Аутор Тема: I2-Z17855  (Прочитано 63197 пута)

Ван мреже Ojler

 • Одбор за хералдику
 • Аскурђел
 • ******
 • Поруке: 3128
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: I2-Z17855
« Одговор #20 послато: октобар 05, 2016, 11:25:23 пре подне »
Ево како ја видим те аргументе о влашком пореклу Капора:

1. Презиме Капор има исти облик као лично име једног од "влаха" сточара из Дечанске повеље. Дечане и Херцеговину раздвајају стотине километара, при чему не постоје подаци о томе да се та групација влаха Дечанског властелинства кретала на запад, пре ће бити да су се кретали на север и североисток.

Према томе, биће да се ради само о случајној подударности једног личног имена са једним презименом.

2. Старије презиме мог рода Деспотовић настало је од личног имена претка рођеног 1780. године који се звао Деспот. Сигуран сам да он није први и једини човек са тим именом у историји српског народа, о чему сведочи појава тог презимена на другим местима.

3. Лично име Капор је било заиста ретко, али мислим да Капор из Дечанске повеље није био први и једини човек који се тако звао. Као што не верујем да неки човек са презименом Деспот из Крајине има везе са мном, тако исто не верујем да Капори из Херцеговине имају било какве везе са оним Капором који је напасао стада око Дечана.

4. Сличност или истоветност имена, надимака итд. није никакав аргумент у етнолошким проучавањима, може само да укаже у ком смеру треба да се трага за правим аргументима. Свако од нас познаје неког Буцка, али не верујем да мисли да је тај потомак Буцката уз Дечанске повеље.

Све што си навео стоји. И ја бих исто рекао да не постоји један податак који ме је поколебао и навео да помислим да у том породичном предању има и нешто више. Писао сам већ мало о томе на другој теми. Наиме, поред тога што Капори тврде да су старином са Косова, они у свом породичном стаблу имају претка Балдовина Капора који је живео у 18. веку и који је наводно добио име по неком њиховом далеком претку са Косова. То предање су причали њихови старци још пре 50. година, које су чули од својих очева и дедова. Причу је литерарно испричао и Данило Капор у својој књизи "Хроника једне породице из Вукодола". Причао сам лично са господином Капором (данас живи данас у Мириловићима, има преко 80 година) који ми је потврдио да је то старо предање које је чуо још као дете. Исту причу ми је испричао и један Капор из Београда.

Е сад, Друга дечанска хрисовуља у којој се помињу Капор, Балдовин, Трошан, Буцкат, пронађена је и публикована тек у другој половини 19. века. Уколико је дакле заиста постојао Балдовин Капор у 18. веку, коме су име дали по давном претку са Косова, не постоји могућност да су на то утицала зазнања из хрисовуље, јер се за њу тада није ни знало. Као што кажеш, Капор јесте ретко име, али је у комбинацији са именом Балдовин и повезано за тачно одређени географски простор у одређеном времену још ређе. Колика је вероватноћа да се имена Балдовин и Капор нађу у истој комбинацији неког далеког претка Капора са Косова, а да то нису управо особе које се помињу у дечанским хрисовуљама?

Наравно, може се довести и у питање истинитост тврдњи о постојању Балдовина Капора у 18. веку, односно да је цело предање "исфабриковано" након проналажења хрисовуља. Али заиста не видим како су неписмени старци у Билећким Рудинама пре 50 и више година могли знати нешто о томе. Или је у питању глобална завера данашњих Капора који сви измишљају и то да су им старији пренели овакву причу.

Ето, то је једина ствар која ме је навела да за њихиво предање мислим да може имати и историјско упориште.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ...

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 540
Одг: I2-Z17855
« Одговор #21 послато: октобар 05, 2016, 11:42:38 пре подне »
Очекујем да ће се показати да су и Капори као и моји Михићи подграна I2а-З17855, што ћемо знати када буду објављени резултати истраживања "Херцеговачког ДНК подухвата". Капори имају прилично уверљиво предање о свом влашком пореклу, поткрепљено са неколико историјских чињеница. Кад кажем "влашко", мислим у етничком а не у сталешком смислу. То би даље значило да су "I2а-З17855 Словени" учествовали и у етногенези средњевековних Влашких групација на источном Балкану. Можда делује мало необично та двострука асимилација „од Словена до Аромуна и назад“, али мислим да је сасвим могућа и историјски логична. Шта ви мислите о томе?

Постоје разне теорије о миграцијама Влаха/Аромуна у средњем веку, ево неких за које сам чуо или прочитао.
1. Слична оној коју си ти навео, а то је да Власи из данашње Румуније насељавају Шоплук, затим одатле  део њих одлази у Македонију и јужну Албанију.

2. Албанија је полазна тачка, одатле део Аромуна се преко Македоније насељава у Шоплуку и Источној Србији, затим део Влаха из И. Србије одлази на територију данашње Румуније и формира Влашку државу.

3. Мени најзанимљивија, НиколаВук је доста писао о њој. Полазна тачка расељевања Влаха је Шоплук, део њих одлази на исток у Румунију и тамо успоставња Влашку државу, док други део полази на југ и насељава се у Албанији.

Требаће времена и доста тестираних да се докаже нека од теорија. Када буду доступни резултати за Источну Србију, а такође и бугарског дела Шоплука, пожељно је упоредити их са резултатима тестираних у југоисточној Румунији са једне стране и резултатима Аромуна/Влаха, Цинцара и Албанаца са друге стране.
У Шоплуку и И. Србији долази до мешања староседелаца у средњем веку са новопридошлим Словенима и узајамне асимилације. Зато треба пропратити поред осталих и заједничке гране I2a и R1a на потезу ЈИ Румунија (Влашка)-Шоплук-Албанија.

Код Ј. Поповића у књизи о Цинцарима постоји теза да су неки досељени Цинцари словенског порекла. Такође Ј. Цвијић пише да у Македонији долази до међусобне асимилације, многе словенске породице су арумунског порекла, док су многе арумунске породице у ствари словенског порекла.

Везано за PH3414, мишљења сам да средњовековну локацију ове групе не треба тражити много далеко на југу, Шар планина или северозападна Македонија најдаље.
За сада мислим да су двојица тестираних из Бугарске радила PH3414 и обоје негативни. Један од њих је YSEQ1059. Од оних родом из Македоније мислим да ниједан није тестирао овај СНП.
Прегледао сам хаплотипове тестираних на источном краку Ег.Мак-БГ-Мол-УК и мислим да је тај крак готово сигурно А1221, од оних које сам груписао као могуће припаднике овог СНП, једино бих Боудариса из Коринта избацио.

Хаплотипови за које постоји велика вероватноћа да су PH3414 су:
Драгомире из Арђеша у Румунији, и Винтле из Словачке.
Винтле се од Гелеса разликује на 3 маркера, а ближи су му А1221(потвђени), док са Мириловићима дели вредности на 385 14-14 и CDY 34-34
Драгомире има 385 12-14, а доста осталих вредности га приближава Мириловићима.

upload images free

Ова израчунавања на 37 маркера ми не делују поуздана за Z17855, док ми се на већем броју маркера чине поузданији резултати ако се корити већа вероватноћа.

Да ли неко зна колика је процењена старост PH3414?


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9868
Одг: I2-Z17855
« Одговор #22 послато: октобар 05, 2016, 12:03:32 поподне »
Код Ј. Поповића у књизи о Цинцарима постоји теза да су неки досељени Цинцари словенског порекла. Такође Ј. Цвијић пише да у Македонији долази до међусобне асимилације, многе словенске породице су арумунског порекла, док су многе арумунске породице у ствари словенског порекла.

Ово су на неки начин потврдили и днк резултати (истраживања за Цинцаре и Македонске Словене).

Ван мреже Лепеничанин

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 892
 • R1b
Одг: I2-Z17855
« Одговор #23 послато: октобар 05, 2016, 12:57:30 поподне »
Цитат
глобална завера данашњих Капора

мора да је то у питању  ;D.

Како било, I2 din N је словенска група, па та евентуална "влашка" епизода породичне историје за Капоре није од превеликог значаја.

Ван мреже ...

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 540
Одг: I2-Z17855
« Одговор #24 послато: октобар 05, 2016, 01:00:54 поподне »
Поређење хаплотипова тестираних I2a-Z17855 који своје порекло везују за Македонију:
upload images free

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9868
Одг: I2-Z17855
« Одговор #25 послато: октобар 05, 2016, 01:03:01 поподне »
мора да је то у питању  ;D.

Како било, I2 din N је словенска група, па та евентуална "влашка" епизода породичне историје за Капоре није од превеликог значаја.

Како није?:) Као када би рекли западна R1b је келтског порекла, то што су Словени сада не значи ама баш ништа, они су и даље Келти. :) Наравно да је било пуно Влаха са "словенским" хаплогрупама, као што је вероватно и у првим вековима након продора Словена дошло до асимилације великог броја староседелаца Балкана.

Није ми јасан тај резон "није од превеликог значаја". Те ствари су баш од великог значаја за историју неке породице.

Ван мреже Лепеничанин

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 892
 • R1b
Одг: I2-Z17855
« Одговор #26 послато: октобар 05, 2016, 01:28:09 поподне »
Небојша,

примећујем да ме често не разумеш кад нешто напишем. Ствар је у стилу. Наиме, ја буквално хоћу да кажем оно што сам и написао, значи кад нешто напишем немам шта да додам или оставим некоме да другачије тумачи.

Цитат
Како било, I2 din N је словенска група, па та евентуална "влашка" епизода породичне историје за Капоре није од превеликог значаја.

У конкретном случају, баш сам хтео да кажем ово што је горе записано, нисам расправљао о историјату хаплогрупа итд. итд. "Влашка" епизода Капора је само евентуалност, која се тренутно ничим не може доказати, самим тим није од неког посебног значаја за породичну историју. Ако се појави 50-так цинцарских или румунских хаплотипова сличних њиховом разговараћемо  :-X.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9868
Одг: I2-Z17855
« Одговор #27 послато: октобар 05, 2016, 01:43:54 поподне »
Небојша,

примећујем да ме често не разумеш кад нешто напишем. Ствар је у стилу. Наиме, ја буквално хоћу да кажем оно што сам и написао, значи кад нешто напишем немам шта да додам или оставим некоме да другачије тумачи.

У конкретном случају, баш сам хтео да кажем ово што је горе записано, нисам расправљао о историјату хаплогрупа итд. итд. "Влашка" епизода Капора је само евентуалност, која се тренутно ничим не може доказати, самим тим није од неког посебног значаја за породичну историју. Ако се појави 50-так цинцарских или румунских хаплотипова сличних њиховом разговараћемо  :-X.

Могуће да се не разумемо. :) Рекао бих да су те ствари прилично реалне и веома битне за разумевање миграција неке породице. Посебно у случају хаплогрупа које су у солидном проценту присутне и на југу Балкана.

За сада постоје само неке назнаке да је хаплотип Мириловића присутан у одређеном проценту и код Македонаца. На оном истраживању за Цинцаре има доста I2a али, иако су хаплотипови без маркера 448, чини се да нема превише оних који имају поклапање са породицама из рода "Мириловића".

Ван мреже Ojler

 • Одбор за хералдику
 • Аскурђел
 • ******
 • Поруке: 3128
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: I2-Z17855
« Одговор #28 послато: октобар 05, 2016, 02:22:33 поподне »
Постоје разне теорије о миграцијама Влаха/Аромуна у средњем веку, ево неких за које сам чуо или прочитао.
1. Слична оној коју си ти навео, а то је да Власи из данашње Румуније насељавају Шоплук, затим одатле  део њих одлази у Македонију и јужну Албанију.

2. Албанија је полазна тачка, одатле део Аромуна се преко Македоније насељава у Шоплуку и Источној Србији, затим део Влаха из И. Србије одлази на територију данашње Румуније и формира Влашку државу.

3. Мени најзанимљивија, НиколаВук је доста писао о њој. Полазна тачка расељевања Влаха је Шоплук, део њих одлази на исток у Румунију и тамо успоставња Влашку државу, док други део полази на југ и насељава се у Албанији.

Требаће времена и доста тестираних да се докаже нека од теорија. Када буду доступни резултати за Источну Србију, а такође и бугарског дела Шоплука, пожељно је упоредити их са резултатима тестираних у југоисточној Румунији са једне стране и резултатима Аромуна/Влаха, Цинцара и Албанаца са друге стране.
У Шоплуку и И. Србији долази до мешања староседелаца у средњем веку са новопридошлим Словенима и узајамне асимилације. Зато треба пропратити поред осталих и заједничке гране I2a и R1a на потезу ЈИ Румунија (Влашка)-Шоплук-Албанија.

Код Ј. Поповића у књизи о Цинцарима постоји теза да су неки досељени Цинцари словенског порекла. Такође Ј. Цвијић пише да у Македонији долази до међусобне асимилације, многе словенске породице су арумунског порекла, док су многе арумунске породице у ствари словенског порекла.

...


Оно што сам хтео да истакнем је та двостепена асимилација Словени-Аромуни-Словени која се могла догодити, а све три наведене теорије о миграцијама Влаха/Цинцара/Аромуна (како год их назвали) вероватно имају неког основа. Која год теорија да је тачна, не искључује могућност да су се наведене асимилације могле догодити. Но, прва теорија ми се чини некако најуверљивијом јер се романски језички корпус на Балкану одржао баш у Румунији, па претпостављам да је концентрација "Романа" у том делу морала бити највећа, и самим тим најпогоднији простор за асимиловање других не-романских народа, као и извориште миграција романске популације.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5527
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: I2-Z17855
« Одговор #29 послато: октобар 05, 2016, 02:47:07 поподне »
Оно што сам хтео да истакнем је та двостепена асимилација Словени-Аромуни-Словени која се могла догодити, а све три наведене теорије о миграцијама Влаха/Цинцара/Аромуна (како год их назвали) вероватно имају неког основа. Која год теорија да је тачна, не искључује могућност да су се наведене асимилације могле догодити. Но, прва теорија ми се чини некако најуверљивијом јер се романски језички корпус на Балкану одржао баш у Румунији, па претпостављам да је концентрација "Романа" у том делу морала бити највећа, и самим тим најпогоднији простор за асимиловање других не-романских народа, као и извориште миграција романске популације.

Територија данашње Румуније није постала потпуно "романска" све до краја средњег века и раног савременог доба. О томе говоре хиљаде топонима широм Румуније који имају словенско извориште. Као што није тачна аутохтонистичка теза румунских историчара (да су они на простору Румуније малтене одувек у облику романизованих Дачана), исто тако није тачна ни аутохтонистичка теза албанских историчара да су Албанци директни потомци Илира и Дарданаца (староседелаца Албаније и Космета). Међутим, више стотина речи које деле само румунски и албански, и које су палеобалканског порекла (као и још неке граматичке категорије које су веома сродне код ова два језика) говоре о томе да су Протоалбанци и Проторумуни у одређеном периоду историје (највероватније касна антика и рани средњи век) живели једни поред других (или чак измешани), а има назнака да њихово заједништво потиче још од предримских времена (и да би Проторумуни уствари били нека врста романизованих Протоалбанаца). Та симбиоза се из више разлога није могла десити ни на простору Румуније, ни на простору Албаније, ни на простору Космета, већ највероватније у региону Шоплука (конкретно, западна Бугарска, југоисточна Србија и североисточна Македонија). О овоме сам нашироко писао на темама о Албанцима и Румунима. Ако желите поближе да се информишете о лингвистичким аргументима за ову теорију (који су тренутно најбољи доказ, због недовољне историјске, донекле и археолошке документованости) прочитајте чланак Александра Ломе: "Словени и Албанци до XII века у светлу топономастике" која се налази у Дигиталној библиотеци.
https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEWG9GdzIyX2NHTFE/view

Такође је врло добро штиво књига Готфрида Шрама о пореклу Албанаца (са великим освртом и на влашко питање, због њихових међусобних веза током историје), коју вам могу послати ако баратате добро немачким.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Ojler

 • Одбор за хералдику
 • Аскурђел
 • ******
 • Поруке: 3128
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: I2-Z17855
« Одговор #30 послато: октобар 05, 2016, 03:06:25 поподне »
Територија данашње Румуније није постала потпуно "романска" све до краја средњег века и раног савременог доба. О томе говоре хиљаде топонима широм Румуније који имају словенско извориште. Као што није тачна аутохтонистичка теза румунских историчара (да су они на простору Румуније малтене одувек у облику романизованих Дачана), исто тако није тачна ни аутохтонистичка теза албанских историчара да су Албанци директни потомци Илира и Дарданаца (староседелаца Албаније и Космета). Међутим, више стотина речи које деле само румунски и албански, и које су палеобалканског порекла (као и још неке граматичке категорије које су веома сродне код ова два језика) говоре о томе да су Протоалбанци и Проторумуни у одређеном периоду историје (највероватније касна антика и рани средњи век) живели једни поред других (или чак измешани), а има назнака да њихово заједништво потиче још од предримских времена (и да би Проторумуни уствари били нека врста романизованих Протоалбанаца). Та симбиоза се из више разлога није могла десити ни на простору Румуније, ни на простору Албаније, ни на простору Космета, већ највероватније у региону Шоплука (конкретно, западна Бугарска, југоисточна Србија и североисточна Македонија). О овоме сам нашироко писао на темама о Албанцима и Румунима. Ако желите поближе да се информишете о лингвистичким аргументима за ову теорију (који су тренутно најбољи доказ, због недовољне историјске, донекле и археолошке документованости) прочитајте чланак Александра Ломе: "Словени и Албанци до XII века у светлу топономастике" која се налази у Дигиталној библиотеци.
https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEWG9GdzIyX2NHTFE/view

Такође је врло добро штиво књига Готфрида Шрама о пореклу Албанаца (са великим освртом и на влашко питање, због њихових међусобних веза током историје), коју вам могу послати ако баратате добро немачким.

Захваљујем се на аргументованом појашњењу, очито је да сте добро проучили ову тематику. Погледаћу наведену литературу. Али да прекидам сад, како не би скренули превише са основне теме и да не "украдемо шоу", како се то каже, са причом о Власима.  :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Србин

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 147
 • Y-DNA: I2a-Z17855>BY190177
Одг: I2-Z17855
« Одговор #31 послато: октобар 05, 2016, 09:15:12 поподне »
Да зачиним.

Онај један Z17855 што је поменут у Кљосовом раду каже да има потпуно поклапање са Мађаром Радоцијем из Толне, с тим да Радоци није ни тестирао DYS635 на ком он има вредност 23.

http://pereformat.ru/2016/09/10-sluchaev-personalnoj-dnk-genealogii/

Цитат
На сайте familytreedna.com в базе I2a, я сравнивал цифры из значений DYS (гаплотип? аллель?). И нашел, что у одного гаплотипа из Венгрии совпадают с моим все цифры, кроме DYS635, у меня там 23, а у него просто нет значения вовсе. Вопрос – означает ли такое совпадение, что этот человек мой генетический ближайший (и в социальном понимании, типа «троюродный брат») родственник?

Цитат
On site in the database familytreedna.com I2a, I compared the numbers of DYS values (haplotype? Allele?). And found that one haplotype from Hungary coincide with my all digits except DYS635, I have 23 there, and he just does not value at all. Question - Is this coincidence means that this man is my closest genetic (and in a social sense, such as "second cousin") relative?

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1915
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: I2-Z17855
« Одговор #32 послато: октобар 17, 2016, 11:21:58 поподне »
Владице, по ком су се хронолошком редоследу из I2a-CTS10228+ издвајале ове до сада познате СНП гране A2512, Y4460, Z17855 и S17250? За Z17855 си рекао да би први предак био пре око 1650 година, шта је са осталима?

Владице, Z17855 и S17250 срећемо код Срба. Да ли друге две познате групе срећемо код Срба или има индиција да их има код Срба? Има ли Срба негативних на све 4 познате СНП гране? Хвала!

Ван мреже ...

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 540
Одг: I2-Z17855
« Одговор #33 послато: октобар 18, 2016, 09:31:01 пре подне »
Владице, Z17855 и S17250 срећемо код Срба. Да ли друге две познате групе срећемо код Срба или има индиција да их има код Срба? Има ли Срба негативних на све 4 познате СНП гране? Хвала!

За сада у Пољској постоји један хаплотип који је негативан на све 4 познате гране, ради се о тестираном 56266   Mayka (И2а пројекат на фтдна). Такође на Y-full-у стоји да је у току обрада још једног хаплотипа који је негативан на познате гране динарика, није објавњено место порекла тестираног.
Код нас се не зна та такав случај, могуће да ће бити неки.

На нашем форуму је било разговора о A2512, колико се сећам било је приче о једном Србину припаднику ове гране. Постоје Грци припадници ове гране, један од њих је позитиван на подграну A7134 која се јавља и у Шпанији.
Посебност A2512 је то што се осим у словенским земљама јавља широм Медитерана и код Јевреја.

Грана Y4460 се јавља широм Источне Европе, има потврђених припадника у Југоисточној Европи (Грчка, Македонија, Бугарска, Румунија, Словенија, има је у Мађарској и Аустрији). На српско-хрватском говорном подручју ја не знам за припаднике ове гране, судећи по томе да је ова грана присутна у свим околним државама појавиће се и код нас.

Мало је наших северних динараца радило неки СНП тест, и немогуће је проценити којој подграни припадају.
Имамо потврђене Z17855, то су Мириловићи, Љешњани-Војинићи, и ја.
Потврђени S17250 су Ерор, Стојшин и Максимовић.

Да ли си ти наручио неки СНП тест?


Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1915
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: I2-Z17855
« Одговор #34 послато: октобар 18, 2016, 09:39:14 пре подне »
За сада у Пољској постоји један хаплотип који је негативан на све 4 познате гране, ради се о тестираном 56266   Mayka (И2а пројекат на фтдна). Такође на Y-full-у стоји да је у току обрада још једног хаплотипа који је негативан на познате гране динарика, није објавњено место порекла тестираног.
Код нас се не зна та такав случај, могуће да ће бити неки.

На нашем форуму је било разговора о A2512, колико се сећам било је приче о једном Србину припаднику ове гране. Постоје Грци припадници ове гране, један од њих је позитиван на подграну A7134 која се јавља и у Шпанији.
Посебност A2512 је то што се осим у словенским земљама јавља широм Медитерана и код Јевреја.

Грана Y4460 се јавља широм Источне Европе, има потврђених припадника у Југоисточној Европи (Грчка, Македонија, Бугарска, Румунија, Словенија, има је у Мађарској и Аустрији). На српско-хрватском говорном подручју ја не знам за припаднике ове гране, судећи по томе да је ова грана присутна у свим околним државама појавиће се и код нас.

Мало је наших северних динараца радило неки СНП тест, и немогуће је проценити којој подграни припадају.
Имамо потврђене Z17855, то су Мириловићи, Љешњани-Војинићи, и ја.
Потврђени S17250 су Ерор, Стојшин и Максимовић.

Да ли си ти наручио неки СНП тест?

Хвала пуно на детаљном одговору! Значи очигледно да ће код нас бити и Y4460 и A2512.

Не могу да стигнем да се позабавим PayPal-ом, иначе кад то завршим одмах шаљем на yseq узорак.

Ван мреже ...

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 540
Одг: I2-Z17855
« Одговор #35 послато: октобар 18, 2016, 09:47:37 пре подне »
Хвала пуно на детаљном одговору! Значи очигледно да ће код нас бити и Y4460 и A2512.

Не могу да стигнем да се позабавим PayPal-ом, иначе кад то завршим одмах шаљем на yseq узорак.

Нема на чему! Ако затреба нека помоћ, ту сам.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: I2-Z17855
« Одговор #36 послато: октобар 18, 2016, 09:57:58 пре подне »
Да се придружим:

Код нас су званично досад потврђене сљедеће гране И2а Динарик Сјевера:

CTS10228>S17250 Ерор
CTS10228>S17250>BY128>Z16971 Стојшин
CTS10228>S17250>Y4882 Максимовић, Чорак
CTS10228>S17250>Y4882>A1328 Ћирић, Врањешевић

CTS10228>Z17855 Лешњани (Ћетковић, Радовановић), Глумац, Цонић
CTS10228>Z17855>PH3414 Мириловићи (Михић, Мирило)

Гране И2а Динарик Сјевера које још увијек нису званично регистроване код нас:

CTS10228*
CTS10228>A2512
CTS10228>Y4460Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1915
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: I2-Z17855
« Одговор #37 послато: октобар 18, 2016, 10:22:52 пре подне »
Да се придружим:

Код нас су званично досад потврђене сљедеће гране И2а Динарик Сјевера:

CTS10228>S17250 Ерор
CTS10228>S17250>BY128>Z16971 Стојшин
CTS10228>S17250>Y4882 Максимовић, Чорак
CTS10228>S17250>Y4882>A1328 Ћирић, Врањешевић

CTS10228>Z17855 Лешњани (Ћетковић, Радовановић), Глумац, Цонић
CTS10228>Z17855>PH3414 Мириловићи (Михић, Мирило)

Гране И2а Динарик Сјевера које још увијек нису званично регистроване код нас:

CTS10228*
CTS10228>A2512
CTS10228>Y4460

Хвала, Синиша! Интересантно ми је да Ерор припада баш S17250 грани - истој оној којој припадају и јужни динарци PH908. Зашто ово кажем - кад се погледа наша Табела, сваки род северних динараца има највише неколико представника, углавном један, два или три. Више од тога је само у случају циљаног тестирања. Једино је овај род у ком је Ерор огроман, са преко 20 имена и са пореклом махом из Лике и Далмације. Не знам је ли њих неко наменски тестирао или се само тако погодило.

Хоћу да кажем, имали смо регистроване случајеве мутације на 448 у оквиру истог блиског рода. Можда су неки припадници овог рода заправо јужни динарци, S17250>PH908, само касније мутирали "назад" на "северне". Наравно, овде не мислим конкретно на Ерора и остале коју су тестирали и DYS 449, па је ствар јасна.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: I2-Z17855
« Одговор #38 послато: октобар 18, 2016, 11:04:03 пре подне »
Хвала, Синиша! Интересантно ми је да Ерор припада баш S17250 грани - истој оној којој припадају и јужни динарци PH908. Зашто ово кажем - кад се погледа наша Табела, сваки род северних динараца има највише неколико представника, углавном један, два или три. Више од тога је само у случају циљаног тестирања. Једино је овај род у ком је Ерор огроман, са преко 20 имена и са пореклом махом из Лике и Далмације. Не знам је ли њих неко наменски тестирао или се само тако погодило.

Хоћу да кажем, имали смо регистроване случајеве мутације на 448 у оквиру истог блиског рода. Можда су неки припадници овог рода заправо јужни динарци, S17250>PH908, само касније мутирали "назад" на "северне". Наравно, овде не мислим конкретно на Ерора и остале коју су тестирали и DYS 449, па је ствар јасна.

Живота, Ерор је само S17250* засад тј. не припада ни једној од досад евидентираних Динарик Сјевер грана. Ако гледаш на ФТДНА пројекту, он се налази тамо заједно са Динарик Југ хаплотиповима само зато што на ФТДНА још нису увели PH908 грану.

Ерор је дакле нека непозната И2а Динарик Сјевер грана испод S17250.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1915
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: I2-Z17855
« Одговор #39 послато: октобар 18, 2016, 11:11:52 пре подне »
Живота, Ерор је само S17250* засад тј. не припада ни једној од досад евидентираних Динарик Сјевер грана. Ако гледаш на ФТДНА пројекту, он се налази тамо заједно са Динарик Југ хаплотиповима само зато што на ФТДНА још нису увели PH908 грану.

Ерор је дакле нека непозната И2а Динарик Сјевер грана испод S17250.

Мислио сам на наш пројекат и на нашу Табелу, такозвани "род В".