Аутор Тема: О Србству Црногораца  (Прочитано 118407 пута)

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #100 послато: децембар 12, 2015, 02:27:19 поподне »

All European Dinarics, however, cannot be traced to this Near Eastern origin; most of them must be the result of primary blendings on European soil. Here the two principal ingredients are the tall, dark brown-eyed Adanto-Mediterranean which seems old and basic in southeastern Europa and an ordinary Alpine. Nordic accretions produce a Noric, Borreby-like accretions an Old Montenegnn. Neo-Danubian Slavic additions product the small-faced type common in Slovenia, Croatia, and Serbia."

Ова реченица Кунова је интересантна јер некако подцртава његов поглед на расу народа са наших простора. Основу популације чини динарски тип који је, по Куну, мјешавина Атлантомедитеранца (Е1б) и Алпинца (Г2а). На ту основу налијепиле су се примјесе:Нордијска (Р1б) дала је Норик тип, кромањонска Бореби дала је Староцрногорски, по Куну, ја бих рекао херцеговачки тип (И), а Неоданубијска (Р1а) дала је панонски тип у Славонији, Војводини и Словенији.

Придруживање хаплогрупа овим расним типовима сам дао само начелно.

Ван мреже Brđanin

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 229
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #101 послато: децембар 12, 2015, 02:31:42 поподне »
Што се сјеверне Албаније тиче , препоручио бих свима књигу Карлтона Куна, вејроватно најпознатијег свјетског антрополога, под називом Mount of Giants, гдје су крајње систематично антрополошки  проучена сва сјеверноалбанска племена (Малесија је ту само један дио). Мислим да је узорак био нешто преко 1000 појединаца, а истраживање је вршено на терену око 1930. године. Ишло се у такве појединости да се проучавала и исхрана и њен утицај на антрополошке карактеристике становништва. Зашто је Кун одабрао баш сјеверну Албанију за овакво исцрпно истраживање. У уводу он објашњава да је на тај начин желио коначно да ријеши "динарски проблем" у  антропологији, јер је сјеверноалбанска племена сматра за најтипичније динарце. Такође прилична изолованост становништва такође му је добро дошла да на њему провјери неке од својих теза. У чему се састојао тај "динарски проблем"?

У антрополошкој науци су постојала два мишљења:
Динарска раса је или процес хибридизације (мјешања више раса) или еволуције (настанка у различитим расама на еволутивном основу независно). Овдје се прије свега мисли на главну карактеристику динарске расе, екстремну брахикефалију.

На крају студије, Кун у неколико тачака елаборира своје закључке. Занимљиво је оно што је описао у тачки 14:

"Оно што се сматра типичним Динарцем дијелом је производ старења и вјештачког утиска. Њихова кошчата лица и орловски нос долазе до изражаја обично у средњим годинама, њихова широка, са страга заравњена глава највећим је дијелом резулатат повијања у младом узрасту. Њихова витка тијела су у доброј мјери посљедица тешког рада и слабе исхране"

Кун сматра да кад би се као дјеца одвели потомци Гега у Америку и кад би тамо одрастали код америчких родитеља, у одраслој доби, нико их не би могао разликовати од остале америчке дјеце. Једино, како каже Кун, неко од антрополога би могао уочити нешто већу брахикефалију од просјека, али да би се и то убрзо изгубило.

Из овога видимо да је Кун био ближи еволутивном принципу динаризације.

Оно што је интересантно и гдје можда долазимо до оног о чему је овдје ријеч јесте да Кун препознаје у Гегама и нешто премедитеранског и пренордијског утицаја (читај прединдоевропског, кромањонског) који расте према граници са словенским областима на сјеверозападу. Тај утицај се огледа у већој тјелесној маси, и сам Кун каже да су Геги генерално нижи од Босанаца, Херцеговаца и Црногораца.

Овај утицај, Кун објашњава значајним досељавањем становништва из Босне у 16. вијеку на подручје сјеверне Албаније која је била опустошена османским надирањем. Нема би баш неке логике, али препостављам да се ту Кун ослањао на нека предања гегијских племена о поријеклу са запада (Клименте, Хоти, Кастрати).

Друга битна ствар везана за однос наших Брђана и Малисора је вјера и њен утицај на склапање бракова (Кун и то помиње као један од битних фактора), а видим да се овдје мало  помиње. Говори се само о поријеклу са мушке стране, које и може да буде заједничко за Малисоре и Брђане, али се не узима у обзир да ,због вјере, мјешања Малисора и Брђана није било вјероватно уназад 400-500 година. А да је са друге стране било интензивног мјешања Брђана са словенским становништвом, јер их је повезивала и иста, православна вјера.  Значи и прије доласка ислама, племена на том подручју су већ била подијељена вјерски, на православне и католике и нису се мјешала. Православни су се стапали са околним словенским становништвом, а католици са албанским становништвом у дубини Албаније.

Сличну паралелу бисмо могли повући и са католицима у западној Херцеговини, који дијеле исту y-днк са добрим дијелом православних Срба, али се због различите вјере са истима нису мјешали уназад 500 година, а са друге стране мјешали су се са многим Хрватима и осталим католицима из Далмације и шире. И вјероватно би се на аутосомалној днк већ та разлика у некој мјери показала.

Проблем (или добра ствар, зависи како се гледа) са y-днк је што она оставља траг.

Зато мислим да је беспредметна расправа о савременим националним идентитетима и припадности хаплогрупама, јер се ствари не могу тако поједноставити. Али исто тако мислим да је бесмислено негирати везу неких албанских и српских братстава по y-днк ако егзактни подаци говоре тако.

А у сваком случају смијешно је градити свој национални идентитет на основу припадности овој или оној хаплогрупи.

Слажем се Синиша, због тога ми је и досадило да читам о хаплогрупама и теоријама поријекла које се искључиво ослањају на у- днк резултате и то у темама које немају никакве везе са тим.
Иначе, читао сам Куна, али иако је најзвучније име те данас најзапостављеније гране антропологије он зна да противречи сам себе. има доста нелогичности.
« Последња измена: децембар 12, 2015, 02:38:27 поподне Синиша Јерковић »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #102 послато: децембар 12, 2015, 02:40:17 поподне »
Иначе, читао сам Куна, али иако је најзвучније име те данас најзапостављеније гране антропологије он зна да противречи сам себе. има доста нелогичности.

Има, наравно. Ево само овај један примјер везано за динарце говори да није ту био начисто. Међутим, ипак упоређујући његову књигу Расе Европе и савремене налазе генетике, мислим да је од свих антрополога био најближе истини.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9771
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #103 послато: децембар 12, 2015, 02:56:00 поподне »
Ова реченица Кунова је интересантна јер некако подцртава његов поглед на расу народа са наших простора. Основу популације чини динарски тип који је, по Куну, мјешавина Атлантомедитеранца (Е1б) и Алпинца (Г2а). На ту основу налијепиле су се примјесе:Нордијска (Р1б) дала је Норик тип, кромањонска Бореби дала је Староцрногорски, по Куну, ја бих рекао херцеговачки тип (И), а Неоданубијска (Р1а) дала је панонски тип у Славонији, Војводини и Словенији.

Придруживање хаплогрупа овим расним типовима сам дао само начелно.

Слажем се. Иако је повезивање Y-DNA и физичког изгледа данас у многим крајевима бесмислено, у далекој прошлости је вероватно изгледало управо овако како си описао.

Додао бих само да су ови источни Динарци/Арменоиди (кападокијско-алпински микс) вероватно били R1b L23 и J.

Кроз овај Кунов закључак видимо да је тај расни тип веома присутан код Албанаца, управо тамо где има пуно R1b и J2b2.
 
"The Asiatic Dinarics, who appeared early in the Metal Age, were apparently Alpine-Cappadocian hybrids; many of those went to Europe and settled in widely separated places, including sections of the Dinaric Alps. The exaggerated Dinaric type of Albania, with its tendency to light brown eye color may conceivably be derived from this source."

Иако оваквих Динараца има и код Балканских Словена, мислим да је то оно што их издваја на неки начин, а можда и даје одговор на питање Невскога, тј. тему "Зашто су Албанци толико препознатљиви".

Ван мреже шкрњо

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 323
 • I2>PH908>A5913
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #104 послато: децембар 12, 2015, 03:36:28 поподне »
Треба направити разлику између брахикефалије бореби (и осталих кромањонских) и динарског типа. Код динарског типа до брахикефалије долази због "скраћења" главе, а код бореби типа због ширења. То се најбоље види када упоредимо просјечну величину главе језгра кромањонских типова (Црна Гора, Херцеговина) са околним, типичније динарским (у антрополошком смислу, наравно) подручјем: http://theapricity.com/snpa/bilder/troe-map7a.jpg

Примијетио сам тенденцију код домаћих антрополога да често мијешају ова два вида брахикефалије, и да кромањонске типове класификују као динарце. Тако Петар Влаховић често наводи да динарац има широко лице и велику главу, док нпр. Деникер, Гинтер и Кун Динарце наводе као тип дугог и уског лица и лобање.

Видимо да се концентрација Бореби типа повећава идући од сјевера Албаније ка ЦГ, па ми се чини да тешко може бити старосједилачки (осим ако се не ради о неком веома локализованом кромањонском типу специфичном за старосједиоце ЦГ (мало вјероватно)), а с обзиром на то да се ријетко налази код осталих Словена, тешко и да је с њима дошао.

Што се тиче концентрације У-днк хаплогрупа и антрополошких типова- када се ради о појединцу хаплогрупа је безначајна, али када се ради о једном већем подручју хаплогрупе и антрополошки типови често могу да се поклопе.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9771
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #105 послато: децембар 12, 2015, 03:50:28 поподне »
Примијетио сам тенденцију код домаћих антрополога да често мијешају ова два вида брахикефалије, и да кромањонске типове класификују као динарце. Тако Петар Влаховић често наводи да динарац има широко лице и велику главу, док нпр. Деникер, Гинтер и Кун Динарце наводе као тип дугог и уског лица и лобање.

Колико се сећам и Влаховић прави разлику. Он помиње да су те лобање сличне кромањонским и да одударају од стандардно динарских.

Видимо да се концентрација Бореби типа повећава идући од сјевера Албаније ка ЦГ, па ми се чини да тешко може бити старосједилачки (осим ако се не ради о неком веома локализованом кромањонском типу специфичном за старосједиоце ЦГ (мало вјероватно)), а с обзиром на то да се ријетко налази код осталих Словена, тешко и да је с њима дошао.

Бореби тип није карактеристичан за северне Словене, тј. практично да и не постоји код њих осим кроз Западно-Балтички тип, који може бити продукт каснијег мешања Словена и Германа.

С обзиром на распорострањеност и карактеристике, Бореби тип се може повезати најпре са Германима, а остаје и могућност да је у мањем проценту већ био присутан на простору Црне Горе (Влаховић).

У случају Словена, једино га је I2a (уколио је већ део утопљен у Словене још давно на северу) могла донети, али за очекивати је онда да сличне Бореби лобање постоје и у Украјини, Белорусији, Пољској и Русији, тј. свуда где постоји и I2a, а то једноставно није случај.

Можда су неки носици I1 заслужни за Бореби тип код нас?

Што се тиче концентрације У-днк хаплогрупа и антрополошких типова- када се ради о појединцу хаплогрупа је безначајна, али када се ради о једном већем подручју хаплогрупе и антрополошки типови често могу да се поклопе.

То је то.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #106 послато: децембар 12, 2015, 04:27:40 поподне »
Бореби тип није карактеристичан за северне Словене, тј. практично да и не постоји код њих осим кроз Западно-Балтички тип, који може бити продукт каснијег мешања Словена и Германа.

У случају Словена, једино га је I2a (уколио је већ део утопљен у Словене још давно на северу) могла донети, али за очекивати је онда да сличне Бореби лобање постоје и у Украјини, Белорусији, Пољској и Русији, тј. свуда где постоји и I2a, а то једноставно није случај.


Није тачно да не постоји код источних Словена. Има га управо у оним крајевима (Полесје) гдје проценти И2а Динарика достижу и 30%. Ево шта руски антрополози кажу о антропологији становника Полесја:

Волынцы и полещуки

Волынский и полесский варианты центральноукраинской антропологической области можно было бы рассматривать как один вариант, так как существенная разница между ними – лишь в морфологической высоте лица, которая на Полесье наименьшая на Украине – 122-123 мм.

Волынский  вариант центральноукраинской антропологической области  - это Волынская, юг Ровенской, северные районы Львовской и Тернопольской областей. Их население антропологически очень схоже с населением Центральной Украины. На Волыни немного меньший (на 1 см) рост, вдвое меньшее количество вогнутых носов и наиболее заметная массивность строения лица, которое, как и на Полесье, имеет большой диаметр скул (143-144 мм), массивные надбровья и относительно покатый лоб. Бросается в глаза намёк на сохранение кроманоидных признаков у населения Волыни и правобережного Полесья. В сравнении с населением Центральной Украины население Волыни имеет более четко подчеркнутый и выпуклый нос, а примесь монголоидного элемента незаметна.

Полесский вариант центральноукраинской антропологической области локализуется преимущественно в северной лесной части Житомирской и Ровенской областей. Полещуки отличаются широким (143 мм) и одновременно наиболее низким среди украинцев лицом (122,5 мм) и сниженным третичным волосяным покровом. Пигментация глаз и волос средняя и выше средней – светлых глаз в среднем 32%, темных волос – 45-50%. Рост средний (167,5 – 168 см). Брахикефалия. Развитие надбровья и наклона лба значительное. Нижнечелюстной и лобный диаметры (как и диаметр скул) большой.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9771
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #107 послато: децембар 12, 2015, 04:44:11 поподне »
Није тачно да не постоји код источних Словена. Има га управо у оним крајевима (Полесје) гдје проценти И2а Динарика достижу и 30%. Ево шта руски антрополози кажу о антропологији становника Полесја:

Волынцы и полещуки

Волынский и полесский варианты центральноукраинской антропологической области можно было бы рассматривать как один вариант, так как существенная разница между ними – лишь в морфологической высоте лица, которая на Полесье наименьшая на Украине – 122-123 мм.

Волынский  вариант центральноукраинской антропологической области  - это Волынская, юг Ровенской, северные районы Львовской и Тернопольской областей. Их население антропологически очень схоже с населением Центральной Украины. На Волыни немного меньший (на 1 см) рост, вдвое меньшее количество вогнутых носов и наиболее заметная массивность строения лица, которое, как и на Полесье, имеет большой диаметр скул (143-144 мм), массивные надбровья и относительно покатый лоб. Бросается в глаза намёк на сохранение кроманоидных признаков у населения Волыни и правобережного Полесья. В сравнении с населением Центральной Украины население Волыни имеет более четко подчеркнутый и выпуклый нос, а примесь монголоидного элемента незаметна.

Полесский вариант центральноукраинской антропологической области локализуется преимущественно в северной лесной части Житомирской и Ровенской областей. Полещуки отличаются широким (143 мм) и одновременно наиболее низким среди украинцев лицом (122,5 мм) и сниженным третичным волосяным покровом. Пигментация глаз и волос средняя и выше средней – светлых глаз в среднем 32%, темных волос – 45-50%. Рост средний (167,5 – 168 см). Брахикефалия. Развитие надбровья и наклона лба значительное. Нижнечелюстной и лобный диаметры (как и диаметр скул) большой.

Нисам знао за овај податак, мада и Кун проналази неке Русе и Пољаке са сличним димензијама

(бр. 4)
http://www.theapricity.com/snpa/troeplate06.htm

(бр. 3)
http://www.theapricity.com/snpa/troeplate07.htm

(бр. 1)
http://www.theapricity.com/snpa/troeplate08.htm

Када се узме у обзир проценат I2a на Балкану, као и чињеница да је Бореби тип присутан баш у крајевима где је највећа концентрација ове хаплогрупе (Херцеговина/ЦГ, Босна), може се рећи да је Кромањонац добрим делом пристигао са Словенима кроз I2a.

Ипак, има ту још нелогичности, типа Влаховићев Кромањонац у ЦГ, још из Бронзаног доба, али и Кромањонац код Каракачана, итд.

Ван мреже шкрњо

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 323
 • I2>PH908>A5913
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #108 послато: децембар 12, 2015, 05:30:21 поподне »
Горе описани тип највише одговара балтиду (прилично чест код Словена), поготово ако се узме у обзир просјечна висина наведена у тексту. Мало је вјероватно да је у питању бореби тип. Балтид се сматра за редукованог кромањонца.

Овај тип, или нео-дунавски тип (комбинација балтида и норика) је доста чест у Србији, Хрватској и Словенији, а такође и у ЦГ међу Брђанима, гдје га је запазио Ердељановић и описао као пуначки брахикефални тип средњег раста и свијетле косе (ништа чудно ако узмемо у обзир да међу старосједиоцима равница у источној ЦГ има R1a).

Цитат
С обзиром на распорострањеност и карактеристике, Бореби тип се може повезати најпре са Германима, а остаје и могућност да је у мањем проценту већ био присутан на простору Црне Горе (Влаховић).
То је оно што кажем, одлично се поклапа са путем миграција источногерманских племена. Такође Кун међу ЦГ боребијима примјећује многе особине ријетке код Словена, нпр. риђост и пјегавост.

Цитат
Можда су неки носици I1 заслужни за Бореби тип код нас?
Ако узмемо норманску теорију за тачну, онда сумњам, јер Нормани, за разлику од Словена, старосједилаца и Гота, нису са собом водили жене, те је тако мање вјероватно да су имали утицаја. У најбољем случају су појачали већ постојећи бореби тип.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8527
 • I2a S17250 A1328
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #109 послато: децембар 12, 2015, 08:22:48 поподне »
Овај тип, или нео-дунавски тип (комбинација балтида и норика) је доста чест у Србији, Хрватској и Словенији, а такође и у ЦГ међу Брђанима, гдје га је запазио Ердељановић и описао као пуначки брахикефални тип средњег раста и свијетле косе (ништа чудно ако узмемо у обзир да међу старосједиоцима равница у источној ЦГ има R1a).

Не знам у који антропо-тип га можемо сврстати, али овакви доминирају у мом завичају, у Горњем Полимљу.
И, ако га везујемо за хаплогрупе, мислим да је пре у питању И2а динарик, него Р1а.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8527
 • I2a S17250 A1328
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #110 послато: децембар 12, 2015, 08:50:41 поподне »
Односно, да будем прецизнији, овај тип би могао бити мешавина популација које носе ХГ: И2а динарик, Р1а и Е1б. Од сваког по неку особину, па испадне типичан тип сјевера ЦГ.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже шкрњо

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 323
 • I2>PH908>A5913
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #111 послато: децембар 12, 2015, 09:17:02 поподне »
Тај тип је по свему судећи мјешавина балтида и норика- близу "нео-дунавском" типу, тј. прилично је заступљен међу Словенима, и рекао бих да је прилично чист словенски тип. Од хаплогрупа се највише може везати за R1a (подсјетићу, мислим да је у Брдима има у приличном броју), иако га носе припадници E1b и I2a из тог подручја, очито је словенска укупна генетика превагнула. Тај тип је више карактеристичан за Брда него за баш читав сјевер Црне Горе. Иначе, као што већ рекох, има га у значајној концентрацији у Србији, Хрватској и Словенији.
Што се тиче I2a за њега се балтид-норик мјешавине баш и не може везати, једини тип који се може за њега везати је кромањонски бореби, доминантан у остатку ЦГ и Херцеговини.

Ван мреже Brđanin

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 229
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #112 послато: децембар 12, 2015, 09:24:18 поподне »
Тај Брдски тип је чешћи нпр код Васојевића него код Србљака колико сам ја примијетио. ја му припадам као и велили број мојих рођака.
Код Србљака доминира Бореби тип, посебно код Шекулараца.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8527
 • I2a S17250 A1328
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #113 послато: децембар 12, 2015, 09:29:58 поподне »
Добро, вероватно сте у праву. Нисам баш толико у антрополошким типовима да могу да улазим у дубље расправе.
Оно што видим као типично код већине типова у Цг, а који нису типично динарски, је оно што каже Шкрњо "пуначки", односно - склоност дебљању. Да ли је то везано за антропо тип, или је последица модерног начина живота (мало физичке активности, а обилата исхрана), не знам.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Brđanin

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 229
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #114 послато: децембар 12, 2015, 09:41:46 поподне »
Већина српских Динараца било из Црне Горе или из других крајева је помијешана најчешће са Кромањонским типовима.

Ван мреже шкрњо

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 323
 • I2>PH908>A5913
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #115 послато: децембар 12, 2015, 09:47:03 поподне »
Небо, код свих кромањонских типова, били они релативно чисти (бореби) или редуковани (балтид) постоји склоност ка крупној грађи тијела. Зато су најјачи "стронгмени" махом сви припадници таквих типова. А код нордида, медитеранида, и (чистих) динараца најчешћа је витка, атлетска грађа.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8527
 • I2a S17250 A1328
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #116 послато: децембар 12, 2015, 09:53:51 поподне »
Добро, крупна грађа је једно, али гојазност је нешто друго.
Не знам да ли сте приметили да је већина мушкараца у ЦГ (мада и шире по Балкану) склона дебљању у средњим годинама?
Биће да је у питању нездрава модерна исхрана.
Кад гледам старе фотографије, видим витке људе свих старосних доба. Данас је већина добро поткожена са упечатљивим стомацима.
Сигурно има ту и генетике, односно антрополошког наслеђа типова који су хиљадама година били настањени у хладнијим крајевима где се организам прилагођава оштрој клими таложењем наслага масти. Ту би требало најпре да буду популације типа Р1а, И2а, Г2.
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1030
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #117 послато: децембар 12, 2015, 09:55:35 поподне »
Нешто слично ми је пало на памет када сам коментарисао на ову тему. Сувише ''тешка'' и неправилна је та етикета Арбанас. При том ја не знам да је неко доказао да су припадници те Е-В13 која је код наших брђанских племена доста заступљена, икада били Арбанаси. При том када се каже Арбанас опште мишљење је да се то поистовећује са Албанцима. Пре бих рекао да су припадници ове хаплогрупе  ушли у српски, арбанашки, грчки и остале ентитете, а знамо сви да  је много пре него што су ти народи и настали ова хаплогрупа увелико постојала.

Пошто се овдѣ расправљаше о могућой блиской повезаности србских и албанских Е1б1б носилаца, хтѣо бих и я изнѣти свой став. Наравно, пошто йе лоза Е1б1б изузетно раширена међу Албанцима, а нарочито међу Гегами (39.5% од 119 Гегъ из Албанийе и 30.77% од 104 Тоске), сасвим йе разумљива боязан србских носилаца исте да можда потичу по мушкой лози од Албанаца. Мора бити грозан осѣћай када човѣк помисли на такву могућност, сѣтивши се разноразних чудовишт коя не тако далеко клаху наш народ на Косову а данас кољу људе по Сирийи.

Скренућу приврѣмено са лозе Е1б1б на лозу Й2б2-М241. Она йе у истом истраживањи утврђена да међу Гегами достиже чак 25.21% (30 од 119), док међу Тосками достиже нешто мањи постотак од 10.58% (11 од 104). Иста лоза међу Србима има учестаност реда величине од око 1%.

Сада се враћамо на прѣтпоставку да србски Е1б1б носиоци (найвећим или бар већим дѣлом) потичу од албанских носилаца исте лозе. Одмах се поставља питање: како йе могуће да су Е1б1б Албанци тако бройно прѣлазили у Србе, а да то нѣйе био случай са албанскима носиоцима лозе Й2б2-М241? Наравно, обяшњење постойи, и то врло увѣрљиво. Немањићи, и остале србске владарске и властелске породице прѣ и послѣ њих су имали добро развийену ДНК радиност, те су Албанцемъ, желећим прѣћи у Србе, редовно утврђивали ДНК мушку лозу, уз прихватање носилаца лозе Е1б1 и одбацивање припадников лозе Й2б2-М241.

Шалу на страну, овако нешто йе стварно тешко схватљиво, те се намеће йедини разуман закључак, да већи дѣо србских припадников лозе Е1б1б тешко може потицати од Албанаца. Мањи дѣо йе сасвим могуће, али већина врло, врло тешко. Овоме говори у прилог и чињеница да и Хрвати имайу не баш безначаян удѣо лозе Е1б1б, од око 10%, а тешко йе повѣровати и у њихово албанско порѣкло. И многи други европски народи такође, и не само балкански имайу знатна учешћа лозе Е1б1б.

Као йош йедан наговѣштай у овом смѣру йе и податак наведен Синишом Йерковићем да се наш човѣк лозе Е1б1б из Пљеваља послѣ дубокога испитивања ПЙР-ова налази у огранку са Русом и Пољаком. Напомињем да ме веома занима дубоко истраживање наше Е1б1б. Поред жеље за што подробнийим утврђивањем чињеница о порѣклу Срба, зато имам и лични разлог, йер йе и моя мати из Е1б1б братства.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9771
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #118 послато: децембар 12, 2015, 10:07:40 поподне »
Пошто се овдѣ расправљаше о могућой блиской повезаности србских и албанских Е1б1б носилаца, хтѣо бих и я изнѣти свой став. Наравно, пошто йе лоза Е1б1б изузетно раширена међу Албанцима, а нарочито међу Гегами (39.5% од 119 Гегъ из Албанийе и 30.77% од 104 Тоске), сасвим йе разумљива боязан србских носилаца исте да можда потичу по мушкой лози од Албанаца. Мора бити грозан осѣћай када човѣк помисли на такву могућност, сѣтивши се разноразних чудовишт коя не тако далеко клаху наш народ на Косову а данас кољу људе по Сирийи.

Скренућу приврѣмено са лозе Е1б1б на лозу Й2б2-М241. Она йе у истом истраживањи утврђена да међу Гегами достиже чак 25.21% (30 од 119), док међу Тосками достиже нешто мањи постотак од 10.58% (11 од 104). Иста лоза међу Србима има учестаност реда величине од око 1%.

Сада се враћамо на прѣтпоставку да србски Е1б1б носиоци (найвећим или бар већим дѣлом) потичу од албанских носилаца исте лозе. Одмах се поставља питање: како йе могуће да су Е1б1б Албанци тако бройно прѣлазили у Србе, а да то нѣйе био случай са албанскима носиоцима лозе Й2б2-М241? Наравно, обяшњење постойи, и то врло увѣрљиво. Немањићи, и остале србске владарске и властелске породице прѣ и послѣ њих су имали добро развийену ДНК радиност, те су Албанцемъ, желећим прѣћи у Србе, редовно утврђивали ДНК мушку лозу, уз прихватање носилаца лозе Е1б1 и одбацивање припадников лозе Й2б2-М241.

Шалу на страну, овако нешто йе стварно тешко схватљиво, те се намеће йедини разуман закључак, да већи дѣо србских припадников лозе Е1б1б тешко може потицати од Албанаца. Мањи дѣо йе сасвим могуће, али већина врло, врло тешко. Овоме говори у прилог и чињеница да и Хрвати имайу не баш безначаян удѣо лозе Е1б1б, од око 10%, а тешко йе повѣровати и у њихово албанско порѣкло. И многи други европски народи такође, и не само балкански имайу знатна учешћа лозе Е1б1б.

Као йош йедан наговѣштай у овом смѣру йе и податак наведен Синишом Йерковићем да се наш човѣк лозе Е1б1б из Пљеваља послѣ дубокога испитивања ПЙР-ова налази у огранку са Русом и Пољаком. Напомињем да ме веома занима дубоко истраживање наше Е1б1б. Поред жеље за што подробнийим утврђивањем чињеница о порѣклу Срба, зато имам и лични разлог, йер йе и моя мати из Е1б1б братства.

Мудро збориш, Невски.

Додао бих само да и многе европске популације (махом централна и ист. Европа) садрже у себи солидан проценат J2b M241. Ти људи сасвим сигурно нису пореклом "Албанаци".

Реч је о веома старим ХГ (E1b, R1b, J2b) које су се, као такве, "утопиле" у многе народе. Чињеница је да у код Срба у ЦГ имамо нешто већи проценат E1b, R1b L23 и J2b2 и то је сасвим сигурно последица географског положаја ове државе.

Исто тако, слажем се да се не може генерализовати када су сви припадници ових хаплогрупа у питању.

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1081
Одг: О Србству Црногораца
« Одговор #119 послато: децембар 12, 2015, 10:10:54 поподне »
 Не разумијем се  у хапло групе и типове. Питање за Брђанина, на основу којих доказа тврди да су Шекуларци риђи и пјегави? Ја знам да нијесам, као и многи Шекуларци. Тешко да се то односи и на све Србљаке? Риђија и пјегавија има и међу Васојевићима, а пуно их је Горње Полимље, од Лијеве Ријеке до Љешнице, и од  Брезојевице до Тифрана, а међу исламизованим који су поријеклом  Васојевићи да не говоримо.  Не видим разлога за љутње на паралеле око Брђана  -  Малисора. Па Малисор и значи брђанин. Код Васојевића , то зна цијела Црна Гора и Брда распрострањено је предање да су Васо( од њега Васојевићи), Хото ( од њега Хоти) Красо ( од њега Краснићи) Пипо( од њега Пипери) Озро ( од њега Озринићи) били браћа.  То пише у свим књигама о Васојевићима. Ненаучно   је одређивање племена по  хапло групама и типовима. Замолио бих познаваоце  хапло група да ако је могуће направе упоредну анализу ( ни по бабу ни по стричевима)  међу наведеним племенским скупинама, укључујући и Шекуларце, осим  већине Мезгаљана који су Васојевићи .  Србљаци су широк појам. Васојевићи зову Србљацима, како затечено становништво, тако и све досељене из Црногорских Брда и Старе Црне Горе.  Наводи да су сви  Србљаци земљорадници, становници долина, не пије воду. Какве су то долине и равнице у Шекулару и Велици? Становнике  беранске котлине ( Аса) су звали Ашани.