje, ja sam vaš stari član ali nikako ne mogu da uđem sa starim nalogom ne znam šta se desilo sa njim moguće da je hakovan jer dugo nijesam ulazio.Ja sam iz Pješivaca Bošković Breškovac pa bih htio ove godine nijesam siguran kad ali sigurno ove godine da se testiram a vidim u januaru je bilo testiranje 60e/7000rsd pa me zanima pošto me je neko nudio za preporuku za istu cijenu ima li toga više.Ja sam živio u Podgorici sad sam u Beogradu.Ovdje mi je objašnjeno kako sam došao do mojih Bogmilovića preko Banjana i da nijesam Mićunović kako sam mislio.Upravo čitam forum i divim se koliko vi u stvari znate o mojim Pješivcima i Ozrinićima.Pozdrav za vas pa se čujem sa nekim u DM ili kako to već ide.

Бошковићу, пред Ваше тестирање, да направимо малу рекапитулацију и поставимо радну хипотезу:

Петар Пејовић у својој књизи „Озринићи-племе Старе Црне Горе“, 2004, позива се на рад Шобајића који у  књизи „Бјелопавлићи и Пјешивци“ пише   да су Бошковићи, Мијушковићи и Перовићи  из Богмиловића – Велестовци, из племена Озринићи, и да су рођаци са Ераковићима и Килибардама у Бањанима. 

У одељку о Брешковцима пише следеће:

…На Велестову постоји предање по ком је у Брешковом Долу било око 30 кућа Брешковаца који су се „поклали“ са Мићуновићима, наводно, у доба Вука Мићуновића, па су се иселили (иако чињенице говоре другачије: Вук Мићуновић је живео крајем 17-века и почетком 18-ог века, а Ераковићи су се одселили из Велестова око 1790 г., дакле,  неких 70 година након погибије Вука Мићуновића) . То су сада Килибарде и Ераковићи у Бањанима, Богмиловићи у Пјешивцима и Дубинићи у селу Једноше у Доњем Загарачу. Познају се њихова кућишта (у Брешвком долу) зидана у сувомеђи и „клаку“. …

Ераковића и Килибарди има у Бањанима око 105 кућа. Ераковићи овоме додају да су они можда даљом старином са Његуша, одакле се њихов предак Ерак доселио на Велестово (у Брешков до), али да нијесу од Ераковића (Петровића) са Његуша…

Ераковићи, сложено братство у Богмиловићима, који имају поузданија предања него Ераковићи у Бањанима, казују да је Тодор Ераков- од Рајка Озринића, из Брешкова Дола- био са братом због крви (наводно је убио једног од Мићуновића -примедба НС) па је побјегао у Бањане. Од брата који је остао у Бањанима је пет братстава Тупањана.

Тодор са пет или седам синова дође у Пјешивце на позив Пјешиваца који су му дали земљу Милуновића и још 100 багаша жита. Од ових Тодорових синова зна се за Радула, Ујмила и Радивоја. Од Радивоја су у Пећи – Богмиловићи, о од Радмила и Ујмила су данашњи огранци Ераковића. Они 1911. г. до Ерака набрајају 8 до 10 предачких имена. По овом броју набројаних предачких имена њихово исељавање са Велестова било је почетком 18-ог века.

…Не може се утврдити која су од ових братстава из Брешковог дола озринићког поријекла, а која не. Највероватније да они нијесу прави велестовачки старинци, већ су, судећи према слави, а код неких и према прислужби- чевски Озринићи који су са Цаушевићима или прије њих са Чева прешли у Велестово- а касније су се међу њих населиле Килибарде. Из предања Брешковаца види се да  њихово исељавање из Брешковог дела није било једновремено, већ се оно одвијало током читавог 18-ог вијека. …“

У вези са овим, слично предање  постоји и међу Мићуновићима (о овоме ми је писао Миљешковић из Тивта); они памте да је баш овај Тодор Ераковић (који је вероватно био Ераков четврти син, пошто ми Ераковићи  памтимо преостала три Еракова сина - Петра, Томаша и Сима), који је живео у првој половини 18-ог века, био убио једног од Мићуновића, што је био узрок серије  каснијих сукоба између ова два братства.

Ђорђе Вукотић Чевски, у својој књизи "Племе Чевљани или Озринићи") у поглављу Озринићи у расијању, пише  следеће о Бошковићима:

"Ова породица је из Брешковог дола у Велестову. Бошко је због крви био утекао у Херцеговину, а одатле у Богмиловиће. Био је ожењен из Куча. Имао је Ујмила и још шест синова. Много се клао са Брђанима. У Богмиловићима их је 1925 било још 15 кућа и 8 у Никшићу. Славе Малу Госпођу а прислужују Илиндан. Раније су славили Светог Арханђела.

За Перовиће и Аџиће Чевски пише следеће:
Поријеклом су из Велестова и Брешковог дола. Перовићи су од Пера Томашева Бошковића, такође Брешковца. Овај Перо је живео негде око почетка 19-ог вијека. Данас их је у Богмиловићима и Никшићу 9 кућа. Од брата Пера Томашева су Аџићи. Аџића је само једна кућа била 1925 г. И они славе Малу Госпођу, и прислужују Илиндан. Раније су славили Светог Арханђела"
.

Иначе, испоставило се, резултатом тестирања,  да су и Милуновићи из Богмиловића исто припадници озринићког генетског рода, иако су они сматрани староседеоцима.

Дакле, ако је све ово тачно, требало би да је наш најближи заједнички предак (Ерак?) живео почетком 18-ог века.

Тренутно стање је следеће: ми сада имамо три гране Озринића (Ераковиће из Велестова, Драшковиће-Вукотиће из Чева и Думељиће из Марковине) које су се имале заједничког претка пре 750 година (тј. око 1350 г), са могућом тенденцијом да се то грањање помери уназад (јер треба имати у виду да је Озро, наводно, био  дошао у Чево са још 4 брата). Такође, видимо да су се Драшковићи и Вукотићи раздвојили  средином 17-ог века,  што се отприлике и поклапа са њиховим предањима (реч је о Драгојевићима).

Дакле, ти и ја бисмо требали бити у једној грани, са најближим заједничким претком који је живео пре око 350 година. Тешко да ћемо ово сазнати на основу нашег будућег теста, али ћемо бар имати путоказ.  Иначе,  очекујемо резултате дубинског теста једног Николића са Чева. Па ћемо видети за даље.

« Последња измена: Фебруар 16, 2025, 09:05:18 поподне Небо_Сав »
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #561 послато: Фебруар 16, 2025, 10:24:47 поподне »
Стабло I2-FTT62

Нови тестирани из Украјине на стаблу, у нама паралелној грани

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #562 послато: Фебруар 18, 2025, 11:53:01 поподне »
Ево родослова Остојића из племена Озринић, који је вероватно рађен према предању. Иако је реч о породици Остојић, ту се налазе и остале породице из тог племена.

Интересантно је упоредити овај родослов са досадашњим сазнањима из генетских анализа са FTDNA (ови коментари су обојени зеленом бојом). Од три дубинска теста,  имамо по  једног Чевљанина (Драшковића), Велестовца (Ераковића-Савићевића) и Марковљанина (Думељића). Процена FTDNA је да TMRCA био рођен негде око 1350 г (Процена YFull је нешто старија - око 1320 г).   

Чини се да се родословне линије из предања, забележеног у књизи Жељка Остојића "Озринићи", генерално гледано,  подударају са резултатима тестирања. Оне уједно одражавају поделу родова Озринића према пребивалишту: Чево као матицу, те Велестово и Марковину.

Овај географски образац поклапа се и са различитим преславама родова у тим насељима. Наиме, према предању, након расељавања из Чева у Велестово и Марковину,било је договорено је да се крсна слава не мења, али да се уведу различите преславе како би породице могле да се међусобно посећују.

« Последња измена: Фебруар 19, 2025, 12:04:29 пре подне Небо_Сав »

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #563 послато: Фебруар 19, 2025, 08:50:45 поподне »
Интересантно је упоредити овај родослов са досадашњим сазнањима из генетских анализа са FTDNA (ови коментари су обојени зеленом бојом). Од три дубинска теста,  имамо по  једног Чевљанина (Драшковића), Велестовца (Ераковића-Савићевића) и Марковљанина (Думељића). Процена FTDNA је да TMRCA био рођен негде око 1350 г (Процена YFull је нешто старија - око 1320 г).   

Чини се да се родословне линије из предања, забележеног у књизи Жељка Остојића "Озринићи", генерално гледано,  подударају са резултатима тестирања. Оне уједно одражавају поделу родова Озринића према пребивалишту: Чево као матицу, те Велестово и Марковину.

Овај географски образац поклапа се и са различитим преславама родова у тим насељима. Наиме, према предању, након расељавања из Чева у Велестово и Марковину,било је договорено је да се крсна слава не мења, али да се уведу различите преславе како би породице могле да се међусобно посећују.

Имамо и још један дубински тест на YFULL-u, једног Вукотића, из рода Драгојевића. Он и Драшковић се, очекивано, налазе у грани Чевљана -  Драгојевића. И тај резултат потврђује предање, једино би очекивано раздвајање родова требало да буде пре  око 350 година.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #564 послато: Март 08, 2025, 09:56:23 поподне »
Стабло YFULL, I-FT382557:

Генетски род Озринића: Миљешковић (означен црвеном бојом), Драшковић и Вукотић чине  огранак Озринића - Драгојевића.

« Последња измена: Март 09, 2025, 10:03:03 пре подне Црна Гуја »

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #565 послато: Март 09, 2025, 10:07:18 поподне »
Стабло YFULL, I-FT382557:

Генетски род Озринића: Миљешковић (означен црвеном бојом), Драшковић и Вукотић чине  огранак Озринића - Драгојевића.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #566 послато: Март 10, 2025, 05:59:08 поподне »

Ово је резултат и рекао бих да YFULL стабло не узима у обзир резултат  раније тестираног Вукотића са  (који није платио за YFULL анализу, јер га занима сам здравствени  аспект генетског тестирања): у питању је   Y264422 SNP   на који је Вукотић био позитиван.
Ово би значило да положај последњег тестираног на стаблу није добар, него би требао бити ближи Вукотићу. Драшковићу овај SNP није био очитан, а ја сам негативан на њега.

« Последња измена: Март 10, 2025, 06:10:08 поподне Небо_Сав »

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #567 послато: Март 10, 2025, 06:17:45 поподне »
Ево и ранијег драјверовог стабла где се види  SNP Y264422 код Вукотића.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6530
« Одговор #568 послато: Март 11, 2025, 10:50:52 пре подне »
SNP Y264422 се свакако налази испод BY76604. Проблем је што се не зна да ли је Драшковић позитиван или негативан на овај SNP, јер на тој позицији има једно негативно и два позитивна читања, па претпостављам да би могао бити позитиван. Ово значи да би се Y264422 могао на стаблу помјерити на ниво изнад, тј. на ниво BY76604.

Резултат Миљешковића није до краја позициониран. Треба сачекати док на YFull не заврши анализу. Видим да га тренутно позиционирају са стране, не као BY76604*. Ово вјероватно због тога што му нису покривени неки од Вукотићевих SNP-ова. Било би добро да се учлани на српску групу YFull како бих му могао видјети новеле и рећи нешто више.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #569 послато: Март 11, 2025, 09:58:38 поподне »
SNP Y264422 се свакако налази испод BY76604. Проблем је што се не зна да ли је Драшковић позитиван или негативан на овај SNP, јер на тој позицији има једно негативно и два позитивна читања, па претпостављам да би могао бити позитиван. Ово значи да би се Y264422 могао на стаблу помјерити на ниво изнад, тј. на ниво BY76604.

Резултат Миљешковића није до краја позициониран. Треба сачекати док на YFull не заврши анализу. Видим да га тренутно позиционирају са стране, не као BY76604*. Ово вјероватно због тога што му нису покривени неки од Вукотићевих SNP-ова. Било би добро да се учлани на српску групу YFull како бих му могао видјети новеле и рећи нешто више.

Хвала, драјверу. Предложио сам тестираном да се учлани у групу, видећемо да ли ће прихватити.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6530
« Одговор #570 послато: Март 12, 2025, 06:35:58 пре подне »
Видим да су у међувремену завршили анализу Миљешковића и да су га сврстали у грану I-BY76604* с тим што су спорни SNP Y264422 пребацили на тај ниво. Сад би све требало да буде како треба. Ниво I-BY76604 би требало да обухвата Озриниће Драгојевиће. Што се старости овог огранка тиче, та се старост само оквирно може процјењивати на период од око 400-500 година.

https://www.yfull.com/live/tree/I-BY93199/

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #571 послато: Март 12, 2025, 09:02:34 пре подне »
Видим да су у међувремену завршили анализу Миљешковића и да су га сврстали у грану I-BY76604* с тим што су спорни SNP Y264422 пребацили на тај ниво. Сад би све требало да буде како треба. Ниво I-BY76604 би требало да обухвата Озриниће Драгојевиће. Што се старости овог огранка тиче, та се старост само оквирно може процјењивати на период од око 400-500 година.

https://www.yfull.com/live/tree/I-BY93199/
Хвала, драјверу.
Тренутно стање на стаблу и процењена старост ове гране у складу су са предањем Драгојевића.
Очекујемо још два резултата са ФТДНА – један од Драгојевића и један од Велестоваца.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #572 послато: Март 27, 2025, 10:06:10 поподне »
Недавно сам нашао ову карту  Х. Киперта из 1862. године, која је била објављена у Берлину под називом: „Das Fürstenthum Zrnagora oder Montenegro“
(„Кнежевина Црна Гора или Монтенегро“)

На њој се види  да су  насеља као што су Тупани (где су живели  Ераковићи), Драгаљ, Вилуси, Рудине, Граховац, итд. — дакле део племена Бањани —  приказани  унутар граница Црне Горе.

Наиме, након Граховске битке 1858. године, Црна Гора је де факто проширила територију на део Бањана (нарочито на подручје Грахова и Рудина), а то је званично признато Берлинским конгресом 1878. године, када су: Грахово, Рудине, Тупан и још нека места у овој области припојена Кнежевини Црној Гори.
Граница према Херцеговини промењена је  након следећих догађаја:
1858: Битка на Граховцу – Црногорци (под војводом Мирком Петровићем) побеђују турску војску. Тада је Црна Гора фактички овладала територијама око Грахова, Рудина и делимично Бањана.
1862: Током нове турске офанзиве (после које је израђена ова карта), стање на терену потврђује црногорску власт над тим областима, иако Османлије формално још држе неке делове Бањана.
1878: Берлински конгрес – коначно међународно признање тих територија као дела Црне Горе.

Дакле, село Тупани и већи део Рудина јесте фактички припадао Црној Гори од 1858. године, што потврђује и карта из 1862. године.
Међутим, званично и међународно правно, тај простор је припојен Црној Гори тек 1878. године.
« Последња измена: Март 27, 2025, 10:08:04 поподне Небо_Сав »

Ван мреже Bokez

• Познавалац
  • Поруке: 444
« Одговор #573 послато: Март 27, 2025, 10:31:26 поподне »
Са приличном сигрношћу могу да кажем да карта није тачна у дијелу Горњих Кривошија, односно Драгаљ је био под Аустријом све до 1918. године.

Недавно сам нашао ову карту  Х. Киперта из 1862. године, која је била објављена у Берлину под називом: „Das Fürstenthum Zrnagora oder Montenegro“
(„Кнежевина Црна Гора или Монтенегро“)

На њој се види  да су  насеља као што су Тупани (где су живели  Ераковићи), Драгаљ, Вилуси, Рудине, Граховац, итд. — дакле део племена Бањани —  приказани  унутар граница Црне Горе.

Наиме, након Граховске битке 1858. године, Црна Гора је де факто проширила територију на део Бањана (нарочито на подручје Грахова и Рудина), а то је званично признато Берлинским конгресом 1878. године, када су: Грахово, Рудине, Тупан и још нека места у овој области припојена Кнежевини Црној Гори.
Граница према Херцеговини промењена је  након следећих догађаја:
1858: Битка на Граховцу – Црногорци (под војводом Мирком Петровићем) побеђују турску војску. Тада је Црна Гора фактички овладала територијама око Грахова, Рудина и делимично Бањана.
1862: Током нове турске офанзиве (после које је израђена ова карта), стање на терену потврђује црногорску власт над тим областима, иако Османлије формално још држе неке делове Бањана.
1878: Берлински конгрес – коначно међународно признање тих територија као дела Црне Горе.

Дакле, село Тупани и већи део Рудина јесте фактички припадао Црној Гори од 1858. године, што потврђује и карта из 1862. године.
Међутим, званично и међународно правно, тај простор је припојен Црној Гори тек 1878. године.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #574 послато: Март 27, 2025, 10:40:13 поподне »
Са приличном сигрношћу могу да кажем да карта није тачна у дијелу Горњих Кривошија, односно Драгаљ је био под Аустријом све до 1918. године.

Могуће, карта је била изненађење и за мене.  :)  Немачка  картографија, значи, уме да омане...

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #575 послато: Април 08, 2025, 11:32:26 пре подне »
Мало ме збуњујете са својим коментарима. Граница свакако није прецизно уцртана у мери да је идентична оној из катастра, али Драгаљ је на овој карти јасно приказан у Аустроугарској.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #576 послато: Мај 17, 2025, 09:51:37 поподне »

Добијен је резултат FTDNA Y-111 теста за још једног припадника генетичког рода Озринића — за  Николића, пореклом са Чева. Као што се и очекивало према предању, НЕВГЕН  га је определио као   I-FTT62  (која се налази узводно од I-BY93199, која је за сада терминална хаплогрупа за род Озринића за сада).  У складу са породичним предањем, требало би да  припадне  грани Озринића–Драгојевића, као потомак Драгојевог сина Ивана, од кога потичу Николићи и Ђукановићи са Чева.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #577 послато: Јун 08, 2025, 05:28:10 поподне »

Петар Пејовић у својој књизи „Озринићи-племе Старе Црне Горе“, 2004, позива се на рад Шобајића који у  књизи „Бјелопавлићи и Пјешивци“ пише   да су Бошковићи, Мијушковићи и Перовићи  из Богмиловића – Велестовци, из племена Озринићи, и да су рођаци са Ераковићима и Килибардама у Бањанима. 

У одељку о Брешковцима пише следеће:

…На Велестову постоји предање по ком је у Брешковом Долу било око 30 кућа Брешковаца који су се „поклали“ са Мићуновићима, наводно, у доба Вука Мићуновића, па су се иселили... То су сада Килибарде и Ераковићи у Бањанима, Богмиловићи у Пјешивцима и Дубинићи у селу Једноше у Доњем Загарачу. Познају се њихова кућишта (у Брешвком долу) зидана у сувомеђи и „клаку“. … Ераковићи, сложено братство у Богмиловићима, који имају поузданија предања него Ераковићи у Бањанима, казују да је Тодор Ераков- од Рајка Озринића, из Брешкова Дола- био са братом због крви (наводно је убио једног од Мићуновића -примедба НС) па је побјегао у Бањане. Од брата који је остао у Бањанима је пет братстава Тупањана. 

Добијен је  резултат са FF FTDNA.

Бошковић, Богмиловићи (пореклом из Брешковог  дола у Велестову), I-Y3548.   Наручена је надградња на Y-700.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #578 послато: Јун 08, 2025, 05:39:57 поподне »
Добијен је  резултат са FF FTDNA.

Бошковић, Богмиловићи (пореклом из Брешковог  дола у Велестову), I-Y3548.   Наручена је надградња на Y-700.
Шта славе?

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #579 послато: Јун 08, 2025, 05:46:33 поподне »
Шта славе?

Славе Малу Госпођу а прислужују Илиндан. Раније су славили Светог Арханђела.