Занимљиво би било упоредити какво је идентитетско стање са становништвом Црне Горе данас у односу на оно прије скоро десет година, када је објављен овај пост
Мислим да се неки оквирни закључци за данашњу ситуацију са становништвом у Црној Гори могу извући на основу резултата посљедњег пописа, у три категорије: националној, вјерској и језичкој.
Говорећи само о православној популацији мислим да се могу издвојити три основне групе и њихови укупни проценти у православној популацији у Црној Гори:
Монтенегрини 40%- изјашњавају се као Црногорци, говоре црногорским језиком
Срби 40%- изјашњавају се као Срби, говоре српским језиком
Црногорци-Срби 20%- изјашњавају се као Црногорци, говоре српским језиком
Свакако је најинтересантнија, и рекао бих кључна , без обзира што је најмања, ова трећа група. То је сав онај народ код којег процес монтенегринизације није извршен до краја. С обзиром да је то процес који траје, за очекивати је да се ова трећа група, у већ поларизованом друштву и даље смањује, било да се прелива на једну или другу страну. Уједно, ова трећа група је за сад једини кохезиони фактор читаве државе Црне Горе и рекао бих фактор стабилности.
Неки други би рекли да су то они који нити смрде нит миришу, али не бих ипак то тако посматрао, јер су алтернативе крајње песимистичне.
Занимљив је и територијални распоред ове три групе.
Монтенегрини су доминантни у Катунској нахији и Црмници.
Срби у Боки,Грбљу, Пиви, Васојевићима, Пљевљима, Кучима, Полимљу.
Црногорци-Срби испуњавају међупростор: Никшић, Дробњаке, Бањане, Паштровиће, Пипере, Бјелопавлиће, Братоножиће Колашин, Мојковац.
Наравно ово је само најгрубља подјела која показује основну слику.
Као што се види ситуација што се тиче православног народа у Црној Гори је подијељена у односу пола-пола. Са католичким и муслиманским становништвом Монтенегрини свакако имају превагу да доносе рјешења супротно вољи Срба у Црној Гори.
Такође, мислим да су Монтенегрини неповратно изгубљени за српски национални корпус.
Колико сам успио видјети ситуација по овом најновијем попису из 2023. године је сљедећа што се тиче православног становништва Црне Горе (укупно 443.394).
Срби српског језика 205.370 или
46% православног становништва Црне Горе
Црногорци црногорског језика 171.972 или
39% православног становништва Црне Горе
Црногорци српског језика 66.052 или
15% православног становништва Црне Горе
Можда би се у горњу рачуницу могли убацити и Руси, Украјинци (под условом да су се уопште изјашњавали као православни), као и они који су се изјашњавали да говоре и црногорски и српски или српскохрватски, али то је веома мали проценат и мислим да је главни однос овај који је горе наведен.
Неколико закључака на основу оваквог идентитетског распореда може да се извуче:
- православно становништво Црне Горе је и даље изразито идентитетски подијељено, и што је најгоре ради се о супростављеним идентитетима. Оваква идентитетска слика није богзна како обећавајућа по будућност Црне Горе као државе
- проценат становништва који се креће између српског и црногорског идентитета се смањује, као што сам у горе цитираном посту поменуо. Овај пут мислим да је више преливања било у правцу српског идентитета
- добра ствар је да и даље око 61% православног становништва Црне Горе не негира бар дјелимичан дио свог српског идентитета, односно није према том идентитету оријентисано негативно
- проценат православних Црногораца црногорског језика уопште није занемарљив, и као што сам и раније поменуо, ова је група заувијек изгубљена за српски идентитет