Аутор Тема: Карте Црне Горе  (Прочитано 48279 пута)

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8107
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Карте Црне Горе
« Одговор #100 послато: Октобар 15, 2024, 09:38:38 поподне »
Неким чудом, Црна Гора има више становника у односу на прошли попис. С обзиром на трендове у окружењу и уопште, мало је нелогично. Неки наш аналитичар је изразио делимично задовољство процесом пописа, а делимично не. У смислу бројки људи који су се изјаснили као Срби, као и оних који су се изјаснили да говоре српски, да, али да је можда сам процес пописа довео до већег броја укупно пописаних људи , који је можда допринео да проценат оних који говоре српски не пређе 50%, као и да сам проценат Срба не буде већи (уколико би били само пописивани они који живе тамо). Али опет је утисак јасан, већи је број Срба него на прошлом (преко 200 хиљада, а прошли пут чини ми се око 180 хиљада). А имамо и две подгрупе међу Црногорцима (они који говоре српски и они који су навели "црногорски")
« Последња измена: Октобар 15, 2024, 09:45:06 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 495
  • I2a1b-PH908
« Одговор #101 послато: Октобар 15, 2024, 09:41:31 поподне »
Шта се десило са Будвом?

Руси скоро 14% становништва, са 1% на попису 2011.

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 495
  • I2a1b-PH908
« Одговор #102 послато: Октобар 15, 2024, 09:46:45 поподне »
То су ови што се изјашњавају онако како ветар дува, сад су етнички Црногорци а сутра ће бити Срби, а у међувремену Црногорци који признају порекло од Срба. Језик је ипак битан да би се утврдио тачан број тзв. Монтенегрина - то су ови што се изјашњавају да говоре црногорским језиком. То су баш они хардкор етнички Црногорци, да их тако назовем, илити Милогорци. И њих има баш пуно, више од трећине Црне Горе.

Међу изјашњеним као Црногорци велики је број муслимана.
Збир етничких Муслимана, Бошњака и Албанаца (Албанаца има и католика) је знатно мањи од броја муслимана по религији.

Ја сам се изненадио са податком од 10% муслимана у Подгорици и 6% у Тивту.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #103 послато: Октобар 15, 2024, 09:53:15 поподне »
Проблем са успостављањем српског као службеног језика је што они имају у закону, да мора 3/5 грађана Црне Горе да се на референдуму изјасне о промени устава. И тако имамо јединствен случај у свету, да језик којим прича највећи број грађана неке земље, није службени, него само "у службеној употреби, поред босанског, хрватског и албанског, Устав, члан 13. (тај податак о "3/5" сам данас чуо у некој емисији, невероватно како је бивша власт о сваком детаљу размишљала приликом састављања Устава)
« Последња измена: Октобар 15, 2024, 09:59:52 поподне ДушанВучко »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #104 послато: Октобар 15, 2024, 11:02:44 поподне »
Проблем са успостављањем српског као службеног језика је што они имају у закону, да мора 3/5 грађана Црне Горе да се на референдуму изјасне о промени устава. И тако имамо јединствен случај у свету, да језик којим прича највећи број грађана неке земље, није службени, него само "у службеној употреби, поред босанског, хрватског и албанског, Устав, члан 13. (тај податак о "3/5" сам данас чуо у некој емисији, невероватно како је бивша власт о сваком детаљу размишљала приликом састављања Устава)

Meni ni ovi novi nisu baš po meri, isto glume ludilo pogotovo kada su identitetska pitanja po sredi.
Najveće razočarenje mi je Nikšić, ljudi se pripoji CG nakon berlinskog kongresa i sad glume neke montenegrine.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #105 послато: Октобар 15, 2024, 11:08:39 поподне »
Meni ni ovi novi nisu baš po meri, isto glume ludilo pogotovo kada su identitetska pitanja po sredi.
Najveće razočarenje mi je Nikšić, ljudi se pripoji CG nakon berlinskog kongresa i sad glume neke montenegrine.
Тамо то "таласа", чак 16 % више прича српски него што се изјаснило као Срби (српски прича 49%, а Срба има 33%). Али и тамо је пораст Срба, тј. умањује се разлика између једних и других . Ништа то није ново по питању изјашњавања за Никшић, највећа су општина по територији, имали су "Милогорци" и тамо "упориште", на крају, и Мило је Озринић :)
« Последња измена: Октобар 15, 2024, 11:15:31 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Грабеж

• Шегрт
  • Поруке: 57
  • R1b>BY611>YZ2705>BY200954, Трескавац/Растока
« Одговор #106 послато: Октобар 16, 2024, 10:26:42 пре подне »
У ЦГ и даље постоји феномен ,,двовјерних" оних који говоре српским језиком а национално се осећају као Црногорци, и то бар 10% пописаних. Позитивно изненађење је Жабљак, који по први пут има српску већину.

Жабљак и Шавник су имали српску већину на попису 2003.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #107 послато: Октобар 16, 2024, 07:57:38 поподне »
Шта се десило се Зетом, јесу ли ово Кучи направили бум. ;)

Нема тамо пуно Куча. Они су се углавном населили у самом граду.

Мислим да је главни разлог за скок тај што је Милан Кнежевић је дошао на власт, а он је из Зете и доста је ангажован на локалу. Неки су закључили да је сада исплативо да се изјашњавају као Срби, а неки се више не боје да се изјасне како се осећају.

У сваком случају, са Црном Гором је, што се православаца тиче, ситуација таква да има по 20% тврдокорних Црногораца и Срба, а осталих 60% су колебљиви или се изјашњавају у складу са тиме како ветар дува.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6553
« Одговор #108 послато: Новембар 07, 2024, 09:09:19 пре подне »
Занимљиво би било упоредити какво је идентитетско стање са становништвом Црне Горе данас у односу на оно прије скоро десет година, када је објављен овај пост

Мислим да се неки оквирни закључци за данашњу ситуацију са становништвом у Црној Гори могу извући на основу резултата посљедњег пописа, у три категорије: националној, вјерској и језичкој.

Говорећи само о православној популацији мислим да се могу издвојити три основне групе и њихови укупни проценти у православној популацији у Црној Гори:

Монтенегрини 40%- изјашњавају се као Црногорци, говоре црногорским језиком
Срби 40%- изјашњавају се као Срби, говоре српским језиком
Црногорци-Срби 20%- изјашњавају се као Црногорци, говоре српским језиком

Свакако је најинтересантнија, и рекао бих кључна , без обзира што је најмања, ова трећа група. То је сав онај народ код којег процес  монтенегринизације није извршен до краја. С обзиром да је то процес који траје, за очекивати је да се ова трећа група, у већ поларизованом друштву и даље смањује, било да се прелива на једну или другу страну. Уједно, ова трећа група је за сад једини кохезиони фактор читаве државе Црне Горе и рекао бих фактор стабилности.

Неки други би рекли да су то они који нити смрде нит миришу, али не бих ипак то тако посматрао, јер су алтернативе крајње песимистичне.

Занимљив је и територијални распоред ове три групе.

Монтенегрини су доминантни у Катунској нахији и Црмници.
Срби у Боки,Грбљу, Пиви, Васојевићима, Пљевљима, Кучима, Полимљу.
Црногорци-Срби испуњавају међупростор: Никшић, Дробњаке, Бањане, Паштровиће, Пипере, Бјелопавлиће, Братоножиће Колашин, Мојковац.

Наравно ово је само најгрубља подјела која показује основну слику.

Као што се види ситуација што се тиче православног народа у Црној Гори је подијељена у односу пола-пола. Са католичким и муслиманским становништвом Монтенегрини свакако имају превагу да доносе рјешења супротно вољи Срба у Црној Гори.

Такође, мислим да су Монтенегрини неповратно изгубљени за српски национални корпус.

Колико сам успио видјети ситуација по овом најновијем попису из 2023. године је сљедећа што се тиче православног становништва Црне Горе (укупно 443.394).

Срби српског језика 205.370 или 46% православног становништва Црне Горе
Црногорци црногорског језика 171.972 или 39% православног становништва Црне Горе
Црногорци српског језика 66.052 или 15% православног становништва Црне Горе

Можда би се у горњу рачуницу могли убацити и Руси, Украјинци (под условом да су се уопште изјашњавали као православни), као и они који су се изјашњавали да говоре и црногорски и српски или српскохрватски, али то је веома мали проценат и мислим да је главни однос овај који је горе наведен.

Неколико закључака на основу оваквог идентитетског распореда може да се извуче:
- православно становништво Црне Горе је и даље изразито идентитетски подијељено, и што је најгоре ради се о супростављеним идентитетима. Оваква идентитетска слика није богзна како обећавајућа по будућност Црне Горе као државе
- проценат становништва који се креће између српског и црногорског идентитета се смањује, као што сам у горе цитираном посту поменуо. Овај пут мислим да је више преливања било у правцу српског идентитета
- добра ствар је да и даље око 61% православног становништва Црне Горе не негира бар дјелимичан дио свог српског идентитета, односно није према том идентитету оријентисано негативно
- проценат православних Црногораца црногорског језика уопште није занемарљив, и као што сам и раније поменуо, ова је група заувијек изгубљена за српски идентитет
« Последња измена: Новембар 07, 2024, 09:10:54 пре подне drajver »

Ван мреже Bulajić

• Шегрт
  • Поруке: 66
  • E-V13>Z5017>A18833 род Катуњана и Риђана
« Одговор #109 послато: Новембар 08, 2024, 11:38:09 поподне »
Popis iz 2023 se jako malo razlikuje od popisa 2001, dok se od popisa 2011 jako razlikuje.
Prilično je jasno da je popis 2011 lažiran i da je svrha bila da se broj Srba obori ispod 30%

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #110 послато: Новембар 08, 2024, 11:57:20 поподне »
Najgori su ovi što pričaju srpski, a nisu Srbi.
Za Milogorce odavno više ne marim, smatram ih isto kao i Albance, poprilično sam ravnodušan.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #111 послато: Новембар 09, 2024, 01:04:24 пре подне »
Najgori su ovi što pričaju srpski, a nisu Srbi.
Za Milogorce odavno više ne marim, smatram ih isto kao i Albance, poprilično sam ravnodušan.

Хајде сад да и њих гурнемо код Милогораца...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #112 послато: Новембар 09, 2024, 01:16:11 пре подне »
Хајде сад да и њих гурнемо код Милогораца...
Sami će oni otići tj već jesu...To su ti oni likovi ako se sećaš kada su u Splitu bacali zvezdice vaterpoliste u more, e onaj što je vikao nemojte mene nisam ja Srbin, ja sam Crnogorac...Dakle, kome trebaju takvi, prirodna selekcija radi svoje, nije lako biti Srbin..Uostalom, guslanje o toj istoriji koja je poprilično bajkovita je presmešno, pola Cetinja se poturčilo pa se vraćalo u pravoslavlje za vreme Danila. Šta su ikad dobro uradili ti nacionalni Crnogorci za srpski narod još od komunističkih dana?